Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-16, 05:49   #4711
Diana33
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Diana ale ten bialasek cie zaskoczyl haha ale jest sliczny, ladniejszy od bialaska mam nadzieje ze pantoflarze tez beda mega udane
sczerze powiem że mi ten żółtasek też bardziej się podoba niż jego poprzednie kwitnienie
a Sabotki to strasznie leniwe bestie- no ale czekam czekam...

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Diana cudowny ma kolor ten żółty
dziękuję w imieniu storczyka

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość

Diana33 ja tez przylanczam sie do zachwytow - piekny ten Twoj "kameleon" ... a na zdjecie sobotka w pelnej krasie czekam niecierpliwie
dziękuję!!
na Sabotka przyjdzie jeszcze poczekać pewnie kolo miesiąca czasu no ale napewno będzie warto

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
Śliczny żółtasek
Pączki sabotków muszą Cię bardzo cieszyć, ja byłabym wniebozięta, mam jednego i od dłuzszego czasu czekam niekoniecznie na kwitnienie, narazie przyrastają nowe rozetki i to tez bardzo cieszy...

zastanawia mnie to, czytalam ze sabotki nie lubia nawozenia, ze moga gnic od tego korzenie,wiec ja nie nawożę, dosypałam jedynie do podloza pokruszone skorupki jajek, bo gdzies wyczytałam ze lubia wapno, czasem tez, jak mam, podlewam wodą w której gotowałam jajka. W sumie nie wiem czy to cos daje, narazie u mnie wyrosły trzy nowe rozetki, wiec chyba najgorzej nie jest. No i zawsze mam dylemat kiedy podlać, bo niby nie lubi takiego przesuszenia jak falki, a doniczkę mam czarną...chyba przesadzę do przezroczystej, zaszkodzic chyba nie zaszkodzi...
u mnie wszystkie Paphiopedilum również mają nowe rozetki. a co do nawozu- jak widać moim to odpowiada i żaden z korzonkow nie gnije- wręcz przeciwnie- rosną jak szalone. myślę że każdy kwiatek potrzebuje witamin a nie samej wody do prawidłowego wzrostu, storczyki w naturze same potrafia wyłapywać z deszczu i środowiska to co najlepsze a nasze w domu niestety nie wyłapią deszczu... moje Sabotki dostają nawóz- oczywiście w ilościach niewielkich- zwykle jest to polowa dawki jaką zaleca producent- i odwdzięczają się kwiatami więc pozostaje się cieszyć.
myslę że większy wplyw na to czy Paphiopedilum kwitnie czy nie ma miejsce w którym stoi- wszystkie moje Sabotki stoją na zachodnim oknie i może właśnie to im tak odpowiada ciężko stwierdzić jakie maja zachcianki

aha- wszystkie Sabotki mam właśnie w przezroczystych doniczkach
Stary 2010-03-16, 07:14   #4712
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Maja77 ja bym to podloze wymienila - bulwy bulwami nie sa wrazliwe gorzej z pedami. A zanim bulwy dojrzeja do pedow to jeszcze dobrych pare miechow minie. Czy twoja kambria to Nelly isler - ta z czerwonymi kwiatkami czy inny rodzaj. Inne maja grubsze korzenie i latwiej jest wymienic podloze Im sie to zawsze podoba, lepiej kwitna po wymianie. Porzadnie namocz dzien przed a potem trzeba wydlubywac delikatnie z pomiedzy korzeni, ewentualnie mozna pod strumieniem wody wymyc kore.
Moja to na pewno nie jest nelly isler. Kiedy kwitła wyglądała tak jak na zdjęciu nr 1, a zdjęcie nr 2 to wygląd z dzisiaj rano.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 14:44   #4713
justynas1121
Raczkowanie

GG do justynas1121

dzięki norka za radę jestem poczatkująca więc każda się przyda....gdybym miała te przeźroczyste doniczki znacznie łatwiej byłoby mi kontrolować poziom wilgotności podłoża, mam tylko jedną, w której rośnie teraz ten do odratowania ale przydałaby się jeszcze na tego kwitnącego. pytam u mnie w mieście w kwiaciarniach ale są tylko szklane. nie wiecie dziewczyny, gdzie w jakiejś sieciówce można takie dastać?nie bardzo mam czas chodzić i szukać bo siedzę w domu z dzieckiem
justynas1121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 15:41   #4714
Kasiarzynek
Zadomowienie

Ostatnio w "lerłamerlę" widziałam przezroczyste plastikowe (wydaje mi się że większe od tych standardowych) doniczki do przesadzania storczyków - wraz z mieszanką kory i kamieni (?) w zestawie, za niecałe 10zł
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 16:27   #4715
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynas1121 Pokaż wiadomość
nie wiecie dziewczyny, gdzie w jakiejś sieciówce można takie dastać?nie bardzo mam czas chodzić i szukać bo siedzę w domu z dzieckiem
Jeżeli chodzi Ci o te standardowe plastiki http://www.allegro.pl/item950757040_..._storczyk.html to najlepiej na allegro zamówić i problem z głowy!

Jednak one nie są na pewno receptą na piękny wzrost i kwitnienie storczyków!
Jak dotychczas miałam w plastikach ale żadnych efektów prócz zabierania miejsca na oknie i meblach, którego nie mam! Wkurzyłam się i wsadziłam 5 storczyków razem do jednej wielkiej ceramicznej doniczki jak chcę niech rosną jak nie to na śmietnik!!! Straciłam cierpliwość i nie widzę już tego uroku co kiedyś
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 17:35   #4716
justynas1121
Raczkowanie

GG do justynas1121

chyba zamówię z allegro w takim razie bo taki zestaw mi niepotrzebny- dziękij ja dopiero zaczynam swoja fascynację. od niedawna mieszkamy w nowym mieszkaniu, wiec miło mieć coś ładnego na parapecie. martwi mnie tylko, co ja zrobię z tymi storczykami jak bardzo urosną w takim małym mieszkaniu....orientujeci e się, jak szybko rosną te storczyki? znalazłam w necie takie foto, gzie ludzie mają je olbrzymich rozmiarów i trzymają gdzieś na balkonach czy takich specjalnych pomieszczeniach....
Stary 2010-03-16, 18:16   #4717
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynas1121 Pokaż wiadomość
chyba zamówię z allegro w takim razie bo taki zestaw mi niepotrzebny- dziękij ja dopiero zaczynam swoja fascynację. od niedawna mieszkamy w nowym mieszkaniu, wiec miło mieć coś ładnego na parapecie. martwi mnie tylko, co ja zrobię z tymi storczykami jak bardzo urosną w takim małym mieszkaniu....orientujeci e się, jak szybko rosną te storczyki? znalazłam w necie takie foto, gzie ludzie mają je olbrzymich rozmiarów i trzymają gdzieś na balkonach czy takich specjalnych pomieszczeniach....
No bez przesady...Storczyki te najpopularniejsze phanelopsisy mają tak do metra wysokości i to rzadko.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-16, 20:46   #4718
norka27
Zakorzenienie

Maja77 ale ci tych bulw obdarzy ta przepiekna kambria. Widze ze bedzie ich wiecej niz 2. Ona z pewnoscia ma wieksze korzenie bo mam podobna tylko w bordo. Wiece i latwiej do przesady. Ale na kwitnienie to jeszcze z 6 miesiecy poczekasz minimum. Ale bedzie warto, u mnie kwitnienia kambri w domu sa o wiele lepsze niz sklepowe.
Justynas w Obi mieli doniczki do storkow. Co do wzrostu falkow - eheh.. nie wiem skad takie olbrzymy wytrzasneli ale uwierz mi one rosna w tak slimaczym tempie ze az glowa boli. Ten co u mnie jest 3 lata - czyli ma razem 5 - jest wysoki na jakies 10cm... ok mam okaza co byl sloniatkiem od poczatku ale w ciagu 2 lat nadal na tej samej wysokosci. Jedyny mankament ich wzrostu ze z wiekiem zaczynaja jakby zwisac z doniczki, przesadzajac je trzeba je stawiac na ssztorc ale i tak rosna mega wolno. I te olbrzymy to przewaznie cymbidium i inne im podobne, te to maja mega ped w przybieraniu na masie - ale im to bulwy nowe rosna. No i moja islerka szaleje - 9 nowych bulw od zeszlego roku ale teraz to one beda dluuuuggggooooo rosnac jak to u kambriii hehehe

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-03-16 o 20:49
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 07:57   #4719
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Maja77 ale ci tych bulw obdarzy ta przepiekna kambria. Widze ze bedzie ich wiecej niz 2. Ona z pewnoscia ma wieksze korzenie bo mam podobna tylko w bordo. Wiece i latwiej do przesady. Ale na kwitnienie to jeszcze z 6 miesiecy poczekasz minimum. Ale bedzie warto, u mnie kwitnienia kambri w domu sa o wiele lepsze niz sklepowe.
Justynas w Obi mieli doniczki do storkow. Co do wzrostu falkow - eheh.. nie wiem skad takie olbrzymy wytrzasneli ale uwierz mi one rosna w tak slimaczym tempie ze az glowa boli. Ten co u mnie jest 3 lata - czyli ma razem 5 - jest wysoki na jakies 10cm... ok mam okaza co byl sloniatkiem od poczatku ale w ciagu 2 lat nadal na tej samej wysokosci. Jedyny mankament ich wzrostu ze z wiekiem zaczynaja jakby zwisac z doniczki, przesadzajac je trzeba je stawiac na ssztorc ale i tak rosna mega wolno. I te olbrzymy to przewaznie cymbidium i inne im podobne, te to maja mega ped w przybieraniu na masie - ale im to bulwy nowe rosna. No i moja islerka szaleje - 9 nowych bulw od zeszlego roku ale teraz to one beda dluuuuggggooooo rosnac jak to u kambriii hehehe
Ja na razie widzę tylko 2 nowe, ma już jedną nową całkiem sporą (kawałek widać po lewej stronie nad młodziutką bulwą) ale pędów kwiatowych na niej ni widu ni słychu. Uparty ten mój kwiatuch. Mam nadzieję że te nowe bulwy to w ramach rekompensaty za 2 lata spania . To mówisz Norko żebym jej już teraz wymieniła podłoże? Nic złego się nie stanie?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 10:27   #4720
EwelinQsia
Zadomowienie

Hej, jeszcze nigdy tu nie pisałam, właśnie skończyłam podlewać moje strorczyki i postanowiłam znaleźć taki wątek żeby się Wam nimi pochwalić, przy okazji dowiedzieć jakiej są odmiany i prosić o kilka rad
Pierwszy-zielono-różowy(3 pierwsze zdjęcia), dostałam od siostry około 1,5 roku temu. Szybko przekwitł i stracił kwiaty, bo nie wiedziałam jeszcze jak się nim zajmować. Teraz pare miesięcy temu wypuścił nowy pęd i zakwitły piękne kwiaty Tylko na jednym zdjęciu widać plamy na korzeniach, od czego one mogą być?
Drugi-fioletowy(3 kolejne zdjęcia), mama dostała od koleżanki, stał w pokoju, gdzie bardzo dużo pali się papierosy i jest suche powietrze, bardzo zmarniał, stracił prawie wszystkie korzenie, pare miesięcy temu zabrałam go do swojego pokoju i teraz wypuszcza pączki I mam pytanie czy zacznie wypuszczać korzenie w głąb podłoża?
Trzeci-biały(2 ostatnie zdjęcia) dostałam w tym roku na walentynki, pączki mu opadły chyba po tygodniu jak go miałam, lecz kwiaty zostały, teraz wypuszcza już nowe pąki.
Światło świeci u mnie tak do około godziny 10 rano. Czy nie zagraża im to?
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 11:08   #4721
EwelinQsia
Zadomowienie

Przeglądam teraz wątek i niektóre okazy naprawde zachwycają!!
Stary 2010-03-17, 11:25   #4722
justynas1121
Raczkowanie

GG do justynas1121

ewelinqusia, nie wiesz jak nazywa się ten gatunek o białych kwitach? mam takiego samego...
Stary 2010-03-17, 11:44   #4723
EwelinQsia
Zadomowienie

justynas1121 sama pisałam, że chciałabym dowiedzieć się jakiej są odmiany
Stary 2010-03-17, 13:45   #4724
norka27
Zakorzenienie

Ewelinqsia slonce z rana jest najlepszym rozwiazaniem dla storkow bo nie jest takie silne. Co do wzrostu krzeni spokojnie same wrosna w podloze, dobrze ze kwiatek sie trzyma i chce regenerowac, nie musisz sie martwic.
Maja jak 2 lata podloza nie wymienialas to najwyzsza pora zmienic. Spokojnie delikatnie wydlubiesz stare podloze - mozna namoczyc przed, i wsypiesz nowe - mozna opukiwac doniczke by sie wsypalo pomiedzy korzenie. Lepiej bedzie kwitla bo szybciej bulwy beda rosly.
Stary 2010-03-17, 13:49   #4725
EwelinQsia
Zadomowienie

A jakiej są odmiony? Kiedy najlepiej nawozić i czym? I co ile je trzeba przesadzać?
Przepraszam za tyle pytań na raz
Stary 2010-03-17, 14:28   #4726
katushka
Raczkowanie

GG do katushka Wyślij wiadomość przez MSN do katushka

EwelinQsia pozwolę sobie odpowiedziec na twoje pytania
Twoje storczyki to popularne phalenopsisy. Po okresie ok. 2 lat całe podłoże jest już rozłożone więc storczyki trzeba przesadzic. Natomiast co do nawożenia to storczyki nawozimy w okresie wegetacji. Dostępne w handlu nawozy do storczyków są dostosowane do potrzeb tych roślin, ale lepiej stosowac je w czterokrotnie mniejszym stężeniu niż jest to podane na opakowaniu. Powodzenia!

14. 07. 2012
katushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 16:50   #4727
monis21
Raczkowanie

Cześć chciałam Wam pokazać fotkę, którą znalazłam na innym forum o storczykach. Jak zobaczyłam tego falka, to taką miałam minę A o to link http://www.phals.net/schilleriana/00ph0289.jpg Pozdrawiam wszystkie storczykomaniaczki
monis21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 16:52   #4728
cava
Zakorzenienie

EwelinQusia, ten Twój seledynowy z różowym jest prześliczny!

te ciemne plamki na korzeniach to efekt zbyt twardej wody. rady nie ma, ale też niespecjalnie to im szkodzi, choc na miękkiej rosną lepiej.
Wode kranową chlorowana, twardą najlepiej odstawiać na jakiś czas, gotować i taka dopiero podlewać storczyki.

ja mam okropna wodę, więc swoje storczyki raz w miesiącu przelewam wodą destylowaną z dodatkiem nawozu (tak góra 1/2 zalecanej dawki), żeby przepłukać podłoże i korzonki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-03-17 o 16:56
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 17:02   #4729
katushka
Raczkowanie

monis21 rzeczywiście ten storczyk jest imponujący!! też bym takiego chciała

14. 07. 2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-17, 17:49   #4730
norka27
Zakorzenienie

Widzialam jakis czas temu fal. schleriana w sklepie - on ma charakterystyczne liscie w szare latki i takie slodkie rozowe kwiatki, nie wzielam bo byl mega zabiedzony i za pelna cene a teraz jestem zla
Dodaje liste rodzajow falenopsis ze zdjeciami http://www.storczyki.pl/?pokaz=galle..._foto&litera=P trzeba zjechac troche na dol
W listopadzie udalo mi sie kupic fal. philadelphia to wyglada mniej wiecej tak http://www.allegro.pl/item949835129_...ed_okazja.html

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-03-17 o 18:06
Stary 2010-03-17, 18:10   #4731
monis21
Raczkowanie

Ja jeszcze takiego nigdy nie widziałam w sklepie.

Dostałam dzisiaj od koleżanki ze studiów 2 falki obydwa przekwitły i stwierdziła, że u niej one już nie rosną i może mi je oddać wzięłam je z wielką chęcią. Jeden z nich nie wygląda zbyt dobrze, ale już nim się zajęłam

W ogóle to tej koleżanki mama ma kwiaciarnie w innym mieście niż ja mieszkam i Ornela powiedziała mi, że ostatnio jej mama wyrzuciła dużo przekwitniętych falenopsisów, bo nikt ich nie chciał kupić. Szkoda, bo mogła mi jakiegoś przywieźć, ale miała już mnóstwo rzeczy do zabrania i nie chciała nic dodatkowego brać
monis21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 19:04   #4732
EwelinQsia
Zadomowienie

Dzięki za odpowiedzi, będę teraz na bieżąco śledzić ten wątek Jak któryś zakwitnie to pochwale się fotkami A o wodzie słyszałam już, że trzeba przegotowywać, teraz będę tak robić
Stary 2010-03-17, 19:04   #4733
katushka
Raczkowanie

norka27 mam podobnego storka do fal. philadelphia

14. 07. 2012

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-17, 19:28   #4734
norka27
Zakorzenienie

Katushka ale on ma kwiatkow... wow... Fajny, moja philadelphia niestety byla w kiepskim stanie i 2 tygodnie po przyniesieniu do doma stracila kwiatki i teraz czekam az sie zedcyduje zeby zakwitnac Na pocieszenie mam jej sliczne marmurkowe liscie
Stary 2010-03-17, 19:51   #4735
Lilith890502
Zakorzenienie

Mam problem ze swoim storczykiem. Otóż mam w domu phalenopsisa. Najpierw zżółkły mu boczne odnózki, ale były po kwitnieniu więc to normalne, a teraz zżółkł mu główny pęd, ta gruba łodyga , nie wiem jak to inaczej określić, co mam z tym zrobić? I co sie z nim dzieje?

I jeszcze parę pytań względem pielęgnacji: czy wstawianie do miski z wodą donniczki na 15min to dobry pomysł na podlewanie? I czy woda przegotowana wystarczy? Czy trzymanie donniczki na keramzycie zapewni liściom odpowiednią wilgotność? I mam storczyka od listopada, kiedy zmienić mu podłoże? I jak nawozić nawozem do storczyków i kiedy?
wiem, ze dużo pytań ale to ważne . z góry dziekuję za odpowiedzi
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 20:50   #4736
Vika90
Raczkowanie

Droga Norko! STraaasznie dziekuję za poradę odnośnie zgnilizny bakteryjnej. Spróbujętak zrobić, bo Topsinu w domu dużo mam (ogród :P ). Zanim przeczytałam Twój post, zaczęłam też pryskać kwiatuszki miedzianem. A nuż nie zaszkodzi. Ponizej prezentuje biedaka.

http://img411.imageshack.us/img411/3802/p1013285.jpg

DOdam, że ta dziwna choroba zeżarła pierwiej korzonki, więc je uciełam i zasypałam cynamonem.

Edytowane przez Vika90
Czas edycji: 2010-03-17 o 21:19
Vika90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 21:23   #4737
norka27
Zakorzenienie

Vika akurat mialam podobnie wiec zwyczajnie sie podzielilam moim doswiadczeniem. Topsin ladnie przysusza i zabija zarazki, ja bym roztwor wkraplala w te gnijace ranki za pomoca patyczka do uszu, tak by sie duza kropla tam wlala. Moze najpierw ranke odkaz spirytusem a potem topsin. To tak jak z ludzka rana jak zaczynaja bakteerie rzadzic to i zgnilizna wlazi i mamy ropke, to samo z falkami, wiec skoro ranki odkazamy my to czemu nie i falki? Bakteria bekteria wiec gina od tego samego
Stary 2010-03-19, 11:39   #4738
esel12345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Pięęękny... ja się zakochuję za każdym razem jak wchodzę do sklepu i dojrzę storki doszło już do tego że zaglądam ludziom do okien i patrze jakie mają kwiaciorki

nie wytrzymałam ) mam dosłownie to samo

u mnie w końcu coś ruszyło i biały wypuszcza boczna łodygę
mania storczykowania zaczęła się u mnie rok temu!
3 wyleciały i juz miałam się poddać ale białas zachęcił mnie że jednak udało mi się

aaaaa i moje 2 reanimowane też ruszyły :P wyjechałam na tydzień, ze złości cisnełam je gdzieś w daleki kąt ;] wróciłam a tam po kilka małych korzonków
czasami nie ma co sie z Nimi cackać tylko zdecydowanie zmusić je do ruszenia

pozdrawiam Was dziewczyny!!!
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-19, 18:33   #4739
norka27
Zakorzenienie

Lilith to ze glowny ped usechl to nic nadzwyczajnego, zwyczajnie jego czas minal i teraz trzeba czekac az pojawi sie nowy wiec ustaw go na jasnym parapecie i czekaj. Dobrze podlewasz swoje kwiatki.
Od 3 tygodni obserwowalam bidaka w sklepie a skoro dzisiaj szefowa sie pojawila to ja zapytalam czy nmie opusci na cenie bo on tu ponad 3 tygodnie stoi i zapewne go wyrzuca a ja go kupie. A skoro juz zamawialam kilka workow kory piniowej to babka spuscila na cenie 60% i tak bidul jest ze mna. Mina sprzedawczyn byla bezcenna - znaja mnie i wiedza ze pytalam o niego przez ostatnie 3 tygodnie Platek ma podzielony na 3 rozne kolory - na 0,5cm jest slodka rozowa obwodka, potem biale pole wypelnione bordowymi kropkami Ma 3 ostatnie kwiatki i ogolnie zdrowy, zrobie mu fotke i wstawie jak TZ wroci z moim kompem do doma bo ten jego jakis nie reformowalny, Vista sie buntuje
Stary 2010-03-20, 08:14   #4740
Ola-zz
Rozeznanie

Witam dziewczyny. Ja mam storczyka od 2lat i pięknie kwitnie, teraz mam aż 35 kwiatków. Jak przekwitnie będę musiała go przesadzać bo w doniczce powstały osobno 3 listka ma mała łodyszka nowa z kwiatkami. Jak przesadzę będę miała 2 storczyki, byle by się to udał. Zdjęcia są w moim albumie.
Ola-zz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości