Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy. - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-04-10, 18:17   #451
Barbie86
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.

Prosze o wiecej opinii bo si eciut denerwuje...
Barbie86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-10, 18:51   #452
tutusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Barbie86
Prosze o wiecej opinii bo si eciut denerwuje...
No ale w czym Ty widzisz problem? Po pierwsze, nie było stosunku - nie ma ciąży. Po drugie - nie było wytrysku - nie ma ciąży. Po trzecie byliście w piżamach (odzdielały was dwie warstwy materiału) - nie ma ciąży.po czwarte miałaś 4 regularne miesiączki - nie ma ciąży. Po piąte nie masz żadnych objawów - nie ma ciązy. Tak można by jeszcze wymieniać trochę. Zastanów się dziewczyno o co Ty sie denerwujesz? A jeśli to Cie nie upokoaja to idź do apteki po test lub po prostu do lekarza na badanie. To już 100% wykluczy ciążę.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-10, 19:03   #453
Barbie86
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

No wlasnie nie wiem czemu sie denerwuje, dlatego pisze b ktos mnie uspokoil. A jak pisalam mialam badanie w potencjalnym 8 i 12 tygodniu no to lekarz by chyba zauwazyl. Sama nie wiem co mi glupiego w glowie siedzi. A powiedzcie mi jeszcze czy cysta na jajniku to cos powaznego- bo mialam ostatnio- lekarz ja usunal ale ja sie martwie- czy to cos powaznego? Czy to sie moze powtorzyc? Od tego czasu mam dosc bolesne miesiaczki- to normalne?
Barbie86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-10, 19:15   #454
łobuz-Tyna
Zadomowienie

GG do łobuz-Tyna

nie wiem jak to napisać żeby było zrozumiale...
sytuacja taka-w luty kochałam sie z facetem,pękła nam prezerwatywa,wziełam Postinor,po 5dniach pojawiło sie coś na "kształt"okresu(trwał o to pięć dni)od tamtego momentu nie miałam okresu...
czy ktoraś z was może miała podobną sytuacje?
Stary 2006-04-10, 19:33   #455
tutusia
Rozeznanie

Postinor bardzo rozregulowuje organizm. Nawet 3 miesiace występują zaburzenia w cyklu. Możesz dla pewności zrobić test, aby wykluczyć ciążę, ale nie sądzę, żebyś jednak była. Jeżeli miesiązka nie pojawi się w ciągu 3 misięcy od zażycia postinoru koniecznie zgłoś się do ginekologa.

Edytowane przez tutusia
Czas edycji: 2006-04-10 o 20:32
Stary 2006-04-10, 19:45   #456
łobuz-Tyna
Zadomowienie

GG do łobuz-Tyna

dziekuję naprawde zaczelam sie martwic
Stary 2006-04-10, 20:59   #457
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Barbie86
No wlasnie nie wiem czemu sie denerwuje, dlatego pisze b ktos mnie uspokoil. A jak pisalam mialam badanie w potencjalnym 8 i 12 tygodniu no to lekarz by chyba zauwazyl. Sama nie wiem co mi glupiego w glowie siedzi. A powiedzcie mi jeszcze czy cysta na jajniku to cos powaznego- bo mialam ostatnio- lekarz ja usunal ale ja sie martwie- czy to cos powaznego? Czy to sie moze powtorzyc? Od tego czasu mam dosc bolesne miesiaczki- to normalne?

Czy ty nic innego nie robisz tylko się martwisz? Czym? Jak zamierzasz rozpocząć kiedyś współżycie skoro ty jesteś w ciąży jak chłopak tylko stanie obok? Lepiej się dowiedz dokładnie skąd się bierze ciąża (a to jest bardzo proste, uczy się o tym małe dzieci) niż wymyślaj sobie problemy i 12-tygodnie ciąży. Jeżeli lekarz cystę usunął, to jej nie ma, więc to nie może być nic poważnego. I życzę ci na przyszłość, żebyś miała tylko takie zmartwienia.

