![]() |
#451 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Wiedźma
|
Kurczę, a dałabyś radę zapytać?
Bo brzmi to... no wiesz... niezbyt tolerancyjnie. ![]()
![]() |
#453 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Zadomowienie
|
Kurcze, ale logiczne przecież jest ,że stosunkowo łatwiej będzie zmienić np. imię osobie, która jest cudzoziemcem ale ma już obywatelstwo polskie, ma zamiar zostać w Polsce na zawsze i imię przeszkadza jej w załatwianiu np. spraw urzędowych. Problem jest i to niemały gdy ktoś nazywa się np Kargól, jego ojciec Kargul, a dziadek Korgol. Takie rzeczy wychodzą w sądach np przy zasiedzeniach, spadkach i z prostej sprawy robią się komplikacje. Na takiej zasadzie problem może mieć Saud bo będą ją pisać Saład, Sałód itd.
Czyli można zmienić ale wtedy gdy są ku temu powody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeczytałam większą część tego wątku chociaż jestem już po ślubie i klamka zapadła. ![]() Mam podwójne nazwisko, chociaż wolałam zostać przy swoim ![]() Niestety żyłam w przekonaniu że jak zostanę przy swoim to będziemy musieli nadać dzieciom moje nazwisko lub nazwisko męża. A niestety w tej sprawie nie doszlibyśmy z mężem do porozumienia. Chociaż uważam że dziecom należy się bardziej nazwisko mamy ![]() Teraz ja mam podwójne, ewentualne dzieci podwójne. Od czasu kiedy mam takie długie nazwiska, bo moje panieńskie jest długie a meża też nie należy do najkrótszych zwracam uwae na podwójne nazwiska i stwierdzam że coraz więcej osób ma takie ![]() Chciałabym żeby kiedyś było u nas tak jak w Hiszpani, każdy 2 nazwsiska, jedno od mamy drugie od taty a po ślubie nikt nie zmienia. ![]()
![]() |
![]() |
#456 |
Konto usunięte
|
jeszcze mi do tego daleko, ale napewno zgodnie tradycja - pryjme nazwisko mojego kochaniusiego tż
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Zakorzenienie
|
Ja także przyjmę nazwisko męża, nie mam zamiaru mieć nazwiska dwuczłonowego ponieważ i moje imię jest dość długie i nazwisko przyszłego męża także
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#458 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() niestety nigdy nie zrozumiem, jak mozna chciec pozbywac sie tego, na co sie tyle lat pracowalo = na swoja tozsamosc... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() To jest wolny wybór, tak samo, jak dla Muzułmanek wolnym wyborem jest chodzenie w czadorach. Nam wydaje się niezrozumiałe, a one tego chcą i źle czułyby się bez. Co z tego, że oba te zwyczaje (zakaz pokazywania twarzy i brak prawa do własnego nazwiska) mają tę sama genezę? Kobiety same chcą tak postępować.
![]() |
![]() |
#462 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Zakorzenienie
|
a zatem jest to ich wolny wybór, którego nie powinno się krytykować.
![]() |
#464 |
Zakorzenienie
|
szczerze mówiąc nie wiem, czemu niektóre wypowiedzi są tak niemiłe i zadziorne. jeśli ktoś chce zmieniać niech zmienia, każdy ma wolny wybór i to jego sprawa.
czy jest coś złego w zmianie nazwiska na nazwisko męża? czy jest coś złego przy pozostaniu przy swoim? niech każdy robi jak uważa, nie wiem po co to krytykanctwo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Rozeznanie
|
ja tu nie widzę krytyki. tzn. w wypowiedzi Sabbath. tylko komentarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#466 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Dziewczyny (w tym ja) przytaczają tu argumenty w obie strony stawiając po jednej równe prawa, po drugiej tradycję i, moim zdaniem, to dobrze, że o tych tematach się dyskutuje. Któraś z dziewczyn mądrze tu napisała, że najbardziej bez sensu jest podejmowanie takiej decyzji bez zastanowienia, niejako "z automatu". Kiedy zastanowimy się nad tym, co jest dla nas ważniejsze - mamy większą szansę na to, by dokonać wyboru zgodnego z naszą postawą życiową. Dlaczego tak? Bo ja sama wychowywana byłam w przekonaniu, że kobieta po ślubie zmienia nazwisko na nazwisko męża. A po drugim ślubie na następnego... ![]() I uważałam to za coś naturalnego, jak miesiączka na przykład. Gdybym bez zastanowienia zmieniła nazwisko - przy moim obecnym stanie wiedzy i poglądach odczuwałabym to jako niesprawiedliwość, swego rodzaju stygmatyzację kobiety. Dlatego szczęśliwa jestem, że jednak dane mi było poznać sytuację z drugiej strony, przemyśleć swoją decyzje i podjąć ją świadomie. Świadome wybory są zwykle lepsze, niż brak wyboru. Bez względu na to, jakie to wybory i czego dotyczą.
![]() |
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
no właśnie są wypowiedzi i to z ostatnich stron, które z dyskusją i argumentami niewiele mają wspólnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Zakorzenienie
|
a ja mam wrażenie, że krytykujemy nie sam wybór - tylko źródła zwyczaju, który niejako "nakazuje" zmienić kobiecie nazwisko na nazwisko męża z defaultu
jest różnica? między krytykowaniem wyboru, a krytykowaniem pewnych anarchicznych i niesprawiedliwych układów społecznych? dla mnie jest ![]()
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#470 | |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że trochę się zapędzacie... Przyjęcie nazwiska męża to nie jest jakieś ubezwłasnowolnienie... Zgadzam się, że powinno się to przemyśleć itd. Ale nie róbmy z tego walki o własną tożsamość.
iizabelaa mojej poniższej wypowiedzi też nie możesz znieść bo pojawiło się słowo naturalny? Cytat:
Co prawda u mnie przyczyny osobiste przeważają nad "tradycją" ale już tego nie zamierzam roztrząsać. Edytowane przez soffera Czas edycji: 2008-01-25 o 09:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodziło mi o wypowiedzi, kiedy dziewczyna pisze, że zmieniła a zaraz ktoś oburzony pyta po co. po jajko, chciała to zmieniła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 |
Rozeznanie
|
jeśli odnosisz się do mnie, to proponowałabym dokładnie czytać ze zrozumieniem
![]() mam wrażenie, że jednak nakazuje. Nikt tak ot, po prostu, nie zmienia nazwiska z dnia na dzień - a jeśli to "naturalne", że zmienia się je po ślubie, to ta "naturalność" z czegoś wynika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a uwagi tego typu zachowaj dla siebie, a najpierw sama je stosuj. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Zadomowienie
|
gdyby nie było takiego zwyczaju i wszyscy zachowywali swoje nazwiska po ślubie mimo, że prawo daje wybór, to pewnie w ogóle byś na to nie wpadła żaby zmienić...a wpadłaś bo to powszechne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba logiczne, że masz wybór jeśli wiesz o czymś, że coś istnieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
Zadomowienie
|
no to co mówisz, że nic ci nie nakazywało, "windoktrynowana" tradycja Ci podpowiedziała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Wersta, mam wrażenie, że nie potrafisz obronić, czy tez uzasadnić swoich przekonań, dlatego masz pretensje, między innymi do Meliany, której pytania zmuszają Cię do niewygodnego zastanawiania się nad przyczynami Twojego postępowania - a tego chyba chcesz uniknąć. ![]() Ślub nie jest jedynym ważnym wydarzeniem w ludzkim życiu. Zgodnie z twierdzeniem, że zmieniamy nazwisko, bo ślub to taka ważna rzecz, nazwisko powinny zmieniać obie strony w związek wchodzące (chyba, że to rzecz ważna tylko dla jednej z nich), a dodatkowo nazwiska powinniśmy zmieniać przy innych ważnych okazjach typu narodzenie każdego kolejnego dziecka, śmierć rodzica, obrona pracy doktorskiej, przejście na emeryturę, czy co tam dla kogo ważne... ![]()
![]() |
![]() |
#479 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no szkoda - chyba po to jest forum, żeby wypowiedzieć własne zdanie? A jesli dla Ciebie proste pytania i komentarz to krytyka, to cóż... cóż poradzić można... ale to ponoć ostatnio powszechna sprawa, połowa osób na maturze z polskiego wykazuje brak zrozumienia tekstu, co tu się dziwić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nazwiska. po prostu nie podobają mi się niektóre, wręcz atakujące posty. i tyle. dodam, że nie dotyczyły one mnie. moja przekonania to moja osobista sprawa, z której nie będę się nikomu tłumaczyć ani wyjaśniać, bo nie widzę sensu. jedyną osobą, z którą przedyskutowałam ten temat był mój (od jutra) mąż. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.