Technik farmacji -warto? - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-17, 18:46   #4831
memento12
Zakorzenienie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez justysd Pokaż wiadomość
Alyssum z góry dziękuję za pomoc

Jak tam wrażenia po teście? Ja osobiście uważam, że był bardzo trudny, sporo pytań mnie zaskoczyło kompletnie (a prawo to już w ogóle... całe szczęście wystarczy mieć 6 o.k. by zdać)
Moglabys wrzucic test tutaj lub wyslac na maila?Zdaje w czerwcu i juz sie bojeMoj mail dorota@grajewo.org
Stary 2012-01-17, 18:58   #4832
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
to jest opis egzaminu takiego jak jest teraz.Masz 420 minut na napisanie projektu.Miałaś już do czynienia z projektami?Na którym jesteś roku?Tyle,że tam jest napisane,żeby nie zaczynać tego projektu od wykonania leku .ALe wszystko jest pisemne ,nic nie muszisz robić przed żadną komisją.A co do wcześniejszego Twojego pytania to nic nie słyszałam,żeby się zmieniły zasady egzaminu
nie egzaminu na pewno nie piszemy 7 godzin

Mamy 4 godziny na napisanie projektu. Leku nie wykonujemy chociaż chodzą słuchy ze ma tak być od 2013 roku ale takie plotki pojawiają się chyba co roku. a ten zapis był także w tamtym roku i pewnie kilka lat wstecz tez a dotychczas nikt leku nie wykonywał

Edytowane przez 4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Czas edycji: 2012-01-17 o 19:00
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 19:02   #4833
jasmine
Raczkowanie

GG do jasmine

Cytat:
Napisane przez memento12 Pokaż wiadomość
Moglabys wrzucic test tutaj lub wyslac na maila?Zdaje w czerwcu i juz sie bojeMoj mail dorota@grajewo.org

Ja też BARDZO BARDZO proszę o test. Mój mail to: zieberka89@gmail.com

jasmine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 20:46   #4834
kika14
Zadomowienie

Ja jestem dopiero na I roku technika i z projektem jeszcze nie miałam do czynienia, ale chciałam się dowiedzieć o formie egzaminu. Właśnie słyszałam w szkole coś o zmianach w 2013 roku (takie plotki) i się trochę przestraszyłam. Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pozdrawiam
Stary 2012-01-17, 20:51   #4835
miminka10
Raczkowanie

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31680653]nie egzaminu na pewno nie piszemy 7 godzin

Mamy 4 godziny na napisanie projektu. Leku nie wykonujemy chociaż chodzą słuchy ze ma tak być od 2013 roku ale takie plotki pojawiają się chyba co roku. a ten zapis był także w tamtym roku i pewnie kilka lat wstecz tez a dotychczas nikt leku nie wykonywał[/QUOTE]

ups miało być 240
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 21:07   #4836
Konto usunięte

domyśliłam się ze to literówka ale wolałam cie poprawić bo jeszcze by się dziewczyna przestraszyła ze projekt zajmuje 7 godzin
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 21:14   #4837
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Dziewczyny ja bardzo chętnie wrzucę test i klucz, ale najwcześniej w piątek. Zrozumcie proszę - jutro mam ostatni dzień na przypomnienie projektów... A czuję, że doba to za mało..
Na spokojnie, już po wszystkim poskanuję i udostępnię
justysd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 21:24   #4838
Alyssum
Wtajemniczenie

justysd o w końcu się spotkałyśmy napisalam jak ma być ta recepta przeprawie z poprzedniej strony .

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Napisane przez kika14 Pokaż wiadomość
Ja jestem dopiero na I roku technika i z projektem jeszcze nie miałam do czynienia, ale chciałam się dowiedzieć o formie egzaminu. Właśnie słyszałam w szkole coś o zmianach w 2013 roku (takie plotki) i się trochę przestraszyłam. Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pozdrawiam
może wejdzie coś takiego jak było zawsze czyli robienie danego leku, potem wysylaja probki do laboratorium i szybciej będziecie wiedziec czy zdaliście to jest 100 razy lepsze niż siedzenie tyle godzin na tylku aż wszystko skreca

Alyssum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-17, 21:42   #4839
kika14
Zadomowienie

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31684430]domyśliłam się ze to literówka ale wolałam cie poprawić bo jeszcze by się dziewczyna przestraszyła ze projekt zajmuje 7 godzin [/QUOTE]

Nie wiem, co bym napisała w te 7 godzin
Stary 2012-01-17, 22:13   #4840
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarna0612 Pokaż wiadomość
I widze, że mogą tylko niektórzy "zapominać o pierdołach"

może najwyższy czas odróżnić pierdoły od poważnych braków w twojej wiedzy.

Otóż pierdoła to np, niedopisanie wystarczającej ilości sprzętu czy utensylii aptecznych - za to odejmą punkty ale zda się, nie na 9x % ale na 8x % np .

Za to za twoje braki chyba lepiej poważnie się wziąć aby w ogóle przystąpić do egzaminu. Piszę to naprawdę poważnie i nie, że się uczepiłam ale śmiem stwierdzić, że ten zawód to chyba nie dla ciebie. W aptece jak nie rozpoznasz czy w recepcie występuje niezgodność to przy dobrych wiatrach na recepturze się rozczarujesz , wywalisz do kibelka zawartość i pojdziesz do opiekuna udając, że nic się nie stało - powiesz, że jednak nie wiesz jak to wykonać.

Przy gorszych podziękują za współpracę i oddadzą papierki.

1) nie nie każdą sita są różne i subst lecznicze też różne

Wymiary oczek sita [mm]
Stopień rozdrobnienia substancji
Wymagania
5,6
grubo rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 5,6 i nie więcej niż 20% przez sito 3,15
3,15
Średnio rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 3,15 i nie więcej niż 20% przez sito 1,6
1,6
Miałko rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,6 i nie więcej niż 20% przez sito 1,0
1,0
Bardzo miałko rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,0 i nie więcej niż 20% przez sito 0,5
0,5
Grubo sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,5 i nie więcej niż 40% przez sito 0,315
0,315
Średnio sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,315 i nie więcej niż 40% przez sito 0,16
0,16
Miałko sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,16
0,08
Bardzo miałko sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,08

zmikronizowana
80% cząstek nie większych niż 10 µm, pozostałe nie większe niż 50 µm

2)Niezgodności recepturowe w lekach stałych

Zjawisko euteksji w recepturze dotyczy:

KWASU ACETYLOSALICYLOWEGO Z:

• wodorowęglanem sodu
• urotropiną
• fenazonem
• aminofenazonem
• antypiryną
• niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (metamizol sodowy)

SALOLU Z:
• kamforą
• wodzianem chlorku
• mentolem
• fenazonem
• mocznikiem

MENTOLU Z:
• kwasem salicylowym
• kamforą
• tymolem
• salolem
• mocznikiem

Mieszaniny eutektyczne gorzej rozpuszczają się w rozpuszczalniki niż każda z niej osobno.

Niezgodność można poprawić poprzez:
- rozdzielenie niezgodnych składników
- zastosowanie odpowiedniej kolejności mieszania składników

Proszki higroskopijne

Do substancji podatnych na wilgocenie zaliczamy:
- suche ekstrakty roślinne
• Belladonnae ext. sicc. (w aptece występuje w rozcierce z laktozą 1+1)
- kwas acetylosalicylowy
• Aspiryna (sama w sobie nie jest higroskopijna, ale w mieszance z higroskopijnym proszkiem ulega hydrolizie do kwasu salicylowego i kwasu octowego)
• Hydrolizę kwasu acetylosalicylowego przyspiesza alkaliczne środowisko pochodzące np. od: urotropiny, salolu, węglanu sodu
- urotropina
- bromki – szczególnie w potrójnej mieszance

- rozdzielenie niezgodnych składników i wydanie osobno w postaci proszku
- rozdzielić niezgodne składniki innymi składnikami leku recepturowego
- dodać substancji obojętnej laktozy lub skrobi

Proszki zawierające substancje higroskopijne wydaje się z apteki w szczelnie zamkniętym opakowaniu, papierową torebkę umieszcza się dodatkowo w foliowej torebce zamykanej strunowo.

ADSORPCJA
Polega na wiązaniu substancji siłami van der Waalsa.

Silne właściwości adsorpcyjne ma:
- węgiel leczniczy
- glinka biała
- wodorotlenek glinu
- proszki w postaci pigułek

Łączenie w lekach recepturowych ciał o silnych właściwościach adsorpcyjnych np. węgiel leczniczy z substancja łatwo się adsorbującymi np. alkaloidy lub glikozydy nasercowe; prowadzi do silnego zaadsorbowania się glikozydów lub alkaloidów na węgiel.

Teraz odpowiedz sobie na swoje pytanie bo ono kompletnie nie tyczy się proszków
.

3) Jeśli chce sprawdzić dawkę danej substancji robiąc czopki a w FP nie ma dawek doodbytniczo to korzystam z jakiś innych?

A jak myślisz masz to ominąć bo nie podano? pomyśl logicznie - liczysz z dożylnej, domięśniowej czy może doustnej? niepotrzebne skreślić.

w zeszłym roku OKE nie wymagało liczenia 3/4 doustnej tylko po prostu doustnej.

Już bardziej na tacy się nie da ale to będzie i tak jak grochem o ścianę, bo za niedługo jakaś nowa osoba wyskoczy z takimi samymi pytaniami, broniąc się, że google gryzie albo nie chce im się wątku przeszukiwać ...

Edytowane przez Alyssum
Czas edycji: 2012-01-17 o 22:18
Stary 2012-01-17, 23:01   #4841
czarna0612
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Alyssum Pokaż wiadomość

Otóż pierdoła to np, niedopisanie wystarczającej ilości sprzętu czy utensylii aptecznych - za to odejmą punkty ale zda się, nie na 9x % ale na 8x % np .

Za to za twoje braki chyba lepiej poważnie się wziąć aby w ogóle przystąpić do egzaminu. Piszę to naprawdę poważnie i nie, że się uczepiłam ale śmiem stwierdzić, że ten zawód to chyba nie dla ciebie.
[CENT]
O, widze, że się jednak ktoś znalazł.
Za odpowiedzi dzięki wielkie i nie jak grochem o ściane
Poza tym Nie oceniaj/oceniajcie kogoś po 3 pytaniach, czy ten zawód jest dla tego kogoś czy nie bo na ten temat mogę wypowiedzieć się ja czy np.moi dawni wykładowcy..
Wiele osób tutaj pyta o liczenie śr. masy łyzki/kropli itp. Im też powiesz, że to nie jest zawód dla nich? Skoro to też przecież podstawa podstaw..

Nie mam zamiaru tu od nikogo nic sępić czy czekać aż ktoś coś za mnie zrobi. Ale chyba pytania można zadawać, prawda?
czarna0612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 00:34   #4842
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiele osób tutaj pyta o liczenie śr. masy łyzki/kropli itp. Im też powiesz, że to nie jest zawód dla nich? Skoro to też przecież podstawa podstaw..
A kto napisał, że to podstawa podstaw? z tym zagląda się do tabel. Tu tak pi razy oko mniej więcej jak się to liczy .

Moim zdaniem i tak masz ogromne braki przed egzaminem bo nie wiedziałaś rzeczy podstawowych. Technik farmaceutyczny boryka się z duzo gorszymi problemami w aptece.