Nie mówiąc już o tym, że masz tyle lat co ja - wstyd.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-10, 21:05   #458
la loca
Przyczajenie

MOze to bedzie glupie pytanie ale juz wariuje wiec zaczne od poczatku!! Od 1,5r. bralam harmonet i w styczniu postanowilam zrocic przerwe!! wszytko bylo wporzatku 28 lutego dostalam okres (tak jak powinnam bez zadnego problemu) potem 24 marca stalo sie tak ze z chlopakiem zrobilismy to bez zabezpieczenia, ale jak zwykle nic ("podobno jak on twierdzi nie moglo dotrzec w "glab") a 28 mialam dostac okres czyli 24 to dzien nie plodny, ale do tej pory nie mam okresu zrobilam test QuickVue i wyszlo ze nie jestem w zadnej ciazy!! ale nie wiem czy to mozliwe zebym nie miala okresu przez tabletki skoro po odstawieniu tabletek mialam normalnie tak jak powinnam miec!! I juz od 11 dni biore tabletki na wywolanie (orgametril ) i zostala mi jeszcze jedna tabletka bo ich sie bierze 12!! w sumie pisze bo niedlugo padne na zawal bo juz nie wiem co jest przyczyna braku okresu ? moze ktoras miala podobna sytuacje ??
la loca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-10, 21:21   #459
Fresa
Zakorzenienie

To wcale nie jest takie proste.Po odstawieniu tabletek,zresztą nie tylko,w ciągu jednego cyklu może dojść dwa razy do owulacji.Więc nie wiesz,czy 24 miałaś dni niepłodne,czy też płodne .Po odstawieniu tabletek organizm dopiero po jakimś czasie powraca do normy,więc wtedy najlepiej stosować zabezpieczenie.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 11:52   #460
sarah5
Raczkowanie

Question Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.

Dziewczyny drogie, prosze Was o porade, bo juz calkowicie sie pogubilam. Stosuje tabl.anty. Zapomnialam pewnego dnia wziac 17-ta tabletke z opakowania. Przyjełam ja nastepnego dnia (minelo 12 godzin), po czym o ustalonej porze wzielam kolejna przypisana na dany dzien. Po skonczonym opakowaniu wystapilo zwyczajowe krwawienie. Ale w 5 dniu tego okresu kochalam sie z chłopakiem i naszly teraz mnie watpliwosci. Czy wtedy ta zapomniana, ale przyjeta jednak tabletka mogla oslabic skutecznosc antykoncepcyjna? Czy mam powód do strachu?
sarah5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 11:55   #461
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarah5
Dziewczyny drogie, prosze Was o porade, bo juz calkowicie sie pogubilam. Stosuje tabl.anty. Zapomnialam pewnego dnia wziac 17-ta tabletke z opakowania. Przyjełam ja nastepnego dnia (minelo 12 godzin), po czym o ustalonej porze wzielam kolejna przypisana na dany dzien. Po skonczonym opakowaniu wystapilo zwyczajowe krwawienie. Ale w 5 dniu tego okresu kochalam sie z chłopakiem i naszly teraz mnie watpliwosci. Czy wtedy ta zapomniana, ale przyjeta jednak tabletka mogla oslabic skutecznosc antykoncepcyjna? Czy mam powód do strachu?
teoretycznie powinnaś przestać je przyjmować wtedy lub nie robić przerwy. Ale jeśli krwawienie wystąpiło to wszystko jest ok.

Polecam:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
Stary 2006-04-11, 12:11   #462
sarah5
Raczkowanie

Margitta, ja wtedy zapomnialam wziac tej tabletki i przyjelam ja nastepnego dnia. Skonczyłam całe opakowanie. Nastepnie 7-dniowa przerwa.Wystapilo krwawienie, w tym samym dniu co zawsze. Tylko podczas niego, w 5 dzien okresu kochałam sie z facetem i pomyslalam sobie, ze kurcze, moglo cos sie zdarzyc.. To mowisz,ze nie powinnam sie bac?

P.S. Dzieki za link
sarah5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 16:55   #463
Dziubka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margitta
skoro ty jesteś w ciąży jak chłopak tylko stanie obok?
dobre to było

eh...no faktycznie te pytania niektore to są rozbrajające. Ale co tu się śmiać jak swojego czasu sama takie głupie teorie wysuwałam, tylko ze to bylo dawno temu i uczestniczył w tym jeszcz palec i wytrysk. Potem z chłopakiem przez godzinę się zastanawialiśmy którą reke miał czystą, a którą mnie dotknął. Jak sobie teraz to przypomne.....

No ale brak stosunku, brak wytrysku, w ubraniach (czy tam pizamach), potem kilka okresów i ktos się nadal martwi....to mnie wręcz przeraża.
Dziubka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 17:02   #464
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dziubka
No ale brak stosunku, brak wytrysku, w ubraniach (czy tam pizamach), potem kilka okresów i ktos się nadal martwi....to mnie wręcz przeraża.
Mnie bardziej przeraża fakt, iż takie obawy nie nalezą do niedojrzałej jeszcze piętnastolatki...wtedy to bym jeszcze zrozumiała.

Barbie86 - NIE masz się czym martwić.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 17:59   #465
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

istnieje niestety albo na szczęscie prawdopodobieństwo zajścia w ciążę .Może zrób sobie test aby sie upewnic czy nie dosżło do zapłodnienia

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-11, 18:40   #466
asia25
Przyczajenie

Tak przegladam ten watek i przegladam i sama postawnowilam sie was poradzic... od 8 miesiecy bralam Yasmine potem mialam miesiac przerwy i znowu zaczelam brac... teraz biore juz drugi miesiac czyli teroretycznie wszystko powinno byc ok i tabletki powinny normlanie dzialac czyli ze nie musze stosowac zadnego innego zabezpieczenia... 2 dni temu kochalam sie z facetem bez dodatkowego zabezpieczenia, wytrysk byl w srodku i wszystko byloby ok gdyby nie to ze strasznie zaczely bolec mnie jajniki nie wiem co jest grane bo niby wszystko powinno byc ok - tabletki przyjmuje regularnie o tej samej porze, nie biore antybiotykow zadnych itd. a poza tym takie bóle mam po raz pierwszy... co to może byc ??? Przecież to praktycznie niemozliwe bym zaszla w ciaze...
asia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-11, 18:47   #467
tutusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sarah5
A ja nie zgodzę się z dziewczynami. Jeżeli opóźnienie tak jak piszesz wyniosło 12h to antykoncepcja jest zachowana. Jeżeli było to ponad 12h, to owszem potrzebne było dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni po zdarzeniu.
pozdrawiam!
Stary 2006-04-11, 22:50   #468
Marilyn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Barbie86
No wlasnie nie wiem czemu sie denerwuje,
A ja wiem. Będzie za darmo. NIE DOROSŁAS DO PIESZCZOT I WSPÓŁŻYCIA
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-12, 09:25   #469
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutusia
A ja nie zgodzę się z dziewczynami. Jeżeli opóźnienie tak jak piszesz wyniosło 12h to antykoncepcja jest zachowana. Jeżeli było to ponad 12h, to owszem potrzebne było dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni po zdarzeniu.
pozdrawiam!

No nie wydaje mi się, tylko jeżeli w pierwszym tygodniu opóźnienie jest dłuższe niż 12h stosuje się 7 dni dodatkowej antykoncepcji, w drugim już nie, więc w trzecim tym bardziej. (patrz: ulotka) Przynajmniej ja to tak interpretuje.
Stary 2006-04-12, 14:45   #470
tutusia
Rozeznanie

Nie zgodze się ponownie. Patrz uniwersalna ulotka:
CO ZROBIĆ JEŻELI:

zapomni Pani o przyjęciu tabletek
Jeśli minęło mniej niż 12 godzin od kiedy pominęła Pani tabletkę, skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana. Powinna Pani przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze.
Jeśli minęło więcej niż 12 godzin od chwili przyjęcia tabletki, skuteczność działania preparatu może być zmniejszona. Im więcej kolejnych tabletek Pani pominęła, tym większe ryzyko zmniejszonego działania antykoncepcyjnego. Szczególnie duże ryzyko zajścia w ciążę występuje wtedy, gdy pominie Pani tabletki na początku lub na końcu opakowania. W takim przypadku powinna Pani przestrzegać zasad podanych poniżej (patrz również na schemat poniżej).

Wyraźnie jest napisane, że 12godzinne opóźnienie nie zmniejsza skuteczności i nie ma podziału na pierwszy, drugi i trzeci tydzień. W drugim tygodniu dopuszczalne jest (w dalszej części jest to zaznaczone) nawet 24h opóźnienia, a w trzecim znowu 12godzinne. Jeżeli wyniesie więcej i nie zostanie zastosowany schemat podany na ulotce (w tym przypadku nie został) należy się zabezpieczać dodatkowo przez kolejnych 7 dni.
Stary 2006-04-13, 10:15   #471
Ray
Zakorzenienie

czy sa jakies panie ktore zaszly w ciaze podczas stosowania regularnie tabletek bez zapominania itp???? ciekawi mnie to .....
Stary 2006-04-13, 10:25   #472
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

tak istnieje takie prawdopodobieństwo

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-13, 11:03   #473
paula78
Zakorzenienie

Ray,odnosze wrazenie ze masz schizy na temat ew. ciaży podczas gdy bierzesz piguli,chces zbyc w ciazy to je odstaw,nie wiedze sensu w braniu pigul ktore maja dawac komfort psychiczny zeby sie nakrecac na ciaze bo spoznil mi sie 1 dzien okres lub zmienil.
byc moze nie powinnas uprawiac sexu skoro tak bardzo boisz sie ciazy ,nie ufasz tabletkom,itp.

i nie pisze tego złosciwie jedynie z obserwacji twoich obaw i pytan.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-13, 11:11   #474
Ray
Zakorzenienie

hmm to nie tak... ja mam konfort z tabletkami... rok je biore...i nie martwilam sie ciąza..... nie boje sie ciazy.... tylko teraz moj organizm dziwnie sie zachowuje i nie wiem czym to spodoowane pytram tylko czy ktos moze ma podobnie.... a schizuje to prawda ale bardziej tym ze gdybym byla w ciazy to zeby dzicku nic nie zaszkodzilo niz tym ze ciaza mi zrujnuje zycie.. echh
Stary 2006-04-14, 18:46   #475
becia234
Przyczajenie

Smile I Jak to JEST??

kochalam sie z moim chlopakiem gdy mialam okres,i doszlo do wytrysku w srodku.czy moge sie martwic ze ??........buzka
becia234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-14, 18:54   #476
kasiasiar
Zakorzenienie

Dot.: I Jak to JEST??

To zależy czy masz regularne miesiączki.Moim zdaniem z sexem w trakcie okresu jest tak jak z poglądem, że jak kobieta karmi piersią to nie zajdzie w ciąże.
Radzę się zabezpieczać,żeby potem nie mieć potrzeby zadawania takich pytań.
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-14, 18:58   #477
taszkin
Zakorzenienie

Oczywiście, ze mozesz się martwić. Odczekaj i zrób teścik Pozdrawiam!
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-14, 19:03   #478
paula78
Zakorzenienie

Mysle ,że koszt połączenie do netu,pradu i zadanie tego pytania równa sie cenie prezerwatywy.

w co bardziej sie oplaca zainwestowac?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-15, 17:57   #479
jessy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez becia234
kochalam sie z moim chlopakiem gdy mialam okres,i doszlo do wytrysku w srodku.czy moge sie martwic ze ??........buzka
Kurcze szkoda, ze nie poskakałaś 10 razy na lewej nodze, wtedy z całą pewnością nie byłabyś w ciąży...
Kurcze czemu nadal są takie pytania. Raz, że na forum było ich już wiele, dwa - wiedza o seksie przed, a nie po fakcie!!!

Do autorki: Teoretycznie nie powinnaś być w ciąży, ale biorąc pod uwagę, że plemniki z genotypem żeńskim mogą przetrwać w sprzyjających okolicznościach do tygodnia nawet to... Na pocieszenie dodam tylko, że wcale nie jest łatwo zajść w ciążę jak to się powszechnie wydaje, ale o "wypadek" nie trudno. Polecam książkę do biologii, czy też inne pomoce naukowe przed następnym razem
Stary 2006-04-15, 21:06   #480
tootsie
Zakorzenienie

ręce opadaja jak czytam takie pytania czy to taki wielki problem pomysleć o antykoncepcji zanim wskoczy się do łóżka?a później jest płacz i lament że ciąża zanim poszłam z TŻ do łóżka (ale to śmiesznie brzmi )chciałam dowiedziec się jak najwięcej o tym co i jak,TŻ tak samodopiero posiadając odpowiednią ilość wiedzy byłam w stanie rozpocząć współżycie dziewczyny więcej rozsądku,zdrowego rozsądku

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości