|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Kolejny wątek będzie nosił nazwę: | |||
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. XII |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Rodzić juz nadchodzi czas - przerażenie jest wśród nas! |
1 | 2,04% |
JEDNE TULĄ JUŻ MALUSZKI, DRUGIE JESZCZE MAJĄ BRZUSZKI |
19 | 38,78% |
1,2,3 do rozpakowanych dołącz TY! |
0 | 0% |
Dzieci w brzuchu, dzieci w wózkach - poczekalni to końcówka! |
7 | 14,29% |
RĘCE SKŁADAM, MODŁY WZNOSZĘ - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK |
22 | 44,90% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Tak w ogóle dzień dobry
![]() Strasznie się dzisiaj nie wyspałam i chodzę ledwo żywa, od wczoraj znów walczymy z Jaśkowym brzuszkiem... Pocieszyłam się dzisiaj zakupami w lumpeksie ![]() Na 14:45 idę na usg nerek i jakiegoś stresa mam że coś mi nie tak wyjdzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4742 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Cytat:
I weź torbę. Możliwe że już zostaniesz.
![]() |
#4743 |
Konto usunięte
|
Taki niepokój to ja dobrze znam- właśnie tak miałam jak miałam bardzo wysoki puls. I leżałam z tym ponad tydzień w szpitalu, dostałam leki na spowolnienie akcji serca- jak zapomnę teraz wziąć tabletkę to problem znów wraca... 1 z lekarzy stwierdził, że mój organizm jest już zbyt obciążony ciążą, ale nikt tego nie chciał potwierdzić więc stwierdzono tylko, że nie wiedzą czemu tak jest, ale jest i już...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja już po dentyście, wyrwana ósemka. Z zegarkiem w ręku cały zabieg trwał 10 minut, nic nie bolało, znieczulenie nadal działa. Jakoś za tydzień będę się umawiać na wyrwanie drugiej ósemki.
![]() |
#4747 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Basiaaaaaaa szybko do szpitala!!!!!!!!!!!!!! ja nie mam problemów z ciśnieniem ale teraz pod koniec gin kazał mi codziennie mierzyć tak na spokojnie np chwile po śniadanku tak żebym była spokojna i nie po wysiłku i jak bedzie większe niż 140/90 mam szybko do szpitala przyjeżdżać.... a ta wogóle za dwa dni mam termin....mała sie rozpycha.....wczoraj byłam na pierwszym ktg zapisał sie jeden skurczybyk jedyne pocieszenie z badania to, że szyjka sie minimalnie skróciła i łożysko przeszło na 2 stopien ale do porodu raczej daleko i ginek twierdzi, że dopiero urodze 21.11 na wywołaniu......pożyjemy zobaczymy..........pocies zam sie, że w najgorszym wypadku za 9 dni bede juz miała swoją ksieżniczke ![]()
![]() |
#4748 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A dla Ciebie ![]() ![]() Cytat:
Ja sobie napisałam takie coś, żeby już mieć na "po porodzie", ale można też wczesniej złożyć podanie i poźniej tylko dostarczyć akt. "Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi podstawowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze (20 tygodni), a bezpośrednio po nim - dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze (6 tygodni) oraz urlopu rodzicielskiego również w pełnym wymiarze (26 tygodni). W związku z obraną ścieżką uzyskiwania urlopu z tytułu narodzin dziecka proszę o wypłatę świadczenia macierzyńskiego w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia przez cały okres trwania urlopu." Cytat:
Cytat:
Oby nic złego nie wyszło ![]()
![]() |
#4749 |
Zakorzenienie
|
dawno nie było Angiee, ciekawe jak sobie radzi.. i koala jeszcze sie nei odzywała od porodu chyba, nie?
a z cieżarnych to Kathrin von Hexe,Motylek85,Agaczilla2 1,Miss Triss Lubieolowki, nie? oDezwijcie sie dziewczyny, chyba ze ja przeoczyłąm i nie zauwazyłam ze pisały...
Domii- sprawdz te nery, bo pomarańczowy mocz to nie bardzo . Kciuki ![]() PS. jestem uzależniona od wizażu. W największym kryzysie mego zycia nie weszłam, nie miałąm ochoty, nie chciałam nawet czytać postów. Teraz powoli wracam do siebie, chyba wracam, a przynajmniej staram sie ogarnąc 'zycie' i jak czytam to na każdy post chciałabym odpisać. żelazko mi sie zdupcyło. :/ no i ekstra kolejne wydatki ![]()
#4750 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy któraś ma ciuszki z f&f i może powiedzieć coś o ich jakości?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4751 | ||
Zakorzenienie
|
witam sennie
gratulacje dla Mamuś ![]() Taszanta, super opis! co do porodu SN to całe szczęście, nie zawsze jest źle... wszystko ma swoje plusy i minusy moim zdaniem. i cesarka, i sn. mi zostało 9 dni do terminu. ajjjj ![]() Domii, popieram decyzje zostania u rodziców i przetrzymania Damiana. Cytat:
![]() mam maleńki kolczyk, ciężko chwycić go w dwa palce. jako ozdoba wygląda elegancko. bez kolczyka byłoby dziwnie. ginekolog jeden tylko komentował, że jest zaobrączkowana ![]() ale tak myśle, bo nawet wcześniej nie pomyślałam. czy zdejmować to do porodu? hm... Cytat:
![]()
![]() |
#4752 |
Wtajemniczenie
|
Mam info od Miki:
"od wczoraj leżę na oddziale, póki co ciągle w dwupaku ![]()
#4753 |
Wtajemniczenie
|
Po ilu dnaich od rejestracji na Fischer Price przyszły wam te lewki?
#4754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rejestrowałam si 18.10. a przyszło w zeszłym tygodniu jak byłam w szpitalu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Wtajemniczenie
|
Po poście Adoosieńki wzięłam się za spisywanie co trzeba załatwić po porodzie. Wrzucam, może się komuś przyda.
1. USC – zgłoszenie narodzin dziecka. Do 14 dni od narodzin. USC właściwy do miejsca urodzenia dziecka. Potrzebne będą: - Dowody osobiste rodziców - Skrócony odpis aktu małżeństwa - Pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka przez lekarza/położną lub zakład opieki zdrowotnej (to zwykle dostarcza szpital do USC) - Wybrane imię/imiona - Na miejscu wypełnia się wniosek o 3 bezpłatne odpisy aktu urodzenia, które dostaje się od ręki. 2. Urząd Miasta/ Gminy – jeśli miejsce urodzenia jest inne niż miejsce zameldowania matki – PESEL + zameldowanie (jeśli USC w tym samym mieście to zwykle załatwiają PESEL z urzędu i trzeba się tylko zgłosić po jego odbiór). - Potrzebny odpis aktu urodzenia - Odbiór nr PESEL po około 30 dniach 3. Pracodawca - zgłoszenie do ubezpieczenia, urlop macierzyński, urlop ojcowski. Wypłata świadczeń z ubezpieczeni grupowego. - Zgłoszenie do ubezpieczenia: druk ZUS ZCZA + odpis aktu urodzenia - Urlopy – podania + odpis aktu urodzenia - Świadczenie z ubezpieczenia za narodziny dziecka – zwykle wniosek + ksero dowodu osobistego + odpis aktu urodzenia 4. Położna środowiskowa – w dniu wypisu najlepiej przedzwonić do położnej lub przychodni , w której pracuje i zgłosić, że dziecko się urodziło i wychodzicie ze szpitala. 5. Przychodnia zdrowia – zgłoszenie dziecka (wybór lekarza) 6. BECIKOWE 7. NFZ (dla osób mieszkających w woj. Śląskim) – wyrobienie Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego - Załatwiamy jak mamy PESEL w oddziale NFZ - Wniosku nie trzeba, bo generują na miejscu - Potrzebne: druk ZUS RMUA – poświadczony pieczęcią i podpisem pracodawcy, dowód osobisty, odpis aktu urodzenia - Odbiór osobisty po 14 dniach
Edytowane przez ktosiula Czas edycji: 2013-11-12 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4756 |
Zadomowienie
|
Lili według mnie F&F mają dobrą jakość....
ja długo czekałam na lewka nawet sie zaczełam wkurzać bo każda dostawała tylko nie ja ale i ja sie doczekałam ![]()
#4757 |
Zadomowienie
|
![]() Wlasnie wrocilam ze szpitala. Znowu podniesli mi dawke insuliny ale ponoc nie ma sie czym przejmowac bo wyniki w miare dobre ![]() Wizyta dzis poszla bardzo sprawnie, tylko 2,5h czekania. Az bylam zdumiona. Do szpitala ide w niedziele o 17:00, cesarka w poniedzialek rano. Kociak z Psica lepiej, dzieki. Popiskuje jak zle stanie, albo za bardzo sie z czegos ucieszy. W sumie mnie to nie dziwi, ze gorzej zniosla ta operacje - ma juz ponad 13 lat... Sorento ![]() ![]() Taszanta o ile sie rozni zaplanowana cesarka od tej "emergency" ...moze nie tak bardzo w przebiegu, ale w nastrojach i atmosferze - u mnie przy Zuzi wszystko bylo na szybkiego, ja bylam przerazona bo w glowie caly czas slyszalam - dziecko jest zagrozone - zaczelam plakac i nie moglam sie uspokoic. Bylo mi wszystko jedno co ze mna zrobia, byle dzidzi sie nic nie stalo...co do uczucia - mialam takie samo. Jakies szarpanie i uciskanie brzucha, ale zero bolu. I moj tz tez siedzial, przebrany w kitel, przy mojej glowie. Od pasa w dol byl parawan. |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 |
Zadomowienie
|
Siedze u fryzjera z farba na glowie
![]() Margot napisala ze podpinaja jej kroplowke z oksytocyna. Antibia, a to moze wiesz kiedy rusza jarmark swiateczny? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam kilka kompletów z wyższej jakościowo półki (nie z f&f) i powiem Wam że to samo zauważyłam. wszystko zależy jak się trafi. takich taniusich nie kupowałam wcale, bo to dopiero buble. generalnie, najlepsze ubranka mam z early days (nie wiem czy to jest w PL), marks and spencer, H&M. F&F to zależy co - mieszanke mam - raz lepsza, raz gorsza jakość. primark - generalnie szmatki, po 1 praniu straciły delikatnie swój kształt. ogólnie ok, jak nie planujemy tego na 2 dziecko czy do oddania. szybko się to spierze i znosi, po zuzyciu to idzie na przemiał. wątie żeby utrzymały się na tyle dobrze, żeby komuś oddać. brytyjski mothercare szokuje mnie jakością. to mimo pieknej ceny na szmaty pójdzie szybko ![]() ogólnie wolałabym całą, calusieńką garderobe mieć tylko z HM. taniuśko i dobrze gatunkowo. ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4760 | |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() Ktosiula dzięki za te informacje przyda się ![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4762 |
Zakorzenienie
|
[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;43677798]Są w internecie wnioski o urlop macierzyński, są też takie o dodatkowy urlop i o urlop rodzicielski, ale takiego łączącego wszystkie nie ma- ja napisałam sama i zaniosłam do Zusu- okazało się, że jest dobry więc moge Ci przesłać na maila (wyślij mi adres na prv)[/QUOTE]
własnie ja tez napisalam sama ![]() a i dodzwonilam sie do lekarza, ktg mam w czwartek o 13 ![]()
ŚLUBOWALIŚMY http://suwaczki.slub-wesele.pl/20100417600713.html SYNCIO I http://s2.suwaczek.com/201101291762.png SYNCIO II http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0ake8axtlz.png Edytowane przez metkaa Czas edycji: 2013-11-12 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#4763 |
Przyczajenie
|
Na ich profilu na facebooku znalazłam informację z czwartku, że zakończyli już akcję wysyłania zabawek, ale jeśli dostało się maila, że zabawkę wyślą to znaczy, że jest w drodze. Ja nic takiego nie dostałam, nawet potwierdzenie rejestracji nie doszło, a zmieniłam maila, więc my pewnie nie dostaniemy
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4764 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4765 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A i dziewczyny co sobie same pisały wniosek o macierzynski to ważne żeby była inf ze tatuś nie będzie korzystał z urlopu takie oświadczenie z peselem.jak coś nogę przesłać druki na maila |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4766 |
Zakorzenienie
|
ja poproszę, już wysyłam maila na PW
|
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Zakorzenienie
|
89Beatka co do lewka to mi przyszedł rowniutko po miesiacu,
#4768 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- A ja dostałam 2x lewka a tylko raz się rejestrowałam. Jjednego podarowałam malutkiej mojego brata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widziałam z f&f piękną kolekcje na święta, chciałabym mikołajkową sukienke dla Lenki ![]() W ogóle hej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() trzmam kciuki za wszystkie mamusie w szpitalu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy ja mogę zjeść pizze ? Chodzi mi o taką zwykłą margeritę bo mam smaka ale tam jest sos pomidorowy i nie wiem czy mogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.