|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
A wiecie co... po prostu nie wiem co mam myśleć o takich ludziach. I bardzo mnie to dziwi.
Moja mama szuka pracy, znalazłam jej ogłoszenie i zadzwoniła. I wiecie co się okazało, ktoś podał adres i telefon prawdziwy, a całe ogłoszenie było ściemą, ta firma zgłosiła to na policję. Dobrze, że mama zadzwoniła a nie jechała. Ale jaki w tym sens był? Bo nie pozyskanie danych, bo nie było emaila. Zrobienie ludziom nadziei?? Chorzy ludzie.
|
|
#4832 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może zemsta na właścicielach firmy? Bo tylko to mi do łba przychodzi. |
|
|
|
|
#4833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja patrzę na to z pkt widzenia bezrobotnego i to jest straszne.
|
|
|
#4834 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale rozumiem robienie hurtowych zakupów. Cytat:
|
|
#4835 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Drugie nawet rozumiem jeśli ma się pieniądze. Też bym tak pewnie robiła Potem można przez tydzień do sklepu nie chodzić
|
|
#4836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty pewnie myślisz, że to lenistwo, a może komuś odpowiada bardziej ten mały sklepik niż supermarket.No chociaż masz rację, w niektórych takich jest drogo. My dlatego zazwyczaj kupujemy w Biedronce lub w Lidlu. Mam też blisko Almę, ale tam drogo. A my nie jesteśmy bogaci. Takie zakupy na długi weekend też można zrozumieć, można mieć zapas . Jaja się nie zepsują, półtora kg wędliny to też ok, to nie jest jakaś masakryczna ilość, ktoś może mieć sporo domowników, dużo soków to też chyba nic złego. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-22 o 19:06 |
|
|
|
|
#4837 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale w drogim osiedlowym markecie? U nas jest Gross i ceny maja tam kosmiczne. Wiesz ja często też robię hurtowe zakupy typu paleta jaj, zgrzewki napojów, mąk i cukru. Ale jakieś kosmiczne ilości mięsa, serów, wędlin czy jogurtów są dla mnie dziwne. Sama zauważyłam że większe ilości nabiału czy wędlin się marnują. Bo niby ma się ochotę na serek czy wędlinę w sklepie, to potem w domu już nie bardzo. Przynajmniej u nas tak jest w domu, zwłaszcza jogurty się psują. Ale u nas jest luksus bo Lidla mam 3 minuty od domu rowerem. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4838 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Jak mam pieniądze to wolę je wydać nawet w drogim osiedlowym, ale polskim sklepie, niż w zagranicznym supermarkecie
![]() Cytat:
|
|
#4839 |
|
Zadomowienie
|
Ja prawie zawsze kupuję sobie zapas soków, tak z 10 litrów, jak mam okazję przewieźć to samochodem, żeby nie musieć chodzić potem do sklepu i nosić
Robienie większych zakupów jak najbardziej rozumiem. Zresztą, przecież ktoś może urządzać jakieś przyjęcie wtedy, gdy jest wolne od pracy lub mieć większą rodzinę, gości. Albo taka sytuacja - jak mieszkałam za granicą, to przyjeżdżałam do Polski np. w okresie wolnym od pracy. Szłam do sklepu, kupowałam duuuużo rzeczy (ileś litrów mleka, soków, jogurty i wiele innych), które chciałam wziąć ze sobą z powrotem. Ktoś patrzący z boku mógł pomyśleć, że robię ogromne zakupy na dwa dni wolne ![]() I robienie zakupów w osiedlowych sklepach też rozumiem - jak kogoś stać, to czemu nie. Lepsze polskie niż zagraniczne sklepy. Ja lecę przeważnie do osiedlowego po drobne rzeczy (chleb, gazeta, itd), bo nie muszę tam stać w kolejkach, choć dyskont też mam blisko. Jakby mnie było stać - to też robiłabym większe zakupy w osiedlowych.
Edytowane przez Reme Czas edycji: 2011-11-22 o 19:14 |
|
|
|
#4840 |
|
Wtajemniczenie
|
Serio dla was 1,5 kg wędlin (a nie mam na myśli kiełbas) to mało?
![]() Jak kupiłam dzisiaj 250 g szynki to na pewno na jakieś 5 dni nam starczy, a mam trzy osobową rodzinę. Chatul : Widać mamy różne podejście. Ja wolę zaoszczędzić bo bieda i głód mi już w czy zajrzały. Pewnie że zdarza mi się chodzić do małych lokalnych sklepików (bazarek rulez! i panie sąsiadki co spożywczy mały prowadzą) ale wokół mnie to albo jakieś Żabki, Grossy i MarcPole są (ten ostatni krajowy jest czy zagramiaczny) jak mam tylko małe zakupy zrobić. Ale w większych sklepach jest taniej (jak się wie co kupować i gdzie, bo te promocje co poniektóre są dziwne mówiąc delikatnie), przynajmniej pewne produkty. I mają większy wybór.
|
|
|
|
#4841 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Niestety, różne produkty są w różnych sklepach przecenione (przynajmniej w mojej okolicy). Efekt często jest taki, że jeden produkt kupię za niewielką cenę, a za drugi zapłacę jak za zboże ![]() Cytat:
|
|
#4842 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mówię, że są to osoby odżywiające się różnorodnie, ale tacy istnieją. Znam też osoby, które kupują większą ilość wędliny podczas promocji i zamrażają, dodają do gotowania itd. U mnie w domu kupuje się np. co kilka dni kilogram kiełbasy lub wędliny tylko dla psa. Do tego jakaś wędlina dla nas. Sama potrafię zjeść 10-15dag wędliny w jeden dzień, jak mi bardzo smakuje. Tylko, że ja nie zjem wędliny, która leży u mnie w lodówce dłużej niż dwa dni, więc to akurat wolę kupować na bieżąco w małych ilościach. Mówisz trochę tak, jakbyś dokładnie znała osobę, która tyle kupuje i wiedziała, na co to wszystko zużywa.Mnie dziwi raczej zachowanie mojej koleżanki. Pod nosem ma Biedronkę a jak jest ze mną na mieście, to kupuje dokładnie to samo w innym supermarkecie, co kupiłaby w Biedronce taniej. I zawsze narzeka na brak kasy.
Edytowane przez Reme Czas edycji: 2011-11-22 o 20:02 |
|
|
|
|
#4843 |
|
Rozeznanie
|
dla mnie 1,5kg wędliny to dużo. Może dlatego że nie mam potrzeby jeść wędliny codziennie. Natomiast my z mężem kupujemy 30-40 dag i zjadamy w tydzień. Chyba wolimy sery.
a co do sklepów, mi to w zasadzie obojętne czy zagraniczne czy polskie, byleby było wszystko co chcę kupić i byleby było tam czysto, schludnie. W moich oczach strasznie tracą markety typu tesco, real, czy biedronka, ale w głównej mierze przez niektórych klientów. Ja nie wiem, czy ludzie nie wstydzą się takiego syfu robić w sklepach? Produkty pootwierane, czasami powysypywane, poprzekładane, jakiś sok się lepi bo ktoś otworzył, chyba się nawet napił na miejscu (!) i zalał reszte, jakieś mięso wrzucone za ksiązki cichaczem psuje się i śmierdzi. Poza tym jakoś obawiam się tam kupować sery czy wędlinę bo podchodzą pod te co opisywała pani Kasia z Wiem Co Jem Nie chcę wyjść na jakąś snobkę (był kiedyś taki artykuł o ludziach kupujących w Almie ) ale naprawdę lubię chodzić do Almy czy Piotra i Pawła. Jest trochę drożej niż np w tesco ale czasami wcale nie drożej niż w osiedlowym sklepiku który np ma "monopol" na osiedle. Podoba mi się to że w tych sklepach wędliny i sery są naprawdę dobrej jakości, można poczytać etykietki, jest czyściej (wiem, sklep mniejszy, personel pewnie nadąża sprzątac, a może po prostu przychodzą tam inni ludzie) i są wszystkie te produkty tych marek które lubię. Dopóki ceny nie mają dla mnie aż tak wielkiego znaczenia to będę tam kupować. No i zdaje się, oba są polskie chociaż jak pisałam, to w sumie bez większego znaczenia dla mnie. W związku z tym dziwi mnie to że moi znajomi z pracy na przykład zawsze próbują mi wmówić ile to ja przepłacam i że POWINNAM robić zakupy w Lidlu albo kauflandzie! Moje pieniądze mogę sobie wydawać gdzie chcę i na co chcę - ale ten temat już był wałkowany w tym wątku nawet
|
|
|
|
#4844 |
|
ma zielone pojęcie
|
Tygrysiak, też lubię robić zakupy w Almie oraz Piotrze i Pawle
|
#4845 |
|
Zakorzenienie
|
Nie no może półtora kilograma wędliny to nie jest mało, lecz może tyle mu właśnie potrzeba? W sumie ja nie patrzę innym na zakupy, przecież to ich sprawa ile i co kupują. Ja np teraz miałam paczkowane salami i 250 g czy 300 g poszło chyba w 3 dni, a sama jadłam
. Codziennie szły jakoś z 4, a nawet 5 kanapek z tym, takich sporych, tak mi zasmakowało . My też wolimy kupić w Biedronkach i Lidlach, bo teraz to niestety nie byłoby nas nawet stać na droższe sklepy. Zresztą, nigdy nie było szczególnie nas stać. Ale za to mama kupuje dużo np jogurtów, więc pusto w lodówce nie jest. Co do Biedronek, to spotkałam się z syfem w niej, ale nie w mojej mieście. Na szczęście w moim mieście jest porządek i w Biedronce czy Lidlu. Zdarza nam się coś kupić w innym sklepie, ale większe zakupy raczej tu, bo tanio. Żele do mycia ciała tez się opłaca w Biedronce. Czasem kupywaliśmy w Rossmanie jakieś żele, wiadomo, że tam np za 5- 7 zł, ale zdarza nam się kupić np w Biedronce za 2 zł, a zapach oszałamiający. Ale tu już nie chodzi cenę, bo w sumie to nie jest dla nas probleme wydać 6 zł na żel do mycia ciała. W Almie? Uhuhu, drożyzna. Ale niektóre produkty mają chyba fajne, wiele zagranicznych. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-22 o 21:08 |
|
|
|
#4846 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A takich i tak nie kupię.To, co kupuję w Almie, w innych sklepach jest albo w tej samej albo w nawet wyższej cenie
|
|
#4847 |
|
Zakorzenienie
|
No może jakoś strasznie droga nie jest, ale wiesz jest tam tak dużo produktów, że jakby moja mama tam często chciała kupować, to pewnie ślinka by jej ciekła na te droższe produkty, zagraniczne i byłoby jej szkoda, że nie może kupić albo by kupiła, a potem by na rachunki nie było. Po prostu niektóre kuszą
Jak ktoś często kupuję w Almie, to pewnie opłaca się Karta Konesera, słyszałam, że jest coś takiego. A Piotr i Paweł, to za bardzo nie orientuję się. U nas tego sklepu nie ma. Byłam raz chyba w nim, ale nie pamiętam jak było z cenami. |
|
|
|
#4848 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Warzywa, owoce wolę kupować na bazarze niż w marketach, mam wrażenie że tam zdrowsze I chleb z Biedronki jakoś mi nie pasuje, wolę gdzie indziej kupować.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-11-22 o 21:31 |
|
|
|
|
#4849 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dlatego nie rozumiem tego krzyku o drożyznę bez sprawdzenia cen.Co do karty konesera w Almie, nie wiem czy się opłaca, niby mam ale jeszcze nie skorzystalam bo to chyba na produkty z jakiegoś katalogu. Za to w P&P mają karty które dają rabat przy każdych zakupach powyzej 50 zł. Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2011-11-22 o 22:50 |
|
|
|
|
#4850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4851 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A mnie strasznie dziwi to, co piszesz. Skąd możesz wiedzieć w jakim celu rzeczony facet robił zapasy? Dlaczego od razu zakładasz, że część z tego mu się zmarnuje? Dlaczego na podstawie swojego życiorysu oceniasz innych ludzi? Mogło być tysiąc powodów, dla których robił te zapasy. Kurczę, nie pojmuję tego. |
|
|
|
|
#4852 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;30673955]
A mnie strasznie dziwi to, co piszesz. Skąd możesz wiedzieć w jakim celu rzeczony facet robił zapasy? Dlaczego od razu zakładasz, że część z tego mu się zmarnuje? Dlaczego na podstawie swojego życiorysu oceniasz innych ludzi? Mogło być tysiąc powodów, dla których robił te zapasy. Kurczę, nie pojmuję tego.[/QUOTE] Bo jest kurcze moim sąsiadem? I widzę ile jedzenia wyrzuca? A dla dwóch osób nie kupuje się raczej kilo szynki. Tak samo jak widzę jedną panią przy stoisku mięsnym to wiem, że nie zrobię szybko zakupów, bo będzie stać tam pół godziny. Wbrew pozorom, obserwując ludzi wśród których się żyje, można wiele zaobserwować. Chociażby patrząc na ich codzienne zakupy. |
|
|
|
#4853 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)całą paletę serków homo, które później zabieram sobie do pracy, wędlinę, ser, wodę, napoje, wiadomo, że pieczywo trzeba kupować częściej. Cytat:
mieszkamy we dwójkę z chlopakiem, dla nas to dość dużo, ale już u mnie w rodzinnym domu to w sam raz, zdziwiłabyś się, ile potrafił zjeść mój brat, kiedy ciężko pracował fizycznie, tak więc dla niektórych ludzi to mało ![]() Cytat:
![]() ja natomiast nie mam żadnego osiedlowego w pobliżu, najbliżej mam biedronkę i lidla i tam robię zakupy, u mnie w tych sklepach jest zawsze czysto i posprzątane, dużo miejsca, przestronnie, to są duże lokale i lubię robić tam zakupy ![]() za to moi rodzice mieszkają na wsi i najbliższe miasto "obsługuje" wszystkie wioski dookoła, niestety tam zawsze w biedronce widzę jakieś porozstawiane kartony itp. do tego tłum ludzi o każdej porze, po prostu za mały lokal/za mało osób do obsługi tylu klientów.
Edytowane przez 6roove Czas edycji: 2011-11-23 o 10:44 |
|||
|
|
|
#4854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Zwyczajnie się nie opłaca, natomiast nie będę sie wypowiadać co do sklepików osiedlowych, bo ostatnio robiłam tam zakupy wieki temu. Nie znoszę panującej w tych przybytkach pseudointymności.
|
|
|
|
|
#4855 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale nie wynika to z tego, że "Alma chamsko zawyża ceny", tylko zwyczajnie taka Alma płaci więcej za np. lokal. Wiele supermarketów jest w dużych brzydkich halach, a Alma raczej ma dobre i drogie lokalizacje. Inna sprawa, że mam wrażenie, że w każdym supermarkecie inne produkty są "dziwnie" tanie i "dziwnie drogie". Efekt jest taki, że musiałabym chodzić po 4 supermarketach żeby naprawdę coś zaoszczędzić A na to nie mam zbytnio ochoty Cytat:
Jednych z moich ulubionych. Kupiłam trochę więcej na zapas, bo cena faktycznie była bardzo przystępna Cytat:
|
|
#4856 |
|
Rozeznanie
|
moze o to ze pani ekspedientka jest z częścią klientów prawie że na Ty i urządzają sobie ploty o osiedlu
![]() ja wciąz uważam że alma wcale nie zawyża chamsko cen, a w kazdym razie nie bardziej chamsko niz osiedlowe sklepiki - podany przeze mnie przykład oleju, a takich produktów widziałam więcej. Tyle że może powód jest inny i zgadzam się w zupełności z Chatul Ja uwielbiam taką dużą belgijską czekoladę z okładką w takim starym stylu, mniam, widziałam ją jak na razie tylko w almie, tania nie jest ale... czasami warto ![]() a co do cen, mnie szokują ceny w naszej stołówce w pracy. Pracodawca dofinansowuje część kosztów, ale ceny i tak szybują w górę i głupia kawa z mlekiem, jakieś ledwo 200ml kosztuje 2,50 na przykład. OK jestem w stanie wydać ciut więcej pieniędzy na coś dobrego ale ta kawa nawet nie ejst tego warta. O innych produktach typu serek wiejski za 3,50 juz nawet nie chcę wspominac... |
|
|
|
#4857 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O tak stołówki czy bufety to dramat cenowy. Ale i tak chyba najdrożej jest w szpitalach. Pączki za 2,5, soczki za ponad 3. Najstraszniejsze ceny to widziałam kilka lat temu na Banacha w Warszawie. W kiosku mieli także kosmetyki. Za żel pod prysznic dla mamy wydałam 15zł
|
|
|
|
|
#4858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, są często tak słodkie dla klientów, że aż mdli, a potem za plecami... no właśnie![]() A co do Almy, owszem niektórych rzeczy nie da się kupić gdzie indziej, i tylko takie tam kupuję , po prostu uważam, że innych produktów nie warto w niej nabywać.
|
|
|
|
|
#4859 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak, w stołówkach, szpitalach, teatrach drogo [teatry same mi się przypomniały, to dla mnie czysta głupota nawet na przerwie w teatrze coś tam kupować, batoniki chyba po 4 zł itp].
Choć muszę przyznać, że ceny w mojej uczelnianej stołówce nie należą do kosmicznych, za porządny obiad chyba 11 czy 12 zł, to nie jest chyba źle .
|
|
|
|
#4860 |
|
Konto usunięte
|
Ja zwykle jednak w Lidlu, lubie ich produkty i cenowo mi odpowiadaja. Ale nawet tam patrze co jest z Polski a co nie, wybieram zawsze polskie. A tak czysto warzywnie to wole warzywniaki, gdzie wiem ze wlasciciel rano byl na skupie i kupil warzywa od normalnych lokalnych rolnikow a nie jakies dmuchane marchewki z Hiszpanii, salata, ktora rosla 8h czy prostowane banany do norm. I tak akurat warzywa u nas sa tanie, chyba nawet taniej w malych sklepikach wychodzi, mozna na sztuki a nie na paczki.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.

Potem można przez tydzień do sklepu nie chodzić

Robienie większych zakupów jak najbardziej rozumiem. Zresztą, przecież ktoś może urządzać jakieś przyjęcie wtedy, gdy jest wolne od pracy lub mieć większą rodzinę, gości. Albo taka sytuacja - jak mieszkałam za granicą, to przyjeżdżałam do Polski np. w okresie wolnym od pracy. Szłam do sklepu, kupowałam duuuużo rzeczy (ileś litrów mleka, soków, jogurty i wiele innych), które chciałam wziąć ze sobą z powrotem. Ktoś patrzący z boku mógł pomyśleć, że robię ogromne zakupy na dwa dni wolne 

Skąd możesz wiedzieć w jakim celu rzeczony facet robił zapasy? Dlaczego od razu zakładasz, że część z tego mu się zmarnuje? Dlaczego na podstawie swojego życiorysu oceniasz innych ludzi? Mogło być tysiąc powodów, dla których robił te zapasy.
)