Vademecum antykoncepcji! - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-25, 19:25   #4771
IzzieSt
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

no to w poniedzialek musisz wziaąć pierwsza placebo, pewnie będziesz musiała skrócić dni na czynnych tabletkach (ale ma ich być minimum 14) i pamiętaj aby nie wydłużać przerwy (placebo)

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2016-04-25 o 20:05
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-25, 20:01   #4772
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
no to w poniedzialek musisz wziaąć pierwsza placebo, pewnie będziesz musiała skrócić dni na czynnych tabletkach (ale nie ma ich być minimum 14) i pamiętaj aby nie wydłużać przerwy (placebo)
Dzięki
To opakowanie biorę jeszcze normalne.
Ale w trzecim opakowaniu placebo pierwsza tabletka przypada mi na 3-go czerwca(piątek) czyli mam wziąć pierwszą białą 30-go maja ?I od 3-go(placebo mam 4 szt) zaczynam normalnie czwarte opakowanie ?

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-25, 20:05   #4773
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Dzięki
To opakowanie biorę jeszcze normalne.
Ale w trzecim opakowaniu placebo pierwsza tabletka przypada mi na 3-go czerwca(piątek) czyli mam wziąć pierwszą białą 30-go maja ?I od 3-go(placebo mam 4 szt) zaczynam normalnie czwarte opakowanie ?
Dokładnie tak
Stary 2016-04-25, 20:07   #4774
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Dokładnie tak
Dziękuje Ci bardzo

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-07, 09:36   #4775
201704060907
Konto usunięte

Zmieniłam tabletki z lżejszych na mocniejsze, tzn. te same hormony, jedynie zwiększona lekko dawka enytyloestradiolu.
Jestem na 10 tabletce i przytyłam już 2 kg, puchnę, nie mogę założyć pierścionków, łydki tak ociężałe, że jedynie leżę.
Czy to przejdzie, czy będę tyła i wyglądała jak słoń? Nie będę oszukiwać - tabletki zaczęłam brać, żeby nie mieć okresu na ślubie, a teraz nie wiem, między czym a czym wybierać - czy między okresem na ślubie (w sensie: odstawienie tabletek) czy wyglądaniem jak świnia na ślubie?

Najgorsze, że nie mam możliwości konsultacji z lekarzem, bo nie mam jak wyjść z pracy.

Czy to mi się ureguluje? Mam 5 paczkę, ale ogólnie pierwszą ze zwiększonym hormonem. Poprzednie 4 opakowania to niski hormon - i nie trzymały mi cyklu, ale nic nie tyłam :-/

Teraz już mam 2kg na plusie i to w przeciągu 9 dni. W takim tempie to niedługo będę wyglądać jak utuczona świnia...
201704060907 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-13, 10:45   #4776
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez mizmaz Pokaż wiadomość
Zmieniłam tabletki z lżejszych na mocniejsze, tzn. te same hormony, jedynie zwiększona lekko dawka enytyloestradiolu.
Jestem na 10 tabletce i przytyłam już 2 kg, puchnę, nie mogę założyć pierścionków, łydki tak ociężałe, że jedynie leżę.
Czy to przejdzie, czy będę tyła i wyglądała jak słoń? Nie będę oszukiwać - tabletki zaczęłam brać, żeby nie mieć okresu na ślubie, a teraz nie wiem, między czym a czym wybierać - czy między okresem na ślubie (w sensie: odstawienie tabletek) czy wyglądaniem jak świnia na ślubie?

Najgorsze, że nie mam możliwości konsultacji z lekarzem, bo nie mam jak wyjść z pracy.

Czy to mi się ureguluje? Mam 5 paczkę, ale ogólnie pierwszą ze zwiększonym hormonem. Poprzednie 4 opakowania to niski hormon - i nie trzymały mi cyklu, ale nic nie tyłam :-/

Teraz już mam 2kg na plusie i to w przeciągu 9 dni. W takim tempie to niedługo będę wyglądać jak utuczona świnia...
Jeśli nie jesz więcej, to nie przytyjesz nie wiadomo ile. EE lubi zatrzymywać wodę w organizmie. Na razie nie panikuj; możesz popić sobie napar z pokrzywy (herbatkę pokrzywową do kupienia w każdej aptece) by zobaczyć czy wysikasz trochę nadmiaru wody. Ogranicz też spożycie soli, bo ta też świetnie zatrzymuje wodę. Obserwuj ciało - jeśli przez 3 miesiące sytuacja będzie katastrofalna to zmień tabsy na inne.
Stary 2016-05-15, 08:18   #4777
Aritta
Raczkowanie

Tabletka po a plastry antykoncepcyjne

Witam, w sobotę niestety pękła nam prezerwatywa. Jestem przed okresem ( byłam w czwartek u lekarza badał mnie i stwierdził ze okres będzie niedługo). Niestety on sie opoźnia podejrzewam ze moze to byc wina antybiotyków ktre brałam. Planowana miesiączka miała przyjść w czwartek niestety do tej pory jej nie ma. Na dodatek lekarz przepisał mi plastry antykoncepcyjne lisvy. Zastanawiam sie czy jeżeli wezmę tabletkę po bede mogła normalnie zacząć kuracje plastrami, czy poczekać do następnej miesiączki. Wiem ze tabletka po to bardzo duża dawka hormonów a na dodatek okres tez moze po niej sie rozregulowac. Zeby jeszcze tego było mało to będzie moja druga tabletka w przeciągu 6 miesięcy. Chciałbym uniknąć takiej dawki hormonów ale z drugiej strony boje sie ze moge zajść w ciąże. Co według was powinnam zrobić ? Od stosunku nie minęło jeszcze 24 h.
Aritta jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-15, 10:24   #4778
Frezja__
Zakorzenienie

Dot.: Tabletka po a plastry antykoncepcyjne

Cytat:
Napisane przez Aritta Pokaż wiadomość
Witam, w sobotę niestety pękła nam prezerwatywa. Jestem przed okresem ( byłam w czwartek u lekarza badał mnie i stwierdził ze okres będzie niedługo). Niestety on sie opoźnia podejrzewam ze moze to byc wina antybiotyków ktre brałam. Planowana miesiączka miała przyjść w czwartek niestety do tej pory jej nie ma. Na dodatek lekarz przepisał mi plastry antykoncepcyjne lisvy. Zastanawiam sie czy jeżeli wezmę tabletkę po bede mogła normalnie zacząć kuracje plastrami, czy poczekać do następnej miesiączki. Wiem ze tabletka po to bardzo duża dawka hormonów a na dodatek okres tez moze po niej sie rozregulowac. Zeby jeszcze tego było mało to będzie moja druga tabletka w przeciągu 6 miesięcy. Chciałbym uniknąć takiej dawki hormonów ale z drugiej strony boje sie ze moge zajść w ciąże. Co według was powinnam zrobić ? Od stosunku nie minęło jeszcze 24 h.
Rozumiem, że prezerwatywa pękła już po tym jak partner doszedł, nie w trakcie stosunku? Pytam dla pewności.
Plastry bym na razie odpuściła i wzięłam tabletkę po. Prowadzisz obserwacje cyklu?

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-15, 12:00   #4779
maartysiia
Przyczajenie

Pomocy!!!

Hej. Wiem, że zapewne już był taki wątek, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Otóż właśnie skończyłam 3 opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Sidretella 20 Zawsze miałam bardzo regularne miesiączki, a teraz? Coś się dzieje. W tamtym miesiącu wystąpiło tylko 2-dniowe krwawienie po odstawieniu tabletek, 2 miesiące temu nie miałam tego krwawienia, tak samo teraz.. zero krwawienia czy plamienia Czy powinnam się udac z tym do ginekologa czy to normalne na początku zażywania hormonów? Pozdrawiam
maartysiia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-15, 12:09   #4780
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Antykoncepcja

A ulotkę czytałaś?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-15, 12:16   #4781
Ettienette
Raczkowanie

Dot.: Pomocy!!!

Raz gdyby nie wystąpiło to ok, ale dwa razy z rzędu to na twoim miejscu bym poszła...
Stary 2016-05-15, 12:21   #4782
sandrasandia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maartysiia Pokaż wiadomość
Hej. Wiem, że zapewne już był taki wątek, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Otóż właśnie skończyłam 3 opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Sidretella 20 Zawsze miałam bardzo regularne miesiączki, a teraz? Coś się dzieje. W tamtym miesiącu wystąpiło tylko 2-dniowe krwawienie po odstawieniu tabletek, 2 miesiące temu nie miałam tego krwawienia, tak samo teraz.. zero krwawienia czy plamienia Czy powinnam się udac z tym do ginekologa czy to normalne na początku zażywania hormonów? Pozdrawiam
Tego typu problemy z nieregularnym krwawieniem na poczatku brania tabletek sa normalne. Jezeli nie zrobilas zadnego bledu w braniu ich (nie zapomnialas zadnej tabletki, nie przedłużylas przerwy, nie bralas niczego co wchodzi w interakcje z tabletkami itp) to wszystko jest okej. Przez pierwsze pare opakowan organizm sie dopiero przystosowuje do tabletek stad i rpzne krwawienia lub jego brak. Mysle ze w ciagu nastepnym 2-3 opakowan juz sie to ustabilizuje, a jesli nie to radze udac się do lekarza, pogadac z nim o tym i zmienic tabletki
sandrasandia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-15, 13:23   #4783
Aritta
Raczkowanie

Tak pękła po tym. Tak zapisuje w kalendarzyku i spóźnia mi sie jakieś 3 dni.
Stary 2016-05-15, 13:32   #4784
Frezja__
Zakorzenienie

Chcidzilo mi temperaturę, śluz. Czy jesteś w stanie stwierdzić czy owulacja była czy nie.

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-15, 14:08   #4785
Aritta
Raczkowanie

Niestety jesli chodzi o temperaturę to nigdy nie mierzyłam, ale zawsze obserwuje podczas owulacji bóle jajników. W tym miesiącu tez takie bóle występowały ale tylko to jestem w stanie powiedziec ;(.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Teoretycznie powinnam miec teraz dni niepłodne.
Stary 2016-05-15, 15:43   #4786
quench
Are you talking to me?!

Przecież w ulotce jest napisane że krwawienie może się nie pojawić i nie jest to nic niepokojącego. Czasami jest tak że w jednym miesiącu krwawienie będzie a w drugim już nie. Jeśli bardzo Ci to przeszkadza to pogadaj z ginekologiem o zmianie tabletek.
Stary 2016-05-16, 16:45   #4787
maartysiia
Przyczajenie

Okres, pilne !

Witam, czy brak okresu na początku brania hormonów jest normalny? Spóźnia mi się już trzeci miesiąc. Tylko w tamtym miesiacu wystąpiło lekkie 2-dniowe krwawienie
Seksu nie uprawiałam, tabletek nie pominęłam
Stary 2016-05-16, 17:13   #4788
oczkowglowie
Przyczajenie

Dot.: Okres, pilne !

a może lepiej zapytać lekarza?
oczkowglowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 18:26   #4789
maartysiia
Przyczajenie

Jestem już zapisana na wizytę, ale na nfz trzeba troszkę poczekać Dlatego też szukam odpowiedzi gdzie indziej, bo być może ktoś kiedyś przez to przechodził. Po za tym ten portal chyba właśnie jest do zadawania pytań Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-16, 18:37   #4790
quench
Are you talking to me?!

Matko, nic Ci się nie spóźnia. Po prostu w przerwie nie zawsze występuje krwawienie z odstawienia. Przy czym w trakcie ostatniej przerwy miałaś już krwawienie. To nic, że 2-dniowe. Czasami to tak wygląda. Jeśli Ci to przeszkadza, ginekolog zmieni Ci tabletki na inne.
Stary 2016-05-30, 18:34   #4791
panimloda000
Przyczajenie

Antykoncepcja,a okres!

Hej! Ostatnio zaczełam brać tabletki antykoncepcyjne,teraz jestem w trakcie kończenia drugiego opakowania.Jestem mało obeznana i chciałabym się trochę dowiedzieć. Podczas brania tabletek ma się zwykły okres taki jaki miałam cały czas przed brakiem tabletek? Wiem,że ma się tzw.krwawienie z odstawienia ,ale czy ma się również zwykły okres?? Ostatnią miesiączką miałam 14 kwietnia i powinnam dostać kolejnego 16 dni temu czy to normalne,że spóźnia mi się aż ponad tyle dni?
panimloda000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-30, 18:46   #4792
IzzieSt
Zakorzenienie

Dot.: Antykoncepcja,a okres!

:O

Chcesz mieć krwawienie z odstawienia i miesiączkę? Po pierwszym opakowaniu dostałaś krwawienia? Nie masz miesiączek, dni płodnych ani owulacji przy tabsach
Stary 2016-05-30, 18:50   #4793
panimloda000
Przyczajenie

No po pierwszym opakowaniu miałam krwawienie z odstawienia. To co podczas tabletek będę mieć tylko to krwawienie z odstawienia a okresu normalnego tak jak zawszemialam nie będę mieć?jak ginekolog mi mówił,ze będę mieć i badał mnie na możliwość ciąży.
Stary 2016-05-30, 19:23   #4794
IzzieSt
Zakorzenienie

Nie będziesz mieć okresu. jakie masz tabletki? I ile masz lat? badał cię na możliwość ciąży czyli jak? mówił Ci że będziesz mieć krwawienie z odstawienia i miesiączkę?

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2016-05-30 o 19:24
Stary 2016-05-30, 19:40   #4795
panimloda000
Przyczajenie

Mam 19 lat.Biorę vibin mini.Sprawdzał wielkość macicy.
Stary 2016-05-30, 20:02   #4796
adult90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez panimloda000 Pokaż wiadomość
Mam 19 lat.Biorę vibin mini.Sprawdzał wielkość macicy.
Nie będziesz miała okresu! Bo po to bierzesz tabletki aby zahamować owulację. Nie owulujesz, więc i okresu nie będziesz miała.
Jedyne co będziesz miała to krwawienia z odstawienia.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-30, 20:06   #4797
panimloda000
Przyczajenie

To dlaczego lekarz mi powiedział inaczej?
Stary 2016-05-30, 20:30   #4798
IzzieSt
Zakorzenienie

może to był jego skrót myślowy: okres=krwawienie z odstawienia, wygląda to zazwyczaj tak samo stąd niektórzy używają zamiennie. Nie wierzę że ci powiedział że będziesz miała krwawienie z odstawienia i miesiączkę

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2016-05-30 o 20:32
Stary 2016-05-30, 21:42   #4799
paniusia77
Raczkowanie

Dobrze dziewczyny pisza. podczas brania tabletek nie bedziesz miała miesiaczki tylko krwawienie. Musiałaś źle zrozumieć Przy prawidłowym przyjmowaniu tabletek nie ma mowy o ciaży.
paniusia77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 06:03   #4800
panimloda000
Przyczajenie

Ok,dzięki za odpowiedz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości