|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już przymiarki u Nas w toku, ślubujemy w przyszłym roku! PM 2014 cz.10
widzę, że temat kasy sie rozwinal ajjj....
![]() niektore to ładne pieniazki maja ![]() ![]() Moj TZ ma firme + prace na etacie, wiec ma lepsze zarobki ode mnie a ja potrzebuje KOBIET po zawale serca ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4712 |
BAN stały
|
Madziopotam podczytuje od 1 wątku chyba. Już była wywoływana, ale cisza
![]() O kasie się nie wypowiadam, garfieldek wie o co chodzi - mój TŻ jest fizjoterapeutą ![]() Edytowane przez misiadelko Czas edycji: 2013-04-17 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Zakorzenienie
|
o ho!! Kończmy powoli temat pieniędzy bo czuje że zaraz może być gorąco
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4714 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak mówiłam: większa kasa, większe wydatki. MY np. płacimy miesięcznie 2200 zł raty za kredyt hipoteczny. I ktoś rzeczywiście mógłby powiedzieć że mogliśmy kupić mniejsze mieszkanie albo wynajmować bo wtedy płaciliśmy 1000 zł... Ale: - kredyt kiedyś i tak musielibyśmy wziąć bo ani ja ani TŻ nie mamy bogatych rodziców którzy by nam kupili mieszkanie, ani perspektyw na spadek po babci czy cioci - wzięliśmy kredyt bo miałam umowę na czas nieokreślony, teraz mam inną pracę a TŻ w ogóle pracuje na zlecenie więc żaden bank nie dałby nam kredytu więc decyzja o kredycie była w pełni przemyślana i podjęta w najlepszym dla nas czasie. - kupiliśmy takie mieszkanie żeby nie mieć kłopotu jak rodzina się powiększy, bo za parę lat trzeba by było zmieniać na większe. Ja się nie żalę że zarabiam za mało. Ale bierzmy pod uwagę to co rzeczywiście nam zostaje na życie... Zarabiam dużo ale codziennie wstaję o 4.30 i jadę 70 km w jedną stronę, a na dojazdy wydaję miesięcznie 600 zł. Coś kosztem czegoś. Rodzice nam do niczego nie dokładają, wszystko co mamy, mamy dzięki naszej pracy. Dlatego JESTEM DUMNA z tego co mam. A post był tylko po to żeby pokazać że nie zawsze fakt że ktoś zarabia dużo równa się z dostatnim życiem...
![]() |
#4715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pysia napisała, że ma kredyty do spłacenia, a to ogromne obciążenie. Jasne, rozumiem, że nawet jak ktoś zarabia 1000 to może mieć auto i wydawać na paliwo itd. Ale umówmy się, zarabiając 5000 ludzie zazwyczaj nie jeżdżą Tico tak? Tylko już chcą mieć lepsze auto. Chcą jeść lepsze jedzenie. Zaszaleć w restauracji, iść do kina częściej niż raz na parę miesięcy, iść do teatru itd. Tak, jak pisałam, my niby mamy w miarę sporo kasy. Ale samo mieszkanie (wynajem + opłaty) to ok. 1600zł co miesiąc. Paliwo 900. Do tego moje leki+anty, rata za inst gazową do TŻtowego auta i tych STAŁYCH wydatków robi się miesięcznie naprawdę dużo. Ja rozumiem, że też chodzisz do dentysty, psuje Ci się samochód itd. Ale zawsze zarabiając więcej, wydaje się więcej, bo się więcej kupuje, mniej zastanawia nad kasą. Jakbym ja zarabiała 1000 i TŻ 1000, to bym każdą złotówkę oglądała dwa razy zanim wydam. A zarabiamy więcej = na więcej możemy sobie pozwolić = więcej wydajemy = kupujemy dobre jakościowo jedzenie, dobry alko itd. Nie rozumiem czemu się obrażasz, skoro to jest prosta i jasna zależność. I uwierz mi, szukałam pracy parę miesięcy, wiem jak to jest. A po pracy w obozie pracy myślałam, że mi psychika wysiądzie. Nie mówiąc o zdrowiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgodzę się, że wydatki wzrastają wraz z dochodami. One same sobie nie rosną niczym trawa, tylko my podejmujemy decyzje na co nas stać, a na co nie. Dla jednej osoby konieczne wydatki są zupełne czymś innym niż dla drugiej osoby. Jest ciężko w Polsce, ale nie przesadzajmy. Życie ogólnie łatwe nie jest ![]() pysia, z chorobami psychicznymi niestety tak bywa. Wracają, czasami nigdy nie odchodzą. Naoglądałam się takich przypadków w psychiatryku. Ważne jest, żebyś nie wybiegała myślami w przyszłość, bo to prowadzi do czarnowidzctwa. Dzien po dniu, powolutku i będzie dobrze ![]() ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4718 |
Zakorzenienie
|
misia880 bez urazy ale niestety co by Ci dziewczyny nie powiedziały to ciągle smęcisz, narzekasz....