---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ----------

Cytat:
Nie mam zamiaru tu od nikogo nic sępić czy czekać aż ktoś coś za mnie zrobi. Ale chyba pytania można zadawać, prawda?
skoro zadajesz takie to czekałaś na to aż ktoś na nie odpowie.
Pytania zadawać można , ale jak stali użytkownicy czytają po raz milionowy jedne i te same pytania to nie dziw się, że społeczeństwo reaguje. A regulamin forum wisi na głównej - wystarczy wejść i poczytać zamiast olewać.

Stary 2012-01-18, 07:33   #4843
miminka10
Raczkowanie

Cytat:

Za to za twoje braki chyba lepiej poważnie się wziąć aby w ogóle przystąpić do egzaminu. Piszę to naprawdę poważnie i nie, że się uczepiłam ale śmiem stwierdzić, że ten zawód to chyba nie dla ciebie. W aptece jak nie rozpoznasz czy w recepcie występuje niezgodność to przy dobrych wiatrach na recepturze się rozczarujesz , wywalisz do kibelka zawartość i pojdziesz do opiekuna udając, że nic się nie stało - powiesz, że jednak nie wiesz jak to wykonać.

Przy gorszych podziękują za współpracę i oddadzą papierki.

1) nie nie każdą sita są różne i subst lecznicze też różne

Wymiary oczek sita [mm]
Stopień rozdrobnienia substancji
Wymagania
5,6
grubo rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 5,6 i nie więcej niż 20% przez sito 3,15
3,15
Średnio rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 3,15 i nie więcej niż 20% przez sito 1,6
1,6
Miałko rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,6 i nie więcej niż 20% przez sito 1,0
1,0
Bardzo miałko rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,0 i nie więcej niż 20% przez sito 0,5
0,5
Grubo sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,5 i nie więcej niż 40% przez sito 0,315
0,315
Średnio sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,315 i nie więcej niż 40% przez sito 0,16
0,16
Miałko sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,16
0,08
Bardzo miałko sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,08

zmikronizowana
80% cząstek nie większych niż 10 µm, pozostałe nie większe niż 50 µm

2)Niezgodności recepturowe w lekach stałych

Zjawisko euteksji w recepturze dotyczy:

KWASU ACETYLOSALICYLOWEGO Z:

wodorowęglanem sodu
 urotropiną
 fenazonem
 aminofenazonem
 antypiryną
 niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (metamizol sodowy)

SALOLU Z:
 kamforą
 wodzianem chlorku
 mentolem
 fenazonem
 mocznikiem

MENTOLU Z:
 kwasem salicylowym
 kamforą
 tymolem
 salolem
 mocznikiem

Mieszaniny eutektyczne gorzej rozpuszczają się w rozpuszczalniki niż każda z niej osobno.

- rozdzielenie niezgodnych składników
- zastosowanie odpowiedniej kolejności mieszania składników

Proszki higroskopijne

Do substancji podatnych na wilgocenie zaliczamy:
- suche ekstrakty roślinne
 Belladonnae ext. sicc. (w aptece występuje w rozcierce z laktozą 1+1)
- kwas acetylosalicylowy
 Aspiryna (sama w sobie nie jest higroskopijna, ale w mieszance z higroskopijnym proszkiem ulega hydrolizie do kwasu salicylowego i kwasu octowego)
 Hydrolizę kwasu acetylosalicylowego przyspiesza alkaliczne środowisko pochodzące np. od: urotropiny, salolu, węglanu sodu
- urotropina
- bromki – szczególnie w potrójnej mieszance

- rozdzielić niezgodne składniki innymi składnikami leku recepturowego
- dodać substancji obojętnej laktozy lub skrobi

Proszki zawierające substancje higroskopijne wydaje się z apteki w szczelnie zamkniętym opakowaniu, papierową torebkę umieszcza się dodatkowo w foliowej torebce zamykanej strunowo.

ADSORPCJA
Polega na wiązaniu substancji siłami van der Waalsa.

Silne właściwości adsorpcyjne ma:
- węgiel leczniczy
- glinka biała
- wodorotlenek glinu
- proszki w postaci pigułek

Łączenie w lekach recepturowych ciał o silnych właściwościach adsorpcyjnych np. węgiel leczniczy z substancja łatwo się adsorbującymi np. alkaloidy lub glikozydy nasercowe; prowadzi do silnego zaadsorbowania się glikozydów lub alkaloidów na węgiel.

Teraz odpowiedz sobie na swoje pytanie bo ono kompletnie nie tyczy się proszków
.

3) Jeśli chce sprawdzić dawkę danej substancji robiąc czopki a w FP nie ma dawek doodbytniczo to korzystam z jakiś innych?

A jak myślisz masz to ominąć bo nie podano? pomyśl logicznie - liczysz z dożylnej, domięśniowej czy może doustnej? niepotrzebne skreślić.

w zeszłym roku OKE nie wymagało liczenia 3/4 doustnej tylko po prostu doustnej.

Już bardziej na tacy się nie da ale to będzie i tak jak grochem o ścianę, bo za niedługo jakaś nowa osoba wyskoczy z takimi samymi pytaniami, broniąc się, że google gryzie albo nie chce im się wątku przeszukiwać ...
Stary 2012-01-18, 09:15   #4844
Alyssum
Wtajemniczenie

miminka10 - jesteś moim mistrzem

Stary 2012-01-18, 10:59   #4845
martynusia222
Zakorzenienie

Wrzuci ktoś test z wczoraj ? Albo wyśle mi na maila maitija@wp.pl Z ciekawości chciałabym rozwiązać
Stary 2012-01-18, 11:02   #4846
miminka10
Raczkowanie

Cytat:
miminka10 - jesteś moim mistrzem
nie pisz tak bo będzie ,że ja wszystkich prowokuje..A za taką odpowiedź należą się brawa.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Wrzuci ktoś test z wczoraj ? Albo wyśle mi na maila maitija@wp.pl Z ciekawości chciałabym rozwiązać
cierpliwości Martynusia..wrzucą.Tylko dajmy im się przygotować bo jutro czeka ich kolejne wyzwanie..Już ktoś to obiecał więc cierpliwie czekajmydo piątku wytrzymamy
Stary 2012-01-18, 11:21   #4847
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
nie pisz tak bo będzie ,że ja wszystkich prowokuje..A za taką odpowiedź należą się brawa.
nic nie będzie i nikogo nie prowokujesz
czasem trzeba coś dosadniej napisać po prostu

też jestem ciekawa testu i w ogóle całego egzaminu co tam ciekawego OKE sobie "wycudowało"

rozumiem stres i napięcie przed jutrem ale b. szybko zleci , te 4 godziny miną szybciutko

Stary 2012-01-18, 12:17   #4848
Konto usunięte

Cytat:
też jestem ciekawa testu i w ogóle całego egzaminu co tam ciekawego OKE sobie "wycudowało"

rozumiem stres i napięcie przed jutrem ale b. szybko zleci , te 4 godziny miną szybciutko
tez jestem ciekawa co było i co będzie jutro

Najważniejsza rada chyba to żeby się nie śpieszyć bo można wtedy popełnić głupie błędy, a trzeba pamiętać ze 25 pkt jest łatwo stracić

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

jeszcze co do zadawanych pytań to nawet nie najgorsze jest to ze ktoś się pyta o błahe rzeczy bo wiadomo co szkoła to inaczej uczą( ja nie ruszyłam aseptyki) ale to ze wiele info można znaleźć w krówczynskim albo chociażby w internecie, tylko ludziom się chyba nie chce...
Stary 2012-01-18, 13:48   #4849
Alyssum
Wtajemniczenie

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31693163]
jeszcze co do zadawanych pytań to nawet nie najgorsze jest to ze ktoś się pyta o błahe rzeczy bo wiadomo co szkoła to inaczej uczą( ja nie ruszyłam aseptyki) ale to ze wiele info można znaleźć w krówczynskim albo chociażby w internecie, tylko ludziom się chyba nie chce...[/QUOTE]

nie chce im się to 1 a drugie pewnie pierwsze słyszą coś takiego jak Krówczyński czy Jachowicz.

ja miałam aseptykę, ale babka z tepla tłumaczyła "dla siebie" i tak brnęłam przez 2 lata ucząc się sama.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-18, 14:36   #4850
kasiuuuuuuulka
Przyczajenie

Słuchajcie, a jak myślicie, jaka będzie do opracowania jutro recepta? ja obstawiam proszki. Pisze ktoś z tu obecnych jutro?
kasiuuuuuuulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 17:39   #4851
miminka10
Raczkowanie

no już czas najwyższy chyba na jakąś mieszankę hm?jakaś mieszanka z niezgodnością żeby co nie którzy,którzy oczywiście jutro nie piszą wzieli się w garść i zaczeli to opanowywać powodzenia wszystkim,którzy jutro piszą
Stary 2012-01-18, 20:29   #4852
Alyssum
Wtajemniczenie

ja również życzę wszystkim powodzenia jutro
i oczywiście jak najlepszych wyników i upragnionego dyplomu w ręce

Stary 2012-01-18, 21:10   #4853
Kasia 173
Przyczajenie

Nikt nic nie wie o jakimś przecieku?? Powodzenia dla wszystkich
Kasia 173 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 21:15   #4854
czarna0612
Przyczajenie

Ode mnie również powodzenia jutro wszystkim
czarna0612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-18, 22:34   #4855
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasia 173 Pokaż wiadomość
Nikt nic nie wie o jakimś przecieku?? Powodzenia dla wszystkich

oczywiście, że wiemy
ostatnio potwierdzone w 100%, że najlepszy przeciek jest z ... głowy jak porządnie nauczymy się każdej postaci leku

pozdrawiam

Stary 2012-01-19, 13:11   #4856
marcia0024
Raczkowanie

Dziewczyny napiszcie co dziś bylo na praktycznym
marcia0024 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 13:26   #4857
sloneczko22_86
Przyczajenie

RP. RESORCINOLI 0,3
3% SOL. ACIDI BORICI
3% SOL HYDROGENII PEROXIDI aa 20,0
GLYCEROLI 3.0
ETHANOLI 50 ad 120

M.f sol ad us. ext

D.S PREZMYWAC MIEJSCA ZMIENIONE CHOROBOWO 2-3 RAZY DZIENNIE

Do wykonaniu leku nalezy spozadzac roz ex tempore

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Oto recepta z dzisiejszego egzaminu
sloneczko22_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 14:24   #4858
memento12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko22_86 Pokaż wiadomość
RP. RESORCINOLI 0,3
3% SOL. ACIDI BORICI
3% SOL HYDROGENII PEROXIDI aa 20,0
GLYCEROLI 3.0
ETHANOLI 50 ad 120

M.f sol ad us. ext

D.S PREZMYWAC MIEJSCA ZMIENIONE CHOROBOWO 2-3 RAZY DZIENNIE

Do wykonaniu leku nalezy spozadzac roz ex tempore

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Oto recepta z dzisiejszego egzaminu
Kurcze ,zeby w czerwcu taka prosta byla
Stary 2012-01-19, 14:30   #4859
Konto usunięte

Ja właśnie tak siedzę i się zastanawiam czy ona jest taka prosta czy ja jej nie rozumiem
Stary 2012-01-19, 14:33   #4860
memento12
Zakorzenienie

[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31719797]Ja właśnie tak siedzę i się zastanawiam czy ona jest taka prosta czy ja jej nie rozumiem [/QUOTE]

Moze jakis haczyk jest,ale nie wydaje mi sie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości