Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-09, 13:51   #4831
201604190934
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Zajrzalam mu w sprawozdania w ramach pracy dyplomowej, WOSP obecnie jest czysty moim zdaniem, zajmuje sie wyłącznie dzialalnoscia charytatywna, poza tym jest poddawany ciezkim audytom co roku i od ich wyniku zależy czy minister da zgodę na kolejny rok działalności, bo co roku musza taka zgodę otrzymać.

Natomiast dzialalnosc wosp nie do konca była zgoda z ustawa, bo wolno wlasciwie tylko zbierac kase a druk serduszek, koszulek, koncerty (za ktore niektórzy biora kase) juz nie sa do konca dozwolone, bo podchodzą pod dzialalnosc komercyjna. Dlatego pare lat temu wyprowadzono z wosp 1,5 miliona zl na utworzenie spolki Zloty Melon, która zajmuje sie drukiem gadzetow, orgamizacja woodstocku, drukiem plyt i poradnikow, produkcja filmow. Takze od tamtej pory wosp jest czysto charytatywny a melon wzial na siebie komercyjna strone sprawy, sukcesywnie również zwraca swoj kapital zakladowy do wospu, juz polowe oddano. No i w koncu jest jasnosc, ze woodstock nie jest organizowany z puszki.

Sam Owsiak ma pieniadze z marki wlasnego nazwiska, udziela wykladow jako aytorytet i jest producentem filmow. Takze dzięki wospowi ale nie z wospu.

Takze mowienie, ze ukrywał ksiegi - czyje? Wospu, Melona czy swoje? No bo fakt, Melon wisi jeszcze 800k, chyba że juz oddal przed opublikowaniem sprawozdania.

Poza tym, podają dane ile sprzętu bylo przed finałem, ile po. Okazuje sie, ze wosp co roku tworzy nowa, nie istniejaca w Polsce galaz medycyny, cale oddziały, do leczenia chorob dotąd nie leczonych wcale. Atakowanie go to wręcz zbrodnia jak dla mnie, bez niego byłoby krucho i to bardzo, kraj nawet glupich pomp insulinowych nie zapewnia za bardzo, wszystko z wospu.

Do tego maja swietny jak na fundacje stosunek wydatkow na cel do kosztow działania. Ponad 90% kasy idzie na sprzet, w innych fundacjach potrafia wydac 80% na sprzet ale biurowy, samochody sluzbowe itd.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

ja czekam na wyrok sądu, bo skoro orzekł, że się nie zgadzają księgi wośp to badać będą głębiej
...
z ciekawością będę czekać

Edytowane przez 201604190934
Czas edycji: 2014-11-09 o 13:53
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 14:13   #4832
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mjos Pokaż wiadomość
ja czekam na wyrok sądu, bo skoro orzekł, że się nie zgadzają księgi wośp to badać będą głębiej
...
z ciekawością będę czekać
Przy tysiącach kontrachentow trudni, zeby sie zgadzało wszystko.

201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 14:26   #4833
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Przy tysiącach kontrachentow trudni, zeby sie zgadzało wszystko.

si.niestety

co mnie denerwuje w związku z wośp
rząd sobie odpuścił, bo po co uzdrawiać służbę zdrowia jak wośp załata braki sprzętowe i poprowadzi szkolenia z ratownictwa
Stary 2014-11-09, 14:31   #4834
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
si.niestety

co mnie denerwuje w związku z wośp
rząd sobie odpuścił, bo po co uzdrawiać służbę zdrowia jak wośp załata braki sprzętowe i poprowadzi szkolenia z ratownictwa
I dlatego powinni się odwalic.

Stary 2014-11-09, 15:14   #4835
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Zajrzalam mu w sprawozdania w ramach pracy dyplomowej, WOSP obecnie jest czysty moim zdaniem, zajmuje sie wyłącznie dzialalnoscia charytatywna, poza tym jest poddawany ciezkim audytom co roku i od ich wyniku zależy czy minister da zgodę na kolejny rok działalności, bo co roku musza taka zgodę otrzymać.

Natomiast dzialalnosc wosp nie do konca była zgoda z ustawa, bo wolno wlasciwie tylko zbierac kase a druk serduszek, koszulek, koncerty (za ktore niektórzy biora kase) juz nie sa do konca dozwolone, bo podchodzą pod dzialalnosc komercyjna. Dlatego pare lat temu wyprowadzono z wosp 1,5 miliona zl na utworzenie spolki Zloty Melon, która zajmuje sie drukiem gadzetow, orgamizacja woodstocku, drukiem plyt i poradnikow, produkcja filmow. Takze od tamtej pory wosp jest czysto charytatywny a melon wzial na siebie komercyjna strone sprawy, sukcesywnie również zwraca swoj kapital zakladowy do wospu, juz polowe oddano. No i w koncu jest jasnosc, ze woodstock nie jest organizowany z puszki.

Sam Owsiak ma pieniadze z marki wlasnego nazwiska, udziela wykladow jako aytorytet i jest producentem filmow. Takze dzięki wospowi ale nie z wospu.

Takze mowienie, ze ukrywał ksiegi - czyje? Wospu, Melona czy swoje? No bo fakt, Melon wisi jeszcze 800k, chyba że juz oddal przed opublikowaniem sprawozdania.

Poza tym, podają dane ile sprzętu bylo przed finałem, ile po. Okazuje sie, ze wosp co roku tworzy nowa, nie istniejaca w Polsce galaz medycyny, cale oddziały, do leczenia chorob dotąd nie leczonych wcale. Atakowanie go to wręcz zbrodnia jak dla mnie, bez niego byłoby krucho i to bardzo, kraj nawet glupich pomp insulinowych nie zapewnia za bardzo, wszystko z wospu.

Do tego maja swietny jak na fundacje stosunek wydatkow na cel do kosztow działania. Ponad 90% kasy idzie na sprzet, w innych fundacjach potrafia wydac 80% na sprzet ale biurowy, samochody sluzbowe itd.

zgadzam się. szkoda, że taki caritas nie został rozliczony z kilku milionów, które przepadły.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 15:37   #4836
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
zgadzam się. szkoda, że taki caritas nie został rozliczony z kilku milionów, które przepadły.
Sprzedaż swiec itd tez powinna byc kontrolowana, nad puszkami sa nadzorcy. Ale kosciol ma osobny budzet i nic do niego budzetowi panstwa.

Stary 2014-11-09, 18:48   #4837
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A mi i Zrzędliwemu Kotu pożałowałyście głupiej karty prezentowej do Sephory za 1000 zł. Paskudy!
C'nie

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
A co myślicie o WOŚP Owsiaka ? Albo o Caritasie?
Moja siostrzenica co roku chodzi z puszką WOŚP więc zawsze wrzucam nie ma bata Akcji kościelnych (caritasowych) nie wspieram, głównie przez to że potępiają wośp i zawsze robią swoje zbiórki dokładnie w tym samym dniu co wielki finał
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-09, 19:45   #4838
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Sprzedaż swiec itd tez powinna byc kontrolowana, nad puszkami sa nadzorcy. Ale kosciol ma osobny budzet i nic do niego budzetowi panstwa.

była zbierana specjalna kasa dla powodzian - nie dotarła do nich. rozliczona też nie była.

Stary 2014-11-09, 19:59   #4839
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
była zbierana specjalna kasa dla powodzian - nie dotarła do nich. rozliczona też nie była.
niechętnie to czynię, ale muszę przyznać Ci rację

ogólnie Caritas ma problem
był sobie prezes Caritasu prowadzący dom pobytu i zakład pracy chronionej w mieście x(nie pamiętam)

ten sam prezes z wyrokiem! za finansowe przekręty i doprowadzenie ośrodka do upadołści dostał do prowadzenia ośrodek i zakład pracy chronionej w Borowej Wsi....czy muszę mówić co się stało ?
Stary 2014-11-09, 22:13   #4840
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
niechętnie to czynię, ale muszę przyznać Ci rację

ogólnie Caritas ma problem
był sobie prezes Caritasu prowadzący dom pobytu i zakład pracy chronionej w mieście x(nie pamiętam)

ten sam prezes z wyrokiem! za finansowe przekręty i doprowadzenie ośrodka do upadołści dostał do prowadzenia ośrodek i zakład pracy chronionej w Borowej Wsi....czy muszę mówić co się stało ?
To samo? ^^
No wcale nie dziwne, skoro kierowanie ośrodkiem powierzono finansowemu oszustowi.
Generalnie, Caritas to dla mnie podejrzana instytucja poza wszelką kontrolą.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-09, 23:06   #4841
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
A co myślicie o WOŚP Owsiaka ? Albo o Caritasie?
Szkoda, że Owsiak musi odwalać za państwo, to co ono powinno robić. Ale co chwila widzę WOŚPowy sprzęt w użyciu, słyszę jaki był potrzebny w tych miejscach i jak pomaga. Dlatego jestem na tak

Caritas - nie.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-10, 06:20   #4842
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Szkoda, że Owsiak musi odwalać za państwo, to co ono powinno robić. Ale co chwila widzę WOŚPowy sprzęt w użyciu, słyszę jaki był potrzebny w tych miejscach i jak pomaga. Dlatego jestem na tak

Caritas - nie.
No własnie dlatego, że widywałam w szpitalach sprzęt zakupiony przez WOŚP twierdzę, że kasa ze zbiórki nie rozpływa się w niebycie a jest przeznaczana na konkretny cel. Dlatego zawsze do puszek wrzucam, ile mogę. Sprzęt zakupiony przez Owsiaka po prostu ratuje ludziom życie i to jest ważne bo zycie ludzkie jest wartością najwyższą. I na to idzie kasa ze zbiórek a nie na wszelkiej maści nierobów i cwaniaków. Ja mogę osobiście za Owsiakiem nie przepadać ale facet odwala kawał dobrej społecznej roboty i to jest poza wszelką dyskusją.

---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ----------

Cytat:
Oj to nie było tak. Czarni zadziałali sposobem. Ogłosili, że w niedzielę będzie przeprowadzana zbiórka dla powodzian. No to ludzie zrozumieli, że hajs z tacy dla powodzian pójdzie i dawali na tacę hojnie.Ku ich zdziwieniu, po mszy pojawili się dopiero zbierający do puszek "dla powodzian" z ramienia Caritasu. Wrzucali już to, co im zostało, jakieś drobne a i tak się rozwiały. To było dość szeroko komentowane przez internautów.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-11-10, 07:33   #4843
201801191006
Konto usunięte

Owsiak - dobrze, że jest.
Caritas - nigdy nie wrzuciłam ani grosza i nie zamierzam tego zmieniać.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-10, 07:34   #4844
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
To samo? ^^
No wcale nie dziwne, skoro kierowanie ośrodkiem powierzono finansowemu oszustowi.
Generalnie, Caritas to dla mnie podejrzana instytucja poza wszelką kontrolą.
tak, najpierw zwolnił wszystkich pracowników!! i jednocześnie zatrudnił swoich, a w ciągu pół roku doprowadził do upadłości-zupełnie jakby to było celowe zachowanie
Stary 2014-11-10, 08:04   #4845
Anex
Rozeznanie

Cytat:

(...)
Oj to nie było tak. Czarni zadziałali sposobem. Ogłosili, że w niedzielę będzie przeprowadzana zbiórka dla powodzian. No to ludzie zrozumieli, że hajs z tacy dla powodzian pójdzie i dawali na tacę hojnie.Ku ich zdziwieniu, po mszy pojawili się dopiero zbierający do puszek "dla powodzian" z ramienia Caritasu. Wrzucali już to, co im zostało, jakieś drobne a i tak się rozwiały. To było dość szeroko komentowane przez internautów.
Z takiego sposobu zachowania księża chyba przechodzą szkolenie U nas na mszy kiedyś w taki sam sposób proboszcz ogłosił, że będą zbierane pieniądze na jakąś polską parafię na Ukrainie i też ludzie zrozumieli to, że chodzi o zbiórkę na tacę, a tu po mszy niespodzianka... Zbiórka na ten cel do puszek po mszy A ludzie na tacę wrzucali jak nigdy, prawie same po 100 i 50 zł.

Edytowane przez Anex
Czas edycji: 2014-11-11 o 06:52
Anex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-10, 08:56   #4846
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Najlepsze w kościołach są zbiórki na KUL

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-11-10 o 08:58
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-11, 13:08   #4847
magi18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anex Pokaż wiadomość
Z takiego sposobu zachowania księża chyba przechodzą szkolenie U nas na mszy kiedyś w taki sam sposób proboszcz ogłosił, że będą zbierane pieniądze na jakąś polską parafię na Ukrainie i też ludzie zrozumieli to, że chodzi o zbiórkę na tacę, a tu po mszy niespodzianka... Zbiórka na ten cel do puszek po mszy A ludzie na tacę wrzucali jak nigdy, prawie same po 100 i 50 zł.
U mnie na szczęście proboszcz wyraża się jasno. I przeważnie jak ma iść do puszek mówi że będzie zbiórka do puszek a jak idzie z tacy to też wprost jest powiedziane. Np. w przyszła niedzielę pieniądze z tacyają iść do rodziny, której spalił się dom.

Na caritas nigdy nie dałam.

Wyzwanie zwane życiem ---> "Milion cudownych listów"
magi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-11, 13:13   #4848
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Najlepsze w kościołach są zbiórki na KUL

O tak. Grosza na to nie dam. A u mnie na uczelni zobaczyłam ogłoszenie o SzP
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-11, 13:16   #4849
skazana_na_bluesa
.

juz wiem, czemu nie chodzę do kościoła

Stary 2014-11-11, 13:53   #4850
201604130936
Konto usunięte

Sama studiuje na kulu, ale uwazam tace za chora. No bo albo jestesny na prawach uczelni państwowej albo nie. A nie ze tu pieniądze z kosciola, tu od państwa, a w jednym z budynku kulu dziury w scianie papierem zaklejone :/
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 20:21   #4851
GrumpyCat
Wredny kotecek

10 dni do otwarcia bazy
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 21:10   #4852
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
10 dni do otwarcia bazy
Wielkie odliczanie
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-12, 21:44   #4853
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

No też sama jestem ciekawa, jakie kwiatki wyskoczą i liczę, ze wkleicie (sama na strony SZP raczej nie zajrze, bo nie lubię się irytowac na ochotnika).

Ej, Grumpy, zglaszamy się po nasze karty podarunkowe do Sephory? Powiemy, że dziewczyny na Wizazu nam obiecały a potem nie dały i jesteśmy takie nieszczęsliwe z tego powodu i że te karty sa nam koniecznie potrzebne do dalszej egzystencji

Ciekawe, co by było, gdyby przyjęli nasze zgłoszenia

PS
Przy okazji poprosimy o lokówke dla Drabiny. A niech ma!

No pasaran!
Stary 2014-11-12, 22:00   #4854
201604191001
Konto usunięte

Ja poproszę wędkę, nie rybę. Opłacenie roku studiów <3
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 07:12   #4855
Luba
Zakorzenienie

Co do Caritasu, to nie wiem jak w Polsce ale w Niemczech swietnie dziala i osobiscie jestem zachwycona, codziennie przychodzi do nas pielegniarka zeby zrobic zastrzyk, moge zadzwonic do nich kiedy chce i przyjada, mile, kompetentne.
Owszem, maja umowy z kasami chorych, ale bez tych opiekunek i pielegniarek nie wyobrazam sobie tutejszego spoleczenstwa.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 07:59   #4856
skazana_na_bluesa
.

w PL są pielęgniarki środowiskowe niezwiązane z caritasem, mające umowę z NFZ.

Stary 2014-11-13, 09:47   #4857
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Co do Caritasu, to nie wiem jak w Polsce ale w Niemczech swietnie dziala i osobiscie jestem zachwycona, codziennie przychodzi do nas pielegniarka zeby zrobic zastrzyk, moge zadzwonic do nich kiedy chce i przyjada, mile, kompetentne.
Owszem, maja umowy z kasami chorych, ale bez tych opiekunek i pielegniarek nie wyobrazam sobie tutejszego spoleczenstwa.
To samo dziala w Pl. Tzn., pielegniarki srodowiskowe, ktore przychodza do pacjenta niejako "dodatkowo", bo nie z ramienia przychodni. Sa to prywaftne firmy, ktore maja umowy z NFZ.
Mialam praktyki w czasie studiow w takim miejscu

Puolatar jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-13, 09:54   #4858
201604181004
Konto usunięte

ja też poproszę o wędkę
też opłaćcie mi studia :<
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 10:02   #4859
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
No też sama jestem ciekawa, jakie kwiatki wyskoczą i liczę, ze wkleicie (sama na strony SZP raczej nie zajrze, bo nie lubię się irytowac na ochotnika).

Ej, Grumpy, zglaszamy się po nasze karty podarunkowe do Sephory? Powiemy, że dziewczyny na Wizazu nam obiecały a potem nie dały i jesteśmy takie nieszczęsliwe z tego powodu i że te karty sa nam koniecznie potrzebne do dalszej egzystencji

Ciekawe, co by było, gdyby przyjęli nasze zgłoszenia

PS
Przy okazji poprosimy o lokówke dla Drabiny. A niech ma!

Wywalaj ten rudy tyłek z kolejki, ja byłam druga po Grumpy z moja prośba o nowy telefon. Ty jesteś potem.

20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-13, 10:47   #4860
201604130936
Konto usunięte

ej to mnie wychodzi 450 zł bez rachunków :< ja nie jestem taka zachłanna, wystarczy karta upominkowa do bieda h&m :<
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości