|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Spadków oczekujemy bo dzielnie dietujemy- Dieta South Beach część XV
Cytat:
W II fazie wprowadzałaś węgle zgodnie z planem? U Arschen to się obawiam, że mogło być tak, że mało jadła i organizm się bronił. Nie wiem jak to jest u Ciebie, ale też różnie może być z metabolizmem po tych dietach. Na czym Weight Watchers polega? Nie wiem czy kolejna dieta to jest jakieś rozwiązanie, szczerze mówiąc... Może trzeba się przyjrzeć jak teraz jesz i czy coś można poprawić? Ciężka sprawa.
![]() |
#4772 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ksylitol nie jest tak drogi, kilogram kosztuje ok. 35 zl w dobrym sklepie internetowym ![]() ![]() Cytat:
![]() P.S. Wróciłaś! ![]() ![]() Cytat:
Większym minusem jest biały cukier? Nie zgodziłabym się. Już wolałabym jeść cukier w umiarkowanych ilościach niż slodzik ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Jadasz owoce?
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2013-07-19 o 16:20 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4773 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4774 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Biały cukier powoduje wyrzuty insuliny, czego nie robią słodziki. Ogólnie cukier to zguba naszego świata, a ludzie go bronią z przyzwyczajenia głównie. Mówiłam - otyłość, cukrzyca, próchnica... Wszystko sprawka cukru. Jest to udowodnione naukowo i wręcz nikt temu nie zaprzecza. A słodziki? Nic nie zostało udowodnione w kwestii ich rakotwórczości, nie zdziwiłabym się, gdyby to lobby cukrowe robiło słodzikom czarny PR. Owoce jem, ale w nich nie ma tak dużo fruktozy - jest za to dużo wody, witaminy, błonnik... Suma nie jest taka zła, choć chudnięcia to one nie wspomagają. Natomiast mówię o fruktozie już wyizolowanej z owoców, jest ona szkodliwa i powoduje szybkie tycie. Jak pierwszy raz robiłam SB, to używałam fruktozy, bo gdzieś wyczytałam, że można.. Jak sobie teraz pomyślę, to brrrr. Lepszy już biały cukier. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Powyższe stwierdzenia to nie są tylko moje teorie, rozmawiałam z koleżanką dietetyczką o tym, wręcz ona mi uświadomiła pewne sprawy.
![]() |
#4775 |
Zakorzenienie
|
Ja się wyłamię z ogólnej dyskusji i zadam jeszcze dwa nurtujące mnie pytania
![]() Do czego używacie mleka w proszku - macie jakieś fajne przepisy? Kupiłam, ale nie użyłam... A drugie - gdzie kupujecie krewetki? Świeże, czy mrożone? Ja dotąd jadałam jedynie w knajpkach, sama nie robiłam, bo nie wiem jakie i gdzie kupić...? I jeszcze powtarzam moje pytanie o produkty skrobiowe: ile mąki pełnoziarnistej i makaronu z pełnego ziarna odpowiada jednej porcji skrobi? Pół szklanki, coś mi się kojarzy, ale nie wiem, czy dobrze... |
![]() ![]() |
![]() |
#4776 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wspomagają chudnięcia, ale też nie powodują monstrualnego tycia jak się nie je 2 kg bananów dziennie. 3-5 porcji dziennie w zupełności pozwala zachować sylwetkę. Co do czystej fruktozy są się zgodzę z tym, że jest szkodliwa - źle wpływa na funkcjonowanie wątroby. ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
![]() Z mleka w proszku można zrobić np. krem czekoladowy.
![]() |
#4777 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, to że ludzie na zewnątrz wyglądają super, nie znaczy, że są zdrowi na 100%. Jednych spożywanie cukru dotknie bardziej, innych mniej. Można być na zewnątrz szczupłym, a mieć otłuszczone narządy wewnętrzne, próchnicy teraz można zapobiegać, w końcu większość z nas chodzi do dentysty i nie doprowadzi do wypadnięcia zębów. A np. Eskimosi nie jedzą cukru, nie myją zębów, z tego co wiem i mają idealne uśmiechy... U nas bez mycia zębów w końcu by nas opanowała próchnica, co w naturze nie powinno występować ![]() Nie rozumiem bronienia cukru, naprawdę. Jest pyszny, fakt, ale gdyby wszyscy używali słodzików, ludzie byliby zdrowsi. A tak to tylko takie przyzwyczajenia.. "Przecież cukier jest taki normalny, co w nim może być niedobrego" itp. Jasne, kawałek ciasta w tygodniu nie zaszkodzi, ale spójrzmy realnie ile się cukru zjada. Wiele osób słodzi parę napojów dziennie, niektórzy jeszcze piją słodkie napoje, sporo osób się zajada słodyczami, które są słodkie i niezdrowe, ale cukier jest też w różnych płatkach śniadaniowych, nawet tych niby zdrowych, jest w jogurtach itp. Nawet nie opychając się słodyczami można mieć problemy wywołane cukrem. Co do 3-5 porcji owoców dziennie, to może na utrzymaniu rzeczywiście, ale na diecie jak dla mnie max 3 porcje i to w późniejszych etapach. ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() Krewetki ja kupuję w Biedronce mrożone Black Tiger. 250 g za 10 zł.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4778 |
Zakorzenienie
|
to może dlatego ja mam mocne zęby i mi się jakoś nie psują jak innym, bo rzadko piłam kawę czy herbatę, a herbatę i tak zawsze gorzka, słodkiego mało jadłam, wolałam słone np. paluszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4779 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie zawsze jest takie logiczne wyjaśnienie, mojemu bratu się nie psują zęby, co prawda nie jada słodyczy, ale słodzi herbatę ze 3 łyżeczki. Ja myślę, że to może być kwestia picia mleka w dzieciństwie, bo ja nie piłam nigdy mleka i zawsze miałam problemy z zębami (zawsze jakaś dziura się znalazła). Niby mleko najzdrowsze nie jest, ale może rzeczywiście wzmacnia zęby i kości... ![]()
![]() |
#4780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bronię cukru, ale nie jestem zwolennikiem codziennego opychania się słodzikami. Jest tyle zamienników cukru, że można przebierać i wybrać coś ciekawszego moim zdaniem. Ale to moje zdanie i zwolennicy słodzików nie muszą się ze mną zgadzać, to przecież oczywiste. Poza tym dlatego pisałam o tym kawałku ciasta raz w tygodniu, bo nie jest koniecznością jedzenia słodkich płatków na śniadanie, picie słodkich napojów czy jogurtów owocowych z cukrem. Sama jem na śniadanie owsiankę lub własne musli, ze "słodkich" napojów piję czystą wodę z miętą i cytryną ![]() ![]() Ale mam rozumieć, że czekolady gorzkiej to nie jesz? Na utrzymaniu, tak. Na całej II fazie jadłam 3 porcje owoców, jak było przykazane. Na III sobie dołożyłam więcej. Ale III fazy nie traktuję jako zbiór zasad, których trzeba się trzymać i czasem zjem jednego banana, a czasem miskę poziomek, zależy jak mam ochotę. Tak samo ze słodyczami - nie do 75 kcal dziennie, a jak mam ochotę, czasem jest to pół tabliczki czekolady gorzkiej lub kilka muffinek owsianych, a czasem nic i nic, i nic. Tak normalnie, jak to w życiu bywa.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2013-07-19 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4781 |
Zakorzenienie
|
Na obiad u mnie byly placki cukiniowe polane jogurtem naturalnym, mistrzostwo!
![]() Co do zębów to ja nie mam ani jednej dziurki i plomby tak mam zdrowe zęby a jadłam i slodycze, i palilam, i pije bardzo dużo herbaty i mleka nie lubie więc łamię stereotypy ![]()
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
![]() ![]() |
![]() |
#4782 |
Zadomowienie
|
Kretka, cukier nie jest najgorszy na świecie, ale jednak uzależnia i mało kto go stosuje z takim umiarem jak osoby na III fazie SB
![]() Tobie leciała waga z owocami, ja poprzestałam na 2 skrobiach i 2 owocach dziennie, bo jak jadłam więcej, to miałam jakieś mini przestoje. Każdy jest inny. ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Gorzką czekoladę oczywiście jem na II fazie ![]()
#4783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może jakbyś jadła te 3 skrobie i 3 owoce to waga w końcu poleciałaby? Mini przestoje to nie taka tragedia, biorąc pod uwagę, że wagę masz w normie. Nie warto metabolizmu rozwalać takim restrykcyjnym dietowaniem. Gorzka czekolada ma cukier ![]() ![]()
![]() |
#4784 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Raczej bałabym się zaryzykować i jeść 6 porcji węgli dziennie. Ale zobaczymy. Póki co jestem na I fazie, mówiłam o swoim poprzednim odchudzaniu.
![]() |
#4785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz możesz ze zdrowszym podejściem zacząć, 6 porcji węgli (rozumiem, że liczysz owoce i skrobię razem) to i tak mało jak na ludzkie zapotrzebowanie, więc nie warto zmniejszać na siłę, bo chce się być chudym nieważne jakim kosztem.
![]() |
#4786 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówiłam, że kawałek ciasta nic nie szkodzi. A czekolady to ja zawsze zjadałam 1 pasek max ![]()
![]() |
#4787 |
Wtajemniczenie
|
Odp: Spadków oczekujemy bo dzielnie dietujemy- Dieta South Beach część XV
Henia
A co tu tak pusto, śpicie jeszcze? Ja troszkę ogarnelam chaos w domu, pranie się pierze, buraki gotują. TŻ w pracy a my oglądamy bajki ![]() Cukier tak jak sól, zabija naturalny smak potraw, owoców. Ja rzadko jem kupne jogurty owocowe, bo są zbyt slodkie, wolę jogurt naturalny plus owoce, nie slodze koktajli, a dla TŻ musi być z cukrem, bo są zbyt kwaśne . Moje dania są też zazwyczaj nie dosolone. Zanosi się na deszcz i wieje, co tu robić? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4788 |
Zakorzenienie
|
Odp: Spadków oczekujemy bo dzielnie dietujemy- Dieta South Beach część XV
Ja nie spie. Niedawno sniadanie zjadlam, a teraz zabieram sie za sprzatanie
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4789 |
Raczkowanie
|
Ja wstalam przed momentem i pije kawę
![]() ![]() Używam slodzika juz dość długo, od chwili jak tego nieszczęsnego dukana robiłam więc juz ponad 2 lata i jest to dla mnie juz codziennością i nie zaglebiam sie w to jaki ma na mnie wpływ. Bardzo dobry jest tez cukier brązowy demerara - szczególnie do kawy. A soli to szczerze mówiąc wogole nie używam - niewiem z czego to wynika ale mam bardzo wyczulony smak na slone. Potrawy ktore według innych sa po prostu dobrze doprawione / dosolone dla mnie sa za slone. Często zapomniałam posolic ziemniaków dla tzta czy innych potraw. Dla mnie sól mogłaby nie istnieć - za to uwielbiam pieprz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4790 |
Zakorzenienie
|
Witam ja dzisiaj mam mega sprzątanie, więc do poniedziałku mało mnie będzie
![]() ![]() Po remoncie jest zawsze tyle sprzątania ![]() ![]() Co do soli, to ja zawsze używałam bardzo dużo, dla mnie cukier mógłby nie istnieć, ale sól zawsze musiała być, na Dukanie nauczyłam się stopniowo coraz mniej solić, a teraz solę bardzo rzadko i tylko troszkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4791 |
Zadomowienie
|
Ale się super czuję :/ Pół nocy było mi zimno, oczywiście nie wstałam, żeby sobie wyjąć ciepłą kołdrę. A od rana mnie brzuch boli i jakoś mnie mdli.
#4792 |
Zakorzenienie
|
Ale tu ciszą powiewa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4793 |
Zakorzenienie
|
To jak nikogo nie ma, to ja wstawię zdjęcia jedzonka
![]() Mój dzisiejszy obiad i deser ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4794 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pyszności tam miałaś, tylko powiedz mi co to za placki z tym pomidorem i co miałaś na deser ![]() ![]()
![]() |
#4795 |
Raczkowanie
|
Ajajajajjjj
![]() ![]() Błagam, powiedzcie mi, co można zrobić, żeby nie czuć ochoty na słodycze? To mija podczas diety? To mój najgorszy wróg! Czy mogę do Was wrócić? Od jutra zaczynam SB, tym razem na poważnie. W ramach utrzymania się w moim postanowieniu kupiłam sobie karnet open do nowootwieranego klubu fitness. Mam nadzieję, że moja koleżanka jutro też sobie kupi karnet i od końca lipca zaczniemy chodzić codziennie ![]()
#4796 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4797 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Spadków oczekujemy bo dzielnie dietujemy- Dieta South Beach część XV
Cytat:
![]() Placki to: 2 lyzki grudek z serka wiejskiego, 3 lyzki lekko zmielonych platkow owsianych, 1 jajko i przyprawy ![]() ![]() A deser to pseudolody z czekoladowymi pseudogroszkami ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4798 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Spadków oczekujemy bo dzielnie dietujemy- Dieta South Beach część XV
Cytat:
![]()
![]() |
#4799 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4800 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ochota na słodycze przechodzi na I fazie, ale nie można robić ŻADNYCH odstępstw.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.