Koty- część V - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-01, 20:27   #4711
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Koty- część V

U nas Krystyna obserwowała petardy zza okna w skupieniu i zainteresowaniu, Leośka w panice schowała się w najgłębszy kąt pod łóżkiem i wyszła po jakichś pięciu godzinach..potem odreagowywała stres ganiając w te i wewte przed siebie jak mały kociak
Koty mojej siostry w ogóle nie zwróciły uwagi na te wybuchy, za to pies sąsiada spanikowany był strasznie..też kilka godzin dochodził do siebie.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-01-01 o 20:28
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:30   #4712
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
O, Nimfa, dobrze wymyśliłaś! Albo można jakąś pastę witaminową dać, coś, co i tak się przeważnie daje, a można zamiast na palcu dać na chrupki .

U nas kiepsko po Sylwestrze. Panny były same, w nocy moja mama je przyszła uspokajać. Sonik odważna obczajała przez okno co się dzieje, ale Milka do teraz jest schowana i nie mam z nią kontaktu, boi się nawet mnie a strzały słychać cały czas .

Ja daję pastę do chrupek Persilli, bo jemu ciężko jest z czegoś zlizać.

A Ty podajesz kotom jakieś pasty witaminowe?

Oj, biedna Milka, podobnie jak mój Majlo Niech już będzie 2 stycznia

U mnie też strzelają. Na ogłoszeniach mojego miasta już jest kilka ogłoszeń o zagubionych psach
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:35   #4713
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Może kup kotu jakąś pastę na kłaczki (moje jedzą GIMPETa ), którą kot polubi i dodawaj trochę do chrupek.
to byłby dobry pomysł tylko nie wiem czy w ogole byłby skłonny wsuwać taką paste. Czym one pachną? ten Gimpet na przykład? na pewno nie przejdzie nic rybiego
jeśli o Sylwestrze mowa, mój Kocik jak usłyszał pierwsze wystrzały to oburzony obudził się i poszedł sprawdzić co to się wyprawia za oknem, po 5 minutach zlazł z parapetu i zasnął na środku dywanu bardzo nie lubi jak cos mu burzy porzadek dnia, gdzie od 23 do 6 rano figuruje spanko

Edytowane przez evvelinek
Czas edycji: 2013-01-01 o 20:37
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 22:57   #4714
ziazik
Rozeznanie

My wróciliśmy koło czwartej i zastaliśmy kotki zaspane i bardzo głodne także wszystko dobrze. Za to Zyziu nie chciał wrócić do domu, mimo wielokrotnego kiciania i dopiero o 22 wpełzł do środka wystraszony. Ale po chwili już się uspokoił i było ok. Północ w domu przetrwał bez problemu.
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 10:25   #4715
Magda_84
Rozeznanie

Mam pytanie do ekspertek żywieniowych. Ile kotka 5 miesieczna powinna jeść suchego dziennie? rano i wieczorem dostaje mokre, w ciągu dnia ma suche w miseczce, ale ostatnio zauważyłam że wymusza więcej, a nie chcę żeby sie z niej kuleczka zrobiła.

ja już nie wiem co z tymi kotami, kiedys na suche nie patrzyła nawet, a teraz jak sie dobierze do miski
Magda_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 10:27   #4716
Alexandre
Zadomowienie

Spóźnione życzenia - szczęśliwego nowego roku 2013

Chłopaki byli bardziej odważni niż myślałam. Wychodzili co jakiś czas do towarzystwa, muzyki i wystrzałów pojedynczych się nie bali tylko smacznie spali na drapaku. O północy jak wszędzie zaczęli strzelać to byli zdziwieni co się dzieje i siedzieli na zmianę przed albo w szafie ale zerkali na wszystko z zaciekawieniem

Ilarek już zdrowy. Antybiotykoterapia zakończona, oczko dzięki gentamycynie się zagoiło. Za dwa i pół tygodnia mamy pobrać mu mocz i zanieść do kontroli. A Iryska ciachamy 12.01 bo już się do brata dobiera i wzdycha do kotki mieszkającej piętro niżej. Czasami jak nas weźmie podstępem to zbiega pod jej drzwi i niucha Karmę zmieniliśmy na RC Urinary, do picia wody z kranu nie daliśmy rady ich namówić i czekamy dzisiaj na zamówienie z fontanną.

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 10:36   #4717
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Magda_84 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do ekspertek żywieniowych. Ile kotka 5 miesieczna powinna jeść suchego dziennie? rano i wieczorem dostaje mokre, w ciągu dnia ma suche w miseczce, ale ostatnio zauważyłam że wymusza więcej, a nie chcę żeby sie z niej kuleczka zrobiła.
Dawkowanie podane jest na opakowaniu, zależy od karmy i ilości podawanej dodatkowo mokrej.
Ważysz jej porcje?

Koty często jedzą z nudów. Wymuszając jedzenie skupiają na sobie uwagę właściciela, a przy okazji dostają przekąskę. Spróbuj bawić się z nią zamiast dodatkowo karmić, może sobie przypomni, że chciała spać, a nie jeść
Stary 2013-01-02, 11:21   #4718
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Dawkowanie podane jest na opakowaniu, zależy od karmy i ilości podawanej dodatkowo mokrej.
Ważysz jej porcje?

Koty często jedzą z nudów. Wymuszając jedzenie skupiają na sobie uwagę właściciela, a przy okazji dostają przekąskę. Spróbuj bawić się z nią zamiast dodatkowo karmić, może sobie przypomni, że chciała spać, a nie jeść
tylko że na opakowaniu jest podana dzienna porcja, ale tak jakby sie karmiło tylko suchym i właśnie nie wiem o ile to zmniejszyć skoro dostaje mokre. Mokrego to raczej tak 20 g na porcję czyli dziennie zje 40g
Kotka jest szczupła i chciałabym żeby taka została bo jak przytyje to później ciężko będzie zrzucić. Teraz zauważyłam że tak jakby potrzebuje więcej jedzenia, pewnie dlatego że rośnie ale tez jest bardzo aktywna więc pewnie też szybko spala. Mimo wszystko chciałabym jej dawac dziennie tyle ile potrzebuje żeby jej nie przekarmić
Stary 2013-01-02, 11:29   #4719
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
tylko że na opakowaniu jest podana dzienna porcja, ale tak jakby sie karmiło tylko suchym i właśnie nie wiem o ile to zmniejszyć skoro dostaje mokre. Mokrego to raczej tak 20 g na porcję czyli dziennie zje 40g
A jakie jest dawkowanie tej mokrej karmy? Jeśli dajesz jej 50% dziennej porcji i jest to pełnowartościowa mokra karma, to suchego zmniejsz też do 50%.

Czy ona woli zjeść więcej naraz, czy mniej a częściej? Mój należy do tej drugiej grupy - jak dawałam mu 2 lub 3x dzienne, to rozwalał mi mieszkanie.
Stary 2013-01-02, 11:32   #4720
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Kotka jest szczupła i chciałabym żeby taka została bo jak przytyje to później ciężko będzie zrzucić. Teraz zauważyłam że tak jakby potrzebuje więcej jedzenia, pewnie dlatego że rośnie ale tez jest bardzo aktywna więc pewnie też szybko spala. Mimo wszystko chciałabym jej dawac dziennie tyle ile potrzebuje żeby jej nie przekarmić
Pewnie coś rozsądniejszego powie Monika ale jeżeli kotka ma 5 miesięcy to jest to kociak który potrzebuje więcej jedzenia bo się rozwija. Z tego co pamiętam kociaki mogą jeść według uznania czyli nie ogranicza im się jedzenia. Kotka nie jest jeszcze sterylizowana więc chyba też nie ma groźby że jakoś szybko utyje. Oczywiście każdego kota można utuczyć

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 11:58   #4721
monika_sonia
KOTerator

Magda a podaj nazwy tych karm i wagę kotki.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 12:23   #4722
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
A jakie jest dawkowanie tej mokrej karmy? Jeśli dajesz jej 50% dziennej porcji i jest to pełnowartościowa mokra karma, to suchego zmniejsz też do 50%.

Czy ona woli zjeść więcej naraz, czy mniej a częściej? Mój należy do tej drugiej grupy - jak dawałam mu 2 lub 3x dzienne, to rozwalał mi mieszkanie.
ona by wolała mniej a częściej, ale to nie bardzo możliwe jak jestem w pracy 8 godzin

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Pewnie coś rozsądniejszego powie Monika ale jeżeli kotka ma 5 miesięcy to jest to kociak który potrzebuje więcej jedzenia bo się rozwija. Z tego co pamiętam kociaki mogą jeść według uznania czyli nie ogranicza im się jedzenia. Kotka nie jest jeszcze sterylizowana więc chyba też nie ma groźby że jakoś szybko utyje. Oczywiście każdego kota można utuczyć
aha czyli jak na razie może jeść ile chce? wcześniej jadła 2 razy mokre na dzień plus zawsze suche w miseczce, ale na suche nosem kręciła, a teraz suche znika momentalnie, wiec jej dosypywałam ale jak tak będę dosypywać to kotka naprawdę utyje

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Magda a podaj nazwy tych karm i wagę kotki.
kotka waży 2,3 kg
suche je teraz applaws, a z mokrych mamy kilka: applaws, animonda, cosma, miamor

Edytowane przez Magda_84
Czas edycji: 2013-01-02 o 12:25
Stary 2013-01-02, 12:25   #4723
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
aha czyli jak na razie może jeść ile chce?
Magda napisz to o co prosiła Monika - ile kotka waży? Co jej dokładnie dajesz i w jakich ilościach?

Ja karmię na codzie suchym. Jak daję suche i mokre ( weekendy ) to zmniejszam ilość suchego o połowę.

Mój facebook
Stary 2013-01-02, 12:33   #4724
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
kotka waży 2,3 kg
suche je teraz applaws, a z mokrych mamy kilka: applaws, animonda, cosma, miamor
Kot ważący 2,3 kg i jedzący 40g dziennie mokrej Animonda Carny powinien jeść 18g suchego Applaws i pić 80ml wody. Tak wychodzi czysto teoretycznie. W połączeniu z innymi mokrymi wyjdzie podobnie ok. 15-20g suchego.

Niestety wychodzi za dużo białka, ale to norma przy mokrej karmie z tej półki.

Trzeba pamiętać też, że ona rośnie i jeżeli nie jest jakimś wyjątkiem to będzie jadła tylko tyle, ile potrzebuje. Po sterylce przez dwa miesiące trzeba bardzo pilnować, później też może nie będzie się przejadać jak będziesz miała szczęście .

Ważne jest też by piła tyle ml wody, ile zje kalorii (potrzebuje 115-140 kcal i tyle samo ml wody).

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2013-01-02 o 12:35
Stary 2013-01-02, 12:36   #4725
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
to byłby dobry pomysł tylko nie wiem czy w ogole byłby skłonny wsuwać taką paste. Czym one pachną? ten Gimpet na przykład? na pewno nie przejdzie nic rybiego
Dla mnie pachnie ... magą do zupy , ale to musi być coś dobrego, bo jak dają jej trochę moim kotom, to łażą za mną po całym mieszkaniu

Nie, nie, ryba to na pewno nie jest , bo Chamisko by nie łykło

Są małe pasty do 10 zł. ok, możesz wypróbować.

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2013-01-02 o 12:38
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 13:26   #4726
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Dla mnie pachnie ... magą do zupy , ale to musi być coś dobrego, bo jak dają jej trochę moim kotom, to łażą za mną po całym mieszkaniu

Nie, nie, ryba to na pewno nie jest , bo Chamisko by nie łykło

Są małe pasty do 10 zł. ok, możesz wypróbować.
dzięki! zakupie przy okazji i wypróbuje
Stary 2013-01-02, 13:33   #4727
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
Kot ważący 2,3 kg i jedzący 40g dziennie mokrej Animonda Carny powinien jeść 18g suchego Applaws i pić 80ml wody. Tak wychodzi czysto teoretycznie. W połączeniu z innymi mokrymi wyjdzie podobnie ok. 15-20g suchego.

Niestety wychodzi za dużo białka, ale to norma przy mokrej karmie z tej półki.

Trzeba pamiętać też, że ona rośnie i jeżeli nie jest jakimś wyjątkiem to będzie jadła tylko tyle, ile potrzebuje. Po sterylce przez dwa miesiące trzeba bardzo pilnować, później też może nie będzie się przejadać jak będziesz miała szczęście .

Ważne jest też by piła tyle ml wody, ile zje kalorii (potrzebuje 115-140 kcal i tyle samo ml wody).
Monika dzięki a jak Ty to liczysz? zdradzisz sekret? to następnym razem nie będę Ci głowy zawracać
Jesli zmniejszyłabym jej ilość mokrego i w to miejsce dała suche to białko będzie ok? może by zjadła skoro teraz tak jej suche posmakowało.
A co jeszcze można zrobić żeby była odpowiednia ilość bialak w diecie?
Stary 2013-01-02, 13:55   #4728
monika_sonia
KOTerator

Mokrą masę przeliczam na suchą i liczę kalorie z analizy, tak samo się liczy jak dla ludzi .
Jak zrobisz tak jak napisałaś to białko poleci w górę. Już teraz masz 5,7 a powinno być 5, minimalne zmiany mogą skutkować tym, że będzie np. ponad 7 :/ a to niedobrze.
Moje są częściowo na barfie, więc to inaczej u mnie wygląda...
Zawsze trzeba szukać karmę z dużą zawartością tłuszczu, w praktyce to są tylko karmy mokre premium dobrze zbilansowane (a nawet one w połączeniu z niektórymi suchymi nieciekawie wyglądają ).
Niektórzy (też próbowałam i czasem tak robię) dodają tłuszcz do karmy, żeby proporcje zmienić, ale nie mam pomysłu jak to można wyliczyć.

Stary 2013-01-02, 14:09   #4729
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Trzeba pamiętać też, że ona rośnie i jeżeli nie jest jakimś wyjątkiem to będzie jadła tylko tyle, ile potrzebuje.
Albo tak jak mój przeciętny kocur będzie jeść wszystko, co widzi...
Stary 2013-01-02, 14:23   #4730
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Monika dzięki a jak Ty to liczysz?
ja mam taką wizję: Monika siada i

mieliśmy na studiach wyliczanie dawek pokarmowych, energii metabolicznych i dziennego zapotrzebowania i tego szczerze nienawidziłam, bo się nigdy nie zgadzało

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 14:36   #4731
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość

mieliśmy na studiach wyliczanie dawek pokarmowych, energii metabolicznych i dziennego zapotrzebowania i tego szczerze nienawidziłam, bo się nigdy nie zgadzało
Też mam taką wizję

A kot i tak wie swoje i najbardziej mu smakuje z cudzej miski ( tak jest przynajmniej u mnie )

Mój facebook
Stary 2013-01-02, 14:40   #4732
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:
Mokrą masę przeliczam na suchą i liczę kalorie z analizy, tak samo się liczy jak dla ludzi .
Jak zrobisz tak jak napisałaś to białko poleci w górę. Już teraz masz 5,7 a powinno być 5, minimalne zmiany mogą skutkować tym, że będzie np. ponad 7 :/ a to niedobrze.
Moje są częściowo na barfie, więc to inaczej u mnie wygląda...
Zawsze trzeba szukać karmę z dużą zawartością tłuszczu, w praktyce to są tylko karmy mokre premium dobrze zbilansowane (a nawet one w połączeniu z niektórymi suchymi nieciekawie wyglądają ).
Niektórzy (też próbowałam i czasem tak robię) dodają tłuszcz do karmy, żeby proporcje zmienić, ale nie mam pomysłu jak to można wyliczyć.
o matko!! skomplikowane, ja to sie w ogole na takich rzeczach nie znam. Są jakies strony, którymi sie można posiłkować przy takich wyliczeniach?
Niestety nie stać mnie żeby kotka jadła ziwi albo PoN cały czas.Orijen i applaws to chyba najdroższe jakie kupuję.
A ten tłuszcz to moge tak odrobine jej dodać do karmy? i to ma być rozumiem tłuszcze zwierzęcy ale taki normalny?
Stary 2013-01-02, 14:44   #4733
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
o matko!! skomplikowane, ja to sie w ogole na takich rzeczach nie znam. Są jakies strony, którymi sie można posiłkować przy takich wyliczeniach?
Na stronach o barf jest jak się to liczy ale ja mimo że jestem księgową nic z tego nie rozumiem. Nic mi z tego nie wychodziło Może jestem kiepską księgową

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17

Mój facebook

Edytowane przez iwona1110
Czas edycji: 2013-01-02 o 14:46
Stary 2013-01-02, 15:26   #4734
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość

----
A przecież to takie proste . W karmie sprawdza się białko, tłuszcz, popiół, włókno i wilgotność. Liczy się węglowodany (100 - wilgotność - białko - tłuszcz - popiół - włókno = węglowodany). Następnie przelicza się skład mokry na skład suchy (100-wilgotność, później procentowy udział w mokrym składzie białka/tłuszczu/węglowoanów/popiołu/włókna dzieli się przez wynik (100-wilgotność) i mnoży przez 100, np. 100-80=20, 9 (mokra masa czegoś)/20 * 100 = 45 w suchej masie. Tak liczymy wszystko i sprawdzamy, czy po dodaniu jest 100% . Później można skład procentowy przeliczyć na g, czyli np. mamy 200g a białka jest 8% czyli 16g i tak dalej, robi się to po to, żeby wyliczyć ile g białka jest na kg kota, np 16g/waga kota = powinno być ok. 5g prawidłowo. Jak już mamy skład w g to możemy jeszcze obliczyć kalorie [np. 16g białka to 64 kcal (x4, tak samo x4 przy węglowodanach, tłuszcze x9)] i BTW, ale to już bardziej skomplikowane .

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
A ten tłuszcz to moge tak odrobine jej dodać do karmy? i to ma być rozumiem tłuszcze zwierzęcy ale taki normalny?
Co łaska. Łój wołowy najlepszy .

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

No i sprawa się komplikuje jak dajemy mokre ileś g i suche ileś g, jeszcze ciekawiej jest, jak się daje surowe mięso do tego (tak tak, to też da się obliczyć, wystarczy znać skład przeciętnego kurczaka na przykład) .

Stary 2013-01-02, 15:32   #4735
Malla
Nie depcze krokusów

Co kurczak kryje w sobie...
Stary 2013-01-02, 15:39   #4736
Magda_84
Rozeznanie

Cytat:

----
A przecież to takie proste . W karmie sprawdza się białko, tłuszcz, popiół, włókno i wilgotność. Liczy się węglowodany (100 - wilgotność - białko - tłuszcz - popiół - włókno = węglowodany). Następnie przelicza się skład mokry na skład suchy (100-wilgotność, później procentowy udział w mokrym składzie białka/tłuszczu/węglowoanów/popiołu/włókna dzieli się przez wynik (100-wilgotność) i mnoży przez 100, np. 100-80=20, 9 (mokra masa czegoś)/20 * 100 = 45 w suchej masie. Tak liczymy wszystko i sprawdzamy, czy po dodaniu jest 100% . Później można skład procentowy przeliczyć na g, czyli np. mamy 200g a białka jest 8% czyli 16g i tak dalej, robi się to po to, żeby wyliczyć ile g białka jest na kg kota, np 16g/waga kota = powinno być ok. 5g prawidłowo. Jak już mamy skład w g to możemy jeszcze obliczyć kalorie [np. 16g białka to 64 kcal (x4, tak samo x4 przy węglowodanach, tłuszcze x9)] i BTW, ale to już bardziej skomplikowane .

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Co łaska. Łój wołowy najlepszy .

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

No i sprawa się komplikuje jak dajemy mokre ileś g i suche ileś g, jeszcze ciekawiej jest, jak się daje surowe mięso do tego (tak tak, to też da się obliczyć, wystarczy znać skład przeciętnego kurczaka na przykład) .
Monika dla mnie jeste the best
Stary 2013-01-02, 15:52   #4737
evvelinek
Zakorzenienie

Dziewczyny, jaką karmę sucha polecacie oprócz Applaws i TOTW? mam mozliwość dołaczenia się do zamówienia, ale te wyżej wymienione są niedostepne nie wiem co moge wybrać by mój wybredziuch popróbował
Stary 2013-01-02, 16:05   #4738
dziewczyna00
Rozeznanie

GG do dziewczyna00

Dziewczyny pisałyście o zachowaniu koteczków w sylwestra. Moja Lula ma niecałe 4 miesiące i to jej pierwszy sylwester. Mój poprzedni kociak bardzo bał się petard, szalał wręcz

Ale do rzeczy. Wybija 12:00 jesteśmy w salonie, szampan, życzenia i nagle "gdzie Lula"? "Pewnie się schowała" "pewnie się wystraszyła". Ruszam w poszukiwaniu kota wchodze do sypialni, a ona siedzi w oknie i tylko łebek jej się rusza w stronę światełek
Są takie gesty, którym nie umiem się oprzeć...
Są takie pragnienia, które nie chcą umrzeć...
Jest takie uczucie, które nie chce zgasnąć...
dziewczyna00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-02, 16:50   #4739
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jaką karmę sucha polecacie oprócz Applaws i TOTW? mam mozliwość dołaczenia się do zamówienia, ale te wyżej wymienione są niedostepne nie wiem co moge wybrać by mój wybredziuch popróbował
Orijen i Acana są droższe, lepiej zrezygnować ze wspólnego zamówienia.
Podaj link do sklepu, może są tam jeszcze jakieś bezzbożówki.
Stary 2013-01-02, 16:58   #4740
marea
Wtajemniczenie

Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim Kociarom

Mam nadzieję że Wasze wystraszone Kicie dojdą szybko do siebie

Ten sylwester świętowaliśmy u mnie w domu, była gruba impreza i sporo ludzi, każdy biegał góra dół i było mocno gwarno, choć do sypialni naszej nikt nie wchodził więc Mojo miał się gdzie ukryć w razie cu Przyznam ze wstydem że mocno popiłam i około północy nie w głowie zupełnie mi było pocieszanie kotków żyły swoim życiem, choć co jakiś czas zaglądałam do nich i wywoływałam Mojo spod łóżka coby wiedział że o nim pamiętam Shila kręciła się to tu to tam, ale obeszło się bez dramatów, jak większość się zmyła Mojo przyszedł do nas do sypialni a nawet spał w pokoju obok z naszymi znajomymi, jak już garstka została to nawet chodził w miarę swobodnie po domu, więc dumna z mojego boi dudka jestem
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości