|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
Pamiętam jeszcze, jak nam mówiła babeczka w poradni, że to wcale nie tak łatwo ustrzelić potomka, jak się wydaje. W sensie, że trzeba trafić właśnie w ten odpowiedni moment. To ciekawe skoro rozwinął się tu temat plagi nastoletnich ciąż. Widocznie tamte dziewczyny miały jakiś niefart
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4712 | |
beach please
|
Cytat:
![]() odnoszę wrażenie, że lekarki (a przynajmniej większość) w przychodniach NFZ tylko czekają, żeby w takiej sytuacji móc zmieszać z błotem młode zestresowane dziewczyny,które przyszły uzyskać pomoc a nie wysłuchiwać kazań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Zakorzenienie
|
Mnie w ogóle dziwi przekonanie takich osób, że wszyscy koniecznie muszą żyć "po Bożemu" i że jak ktoś tego nie robi, to trzeba go unicestwić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4714 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2012-08-20 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4715 |
beach please
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4716 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() No i mamy jeszcze coś takiego, jak ironia losu ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36012575]Pewnie o to chodziło, ale jak przeczytałm o kobiecie płodnej przez kilka godzin jednego dnia w cyklu, to skojarzyło mi się z tym http://www.youtube.com/watch?v=qSArqiPR8gI ![]() O rany ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4717 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W gimnazjum jakoś nie mogę sobie przypomnieć żadnych tego typu zajęć. Była jedna ciąża w całej szkole. Do gimnazjum chodziłam raczej słabego pod względem osób, które tam chodziły (biedniejsze rodziny, rozbite rodziny, podwórkowe gwiazdki i uliczni silni na dzielni). Chodziłam tam, bo było blisko domu, mama nie chciała mnie puścić dalej ![]() Moje LO było jednym z lepszych i tam już o żadnej ciąży nie było mowy, o współżyciu nie wspominając. Wydaje mi się, że im gorsze otoczenie, tym mniej uświadomiona młodzież, mniej ciekawa świata, nie nauczona szukać informacji na własną rękę. A może nawet gdyby w gimnazjum były takie zajęcia, tamta dziewczyna i tak nic by się z nich nie nauczyła, bo często wagarowała ![]() W liceum miałam zajęcia z WDŻ z kobietą, która uczyła katechezy i biologii. Żadnego z tych przedmiotów z nią nie miałam, ale podobno głosiła jakieś dziwaczne teorie quasi-religijne związane z teorią ewolucji. Ale nie ważne. WDŻ w LO ograniczyła do tego, że puszczała nam przerażająco nudne i kretyńskie filmiki na VHS (nie dlatego, że religijnie ukierunkowane, tylko kręcone z punktu widzenia mentora, takie beznadziejnie moralizatorskie). I w ogóle z nami nie chciała dyskutować ani odpowiadać na pytania. Nie tłumaczyła nam też żadnej metody, poza tym że powtarzała, że jedyną dobrą metodą planowania rodziny jest NPR. Planowania rodziny, nie antykoncepcji. Bo seks to istnieje tylko po ślubie. Przed ślubem tematu nie ma. I w tych jej filmikach też tylko w ten sposób się wypowiadano. I na dodatek aktorzy, którzy tam grali byli tak ohydnie przesłodzeni, sztuczni, a facet niemęski, tylko taki jakiś eunuchowaty, że aż, że aż. Do dzisiaj nienawidzę aktorów, którzy wystąpili w tych dennych filmikach. Pamiętam, że swego czasu facet - główny aktor pojawił się w Klanie, a potem jeszcze i ta dziewczyna chyba też. Nawet znalazłam tego gościa: http://cdn12.se.smcloud.net/t/photos...tandardowy.jpg Jeśli ktoś potrafi i chce sam szukać wiedzy na temat zabezpieczeń to ją znajdzie, nawet jeśli nie podaną na tacy w szkole, jak u mnie w LO - nauczycielka, która odmawiała udzielenie informacji. A mimo to nikt w ciążę nie zaszedł. Cytat:
Cytat:
![]() |
#4718 |
ma zielone pojęcie
|
Tabletki antykoncepcyjne osłabiają leki tarczycowe, czasem trzeba przez nie przyjmować większą dawkę lewotyroksyny.
#4719 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam niedoczynność tarczycy i od kilku lat biorę Letrox. Przez 4 lata brałam tabletki anty (najpierw Yasminelle, potem Yaz) i nic mi nie było. A moja lekarka to ginekolog-endokrynolog.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4720 |
Zakorzenienie
|
Mi dwóch ginów w dwóch różnych przychodniach powiedziało, że środki anty mogą obniżyć mi płodność, która i tak jest obniżona przez niedoczynność tarczycy. Doradzili, że jak już będę mieć dzieci to mogę zacząć brać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4721 |
Konto usunięte
|
Skoro tak rozprawiacie o ciążach, to wam opowiem o mojej dobrej koleżance. Chodziłyśmy razem przez 3 lata do jednej klasy w gimnazjum, potem do jednego liceum, ale na inne profile. Wpadła jeszcze przed maturą, na maturę poszła już z brzuszkiem. Absolutnie nie mam nic do tego, przecież nie mogła zrezygnować z matury, bo ciąża, no nie? To byłoby głupie
![]() A jest jeszcze jedna laska, nie znam osobiście, bo jest z daleeeeeka, ale kiedyś trafiłam na jej profil. Ma kilka zdjęć jak karmi, jak dziecko jest upaprane jedzeniem, jak jest nagie, albo seria prawie identycznych zdjęć z różnymi podpisami, np "Marysia (imię przypadkowe) patrzy na tatę", "Marysia patrzy w lewo". "Marysia patrzy w obiektyw" itp. albo jak je nosi, i podpisane "czekamy na beknięcie" Ale najbardziej mnie rozbroiło, jak dziecko leży w łóżeczku, całe czerwone, zaryczane, z mokrą chustką na głowie i podpis "Mała z gorączką 38 i ileś tam stopni". Tak, wtedy na pewno robi się zdjęcia i wrzuca na fb. Btw. właśnie wróciłam od lekarza. Najpierw zginęła moja karta, i trzeba było szukać, straciłam kolejkę, potem okazało się, że karta jest jednak u pani doktor, musiałam znowu czekać, potem, jak już usiadłam, i zdążyłam powiedzieć, że chce coś nasennego i skierowanie do endokrynologa , to pani zadzwonił telefon, i gadała 10 minut, jednocześnie wypisując mi receptę. Tematem rozmowy były wakacje. Tej pani. Gdzie, kiedy i z kim jedzie. Nie zapytała, czemu chcę to skierowanie, co się dzieje... Muszę zmienić panią doktor. |
![]() ![]() |
![]() |
#4722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tej doktorce bym wygarnęła, co myślę. Tracisz pół dnia na stanie w kolejce a ona ma Cię gdzieś. Ja rozumiem, gdyby to była konsultacja medyczna, ale nie do jasnej ciasnej gadanie o wakacjach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 |
Konto usunięte
|
Lekarze... jak powiem co mnie kiedyś spotkało to pomyślicie że zmyślam... trudno
![]() Lekarz medycyny pracy. Wchodzę do gabinetu już na sam koniec, ze wszystkimi badaniami, wynikami, rentgenami itp. Za biurkiem pani, która na oko od dobrych 20 lat mogłaby być na emeryturze... rozmawia przez telefon a drugą rękę trzyma za oknem... w ręku pet ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4724 |
Zakorzenienie
|
[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601755 5]Lekarze... jak powiem co mnie kiedyś spotkało to pomyślicie że zmyślam... trudno
![]() Lekarz medycyny pracy. Wchodzę do gabinetu już na sam koniec, ze wszystkimi badaniami, wynikami, rentgenami itp. Za biurkiem pani, która na oko od dobrych 20 lat mogłaby być na emeryturze... rozmawia przez telefon a drugą rękę trzyma za oknem... w ręku pet ![]() ![]() Norma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4725 |
seriously? no.
|
[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601755 5]Lekarze... jak powiem co mnie kiedyś spotkało to pomyślicie że zmyślam... trudno
![]() Lekarz medycyny pracy. Wchodzę do gabinetu już na sam koniec, ze wszystkimi badaniami, wynikami, rentgenami itp. Za biurkiem pani, która na oko od dobrych 20 lat mogłaby być na emeryturze... rozmawia przez telefon a drugą rękę trzyma za oknem... w ręku pet ![]() ![]() ja to z jednej strony współczuje lekarzom - no bo niby mają szerzyć profilaktykę, zdrową postawę, zdrowe jedzenie itd. taki lekarz jest wiarygodny, kiedy mówi, że nie należy palić. ale z drugiej strony - lekarz też człowiek ![]() ![]() współczuję, bo sama z jednej strony nie mam zaufania, nie posłucham lekarza, który swoim zachowaniem, mimo wszystko, przeczy temu, co mówi... taki mi się przypomniało a'propo tego peta za oknem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4726 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No ale jarać w GABINECIE? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4727 |
Zakorzenienie
|
[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601781 9]Oj no nie sam fakt palenia mi przeszkadza, każdy ma swoje słabości i w końcu jak to mówią, na coś trzeba umrzeć
![]() No ale jarać w GABINECIE? ![]() Taaa, człowiek wchodzi po poradę medyczną i wychodzi śmierdząc fają ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4728 |
seriously? no.
|
[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601781 9]Oj no nie sam fakt palenia mi przeszkadza, każdy ma swoje słabości i w końcu jak to mówią, na coś trzeba umrzeć
![]() No ale jarać w GABINECIE? ![]() nie no jasne, w gabinecie to... nawet nie wiem jak to nazwac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4729 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie rozumiem takiego masowego jechania na lekarzy i farmaceutów, a co to oni nie mogą mieć swoich poglądów? W konstytucji jest zapewniona wolność sumienia i wyznania dla wszystkich, nie ma nigdzie że "z wyjątkiem lekarzy i farmaceutów". Prawa przecież nie łamią. |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4730 |
Wtajemniczenie
|
Plaga ciąż? Tylko jedna moja znajoma była w ciąży, koleżanka z gimnazjum. Wydaje się być szczęśliwa, dziecko zdrowe i śliczne, mieszka z mężem we własnym mieszkaniu. Z tego co się zorientowałam, pomagają im rodzice.
W tym roku idę na studia, i dziwi mnie co innego. Już 3 znajomych zaręczyło się. Najpierw etap zaręczyn, potem sezon na kto się kiedy hajta, a potem na dzieci wśród znajomych. Pamiętam te osoby z podstawówki z gimnazjum a tutaj już zaręczyny. Trochę jestem zszokowana, jakbym dopiero zorientowała się, że zaczyna się dorosłość- studia, praca a u niektórych poważne deklaracje. |
![]() ![]() |
![]() |
#4731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście ja należę do bardzo fajnej przychodni, dziś byłam na pobraniu krwi i pani pielęgniarka była przesympatyczna, niesamowicie kochana kobieta ![]()
![]() |
#4733 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez almondfairy Czas edycji: 2012-08-21 o 09:22 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4734 |
Zakorzenienie
|
Mnie, jako pacjentki nie obchodzą przekonania religijne pani doktor, farmaceuty czy pielęgniarki. Ma mi zostać udzielona pomoc i tyle. Jak chodziłam tu do położnych, to wszystkie były muzułmankami i nie dawały mi odczuć, że jestem niewierna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4735 |
Konto usunięte
|
Z tego co wiem farmaceuta nie ma prawa odmówić sprzedania leku. A jeśli to jest np anty na receptę to już w ogóle jakim prawem? Jak ma takie przekonania to niech tych specyfików nie używa, ale sprzedać musi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4736 |
Konto usunięte
|
A ja mam podejście, że jak jesteś aż tak konserwatywny, że nie wypiszesz tabletki po, ani recepty na antykoncepcję (bo to grzech), to nie możesz też ratować ludzkiego życia, bo skoro pan bóg chciał, żeby był np. wypadek, to znaczy, że chciał go u siebie - czyli nie reanimuj, nie operuj itp. bo to zapobieganie woli boga.
Nie zostawaj lekarzem, jeśli masz takie poglądy. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2012-08-21 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4737 | ||
zawsze mam racje
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
Ja nie wiem jak się katolicy na to zapatrują, ale możliwe, że tak że bóg postawił odpowiedniego lekarza(dając mu dar umiejętnego operowania) w odpowiednim miejscu i dlatego człowiek przeżył. Ja tego nie ogarniam ze swojej strony wszystkiego ![]() Może mnie ktoś oświeci o co chodzi - bo się gubię, tu medycyna, tu osiągnięcia nauki, tu wola boska- żeby ktoś został na ziemii albo i nie.
![]() |
#4738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przekręty niestety zawsze były i będą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4739 |
Flawless
|
[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601824 8]Z tego co wiem farmaceuta nie ma prawa odmówić sprzedania leku. A jeśli to jest np anty na receptę to już w ogóle jakim prawem? Jak ma takie przekonania to niech tych specyfików nie używa, ale sprzedać musi.[/QUOTE]
już pomijając fakt, że tabletki antykoncepcyjne mają różne zastosowanie. Ja musiałam brać yasminelle jeszcze zanim jakikolwiek seks mi był w glowie ![]()
![]() |
#4740 |
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle... na co się bierze jeszcze pigułki anty? Nigdy nie brałam, to nie mam pojęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.