|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Konto usunięte
|
Dot.: niedziela bez zakupów
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8141448 1]No wiesz, to przeciez zalezy od nauczyciela. Mialam w liceum nauczycielke biologii, ktora 10 lat wczesniej przerabiala z moja siostra te same tematy, w ten sam sposob, slowo w slowo. Raczej nie ma duzo pracy z ukladaniem konspektu lekcji.[/QUOTE]
Sama często wypowiadam się o nauczycielach bardzo krytycznie, uważam, że zdecydowanie zbyt wiele osób pracujących w szkole nigdy nie powinno się tam znaleźć. Jestem cięta na braki merytoryczne i pedagogiczne. Natomiast równie cięta jestem na teksty jakie tutaj padają zbiorczo pod adresem całej grupy, że to taka lekka praca, raptem 18h i jeszcze narzekają. Takie lekceważnie trudnej i wymagającej pracy mnie po prostu boli. Uważam, że edukacja jest jedną z kluczowych kwestii w społeczeństwie i od jej jakości zależy wiele innych. To, że zdarzają się źli i beznadziejni nauczyciele (w ilościach hurtowych niestety) to jedno. Ale pieprzenie, że to lekka praca to zupełnie co innego. |
![]() ![]() |
![]() |
#4712 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8141482 1]Natomiast równie cięta jestem na teksty jakie tutaj padają zbiorczo pod adresem całej grupy, że to taka lekka praca, raptem 18h i jeszcze narzekają. Takie lekceważnie trudnej i wymagającej pracy mnie po prostu boli. Uważam, że edukacja jest jedną z kluczowych kwestii w społeczeństwie i od jej jakości zależy wiele innych. To, że zdarzają się źli i beznadziejni nauczyciele (w ilościach hurtowych niestety) to jedno. Ale pieprzenie, że to lekka praca to zupełnie co innego.[/QUOTE]
Lepiej bym tego nie napisała. |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Zakorzenienie
|
Ja nie lekceważe ich pracy, bo praca z młodzieżą nie jest zawsze łatwa i przyjemna. Każda praca ma jakieś wady, w większości przynajmniej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4714 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4715 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;8141362 6]Nie, nic nie wychodzi. Jedynie to, że miała przez cały czas taką możliwość. I mam tylko więc pytanie: z jakiej racji ? I z jakiej racji ludzie pracujący w innych zawodach takiej możliwości nie mają ?
To jest istota tej sprawy, a nie to, czy twoja matka była na takim urlopie trzy razy, osiem czy wcale. I żeby było jasne - nic nie mam do nauczycieli, górników, żołnierzy, rolników i wszystkich świętych. Mają różne przywileje, to z nich korzystają. Też bym pewnie tak robiła. To, o co mi chodzi, to uzmysłowienie sobie na ile to wszystko jest możliwe dla innych do udźwignięcia. Bo wiadomo, że na czyjeś przywileje składa się praca/kasa innych ludzi. W sytuacji gospodarczej/politycznej jaką mamy od upadku komuny (a wszystkie te przywileje źródło mają z tamtego okresu), po prostu takie rozdawnictwo pieniędzy z podatków, kiedy inni na starość niemal zdychają z głodu, to istne sqrwysyństwo. I tyle mam do powiedzenia w tym temacie. Pozdrawiam lud pracujący RP.[/QUOTE] Oczywiście, lecz dlaczego w takim razie musimy płacić podatki, ciężko pracujemy, by kiedyś otrzymać głodową emeryturkę, a taki pierwszy lepszy ksiądz nie płaci podatku, ma same przywileje, każdy z nas płaci na jego emeryturę i ubezpieczenie (chyba, że jest gdzieś legalnie zatrudniony jako wykładowca czy pomoc medyczna)? Bierze do kieszeni nieopodatkowaną kasę dosłownie za wszystko (śluby, pogrzeby, msze intencyjne, miejsca siedzące w trakcie mszy) ? No a ciężka praca to chyba nie jest, może z wyjątkiem misjonarzy cz duchownych lekarzy |
![]() ![]() |
![]() |
#4716 |
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8141482 1]Sama często wypowiadam się o nauczycielach bardzo krytycznie, uważam, że zdecydowanie zbyt wiele osób pracujących w szkole nigdy nie powinno się tam znaleźć. Jestem cięta na braki merytoryczne i pedagogiczne.
Natomiast równie cięta jestem na teksty jakie tutaj padają zbiorczo pod adresem całej grupy, że to taka lekka praca, raptem 18h i jeszcze narzekają. Takie lekceważnie trudnej i wymagającej pracy mnie po prostu boli. Uważam, że edukacja jest jedną z kluczowych kwestii w społeczeństwie i od jej jakości zależy wiele innych. To, że zdarzają się źli i beznadziejni nauczyciele (w ilościach hurtowych niestety) to jedno. Ale pieprzenie, że to lekka praca to zupełnie co innego.[/QUOTE] A która praca jest lekka? Praca ma z reguły do siebie to, że wymaga poświęcenia czasu i wysiłku. Natomiast żadna inna grupa zawodowa czy to ciężej czy lżej pracująca nie ma tyle wolnego: wakacje, ferie, święta, wszystkie weekendy plus jeszcze urlopy zdrowotne. Nawet jeśli nauczyciele dobijają do 40 h pracą w domu przygotowując konspekty (chociaż nie znam nauczyciela, który co roku robi nowe) czy sprawdzając klasówki to i tak jest to tylko tyle ile pracuje przeciętny Kowalski.
![]() Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2018-02-15 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#4717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4718 |
Raczkowanie
|
A niech nauczyciele mają i 4 miesiące wolnego. NIe dość, że muszą użerać się z bachorami to jeszcze z rodzicami, którzy są coraz bardziej roszczeniowi. Co do przywilejów - niech wszystkie zawody mają. Wkurza mnie tylko jedna rzecz - rząd gloryfikuje teraz kasjerów, a nie widzi jaki problem jest w służbie zdrowia. Za chwilę nie będzie pielęgniarek - młode dziewczyny owszem idą na studia, ale zaraz po nich wyjeżdzają i mają rację 2100 brutto dostają w moim mieście w szpitalu klinicznym. Byłu obiecanki 4x400 zł i wychodzi z tego wielka doopa bo dyrektorzy przeznaczają te pieniądze na coś innego. Już jest problem, zamykane albo zmniejszane jest obłożenie oddziałów. Za 2-3 lata będzie katastrofa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4719 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4720 | |
Raczkowanie
|
Niech mają, ale niech nie narzekają, że są najbardziej pokrzywdzoną grupą zawodową. Inne grupy jak np. wspomniane pielęgniarki również wykonują odpowiedzialną pracę za małe pieniądze a o takim wolnym mogą pomarzyć.
---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
![]() Swoją drogą pamiętam jak wybuchł strajk głodowy rezydentów. Na TVN była transmisja i wypowiadali się wspierający ich starsi lekarze i co drugi przyznawał, że "głosował na PiS" albo "jego serce jest po prawej stronie" ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4721 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż jest nauczycielem, widzę co i ile musi robić i w życiu nie chciałabym być na jego miejscu. Nie bez powodu jest powiedzenie "obyś cudze dzieci uczył".
A na temat 18h w tygodniu nie będę się wypowiadać bo to nie ma sensu. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4722 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę, że najgorszą grupą zawodową są ludzie pracujący od poniedziałku do piątku za biurkiem 8-16 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nadal myślimy nad tym, co kupujemy ![]() Piękno rodzi się w bólach niestety ![]() 290cc anatomy 29.04.2017 piękna data ![]() ![]() ![]() Edytowane przez nikisa Czas edycji: 2018-02-15 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4724 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez szara_bluzka Czas edycji: 2018-02-15 o 19:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4725 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Sprawdziany, kartkówki - najpierw przygotować, potem sprawdzić. Sprawdzić wypracowania - bardzo czasochłonne jeśli chce się to zrobić sensownie (pewnie dlatego tak rzadko pisałam je w szkole). Jasne, przez kilka lat można tego wszystkiego trochę nagromadzić ale nie wyobrażam sobie wykorzystywania w kółko tego samego. Nie mówiąc o tym, że w stanie permanentej reformy i deformy zmieniających się programach (i podręcznikach) nie ma szans, żeby móc jechać dziesięć lat na tym samym. A to i tak ta przyjemniejsza część. Bo oprócz tego jest cała masa papierologii, która dalej dzieli się na durną, durniejszą i najdurniejszą. Plus rady pedagogiczne, zebrania i konsultacje z rodzicami. Plus zajęcia dodatkowe, wyrównawcze, olimpijskie czy kółka zainteresowań. Plus wycieczki lub nie daj Boże zielona szkoła. Wyjazdy z olimpijczykami (etap ogólnopolski to nawet trzy dni). Tych godzin w skali roku naprawdę zbiera się cała masa. W ferie i w wakacje też nauczyciele w szkole się pojawiają - na "trochę" dłużej niż godzinę czy dwie. Nie wiem co jest oburzającego w wolnych weekendach (o ile ktoś akurat nie sprawdza egzaminów gimnazjalnych czy matur) - przecież rozliczenie czasu pracy robi się w skali tygodnia - 40h jest. Urzędnik też nie chodzi do pracy w soboty i w niedziele. Dla solidarności z kasjerkami czy lekarzami mają chodzić wszyscy? Całe wakacje nauczyciele mają siedzieć w salach i patrzeć na ściany, żeby przypadkiem nie mieli za dobrze? Oczywiście żadna grupa zawodowa na etacie nie wyrabia dupogodzin - wszyscy jak trybiki zasuwają przez bite 8h, nie zerkając w międzyczasie na wizaż. Dalej - przypuszczam, że żadna inna grupa zawodowa nie dokłada tyle do interesu co nauczyciele. Pół biedy jak w szkole jest ksero i drukarka z których można korzystać. Na wydruk sprawdzianów od biedy złożą się rodzice (klnąc przy tym na czym świat stoi - i w sumie trudno się dziwić), na wszystkie inne materiały, dekoracje (szczególnie w kl. 1-3 to gigantyczne pieniądze) już niekoniecznie. Papier, długopisy, wszelkie przybory, o laptopie z internetem (i miejscem do pracy w szkole) nie wspominając - tego szkoła nie zapewnia. Zasada jest taka, że jak chcesz pracować porządnie, to musisz za to zapłacić. Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2018-02-15 o 19:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4727 |
Raczkowanie
|
Nie mówię, że mają siedzieć i patrzeć w puste ściany czy, że mają lekką pracę. Tylko, że mają przywileje, o których inne grupy pracujące RÓWNIE CIĘŻKO mogą pomarzyć.
![]() |
#4728 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#4729 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt tutaj też - poza Tobą - nie twierdzi, że nauczyciele to najbardziej umęczona grupa zawodowa. Pielęgniarki mają ciężej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4730 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4731 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4732 |
BAN stały
|
Poza tym nie zrozumiem o co ten szum wokół wielu "dodatkowych" godzin które nauczyciel poświęca. Naprawdę to wypada ponad 20godz tygodniowo skoro tak naprawdę czas pracy nauczyciela to 40godz?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Jak młodzi lekarze walczyli o możliwość pracy "tylko" 48 godz tygodniowo to podniósł się szum że nie chce im się pracować i sprawa ma wydźwięk polityczny. A ich praca naprawdę jest dużo cięższa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4733 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam wielu nauczycieli, którzy woleliby przyjść o 7 i wyjść o 15. Tyle, że wtedy 1) szkoła musiałaby zapewnić im narzędzia i warunki do pracy, 2) rady pedagogiczne, zebrania, konsultacje, wycieczki, zielone szkoły, wyjazdy z uczniami konkursowymi to byłyby nadgodziny na które "pracodawcy" nie stać. ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Czy szum podnosiły właśnie te osoby? Ja akurat popierałam protest rezydentów, a 48h pracy dla lekarza to moim zdaniem i tak dużo za dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4734 |
BAN stały
|
No to i co chodzi? 40h to 40h. Ja też wolałabym nie pracować w nocy ale taka specyfika zawodu.
![]() ![]() |
![]() |
#4735 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4736 |
Raczkowanie
|
Czyli wychodzi 40h tygodniowo. Plus 3 miesiące wakacji w ramach rekompensaty... ale czego?
![]() |
#4737 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4738 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4739 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4740 |
Raczkowanie
|
Okej, może nie 3. Ale wakacje letnie, zimowe, przerwa świąteczna . To chyba więcej niż na innych etatach czy może się mylę?
---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8142370 1]No wiesz, od czerwca do września. Względnie ferie, święta i weekendy. malinowegruszki, ile dopłacasz do swojej pracy?[/QUOTE] Całkiem sporo, zależy ile wynosi refundacja leku i ile razy trafi się błędnie wypisana recepta. Od razu dodam trafiają się często.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.