![]() |
#4831 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mamy 4 godziny na napisanie projektu. Leku nie wykonujemy chociaż chodzą słuchy ze ma tak być od 2013 roku ale takie plotki pojawiają się chyba co roku. a ten zapis był także w tamtym roku i pewnie kilka lat wstecz tez a dotychczas nikt leku nie wykonywał Edytowane przez 4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 Czas edycji: 2012-01-17 o 19:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4833 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też BARDZO BARDZO proszę o test. Mój mail to: zieberka89@gmail.com
![]() |
#4834 |
Zadomowienie
|
Ja jestem dopiero na I roku technika i z projektem jeszcze nie miałam do czynienia, ale chciałam się dowiedzieć o formie egzaminu. Właśnie słyszałam w szkole coś o zmianach w 2013 roku (takie plotki) i się trochę przestraszyłam. Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pozdrawiam
![]()
#4835 |
Raczkowanie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31680653]nie egzaminu na pewno nie piszemy 7 godzin
![]() Mamy 4 godziny na napisanie projektu. Leku nie wykonujemy chociaż chodzą słuchy ze ma tak być od 2013 roku ale takie plotki pojawiają się chyba co roku. a ten zapis był także w tamtym roku i pewnie kilka lat wstecz tez a dotychczas nikt leku nie wykonywał[/QUOTE] ups miało być 240 ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4836 |
Konto usunięte
|
domyśliłam się ze to literówka ale wolałam cie poprawić bo jeszcze by się dziewczyna przestraszyła ze projekt zajmuje 7 godzin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4837 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja bardzo chętnie wrzucę test i klucz, ale najwcześniej w piątek. Zrozumcie proszę - jutro mam ostatni dzień na przypomnienie projektów... A czuję, że doba to za mało..
Na spokojnie, już po wszystkim poskanuję i udostępnię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4838 | |
Wtajemniczenie
|
justysd o w końcu się spotkałyśmy
![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4839 |
Zadomowienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31684430]domyśliłam się ze to literówka ale wolałam cie poprawić bo jeszcze by się dziewczyna przestraszyła ze projekt zajmuje 7 godzin
![]() Nie wiem, co bym napisała w te 7 godzin ![]()
#4840 |
Wtajemniczenie
|
może najwyższy czas odróżnić pierdoły od poważnych braków w twojej wiedzy. ![]() Otóż pierdoła to np, niedopisanie wystarczającej ilości sprzętu czy utensylii aptecznych - za to odejmą punkty ale zda się, nie na 9x % ale na 8x % np . Za to za twoje braki chyba lepiej poważnie się wziąć aby w ogóle przystąpić do egzaminu. Piszę to naprawdę poważnie i nie, że się uczepiłam ale śmiem stwierdzić, że ten zawód to chyba nie dla ciebie. W aptece jak nie rozpoznasz czy w recepcie występuje niezgodność to przy dobrych wiatrach na recepturze się rozczarujesz , wywalisz do kibelka zawartość i pojdziesz do opiekuna udając, że nic się nie stało - powiesz, że jednak nie wiesz jak to wykonać. Przy gorszych podziękują za współpracę i oddadzą papierki. 1) nie nie każdą sita są różne i subst lecznicze też różne Wymiary oczek sita [mm] Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 5,6 i nie więcej niż 20% przez sito 3,15Stopień rozdrobnienia substancji Wymagania 5,6 grubo rozdrobniona 3,15 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 3,15 i nie więcej niż 20% przez sito 1,6Średnio rozdrobniona 1,6 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,6 i nie więcej niż 20% przez sito 1,0Miałko rozdrobniona 1,0 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,0 i nie więcej niż 20% przez sito 0,5Bardzo miałko rozdrobniona 0,5 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,5 i nie więcej niż 40% przez sito 0,315Grubo sproszkowana 0,315 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,315 i nie więcej niż 40% przez sito 0,16Średnio sproszkowana 0,16 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,16Miałko sproszkowana 0,08 Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,08Bardzo miałko sproszkowana zmikronizowana 2)Niezgodności recepturowe w lekach stałych Zjawisko euteksji w recepturze dotyczy: KWASU ACETYLOSALICYLOWEGO Z: • wodorowęglanem sodu • urotropiną • fenazonem • aminofenazonem • antypiryną • niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (metamizol sodowy) SALOLU Z: • kamforą • wodzianem chlorku • mentolem • fenazonem • mocznikiem MENTOLU Z: • kwasem salicylowym • kamforą • tymolem • salolem • mocznikiem Mieszaniny eutektyczne gorzej rozpuszczają się w rozpuszczalniki niż każda z niej osobno. Niezgodność można poprawić poprzez: - rozdzielenie niezgodnych składników - zastosowanie odpowiedniej kolejności mieszania składników Proszki higroskopijne Do substancji podatnych na wilgocenie zaliczamy: - suche ekstrakty roślinne • Belladonnae ext. sicc. (w aptece występuje w rozcierce z laktozą 1+1) - kwas acetylosalicylowy • Aspiryna (sama w sobie nie jest higroskopijna, ale w mieszance z higroskopijnym proszkiem ulega hydrolizie do kwasu salicylowego i kwasu octowego) • Hydrolizę kwasu acetylosalicylowego przyspiesza alkaliczne środowisko pochodzące np. od: urotropiny, salolu, węglanu sodu - urotropina - bromki – szczególnie w potrójnej mieszance Niezgodność można poprawić poprzez: - rozdzielenie niezgodnych składników i wydanie osobno w postaci proszku - rozdzielić niezgodne składniki innymi składnikami leku recepturowego - dodać substancji obojętnej laktozy lub skrobi Proszki zawierające substancje higroskopijne wydaje się z apteki w szczelnie zamkniętym opakowaniu, papierową torebkę umieszcza się dodatkowo w foliowej torebce zamykanej strunowo. ADSORPCJA Polega na wiązaniu substancji siłami van der Waalsa. Silne właściwości adsorpcyjne ma: - węgiel leczniczy - glinka biała - wodorotlenek glinu - proszki w postaci pigułek Łączenie w lekach recepturowych ciał o silnych właściwościach adsorpcyjnych np. węgiel leczniczy z substancja łatwo się adsorbującymi np. alkaloidy lub glikozydy nasercowe; prowadzi do silnego zaadsorbowania się glikozydów lub alkaloidów na węgiel. Niezgodność można poprawić poprzez: - rozdzielenie niezgodnych składników i wydanie osobno w postaci proszku Teraz odpowiedz sobie na swoje pytanie bo ono kompletnie nie tyczy się proszków. 3) Jeśli chce sprawdzić dawkę danej substancji robiąc czopki a w FP nie ma dawek doodbytniczo to korzystam z jakiś innych? A jak myślisz masz to ominąć bo nie podano? pomyśl logicznie - liczysz z dożylnej, domięśniowej czy może doustnej? niepotrzebne skreślić. w zeszłym roku OKE nie wymagało liczenia 3/4 doustnej tylko po prostu doustnej. Już bardziej na tacy się nie da ale to będzie i tak jak grochem o ścianę, bo za niedługo jakaś nowa osoba wyskoczy z takimi samymi pytaniami, broniąc się, że google gryzie albo nie chce im się wątku przeszukiwać ...
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-01-17 o 22:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4841 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Za odpowiedzi dzięki wielkie ![]() Poza tym Nie oceniaj/oceniajcie kogoś po 3 pytaniach, czy ten zawód jest dla tego kogoś czy nie bo na ten temat mogę wypowiedzieć się ja czy np.moi dawni wykładowcy. ![]() Wiele osób tutaj pyta o liczenie śr. masy łyzki/kropli itp. Im też powiesz, że to nie jest zawód dla nich? Skoro to też przecież podstawa podstaw.. Nie mam zamiaru tu od nikogo nic sępić czy czekać aż ktoś coś za mnie zrobi. Ale chyba pytania można zadawać, prawda? ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4842 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem i tak masz ogromne braki przed egzaminem bo nie wiedziałaś rzeczy podstawowych. Technik farmaceutyczny boryka się z duzo gorszymi problemami w aptece. ---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Cytat:
Pytania zadawać można , ale jak stali użytkownicy czytają po raz milionowy jedne i te same pytania to nie dziw się, że społeczeństwo reaguje. A regulamin forum wisi na głównej - wystarczy wejść i poczytać zamiast olewać.
![]() |
#4843 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 |
Wtajemniczenie
|
miminka10 - jesteś moim mistrzem
![]()
#4845 |
Zakorzenienie
|
Wrzuci ktoś test z wczoraj ?
![]() ![]()
![]() |
#4846 | |
Raczkowanie
|
nie pisz tak bo będzie ,że ja wszystkich prowokuje..A za taką odpowiedź należą się brawa.
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4847 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czasem trzeba coś dosadniej napisać po prostu ![]() też jestem ciekawa testu ![]() ![]() rozumiem stres i napięcie przed jutrem ale b. szybko zleci , te 4 godziny miną szybciutko
![]() |
#4848 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Najważniejsza rada chyba to żeby się nie śpieszyć bo można wtedy popełnić głupie błędy, a trzeba pamiętać ze 25 pkt jest łatwo stracić ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- jeszcze co do zadawanych pytań to nawet nie najgorsze jest to ze ktoś się pyta o błahe rzeczy bo wiadomo co szkoła to inaczej uczą( ja nie ruszyłam aseptyki) ale to ze wiele info można znaleźć w krówczynskim albo chociażby w internecie, tylko ludziom się chyba nie chce... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4849 |
Wtajemniczenie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31693163]
jeszcze co do zadawanych pytań to nawet nie najgorsze jest to ze ktoś się pyta o błahe rzeczy bo wiadomo co szkoła to inaczej uczą( ja nie ruszyłam aseptyki) ale to ze wiele info można znaleźć w krówczynskim albo chociażby w internecie, tylko ludziom się chyba nie chce...[/QUOTE] nie chce im się to 1 a drugie pewnie pierwsze słyszą coś takiego jak Krówczyński czy Jachowicz. ja miałam aseptykę, ale babka z tepla tłumaczyła "dla siebie" i tak brnęłam przez 2 lata ucząc się sama.
#4850 |
Przyczajenie
|
Słuchajcie, a jak myślicie, jaka będzie do opracowania jutro recepta? ja obstawiam proszki. Pisze ktoś z tu obecnych jutro?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Raczkowanie
|
no już czas najwyższy chyba na jakąś mieszankę hm?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4852 |
Wtajemniczenie
|
ja również życzę wszystkim powodzenia jutro
![]() ![]() i oczywiście jak najlepszych wyników i upragnionego dyplomu w ręce ![]()
#4853 |
Przyczajenie
|
Nikt nic nie wie o jakimś przecieku??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Przyczajenie
|
Ode mnie również powodzenia jutro wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Wtajemniczenie
|
![]() oczywiście, że wiemy ![]() ostatnio potwierdzone w 100%, że najlepszy przeciek jest z ... głowy jak porządnie nauczymy się każdej postaci leku ![]() pozdrawiam
#4856 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny napiszcie co dziś bylo na praktycznym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Przyczajenie
|
RP. RESORCINOLI 0,3
3% SOL. ACIDI BORICI 3% SOL HYDROGENII PEROXIDI aa 20,0 GLYCEROLI 3.0 ETHANOLI 50 ad 120 M.f sol ad us. ext D.S PREZMYWAC MIEJSCA ZMIENIONE CHOROBOWO 2-3 RAZY DZIENNIE Do wykonaniu leku nalezy spozadzac roz ex tempore ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Oto recepta z dzisiejszego egzaminu |
![]() ![]() |
![]() |
#4858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4859 |
Konto usunięte
|
Ja właśnie tak siedzę i się zastanawiam czy ona jest taka prosta czy ja jej nie rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31719797]Ja właśnie tak siedzę i się zastanawiam czy ona jest taka prosta czy ja jej nie rozumiem
![]() Moze jakis haczyk jest,ale nie wydaje mi sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:42.