Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-30, 20:54   #4741
kika171
Zadomowienie

GG do kika171
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez slyvvia Pokaż wiadomość
Utrzymanie
50kg/165cm/16lat/około godziny ćwiczeń dziennie

I
5 łyżek domowego musli (płatki owsiane, płatki fitness, corn flackes, otręby pszenne, otręby żytnie, suszona żurawina, rodzynki, śliwki i morele suszone, orzechy nerkowca i laskowe, płatki migdałów), 3 łyżki musli z owocami (sante i justfit) i jabłko zalane mlekiem 1,5% jeden ze standardów i powtórzę, że miło bo są nnkt

II
2 tosty graham z serkiem ziołowym, szczypiorkiem i rzodkiewką
1 tost graham z masłem i konfiturą śliwkową, 2 śliwki ok

III
żurek z koprem i ziemniakami
kalafior gotowany na parze, jajko sadzone na oliwie, 4 łychy kaszy jęczmiennej, tarta marchewka, koperek ładnie

deser: duplo, brzoskwinia, 6 malutkich kostek czekolady mlecznej ok

IV
w wysokiej szklance: jogurt naturalny, jagody rozpaćkane z cukrem, płatki migdałów
mieszanka: kilka orzechów laskowych, trochę nasion słonecznika, pestek dyni, rodzynek i pokrojona suszona morela jak w wysokiej to superrrr
zielona herbata o smaku malin

V
placuszki z tartej cukinii (mąka, jajko, pół cukinii, mleko, przyprawy) smażone na oliwie, sos ze świeżych pomidorów i świeżej bazylii o jak to apetycznie brzmi

jak dzisiaj?

ps. jc to w piątki nie jem mięsa wzięłam to pod uwagę
jw

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
kika171 - Jestem po zwykłym R a śniadanie to jem takie monotonne bo po prostu są to rzeczy , które lubie i jak na razie nie nudzą mi się.

Ale zawsze jak chce zjeść batona albo coś to patrząc na zawartość kaloryczną odpuszczam sobie. Przeglądam się w lustrze milion razy dziennie po prostu boje się , że przytyje że będe wyglądać tak jak kiedyś
a jakie są Twoje wymiary? jeśli nie chcesz nie musisz odp (lub jeśli wolisz to pw). wiesz takie ograniczanie się nie jest dobre bo potem możesz się "rzucić" na słodycze ze zdwojoną siłą raz na jakiś czas zapomnij o ograniczeniach i oddaj się przyjemności np mlecznej czekolady

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 21:24   #4742
Falsify
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Falsify Pokaż wiadomość
REDUKCJA

Śniadanie: owsianka (30g) na mleku (1,5%) z 50g chudego twarogu, dwoma maleńkimi jabłkami (140g) i borówkami (70g), kilka orzechów nerkowca;
II śniadanie: sałatka z pomidora, ogórka, cebuli i tuńczyka; kromka chleba ciemnego (30g);
Lunch: sałatka z pomidora, ogórka, cebuli i 50g chudego twarogu, potem wpadła jeszcze połówka normalnego kawałka tortu czekoladowego (taki na 4 gryzy; wiem, że to mało dietetyczne, ale to jeden z moich niewielu grzechów od kilku miesięcy);
Obiad: 100g smażonego indyka, trzy małe ziemniaczki z koperkiem, miseczka sałaty z jogurtem, duża micha sałatki z papryki, cukinii i cebuli (polane odrobiną oliwy); potem kawa bez cukru z mlekiem (0,5%);
Kolacja: kromka ciemnego chleba, 3 plastry szynki z indyka, pół kubeczka twarożku z rzodkiewką i zieloną cebulką.
podbijam wczorajszą redukcję i dodaję dzisiejszą:

Śniadanie: owsianka (30g) na mleku (0,5%), 50g chudego twarożku, kilka orzechów nerkowca, 70g malin, 100g borówek amerykańskich;
II śniadanie: sałatka z tuńczyka, cebulki zielonej, pomidora, ogórka, papryki + 30g ciemnego chleba
Lunch: ta sama sałatka (bez chleba), mała kawa z mlekiem (niestety było tylko zagęszczone 7%, ale dałam go niewiele)
Obiad: makaron, pomidory, brokuły, owoce morza (6 krewetek królewskich i mieszanka mniejszych żyjątek: małż, ośmiorniczek, kalmarów);
50min ćwiczeń
Kolacja: resztki z obiadu - ogólnie jakieś 120g owoców morza, pomidor, pół ogórka, kilka różyczek brokuła.

Jedyne co mnie martwi to to, że czułam przy tych owocach morza dużo tłuszczu - mama je trochę podsmażyła, ale nie wiem czy na oliwie, czy na oleju... Ale w końcu waga ruszyła, na razie tylko o 0,5 kg, ale czekam na więcej

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona

Edytowane przez Falsify
Czas edycji: 2010-07-30 o 21:25
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 22:04   #4743
slyvvia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
jw
Bardzo dziękuję za ocenę
W przyszłym tygodniu będzie ciężko ze zdrowym jedzeniem, bo najpierw jadę na 5 dni na Mazury pod namiot, a potem jeszcze na tydzień nad morze. Zrobiłam sobie takie paczuszki z orzechami i suszonymi owocami i jeszcze biorę musli żebym miała co wrzucić do jogurtu pod namiotem, ale nie wiem co jeszcze zabrać i jeść w takich warunkach. Obiady będą w restauracjach, ale śniadanie i kolacja w namiocie. Mógł by mi ktoś dać jakieś pomysły?
slyvvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 22:20   #4744
RudaAga
Przyczajenie

ćętopry!
Dodaje swoje U z dzisiejszego dnia, mam nadzieje ,że polepszyło się od mojego ostatniego dodawania tutaj swojego jadlospisu. A oto on!

śniadanie - tradycyjnie owsianka ( 4łyżki płatków, zalane jogurtem brzoskwiniowym) do tego kawa z mlekiem 3,2%

II śniadanie - jadłuszko,brzoskwinia i dwie morele

obiad - dwa małe kawałeczki mięsa z indyka i duuuuużo mizerii ( na śmietanie niestety..) tak, wiem ze bez ziemniakow , ale jakos nie moge sie do nich przemoc od czasu kiedy przeczytalam ze ziemniaki + mieso to nienajlepsze polączenie ;/

deser ( ? ) - coś w rodzaju koktajlu z jogurtu naturalnego,banana,garści orzechów,otręb,rodzynek

podwieczorek - zmiksowane marchewki,seler i jabłko ( wbrew pozorom dobre to )

kolacja - pomidor z cebulką dwie kromki ciemnego pieczywa, jedna z serem bialym i dzemem, druga z majonezem pomidorem i serem zoltym, 1/2 jabłka

spacer / w trakcie wpadly dwa kopiko cukierki/

przed chwilą przed komputerem wszamałam kawałek ciasta drożdżowego z jagodami ;C nie mogłam się powstrzymać...

w ciagu dnia czerwona herbata oraz woda mineralna, żadnych innych niezdrowych napojów z reguły nie pijam. to byloby na tyle... bardzo ladnie prosze o ocene i jakies dobre oraz surowe ocenienie
pozdrawiam ;*
RudaAga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 22:44   #4745
Tynusia
Zakorzenienie

kika171 - Podam na razie tyle mam 16 lat ok.158cm lub może więcej teraz nie wiem bo jeszcze rosne 48kg wymiarów nie znam ale jak znajde miarke to się zmierze i Ci napisze na pewno Albo też moge ci wysłać zdjęcie jak chcesz

Tylko na razie ciężko mi się przełamać na batony itp. (typu mars itp)

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2010-07-30 o 22:48
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 23:23   #4746
niezamienna_juz_na_nic
Wtajemniczenie

Piątkowe U pełne grzeszków :

I: miseczka CiniMinis z mlekiem 2% i bananem, kawa z mlekiem;
II: kawałek chałwy, jabłko;
III: lekka postna grochóweczka ugotowana na maśle i wywarze z warzyw; na drugie trzy kotlety sojowe, ziemniaki i sałata (sałata, pomidory, oliwki, pestki dyni) z oliwą; małe piwo pszenne;
IV: miseczka borówek, sześć czekoladek z nadzieniem, kawa z mlekiem;
V: miska sałaty z obiadu, cztery kromki bułki wrocławskiej z masłem i łososiem oraz świeżym tymiankiem.
Stary 2010-07-31, 08:13   #4747
mlecznaczekolada23
Raczkowanie

Utrzymanie

I. Owsianka na mleku z: tartym jabłkiem, suszonymi daktylami, figami, rodzynkami, budyniem waniliowym, miodem i domową granolą orzechową & 0,4 l kawy z mlekiem
II. Grahamka zapiekana z masłem, żółtym serem, pieczarkami i zieloną pietruszką; miseczka jagód ze śmietaną, miodem & płatkami migdałowymi
III. Jagodowo - malinowy chłodnik z miętą; pappardelle naleśnikowe z cukrem i śmietanką
IV. Papryka (pieczona) faszerowana: szynką drobiową,cebulą,pieczarka mi,żółtym serem i pietruszką; pucharek galaretki wiśniowej z jagodami, posypanej kakao
V. 2 kromki razowca: z masłem, twarożkiem paprykowym, pomidorem i pietruszką / masłem, twarogiem i domowym dżemem truskawkowym by babcia.

Po: Kubek zielonej herbaty & marchewa

Jak zawsze 1,5 l wody mineralnej (w tym 0,25 l z cytryną)

Dream, hope, live!

mlecznaczekolada23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-31, 10:04   #4748
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez mlecznaczekolada23 Pokaż wiadomość
Utrzymanie

I. Owsianka na mleku z: tartym jabłkiem, suszonymi daktylami, figami, rodzynkami, budyniem waniliowym, miodem i domową granolą orzechową & 0,4 l kawy z mlekiem ok, skład fajny
II. Grahamka zapiekana z masłem, żółtym serem, pieczarkami i zieloną pietruszką; miseczka jagód ze śmietaną, miodem & płatkami migdałowymi ślicznie i jak smacznie
III. Jagodowo - malinowy chłodnik z miętą; pappardelle naleśnikowe z cukrem i śmietanką aaaaa! niebo!
IV. Papryka (pieczona) faszerowana: szynką drobiową,cebulą,pieczarka mi,żółtym serem i pietruszką; pucharek galaretki wiśniowej z jagodami, posypanej kakao super
V. 2 kromki razowca: z masłem, twarożkiem paprykowym, pomidorem i pietruszką / masłem, twarogiem i domowym dżemem truskawkowym by babcia. ładnie

Po: Kubek zielonej herbaty & marchewa

Jak zawsze 1,5 l wody mineralnej (w tym 0,25 l z cytryną)
baaaaaardzo smaczny jadłospis

Cytat:
Napisane przez niezamienna_juz_na_nic Pokaż wiadomość
Piątkowe U pełne grzeszków :

I: miseczka CiniMinis z mlekiem 2% i bananem, kawa z mlekiem; od rana osładzamy sobie życie
II: kawałek chałwy, jabłko; -->
III: lekka postna grochóweczka ugotowana na maśle i wywarze z warzyw; na drugie trzy kotlety sojowe, ziemniaki i sałata (sałata, pomidory, oliwki, pestki dyni) z oliwą; małe piwo pszenne; ok
IV: miseczka borówek, sześć czekoladek z nadzieniem, kawa z mlekiem; hehe jak grzesznie to grzesznie
V: miska sałaty z obiadu, cztery kromki bułki wrocławskiej z masłem i łososiem oraz świeżym tymiankiem. b. ładnie
śn,2 śn i podw baaaardzo słodziutkie, ale skoro grzeszny dzień to napiszę, że ok
Cytat:
kika171 - Podam na razie tyle mam 16 lat ok.158cm lub może więcej teraz nie wiem bo jeszcze rosne 48kg wymiarów nie znam ale jak znajde miarke to się zmierze i Ci napisze na pewno Albo też moge ci wysłać zdjęcie jak chcesz

Tylko na razie ciężko mi się przełamać na batony itp. (typu mars itp)
Rozumiem, że ciężko jest się przełamać, też kiedyś miałam takie opory, ale trzeba z tym walczyć. Co innego gdybyś nia miałam na to ochoty, ale masz
Zdjęcia/wymiary jeśli chcesz możesz wysłać- spróbuję obiektywnie ocenić i wtedy pomyślimy co robić żeby było dobrze. Ale wagę masz ok-napewno nie potrzebujesz chudnięcia

Cytat:
Napisane przez RudaAga Pokaż wiadomość
ćętopry!
Dodaje swoje U z dzisiejszego dnia, mam nadzieje ,że polepszyło się od mojego ostatniego dodawania tutaj swojego jadlospisu. A oto on!

śniadanie - tradycyjnie owsianka ( 4łyżki płatków, zalane jogurtem brzoskwiniowym) do tego kawa z mlekiem 3,2% hmm, ile g ma ten jogo? może jakieś dodatki bo tak mało się wydaje te 4 łyżki?

II śniadanie - jadłuszko,brzoskwinia i dwie morele ehh no owoce to powinien być dodatek, a nie posiłek. co prawda nie jeden był u Ciebie, ale rozumiesz

obiad - dwa małe kawałeczki mięsa z indyka i duuuuużo mizerii ( na śmietanie niestety..) tak, wiem ze bez ziemniakow , ale jakos nie moge sie do nich przemoc od czasu kiedy przeczytalam ze ziemniaki + mieso to nienajlepsze polączenie no, ale co to jest? mizeria na śmietanie NIESTETY- jesteś na U a te kawałeczki MAŁE i właśnie nawet węgli nie ma...

deser ( ? ) - coś w rodzaju koktajlu z jogurtu naturalnego,banana,garści orzechów,otręb,rodzynek ok

podwieczorek - zmiksowane marchewki,seler i jabłko ( wbrew pozorom dobre to ) zdrowe, ale niskokaloryczne (ale ok bo w deserze nnkt były)

kolacja - pomidor z cebulką dwie kromki ciemnego pieczywa, jedna z serem bialym i dzemem, druga z majonezem pomidorem i serem zoltym, 1/2 jabłka masła nie używasz?poza tym ok

spacer / w trakcie wpadly dwa kopiko cukierki/

przed chwilą przed komputerem wszamałam kawałek ciasta drożdżowego z jagodami ;C nie mogłam się powstrzymać...

w ciagu dnia czerwona herbata oraz woda mineralna, żadnych innych niezdrowych napojów z reguły nie pijam. to byloby na tyle... bardzo ladnie prosze o ocene i jakies dobre oraz surowe ocenienie
pozdrawiam ;*
jw, nie podoba mi się obiad no i do 2 śn coś bym dorzuciła

- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
Stary 2010-07-31, 10:10   #4749
RudaAga
Przyczajenie

Bardzo Ci dziękuje za rady, ahaaaa a czy moje wyrzuty sumienia dotyczące tego kawałka placka drożdżowego są słuszne? czy na U moge pozwalać sobie na takie przyjemności? tym bardziej o tej porze :| ?
RudaAga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 10:41   #4750
mpati86
Zadomowienie

Kika i znikająca dziękuję za ocenki
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 14:34   #4751
Tynusia
Zakorzenienie

kika171 - A czy to normalne taka cyrkulacja wagi bo ja ważyłam 48,4 potem powoli spadało chodź już jadłam na U 48,3 - 48,2 - 48,1 -48 potem było znowu 48,1 a dziś się zważyłam i 48,3 czy to normalne ? Bo ja już na łeb dostaje

Ps. A i podaj swojego emaila to ci wyśle zdjęcie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-31, 14:44   #4752
malenka17
Zadomowienie

Cytat:
kika171 - A czy to normalne taka cyrkulacja wagi bo ja ważyłam 48,4 potem powoli spadało chodź już jadłam na U 48,3 - 48,2 - 48,1 -48 potem było znowu 48,1 a dziś się zważyłam i 48,3 czy to normalne ? Bo ja już na łeb dostaje

Ważysz się rano?
Uspokoję Cię, to naturalne jak najabrdziej. Moje wahania to nawet do 1h
Czasem moja kupka za przeproszeniem potrafi ważyć sporo, do 0,5kg!
Więc, relax i ciesz się swobodą U i nie patrz aż tak na wagę!
Ja kiedyś zaczęłam jeść coraz więcej i nawet zaczęłam chudnąć!
Instytucja metabolizmu, ot co! Niech się rozkręci!

63-61-59-57-55-53-52-50
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 14:46   #4753
Tynusia
Zakorzenienie

Tak waże się rano.
malenka17 Dzięki wielkie za odpowiedź bo bym chyba na łeb dostała =*

Stary 2010-07-31, 15:16   #4754
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
Tak waże się rano.
malenka17 Dzięki wielkie za odpowiedź bo bym chyba na łeb dostała =*
niedługo jak bedziesz tak cały czas o tym myslec, wywliczac, pilnowac to wpierdzielisz sie w ED..
wybacz ...ale niestety tak wygladają poczatki
nie waz sie codziennie,m przestan myślec o tym co zjsz i o której godzinie to jest chore..tak poprostu
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 15:24   #4755
Tynusia
Zakorzenienie

Wiem dlatego wolałam się kogoś poradzić bo jakbym została z tym sama to bym na łeb dostała łagodnie mówiąc.

Masz racje muszę przestać tak o tym myśleć i luźno do tego podchodzić.

Moje U :

Śniadanie :

1 kromka pumpernikla z serem włoski i pomidorem
1 kromka pumpernikla z almete czosnkowym i pomidorem
1 kromka żytniego z masłem i dżemem

Śniadanie drugie:
nektarynka,garść borówek, lód(z lidla) w polewie czekoladowej z orzechami

Przed obiadem: kawałek arbuza

Obiad:
duży naleśnik ( Be Mama ) na to fura różnych warzyw cukinia,groszek,kalafior, brokuł,fasolka szparagowa,fasolka żółta. Drugiego już nie wcisnełam bo zawsze jem 2 jeden z warzywami drugi na słodko

Kolacja:
Naleśnik z obiadu z musem owocowym

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2010-07-31 o 16:22
Stary 2010-07-31, 16:46   #4756
slyvvia
Raczkowanie

Utrzymanie

I
5 łyżek domowego musli (płatki owsiane, płatki fitness, corn flackes, otręby pszenne, otręby żytnie, suszona żurawina, rodzynki, śliwki i morele suszone, orzechy nerkowca i laskowe, płatki migdałów), 3 łyżki musli z owocami (sante i justfit) i brzoskwinia zalane mlekiem 1,5%

II
bułka ziarnista (z przyklejonym słonecznikiem i płatkami owsianymi) z serkiem wiejskim, ogórkiem i szczypiorkiem
jabłko

III
zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią, marchewką, pieczarkami, papryką i serem (warzywa były wcześniej podsmażane na oliwie)

deser: banan, batonik corny linea

IV
kawałek owocowej rolady lodowej, gruszka, orzechy nerkowca

V
wielgachna grahamka z masłem i pomidorem, jajecznica z dwóch jajek
zielona herbata o smaku malin

Proszę o ocenę
Stary 2010-07-31, 17:15   #4757
Phynn
Zakorzenienie

Wczorajsze U.

I. owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, łycha otrąb, nektarynka, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki migdałowe, rodzynki, to wszystko zalane jogurtem naturalnym; kawa z mlekiem.
II. pół grahamki z masełkiem, pomidorem i oliwkami, kilka śliweczek.
III. wstążki z sosem serowym / sos- różne rodzaje serów, filet z kurczaka, cukinia, pieczarki, słodka śmietanka, przyprawy.
IV. kilka ciasteczek o smaku szarlotki, kawa z mlekiem; jabłko.
V. sałatka grecka - oliwki, feta, papryka, pomidor, ogórek, cebulka, sałata lodowa, oliwa z oliwek, przyprawy;
kroma żytniego oblepionego ziarenkami z masłem i rzodkiewkami.

Czekam na oceny ..

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 17:39   #4758
carmel_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
Wczorajsze U.

I. owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, łycha otrąb, nektarynka, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki migdałowe, rodzynki, to wszystko zalane jogurtem naturalnym; kawa z mlekiem.
II. pół grahamki z masełkiem, pomidorem i oliwkami, kilka śliweczek.
III. wstążki z sosem serowym / sos- różne rodzaje serów, filet z kurczaka, cukinia, pieczarki, słodka śmietanka, przyprawy.
IV. kilka ciasteczek o smaku szarlotki, kawa z mlekiem; jabłko.
V. sałatka grecka - oliwki, feta, papryka, pomidor, ogórek, cebulka, sałata lodowa, oliwa z oliwek, przyprawy;
kroma żytniego oblepionego ziarenkami z masłem i rzodkiewkami.

Czekam na oceny ..
Śniadanko jakieś takie małe!
Stary 2010-07-31, 19:14   #4759
Ainnel
Zadomowienie

Utrzymanie
śn:
owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrąb pszennych, rodzynki, orzeszki, słonecznik, pół łyżki miodu, szklanka mleka.
IIśn: serek waniliowy z pomarańczą i czekoladą , biała bułka (dwie połówki = 2 kanapki) z masłem, wędliną z indyka i ketchupem.
o: gotowana pierś z kurczaka (ok. 120g?), brokuły z ketchupem.
p: spodeczek (taki, jakim się przykrywa szklankę przy parzeniu herbaty) z orzeszkami ziemnymi, migdałami, słonecznikiem i dynią, 2 kanapki z białego chleba z masłem i dżemem z pigwy.
pomiędzy: brzoskwinia
k: serek wiejski lekki 150g, jajecznica z 2 jajek z ketchupem.

Edytowane przez Ainnel
Czas edycji: 2010-07-31 o 19:24
Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 19:30   #4760
nosekk86
Raczkowanie

moje chyba U:

1. biała pszenna bułeczka-obie połówki maźnięte "solą" ( to taki mix margaryny i masła z biedronki ) z polędwicą surową, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i sałatą; jogobella truskawkowa "8 zbóż" 180g. ; herbata zielona

2. kanapka z 2 kromek chlebka dyniowego z "solą", serkiem capri, papryką i sałatą lodową; morelka

3. 2 gałki ziemniaków, pulpet z indyka w sosie pomidorowym, sałata z oliwą bazyliową +
d: jajeczko czekoladowe lindt i herbata zielona

4. serek homogenizowany naturalny 135g. ze starkowanym małym jabłuszkiem, cynamonem i łyżeczką rodzynek

5. 2 malutkie kromeczki orkiszowego maźnięte "solą", grubo obłożone ścinkami z wędzonego łososia, rzodkiewką i sałatą lodową; pół kalarepy; herbata zielona

i...? dawno mnie tu nie było więc postanowiłam wstawić tu swoje "U" z prośbą o ocenę. ostatnio, moje jadłospisy wyglądają wręcz koszmarnie! prawdę powiedziawszy i potrzebuję obiektywnej oceny

ps. chyba w porę się ogarnęłam...albo przynajamniej mam taką nadzieję, eh
nosekk86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 19:58   #4761
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez nosekk86 Pokaż wiadomość
moje chyba U:

1. biała pszenna bułeczka-obie połówki maźnięte "solą" ( to taki mix margaryny i masła z biedronki ) z polędwicą surową, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i sałatą; jogobella truskawkowa "8 zbóż" 180g. ; herbata zielona ok, ładnie

2. kanapka z 2 kromek chlebka dyniowego z "solą", serkiem capri, papryką i sałatą lodową; morelka też fajnie

3. 2 gałki ziemniaków, pulpet z indyka w sosie pomidorowym, sałata z oliwą bazyliową + ??? jak pulpet duży to super
d: jajeczko czekoladowe lindt i herbata zielona

4. serek homogenizowany naturalny 135g. ze starkowanym małym jabłuszkiem, cynamonem i łyżeczką rodzynek mhm

5. 2 malutkie kromeczki orkiszowego maźnięte "solą", grubo obłożone ścinkami z wędzonego łososia, rzodkiewką i sałatą lodową; pół kalarepy; herbata zielona ok, ale te kromeczki to normalne powinny być, a nie malutkie

i...? dawno mnie tu nie było więc postanowiłam wstawić tu swoje "U" z prośbą o ocenę. ostatnio, moje jadłospisy wyglądają wręcz koszmarnie! prawdę powiedziawszy i potrzebuję obiektywnej oceny mam wrażenie, że jest mniej niż było. Podw np bardzo skromny. Co się dzieje?

ps. chyba w porę się ogarnęłam...albo przynajamniej mam taką nadzieję, eh
Cytat:
Napisane przez Ainnel Pokaż wiadomość
Utrzymanie
śn: owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrąb pszennych, rodzynki, orzeszki, słonecznik, pół łyżki miodu, szklanka mleka. ok, może być (chociaż płatków ciut za mało)
IIśn: serek waniliowy z pomarańczą i czekoladą , biała bułka (dwie połówki = 2 kanapki) z masłem, wędliną z indyka i ketchupem. tutaj super
o: gotowana pierś z kurczaka (ok. 120g?), brokuły z ketchupem. węgle
p: spodeczek (taki, jakim się przykrywa szklankę przy parzeniu herbaty) z orzeszkami ziemnymi, migdałami, słonecznikiem i dynią, 2 kanapki z białego chleba z masłem i dżemem z pigwy. ok
pomiędzy: brzoskwinia
k: serek wiejski lekki 150g, jajecznica z 2 jajek z ketchupem. serek jedz normalny, może jakaś kanapeczka? wiesz, że powoli musisz dodawać węgle...
AA**

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
Wczorajsze U.

I. owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, łycha otrąb, nektarynka, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki migdałowe, rodzynki, to wszystko zalane jogurtem naturalnym; kawa z mlekiem. jak jogo sporo to ok, ale płatków samychw sobie skromnie (chociaż nnkt ładnie)
II. pół grahamki z masełkiem, pomidorem i oliwkami, kilka śliweczek. dlaczego tylko 1/2? skład fajny
III. wstążki z sosem serowym / sos- różne rodzaje serów, filet z kurczaka, cukinia, pieczarki, słodka śmietanka, przyprawy. apetycznie
IV. kilka ciasteczek o smaku szarlotki, kawa z mlekiem; jabłko. hmm, traktuję jako deserrro
kroma żytniego oblepionego ziarenkami z masłem i rzodkiewkami. jak sałatki sporo to ładnie, jak mało to dwie kromy się proszą

Czekam na oceny ..
Cytat:
Napisane przez slyvvia Pokaż wiadomość
Utrzymanie

I
5 łyżek domowego musli (płatki owsiane, płatki fitness, corn flackes, otręby pszenne, otręby żytnie, suszona żurawina, rodzynki, śliwki i morele suszone, orzechy nerkowca i laskowe, płatki migdałów), 3 łyżki musli z owocami (sante i justfit) i brzoskwinia zalane mlekiem 1,5% ok

II
bułka ziarnista (z przyklejonym słonecznikiem i płatkami owsianymi) z serkiem wiejskim, ogórkiem i szczypiorkiem fajnie
jabłko

III
zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią, marchewką, pieczarkami, papryką i serem (warzywa były wcześniej podsmażane na oliwie) super

deser: banan, batonik corny linea

IV
kawałek owocowej rolady lodowej, gruszka, orzechy nerkowca miło bo nnkt są

V
wielgachna grahamka z masłem i pomidorem, jajecznica z dwóch jajek
zielona herbata o smaku malin no i bardzo ładnie

Proszę o ocenę
jw, lubię Twoje jadłospisiaki

Cytat:
Wiem dlatego wolałam się kogoś poradzić bo jakbym została z tym sama to bym na łeb dostała łagodnie mówiąc.

Masz racje muszę przestać tak o tym myśleć i luźno do tego podchodzić.

Moje U :

Śniadanie :
1 kromka pumpernikla z serem włoski i pomidorem
1 kromka pumpernikla z almete czosnkowym i pomidorem
1 kromka żytniego z masłem i dżemem ok

Śniadanie drugie:
nektarynka,garść borówek, lód(z lidla) w polewie czekoladowej z orzechami to co wczoraj

Przed obiadem: kawałek arbuza

Obiad:
duży naleśnik ( Be Mama ) na to fura różnych warzyw cukinia,groszek,kalafior, brokuł,fasolka szparagowa,fasolka żółta. Drugiego już nie wcisnełam bo zawsze jem 2 jeden z warzywami drugi na słodko szkoda...

Kolacja:
Naleśnik z obiadu z musem owocowym ok, ale nie ma szału.
spróbuj dodawać jakiś podw bo jadasz skromne obiady-bezmięsne, a pote kolacje, które duże nie są zazwyczaj.
powoli do przodu i bez obaw

Cytat:

tak jak napisała Maleńka- to normalne. Każdy ma swojego rodzaju wahania wagi. U mnie bywało tak, że jadłam mniej a waga pokazywała więcej, po czym jadłam więcej, a waga pokazywała mniej

maila wyślę na pw

JC"
Stary 2010-07-31, 20:09   #4762
slyvvia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
jw, lubię Twoje jadłospisiaki
Bardzo dziękuję
Jutro wyjeżdżam, więc następny mój jadłospis będzie tu dopiero 14 sierpnia... Mam nadzieję, że uda mi się jeść w tym czasie w miarę zdrowo .
Stary 2010-07-31, 20:10   #4763
malenka17
Zadomowienie

Moje U:

Ś: jajco XL wiejskie na miękko,
bułka żytnia zapieczona z mozarella,pieczarkami i pomidorem
posypane bazylią świeżą

espresso

IIŚ: homo z wkruszonymi ciasteczkami korzennymi, musem z malin i jagód posypane garścią ogromną mieszany studenckiej

kawa z mlekiem

O: stek z tuńczyka z grilla z warzywami grillowanymi oraz młode ziemniaczki z koperkiem + sałatka z zielonej sałaty,rzodkiewy i ogórasa z łychą jogurtu nat,czosnku i ziół

szklana koli :P

Deser: pasek czeko nussbeiser+ podjedzona łycha nutteli

K: omlet z jajca i mąki z homo nat z ogromem truskawek i laską wanilii + płatki migdałowe i sypniętę kako

Aaaaa, pełnam!

63-61-59-57-55-53-52-50
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 20:15   #4764
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malenka17 Pokaż wiadomość
Moje U:

Ś: jajco XL wiejskie na miękko,
bułka żytnia zapieczona z mozarella,pieczarkami i pomidorem
posypane bazylią świeżą

espresso

IIŚ: homo z wkruszonymi ciasteczkami korzennymi, musem z malin i jagód posypane garścią ogromną mieszany studenckiej

kawa z mlekiem

O: stek z tuńczyka z grilla z warzywami grillowanymi oraz młode ziemniaczki z koperkiem + sałatka z zielonej sałaty,rzodkiewy i ogórasa z łychą jogurtu nat,czosnku i ziół

szklana koli :P

Deser: pasek czeko nussbeiser+ podjedzona łycha nutteli

K: omlet z jajca i mąki z homo nat z ogromem truskawek i laską wanilii + płatki migdałowe i sypniętę kako

Aaaaa, pełnam!
b. ładnie

znikajac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 20:54   #4765
Margolcia0703181
Raczkowanie

U/P:

I: 3 łyżki płatek owsianych, garść kukurydzianych, garść bakalii na szklance mleka 2%

II: 3 jaja na maśle, kanapka z żółtym serem, sałatą i pomidorem (oraz masłem oczywiście

III: pół drożdżówki z makiem, szklanka maślanki, małe jabłko

kawa z mlekiem

IV: 2 kromki razowca z masłem - jedna z plastrem sera topionego, druga z jajkiem i majonezem

V: plaster twarogu z 3 łyżeczkami śmietany 12%, kakao
Stary 2010-07-31, 21:20   #4766
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
U/P:

I: 3 łyżki płatek owsianych, garść kukurydzianych, garść bakalii na szklance mleka 2%

II: 3 jaja na maśle, kanapka z żółtym serem, sałatą i pomidorem (oraz masłem oczywiście

kawa z mlekiem

IV: 2 kromki razowca z masłem - jedna z plastrem sera topionego, druga z jajkiem i majonezem

beznadziejnie. Wybacz bardzo bezpośrednią szczerość, ale serio: masakra.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:24   #4767
tomalinka
Wtajemniczenie

R

Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem 2% i słonecznikiem
II śniadanie: tortilla wielozbożowa posmarowana Bieluchem ze szczypiorkiem + dwa plasterki polędwicy farmerskiej + 1 plasterek (mały) serka żółtego + pół pomidora, sałata zielona, cebula i duuużo pietruszki nektaryna
obiad: ryba smażona na oliwie z cebulką i czosnkiem i do tego kalafior
podwieczorek: koktajl na mleku 2% z jagodami i truskawkami (łyżeczka miodu do tego) łącznie ok.250 ml
kolacja: ??
tu mam problem.. co mogę zjeść na kolację (ogólnie musze uwazac z nabiałem z powodu wysypek skórnych)..

proszę także o ocenkę
Stary 2010-07-31, 21:29   #4768
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
U/P:

kawa z mlekiem

płatków!

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Napisane przez tomalinka Pokaż wiadomość
R

Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem 2% i słonecznikiem
II śniadanie: tortilla wielozbożowa posmarowana Bieluchem ze szczypiorkiem + dwa plasterki polędwicy farmerskiej + 1 plasterek (mały) serka żółtego + pół pomidora, sałata zielona, cebula i duuużo pietruszki nektaryna
obiad: ryba smażona na oliwie z cebulką i czosnkiem i do tego kalafior
podwieczorek: koktajl na mleku 2% z jagodami i truskawkami (łyżeczka miodu do tego) łącznie ok.250 ml
kolacja: ??
tu mam problem.. co mogę zjeść na kolację (ogólnie musze uwazac z nabiałem z powodu wysypek skórnych)..

proszę także o ocenkę
jajka!
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:32   #4769
tomalinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
płatków!

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

jajka!
Możesz to w jakiś sposób uargumentować? Bo w moim ostatnim jadłospisie dałam jajko na kolację i usłyszałam że nie powinnam tego robić. Tu są tak sprzeczne informacje że już sama nie wiem.

ok. Sprawdziłam. Wtedy były jajka na kolacje niepolecane bo był to posiłek potreningowy.

Edytowane przez tomalinka
Czas edycji: 2010-07-31 o 21:38
tomalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-31, 21:51   #4770
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez tomalinka Pokaż wiadomość
Możesz to w jakiś sposób uargumentować? Bo w moim ostatnim jadłospisie dałam jajko na kolację i usłyszałam że nie powinnam tego robić. Tu są tak sprzeczne informacje że już sama nie wiem.

ok. Sprawdziłam. Wtedy były jajka na kolacje niepolecane bo był to posiłek potreningowy.
kto Ci napisał że jajko jest niewskazane?
co za gadzina?

jajka są najlepszym źródłem białka dla naszego organizmu i są na kolacje redukcyjną idealne...

a teraz jak z treningiem było?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!

Edytowane przez Dekas
Czas edycji: 2010-07-31 o 21:53
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości