|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() a Sabotki to strasznie leniwe bestie- no ale czekam czekam... dziękuję w imieniu storczyka Cytat:
na Sabotka przyjdzie jeszcze poczekać pewnie kolo miesiąca czasu no ale napewno będzie warto ![]() Cytat:
myslę że większy wplyw na to czy Paphiopedilum kwitnie czy nie ma miejsce w którym stoi- wszystkie moje Sabotki stoją na zachodnim oknie i może właśnie to im tak odpowiada ![]() ![]() aha- wszystkie Sabotki mam właśnie w przezroczystych doniczkach ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4712 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Raczkowanie
|
dzięki norka za radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4714 |
Zadomowienie
|
Ostatnio w "lerłamerlę" widziałam przezroczyste plastikowe (wydaje mi się że większe od tych standardowych) doniczki do przesadzania storczyków - wraz z mieszanką kory i kamieni (?) w zestawie, za niecałe 10zł
|
![]() ![]() |
![]() |
#4715 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak one nie są na pewno receptą na piękny wzrost i kwitnienie storczyków! Jak dotychczas miałam w plastikach ale żadnych efektów prócz zabierania miejsca na oknie i meblach, którego nie mam! Wkurzyłam się i wsadziłam 5 storczyków razem do jednej wielkiej ceramicznej doniczki jak chcę niech rosną jak nie to na śmietnik!!! Straciłam cierpliwość i nie widzę już tego uroku co kiedyś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4716 |
Raczkowanie
|
chyba zamówię z allegro w takim razie bo taki zestaw mi niepotrzebny- dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4718 |
Zakorzenienie
|
Maja77 ale ci tych bulw obdarzy ta przepiekna kambria. Widze ze bedzie ich wiecej niz 2. Ona z pewnoscia ma wieksze korzenie bo mam podobna tylko w bordo. Wiece i latwiej do przesady. Ale na kwitnienie to jeszcze z 6 miesiecy poczekasz minimum. Ale bedzie warto, u mnie kwitnienia kambri w domu sa o wiele lepsze niz sklepowe.
Justynas w Obi mieli doniczki do storkow. Co do wzrostu falkow - eheh.. nie wiem skad takie olbrzymy wytrzasneli ale uwierz mi one rosna w tak slimaczym tempie ze az glowa boli. Ten co u mnie jest 3 lata - czyli ma razem 5 - jest wysoki na jakies 10cm... ok mam okaza co byl sloniatkiem od poczatku ale w ciagu 2 lat nadal na tej samej wysokosci. Jedyny mankament ich wzrostu ze z wiekiem zaczynaja jakby zwisac z doniczki, przesadzajac je trzeba je stawiac na ssztorc ale i tak rosna mega wolno. I te olbrzymy to przewaznie cymbidium i inne im podobne, te to maja mega ped w przybieraniu na masie - ale im to bulwy nowe rosna. No i moja islerka szaleje - 9 nowych bulw od zeszlego roku ale teraz to one beda dluuuuggggooooo rosnac jak to u kambriii hehehe Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-03-16 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4719 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4720 |
Zadomowienie
|
Hej, jeszcze nigdy tu nie pisałam, właśnie skończyłam podlewać moje strorczyki i postanowiłam znaleźć taki wątek żeby się Wam nimi pochwalić, przy okazji dowiedzieć jakiej są odmiany i prosić o kilka rad
![]() Pierwszy-zielono-różowy(3 pierwsze zdjęcia), dostałam od siostry około 1,5 roku temu. Szybko przekwitł i stracił kwiaty, bo nie wiedziałam jeszcze jak się nim zajmować. Teraz pare miesięcy temu wypuścił nowy pęd i zakwitły piękne kwiaty ![]() Drugi-fioletowy(3 kolejne zdjęcia), mama dostała od koleżanki, stał w pokoju, gdzie bardzo dużo pali się papierosy i jest suche powietrze, bardzo zmarniał, stracił prawie wszystkie korzenie, pare miesięcy temu zabrałam go do swojego pokoju i teraz wypuszcza pączki ![]() Trzeci-biały(2 ostatnie zdjęcia) dostałam w tym roku na walentynki, pączki mu opadły chyba po tygodniu jak go miałam, lecz kwiaty zostały, teraz wypuszcza już nowe pąki. Światło świeci u mnie tak do około godziny 10 rano. Czy nie zagraża im to? |
![]() ![]() |
![]() |
#4721 |
Zadomowienie
|
Przeglądam teraz wątek i niektóre okazy naprawde zachwycają!!
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4722 |
Raczkowanie
|
ewelinqusia, nie wiesz jak nazywa się ten gatunek o białych kwitach? mam takiego samego...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 |
Zadomowienie
|
justynas1121 sama pisałam, że chciałabym dowiedzieć się jakiej są odmiany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4724 |
Zakorzenienie
|
Ewelinqsia slonce z rana jest najlepszym rozwiazaniem dla storkow bo nie jest takie silne. Co do wzrostu krzeni spokojnie same wrosna w podloze, dobrze ze kwiatek sie trzyma i chce regenerowac, nie musisz sie martwic.
Maja jak 2 lata podloza nie wymienialas to najwyzsza pora zmienic. Spokojnie delikatnie wydlubiesz stare podloze - mozna namoczyc przed, i wsypiesz nowe - mozna opukiwac doniczke by sie wsypalo pomiedzy korzenie. Lepiej bedzie kwitla bo szybciej bulwy beda rosly. |
![]() ![]() |
![]() |
#4725 |
Zadomowienie
|
A jakiej są odmiony? Kiedy najlepiej nawozić i czym? I co ile je trzeba przesadzać?
Przepraszam za tyle pytań na raz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4726 |
Raczkowanie
|
EwelinQsia pozwolę sobie odpowiedziec na twoje pytania
![]() Twoje storczyki to popularne phalenopsisy. Po okresie ok. 2 lat całe podłoże jest już rozłożone więc storczyki trzeba przesadzic. Natomiast co do nawożenia to storczyki nawozimy w okresie wegetacji. Dostępne w handlu nawozy do storczyków są dostosowane do potrzeb tych roślin, ale lepiej stosowac je w czterokrotnie mniejszym stężeniu niż jest to podane na opakowaniu. Powodzenia!
#4727 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4728 |
Zakorzenienie
|
EwelinQusia, ten Twój seledynowy z różowym jest prześliczny!
![]() te ciemne plamki na korzeniach to efekt zbyt twardej wody. rady nie ma, ale też niespecjalnie to im szkodzi, choc na miękkiej rosną lepiej. Wode kranową chlorowana, twardą najlepiej odstawiać na jakiś czas, gotować i taka dopiero podlewać storczyki. ja mam okropna wodę, więc swoje storczyki raz w miesiącu przelewam wodą destylowaną z dodatkiem nawozu (tak góra 1/2 zalecanej dawki), żeby przepłukać podłoże i korzonki.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-03-17 o 16:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#4729 |
Raczkowanie
|
monis21 rzeczywiście ten storczyk jest imponujący!! też bym takiego chciała
![]()
#4730 |
Zakorzenienie
|
Widzialam jakis czas temu fal. schleriana w sklepie - on ma charakterystyczne liscie w szare latki i takie slodkie rozowe kwiatki, nie wzielam bo byl mega zabiedzony i za pelna cene a teraz jestem zla
![]() Dodaje liste rodzajow falenopsis ze zdjeciami http://www.storczyki.pl/?pokaz=galle..._foto&litera=P trzeba zjechac troche na dol W listopadzie udalo mi sie kupic fal. philadelphia to wyglada mniej wiecej tak http://www.allegro.pl/item949835129_...ed_okazja.html Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-03-17 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4731 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze takiego nigdy nie widziałam w sklepie.
Dostałam dzisiaj od koleżanki ze studiów 2 falki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W ogóle to tej koleżanki mama ma kwiaciarnie w innym mieście niż ja mieszkam i Ornela powiedziała mi, że ostatnio jej mama wyrzuciła dużo przekwitniętych falenopsisów, bo nikt ich nie chciał kupić. Szkoda, bo mogła mi jakiegoś przywieźć, ale miała już mnóstwo rzeczy do zabrania i nie chciała nic dodatkowego brać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4732 |
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedzi, będę teraz na bieżąco śledzić ten wątek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4733 |
Raczkowanie
|
norka27 mam podobnego storka do fal. philadelphia
![]()
![]() |
#4734 |
Zakorzenienie
|
Katushka ale on ma kwiatkow... wow...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4735 |
Zakorzenienie
|
Mam problem ze swoim storczykiem. Otóż mam w domu phalenopsisa. Najpierw zżółkły mu boczne odnózki, ale były po kwitnieniu więc to normalne, a teraz zżółkł mu główny pęd, ta gruba łodyga , nie wiem jak to inaczej określić, co mam z tym zrobić? I co sie z nim dzieje?
I jeszcze parę pytań względem pielęgnacji: czy wstawianie do miski z wodą donniczki na 15min to dobry pomysł na podlewanie? I czy woda przegotowana wystarczy? Czy trzymanie donniczki na keramzycie zapewni liściom odpowiednią wilgotność? I mam storczyka od listopada, kiedy zmienić mu podłoże? I jak nawozić nawozem do storczyków i kiedy? wiem, ze dużo pytań ale to ważne . z góry dziekuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4736 |
Raczkowanie
|
Droga Norko! STraaasznie dziekuję za poradę odnośnie zgnilizny bakteryjnej. Spróbujętak zrobić, bo Topsinu w domu dużo mam (ogród :P ). Zanim przeczytałam Twój post, zaczęłam też pryskać kwiatuszki miedzianem. A nuż nie zaszkodzi. Ponizej prezentuje biedaka.
http://img411.imageshack.us/img411/3802/p1013285.jpg DOdam, że ta dziwna choroba zeżarła pierwiej korzonki, więc je uciełam i zasypałam cynamonem. Edytowane przez Vika90 Czas edycji: 2010-03-17 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4737 |
Zakorzenienie
|
Vika akurat mialam podobnie wiec zwyczajnie sie podzielilam moim doswiadczeniem. Topsin ladnie przysusza i zabija zarazki, ja bym roztwor wkraplala w te gnijace ranki za pomoca patyczka do uszu, tak by sie duza kropla tam wlala. Moze najpierw ranke odkaz spirytusem a potem topsin. To tak jak z ludzka rana jak zaczynaja bakteerie rzadzic to i zgnilizna wlazi i mamy ropke, to samo z falkami, wiec skoro ranki odkazamy my to czemu nie i falki? Bakteria bekteria wiec gina od tego samego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4738 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() nie wytrzymałam ![]() ![]() u mnie w końcu coś ruszyło i biały wypuszcza boczna łodygę ![]() mania storczykowania zaczęła się u mnie rok temu! ![]() 3 wyleciały i juz miałam się poddać ale białas zachęcił mnie że jednak udało mi się ![]() ![]() ![]() aaaaa i moje 2 reanimowane też ruszyły :P wyjechałam na tydzień, ze złości cisnełam je gdzieś w daleki kąt ;] wróciłam a tam po kilka małych korzonków ![]() czasami nie ma co sie z Nimi cackać tylko zdecydowanie zmusić je do ruszenia ![]() pozdrawiam Was dziewczyny!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4739 |
Zakorzenienie
|
Lilith to ze glowny ped usechl to nic nadzwyczajnego, zwyczajnie jego czas minal i teraz trzeba czekac az pojawi sie nowy wiec ustaw go na jasnym parapecie i czekaj. Dobrze podlewasz swoje kwiatki.
Od 3 tygodni obserwowalam bidaka w sklepie a skoro dzisiaj szefowa sie pojawila to ja zapytalam czy nmie opusci na cenie bo on tu ponad 3 tygodnie stoi i zapewne go wyrzuca a ja go kupie. A skoro juz zamawialam kilka workow kory piniowej to babka spuscila na cenie 60% i tak bidul jest ze mna. Mina sprzedawczyn byla bezcenna - znaja mnie i wiedza ze pytalam o niego przez ostatnie 3 tygodnie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4740 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny. Ja mam storczyka od 2lat i pięknie kwitnie, teraz mam aż 35 kwiatków. Jak przekwitnie będę musiała go przesadzać bo w doniczce powstały osobno 3 listka ma mała łodyszka nowa z kwiatkami. Jak przesadzę będę miała 2 storczyki, byle by się to udał. Zdjęcia są w moim albumie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.