Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-20, 14:24   #4831
goskagb
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez paula1980 Pokaż wiadomość
jak tylko bede w domu to wrzuce fotki, mam jeszcze na siekaczach gumki bo siekacze sa za wysoko i widze ze linia gorna nie jest rowna, np. dwojki sa nizej niz jedynki i musialabym ustami zakryc gorna linie zebow zeby mi sie to wszystko podobalo. ty tez wrzuc! pozdrawiam
Ja już wrzucałam ze 2 razy, nie wiem czy tyle można ale ok;p
Jak widzisz, nie tylko Ty masz problem z nierówną linią górną, u mnie zresztą i dolną. Aby ukryć zęby zjeżdżające z góry na dół też staram się tak uśmiechać, żeby przykryć ustami końce zębów. Nie wiem na ile Ci wystają dwójki ale możesz poprosić o delikatne spiłowanie, powinno to troszkę pomóc. U mnie dalej to kształt zębów - są zaokrąglone i nie stykają się ze sobą całą powierzchnią boczną; jak mam delikatnie otwarte usta to góra wygląda jakbym chyba nigdy nie nosiła aparatu. Do tego całość niesymetryczna ze środkiem twarzy, o czym mówiłam orto od bardzo dawna na co on "że jeszcze się to zrobi", a niedawno "teraz już za późno, bo trzeba by przestawiać wszystkie zęby", co trwałoby jeszcze około roku. Także - ja czuję duży niedosyt..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz1małysiatka.jpg (43,5 KB, 85 załadowań)

Edytowane przez goskagb
Czas edycji: 2011-04-20 o 14:25
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 14:33   #4832
Aubree
Przyczajenie

GG do Aubree

Cześć aparatki
Już jakiś czas temu pisałam w tym wątku, ale dawno, więc możecie mnie nie pamiętać
W moim przypadku zapowiadało się, że aparat będę miała zakładany luty-marzec, ale po zrobieniu zdjęcia zębów, ortodontka poinformowała mnie, że do wyrwania jest piątka, i dwie trójki które są mleczakami (o czym nie miałam pojęcia ) i trzeba je usunąć, bo inaczej nowe zęby przebiją się na podniebieniu lub na dziąśle. No i czekałam prawie trzy miesiące aż wyjdą i nic... Aż w końcu poszłam do niej po tym czasie, bo tak byłyśmy umówione (zaznaczę tutaj, że przyjeżdża ona tylko raz w miesiącu z innego miasta). Zrobiła mi na tej wizycie odciski - OHYDA! Chyba najgorsza rzecz, jaką dotychczas miałam robioną z buzią Nie miała co zrobić ze śliną i tak dalej. No i - ku mojej o g r o m n e j radości, powiedziała, że aparat możemy zakładać 14 maja, pomimo tymczasowego braku tych dwóch trójek. Ale, pomimo, że wyrwałam je wtedy, kiedy kazała, powiedziała, że jedną z trójek wyczuwa na dziąśle i że prawdopodobnie tam będzie się przebijać A myślałam, że na zgryzie krzyżowym się skończy...
Aubree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 14:35   #4833
paula1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
Jak widzisz, nie tylko Ty masz problem z nierówną linią górną, u mnie zresztą i dolną. Aby ukryć zęby zjeżdżające z góry na dół też staram się tak uśmiechać, żeby przykryć ustami końce zębów. Nie wiem na ile Ci wystają dwójki ale możesz poprosić o delikatne spiłowanie, powinno to troszkę pomóc. U mnie dalej to kształt zębów - są zaokrąglone i nie stykają się ze sobą całą powierzchnią boczną; jak mam delikatnie otwarte usta to góra wygląda jakbym chyba nigdy nie nosiła aparatu. Do tego całość niesymetryczna ze środkiem twarzy, o czym mówiłam orto od bardzo dawna na co on "że jeszcze się to zrobi", a niedawno "teraz już za późno, bo trzeba by przestawiać wszystkie zęby", co trwałoby jeszcze około roku. Także - ja czuję duży niedosyt..
dziwne ze orto nie zrobila ci tej symetri z srodkiem twarzy, bo ja na poczatku tak mialam i ona odrazu zapisala to w leczeniu ze nie ma symetri i powinna byc, ze to wada((( wierze ci ze czujesz niedosyt po 3 latach powinnas byc w zupelnosci zadowolona! ale jesli chodzi o caloksztalt to masz ladne zabki!!!

