Pomysł na biznes - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Jaki temat szkolenia zainteresowałby cię najbardziej?
Asertywność 1 10,00%
Stres 1 10,00%
Efektywna komunikacja 0 0%
Zarządzanie zespołem 1 10,00%
Prezentacja i autoprezentacja 4 40,00%
Integracja 0 0%
Konflikt 0 0%
Przemoc i agresja 2 20,00%
Inne 1 10,00%
Głosujący: 10. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-14, 19:54   #451
xerozkota
Przyczajenie

Smile Dziennikarstwo, dobry pomysł?

hej kobietki. od jakiegoś czasu marzę o zostaniu dziennikarką. jednak nie do końca jestem przekonana, czy odnajdę się w tym zawodzie i czy będę w zupełności zadowolona i spełniona. mam wiele pytań i wątpliwości. jeśli jest wśród Was jakaś dziennikarka prasowa i chciałaby opowiedzieć o swojej pracy, o plusach i minusach, byłabym bardzo wdzięczna. słuchajcie, czy po skończeniu filologii polskiej czy kulturoznawstwa mam takie same szanse na dobrą pracę jak po skończeniu dziennikarstwa i komunikacji społecznej? co warto wiedzieć, jak się wybić? dodam, że chciałabym pisać na tematy psychologiczne, podróżnicze czy własnie kulturalne. ktoś z Was ma podobny dylemat co do wyboru studiów? pozdrawiam
Stary 2012-10-14, 20:20   #452
201605090958
Konto usunięte

Dot.: Dziennikarstwo, dobry pomysł?

Cytat:
Napisane przez xerozkota Pokaż wiadomość
hej kobietki. od jakiegoś czasu marzę o zostaniu dziennikarką. jednak nie do końca jestem przekonana, czy odnajdę się w tym zawodzie i czy będę w zupełności zadowolona i spełniona. mam wiele pytań i wątpliwości. jeśli jest wśród Was jakaś dziennikarka prasowa i chciałaby opowiedzieć o swojej pracy, o plusach i minusach, byłabym bardzo wdzięczna. słuchajcie, czy po skończeniu filologii polskiej czy kulturoznawstwa mam takie same szanse na dobrą pracę jak po skończeniu dziennikarstwa i komunikacji społecznej? co warto wiedzieć, jak się wybić? dodam, że chciałabym pisać na tematy psychologiczne, podróżnicze czy własnie kulturalne. ktoś z Was ma podobny dylemat co do wyboru studiów? pozdrawiam
A to tylko taki pomysł tak? nie masz żadnego doświadczenia, nie robilaś nic w tym kierunku zapewne na psychologii też się nie znasz, ale to takie życiowe i wydaje Ci się, że będziesz świetna w tym. Mozliwe, że będziesz, tyle że spotkasz ludzi, którzy mają za sobą parę lat praktyki za darmo w malych stacjach radiowych, nierzadko są obyci z kamerą. Sorry, że piszę prosto z mostu, ale idź studiuj to co jest Twoją pasją. Malo który dziennikarz jest stricte po dziennikarstwie zastanow się czy warto. A i tak na dziennikarstwie najwięcej ludzi idzie na PR
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 20:20   #453
marcia321
Zadomowienie

jeśli dziennikarstwo to raczej trzymaj się UW renoma i chyba większe szanse by znaleźć pracę
marcia321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 20:56   #454
xerozkota
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
A to tylko taki pomysł tak? nie masz żadnego doświadczenia, nie robilaś nic w tym kierunku zapewne na psychologii też się nie znasz, ale to takie życiowe i wydaje Ci się, że będziesz świetna w tym. Mozliwe, że będziesz, tyle że spotkasz ludzi, którzy mają za sobą parę lat praktyki za darmo w malych stacjach radiowych, nierzadko są obyci z kamerą. Sorry, że piszę prosto z mostu, ale idź studiuj to co jest Twoją pasją. Malo który dziennikarz jest stricte po dziennikarstwie zastanow się czy warto. A i tak na dziennikarstwie najwięcej ludzi idzie na PR
nie chodzi mi o dziennikarstwo medialne, tylko prasowe, wspomniałam o tym wyżej. od jakiegoś czasu prowadzę bloga, lubię pisać i wydaje mi się, że wychodzi mi to całkiem nieźle. nie mówię, że chciałabym pisać o czysto zawodowej psychologii, po prostu o zagadnieniach dotyczących człowieka. na kulturze i sztuce znam się w miarę dobrze, dlatego zastanawiam się na kulturoznawstwem i pytam, czy to nie będzie miało wpływu na znalezienie pracy w dziennikarstwie, bo z tego co wiem, niekoniecznie trzeba skończyć komunikację społeczną, żeby się odnaleźć z tym zawodzie. trudno, żebym miała jakieś doświadczenie, czy staż, bo jestem tegoroczną maturzystką, także raczej jeszcze wszystko przede mną. i tak, wydaje mi się, że własnie w tym będę świetna, powiem więcej, można powiedzieć, że pisanie jest moją pasją. patrzysz na wszystko zbyt pesymistycznie, chociaż może bardziej realistycznie, rozumiem. ale z tego, co się domyślam, nie masz zielonego pojęcia o dziennikarstwie, podobnie jak ja o psychologii.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez marcia321 Pokaż wiadomość
jeśli dziennikarstwo to raczej trzymaj się UW renoma i chyba większe szanse by znaleźć pracę
tak planuję ;-)
Stary 2012-10-14, 22:13   #455
chochol
Raczkowanie

studiuj to, o czym chcesz pisać, a nie dziennikarstwo... a najlepiej wejdź na ulubiony portal newsowy i napisz do ulubionych dziennikarzy z tym pytaniem co tu wrzuciłaś na początku (tylko zacznij od imienia, nikt nie lubi być anonimowy). Oni naprawdę czytają te maile, co Ci szkodzi ;p dowiesz się więcej, niż od nas.
ale jak dla mnie studiowanie dziennikarstwa to trochę głupota, to raczej taki zawód, gdzie trzeba się zwyczajnie zakręcić
chochol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 22:14   #456
Hiromi_Ise
Raczkowanie

Dziennikarstwo? Nie będzie łatwo, ciężko jest się wybić w tym zawodzie, no i nie jest to pewny kawałek chleba. ALE, jeśli jesteś osobą uwielbiającą się udzielać się społecznie; kochasz nawiązywać kontakty z ludźmi i nowe znajomości, jesteś pewna siebie, i co najważniejsze, naprawdę Cię to fascynuje, no i, opcjonalnie, masz w sobie to COŚ, to nie widzę żadnych przeciwwskazań; go on
Hiromi_Ise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 05:27   #457
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
nie chodzi mi o dziennikarstwo medialne, tylko prasowe, wspomniałam o tym wyżej. od jakiegoś czasu prowadzę bloga, lubię pisać i wydaje mi się, że wychodzi mi to całkiem nieźle. nie mówię, że chciałabym pisać o czysto zawodowej psychologii, po prostu o zagadnieniach dotyczących człowieka. na kulturze i sztuce znam się w miarę dobrze, dlatego zastanawiam się na kulturoznawstwem i pytam, czy to nie będzie miało wpływu na znalezienie pracy w dziennikarstwie, bo z tego co wiem, niekoniecznie trzeba skończyć komunikację społeczną, żeby się odnaleźć z tym zawodzie. trudno, żebym miała jakieś doświadczenie, czy staż, bo jestem tegoroczną maturzystką, także raczej jeszcze wszystko przede mną. i tak, wydaje mi się, że własnie w tym będę świetna, powiem więcej, można powiedzieć, że pisanie jest moją pasją. patrzysz na wszystko zbyt pesymistycznie, chociaż może bardziej realistycznie, rozumiem. ale z tego, co się domyślam, nie masz zielonego pojęcia o dziennikarstwie, podobnie jak ja o psychologii.
Kiepsko trafilaś z tym moim zielonym pojęciem. A propos maturzystow już CI pisałam -Ci marzący o dziennikarstwie zaczynają od noszenia kabli za dziennikarzami za darmo w małym lokalnym radiu w 2 klasie szkoły średniej. Wejdź do ktorejkolwiek rozglośni-dzieciaków jest tam sporawo. Slynna 16latka, która na rozmowę do TVN przyszla z tatą zapewne też Ci jest znana jak i jej dalsze dziennikarske losy. Blog to bardzo malo-nikt Ci tam nie skontroluje logiczności wypowiedzi, adjustacji tekstu, pomijam, że piszesz na chciany, a nie na zadany temat a to subtelna różnica etc. Idź gdzieś i spróbuj choćby popraktykować za darmo. Nawet jeśli za darmo popracujesz to zweryfikujesz trochę wyobrażenia o dziennikarstwie.
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-15, 07:40   #458
Rarita
Wtajemniczenie

