Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-09, 09:07   #4621
sasia25
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
A my chodzimy i bardzo się z tego powodu cieszę bo mimo, ze mam wykształcenie medyczne, już na 1zajeciach dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Beda zajecia z przebiegu porodu, karmienia piersia, kapieli, szczepien, chorob dzieci, lekow itd itp Poza tym u mnie zajęcia prowadzi oddzialowa szpitala gdzie będę rodzic wiec ciesze sie ze nie będę tam obca poza tym na koniec zawsze ćwiczenia gimnastyczne co uważam jest super. Także jak ktos sie zastanawia czy warto-warto!
karooka nie załamuj mnie mi już przepadło, nastepne zajecia w grudniu
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 09:21   #4622
madziqqq
Rozeznanie

wiecie może jak usunąć rysy na metalowym stelażu? w ogóle jest to możliwe?
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 09:24   #4623
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Misia89p Pokaż wiadomość
My od wczoraj znowu w szpitalu mam małowodzie, szukaja przyczyny od czego to.poza tym Maluch jest juz glowka bardzo nisko, mam skurcze, ktore staraja sie wyciszyc. Eh ciagle cos.
ojej - trzymaj się, będzie dobrze

U mnie dzisiaj ładna pogoda, właśnie wróciłam z małego spaceru i muszę się wziąć za naukę
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 09:30   #4624
maczuma
Rozeznanie

Mnie sr uspokoiła, choć samego porodu jakoś się nie boję (nie wiem, może spanikuję jak przyjdzie co do czego ), to opieka nad noworodkiem to dla mnie magia. Niby teoretycznie wiem już sporo, to boję się, że w praktyce nie będę umiała tego zastosować...

Właśnie zrobiłam pierwsze pranie, bo pogoda sprzyja - słonecznie i wietrznie. Ta Lovela (mleczko do prania + płyn do płukania) w rezultacie daje całkiem przyjemny zapach...
Stary 2014-10-09, 09:31   #4625
doloresd
Wtajemniczenie

dubel
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 09:37   #4626
Chemisette
Rozeznanie

Cytat:
My od wczoraj znowu w szpitalu mam małowodzie, szukaja przyczyny od czego to.poza tym Maluch jest juz glowka bardzo nisko, mam skurcze, ktore staraja sie wyciszyc. Eh ciagle cos.
Trzymam kciuki, mam nadzieję że znajdą szybko przyczynę i wszystko będzie ok i urodzisz w terminie
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 09:46   #4627
niteczka83
Zadomowienie

Dzień dobry dziewczyny

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
Przeglądając dzisiaj forum natknęłam się na wątek Synechii u dziewczynek. Przyznam, że nie miałam pojęcia o takim problemie. O stulejce u chłopców dużo się mówi i wiem, że lekarze podczas kontroli zwracają na to uwagę, w przypadku dziewczynek jest różnie. Wklejam link dla przyszłych mam: http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia...iewczynek.html
Jusssi - fakt o stulejce mówi się więcej niż o synechii; a co do sprawdzania u chłopców jak nic się nie dzieje to tak naprawdę często sprawdzają siusiaka dopiero na bilansie 2-latka. Zresztą z tym siusiakiem to też jest tyle problemów - w sensie jedni lekarze twierdzą odciągać i przemywać, inni absolutnie nie dotykać bo tylko można zaszkodzić a potem człowiek zostaje sam przed decyzją i nie wie co zrobić aby dziecku nie zaszkodzić.

Cytat:
Napisane przez jusssi Pokaż wiadomość
O widzisz, musiałam przeoczyć. Zorientowana mamuśka z ciebie Mnie strasznie dziwi, że tak wiele mam używa sudokremu w ilościach ekstremalnych. Nie jako maść, a jako krem.
Mnie też to dziwi zwłaszcza że to jest do sytuacji tylko odparzeń a nie na co dzień. Na co dzień to można sobie stosować linomag.

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
A my chodzimy i bardzo się z tego powodu cieszę bo mimo, ze mam wykształcenie medyczne, już na 1zajeciach dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Beda zajecia z przebiegu porodu, karmienia piersia, kapieli, szczepien, chorob dzieci, lekow itd itp Poza tym u mnie zajęcia prowadzi oddzialowa szpitala gdzie będę rodzic wiec ciesze sie ze nie będę tam obca poza tym na koniec zawsze ćwiczenia gimnastyczne co uważam jest super. Także jak ktos sie zastanawia czy warto-warto!
Ja podobnie jak Karooka szczerze polecam sr. Może poprostu miałam fantastyczną szkołę. Byliśmy z mężem bardzo zadowoleni. Teraz przy drugiej ciąży nie chodzę bo już nie mam po co.

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
wiecie może jak usunąć rysy na metalowym stelażu? w ogóle jest to możliwe?
Madziqqq- nigdy mi się to nie udało, chyba że czymś podobnym zamażesz.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Misia - kciuki oby wszystko było ok
Sasia - gratuluję (bo chyba zapomniałam pogratulować)
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 10:06   #4628
Suqub
Zakorzenienie

Ja nie chodzę do szkoły rodzenia i się nawet nie wybierałam.
Ja poszłam na badania a wróciłam po 3 godzinach oczywiście musiałam obejść jeszcze pół swojej mieściny bo inaczej nie mogłam

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 10:38   #4629
19Inka90
Wtajemniczenie

Madziqqq mialam Ci jeszcze odpisac na to co mowilas ze Twoj maly cos spokojny,nie wiem jak reszta dziewczyn ale Ja od mniej wiecej tygodnia zauwazylam znaczna zmiane w sposobie ruszania sie malej,skonczyly sie dzikie imprezy,ruchy sa wyrazne ale jakies takie spokojniejsze,bardziej jakby sie rozpychala badz co jakis czas prostuje raczke badz nozke

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 10:43   #4630
Chemisette
Rozeznanie

U mnie też się ruchy uspokoiły, wczoraj od południa nie czułam, a wieczorem jak się położyłam to takie spokojniejsze te ruchy były, jak by rozciąganie. Dziś to samo, nie takie szalone imprezy jak wcześniej też tak spokojnie i się zastanawiałam czy to chwilowe czy coś się dzieje
Stary 2014-10-09, 10:44   #4631
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:

trzymam kciuki, żeby Maluszek posiedział jeszcze trochę w brzuchu

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Madziqqq oj na moj humor to sie chyba wiecej zebralo nie wiem poprostu wyobraznia mnie chyba ponosi

a co do blondynki...Pamietaj,ze blondynka to stan umyslu a nie kolor wlosow
u mnie często się okazuje, że mój kolor włosów nie jest przypadkowy

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wy wszystkie chodzicie do szkoły rodzenia?
Właśnei dodzwoniłam się do swojej i mnie wypisali musze zaliczyć najpierw 1 zajęcia, żeby przyjsc na nast, a jak dzisiaj nie moge, to nastepne pierwsze beda w grudniu super swietnie
ja w Irl chodziłam, a tu nie chodzę. Tam fajnie było, bo poznałam całe słownictwo okołoporodowe a później podczas porodu tz'towi tłumaczyłam co położna mówi, bo nie wszystko kumał fajne rzeczy mówili, ale spokojnie dasz radę bez tego. Tylko jest jedna zasada, której trzeba się trzymać: słuchać położnej i robić wszystko co ona mówi, nawet jak ci się wydaje, że nie ma racji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 11:03   #4632
antosia5
Rozeznanie

Witajcie

Cytat:
Napisane przez bimbunia_ Pokaż wiadomość
Przypominam że gryka kokos nie jest polecany bo jest za twardy, trzeba wybierać bardziej sprężysty, piankowy albo silikonowy.

Moment moment bo aż się wzburzyłam, co jest niby nie tak ze śledziami???
Kurcze, a ja taki kupilam To może dokupić jeszcze tylko piankowy

Tez bym chciala wiedziec co nie tak, bo rodzice przyjadą na swieta i mam nadzieje ze przywiozą mi rozne sledze
Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wy wszystkie chodzicie do szkoły rodzenia?
Właśnei dodzwoniłam się do swojej i mnie wypisali musze zaliczyć najpierw 1 zajęcia, żeby przyjsc na nast, a jak dzisiaj nie moge, to nastepne pierwsze beda w grudniu super swietnie
Ja chodzę- chciałam głownie z tego wzgłedu, ze wiem troche z opowieści i obserwowan na zywo jak w pl, ale nie wiedziałam jak jest w de.
U mnie na szczeście nie trzeba zaczynać od początku- ja pierwszy raz bylam dopiero na 4 zajęciach, czyli juz zaczeło sie od porodu i dziecka Chco troche żałuje, bo moze cos ciekawego bym dowiedziala tez o ciazy i jak sie przygotowac do porodu

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Macie czasami tak ze wasze dziecko ma cichy dni i sie nie rusza nawet w "swoje" godziny
antosia5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 11:07   #4633
mysza88
Rozeznanie

sasia ja też nie chodzę do szkoły rodzenia, bo wcale nie zamierzałam nawet
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 11:12   #4634
19Inka90
Wtajemniczenie

Chemisette wszedzie pisza ze w III trymestrze ruchy robia sie juz bardziej spokojne,powsciagliwe i zeby sie tym nie martwic

Antosia Chyba kazda z nas martwila sie juz cichymi dniami,taki urok ciazy Moja Mila ostatnie pare dni maiala chyba na mnie focha ale dzisiaj juz dobrze wije mi sie tam glizdka mala od samego rana

Emilka
Stary 2014-10-09, 11:20   #4635
alekaz1
Zakorzenienie

Prasowalam hm ponad 1,5 godziny ogladajac serial a jestem chyba w polowie na dzis pewnie skoncze z prasowaniem. Do konca tygodnia lub do polwy przyszlego poprasuje wszystko i poukladam w szafie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 11:26   #4636
madziqqq
Rozeznanie

jak pomyślę ile mnie prasowania czeka to aż szlak mnie trafia :/ tak nie cierpię prasować
Stary 2014-10-09, 11:38   #4637
maczuma
Rozeznanie

Madziqqq, witam w klubie nienawidzących prasować Teraz mnie kuzynka trochę wyręcza, ale głupio mi trochę, więc chyba czas rozłożyć deskę...

Misia, trzymam kciuki, żeby dobrze było
Stary 2014-10-09, 11:46   #4638
madziqqq
Rozeznanie

muszę się przejechać do zusu dowiedzieć się jak moja sytuacja wygląda bo na infolinii nic mi powiedzieć nie mogą tylko niepotrzebnie pół godziny na słuchawce wisiałam
Stary 2014-10-09, 11:51   #4639
alekaz1
Zakorzenienie

Dziewczyny ja tez nie lubie prasowac. Ale wlaczyc sobie jakis serial czy film i fajnie sie prasuje. W szczegolnosci ze te ciuszki sa slodkie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 11:58   #4640
sasia25
Rozeznanie

Mamuski, a ile Wy macie tych ubranek, ze godzinami prasujecie? Szczerze mówiąc ja z ubrankami na pewno zmieszcze się w 2 pralkach (podziele na białe i kolorowe, wszystko w rozmiarze 58-62) więc i z prasowaniem szybko pójdzie. I wydaje mi się, że mam wszystkiego wystarczającą ilosc (ewentualnie dokupie jakies pojedyncze sztuki).

Moja mała też już słabiej się rusza, tzn nie czuje mocnych kopniaków tylko bardziej rozpychanie.

Rozmawiałam z mamą (musiałam zadzwonić i się wyżalić, bo z tz skonczylo sie to tylko kłotnią) i pocieszyła mnie, że na pewno dam radę bez zadnej szkoły (moja mama miala same porody sn więc jej wierze ).

Minka ja boję się, ze podczas porodu nikogo nie zrozumiem i nie urodzę to jest jedyny powod dla którego zgadzam się na obecność tz-jako moj dodatkowy, drugi mózg
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 12:14   #4641
alekaz1
Zakorzenienie

Sasia ja piore i prasuje od najmniejszych czyli tych 0-9 miesiecy i te tez prawie wszystkie prasuje. Tych najmniejszych to nie jest tak duzo chyba.
Stary 2014-10-09, 12:16   #4642
maczuma
Rozeznanie

Ja to takie regularne prasowanie, dla bobo jeszcze nie prasuję (przypuszczam, że akurat to będzie przyjemnością), najbardziej nie lubię koszul prasować, a mąż koszulową pracę ma :/
Stary 2014-10-09, 12:19   #4643
alekaz1
Zakorzenienie

Ja nie cierpie wogle prasowac. I staram sie tego nie robic. Czasem trzeba. I moze przy tych malych sie przekonam.
Stary 2014-10-09, 13:08   #4644
Basjenia
Zadomowienie

Roksape hydroksyzyna jesli weźmiesz ją parę razy na spanie nie powinna zaszkodzić. jest zaliczana do tych bezpieczniejszych "uspokojaczy" oczywiście zrobisz jak będziesz uważać.
ja troszkę się przespacerowałam też po sklepach to czuję się jakby mnie walec przejechał... miałam jeszcze tyle planów na dzisiaj ale trudno...
a na 18 mam szkołę rodzenia. idę bo w sumie czemu nie?jak będzie głupio to przestanę ot wsio...poza tym to takie trochę oswojenie się ze szpitalem z tym wszystkim co ma być i jakoś tak...
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 13:19   #4645
bimbunia_
Raczkowanie

Trochę się poopalałam trochę popływałam w morzu, trochę pomarudziłam postękałam i tyle w samolocie mnie rozsadzało od jakiegoś wzdęcia fuj.

Cytat:
Napisane przez antosia5 Pokaż wiadomość
Witajcie
Kurcze, a ja taki kupilam To może dokupić jeszcze tylko piankowy

Tez bym chciala wiedziec co nie tak, bo rodzice przyjadą na swieta i mam nadzieje ze przywiozą mi rozne sledze
Dużo czytałam różnych źródeł o diecie podczas karmienia i wygląda na to że jeśli jesz ryby i jest ok to nie ma co sobie odmawiać bo są zdrowe.

A materace to może dwa się przydadzą.

Cytat:
Napisane przez Sweet Olcia Pokaż wiadomość
Sasia ja nie chodzę i chyba jeszcze kilka dziewczyn z watku tez nie kiedys nie bylo takich szkół i kobiety rodziły i świetnie sobie radziły wiec nie czuje sie jak wyrodna matka nie chodzac na zajęcia
Bycie dobrą ani wyrodna matką chyba tu nie ma zastosowania. Bo do szkoły rodzenia się chodzi dla przyjeności i dla wygody, żeby się dowiedzieć czegoś jak się jest zielonym i poczuć się dzięki temu pewniej. Ale są i inne źródła jak komuś do szkoły nie po drodze. Psy koty i kury też nie chodzą i się rozmnażają )) a ja się doczekac nie mogę bo to fajny sposób na spędzenie czasu z partnerem moim
bimbunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 13:34   #4646
Roksape
Zadomowienie

Zapomniałam Wam napisać,że wczoraj położna uświadomiła jedną z pacjentek,że w ciąży nie siadamy po turecku.

Jeszcze jest ze mną na sali kobieta, która piła glukozę w 28 tyg ciąży i wyszła ok, ale przez ostatni miesiąc przytyła 10 kg i dziecko podskoczyło z 1100g na 2 kg i dzisiaj znowu piła glukozę i ma cukrzycę jest w 32 tyg
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 13:36   #4647
Chemisette
Rozeznanie

Ja do szkoły rodzenia idę bo jestem zielona w tych sprawach i chce się czegoś nauczyć. A po za ty chce ab tz też się czegoś nauczył i mi pomagał od samego początku przy małym Już mu zapowiedziałam że jak nie będzie chodził na popołudniówki to będzie kąpał małego i usypiał

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 13:37   #4648
19Inka90
Wtajemniczenie

Sasia To mamy chyba podobne wyprawki Mi wyszly dokladnie 2 pralki ciuszkow (kolory + biel) i jedna pralka z posciela,pokrowcami na bujaczki i takimi ☠☠☠☠☠☠☠ami

Co do szkoly rodzenia Ja mialam zaczynac w tym tygodniu ale z wiadomych przyczyn,mego uziemienia nie zaczelam. I jakos szczegolnie tego nie przezywam,nie to nie

Dziewczyny a jak u Was z chrzcinami ?? Oczywiscie te ktore chrzcic maja zamiar,ile miesiecy po narodzinach maluszka planujecie ??

Emilka
Stary 2014-10-09, 13:39   #4649
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Zapomniałam Wam napisać,że wczoraj położna uświadomiła jedną z pacjentek,że w ciąży nie siadamy po turecku.

Jeszcze jest ze mną na sali kobieta, która piła glukozę w 28 tyg ciąży i wyszła ok, ale przez ostatni miesiąc przytyła 10 kg i dziecko podskoczyło z 1100g na 2 kg i dzisiaj znowu piła glukozę i ma cukrzycę jest w 32 tyg
wspominałam kiedyś o tym siedzeniu...zwłaszcza w mocno zaawansowanej ciąży. na chwile spoko ale nie pół dnia...
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 13:43   #4650
Chemisette
Rozeznanie

A dlaczego nie można siedzieć po turecku? Znalazłam kiedyś filmik z jogi dla ciężarnych i tam były ćwiczenia rozciągające na kręgosłup ale właśnie siedziało się po turecku i dziewczyna ćwiczyła w dość zaawansowanej ciąży

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

My myślimy o Świętach Wielkanocnych, wypadają 5-6 kwietnia. Maluszek już duży będzie i w miarę ładniejsza pogoda
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości