![]() |
#451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wakacje w Chorwacji :)
Dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Raczkowanie
|
chorwacja
witam mam pytanie chciałam wyjechać do Chorwacji napiszcie to którego miasta warto pojechać, gdzie można tam znaleźć tani nocleg , zjeść dobrze i tanio ( studencko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
BAN stały
|
Dot.: chorwacja
najpopularniejsza "polska" miejscowość to Makarska
masz linka ze wszystkim informacjami o niej http://www.turysci.info/articles.php?id=40 ogólnie jest super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Zadomowienie
|
Dot.: chorwacja
Chorwacja raj dla turystów
Byłam tam 5 razy napisze ci króciutko co warto zobaczyć 1. Jeziora Plitwickie to jedna z największych atrakcji turystycznych Chorwacji. Jest to park narodowy, wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, skłądający się z 16 jezior. Wypływające z nich strumienie piętrzą się na wodospadach o łącznej długości 8 km. Zlokalizowany tutaj park narodowy jest jedną z najliczniej odwiedzanych atrakcji turystycznych Chorwacji. W sezonie to piękne miejsce odwiedza kilka tysięcy osób dziennie. Na teren Parku Jeziora Plitwickie prowadzą cztery wejścia. Przy każdym z nich jest urządzony parking oraz punkt obsługi turystów. Do zwiedznia parku można wybrać jedną z kilkunastu tras, które składają się z odcinków do pokonania pieszo, niewielkimi statkami pasażerskimi oraz pociągami drogowymi. Trasy posiadają różne stopnie trudności, jednak każda z nich jest odpowiednio oznakowana, co pozwala wybrać wariant najbardziej odpowiedni dla każdego turysty. Pokonanie najkrótszej trasy zajmuje około 2 godzin, natomiast przebycie nadłuższej zabierze nam nawet 8 godzin. Wysiłek nie jest jednak daremny - piękno tego miejsca wynagrodzi z nadwyżką włożony trud. Co prawda na zwiedzanie parku można przeznaczyć jeden dzień, ale zdecydowanie lepiej jest zostać tutaj dwa dni, aby zobaczyć pełnię piękna tego miejsca. 2 Pula położona jest na półwyspie Istria, na jego południowym krańcu. Jest to miasto, które udanie łączy w sobie historię i nowoczesność. W panoramie miasta dominuje wiele kulturowych i historycznych zabytków, będących tłem dla wielu wydarzeń kulturalnych i atrtystycznych. Najbardziej znanym zabytkiem w Puli jest amfiteatr z I w., zbudowany najprawdopodobniej przez rzymskiego cesarza Wespazjana. Amfiteatr mógł pomieścić 23 tysiące osób, a obecnie jest jedną z trzech najlepiej zachowanych budowli tego typu na świecie. Pula stanowi skarbnicę bezcennych zbiorów muzealnych i antycznych. Znajdziesz tu muzeum historyczne i archeologiczne, przepiękne kościoły, takie jak klasztor Franciszkanów, gdzie przechowywana jest część istryjskich malowideł ściennych, czy kaplica św. Marii Formosa. Warte obejrzenia są też stare rzymskie świątynie, łuk triumfalny, trzy zachowane bramy miejskie, oraz resztki murów obronnych z Bramą Herkulesa. A jeśli poczujesz zmęczenie wędrówką po mieście, wówczas z przyjemnością odpoczniesz na okolicznych szerokich plażach i malowniczych, zacisznych zatoczkach. 3. Trogir, 12 tysięczne miasteczko, jest położony w centrum Dalmacji, na wschodnim wybrzeżu Adriatyku. Miasto jest jednym z ciekawszych miejsc w Dalmacji, i chociaż nie jest tak znane jak Split czy też Dubrownik, to jego urok i piękno są co najmniej na tym samym poziomie. Historyczne centrum Trogiru jest bodajże najlepiej zachowanym kompleksem budowli gotycko-romańskich w Centralnej Europie. Starówka, otoczona murami obronnymi, to zespół budowli z epoki romańskiej, gotyku, renesansu oraz baroku. Można śmiało stwierdzić, że Trogir jest prawdziwym klejnotem, zamkniętym w obrębie XV-wiecznych murów obronnych. Wąskie średniowieczne uliczki prowadzą turystów przez to urzekające miasto, odkrywając przed nimi ukryte restauracje i przyciągające wzrok galerie. Szeroka promenada nadmorska wije się wokół miasta, aby zakończyć swój bieg w czarującym porcie pełnym jachtów i żaglówek. Trogir oczarowuje przybysza swoimi budowlami reprezentującymi wiele styli i epok, od stylu romańskiego, przez gotyk i renesans, aż do baroku. Najważniejszym zabytkiem Trogiru jest katedra Św. Wawrzyńca, zbudowana na ruinach kościoła zniszczonego przez Saracenów w 1123 roku. 4. Zadar charakteryzuje się bardzo dobrą lokalizacją oraz łatwym dojazdem. Niezależnie którą drogę się wybierze - morzem, lądem, czy też drogą lotniczą - Zadar urzeka swoim pięknem. Szczególne wrażenie wywiera przyjazd do miasta promem, gdyż można podziwiać przepiękną panoramę całego miasta. Położony w samym sercu Adriatyku, Zadar jest w pełni zurbanizowany, stanowi administracyjne, ekonomiczne, kulturalne i polityczne centrum Dalmacji. Miasto jest zamieszkane przez prawie 100 000 mieszkańców, posiada bezpośrednie połączenia z innymi większymi miastami Chorwacji m.in.: Zagrzebiem, Rijeką, Splitem, Dubrownikiem. Archipelag liczy 24 wyspy oraz 300 mniejszych wysepek i skał. Ponadto w pobliżu znajdują się 3 parki przyrpdy (Telascica, Sjeverni Velebit oraz Vransko Jezero), a także 5 parków narodowych (Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka and Velebit). Zadar i jego okolice przyciągają rzesze turystów zarówno tych spragnionych kontaktu z naturą, jak również rasowych turystów nastawionych na poznawanie kultury i historii regionu. Struktura zabudowy centrum miasta opiera się na planie z czasów cesarstwa rzymskiego (I wieku n.e.). Stare miasto znajduje się na półwyspie i otoczone jest grubymi murami. Najsłynniejszym zabytkiem jest kościół św. Donata z rotundą z IX wieku. Zadar przez wieki był centrum kulturalnym, w tym mieście powstał pierwszy na terenie dzisiejszej Chorwacji uniwersytet (1396 r.) oraz wydano pierwszą gazetę. Dziś centrum miasta pełne jest ulicznych artystów oraz handlarzy, momentami przypomina wielki festyn. 5. Split to największe miasto Dalmacji, liczące sobie około 200 tysięcy mieszkańców. Jest ekonomicznym, kulturowym i uniwersyteckim centrum regionu. Zostało założone przez rzymskiego cesarza Dioklecjana w III wieku naszej ery. Po swojej abdykacji postanowił on zbudować tutaj swój pałac, który zachował się po dzisiejsze czasy i stanowi główną atrakcję turystyczną miasta. Pałac został również wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Miasto jest położone w najcieplejszym regionie regionu śródziemnomorskiego, w centrum wschodniego wybrzeża Adriatyku, w pobliżu rzek Jadro i Žrnovnica. Region ten charakteryzuje się łagodnym klimatem, który tworzy prawdziwą oazę, gdzie można się cieszyć odpoczynkiem na słońcu nawet w zimie, dzięki liczbie słonecznych godzin sięgających 2700 rocznie. Split to również znaomite miejsce na poznanie uroków nocnego życia miasta, które po godzinie 22 toczy się w barach i klubach nad morzem. W pobliżu Splitu warto wybrać do oddalonych o 5 km ruin rzymskiego miasta Salona, zniszczonego w VII w. przez Słowian. ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Do Chorwacji jeżdzimy autkiem. Jedzonko jest dość drogie Na pierwszy raz najlepiej wykupić sobie wycieczke w biurze podróży z dojazdem własnym i z jedzeniem,tak my zrobilismy jak pierwszy raz wybieralismy się do tego cudownego kraju Teraz jeżdzimy i na własną reke wykupujemy nocleg. Kuny zamieniamy na miejscu bo się bardziej opłaca. Najlepiej wziąść euro ale zdarzyła się sytuacja ze musieliśmy wymienić polskie pieniadze oczywiście w banku. ![]() mogłabym tak pisać bez konca w razie pytań postaram się odpowiedzieć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chorwacja 2009 - koszty ?
a ja mam pytanie-jak wyglada podroz do Chorwacji autem na gaz? Czy po drodze sa stacje, gdzie mozna zatankowac wlasnie gaz? chodzi mi raczej o droge przez słowenie i austrie.
![]() |
#456 |
Przyczajenie
|
w austrii gaz jest na jednej czy dwóch stacjach shell na autostradzie, ale jest duuużo droższy niż w polsce. przez słowenię przejeżdża się tylko kilkadziesiąt kilometrów także tankowanie nie będzie konieczne. my jechaliśmy tylko raz przez czechy, austrię i słowenię do chorwacji, ale zdecydowanie lepiej jechac przez słowację i węgry bo stacji jest więcej a gaz jest w podobnej cenie jak w polsce - taką trasą jechaliśmy już dwa razy, jechaliśmy nocą w dwóch kierowców i na wyspę Pag dotarliśmy w 13 godzin - robiąc tylko przystanki na tankowanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Zadomowienie
|
my tez jeździmy przez słowacje i węgry, problem jedynie jest na Węgrzech na drodze nr 86 przez którą jechaliśmy spotkalismy tylko 2 stacje z LPGiem, dlatego najlepiej zatankowac na 1 spotkanej stacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Przyczajenie
|
![]() Witam
![]() Mam pytanko dotyczące wakacji na Chorwacji właśnie zarezerwowałam sobie nocleg w hotelu znajdujący się w Kordun, Korana, województwo Karlovačka i pytanko do was był w tej okolicy ktoś z was??? jest tam ładnie?? i może polecicie mi co warto zobaczyc??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wakacje Chorwacja
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Zadomowienie
|
Nie byłam akurat tam, ale brzmi smacznie (biorąc pod uwagę, że będąc w Chorwacji bardzo popularnym trunkiem było piwo KARLOVACKO
![]() Ps. w Chorwacji chyba ogólne jest pięknie ![]() Edytowane przez Silbia Czas edycji: 2010-05-03 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Przyczajenie
|
![]()
kochani szukam dojazdu do orebicu lub trogiru z warszawy !.
wyjazd około 13\14.08.10 powrot okolo 28.08.10 r.[1osoba dorosla, 14 latka i 12 latka] jakies oferty w miare tanie mi podsuncie PROSZE ; D pasuje mi samolot jaki i autokar jedynie nie dojazd wlasny a kwatere jakas juz sobie sama odnajde !. najwazniejsze zeby dostac sie do jednej z tych dwoch miejscowosci ; ) pozdrawiam Megi i prosze o jak najszybsze odpowiedzi ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 |
Przyczajenie
|
Dot.: Chorwacja samochodem,zapraszam..
Witam wszystkich
![]() W połowie sierpnia wybieramy się na 2 tygodnie do Chorwacji samochodem. Planujemy prosto z Polski dostać się w okolice Dubrownika jadąc przez Bośnię i Hercegowinę (Banja Luka -> Mostar). W związku z tym mam pytanie, czy ktokolwiek z Was jechał już tą trasą i może cokolwiek o niej powiedzieć (ogólny stan dróg, bezpieczeństwo, oznakowanie, ewentualnie jakieś ciekawe miejsca do zobaczenia po drodze). Mam też pytanie w związku z noclegiem. Czy jesteście w stanie polecić mi coś niezbyt drogiego i pewnego (jakąś kwaterę prywatną np) w okolicach Dubrownika bądź jeszcze w Bośni (w pobliżu Mostaru, generalnie blisko granicy z Chorwacją ![]() Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Raczkowanie
|
Ja z czystym sumieniem polecam tylko Istrię - dalej nie zjechałam
![]()
![]() |
#464 |
Raczkowanie
|
Chorwacja wymiana waluty
Witam,
w tym roku wybieram się do Chorwacji ![]()
![]() |
#465 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chorwacja wymiana waluty
Na obecny dzień bardziej opłaca się wymieniać nasze złotówki na kuny, za kunę wychodzi wtedy około 55gr, z euro to 57gr roznica nie jest duza , ale zawsze zostaje na jakieś lody. W Chorwacji w sklepach , restauracjach płaci się kunami, euro jedynie za wycieczki, no i za noclegi. Zawsze można jednak płacić kartą , przelicznik bankowy jest zbliżony do wymiany zł-hrk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#466 |
Przyczajenie
|
Chorwacja- Vodice: gdzie nocleg ?
Witam was drogie Wizażanki
![]() Zakładam nowy wątek, bo mam spory problem. Szukam noclegu w Vodicach (Chorwacja) dla dwóch osób- planujemy z lubym pojechać na koniec sierpnia, a nie chciałabym jechać w ciemno. Hotele raczej odpadają, bo jeszcze nie stać nas na takie luksusy :P Może był ktoś już w Vodicach i może coś polecić ? Najlepiej jakieś kwatery prywatne, lub pokoje w apartamentach. Może tak do 10 euro za osobę/na noc ? :P Pozdrawiam was serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chorwacja- Vodice: gdzie nocleg ?
Do 10 euro za osobę to napewno w Chorwacji w sezonie kwatery nie znajdziesz. Najtajsza ofertą z jaką sie spotkałam to 24euro za dobę dla 2 osób, ale apartament daleko od plaży. Polecam lekturę forum cro.pl jest to kompedium wiedzy o Chorwacji. Noclegów możesz poszukać sobie tutaj http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/vodice/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można płacić zarówno w kunach jak i w euro zarówno w hotelach, atrakcjach turystycznych jak i restauracjach. Słowem praktycznie wszędzie przyjmą obie waluty. Jednak radze nabyć troszkę kun ponieważ czasem są honorowane tylko one, chodzi tu zwłaszcza o drobne opłaty typu za parking. ![]() Zamienić euro można w wielu czasem zaskakujących miejscach, my wymienialiśmy ostatnio w jakimś małym sklepiku oraz mini kantorze, często taką usługę oferują też hotele bądź punkty gastronomiczne. Zero problemu nawet w małej miejscowości. ![]() Co do płacenia karta nam wredny bank liczył po 1-2 euro za każda transakcję o czym nie mieliśmy pojęcia i jak przyszedł wyciąg okazało się, że ta opłata widnieje nawet przy drobnych zakupach. ![]() Ceny zarówno noclegów jak i jedzenia są tam wyjątkowo korzystne, a gościnnością Chorwatów jestem urzeczona także pozostaje mi życzyć udanego wyjazdu i słonecznej pogody. ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2010-05-26 o 08:47 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 40 euro za pokój (warunki średnie) tow Chorwacji cena okazyjna. Dla porównania Barcelonie za tę cene można znaleźć wypasiony apartament. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nocleg w Trieste wyniósł nas ponad 100 euro za tą samą cenę spędziliśmy dwie noce w hotelu podobnej klasy w Chorwacji i mieliśmy w to wliczone jeszcze śniadania. ![]() Jak porównuję ceny do austriackich czy włoskich to wszystko jest dużo tańsze przez co więcej się wydaje jedząc w restauracjach, ot taki paradoks. ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2010-05-26 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
Amber2046 a możesz mi podać tak w przybliżeniu ceny podstawowych produktów spożywczych w Chorwacji? Chleb, mleko , owoce, piwo
![]()
![]() |
#472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego mam porównanie praktycznie tylko cen w restauracjach np. za obiad dla dwóch osób: dwie porcje frytek, świeża grillowana rybę na wagę 450g, stek, bukiet surówek, dwa piwa zapłaciliśmy z napiwkiem niecałe 30 euro. Duże piwo w lokalu kosztuje poniżej 3 euro, kawa to wydatek ok. 1,5. Myślę, że w sezonie ceny pozostają na tym samym poziomie, sami planujemy na ten rok odwiedzić m.in. Dalmację z noclegami najprawdopodobniej w Splicie i Dubrowniku.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2010-05-27 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najtańsza w knajpie jest pizza - ok 25 -30 zł. Duże piwo - co najmniej 12 zł. 2 litrowa Cola (w sklepie!!) ok 10 zł a woda mineralna prawie 4. Mieliśmy szczęście i znaleźliśmy w naszej miejscowości knajpę z przystepnymi cenami, ale nie ma takich wiele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z przykładu powyżej obiad 30 euro= 120zł; piwko 3euro=12zł; kawa 1,5zł=6zł. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Raczkowanie
|
Kurcze drogo w tej Chorwacji:-( W takim razie juz robię zapasy piwka i wody- na szczęście mam duży bagażnik
![]() |
#476 |
Przyczajenie
|
W Chorwacji byłam w 2009 roku i ceny wcale nie są niskie.
Rzecz która u nas kosztuje 5 zł u nich jest o 50 a nawet 100% droższa. Za chipsy Crunchips płaciliśmy prawie 10 zł. Najlepiej kupować w studencie jedynie tam są ceny porównywalne do polskich.Jedynie noclegi są tańsze bo za 50 euro można wynająć ładny 6 osobowy apartament.Ja miałam z dwoma balkonami jeden z widokiem na góry,a drugi z widokiem na morze. Wyjazd do Chorwacji jest na pewno droższy niż nad Bałtyk. Trzeba szykować ok. 10 tysięcy minimum,a nie jak napisała katka_19 nie całe 900 zł no i te 200 euro to razem ok.2000 zł. 1000 zł kosztowała nas sama droga (winiety,paliwo). A jedzenie weźcie sobie z domu bo tam jest bardzo drogie. Spaghetti dla 4 osób kosztuje w restauracji 200 zł bez napoi. I lepiej wziąć więcej zupek w proszku itp. bo tam takich rzeczy nie ma.Mam nadzieję,że pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Rozeznanie
|
2 lata temu wprowadzono zakaz wwozu jedzenia w Chorwacji
![]() Chorwacja jest piękna, droższa od Polski, ale tańsza od europejskiej reszty basenu śródziemnomorskiego. Potwierdzam, że najlepiej płacić w kunach. W euro np. na bazarku za owoce czy oliwę nie zapłacisz. Polecam wypłatę w bankomatach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Raczkowanie
|
jadąc tam wzięliśmy wszystko to co można było zabrać bez obaw że się zepsuje. wiele się oszczędza zabierając napoje, puszki, kawę itp. jesli chodzi o jedzenie to moim zdaniem tanio nie jest ale my akurat gotowalismy sobie co 2 dzień a w pozostałe dni jedliśmy w knajpach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Zadomowienie
|
Zakaz owszem istnieje ale nigdzie go nie sprawdzają.
Co do zapasów żywnościowych polecam wekowanie słoików z mięskiem, my robimy około 5 dużych słoików , które wsadzamy do lodówki w cro tylko otwieramy, doprawiamy , dodajemy ziemniaczki, sórówki itp i obiad na kilka razy jest gotowy, Zapasów Piwa nie ma sensu robić, piwo w sklepie kosztuje 3,50 Na plaży około 8zł może i drogo dla niektórych ale w Krakowie żeby napić się piwa na parasolkach na rynku też trzeba tyle dać, a widoku na Adriatyk nie masz ![]() Podaje ceny niektórych rzeczy cena na dzień dzisiejszy : Pomidory kg 4,50 Arbuz 3zł Ser żółty 25zł Parówki 5,50 Serek ABC smietankowy aaaaj moj ulubiony 4zł ![]() Jogurt 1,50 Wino do obiadu 8zł Chipsy 3,50 Sok Jabłkowy 3zł Ceny w knajpach w zeszłym roku (w małej miejscowości gdzie były 2 knajpki , ceny są zatem wyższe o 15% w stosunku do większych miejscowości) Espresso 3,50 Biała kawa 6zł Piwo 8zł Kieliszek Martini 8zł Cola 5zł Zupa rybna 10zł Spaghetti Carbona 25zł Filet z kurczaczka zapiekany z serem 30zł Świeża ryba z ziemiaczkami 40 zł Duża pizza 60cm z szynką ananasem 35zł Lody gałka 3zł Deser lodowy banana split ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.