tak jak monikadd pisała, większość z nas jest w podobnej sytuacji ale trzeba wziąć życie w swoje ręcę! My oboje studiujemy, nie mamy bardzo sznas na etat bo studia dzienne pochłaniają nam czas, dorabiamy czasem w weekendy a na 3 m-ce wyjeżdżamy co rok za granicę, łapiemy zlecenia i dajemy radę.! Ty jeszcze mieszkasz z rodzicami więc nie narzekaj! Nie będziemy się licytować kto ma gorzej bo to bez sensu ale takie gadanie "ech, byłoby cudownie zarabiać tyle i tyle...." Zwłaszcza, że mówisz, że możecie pozwolić sobie na wyjaz, odkładacie, chodzicie do kina to czemu narzekasz? ![]() zazdrość Cię zżera? Sorry ale nie lubię takich ludzi.... Skoro Was na tyle rzeczy stać to chyba nie jest tak źle
![]() |
#4719 |
Zakorzenienie
|
HALOOOOOO!!!!! Jesteśmy kupelami a do gardła sobie skaczemy z powodu kasy. Zamykamy portfele żeby żadna nie zaglądała i wracamy do miłych tematów ślubnych
![]()
#4720 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a w obecnej pracy robię teraz takie rzeczy, co robią osoby które pokończyły studia lub szkoły metalurgiczne/techniczne (a ja na filologii jestem ![]() jak mi proponowano to co teraz robię to się pytałam czy ja w ogóle mogę się tym zajmować?bo przecież nie mam wykształcenia ani nic.... i co usłyszałam? że luuuuuzik, wszystkiego się nauczę w pracy ![]() no to robię ale lekko nie jest. coooooo ![]() mi się wypłata w obecniej pracy nie zmieniła i raczej się nie zmieni ![]() to w poprzedniej pracy "zarabiałam" tysiaka... i przy tym tyrałam dzien w dzien po 13h...koszmar ale na szczęście mam to już za sobą.
![]() ![]() |
![]() |
#4721 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarabiając tysiąc jem skromnie, oszczędnie, domowo. Zarabiając 7 kupuję sobie krewetki, kalmary, łososia, cielęcinę. To nie jakieś frykasy, ale jednak kosztują więcej niż filet z kurczaka. Itd itd. Wiadomo, że na każdym poziomie zarobków trzeba jeść, ubierać się, można mieć auto itd. Zarabiając 1000 mam cinquecento na gaz, a zarabiając 7000 auto z salonu, które pali np. 10l/100km. Ale kwestia tego JAKIE to wszystko będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4724 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak i nie ![]() Bo ja mówię z mojego punktu widzenia. Nie jest tak, że skoro więcej zarabiam to kupuję szynkę a nie pasztet. Staram się oszczędzać. Uważam że większość naszych wydatków jest rozsądna, bo np. robiliśmy zaocznie studia mgr. Ja musiałam jeździć co tydzień Gd-Poznań, dojazdy + noclegi + czesne to był 1000 zł miesięcznie. Spałam u znajomej dziewczyny (za 35 zł) zamiast w hotelu, zakupy robiłam w spożywczaku zamiast iść na pizze. Nie uważam to za fanaberię ale za konieczność bo wykształcenie jest dla mnie ważne. Teraz np. płacę za angielski ale MUSZĘ bo codziennie korzystam z tego w pracy, gdyby nie znajomość jezyka to nie dostałabym tej pracy... Nie wiem ile Wy macie lat, ale ja zaczynałam pierwszą pracę w zawodzie 3 lata temu za 1200 zł!!! Byłam mega szczęśliwa że dostałam pracę. Sporo z Was jeszcze studiuje i myślę, że Wy też za parę lat będziecie mogły powiedzieć: tak, zarabiam dużo ![]()
![]() |
#4725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4726 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tylko chciałam sprostować: Mój ton wypowiedzi nie jest podniesiony. Nie mam w zamiarze jakiejkolwiek kłótni, to co piszę to moje spostrzeżenia. Żeby żadna z Was nie poczuła się urażona ![]() Wiadomo, słowo pisane nie oddaje emocji, tonu itd... ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Zmykam powoli do domu, na 17.30 mam jeszcze zajęcia... TŻ pojechał do Olsztyna bo jutro ma obronę mgr więc ja chyba zrobię sobie wieczór ze stepperem ![]()
![]() |
#4727 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, uważam, że tematy jak wiara, polityka, wiek i pieniądzę nie powinny być poruszane bo tylko negatywne emocje wywołują....
![]() |
#4728 |
Zakorzenienie
|
myślę, że właściwie nikt nie miał w zamiarze kłótni, ale różne są zdania i już
![]() z resztą "spędzamy" ze sobą tutaj dużo czasu, więc warto coś o sobie wiedzieć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4729 |
Rozeznanie
|
witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi jedynie o to, że wydatni samoistnie nie wzrastają. Owszem, studia magisterskie to rozsądna decyzja, ale to była Wasza decyzja. Czy była to konieczność? To tylko Wy wiecie. Angielski. Hmmm. Powiem i tak i nie ![]() Jeżeli znasz już angielski na dobrym poziomie, to moim zdaniem, dodatkowe zajęcia nie są konieczne (dla mnie nie były). Ja na angielski chodziłam tylko w szkole, później kupiłam 3 bardzo dobre książki, ćwiczenia i porządny słownik do certyfikatu i tak oto poszłam na studia w UK. I moi rodzice zaoszczędzili kupę pieniędzy. Tak jak ja. Jestem teraz biedna jak mysz, bo wydałam kupę kasy na studia, ale nikt mnie nie zmuszał. Sama podjęłam taką decyzję. Inaczej miałabym jakieś 22tys. PLN w kieszeni. Nikomu do portfela nie zaglądam,, nie wyrzyguję ![]() ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2013-04-17 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4731 |
Raczkowanie
|
A ja mam inną sprawę: na pewno znajdzie się tu osoba, której rodzice chrzestni nie uczestniczyli w ich życiu. Ja mam taka sytuację, że praktycznie nie mam kontaktu z moim chrzestnym, poza tym jego żona czyli mojego taty siostra jest skłócona z moim tatą. Chrzestny nie interesuje się moim życiem itp. Szczerze to nie chciałabym aby był na moim ślubie ale moi rodzice mówią, że trzeba ich zaprosić. Ok jak będziemy brać ślub w naszym mieście to oczywiście, że ich zaproszę ale jeśli na prawdę zdecydujemy się na Zakopane to nie chciałabym mieć więcej niż 20 osób i chciałabym mieć przy sobie najbliższe osoby a oni do tych osób nie należą. Tż z resztą też nie ma kontaktu ze swoimi rodzicami chrzestnymi. Czy zaprosiłybyście rodziców chrzestnych dla zasady nawet jak nie macie z nimi kontaktu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4732 |
Zakorzenienie
|
Moje upatrzone fryzury
![]() Jak myślicie, jaki welon by do nich pasował? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4733 |
BAN stały
|
Idę na spacer, pa dziewuchy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4734 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uważam, że należy wziąć jeszcze pod uwage regiony w których mieszkamy oraz wielkość miast. Wiadomo, ze w stolicy i innych dużych miastach koszt utrzymania będzie większy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() uciekam do domu, miłego popołudnia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- mgiełki pasują do wszystkiego ![]() ja też się zbieram bo leże jeszcze w piżamie ![]() TŻ przyjeżdza za 2 h i musze coś na obiad wykombinować ![]() Edytowane przez pysia1987 Czas edycji: 2013-04-17 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4737 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() misiadelko o kurcze, a ja już tyle postów zedytowałam ![]() Cytat:
Cytat:
Tak jak Dotka napisała: " zawsze zarabiając więcej, wydaje się więcej, bo się więcej kupuje, mniej zastanawia nad kasą." Ale faktycznie chyba lepiej zakończyć temat pieniędzy... Edytowane przez aneczka25057 Czas edycji: 2013-04-17 o 14:42 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4738 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zaciekawiłaś mnie co to za praca ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4739 |
Zakorzenienie
|
anka1897, nie przesadzaj
![]() Mam taki sam wzrost, a ważę nieco więcej (zgaduję) i za pączką się nie uważam. BMI mam w normie ![]() A tu jeszcze jedna fryzura i bukiet ![]()
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2013-04-17 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4740 |
Rozeznanie
|
Fryzura fajna, tylko ja się boję takich "luźnych" upięć, bo mam gęste i ciężkie włosy.
Bukiet też ładny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.