![]() |
#4741 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Ciasteczka pomarańczow- truskawkowe
![]() Składniki kostka margaryny Palmy z murzynkiem ![]() 325g cukru torebka cukru waniliowego taka na 1kg mąki etkera - nie wiem jak sie to pisze ![]() 2 duże jajka albo 3 małe aromat do ciasta pomarańczowy 5 łyżek mleka 70g mąki ze dwie łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z pomarańczy i troszkę soku wyciśniętego z owej pomarańczy ![]() dżemy truskawkowe oczywiście można zrezygnować z pomarańczy i zrobić cytrynowena przykład albo dać olejku migdałowego i starte migdały albo coś w tym stylu - zależy co kto lubi i dżem też może być inny ![]() najpierw ucieram margaryne na gładką masę, dodaję cukier i całą resztę poza mąką ucieram mikserem na gładką masę i potem nadal mikserem dodając po trochę mąki. Jak już ciasto zgęstnieje i zrobi sie twardsze to zmieniam widełki w mikserze na takie do urabiania ciasta i dalej miksuje. czasem nie trzeba dawać całej mąki ciasto musi być pulchne i sprężyste - plastyczne ![]() Formuje w kulkę i na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowuje i wycinam ciasteczka - ja mam specjalne foremki ale trzeba wyciąć część ciasteczek okrągłych np. szklanką a część - do pary z dziurką robioną np. kieliszkiem ![]() Pieczemy w 150 st. ok 15 minut wyciągamy i na ciasteczko bez dziurki nakładamy dżemik i przyklejamy u góry ciaseczko z dziurką tak żeby dżemik wyskoczył przez dziurkę ![]() Ja nakładam bogato dżemu i wsadzam do pojemnika zamykanego - na następny dzień ciasteczka nachodzą wilgocią z dżemu i są mięciutkie i rozpływają sie w ustach ![]()
#4742 |
Zakorzenienie
|
Nie no nie wytrzymam już trzeci raz pisze posta i mnie wywala
![]() tak ładnie sobie pocytowałam ale chyba z głowy napiszę, bo znowu mnie wywali ![]() Ann przykro mi z powodu dziadka ale dobrze, że go jeszcze przed smiercią zobaczyłaś ![]() Brawo dla ZU, mam nadzieje, że jej z tym spaniem zostanie ![]() z żóltkiem też się zastanawiałam czy aby zamiennie nie podawać z czerwonym miechem bo ono tez jest zrodlem żelaza ![]() wozek z parasolką gdzies już demonstrowałam, jak znajde fotkę to jeszcze raz wkleje. Parasolka ma uniwersalny uchwyt z takim zaciskiem i pokretłem, na aukcji jest chyba fotka. Prima mam podobne zdanie do Twojego w sprawie Agaty Mróz nawet dziś rano ściełam się z tesciem, który jest przeciwny temu, że prezydent ma ja pośmiertnie odznaczyc jakimś orderem (sorki nie pamiętam całej nazwy i nie chce gafy palnąć ![]() Ja uważam wrecz przeciwnie, dziewczyna pomimo choroby była czynnym sportowcem, walczyła z chorobą, podziwiam ją za odwagę, że w takiej sytuacji zdecydowała się na dziecko, walczyła do końca i wierzyła że się uda, zabrakło jej czasu... ![]() Cała Polska była z nią, trzymali kciuki, oddawali krew, to chyba coś oznacza, nie byała jakims tam sportowcem podrzędnej kategorii - zdobywała medale dla Polski ![]() Gosię też dziś męczą od rana dziąsełka, my uzywamy zelu Dentinox i Gosia dobrze na niego reaguje, nie ma odruchów wymiotnych i rzeczywiscie przynosi jej ulgę ![]() kurde ale kusicie tymi przepisami ![]() ja sie cieszę,że już truskawy sie pokazują to bede coś z nimi pichcić - Gosia nie ma uczulenia, prawie od początku popijałam po trochu kompoty z truskawek ![]() ![]() ja mam pytanko odnosnie glutenu, bo jeszcze nie wprowadziłam ![]() danie z kaszką trzeba zagotować?? ja mam kaszkę mannę błyskawiczną 2 minuty i własnie nie wiem, czy tylko podgrzać czy zagotować ![]() Ann tutaj fotka ale mało widać: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...0&d=1210922543 wieczorkiem może coś jeszcze wkleje |
![]() ![]() |
![]() |
#4743 |
Zakorzenienie
|
Yoolia, ja tez dopiero wczoraj dalam Hani pierwszy raz zoltko, glutenu wcale. O ile bardzo dobrze radzi sobie z roznymi formami i konsystencjami, to jak bede taka ostrozna z produktami, to Hania pozna smak orzechow przed 18ka
![]() Piszecie tez cos o zoltku, ze w okreslone dni - jak to jest? Wczoraj po prostu dodalam jej troszeczke z mego jajka do obiadku. Ale juz teraz boje sie.. i bede ostrozna, o.
#4744 |
Wtajemniczenie
|
Dobra teraz piernik
![]() Składniki 1,5 kostki margaryny Palma z murzynkiem 6 jajek 1,5 szklanki cukru 4 szklanki mąki przyprawa do pierników etkera ![]() 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkalnka gotowanej wody - ma być tuż po gotowaniu czyli gorąca ![]() Najierw 3 łyżki kopiate cukru upalić w garnku na karmel wyłączyć gaz i zalać szklanką gorącej wody - co pewien czas poruszać garnkiem żeby sie karmel w wodzie rozpuścił- nie mieszać łyżka - nie pamiętam czemu ale nie mieszać ![]() Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do makutry - ja kręcę ręcznie nie wiem jak wychodzi w mikserach i innych takich ![]() Jak sie ładnie połączy to należy dodawać po trochę mąki i karmel i cały czas mieszać i dodać przyprawę do pierników. Z białek ubijamy pianę dodajemy do ciasta - mieszamy Wylewamy do foremek - ja mam takie dwie jakby do keksu i pieczemy jakieś 45 min do 1 godz - trzeba sprawdzić patyczkiem. Piernik pęknie i wycieknie z niego jeszcze żywe ciasto więc trzeba zostawić dłużej i sprawdzać ![]() A temperatura jakieś 180 st. z termoobiegiem. Musicie same sprawdzać bo co piekarnik to inny ![]()
#4745 |
Raczkowanie
|
szperrr ma na brzuszku pleckach i rękach takie czerwone suche plamy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A wiesz z czego ta alergia?... Mam nadzieje, że maści pomogą i szybko przejdzie ![]() Ależ sie naprodukowałam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4747 |
Zakorzenienie
|
Aniolku, my takie plamy zwlaczalismy od dawna.. tutaj podchodza do tego inaczej - podobno niezaleznie od alergii dzieciaczki czasem po prostu maja sucha skore, co moze sie nasilic na kolanach i raczkach w okresie raczkowania, natomiast zazwyczaj zanika jak dzieci zaczynaja chodzic i baaardzo duzo sie ruszaja (jakby teraz sie malo ruszaly
![]() A smarujemy Diprobase (ktory stosuje sie na egzeme i inne takie, ale to jest po prostu bardzo dobry i bardzo bezpieczny w razie alergii nawilzacz) - dostajemy go za darmo na recepte w 0.5l butlach. Jak chcesz, to Ci pol butli moge przyslac do przetestowania. Slawka, przestan juz, bo mi wstyd, ze takie beztalencie jestem ![]()
#4748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak karmiłam piersią to sobie niczego nie odmawiałam, na początek wiadomo w małych ilościach i obserwowałam, teraz co róz wprowadzam jakieś nowości - jest tyle tego że wczoraj w markecie mało oczopląsu nie dostałam ![]() i kupiłam wczoraj deserek Hippa owoce z ziarnami zbóż - zawiera gluten ale nic nie wyczytałam ile tego glutenu tam jest - podejrzewam, że dzienna dawka ekspozycyjna, bo słoiczek po 5 m-cu, ale nie jestem pewna. Zostawię go na pozniej. doczytałam jeszcze o pościelach. My dostalismy pościel satynową z Andropolu, i nie jest taka sliska, powiedziałabym że to satyna/bawełna - bardzo przyjemna, w ofercie są bardzo fajne wzory i kolory: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=372319437 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4749 |
Wtajemniczenie
|
szperrr co do zdjęć no to Łukaszka to mogę wkleić ale musimy zapożyczyć sobie aparat od teściów
![]() ![]() e tam beztalencie - taką masz śliczną córcie to chyba nie aż takie beztalencie - też trza umieć - a co do pieczenia to ćwiczenie czyni mistrza więc do roboty - proponuje ciasteczka na dzień dobry - sądzę iż nie da sie ich spartolić ![]() Wrzucasz, mieszasz, pieczesz jesz ![]() ![]() ![]() Idę bo sidzi przede mną wielka, śmierdząca, purkająca kupa ![]()
#4750 | |
Zakorzenienie
|
w koncu konkrety
![]() ![]() jak kupuje Hani jakas nowosc, to zazwyczaj po otwarciu sloiczka/ ugotowaniu daje jej lyzeczke tylko, nastepnego dnia tak z pol porcji, czesto "rozcienczonej" dodatkiem marchewki lub kleiku (w zaleznosci co to jest, na slodko czy na.. nieslodko ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ale jak pozyczysz i popstrykasz, to siebie tez ![]() Edit: Z jedzeniem nie byloby najmniejszego problemu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4751 |
Zakorzenienie
|
a jeszcze mi sie przypomniało
ale wczoraj miałam stracha doszły mnie słuchy, że jest awaria elektrowni atomowej gdzieś w Rosji myslę, kurde zowu jakiś Czarnobyl?? szukam w necie nic nie ma, dzwonię do rodziców, żeby ogladali TVN-24 może cos powiedzą i nic kurde bujda na resorach czy może tylko jakieś cwiczenia i dopiero dziś znalazłam informację o awarii elektrowni atomowej w Słowenii ale sytaucja jest już opanowana, na szczęście. Po Lublinie krążyły pogołoski, że jest zwiekszone stężenie substancji radioaktywnych i żeby siedzieć z dziećmi w domu - to tez okazało się bujdą na szczęście |
![]() ![]() |
![]() |
#4752 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No to szperrr czas coś upichcić ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ale sprobuje ![]() wiecie ktora juz godzina?!?!?! ![]() ![]()
![]() |
#4754 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No t co Ty tu dziewczyno robisz?... ![]() ![]() Łukaszek zjadł reszte ze słoiczka - znowu jakąś 1/3 czyli nic nie zostało i jest to pierwszy słoiczek którego nie musiałam zjadać ![]() Popołudniu spróbujemy zupkę i coś myślę, że nie będziesz już tak pięknie ![]()
![]() |
#4755 |
Zadomowienie
|
Hej! Ja znowu tak z nienacka, wybaczcie
![]() W skrócie co u nas: Jaś dalej budzi się w nocy, ostatnio miał także złe dni, tj. był spokój tylko wtedy, kiedy spał ![]() Od jakiegoś czasu już sam siedzi ![]() ![]() Ząbków jeszcze nie ma. Próbowałam mu dać obiadki od 7 miesięcy+ i niestety- dławił się. Troszkę byłam zdziwiona widząc nierozdrobniony groszek i twarde kawałeczki ziemniaków w słoiczku ale cóż... Przepraszam, że post jest taki chaotyczny ale nawet nie piszę na swoim komputerze. Z TŻ zrobiliśmy małą abstynencję internetową i laptop wylądował na strychu ![]()
#4756 |
Zadomowienie
|
Jesteśmy już po szczepieniu, ale płacz był, jejq!!!!!
Mały waży 7600, podobno ładny wynik. No i ząbki nam hurtem idą. Lekarka wymacała jakieś na dole i górne jedynki widać jak już schodzą. Ja tam czuję tylko coś lekko chropowate dziśełka, nic więcej. Ale syropek kupiłam. Lekarka nie kazała mi jeszcze dawać żółtka. Mamy jeść kaszkę kukurydzianą czyli pewnie Sinlac kupię. Nie dawać bananów bo uczulają, brokuły też na potem. Znowu mam całą głowę napakowaną wiadomościami. Mam nadzieję że dobrze zniesie to szczepienie.
#4757 |
Zakorzenienie
|
martka a jakie szczepienie mieliście? kolejną dawkę wzw może?
my jestesmy opoznieni przez to wstrzymanie pentaximu, idziemy dopiero 26 czerwca Brawo dla wilekoludka Marcelka ![]() a Gosia jeść nie chce, tak jej ząbki dzis dokuczają ![]() jeszcze bardziej schudnie moja chudzinka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |
Zakorzenienie
|
sławka - dzięki za przepisy
![]() A ten alkohol to jak wygląda? Coś jak lody? Ja podobnie robię likier, tylko więcej spirytusu i jest rzadszy - taki do picia na gęsto Pytania mam odnośnie ciasteczek, ale muszę jeszcze raz na spokojnie doczytać przepis pościel - w takim razie poszukam satyny z bawełną ![]() gluten - ta kaszka to ma być oddzielnie ugotowana ![]() Cytat:
Ja wczoraj zwątpiłam przez to w uczciwy przepływ i wiarygodność informacji ![]() Wczoraj na jakimś wątku w POŁUDNIE mama napisała, ze ma cynk od koleżanki ze szpitala, że skażenie idzie i żeby nie wychodziła z dzieckiem z domu. W wiadomościach (TVN24 akurat) podawali, ze ta awaria miała miejsce o 16:50 czy coś koło tego. To co? Jasnowidztwo? Czy to miało miejsce wcześniej, a ukrywali? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4759 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja wczoraj słyszałam o tym skażeniu ale wieczorem no i mówili, że wszystko pod kontrolą ale faktycznie coś widać ściemniają ![]() A o ciasteczka pytaj - właśnie robię ciasto na nie ![]() Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sanepid twierdzi ze zagrożeni nie ma więc po co robili pomiary jesli to plotka? Jak wybuchła elektrownia w Czarnobylu to też chyba po 2 tygodniach poinformowali media, tylko że 20 lat temu ludzie mieli wiedzieć, to co chcą władze żeby wiedzieli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 |
Zakorzenienie
|
fiu fiu-zięciunio rośnie jak na drożdżach
![]() a propo drożdży to chciałam od teściowej przepis na drożdżowca ale coś nie chce się podzielić ![]() Zu rano dostała jabłuszka,po godzinie normalną porcję sinlaca,trochę cyca do popicia i spała ciurkiem 3h ![]() dobrze,bo mamuśka szybko w auto i do pracy-tatusiek nie musiał nic robić,bo obudziła się 5min przed moim przyjściem.fuksiarz. a teraz leży od godziny na macie,znowu pierdzi ustami i robi kermita i się bawi nie mam dzisiaj dziecka PROSZę JUż NIE WKLEJAć żADNYCH PRZEPISóW,BO NIEKTóRZY STARAJą SIę SCHUDNąć żartuję-apetycznie to wszystko brzmi ![]() pytam o żółtko,żeby nie przedobrzyć ![]() jak gdzieś znajdę info to dam znać-bo coś mi się kołacze,że jednak zamiennie z mięsem Yoolia-jakbyś mogła to zrób zbliżenie na mocowanie i strzel fotkę,bo interesuje mnie jak to jest tam zamontowane,że do wszystkich wózków pasuje no wlaśnie-o czarnobylu też było cicho i mydlenie oczu tylko dobrze,że moja mam w aptece pracuje to jod dostaliśmy od razu a to i tak chyba po tygodniu było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Tyje sie od tych wszystkich dziwnych badziewi w kupnym cieście - więc pieczcie i oby wam na zdrowo wyszło ![]() Łukaszek nie chce spać ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4763 |
Zadomowienie
|
Eh, na razie kiepściutki.
Płacz, płacz i jeszcze raz płacz. Utuliłam i znowu śpi. Nie wiem czy te zęby czy szczepienie. dostaliśmy na WZW. Z tym wczorajszym Czarnobylem to pierwsze słyszę... Ann przepis będzie.... tylko mały już wstał...
#4764 |
Wtajemniczenie
|
No nareszcie - moje dziecko postanowiło w końcu sie zdrzemnąć....
![]() Nic nie mogłam zrobić taki był marudny - ciasto robie już ze dwie czy nawet trzy godziny ![]() Martko pewno i ząbki i szczepienie ![]() ![]() Miałam coś jeszcze ale zapomniałam ![]() Ide kończyć ciasto zanim sie Łukaszek obudzi ![]()
#4765 |
Zakorzenienie
|
cały dzien latam odwiedziliśmy teściową
![]() ![]() Ps. ja talentu kulinarnego nie mam bo nawet karpatkę z proszku potrafię popsuć ![]()
#4766 |
Zakorzenienie
|
dubel
#4767 |
Zakorzenienie
|
normalnie tak mnie zbanowalyscie ze az sie balam odezwac poki nie zgram zdjec
![]() oto i zdjecia: 1. morze w tle.... 2. smaczny piasek, mniam, mniam ![]() 3. opalam sie ![]() 4. woda w jeziorze jest zdecydowanie cieplejsza niz w morzu ![]() 5. plywam pontonem ![]() 6. jezdze 4-kolowcem ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4768 |
Zakorzenienie
|
7. zbieram szyszki w lesie
![]() 8. golas w domu ![]() ![]() Edit: zapomnialam sie pochwalic ze moje dziecko od czasu przyjazdu spi do 8.00-8.30. Norma to 6.00 (ew. 6.30) ![]() Co do zoltka - to ja podaje pomieszane w zupkach z miesem. I to wlasnorecznie robionych wiec miesa jest wiecej (ale ja i tak sie boje ze on ma anemie wiec chyba nie przedobrze). ![]() Czy Wasze dzieci tez wrzeszcza jak tylko wychodzicie z pokoju? |
![]() ![]() |
![]() |
#4769 |
Zadomowienie
|
Wpadłam znowu na chwilę bo mały dzis to szczepienie chyba odsypia.
Teraz zrobię tutaj porządek ![]() Ann wystawiaj tą swoją chudą doopkę niech ci naszczelam ![]() Co ty tam gdzieś o odchudzaniu bełkotałaś bo coś mi się w oczy rzuciło ![]() Widziałam cię przecież, chudzino jedna ![]() Ja ci odchudzanie z głowy wybiję. Sławko Łukaszkowi gratuluję posmakowania łyżeczki. Wiem wiem kochana jak to cieszy ![]() Celko Adaś super plażowicz. Możesz mi napisać gdzie byliście bo obdzwaniałam wczoraj krynicę morską i ceny mnie powalają ![]() 150-200 zeta za dobę ![]() ![]() Mały już wstaje. Boszszeee Znowu nie będzie przepisu.
#4770 |
Rozeznanie
|
![]() Dzisiaj byłam pierwszy dzień w pracy. 9 godz razem z dojazdem.... jestem wyrodna matka, bo odpoczęlam sobie... ![]() No i kupiliśmy nowy fotelik do samochodu bo ten pierwszy mały sie robił. Ało taki kupilismy http://www.allegro.pl/item374382534_...l_gratisy.html Pitu jechal jak zaczarowany, prawie przestal oddychać z zachwytu, że tyle rzeczy fajnych widzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.