Wszystko o Avonie 3 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-14, 19:05   #4741
paulinkosia
Rozeznanie

Dot.: Wszystko o Avonie 3

Cytat:
Napisane przez ma_ludka Pokaż wiadomość
to mleczko co jest w brakach to jest to o numerze 09753? pozdrawiam
dokładnie str. 88

paulinkosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 20:26   #4742
MaT
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Co tez Avon nie wymyśli ... MaT - popatrz na str 10-11 Mam nadzieje że to coś nigdy się nie pojawi w PL ... Nalepiane cienie

str 90-93 - ubranka dla psa ... przegięcie
U nich takie bajery to normalka, więc to co dla mnie nie do przyjęcia, u nich szczyt pięknoty (np. biżu zupełnie nie w moim stylu)

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;7883996]Te cienie to aż ciekawe jak działają xD[/quote]
Pewno to nie na takiej zasadzie jak te naklejki na paznokcie, chyba coś w rodzaju kalkomanii, która była zaraz po wojnie
MaT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 21:49   #4743
ma_ludka
Raczkowanie

trzeba przyznać ze ten amerykański katalog jest całkiem ciekawy. Ja myślę ze u nas tez doczekamy się mody na psie ubranka i ze to się będzie sprzedawać :p chociaż przerażające to troszkę :P
ma_ludka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 22:04   #4744
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MaT Pokaż wiadomość
U nich takie bajery to normalka, więc to co dla mnie nie do przyjęcia, u nich szczyt pięknoty (np. biżu zupełnie nie w moim stylu)

Pewno to nie na takiej zasadzie jak te naklejki na paznokcie, chyba coś w rodzaju kalkomanii, która była zaraz po wojnie
to ciekawe
niech wprowadzą do nas xD zobaczymy jak Polki sobie z tym poradza
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 01:56   #4745
Deborah100
Zakorzenienie

Dzisiaj dostałam dwie duże paki z avonu.
Wszystko było oprócz wody Extraordinary
Na dodatek jestem troszkę niezadowolona. Dostałam tusz pełnia rzęs, który był pjuż troche wysuszony pal go szesc i tak bym go nie używała bo mam swój ulubiony ale to jest świńskie zachowanie.
Ponadto wyczytałam z faktury, że te dodatki, które nam dają ( np. szminka, tusz, płyn do demakijażu) nie są za darmo To po co to wciskają i tak większośc oddam lub dodam jako gratisy ale nie lubie ściemniania.
Można jakoś zrobić żeby tego nie przysyłali??
Jestem jedynie zadowolona ze szminki, trafili w kolor no i z kosmetyków dla klientek.
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 08:31   #4746
elffee
Zadomowienie

GG do elffee Send a message via Skype™ to elffee

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Na dodatek jestem troszkę niezadowolona. Dostałam tusz pełnia rzęs, który był pjuż troche wysuszony pal go szesc i tak bym go nie używała bo mam swój ulubiony ale to jest świńskie zachowanie.
Ponadto wyczytałam z faktury, że te dodatki, które nam dają ( np. szminka, tusz, płyn do demakijażu) nie są za darmo To po co to wciskają i tak większośc oddam lub dodam jako gratisy ale nie lubie ściemniania.
Jestem jedynie zadowolona ze szminki, trafili w kolor no i z kosmetyków dla klientek.
chyba kazd wie ze te prezenty sa za 50 gr, zreszta oni zawsze pisza.
i nie rozumiem czemu nie chcesz dstawac prezentow za ktore trzeba zaplacic te marne 50 gr. troche dziwne.jesli nie chcesz to wyslij to do mnie ja ci zaplace te 50 gr za ten produkt.

ja jesli dostaje gratisy ktore mi sie nie podobaja albo nie uzywac bo np mi nie pasuja to sprzedaje, powiedzmy taniej jak w katalogu ale zeby nie doplacac. albo np dodaje komus jak zamowi duzo, taki prezent
Stary 2008-06-15, 08:58   #4747
Basienka27
Raczkowanie

W katalogu 9 jest woda Lyrical nawet nie droga,czy ktos moglby mi przyblizyc ten zapach?moze jest podobny do innych perfum?pozdrawiam
Basienka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:08   #4748
ashiva
Wtajemniczenie

Cytat:
nie rozumiem dlaczego tak się denerwujesz że dostałaś w sumie trzy PEŁNOWARTOŚCIOWE kosmetyki za 1,50zł (czy nawet 1zł bo zdaje się tusz i mleczko były za TPS) przecież jeśli ich nie chcesz możesz je sprzedać z bardzo dużym zyskiem, a są one obciążone kwotą 0,50 bo gdyby Avon dawał je za darmo musiałby zapłacić ogromne sumy podatku (zdaje się od darowizny czy jakoś tak)

Cytat:
Napisane przez Basienka27 Pokaż wiadomość
W katalogu 9 jest woda Lyrical nawet nie droga,czy ktos moglby mi przyblizyc ten zapach?moze jest podobny do innych perfum?pozdrawiam
na mój nos pachną bzem, ogólnie są bardzo kwiatowe, ale ja właściwie czuję tam tylko ten zapach.. moja koleżanka je ma i przynajmniej na niej tak pachną..
ashiva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:10   #4749
Oktawiaaa
Zakorzenienie

Mam katalog 10 i z serii Senses zapach Lagoon, to nie jest niestety odpowiednik Get ready. Pachnie inaczej. Męski Amazon to On power, a Mystique to Divine time.

Nowa woda Blue Rush Intense bardzo przypomina mi I'm perfect. Ładny, delikatny zapach.

Ale niestety na stronach z wodami Tokyo i Roma nie czuć prawie nic.

A z katalogu 8 zamawiałam ze stron wyprzedażowych mleczko do opalania za 14,90 zł. Zamawiałam też inne mleczko w ofercie 2 kosmetyki za 36,90 zł. I mleczko za 14,90 zł miało późniejszą datę produkcji niż to drugie. A ktoś tutaj pisał, że obawia się odwrotnej sytuacji :P Więc chyba na termin produkcji nie ma zasady. Nie wszystkie kosmetyki wycofane ze sprzedaży są po prostu stare :-P
Oktawiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:17   #4750
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Oktawiaaa Pokaż wiadomość
Mam katalog 10 i z serii Senses zapach Lagoon, to nie jest niestety odpowiednik Get ready. Pachnie inaczej. Męski Amazon to On power, a Mystique to Divine time.

Nowa woda Blue Rush Intense bardzo przypomina mi I'm perfect. Ładny, delikatny zapach.

Ale niestety na stronach z wodami Tokyo i Roma nie czuć prawie nic.

A z katalogu 8 zamawiałam ze stron wyprzedażowych mleczko do opalania za 14,90 zł. Zamawiałam też inne mleczko w ofercie 2 kosmetyki za 36,90 zł. I mleczko za 14,90 zł miało późniejszą datę produkcji niż to drugie. A ktoś tutaj pisał, że obawia się odwrotnej sytuacji :P Więc chyba na termin produkcji nie ma zasady. Nie wszystkie kosmetyki wycofane ze sprzedaży są po prostu stare :-P
a reszta nazw tych zeli, to jakie odzwierciedlenie tych starych? a cool rush byl taki fajny TZ lubil, a jak teraz jest inny? ;/
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:21   #4751
justysiek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Basienka27 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy czytalas opinie na KWC, ale jesli nie to prosze link https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...rical-edp.html
justysiek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-15, 11:26   #4752
taka jedna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elffee Pokaż wiadomość
chyba kazd wie ze te prezenty sa za 50 gr, zreszta oni zawsze pisza.
i nie rozumiem czemu nie chcesz dstawac prezentow za ktore trzeba zaplacic te marne 50 gr. troche dziwne.jesli nie chcesz to wyslij to do mnie ja ci zaplace te 50 gr za ten produkt.
50 gr może tak ale ja w TPS miałam np zegarek, który dostałam za 5zł! Torbę bodajże za 10zł.
Więc wcale nie są to takie małe pieniądze
taka jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:37   #4753
magrens
Raczkowanie

przejrzałam ten amerykański katalog i rzeczywiście są produkty, które u nas zostały wycofane, więc nie ma się co sugerować, może to co jest wycofywane zależy od sprzedaży w danym kraju, a niektóre rzeczy przestają produkować we wszystkich krajach

śliczne mają opakowania płynów buble bath na stronie 160-161
żele pod prysznic naturals z wieszadełkami podobne do tych jak kiedyś były w Polsce 6-7 lat temu str. 172-173
zazdroszczę kosmetyków przeznaczonych dla dzieci, a te tandetne ubranka, klapki, biżuteria niech nigdy się nie pojawia, bo będzie więcej zwrotów niż kiedykolwiek
magrens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:45   #4754
paulinkosia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ashiva Pokaż wiadomość
na mój nos pachną bzem, ogólnie są bardzo kwiatowe, ale ja właściwie czuję tam tylko ten zapach.. moja koleżanka je ma i przynajmniej na niej tak pachną..
dla mnie to Konwalia ...są zbyt słodkie bleh

paulinkosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 11:56   #4755
martusiawilczek
Zakorzenienie

GG do martusiawilczek

Woda Urban Flowers Roma - jest bardzo świeża, przebija cytrusami i dominuje w niej róża. Zapaszek jest przyjemny i w sam raz na lato. Ale niestety wody te mają to do siebie, że nie są trwałe, ale czego wymagać za taką cenę.
Woda Urban Flowers Tokyo - przypomina troszkę Passion Dance, zdecydowanie cięższy zapach, troszkę przebija wiśnią.

Jeśli chodzi o nowe Sensesy, to przynajmniej w katalogu Lagoon nie jest odpowiednikiem Get Ready. Jest znacznie delikatniejszy i przyjemniejszy.
A Mystique to faktycznie Divine

A nowa seria bananowa to dosłownie migdałki pyszność - oczywiście jeśli ktoś lubi takie słodkie zapachy
martusiawilczek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-15, 11:57   #4756
elffee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez taka jedna Pokaż wiadomość
50 gr może tak ale ja w TPS miałam np zegarek, który dostałam za 5zł! Torbę bodajże za 10zł.
Więc wcale nie są to takie małe pieniądze
niemozliwe ze w tpsie dostalas cos za 10 czy 5 zl, ja na twoim miejscu od razu bym do nich dzwonila by wyjasnic ta sytuacje.

bo jesli cos jest za 50 gr to tyle powinno kosztowac a nie wiecej.

nie widzialam twoich faktur i za co dokladnie ci policzyli ale nie rozumiem dlaczego nie zadzwonilas by to wyjasnic tylko teraz narzekasz na forum.
Stary 2008-06-15, 12:09   #4757
gabipati
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulinkosia Pokaż wiadomość
dla mnie to Konwalia ...są zbyt słodkie bleh
dla mnie to też konwalie w niej dominują.Mam tę wodę i czasem używam w zależności od nastroju.Jest sodka , nieco dusząca , z czasem zapach jest mniej intensywny ale wystarczająco trwały , polecam wielbicielkom wód kwiatowych.Jest taka inna niż te wszystkie różane.Mnie się podoba i mam na nią nawet zamówienie no i na pur blance blush - cena zachęca.
gabipati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 12:21   #4758
agnes188
Zakorzenienie

dziewczynki ja nie mam panoramy a woda pur blanca ma normalny upust czy 10 %??dzieki z gory za odpowiedz

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 12:33   #4759
gabipati
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
dziewczynki ja nie mam panoramy a woda pur blanca ma normalny upust czy 10 %??dzieki z gory za odpowiedz
na szczęście ma normalny.Coś mi się wydaje ,że ta nowa będzie miała wzięcie.
gabipati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 12:54   #4760
Deborah100
Zakorzenienie

[quote=martusiawilczek;788 9793]Woda Urban Flowers Roma - jest bardzo świeża, przebija cytrusami i dominuje w niej róża. Zapaszek jest przyjemny i w sam raz na lato. Ale niestety wody te mają to do siebie, że nie są trwałe, ale czego wymagać za taką cenę.[/quote]

O to coś dla mnie ale i tak rzadko uzywam perfum więc nie ma po co wydawać pieniędzy.

[QUOTE]
ashiva
nie rozumiem dlaczego tak się denerwujesz że dostałaś w sumie trzy PEŁNOWARTOŚCIOWE kosmetyki za 1,50zł (czy nawet 1zł bo zdaje się tusz i mleczko były za TPS) przecież jeśli ich nie chcesz możesz je sprzedać z bardzo dużym zyskiem, a są one obciążone kwotą 0,50 bo gdyby Avon dawał je za darmo musiałby zapłacić ogromne sumy podatku (zdaje się od darowizny czy jakoś tak)

[/quote]

W sumie tak ale gorsz do gorsza i się nazbiera, a jeszcze specjalnie zamawiałam torebeczki i próbki dla klientek. Ja tam jestem nastawiona na zysk, bo bardziej potrzebne są mi pieniążki.

Chyba zamówie sobie filiżankę z różową wstążką, już w poprzednim katalogu mnie urzekła A jeśli to ma jeszcze komuś pomóc to tym bardziej, tylko mam nadzieje, że te pieniążki trafiają w odpowiednie "ręce"

Jesli miałyście może dostęp do odcieni w kremowo-pudrowym podkładzie w kompakcie lub w podkładzie antystresowaym, to bardzo prosiłabym o ich opisanie, które najaśniejsze, czy mają odceiń rozowy czy jakiś inny itp....
Niestety nie ma u mnie COKu i nie mogę sprawdzić;/
Stary 2008-06-15, 13:38   #4761
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

a zel senses sunset to dawny recharge?
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 13:45   #4762
ashiva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oktawiaaa Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez martusiawilczek Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o nowe Sensesy, to przynajmniej w katalogu Lagoon nie jest odpowiednikiem Get Ready. Jest znacznie delikatniejszy i przyjemniejszy.
A Mystique to faktycznie Divine
faktycznie teraz po wywąchaniu jeszcze raz dokładnie tego zapachu lagoon stwierdzam ze jest fajniejszy niż get ready tamten przypominał mi środek do mycia toalety a ten jest całkiem przyjemny

Cytat:
Napisane przez martusiawilczek Pokaż wiadomość
A nowa seria bananowa to dosłownie migdałki pyszność - oczywiście jeśli ktoś lubi takie słodkie zapachy
ja tam nie czuję migdałów.. mam jeszcze krem migdałowy do rąk i nie znoszę tego zapachu mdli mnie jak go czuję a ten banan i kokos jest dla mnie przyjemny z tym że ja tam czuję zdecydowanie więcej kokosu a szkoda bo liczyłam na banana

Cytat:
niemozliwe ze w tpsie dostalas cos za 10 czy 5 zl, ja na twoim miejscu od razu bym do nich dzwonila by wyjasnic ta sytuacje.
też mi się wydaje że to niemożliwe, ja też w TPSie dostałam torbę i różne inne cuda i wszystko było na fakturze za 0,50zł..
Stary 2008-06-15, 14:24   #4763
justysiek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ashiva Pokaż wiadomość
ja tam nie czuję migdałów.. mam jeszcze krem migdałowy do rąk i nie znoszę tego zapachu mdli mnie jak go czuję a ten banan i kokos jest dla mnie przyjemny z tym że ja tam czuję zdecydowanie więcej kokosu a szkoda bo liczyłam na banana
Ych, szkoda, ze malo banana czuc, ale mam jednak nadzieje, ze te Naturalsy nie beda mi przypominaly migdalowej serii - tez mialam krem do rak, przez pomylke nawet dwa i musialam wyrzucic, zapach doprowadzal mnie do szalu, byl okropny i nijak nie moglam sie do niego przekonac, mimo wielu testow.
justysiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 15:00   #4764
ashiva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justysiek Pokaż wiadomość
Ych, szkoda, ze malo banana czuc, ale mam jednak nadzieje, ze te Naturalsy nie beda mi przypominaly migdalowej serii - tez mialam krem do rak, przez pomylke nawet dwa i musialam wyrzucic, zapach doprowadzal mnie do szalu, byl okropny i nijak nie moglam sie do niego przekonac, mimo wielu testow.
no ja właśnie też miałam kilka podejść do tego kremu i za każdym razem po prostu mi było niedobrze normalnie odruch wymiotny.. bleh.. i też niestety skończyło się na wyrzuceni go do śmieci bo nie byłam w stanie go znieść.. a np serię cukier i orzech uwielbiam (mam zapasy) a też słodka.. tamten zapach był po prostu zbyt mdły dla mnie..
Stary 2008-06-15, 15:08   #4765
kasia2439
Zakorzenienie

Cytat:

bo jesli cos jest za 50 gr to tyle powinno kosztowac a nie wiecej.

nie widzialam twoich faktur i za co dokladnie ci policzyli ale nie rozumiem dlaczego nie zadzwonilas by to wyjasnic tylko teraz narzekasz na forum.
potwierdzam to co napiała koleżanka wcześniej. Ja skończyłam TPS 1,5 roku temu i zegarek obciążony był kwotą 5zł (chyba mam nawet ulotkę mojego starego TPSu) Torba była obciążona kwotą 5 lub 10zł ale na pewno były to takie kwoty!!
kasia2439 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 15:41   #4766
elffee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia2439 Pokaż wiadomość
potwierdzam to co napiała koleżanka wcześniej. Ja skończyłam TPS 1,5 roku temu i zegarek obciążony był kwotą 5zł (chyba mam nawet ulotkę mojego starego TPSu) Torba była obciążona kwotą 5 lub 10zł ale na pewno były to takie kwoty!!
hmmm dziwne bardzo, ja konczlam rok temu tps [a wlasciwie zaczynalam] i nie bylo zadnego prezentu za kwote wieksza jak 50 gr.

ok w takim razie sie nie kloce, ale naprawde to dziwne.
Stary 2008-06-15, 16:45   #4767
mmmmarta
Raczkowanie

a ja znalazłam jakiś stary katalog [bodajże 2003r] i był tam z serii Planet Spa balsam do ust z masłem shea. Kurczę jeszcze pamiętam ten zapach szkoda, że wycofują dobre produkty. Gdybym wiedziała, że już go nie będzie to zrobiłabym zapasy:P .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-15, 16:49   #4768
MaT
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mmmmarta Pokaż wiadomość
a ja znalazłam jakiś stary katalog [bodajże 2003r] i był tam z serii Planet Spa balsam do ust z masłem shea. Kurczę jeszcze pamiętam ten zapach szkoda, że wycofują dobre produkty. Gdybym wiedziała, że już go nie będzie to zrobiłabym zapasy:P .
Ja sobie zrobiłam zapasy, ale czas szybko mija i po trzech latach, zostały tylko wspomnienia
Zapach i smak był boski, jak krówki lub toffi
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;7883424]Maseczka brzoskwiniowa mi przyszła normalnie w II terminie (A) a Tropical Zing mały w starym opakowaniu, ciekawe
A program motywacyjny ->
Już ten, co za 5 szminek Pro dostaje się UF Roma jest o niebo lepszy [/quote]
Zastanawiam się, czy 5 szminek trzeba zamówić w jednym terminie, by dostać tę wodę toaletową, czy może to być podobnie jak w tym motywacyjnym na Senses i szminki Pro-To-Go, czyli w ciagu trwania katalogu 9.
Jedyne co piszą w Panoramie, to że oferta ta podlega wielokrotności.
Coś mi się wydaje, że znowu jest tu jakaś pułapka

Nie pamiętam kto pytał o stare katalogi, ale na wielokrotnie już tu cytowanej stronie http://krotki.pl/1C8B jest 6/2004.
To se ne wrati
MaT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 17:44   #4769
Deborah100
Zakorzenienie

A jak to jest z produktami niekosmetycznymi, torebki, biżuteria etc. wliczają się do opustu? jeśli tak to ile procent ?

Pytam o to bo w strefie konsultantki pisze, że "materiały pomocne w sprzedaży np. katalogi, próbki, torebki do pakowania, książka zamówień" BUDUJĄ PODSTAWĘ OPUSTU a na fakturce okazuje się zupełnie co innego są bez opustu....
Stary 2008-06-15, 18:10   #4770
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
A jak to jest z produktami niekosmetycznymi, torebki, biżuteria etc. wliczają się do opustu? jeśli tak to ile procent ?

Pytam o to bo w strefie konsultantki pisze, że "materiały pomocne w sprzedaży np. katalogi, próbki, torebki do pakowania, książka zamówień" BUDUJĄ PODSTAWĘ OPUSTU a na fakturce okazuje się zupełnie co innego są bez opustu....
Prawidłowo pisze Wliczają się do kwoty na podst. której naliczany się opust, ale z nich nie ma zarobku.

Co do niekosmetycznych produktów: te co sa w katalogu mają opust 20% i wliczają się do zamówienia, chyba, ze w panoramie jest napisane inaczej (bo mogą mieć 20 % jeśli można je kupić taniej przy zakupie np. za jakąś kwotę)

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości