|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejny wątek będzie nosił nazwę: | |||
| Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. XII |
|
0 | 0% |
| Rodzić juz nadchodzi czas - przerażenie jest wśród nas! |
|
1 | 2,04% |
| JEDNE TULĄ JUŻ MALUSZKI, DRUGIE JESZCZE MAJĄ BRZUSZKI |
|
19 | 38,78% |
| 1,2,3 do rozpakowanych dołącz TY! |
|
0 | 0% |
| Dzieci w brzuchu, dzieci w wózkach - poczekalni to końcówka! |
|
7 | 14,29% |
| RĘCE SKŁADAM, MODŁY WZNOSZĘ - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK |
|
22 | 44,90% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Tak w ogóle dzień dobry
Strasznie się dzisiaj nie wyspałam i chodzę ledwo żywa, od wczoraj znów walczymy z Jaśkowym brzuszkiem... Pocieszyłam się dzisiaj zakupami w lumpeksie ![]() Na 14:45 idę na usg nerek i jakiegoś stresa mam że coś mi nie tak wyjdzie Rano oddałam do analizy mocz i był pomarańczowy
|
|
|
|
#4742 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Cytat:
I weź torbę. Możliwe że już zostaniesz.
|
|
#4743 |
|
Konto usunięte
|
Taki niepokój to ja dobrze znam- właśnie tak miałam jak miałam bardzo wysoki puls. I leżałam z tym ponad tydzień w szpitalu, dostałam leki na spowolnienie akcji serca- jak zapomnę teraz wziąć tabletkę to problem znów wraca... 1 z lekarzy stwierdził, że mój organizm jest już zbyt obciążony ciążą, ale nikt tego nie chciał potwierdzić więc stwierdzono tylko, że nie wiedzą czemu tak jest, ale jest i już...
|
|
|
|
#4744 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żebyś tylko kamieni nie miała na nerce
|
|
|
|
|
#4746 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja już po dentyście, wyrwana ósemka. Z zegarkiem w ręku cały zabieg trwał 10 minut, nic nie bolało, znieczulenie nadal działa. Jakoś za tydzień będę się umawiać na wyrwanie drugiej ósemki.
|
|
#4747 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Basiaaaaaaa szybko do szpitala!!!!!!!!!!!!!! ja nie mam problemów z ciśnieniem ale teraz pod koniec gin kazał mi codziennie mierzyć tak na spokojnie np chwile po śniadanku tak żebym była spokojna i nie po wysiłku i jak bedzie większe niż 140/90 mam szybko do szpitala przyjeżdżać.... a ta wogóle za dwa dni mam termin....mała sie rozpycha.....wczoraj byłam na pierwszym ktg zapisał sie jeden skurczybyk jedyne pocieszenie z badania to, że szyjka sie minimalnie skróciła i łożysko przeszło na 2 stopien ale do porodu raczej daleko i ginek twierdzi, że dopiero urodze 21.11 na wywołaniu......pożyjemy zobaczymy..........pocies zam sie, że w najgorszym wypadku za 9 dni bede juz miała swoją ksieżniczke
|
|
#4748 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w dalszym ciągu za Margot.A dla Ciebie za wygraną w konkursie Cytat:
Ja sobie napisałam takie coś, żeby już mieć na "po porodzie", ale można też wczesniej złożyć podanie i poźniej tylko dostarczyć akt. "Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi podstawowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze (20 tygodni), a bezpośrednio po nim - dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze (6 tygodni) oraz urlopu rodzicielskiego również w pełnym wymiarze (26 tygodni). W związku z obraną ścieżką uzyskiwania urlopu z tytułu narodzin dziecka proszę o wypłatę świadczenia macierzyńskiego w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia przez cały okres trwania urlopu." Cytat:
Cytat:
Oby nic złego nie wyszło a boli Cię jeszcze?
|
|
#4749 |
|
Zakorzenienie
|
dawno nie było Angiee, ciekawe jak sobie radzi.. i koala jeszcze sie nei odzywała od porodu chyba, nie?
a z cieżarnych to Kathrin von Hexe,Motylek85,Agaczilla2 1,Miss Triss Lubieolowki, nie? oDezwijcie sie dziewczyny, chyba ze ja przeoczyłąm i nie zauwazyłam ze pisały...
Domii- sprawdz te nery, bo pomarańczowy mocz to nie bardzo . Kciuki za to USG. PS. jestem uzależniona od wizażu. W największym kryzysie mego zycia nie weszłam, nie miałąm ochoty, nie chciałam nawet czytać postów. Teraz powoli wracam do siebie, chyba wracam, a przynajmniej staram sie ogarnąc 'zycie' i jak czytam to na każdy post chciałabym odpisać. żelazko mi sie zdupcyło. :/ no i ekstra kolejne wydatki
|
#4750 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy któraś ma ciuszki z f&f i może powiedzieć coś o ich jakości?
|
|
|
|
#4751 | ||
|
Zakorzenienie
|
witam sennie
gratulacje dla Mamuś Taszanta, super opis! co do porodu SN to całe szczęście, nie zawsze jest źle... wszystko ma swoje plusy i minusy moim zdaniem. i cesarka, i sn. mi zostało 9 dni do terminu. ajjjj ![]() Domii, popieram decyzje zostania u rodziców i przetrzymania Damiana. Cytat:
![]() mam maleńki kolczyk, ciężko chwycić go w dwa palce. jako ozdoba wygląda elegancko. bez kolczyka byłoby dziwnie. ginekolog jeden tylko komentował, że jest zaobrączkowana ale tak myśle, bo nawet wcześniej nie pomyślałam. czy zdejmować to do porodu? hm... Cytat:
|
|
#4752 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam info od Miki:
"od wczoraj leżę na oddziale, póki co ciągle w dwupaku Brzuch się stawia, rozwarcue na 2 cm, skurczy brak, mała waży około 3300. Nie wiem kiedy wyjdę, pewnie będą czekać aż się akcja sama rozkręci. Dziewczyny w pokoju w tej samej sytuacji co ja, wspieramy się nawzajem. Pozdrowienia dla wszystkich, buziaki!"
|
#4753 |
|
Wtajemniczenie
|
Po ilu dnaich od rejestracji na Fischer Price przyszły wam te lewki?
|
#4754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rejestrowałam si 18.10. a przyszło w zeszłym tygodniu jak byłam w szpitalu |
|
|
|
|
#4755 |
|
Wtajemniczenie
|
Po poście Adoosieńki wzięłam się za spisywanie co trzeba załatwić po porodzie. Wrzucam, może się komuś przyda.
1. USC – zgłoszenie narodzin dziecka. Do 14 dni od narodzin. USC właściwy do miejsca urodzenia dziecka. Potrzebne będą: - Dowody osobiste rodziców - Skrócony odpis aktu małżeństwa - Pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka przez lekarza/położną lub zakład opieki zdrowotnej (to zwykle dostarcza szpital do USC) - Wybrane imię/imiona - Na miejscu wypełnia się wniosek o 3 bezpłatne odpisy aktu urodzenia, które dostaje się od ręki. 2. Urząd Miasta/ Gminy – jeśli miejsce urodzenia jest inne niż miejsce zameldowania matki – PESEL + zameldowanie (jeśli USC w tym samym mieście to zwykle załatwiają PESEL z urzędu i trzeba się tylko zgłosić po jego odbiór). - Potrzebny odpis aktu urodzenia - Odbiór nr PESEL po około 30 dniach 3. Pracodawca - zgłoszenie do ubezpieczenia, urlop macierzyński, urlop ojcowski. Wypłata świadczeń z ubezpieczeni grupowego. - Zgłoszenie do ubezpieczenia: druk ZUS ZCZA + odpis aktu urodzenia - Urlopy – podania + odpis aktu urodzenia - Świadczenie z ubezpieczenia za narodziny dziecka – zwykle wniosek + ksero dowodu osobistego + odpis aktu urodzenia 4. Położna środowiskowa – w dniu wypisu najlepiej przedzwonić do położnej lub przychodni , w której pracuje i zgłosić, że dziecko się urodziło i wychodzicie ze szpitala. 5. Przychodnia zdrowia – zgłoszenie dziecka (wybór lekarza) 6. BECIKOWE 7. NFZ (dla osób mieszkających w woj. Śląskim) – wyrobienie Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego - Załatwiamy jak mamy PESEL w oddziale NFZ - Wniosku nie trzeba, bo generują na miejscu - Potrzebne: druk ZUS RMUA – poświadczony pieczęcią i podpisem pracodawcy, dowód osobisty, odpis aktu urodzenia - Odbiór osobisty po 14 dniach
Edytowane przez ktosiula Czas edycji: 2013-11-12 o 14:37 |
|
|
|
#4756 |
|
Zadomowienie
|
Lili według mnie F&F mają dobrą jakość....
ja długo czekałam na lewka nawet sie zaczełam wkurzać bo każda dostawała tylko nie ja ale i ja sie doczekałam
|
#4757 |
|
Zadomowienie
|
Wlasnie wrocilam ze szpitala. Znowu podniesli mi dawke insuliny ale ponoc nie ma sie czym przejmowac bo wyniki w miare dobre Wizyta dzis poszla bardzo sprawnie, tylko 2,5h czekania. Az bylam zdumiona. Do szpitala ide w niedziele o 17:00, cesarka w poniedzialek rano. Kociak z Psica lepiej, dzieki. Popiskuje jak zle stanie, albo za bardzo sie z czegos ucieszy. W sumie mnie to nie dziwi, ze gorzej zniosla ta operacje - ma juz ponad 13 lat... Sorento ![]() Taszanta o ile sie rozni zaplanowana cesarka od tej "emergency" ...moze nie tak bardzo w przebiegu, ale w nastrojach i atmosferze - u mnie przy Zuzi wszystko bylo na szybkiego, ja bylam przerazona bo w glowie caly czas slyszalam - dziecko jest zagrozone - zaczelam plakac i nie moglam sie uspokoic. Bylo mi wszystko jedno co ze mna zrobia, byle dzidzi sie nic nie stalo...co do uczucia - mialam takie samo. Jakies szarpanie i uciskanie brzucha, ale zero bolu. I moj tz tez siedzial, przebrany w kitel, przy mojej glowie. Od pasa w dol byl parawan. |
|
|
|
#4758 |
|
Zadomowienie
|
Siedze u fryzjera z farba na glowie
Margot napisala ze podpinaja jej kroplowke z oksytocyna. Antibia, a to moze wiesz kiedy rusza jarmark swiateczny? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam kilka kompletów z wyższej jakościowo półki (nie z f&f) i powiem Wam że to samo zauważyłam. wszystko zależy jak się trafi. takich taniusich nie kupowałam wcale, bo to dopiero buble. generalnie, najlepsze ubranka mam z early days (nie wiem czy to jest w PL), marks and spencer, H&M. F&F to zależy co - mieszanke mam - raz lepsza, raz gorsza jakość. primark - generalnie szmatki, po 1 praniu straciły delikatnie swój kształt. ogólnie ok, jak nie planujemy tego na 2 dziecko czy do oddania. szybko się to spierze i znosi, po zuzyciu to idzie na przemiał. wątie żeby utrzymały się na tyle dobrze, żeby komuś oddać. brytyjski mothercare szokuje mnie jakością. to mimo pieknej ceny na szmaty pójdzie szybko ![]() ogólnie wolałabym całą, calusieńką garderobe mieć tylko z HM. taniuśko i dobrze gatunkowo.
|
|
#4760 | |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() Ktosiula dzięki za te informacje przyda się ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Miki
|
|
#4762 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;43677798]Są w internecie wnioski o urlop macierzyński, są też takie o dodatkowy urlop i o urlop rodzicielski, ale takiego łączącego wszystkie nie ma- ja napisałam sama i zaniosłam do Zusu- okazało się, że jest dobry więc moge Ci przesłać na maila (wyślij mi adres na prv)[/QUOTE]
własnie ja tez napisalam sama ![]() a i dodzwonilam sie do lekarza, ktg mam w czwartek o 13
ŚLUBOWALIŚMY http://suwaczki.slub-wesele.pl/20100417600713.html SYNCIO I http://s2.suwaczek.com/201101291762.png SYNCIO II http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0ake8axtlz.png Edytowane przez metkaa Czas edycji: 2013-11-12 o 14:50 |
|
|
|
#4763 |
|
Przyczajenie
|
Na ich profilu na facebooku znalazłam informację z czwartku, że zakończyli już akcję wysyłania zabawek, ale jeśli dostało się maila, że zabawkę wyślą to znaczy, że jest w drodze. Ja nic takiego nie dostałam, nawet potwierdzenie rejestracji nie doszło, a zmieniłam maila, więc my pewnie nie dostaniemy
|
|
|
|
#4764 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4765 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A i dziewczyny co sobie same pisały wniosek o macierzynski to ważne żeby była inf ze tatuś nie będzie korzystał z urlopu takie oświadczenie z peselem.jak coś nogę przesłać druki na maila |
|
|
|
|
#4766 |
|
Zakorzenienie
|
ja poproszę, już wysyłam maila na PW
|
|
|
|
#4767 |
|
Zakorzenienie
|
89Beatka co do lewka to mi przyszedł rowniutko po miesiacu,
|
#4768 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, mnie też ostatnio podcięła siostra fryzjerka i hennę na brwi i rzęsy zrobiła co bym wyrazu nabrała.---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- A ja dostałam 2x lewka a tylko raz się rejestrowałam. Jjednego podarowałam malutkiej mojego brata
|
|
|
|
|
#4769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widziałam z f&f piękną kolekcje na święta, chciałabym mikołajkową sukienke dla Lenki ![]() W ogóle hej raczymy się ciszą póki co bo z natalką to istne szaleństwo w domu zaraz ubieram Lenke i jedziemy po Talke do mojej mamy ona ją z przedszkola odbierała ![]() trzmam kciuki za wszystkie mamusie w szpitalu ![]()
|
|
|
|
|
#4770 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy ja mogę zjeść pizze ? Chodzi mi o taką zwykłą margeritę bo mam smaka ale tam jest sos pomidorowy i nie wiem czy mogę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

Rano oddałam do analizy mocz i był pomarańczowy 

za wygraną w konkursie