Proponuję na początek zaliczyć kilka praktyk dziennikarskich dla portali - wiadomo, że to nie dużo, ale przynajmniej zorientujesz się czy naprawdę jesteś w stanie napisać artykuł na zadany temat na określoną liczbę znaków w określonym terminie i czy będzie ci to sprawiało taką samą frajdę jak pisanie bloga... ja robiłam takie praktyki przed wakacjami i muszę powiedzieć, że jest to nieco frustrujące - np w sobotę wieczorem dostawałam informację, że "dobrze by było jakby w poniedziałek rano poszedł artykuł na temat farm fanów na Facebook'u...
Jeżeli Cię to interesuje to polecam ten wpis - KLIK - znajdziesz tam parę linków do ogłoszeń portali, które poszukują dziennikarzy - praktykantów
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 12:53   #459
xerozkota
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
Proponuję na początek zaliczyć kilka praktyk dziennikarskich dla portali - wiadomo, że to nie dużo, ale przynajmniej zorientujesz się czy naprawdę jesteś w stanie napisać artykuł na zadany temat na określoną liczbę znaków w określonym terminie i czy będzie ci to sprawiało taką samą frajdę jak pisanie bloga... ja robiłam takie praktyki przed wakacjami i muszę powiedzieć, że jest to nieco frustrujące - np w sobotę wieczorem dostawałam informację, że "dobrze by było jakby w poniedziałek rano poszedł artykuł na temat farm fanów na Facebook'u...
Jeżeli Cię to interesuje to polecam ten wpis - KLIK - znajdziesz tam parę linków do ogłoszeń portali, które poszukują dziennikarzy - praktykantów
dziękuję. przyda się

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Kiepsko trafilaś z tym moim zielonym pojęciem. A propos maturzystow już CI pisałam -Ci marzący o dziennikarstwie zaczynają od noszenia kabli za dziennikarzami za darmo w małym lokalnym radiu w 2 klasie szkoły średniej. Wejdź do ktorejkolwiek rozglośni-dzieciaków jest tam sporawo. Slynna 16latka, która na rozmowę do TVN przyszla z tatą zapewne też Ci jest znana jak i jej dalsze dziennikarske losy. Blog to bardzo malo-nikt Ci tam nie skontroluje logiczności wypowiedzi, adjustacji tekstu, pomijam, że piszesz na chciany, a nie na zadany temat a to subtelna różnica etc. Idź gdzieś i spróbuj choćby popraktykować za darmo. Nawet jeśli za darmo popracujesz to zweryfikujesz trochę wyobrażenia o dziennikarstwie.
masz rację, chyba najwyższy czas poznać dziennikarstwo od strony czysto praktycznej. wiem, że nie ma zawodu, w którym po ukończeniu studiów od razu wskakuje się na najwyższe stanowisko. przecież nie zakładam, że za 5 lat z miejsca zostanę redaktorem naczelnym jakiegoś renomowanego miesięcznika (marzenie ;p). małymi kroczka i do przodu.
Stary 2012-10-15, 15:38   #460
zimnazupa
Przyczajenie

Cytat:
Bardzo nie chciałabym Cię zniechęcać, ale dziennikarstwo to ciężki kawałek chleba. Skąd jesteś? Musisz zdać sobie sprawę, że wszystkie większe redakcje są w Wa-wie, reszta kraju to niestety małe gazety, lokalne telewizje - gdzie trudno się wybić, a pensja głodowa - dosłownie. Najczęściej dostajesz kasę od wierszówki - niewielka liczba dziennikarzy ma w ogóle stałe posady (chyba, że Ci w stolicy).
Każdy dziennikarz natomiast Ci powie, że dziennikarstwo a i owszem, ale nie dla ludzi, co "dziennikarstwo" skończyli - bo te studia w rzeczywistości żadnej wiedzy nie dają. Aby o czymś pisać musisz się na tym znać, być poniekąd specjalistą. Dlatego lepiej studiować inne dziedziny.
Co do Kulturoznawstwa, chcesz pisać o kulturze - to jest jeszcze trudniejsze zadanie, dziś praktycznie nie ma pism dotyczących stricte kultury - jest kilka publikacji dotyczących filmu czy sztuki. Najczęściej piszą tam pasjonaci i...najczęściej za darmo. Ogólnie pisanie o kulturze - to pisanie darmowe, robią to studenci i z pewnością z tego się nie utrzymasz - i nie ważne jak dobra jesteś. U nas niestety kultura "nie schodzi". Ostatnio "Kino" otarło się o upadek...Obecnie nawet Tvn zwalnia swoich pracowników, wcześniej zrobiła to Agora.
Ale jeśli lubisz pisać, póki Cię stać by robić to za darmo - pisz, dla serwisów internetowych, lokalnych redakcji - może będziesz jedną z nielicznych, której się uda gdzieś wepchnąć na etat czy pół. Niestety dziś nawet to może nie gwarantować pracy w tym zawodzie.

Edytowane przez zimnazupa
Czas edycji: 2012-10-16 o 08:16
zimnazupa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 16:17   #461
xerozkota
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zimnazupa Pokaż wiadomość
Bardzo nie chciałabym Cię zniechęcać, ale dziennikarstwo to ciężki kawałek chleba. Skąd jesteś? Musisz zdać sobie sprawę, że wszystkie większe redakcje są w Wa-wie, reszta kraju to niestety małe gazety, lokalne telewizje - gdzie trudno się wybić, a pensja głodowa - dosłownie. Najczęściej dostajesz kasę od wierszówki - niewielka liczba dziennikarzy ma w ogóle stałe posady (chyba, że Ci w stolicy).
Każdy dziennikarz natomiast Ci powie, że dziennikarstwo a i owszem, ale nie dla ludzi, co "dziennikarstwo" skończyli - bo te studia w rzeczywistości żadnej wiedzy nie dają. Aby o czymś pisać musisz się na tym znać, być poniekąd specjalistą. Dlatego lepiej studiować inne dziedziny.
Co do Kulturoznawstwa, chcesz pisać o kulturze - to jest jeszcze trudniejsze zadanie, dziś praktycznie nie ma pism dotyczących stricte kultury - jest kilka publikacji dotyczących filmu czy sztuki. Najczęściej piszą tam pasjonaci i...najczęściej za darmo. Ogólnie pisanie o kulturze - to pisanie darmowe, robią to studenci i z pewnością z tego się nie utrzymasz - i nie ważne jak dobra jesteś. U nas niestety kultura "nie schodzi". Ostatnio "Kino" otarło się o upadek...Obecnie nawet Tvn zwalnia swoich pracowników, wcześniej zrobiła to Agora.
Ale jeśli lubisz pisać, póki Cię stać by robić to za darmo - pisz, dla serwisów internetowych, lokalnych redakcji - może będziesz jedną z nielicznych, której się uda gdzieś wepchnąć na etat czy pół. Niestety dziś nawet to może nie gwarantować pracy w tym zawodzie.
kurcze, teraz to jestem załamana, bo nie mam innego pomysłu na siebie..

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

a co z filologią polską? daje więcej opcji? nie mówię tu o pracy nauczyciela

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-17, 18:33   #462
svamp
Zadomowienie

jak to mówią - najlepsi są dziennikarze, którzy nie kończyli dziennikarstwa, a inne kierunki

co mogę powiedzieć? sama studiuję w instytucie dziennikarstwa i komunikacji społecznej, przy czym ten drugi człon bardziej mnie interesuje i moja studia z dziennikarstwem nie mają nic wspólnego (pr). jednak obserwując ludzi, znajomych, którzy są na dziennikarstwie radiowym/prasowym/telewizyjnym widzę, że ciężko jest im się wybić. te studia uczą "jak pisać" a nie "o czym pisać", więc na starcie większe szanse ma dziennikarz politolog/socjolog/prawnik, ktokolwiek, kto dysponuje wiedzą w pewnym zakresie i ma na jakiś temat zdanie. te studia obecnie niczego nie gwarantują, jest się na nie ciężko dostać, a jeszcze ciężej cokolwiek po nich osiągnąć.

na Twoim miejscu wysłałabym Twoje teksty na jakieś portale w internecie dot. tematyki, która Cie interesuje
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 08:35   #463
zimnazupa
Przyczajenie

Cytat:
kurcze, teraz to jestem załamana, bo nie mam innego pomysłu na siebie..

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

a co z filologią polską? daje więcej opcji? nie mówię tu o pracy nauczyciela
bardzo nie chciałabym wyjść na jakiegoś czarnowidza - niestety, co roku filologię polską na jednym (jednym!) z polskich uniwersytetów kończy 200 do 300 osób i to ludzie po studiach dziennych - aby pracować w szkole musisz mieć albo szczęście albo...znajomości. Mam w rodzinie wielu nauczycieli Ci najmłodsi nie mają szans na prawcę w zawodzie. Bliska mi osoba dostała pracę - parę godzin - jak się okazało, że w szkole jeden z nauczycieli został wiceprezydentem i nie mógł dalej uczyć - trzyma jednak posadę i jest w czasie rządzenia na bezpłatnym urlopie - w efekcie ta osoba nie ma pracy na stałe trwa to już kilka lat a jej zakres godzin się zmniejsza to nawet nie jest już cały etat - codziennie nosi cv do szkół brzpośrednio w całym województwie i nie ma szans na pracę - będzie się przekwalifikowywać.

Wydaje mi się, że niekoniecznie musisz rezygnować z filologii przecież nie musisz po niej być tylko nauczycielem połącz to z innym kierunkiem i innymi umiejętnościami - pomyśl, pogłówkuj

wybacz - przeoczeyłam "nie", w chwili obecnej po każdych studiach jest ciężko, musisz miec pomysł na siebie

Edytowane przez zimnazupa
Czas edycji: 2012-10-20 o 07:33
zimnazupa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 10:59   #464
xerozkota
Przyczajenie

dziękuję Wam wszystkich. wychodzi na to, że muszę przemyśleć sobie jeszcze wiele rzeczy, a wszystko wydawało się być takie łatwe..
Stary 2012-11-02, 12:02   #465
myaja
Rozeznanie

Pomysł na biznes i życie :) SWOJE/znajomych/rodziny/sąsiada :D

...

Edytowane przez myaja
Czas edycji: 2012-11-06 o 10:26
myaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 11:04   #466
banana84
Zadomowienie

GG do banana84
Dot.: Pomysł na biznes i życie :) SWOJE/znajomych/rodziny/sąsiada :D

Troche dziwny ten watek..tak sledzac twoje wpisy to mam wrazenie ze bez urazy..kombinujecie z mezem jak kon pod gore.....to emigracja..to poddanie sie i powrot...to plany kolejnych emigracji.to jakies biznesy..

Chyba kazdy ma znajomych co maja wlasna dzialanosc i nie wiem co ci da informacja ze ktos ma sasiada ktory ma kwiaciare od 2007 i mu idzie..bo detali i tak pewnie nie zna..a czy idzie czy nie to kwestia roznych wypadkowych..

Naprawde marzysz o domu opieki? Przeciez w UK wlasnie w takim pracowalsicie i z tego co pamietam to wam sie nie podobalo...

Polecam Biznes Forum - tam znajdziesz duzo pomyslow lol

Edytowane przez banana84
Czas edycji: 2012-11-03 o 11:08
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 19:58   #467
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
Witam
Od kilku od 2lat odkładamy na koncie odpowiednią sumę pieniędzy na własny interes ... Czas pokazuje, że jednak można zaoszczędzić i jakaś kwota już się uzbierała jednak przez te 2 lata poza 'rzeka płynących' pomysłów nadal nie mamy nic konkretnego ...

Może znacie znajomych, kogoś z rodziny, sąsiadów itd. którzy już prowadzą własne firmy? W jakiej branży się rozwijają? jak długo funkcjonują na rynku? Czy kręci im się ten biznes?

Wypowiadajcie się, może ktoś w tym wątku znajdzie swój sposób na biznes?

Biznes w naszym otoczeniu:
- dom weselny
- handel samochodami z zagranicy
- magazyn / skład budowlany
- firma transportowa
- zakład fryzjerski

-------------------------------------------------

kilka słów o nas:
interesuje nas każda możliwość rozwoju, internet interes stacjonarny - nie ma różnicy, marzenia o własnym biznesie - są i to wielkie... największe? własny dom opieki z przychodnią/sanatorium .. plan idealny z gotowym całym biznes planem, zapałem, doświadczeniem - wszystkim... problem? brak ok 2 000 000 zł

ja - 23 latka z studiami lic (zarządzanie projektami), z kilku letnim stażem w administracji, z wieloma pasjami i zainteresowaniami, straszna panikara ale umiejąca trzymać się w 'ryzach' ... nie ma dla mnie rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne
mąż - 26cio latek z mgr (fizjoterapia), z kilkuletnim stażem w zawodzie, ogólny optymista jednak lubiący się 'pomartwić' aby dostrzec dobre strony każdej sytuacji
Wg mnie to brakuje (z tego co piszesz) wam kontaktu z rzeczywistscią.

Jeśli chcecie otworzyć sanatorium- to otwierajcie. Mmoże akurat istnieje opcja, że nie będziecie potrzebować 2mln złotych.
Ważne jest to, by wierzyć w to co się robi, mieć jakąś wiedze na ten temat.

Ten dom opieki to rozumiem, ty byś zarządzała i od starszych pacjentów trzymała się z daleka ?

Zgadzam się z banana forum o biznesie może być przydatne.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 08:50   #468
amg88
BAN stały

podobno warto pmyśleć nad domem starców jest zapotrzebowanie dla naszych sąsiadów, czyli Niemców, oni z chęci oddaliby osoby starsze w Nasze ręce.
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 10:34   #469
myaja
Rozeznanie

banana84 - przepraszam, że nie siedzę na dup*ku i nie buczę, że raz mi się nie udało tylko choćby na siłę ale staram się ciągnąc do przodu... widać nie każdemu tak super się udaje, że mamy wszystko o czym marzymy a forum jest po to aby się pytać i uzyskiwać odpowiedź??? chyba, że mamy inne pojęcia...
w uk owszem pracowaliśmy w domu opieki - bo żadne z nas po 7msc nie mogło znaleść innej pracy choćby zbliżonej do zawodu, owszem na początku było źle - ba! tragicznie... ale to co przeszłam to moje... potem zmieniliśmy dom i pewnie już tego nie doczytałaś (bo i po co ludzi przecież ocenia się na podstawie jednego postu...) ale nowy dom, inny manager i inne otoczenie sprawiło, że ta praca pomimo ciężkiej natury (bardziej psychicznej) była ok...

***luna
- jest i luna ... niestety żyjemy i mamy 100% kontakt z rzeczywistością a Ty myślisz, że skąd się na wzięła taka a nie inna kwota? ehhhh... i tak to są zaniżone koszta... a brać do otwarcia byle jakiego domu opieki, tylko dlatego, żeby stał i sobie był - nie ma sensu... za duże pieniądze na próbę...

--------------------------------
ale nieważne temat był... trudno nie przyjął się - bywa
pozdrawiam

Edytowane przez myaja
Czas edycji: 2012-11-06 o 10:36
myaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-06, 15:46   #470
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
banana84 - przepraszam, że nie siedzę na dup*ku i nie buczę, że raz mi się nie udało tylko choćby na siłę ale staram się ciągnąc do przodu... widać nie każdemu tak super się udaje, że mamy wszystko o czym marzymy a forum jest po to aby się pytać i uzyskiwać odpowiedź??? chyba, że mamy inne pojęcia...
w uk owszem pracowaliśmy w domu opieki - bo żadne z nas po 7msc nie mogło znaleść innej pracy choćby zbliżonej do zawodu, owszem na początku było źle - ba! tragicznie... ale to co przeszłam to moje... potem zmieniliśmy dom i pewnie już tego nie doczytałaś (bo i po co ludzi przecież ocenia się na podstawie jednego postu...) ale nowy dom, inny manager i inne otoczenie sprawiło, że ta praca pomimo ciężkiej natury (bardziej psychicznej) była ok...

***luna
- jest i luna ... niestety żyjemy i mamy 100% kontakt z rzeczywistością a Ty myślisz, że skąd się na wzięła taka a nie inna kwota? ehhhh... i tak to są zaniżone koszta... a brać do otwarcia byle jakiego domu opieki, tylko dlatego, żeby stał i sobie był - nie ma sensu... za duże pieniądze na próbę...

--------------------------------
ale nieważne temat był... trudno nie przyjął się - bywa
pozdrawiam
Zapytalas i odpowiedz uzyskalas..a ze nie taka po twojej mysli...no to juz twoj problem.....
Poradzilam ci zajrzec na inne forum stricte omawiajace rozne pomysly.
Twoje zapytanie bylo takie od czapy...wiec nie wiem czego sie spodziewalas? gotowego biznesplanu?

To dobrze, ze probujecie.. chwali sie..tylko widac ze nie macie o tym pojecia..przypomina mi sie rozmwoa mojego ex-wspolokatora doktora chemii co postanowil produkowac po powrocie do hiszpanii wlasny likeir pomaranczowy...juz troszke dzialal w tym temacie..zrobil pare butelek i sprzedal znajomemu resturatorowi..i raz na domowej imprezie zaczal ten temat z facetem ktory robi biznesy i ten go zmiotl...zadawal takie pytania..konkretne..podch wytliwe..nie nie zniechecil go..po prostu myslal bardzo praktycznie i znal sie na rzeczy...dla mnie jestescie puki co tacy jak ten moj sympatyczny "marzyciel"

Co do uk - 7 miesiecy na szukanie pracy w zawodzie zaraz po przyjedzie to nie tak dlugo..twoj maz nie ma tutejszych kwalifikacji (nie wiem jak tam stoi z jezykiem)..a ty masz co prawda licencjata z zarzadzania projektami..ale chyba w tym nie masz doswiadczenia..nie wiem jak jezyk..ale zwazyszwszy na sytuacje w uk to musielibyscie miec mega szczescie by cos nawet zblizonego znalezc.
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 23:22   #471
Arcydiakon
Raczkowanie

Biznes w naszym otoczeniu:
- dom weselny
- handel samochodami z zagranicy
- magazyn / skład budowlany
- firma transportowa
- zakład fryzjerski

Mój wujek ma dom weselny w małym miasteczku. Nie narzeka na brak pracy, rozwija interes i obecnie ma pięć sal weselnych. Biznes jest opłacalny, trzeba "tylko" wyrobić sobie renomę.
Arcydiakon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 20:11   #472
kosmak
BAN stały

pomysł na własny biznes...

Pomyślałam ostatnio że fajnie byłoby założyć własny biznes. Z Progresu już jeden dyplom mam, teraz uczę się żeby mieć drugi. W międzyczasie chcę iść jeszcze na jakieś dodatkowe kursy. Myślę nad dotacją tylko nie wiem jak się za to zabrać. Chciałabym otworzyć własny salon masażu. Mam odłożone trochę pieniędzy, ale za mało żeby coś rozkręcać. Przydałaby się pomoc np z Unii Europejskiej. Jak myślicie?
kosmak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 16:48   #473
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c
Konto usunięte

Dot.: pomysł na własny biznes...

Edytowane przez 7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c
Czas edycji: 2015-05-09 o 10:16
7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 17:15   #474
majczusia
BAN stały

Dodam od siebie to co niemal zawsze dodaje w tego typu wątkach: pomyśl nad wyróżnikiem, który spowoduje, że potencjalni klienci przyjdą właśnie do Ciebie, a nie do sprawdzonej konkurencji. Jest to jedna z podstawowych czynności, jeśli chce się odnieść sukces, a nie po prostu otworzyć coś i liczyć, że ludzie z nieba nam spadną wprost do naszej firmy.
majczusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 09:36   #475
guziczekedmonton
Przyczajenie

Pomysl o internetowym biznesie,to nie jest az takie zle jak na poczatek.
guziczekedmonton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 21:18   #476
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez guziczekedmonton Pokaż wiadomość
Pomysl o internetowym biznesie,to nie jest az takie zle jak na poczatek.
Internetowy salon masażu? to musiałoby być niezłe
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 21:10   #477
pandulek
Zadomowienie

tutaj poczytaj
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=481839

od siebie mogę dodać: idziesz do PUP- tam Ci powinni wszystko wyjaśnić( jeszcze zależysz na kogo trafisz :p moją znajomą szanowne pani do internetu odesłały ;]), dostajesz wniosek do wypełnienia, piszesz biznesplan i dalej to już samo idzie )
pandulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-12, 14:05   #478
solina1
Raczkowanie

Nie jest łatwo dostać dotację z PUPu. Oczywiście warto się starać. Warto się już teraz zastanowić czym przekonasz decydentów że to właśnie Tobie powinni dać te pieniądze. Jest kilka sposobów. Po pierwsze ciekawy pomysł - musi być inny niż wszystkie, musi się czymś wyróżniać (żeby nie był kolejnym sklepem spożywczym). Pomysł na salon masz ale warto pomyśleć co będzie go wyróżniać. Pokaż wcześniej że już coś zrobiłaś. Np. warto skontaktować się z dużymi firmami które zatrudniają wielu pracowników żeby podpisały Ci jakiś papier że gdyby taki salon powstał to istnieje możliwość że wykupią jakiś karnet dla swoich pracowników u siebie. (to do niczego ich nie zobowiązuje, a ty wytłumaczysz im że potrzebne Ci to tylko do dotacji, to raczej w większości zgadzają się na podpisanie). Przekonasz w ten sposób decydentów że już coś robisz w kierunku firmy a to bardzo ważne. Reszta to wypełnianie góry papierów i innej biurokracji
Stary 2012-12-12, 14:44   #479
Elessar
Wtajemniczenie

Tyle że dotację z urzędu pracy dostaną tylko bezrobotni i to tacy, którym się nie spieszy i mogą czekać aż pojawią się pieniądze i rozpatrzą wnioski. Szukaj dofinansowań z funduszy rozwoju regionalnego, Jeremie, pożyczek na rozwój firmy (bankowe, fundusze regionalne, unijne), http://parp.gov.pl/npp/, możesz poprosić rodzinę o udzielenie pożyczki/darowizny. I jak pisały dziewczyny, miej przygotowane to, co Cię wyróżni od innych, dlaczego Ciebie będą odwiedzać i że jest zainteresowanie Twoim pomysłem
Stary 2012-12-12, 14:46   #480
trivial
Rozeznanie

GG do trivial

Dotację z PUP dostać łatwo, a bezpośrednio z UE gorzej.
Te unijne, większe dotacje są bardzo oblegane, ludzie mają mega pomysły, są bardzo zdeterminowani i bardzo dobrze przygotowani. I przede wszystkim - ja kiedyś wysłałam wniosek o dotację unijną trzy dni po ogłoszeniu konkursu i dostałam odpowiedź, że napłynęła już wystarczająca ilość wniosków.
Dotację z PUP dostać łatwo - jak to zrobić dowiesz się ze swojego urzędu pracy. Tu nikt Ci nie pomoże, bo każdy urząd ma swoje wymagania.

trivial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości