![]() |
#4831 | |
KOTerator
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
![]() Kiełbaski z Rossmanna to przysmak, a nie karma. Karma z Rossmanna ma skład jak Whiskas. Ile kotek waży po karmienia Whiskasem? Jest wychodzący? Jak chcesz karmić tylko suchą karmą (ja karmię i suchą i mokrą) to masz łatwe zadanie - wystarczy znaleźć jedną lepszą karmę, którą kotek polubi. W porządnych sklepach zoo dostaniesz paczuszki 400g (poniżej 14zł) Acana, Orijen i Applaws, jak nie ma u Ciebie to można zamówić np. przez allegro albo w sklepach internetowych. Złota lista karm suchych dostępnych w Polsce (miau.pl): Ziwi Peak, Orijen, Taste of The Wild, Applaws, Porta 21, Power of Nature. Ja jeszcze bym do tej listy dodała Acane i Wild Cat. Prawie wszystkich próbowałyśmy i były ,,jadalne". Najdroższy jest tu ZiwiPeak (od niedawna w Polsce), najtaniej wychodzi karmienie Taste of the Wild (ale chrupki są bardzo małe). Ja karmię teraz Orijen, wcześniej był Applaws i Wild Cat. Przez długi czas karmiłam Royal Canin, ale w końcu spróbowałyśmy karm bezzbożowych i tak już zostało. Miesięcznie karmienie jednego kota samym dobrym suchym nie powinno przekroczyć 30zł (jak już znajdziesz odpowiednią karmę i kupisz naraz największe opakowanie). Whiskas w przypadku suchej karmy chyba wychodzi taniej, ale karma dobra to inwestycja w zdrowie futra, którego nie jesteśmy w stanie wycenić... Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-27 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
Wtajemniczenie
|
Zauważyłam, że nikt nie wspomina nic o suchej karmie NutriCat
![]() ![]() ![]() Wklejam skład: Kompozycja: mączka z mięsa kurczaka (40%), tłuszcz z kurczaka, kukurydza, kurczak (14%), pszenica, mączka ze skwarków, pulpa buraczana, mączka z łososia, digest, siemię lniane, chlorek potasu, węglan wapnia. Co o tym sądzicie? Bo ja to się nie znam nic a nic na karmach. Jedyne co, to omijam szerokim łukiem Whiskas i KiteKat ![]()
#4833 |
Przyczajenie
|
Dziekuje poszukam tych karm i bede kombinowac skoro tylko lubi sucha to zainwestuje bo kompletnie nic nie je, zadnego miesa, szynki, czy gotowych karm z puszek (no moze sos zlize). Kot nie wychodzi, wyglada dobrze, nie wiem ile wazy ale do szczuplych nie nalezy
![]() dzisiaj troche masla polizal ![]() Wiem ze te kielbaski to taki przysmak ale nie ma juz chyba zadnej powszechnie dostepnej karmy ktorej nie wypróbowałam. Co do tego whiskasa to jestem w szoku bo karmie go tym od kiedy go mam. zawsze rano czeka na porcje przy misce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4834 | |
KOTerator
|
Pewnie już nie raz pisano tu o tym, co można podawać kotom z jedzenia domowego a co nie, ale ostatnio wywiązała się tu na ten temat dyskusja, więc przypomnę
![]() Jeżeli ktoś ma ochotę poczęstować czymś domowym kota ![]() Mięso: surowe (z wyjątkiem wieprzowiny) i gotowane, niektórzy uznają, że nie powinno się podawać mięsa surowego; dieta barf polega na podawaniu surowego mięsa z suplementami Podroby: serca, nerki, wątróbka, móżdżki, żołądki; niektórzy uważają, że nie powinno się podawać wątróbki - a przynajmniej nie w dużych ilościach Kości: w diecie barf niektórzy podają surowe, niektórzy zmielone, niektórzy nie podają (drzazgi) Ryby na tak: dorsz, flądra, halibut, łosoś, morszczuk, okoń, pstrąg, sola, szczupak, tuńczyk (ale ostrożnie, rtęć), węgorz. Ryby na nie (tiaminaza) : m.in. karp, śledź, mintaj, leszcz, makrela. Warzywa na tak: szpinak, burak, seler, marchewka, pietruszka, cukinia, ogórek itp. (oczywiście z umiarem) Warzywa na nie: cebula, por, ogólnie cebulowate, kapustowate, strączkowate Owoce na tak: jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, truskawki itp. (najlepiej dojrzałe lub przejrzałe) Owoce na nie: winogrona (i rodzynki też nie) Krewetki - zawierają taurynę. Surowe żółtko - należy sparzyć skorupkę Nie należy podawać czekolady, słodyczy, napojów z kofeiną, alkoholu, mleka i produktów mlecznych w przypadku nietolerancji, i jedzenia dla psów. Jak coś tu źle napisałam, to bardzo proszę o poprawienie mnie ![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-27 o 11:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
Zakorzenienie
|
monika_sonia, proszę wykreśl czosnek!! czosnek to też cebulowate warzywo, kot może się tym zatruć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Czytałam gdzieś, że można czosnek podawać i działa dobrze na serce chyba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4837 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Vet mi mówił, ze nie poleca dawania kotom surowego mięsa, bo kot może zacząć się robić agresywny. Ale ja i tak daje sporadycznie. Dziękuję Monika za ocenę karmy ![]() ![]()
![]() |
#4838 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Robiono w Stanach badania na ten temat, i nie ma to ze sobą związku. Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-27 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4839 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4840 |
KOTerator
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4841 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspomnialam mezowi ze moglibysmy kupic budki to stwierdzil 'strata pieniedzy' wiec na razie nic z tego, w sumie nie wiem czy koty by chcialy, spia wszedzie, w tej chwili Cyc na polce drapaka przed oknem, w zasadzie lezy i oglada muszki za oknem (przy oknie jest bluszcz i tam zawsze cos lata) a Skuter na krzesle obrotowym, on naprawde spi Cytat:
![]() ogolnie oba kota to okazy zdrowia, Skuterowe futerko tez jej sie podobalo, powiedziala ze jesli chodzi o wizualne efekty naszej opieki to sa swietne, koty wygladaja zdrowo, maja przepiekne futra, zabki ok (sprawdzila Skuterowe szczegolnie jak wspomnialam ze wymienia), i choc Skuter byl zestresowany (az zostawial mokre slady lapek na stole lekarskim) to wszystko jest ok Cytat:
obaj ciagle glodni ![]() wyniki wynikami ale cos w tym jest, mnie zdarzylo sie na poczatku dac kilka razy surowe mieso i zachowanie kota niestety pozostawialo wiele do zyczenia, i oczywiscie pisze o Cycku, mojej kochanej przytulance, anemiku i myslicielu, zapach surowego miesa (z reszktami krwi, ktora zawsze gdzies tam jest w takim miesie) zamienial go w bestie, nie wiem czy z przemrozonym miesem byloby to samo, takiej opcji juz nie probowalam, z kolei sparzonego miesa Cyc juz nie tyka, zdecydowalismy ze surowego nie bedziemy dawac, ale nie krytykuje nikogo kto daje, u mnie to dalo fatalne efekty a ze mam kota niewychodzacego wiec on nie potrzebuje byc agresywnym aby walczyc o jedzenie
![]() |
#4842 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jestem załamana. Coma chyba zaczyna rujkować po raz drugi, a sterylizacja miała być w środę.
Nie wiem jak to będzie dzwoniłam do mojej wetki, ale dziś jej nie ma ![]()
#4843 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Zadzwoń jutro do wetki i daj znać co poradziła. Może poda jej znowu coś na wyciszenie rujki i szybciej ją ciachnie ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moze niektóre koty tak mają- ciężko to wykluczyć, ale mój czasem dostaje surowe i nie zauważyłam, żeby zamieniał się w tygrysa od tego. Może surowe mięso daje kotu tyle energii, że potem zaczyna szaleć i wariować? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak widzi, albo czuje normalne jedzenie, to tylko chodzi i miauczy, a wtedy było " iiaaauu, iaaauu, iaauu" i hop.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4846 |
KOTerator
|
Milka poczuła, że zrobimy dla niej dużo i dzisiaj wybrzydzała
![]() ![]() Teraz ją tak wybiegałam, że się mi kręci w głowie. Biegała za sznurkiem zawiązanym na końcu i za swoim ogonkiem, chciała atakować sznurek, ale przez pomyłkę łapała ogonek ![]() Jutro mam nadzieję uda mi się dogadać z ortopedą i umówić na wizytę. A za 3 tygodnie Milka powinna już być u mnie ![]() Zapomniałam dzisiaj Sonię nakarmić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4847 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A dziś od rana podśpiewuje, pomiaukuje i nadstawia się do głaskania. Dałam jej całą tabletkę Promonu tak jak wetka kazała (jak byłam wtedy co miała ruję to mi zrobiła rozpiskę i tabletkę miałam jej dać właśnie dzisiaj) . Jutro zadzwonię i mam nadzieję, że jednak ją ciachnie ![]()
![]() |
#4848 |
Zadomowienie
|
dziewczyny Nensi zaczęła obgryzać ogon :/ potem lata z takim obślinionym i postrzępionym tylko przy tym gryzieniu ona mruczy więc to nie wiem ona uważa za przyjemne? xD
#4849 | |||||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Nie żebym miała w domu mroźno, ale w dzień prawie nikogo nie ma, wczesnym popołudniem nikogo, więc nie ma kto grzać, powiedzmy, że wtedy jest temp. o 5 stopni niższa niż normalnie. Wolałam kupić budkę arystokratce, niż martwić się, że jej w ogon zimno. Teraz ma się gdzie schować, a ma jeszcze tunel i namiot na krześle (na krzesło obrotowe jest założony szlafrok... Raz tak rzuciłam na krzesło i Sonia się pod nim ułożyła do spania i tak już zostało ![]() ![]() Milce chciałam budkę sprezentować i to był dobry pomysł. W klatce metalowej i na podłodze było jej wcześniej chłodno, a babcia nie mogła ją ciągle w nocy przykrywać. Teraz już dziadek babci o 3 w nocy nie budzi, żeby Milkę otulić ![]() Cytat:
![]() ![]() A co wetka mówiła na jego wagę? Mówiła coś w ogóle? Na mnie zawsze wet krzyczy, że Sonia jest za gruba (nawet jak ważyła 2 kg i była chudziutka), tylko po to, żebym na nią uważała i nie rozpieszczała. U Milki pojawił się tłuszczyk na brzuszku ![]() ![]() Cytat:
![]() Na zdjęciach nawet widać, że Twoje koty są zadbane ![]() ![]() Cytat:
![]() Mam zamówione suplementy i jak już wreszcie dotrą, to po wcześniejszym porządnym odważeniu, odmierzeniu, przeanalizowaniu przepisu itp. przyrządzę Milce mieszanki. Suplementy wystarczą mi na 10kg mięsa, zobaczymy czy coś z tego będzie, ale z suchej i mokrej karmy nie zamierzam szybko rezygnować. Jeżeli Milka będzie jadła chętnie, nie będzie skutków ubocznych i dieta będzie na nią korzystnie wpływać, to może przy surowym zostaniemy, bo nie widzę przeciwwskazań, ale jak będzie grymasić i nie będzie tak kolorowo, to nie ma co kota stresować ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
![]() Tż dziś przyjechał, rzucił kurtkę na łóżko, więc Sonia jak zwykle się na niej ułożyła ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-27 o 20:49 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4850 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to powiedziala zeby zaczac uwazac na Skutera bo on niedlugo przestanie rosnac, Skuterek wazy 4.10 kg, uwierzcie ze w zyciu nie powiedzialabym ze jest niecale kilo lzejszy od Cycka, powiedziala ze na razie to idealna waga ale porownujac z waga w karcie (jak go wazono przy wizytach) to bardzo duzo nabral. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4851 |
Zadomowienie
|
kotki to są jednak łowne moja poluje na gąbeczkę od podkładu bawi się przenosi i atakuje a wczoraj mąż rzucał jej ryż preparowany i tez polowała a potem go zjadała mam nadzieję że jej nie zaszkodzi taka zabawka z mężem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ja czekam do 13 na wetke.
![]() |
#4853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jest sliczna, i jaka pewna swego (to futerko, jak ja bym miala wybierac trzeciego kota i mialby byc rasowy to chcialabym rosyjskiego niebiesiego)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4854 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Sonia jest liliowa, niebieskich nie było ![]() ![]() Rosyjskie niebieskie też mi się podobają i wydają się być smuklejsze, przez to, że mają długie łapki. A Sonia to taki pulpet. ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- ![]() Ja też czekam do 13, chyba się tam znowu jakaś krowa cieli... EDIT: Umówiłam Milkę na sobotę rano ![]() ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-28 o 11:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4855 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
taka uroda tej rasy, poza tym jak juz pulpet to bardzo zgrabny pulpet ![]() mnie rosyjskie podobaja sie nie tylko przez ubarwienie ale cechy tej rasy sa dokladnie takie jakie ma Cycek ![]() ![]()
![]() |
#4856 |
Wtajemniczenie
|
Więc tak- ruja się wyciszyła, dostała jeszcze połówkę Promonu. Mam ją przywieźć w środę i chyba będziemy ją ciachać. Wetka ją obejrzy i zdecyduje.
Była trochę zdziwiona tak szybką kolejną rują i to jeszcze o tej porze roku ![]() Trzymajcie kciuki za pomyślną sterylkę. Ja chyba wyjdę z siebie. Już z mężem ustaliliśmy, że jedno pójdzie później do pracy, a drugie wcześniej wróci, żeby Coma nie była sama. Chciałam wolne wziąć, ale niestety nie mogę ![]() Powiedzcie mi czy jeśli zabieg zacznie się o 12.30 i mam ją odebrać o 15 to będzie jeszcze spać? Chciałabym się nią odpowiednio zająć ![]()
#4857 | ||||||
KOTerator
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mnie się jeszcze Maine Coony podobają, ale niestety trzeciego kota nie będzie ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Daj znać jak miała robioną sterylkę ![]() Sonia miała cięcie na jakieś 4cm po środku brzucha. Milka miała na 2 cm cięcie z boku, nie słyszałam wcześniej, że tak też robią ![]() Milka już nie ma śladu po operacjach, nie ma nawet blizn i już jest dużo futerka w tych miejscach. Cytat:
![]() ![]() ![]() Po trzech tygodniach miała operację przepukliny, która była powikłaniem sterylizacji i leczenia sterydami (sterydy podawane na coś zupełnie innego zrobiły swoje). Oczywiście też nie pojechałam do domu, tylko stałam pod drzwiami i co chwilę wysyłałam panią ze sklepu zoologicznego/prawą rękę weta, żeby zobaczyła, czy wszystko ok ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-11-28 o 19:38 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4858 |
Konto usunięte
|
Przepraszam, że zaśmiecam, ale
SZANOWNA ALEKSANDRO, ODEZWIJ SIĘ DO SWOJEJ UKOCHANEJ SIOSTRUNI!! MAM MASĘ NEWSÓW DLA Ciebie, ale jak zawsze nie mogę Cię złapać na kompie!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Monika, ja prawdopodobnie też będę czekać pod gabinetem, aż się zabieg skończy. Jak my kochamy te swoje koty.
![]() |
#4860 |
KOTerator
|
Nie wiem kiedy to się stało, ale dzisiaj do mnie dotarło, że Milka przez większość czasu już nie trzyma przedniej prawej łapki w powietrzu, nie podwija
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.