Edytowane przez paula1980
Czas edycji: 2011-04-20 o 14:36
paula1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 15:35   #4834
1magda1
Raczkowanie

Ja też nie jestem zadowolona z leczenia
Ale być może dlatego, że mam nierówne końcówki zębów.
Co prawda orto ma mi je piłować, ale nie jestem przekonana co do tego, że zęby będą mi się podobać w 100%
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (14,2 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (21,8 KB, 97 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (22,0 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (18,6 KB, 48 załadowań)
Stary 2011-04-20, 15:52   #4835
adie94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 1magda1 Pokaż wiadomość
Co prawda orto ma mi je piłować, ale nie jestem przekonana co do tego, że zęby będą mi się podobać w 100%
pięknie są!
może po piłowaniu będą zadowalające dla Ciebie

"And while I wait I put on my perfume, yeah I want it all over you.

I gotta mark my territory." 😻

A.

adie94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 15:52   #4836
paula1980
Raczkowanie

Cytat:
jak ci przypiluje to bedziesz miala zabki lux
Stary 2011-04-20, 16:08   #4837
aniuska_90
Raczkowanie

Miał ktos moze aparat kosmetyczny na dole? W ogole oplaca sie zakladac kosmetyczny na doł?W sumie na dole tak aparatu nie widac. Bo ja juz nie wiem jaki zalozyc. A w cenie wielkiej roznicy nie ma.
Stary 2011-04-20, 16:10   #4838
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
nie pocieszasz no ale co mam poradzić, skoro wyciągi są w moim przypadku za słabe ;/
sorry... po prostu pierwszy raz takie coś widze... ale może Ci pomoże

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 17:14   #4839
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość

I jeszcze jedno: Andrew, jak się pojawisz następnym razem, napisz mi proszę o tym mikroimplancie, a raczej o samej akcji jego montowania... Mam to mieć w przyszłości i fakt, że ktoś będzie mi się przebijać przez dziąsło i wiercić w kości przeraża mnie na maksa. Bardziej to mnie przeraża chyba tylko dłutowanie "ósemek". Więc napisz mi, jak prostej, blond babie, jak to wygląda, czy coś się czuje i wogóle - może będę trochę mniej przerażona...
Ja też mam miniimplant, zkaladanie odbywa sie pod znieczuleniem i nie boli, boli ak znieczulenie zejdzie ale wystarczy tabletka. Nie boli kość, tylko dziąsło... wkrecaja ci taką cieniutką śrubeczkę i czuć tylko lekkie rozpieranie, ale NIE BOLI
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 17:50   #4840
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lupinka Pokaż wiadomość
no właśnie! za tydzień mam wizytę i muszę zapytać czy nie wystarczą wyciągi zamiast tego twin force'a z drugiej strony pewnie daje to większe efekty niż wyciągi, ale też bardziej boli i więcej kosztuje ;/ ja już się przyzwyczaiłam do mojego sporego tyłozgryzu ale skoro już się zdecydowałam na aparat to może warto jednak brnąć w to dalej i naprawić wszystko
ja mam w planie leczenia forsus'a, działającego na tej samej zasadzie. orto powiedziała że na początku spróbuje wyciągami, a jak się nie uda to założy mi go. chyba ok. 1000zł kosztuje:/ też się boję bólu
Cytat:
jakie piękne takie duże zęby
Cytat:
Ja mam do was pytanie dotyczące aparatu retencyjnego.
Mam mętlik w głowie.
Orto dała mi wybór: płytka albo drucik z tyłu zębów, a więc co wybrać?
ja dla pełnej pewności chciałabym mieć jedno i drugie. drucik jest wygodniejszy i trzyma przednie zęby przez cały czas, a ruchomy te z tyłu i chyba zapobiega zwężeniu się łuku
Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
nie, noszę normalny aparat ortodontyczny i nic więcej nie nosiłam... po prostu orto co kilka wizyt zmieniała mi drut na szerszy i jakoś się rozszerzyło
już kilka osób się mnie pytało czy nosiłam jakiś dodatkowy gadżet na rozszerzenie
na szerszy? a nie grubszy? moja szczęka też się trochę poszerzyła, ale ja chciałąbym jeszcze szerszą

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 18:02   #4841
paula1980
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny, za 4 tyg. mam miec zdejmowany aparat po 2 latach. Bardzo sie ciesze ale nie uwazam zeby moje zeby byly super ustawione jak nalezy, widze ze jeszcze kilka zmian by byly potrzebne...czy wy tez tak mialyscie? mam powiedziec to ortodoncie czy czasem tak jest ze taka uroda zabkow i nie da sie wiecej zmienic? buzka
moje zeby na dzien dzisiejszy a chce mi aparat zdjac pod koniec maja...ja nie jestem zbyt zadowolona....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0426.jpg (36,7 KB, 97 załadowań)
Stary 2011-04-20, 18:47   #4842
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
moje zeby na dzien dzisiejszy a chce mi aparat zdjac pod koniec maja...ja nie jestem zbyt zadowolona....
Duzo nie widac na tym zdjeciu ale zeby wydaja sie proste...

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 19:09   #4843
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
dolne wydają mi się nie do końca proste
ale nie wiem

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 19:10   #4844
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
dziwne ze orto nie zrobila ci tej symetri z srodkiem twarzy, bo ja na poczatku tak mialam i ona odrazu zapisala to w leczeniu ze nie ma symetri i powinna byc, ze to wada((( wierze ci ze czujesz niedosyt po 3 latach powinnas byc w zupelnosci zadowolona! ale jesli chodzi o caloksztalt to masz ladne zabki!!!
No właśnie..ale sama wiesz jak to jest, mówisz do nich że coś Ci się nie podoba albo chcesz inaczej, a oni jednym uchem wpuszczają drugim wypuszczają, bo im się wydaje, że to oni wiedzą najlepiej. Dzięki Tobie za słowa pocieszenia, podobnie mówiły już wcześniej dziewczyny, może faktycznie z czasem nie będę im się tak przyglądać i będzie ok. Zrobię porządne wybielanie i odciągnę uwagę od tamtych niedociągnięć:P
Jeśli chodzi o Twoje ząbki to mogłabym powiedzieć zupełnie to samo ładnie przylegają do siebie. No a niestety długości czy kształtu zębów nie da się do końca zmienić. Ja bym na Twoim miejscu nic z dwójkami nie robiła bo są ładne, fakt że mogłyby na górze być dłuższe, ale to już wina dziąseł, taka uroda..Wydaje mi się, że trójki będziesz miała dość długie, jeszcze po tym ściąganiu w dół, ale za dużo nie widać, bo masz wyciągi

1magda1 Po piłowaniu będzie na pewno lepiej, ale zęby nie będą idealnie równe bo spiłować można tylko najbardziej zewnętrzną część zęba. A dla takiego efektu jaki pewnie chciałabyś osiągnąć to trzeba by się pozbyć kilka milimetrów zębów, a to już nie będzie ładnie wyglądać i w ogóle jest niemożliwe...pocieszę Cię że Ty też masz w tych zębach coś o czym zawsze marzyłam...są tak blisko siebie i wygląda to pięknie!!!
Stary 2011-04-20, 19:11   #4845
paula1980
Raczkowanie

tutaj z boku np widac tego siekacza ze jest tak wyzej i ciekawa jestem czy sie w miesiac zmieni bo juz nosze na nim gumki z dobry miesiac. a orto za miesiac mi sciagnac chce jak cos to bede protestowac
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0425.jpg (48,0 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0429.jpg (41,9 KB, 84 załadowań)
Stary 2011-04-20, 19:50   #4846
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
tutaj z boku np widac tego siekacza ze jest tak wyzej i ciekawa jestem czy sie w miesiac zmieni bo juz nosze na nim gumki z dobry miesiac. a orto za miesiac mi sciagnac chce jak cos to bede protestowac
Paula teraz mogę zdecydowanie powiedzieć, że nie powinna Ci zdejmować póki tego nie zrobi! Przecież nawet masz przerwę między 2 a 3 i ona może zniknie jeśli ten ząb pójdzie niżej. Tak czy siak tego się nie zostawia, protestuj i to już
Stary 2011-04-20, 20:41   #4847
viera
Zadomowienie

Cytat:
dolnych nie widzę, gorne są chyba OK, ale malo widac- podejrzewam ze moje beda wygladac podobnie, tzn. trójki będą jakby 'dluzsze', bardziej widoczne na dlugosc niz dwojki. Nie wiem czemu, ale tak mam :// I nie wiem czy da sie to naprawić? Bo jezeli ząb ma sie obnizyc, to trzeba go bedzie pilowac? nie wiem

Dla mnie wazne zeby zeby byly w luku ^^, bo na razie dwojka caly czas niepodpięta, ech

EDIT:
nie widzialam drugiego zdjecia, no pewnie ze taka przerwa nie powinna być!!
Stary 2011-04-20, 20:47   #4848
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aQ01 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was aparatki ma założonego Damona Q i mogłaby udostępnic zdjęcie? Bardzo proszę
Ja mam damona q już prawie 8 miesiecy... jak ten czas leci Zdjęcia możesz obejrzeć na stronie 130

Dziewczyny jakie Wy macie śliczne ząbki!!! Napatrzeć się nie mogę!!

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 20:51   #4849
Lady in Blue
Zakorzenienie

Dziewczyny !!!

Dziś przed godziną 17 moja orto ZDJEŁA mi aparat

A jutro idę odebrać retencyjny (osamu)

Btw. Łyso mi w gębie haha
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 20:55   #4850
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

dziewczyny, czy któraś z Was jechała dzisiaj w Warszawie 125 ok. 14 w stronę Woli, a potem 713?
bo widziałam dwie dzisiaj jak coś byłam dzisiaj ubrana w legginsy i szarą koszulę w kwiatki

Stary 2011-04-20, 20:59   #4851
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość

na szerszy? a nie grubszy? moja szczęka też się trochę poszerzyła, ale ja chciałąbym jeszcze szerszą
wydaje mi się że jedno i drugie bo kiedyś miałam strasznie stłoczone zęby a teraz mam nawet przerwy między nimi chociaż nie miałam nic wyrywane... więc jakoś musiało się poszerzyć

Stary 2011-04-20, 22:18   #4852
paula1980
Raczkowanie

no dziekuje dziewczyny za porady, zrobie lepsze zdjecia i prosze o krytyke zebym mogla to wszystko powiedziec mojej orto bo ja juz glupieje.)))
Stary 2011-04-20, 23:32   #4853
Dziewucha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
a to dziwne, ja sie powoli zbliżaj do końca leczenia i właśnie po wyprostowaniu zębów zrobiła mi się asymetria a ortodontka przy ostatniej wizycie to zauważyła i powiedziała, że poczekamy aż się ostatecznie "doprostują" i wtedy coś mi zaradzi na te asymetrie moze zapytaj innego ortodonty jeśli masz możliwość.
ja już odliczam dni do zdjęcia bo nie znosze się uśmiechać w aparacie a jak sie np. długo śmieje to mi zamki wyschną i jak chce zamknąć usta to nie moge bo są takie suche masakra ale mysle, ze juz na wakacjach sie go pozbęde

Edytowane przez Dziewucha
Czas edycji: 2011-04-20 o 23:41
Dziewucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-20, 23:41   #4854
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Dziewczyny !!!

Dziś przed godziną 17 moja orto ZDJEŁA mi aparat

A jutro idę odebrać retencyjny (osamu)

Btw. Łyso mi w gębie haha
super=DD Wrzuc jakies zdjęcia...
Stary 2011-04-22, 14:10   #4855
natewa
Rozeznanie

Mam pytanie do aparatek, które noszą lub nosiły wyciągi... Bo moja orto, oczywiście nic mi nie wytłumaczyła: czy te wyciągi mają trzymać się jedynie na haczykach, czy tak jak ligatury mają być zahaczone o cały zamek?
Staram się, aby były na całym zamku, ale z jednego cały czas mi ten wyciąg zjeżdża, a że ten zamek jest ceramiczny jestem w stresie, że ten haczyk się w końcu urwie...
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 14:23   #4856
paradiso
Zadomowienie

Mi orto powiedziała,że wystarczy na haczyku

Chudniemy...?
paradiso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 14:25   #4857
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Mam pytanie do aparatek, które noszą lub nosiły wyciągi... Bo moja orto, oczywiście nic mi nie wytłumaczyła: czy te wyciągi mają trzymać się jedynie na haczykach, czy tak jak ligatury mają być zahaczone o cały zamek?
Staram się, aby były na całym zamku, ale z jednego cały czas mi ten wyciąg zjeżdża, a że ten zamek jest ceramiczny jestem w stresie, że ten haczyk się w końcu urwie...
na haczyku wystarczy... poza tym to bez róznicy

Stary 2011-04-22, 15:31   #4858
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
może zamiast piłowania może Ci je nadlać ?? po prostu to będzie materiał światłoutwardzalny przyklejony na końcówki zębów i uformowany do kształtu zęba.
Jak Ci się nie będzie podobało to wtedy piłować bo jak na początku upiłujesz i okażą się za krótkie czy coś to i tak będzie je nadlewać
Ja bym nadlewała bo do reszty ząbków będą pasowały
zapytaj orto co o tym sądzi
a ząbki masz bardzo ładnie wyprostowane, taaki szeroki uśmiech
jak dla mnie pięknie )
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 16:26   #4859
natewa
Rozeznanie

Paradiso i betti, dziękuję pięknie za odpowiedź.
Zastanawiam się tylko, czy mój haczyk wytrzyma wyciąg, skoro skrzydełka zamków łamały się czasem przy ściąganiu gumek... W dodatku miałam już na początek niezłą "przygodę" z wyciągiem, jakąś godzinę po tym, jak mi je orto założyła, jeden wyrwał mi pierścień z zęba...teraz więc się cały czas boje, że coś mi się znowu urwie i to jeszcze w święta...

Pozdrawiam ciepło
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-22, 17:46   #4860
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość
może zamiast piłowania może Ci je nadlać ?? po prostu to będzie materiał światłoutwardzalny przyklejony na końcówki zębów i uformowany do kształtu zęba.
Jak Ci się nie będzie podobało to wtedy piłować bo jak na początku upiłujesz i okażą się za krótkie czy coś to i tak będzie je nadlewać
Ja bym nadlewała bo do reszty ząbków będą pasowały
zapytaj orto co o tym sądzi
a ząbki masz bardzo ładnie wyprostowane, taaki szeroki uśmiech
jak dla mnie pięknie )
popieram z tym nadlewaniem w sumie ja się będę za ok. rok o to martwić

ps. hmm... wrócili starą grafikę, wszystko pięknie, ładnie tylko... gdzie posty któreśmy napisały w nowej?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości