|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
Cytat:
raz na jakiś czas zapomnij o ograniczeniach i oddaj się przyjemności np mlecznej czekolady
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
|
|
|
#4742 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śniadanie: owsianka (30g) na mleku (0,5%), 50g chudego twarożku, kilka orzechów nerkowca, 70g malin, 100g borówek amerykańskich; II śniadanie: sałatka z tuńczyka, cebulki zielonej, pomidora, ogórka, papryki + 30g ciemnego chleba Lunch: ta sama sałatka (bez chleba), mała kawa z mlekiem (niestety było tylko zagęszczone 7%, ale dałam go niewiele) Obiad: makaron, pomidory, brokuły, owoce morza (6 krewetek królewskich i mieszanka mniejszych żyjątek: małż, ośmiorniczek, kalmarów); 50min ćwiczeń Kolacja: resztki z obiadu - ogólnie jakieś 120g owoców morza, pomidor, pół ogórka, kilka różyczek brokuła. Jedyne co mnie martwi to to, że czułam przy tych owocach morza dużo tłuszczu - mama je trochę podsmażyła, ale nie wiem czy na oliwie, czy na oleju... Ale w końcu waga ruszyła, na razie tylko o 0,5 kg, ale czekam na więcej
25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona Edytowane przez Falsify Czas edycji: 2010-07-30 o 21:25 |
|
|
|
|
#4743 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za ocenę
![]() W przyszłym tygodniu będzie ciężko ze zdrowym jedzeniem, bo najpierw jadę na 5 dni na Mazury pod namiot, a potem jeszcze na tydzień nad morze. Zrobiłam sobie takie paczuszki z orzechami i suszonymi owocami i jeszcze biorę musli żebym miała co wrzucić do jogurtu pod namiotem, ale nie wiem co jeszcze zabrać i jeść w takich warunkach. Obiady będą w restauracjach, ale śniadanie i kolacja w namiocie. Mógł by mi ktoś dać jakieś pomysły?
|
|
|
|
#4744 |
|
Przyczajenie
|
ćętopry!
![]() Dodaje swoje U z dzisiejszego dnia, mam nadzieje ,że polepszyło się od mojego ostatniego dodawania tutaj swojego jadlospisu. A oto on! śniadanie - tradycyjnie owsianka ( 4łyżki płatków, zalane jogurtem brzoskwiniowym) do tego kawa z mlekiem 3,2% II śniadanie - jadłuszko,brzoskwinia i dwie morele obiad - dwa małe kawałeczki mięsa z indyka i duuuuużo mizerii ( na śmietanie niestety..) tak, wiem ze bez ziemniakow , ale jakos nie moge sie do nich przemoc od czasu kiedy przeczytalam ze ziemniaki + mieso to nienajlepsze polączenie ;/ deser ( ? ) - coś w rodzaju koktajlu z jogurtu naturalnego,banana,garści orzechów,otręb,rodzynek podwieczorek - zmiksowane marchewki,seler i jabłko ( wbrew pozorom dobre to )kolacja - pomidor z cebulką dwie kromki ciemnego pieczywa, jedna z serem bialym i dzemem, druga z majonezem pomidorem i serem zoltym, 1/2 jabłka spacer / w trakcie wpadly dwa kopiko cukierki/ przed chwilą przed komputerem wszamałam kawałek ciasta drożdżowego z jagodami ;C nie mogłam się powstrzymać... w ciagu dnia czerwona herbata oraz woda mineralna, żadnych innych niezdrowych napojów z reguły nie pijam. to byloby na tyle... bardzo ladnie prosze o ocene i jakies dobre oraz surowe ocenienie ![]() pozdrawiam ;* |
|
|
|
#4745 |
|
Zakorzenienie
|
kika171 - Podam na razie tyle mam 16 lat ok.158cm lub może więcej teraz nie wiem bo jeszcze rosne 48kg wymiarów nie znam ale jak znajde miarke to się zmierze i Ci napisze na pewno
Albo też moge ci wysłać zdjęcie jak chceszTylko na razie ciężko mi się przełamać na batony itp. (typu mars itp)
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bułgaria /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2010-07-30 o 22:48 |
|
|
|
#4746 |
|
Wtajemniczenie
|
Piątkowe U pełne grzeszków
:I: miseczka CiniMinis z mlekiem 2% i bananem, kawa z mlekiem; II: kawałek chałwy, jabłko; III: lekka postna grochóweczka ugotowana na maśle i wywarze z warzyw; na drugie trzy kotlety sojowe, ziemniaki i sałata (sałata, pomidory, oliwki, pestki dyni) z oliwą; małe piwo pszenne; IV: miseczka borówek, sześć czekoladek z nadzieniem, kawa z mlekiem; V: miska sałaty z obiadu, cztery kromki bułki wrocławskiej z masłem i łososiem oraz świeżym tymiankiem. |
|
|
|
#4747 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
I. Owsianka na mleku z: tartym jabłkiem, suszonymi daktylami, figami, rodzynkami, budyniem waniliowym, miodem i domową granolą orzechową & 0,4 l kawy z mlekiem II. Grahamka zapiekana z masłem, żółtym serem, pieczarkami i zieloną pietruszką; miseczka jagód ze śmietaną, miodem & płatkami migdałowymi III. Jagodowo - malinowy chłodnik z miętą; pappardelle naleśnikowe z cukrem i śmietanką IV. Papryka (pieczona) faszerowana: szynką drobiową,cebulą,pieczarka mi,żółtym serem i pietruszką; pucharek galaretki wiśniowej z jagodami, posypanej kakao V. 2 kromki razowca: z masłem, twarożkiem paprykowym, pomidorem i pietruszką / masłem, twarogiem i domowym dżemem truskawkowym by babcia. Po: Kubek zielonej herbaty & marchewa Jak zawsze 1,5 l wody mineralnej (w tym 0,25 l z cytryną)
|
#4748 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdjęcia/wymiary jeśli chcesz możesz wysłać- spróbuję obiektywnie ocenić i wtedy pomyślimy co robić żeby było dobrze. Ale wagę masz ok-napewno nie potrzebujesz chudnięcia ![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||||
|
|
|
#4749 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo Ci dziękuje za rady, ahaaaa a czy moje wyrzuty sumienia dotyczące tego kawałka placka drożdżowego są słuszne? czy na U moge pozwalać sobie na takie przyjemności? tym bardziej o tej porze :| ?
|
|
|
|
#4750 |
|
Zadomowienie
|
Kika i znikająca dziękuję za ocenki
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4751 |
|
Zakorzenienie
|
kika171 - A czy to normalne taka cyrkulacja wagi bo ja ważyłam 48,4 potem powoli spadało chodź już jadłam na U 48,3 - 48,2 - 48,1 -48 potem było znowu 48,1 a dziś się zważyłam i 48,3 czy to normalne ? Bo ja już na łeb dostaje
Ps. A i podaj swojego emaila to ci wyśle zdjęcie
|
#4752 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uspokoję Cię, to naturalne jak najabrdziej. Moje wahania to nawet do 1h Czasem moja kupka za przeproszeniem potrafi ważyć sporo, do 0,5kg!Więc, relax i ciesz się swobodą U i nie patrz aż tak na wagę! ![]() Ja kiedyś zaczęłam jeść coraz więcej i nawet zaczęłam chudnąć! Instytucja metabolizmu, ot co! Niech się rozkręci!
|
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
Tak waże się rano.
malenka17 Dzięki wielkie za odpowiedź bo bym chyba na łeb dostała =*
|
#4754 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wybacz ...ale niestety tak wygladają poczatki nie waz sie codziennie,m przestan myślec o tym co zjsz i o której godzinie to jest chore..tak poprostu |
|
|
|
|
#4755 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem dlatego wolałam się kogoś poradzić bo jakbym została z tym sama to bym na łeb dostała łagodnie mówiąc.
Masz racje muszę przestać tak o tym myśleć i luźno do tego podchodzić. Moje U : Śniadanie : 1 kromka pumpernikla z serem włoski i pomidorem 1 kromka pumpernikla z almete czosnkowym i pomidorem 1 kromka żytniego z masłem i dżemem Śniadanie drugie: nektarynka,garść borówek, lód(z lidla) w polewie czekoladowej z orzechami Przed obiadem: kawałek arbuza Obiad: duży naleśnik ( Be Mama ) na to fura różnych warzyw cukinia,groszek,kalafior, brokuł,fasolka szparagowa,fasolka żółta. Drugiego już nie wcisnełam bo zawsze jem 2 jeden z warzywami drugi na słodko Kolacja: Naleśnik z obiadu z musem owocowym
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bułgaria /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2010-07-31 o 16:22 |
|
|
|
#4756 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
50kg/165cm/16lat/około godziny ćwiczeń dziennie I 5 łyżek domowego musli (płatki owsiane, płatki fitness, corn flackes, otręby pszenne, otręby żytnie, suszona żurawina, rodzynki, śliwki i morele suszone, orzechy nerkowca i laskowe, płatki migdałów), 3 łyżki musli z owocami (sante i justfit) i brzoskwinia zalane mlekiem 1,5% II bułka ziarnista (z przyklejonym słonecznikiem i płatkami owsianymi) z serkiem wiejskim, ogórkiem i szczypiorkiem jabłko III zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią, marchewką, pieczarkami, papryką i serem (warzywa były wcześniej podsmażane na oliwie) deser: banan, batonik corny linea IV kawałek owocowej rolady lodowej, gruszka, orzechy nerkowca V wielgachna grahamka z masłem i pomidorem, jajecznica z dwóch jajek zielona herbata o smaku malin Proszę o ocenę
|
#4757 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze U.
I. owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, łycha otrąb, nektarynka, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki migdałowe, rodzynki, to wszystko zalane jogurtem naturalnym; kawa z mlekiem. II. pół grahamki z masełkiem, pomidorem i oliwkami, kilka śliweczek. III. wstążki z sosem serowym / sos- różne rodzaje serów, filet z kurczaka, cukinia, pieczarki, słodka śmietanka, przyprawy. IV. kilka ciasteczek o smaku szarlotki, kawa z mlekiem; jabłko. V. sałatka grecka - oliwki, feta, papryka, pomidor, ogórek, cebulka, sałata lodowa, oliwa z oliwek, przyprawy; kroma żytniego oblepionego ziarenkami z masłem i rzodkiewkami. Czekam na oceny ..
|
|
#4758 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4759 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie
śn: owsianka - 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrąb pszennych, rodzynki, orzeszki, słonecznik, pół łyżki miodu, szklanka mleka. IIśn: serek waniliowy z pomarańczą i czekoladą , biała bułka (dwie połówki = 2 kanapki) z masłem, wędliną z indyka i ketchupem.o: gotowana pierś z kurczaka (ok. 120g?), brokuły z ketchupem. p: spodeczek (taki, jakim się przykrywa szklankę przy parzeniu herbaty) z orzeszkami ziemnymi, migdałami, słonecznikiem i dynią, 2 kanapki z białego chleba z masłem i dżemem z pigwy. pomiędzy: brzoskwinia k: serek wiejski lekki 150g, jajecznica z 2 jajek z ketchupem.
some days I'm still fighting to walk towards the light Edytowane przez Ainnel Czas edycji: 2010-07-31 o 19:24 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4760 |
|
Raczkowanie
|
moje chyba U:
1. biała pszenna bułeczka-obie połówki maźnięte "solą" ( to taki mix margaryny i masła z biedronki ) z polędwicą surową, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i sałatą; jogobella truskawkowa "8 zbóż" 180g. ; herbata zielona2. kanapka z 2 kromek chlebka dyniowego z "solą", serkiem capri, papryką i sałatą lodową; morelka 3. 2 gałki ziemniaków, pulpet z indyka w sosie pomidorowym, sałata z oliwą bazyliową + d: jajeczko czekoladowe lindt i herbata zielona 4. serek homogenizowany naturalny 135g. ze starkowanym małym jabłuszkiem, cynamonem i łyżeczką rodzynek 5. 2 malutkie kromeczki orkiszowego maźnięte "solą", grubo obłożone ścinkami z wędzonego łososia, rzodkiewką i sałatą lodową; pół kalarepy; herbata zielona i...? dawno mnie tu nie było więc postanowiłam wstawić tu swoje "U" z prośbą o ocenę. ostatnio, moje jadłospisy wyglądają wręcz koszmarnie! prawdę powiedziawszy i potrzebuję obiektywnej oceny ps. chyba w porę się ogarnęłam...albo przynajamniej mam taką nadzieję, eh
|
|
|
|
#4761 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
**Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
powoli do przodu i bez obaw ![]() Cytat:
![]() maila wyślę na pw
||||||
|
|
|
#4762 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję
![]() Jutro wyjeżdżam, więc następny mój jadłospis będzie tu dopiero 14 sierpnia... Mam nadzieję, że uda mi się jeść w tym czasie w miarę zdrowo .
|
#4763 |
|
Zadomowienie
|
Moje U:
Ś: jajco XL wiejskie na miękko, bułka żytnia zapieczona z mozarella,pieczarkami i pomidorem posypane bazylią świeżą espresso IIŚ: homo z wkruszonymi ciasteczkami korzennymi, musem z malin i jagód posypane garścią ogromną mieszany studenckiej kawa z mlekiem O: stek z tuńczyka z grilla z warzywami grillowanymi oraz młode ziemniaczki z koperkiem + sałatka z zielonej sałaty,rzodkiewy i ogórasa z łychą jogurtu nat,czosnku i ziół szklana koli :P Deser: pasek czeko nussbeiser+ podjedzona łycha nutteli K: omlet z jajca i mąki z homo nat z ogromem truskawek i laską wanilii + płatki migdałowe i sypniętę kako ![]() Aaaaa, pełnam!
|
|
#4764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4765 |
|
Raczkowanie
|
U/P:
I: 3 łyżki płatek owsianych, garść kukurydzianych, garść bakalii na szklance mleka 2% II: 3 jaja na maśle, kanapka z żółtym serem, sałatą i pomidorem (oraz masłem oczywiście ![]() III: pół drożdżówki z makiem, szklanka maślanki, małe jabłko kawa z mlekiem IV: 2 kromki razowca z masłem - jedna z plastrem sera topionego, druga z jajkiem i majonezem V: plaster twarogu z 3 łyżeczkami śmietany 12%, kakao
|
#4766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4767 |
|
Wtajemniczenie
|
R
Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem 2% i słonecznikiem II śniadanie: tortilla wielozbożowa posmarowana Bieluchem ze szczypiorkiem + dwa plasterki polędwicy farmerskiej + 1 plasterek (mały) serka żółtego + pół pomidora, sałata zielona, cebula i duuużo pietruszki nektarynaobiad: ryba smażona na oliwie z cebulką i czosnkiem i do tego kalafior podwieczorek: koktajl na mleku 2% z jagodami i truskawkami (łyżeczka miodu do tego) łącznie ok.250 ml kolacja: ?? tu mam problem.. co mogę zjeść na kolację (ogólnie musze uwazac z nabiałem z powodu wysypek skórnych).. proszę także o ocenkę
|
#4768 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
||
|
|
|
#4769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ok. Sprawdziłam. Wtedy były jajka na kolacje niepolecane bo był to posiłek potreningowy.
♥Hania♥ Edytowane przez tomalinka Czas edycji: 2010-07-31 o 21:38 |
|
|
|
|
#4770 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co za gadzina? jajka są najlepszym źródłem białka dla naszego organizmu i są na kolacje redukcyjną idealne... a teraz jak z treningiem było?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! Edytowane przez Dekas Czas edycji: 2010-07-31 o 21:53 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.

i powtórzę, że miło bo są nnkt

niebo!
a te kawałeczki MAŁE i właśnie nawet węgli nie ma...