|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4832 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
moje dzisiejsze U:
I: owsianka (5 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka 2%, garść orzechów włoskich, kiwi) + kawa zbożowa z mlekiem II: 2 kromki razowego z masłem, sałatą, szynką, pomidorem i szczypiorkiem; jabłko III: duuży talerz gęstego żurku z ziemniakami, jajkiem, kiełbasą deser: 3 wafelki przekładane toffi IV: porcja sałatki gyros (z dużą ilością mięsa), 2 kromki razowego z masłem, sałatą, pomidorem; miseczka rzodkiewek + mięta ruch: ok.1,5h roweru; jakieś 20-30min gimnastyki (rozciąganie itp.) |
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Raczkowanie
|
dzisiejsze U
![]() I grahamka z szynka sałatą pomidorem ogórkiem szczypiorkiem II w szkole: kawałek domowej szarlotki jogurt naturalny ( rozłożone w czasie) III zapiekanka brokułowa z szynka serem pieczarkami polane keczupem ![]() IV jabłko V 1,5 kr razowca z szynka mozzarella sałatą pomidorem do picia woda zielona herbata inka z mlekiem i jak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4834 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze:
szklanka ciepłej wody z cytryną - duża kromka żytniego, słonecznikowego razowca z masłem,sałatą lodową, 3 plastrami szynki, całym pomidorem, pół pszennej bułeczki grubo z masłem, rzodkiewkami i pieprzem ziołowym - gorzka,czarna kawa, kawałek ciasta biszkoptowego z masą,truskawkami i galaretką, jabłko pasek czekolady karmelowej -miska gęstej grzybowej z dużą ilością marchwi, pietruszki, grzybów,kiełbaski z połową pszennej bułeczki do maczania, jakieś 3/4 gotowanej golonki indyczej -2 potarkowane marchewki z sokiem z cytryny, cynamonem wymieszane z kubeczkiem śmietankowego jogurtu z łyżką masy makowej - spora porcja śledzi w zalewie octowej z dużą kromką razowca z sosem barbeque, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki buraczków z papryką - wpadnie reszta czekolady (pasek) i drinki z coli i malibu, może 2 drinki ![]() Proszę o zerknięcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4837 |
Przyczajenie
|
Moje dzisiejsze U:
1.Bułka z ziarnami (sezam i słonecznik) na pół: I z pasztetem sojowym pomidorowym i pomidorem, II z serkiem Turek Figura, pomidorem i szczypiorkiem 2.Jabłko 3. Serek wielski lekki z 1/2 gruszki i cynamonem 4. 2,5 naleśnika (1 z serem i truskawkami, reszta z fetą, szpinakiem i pomidorami) Aktywnośc:Pójście do szkoły na piechotę, nauka I jak??? |
![]() ![]() |
![]() |
#4838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do mojego R, to oprócz mleka i jogurtu mam jeszcze białko w pasztecie z soczewicy oraz w kurczaku z szaszłyka (a mięską na moich patyczkach sporo) ![]()
![]() |
#4839 |
Zadomowienie
|
Cos mi chyba nie idzie to U :/
śniadanie - otręby pszenne i owsiane wymieszane z jogurtem, posypane orzechami nerkowca, słonecznikiem i startym jabłkiem 2 śniadanie - dwie kromki ciemnego pieczywa z odrobiną masła, domowej roboty dżemem truskawkowym i na to serek wiejski (wpadło też kilka żelek) obiad - to co wczoraj, czyli 2 kotleciki mielone z kaszą gryczano-jaglaną i pomidorem polanym jogurtem podwieczorek - mini tarta z rabarbarem ![]() kolacja - serek wiejski z słonecznikiem i startą dużą kostką gorzkiej czekolady |
![]() ![]() |
![]() |
#4840 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
produkują te piłkarskie słodkości na potęgę ![]() co do jedzenia - bardzo dobrze, że jesz wtedy kiedy masz ochotę, bez zegarka, w końcu przecież o to chodzi. byłam po prostu ciekawa Twojego odczuwania głodu/sytości, bo ja na przykład czasem mam takie dni, że zjem dwie kanapki, miskę zupy i mogłabym nic poza tym, resztę wręcz wpycham na siłę.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4841 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4842 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poczytaj sobie dobrze ocenione redukcyjne jadłospisy i wzoruj się.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4843 |
Rozeznanie
|
I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z truskawkami, granolą orzechową i startą czekoladą;
kawa z mlekiem. II. Duża grahamka przekrojona na trzy części: - dwie z masłem, makrelą wędzoną, pomidorem i szczypiorkiem - jedna z masłem orzechowym i konfiturą wiśniową Koktajl bananowy (banan, mleko, trochę śmietany 30%, miód) III. Jarzynowa z ziemniakami, woreczek ryżu brązowego zapieczony z tuńczykiem, szpinakiem i mozarellą, sok pomarańczowy. IV. Rożek francuski z serem, cappuccino; serek wiejski z miodem, migdałami, suszonymi morelami i daktylami. V. Trzy naleśniki z farszem meksykańskim polane sosem czosnkowym; trochę sałatki greckiej, zielona herbata z miodem; kubek kakao na mleku, herbatniki. Weszłam dziś na wagę i... mniej niż tydzień temu ![]() Czuję się potwornie i mam wszystkiego dość. Tak się starałam, wpychałam w siebie to jedzenie, mimo że nie zawsze miałam ochotę, mimo że często bolał mnie brzuch i zżerały wyrzuty sumienia, spodziewając się i mając nadzieję, że waga wreszcie pójdzie do góry - a tu takie coś...
#4844 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie tu, dziewczyno litości.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie,
W sumie co jakiś czas tu piszę, ale zawsze jestem jakoś pomijana. Jestem raczej na U, bo mam wagę w normie i się nie rusza, ale nie obraziłabym się, jakbym spadła tak ze 2-3 kilo, bo lepiej się czuję na trochę niższej. Oczywiście nic na siłę, ale jakby jakieś rady - będę wdzieczna. Ogólnie wstaję przed szóstą i od razu jem śniadanie, kładę się 23-24. Staram się jeść co trzy godziny, ale różnie wychodzi. Do pracy chodzę na rano i na późne popołudnie. Wszędzie jeżdżę rowerem, jak pozwala pogoda, i jestem ogólnie aktywna w ciągu dnia. Do zeszłego tygodnia bywałam na fitnesie (nawet 5 h tygodniowo), ale ze względów finansowych mam na razie wolne. Moje przykładowe jadłospisy: Wczorajsze U: I śniadanie: 2 długie, pełnoziarniste kromki chleba ze słonecznikiem, 1 z twarogiem i odrobiną miodu, 2 z twarogiem, szczypiorkiem i rzodkiewką (twarogu ok. 100g) koktajl z malin, jogód, kefiru, z płatkami migdałowymi herbata zielona z cytryną hulahoop 20minut, 1,5 h szybkiego marszu II śniadanie: 3 wafle wieloziarniste, 1/2 domowego pasztetu sojowo-brokułowego, plasterek polędwicy sałatka z mieszanki farmerskiej, pomidorów, awokado, olej rzepakowy, bazylia, ocet balsamiczny kawa duża z mlekiem [tzn. duża kawa ale mało kawy ![]() różne ćwiczenia z piłką + A6W (niecała godzina) Obiad: 50g ryżu brązowego, filet z indyka po chińsku (chińskie warzywa, sezam, kardamon, cynamon, kurkuma, sos sojowy) pomidory z cebulą, solą i pieprzem Podwieczorek: Wielkie jabłko, a potem jeszcze trochę jabłka ![]() Kolacja: pełnoziarnisty chleb żytni, 2 kromki z resztą pasztetu wędzona flądra (niecała, bo coś wyglądała podejrzanie) chłodnik z ogórków z koperkiem i słonecznikiem + kostka czekolady gorzkiej, jakieś rodzynki, ogólnie orzechy w ciągu dnia Dzisiejsze U: I śniadanie: 50g płatków owsianych, łyżka otrębów owsianych, trochę siemienia, jakieś orzechy, średnie jabłko, cynamon, 1/2 szklanki mleka sojowego, suszona śliwka, 2 łyżki serka homo chudego herbata miętowa hulahoop 20 minut, do pracy rowerem II śniadanie: 3 wafle wieloziarniste + 100g twarogu ze szczypiorkiem, parę plasterków kiełbasy z piersi kurczaka, sałatka z pekinki, pomidorków cherry, czarnych oliwek, z solą, pieprzem, ziołami i olejem rzepakowym kawa z mlekiem Obiad: barszcz ukraniński (Hortex, cała paczka) z koperkiem, zabielany chudym serkiem homo duża rustykalna bagietka z margaryną ćwiczenia z piłką i A6W (około godzina) Podwieczorek: domowe lody z maślanki z mango, pomarańczą, owocami leśnymi Znów do pracy rowerem Kolacja: sałatka z sałaty, 30g soczewicy, wołowiny pieczonej, pomidorów, oliwek, octu balsamicznego flądra wędzona (tym razem cała, niecałe 100g) chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy z otrębami herbata rooibos + kilka rodzynek, jakieś orzechy, pewnie kakao naturalne Od razu zastrzegam, że: TAK, jestem uzależniona od jabłek i pomidorów. Wafle dziś i wczoraj naprawdę wyjątkowo - są po prostu smaczne, a dawno ich nie jadłam. I mam jeszcze taką zagwózdkę - czuję autentyczny głód, nawet teraz. Czy jem za mało? Czegoś w tych jadłospisach brakuje? No i co by można było zmienić, żeby schudnąć te kilka kilo? Będę wdzięczna za zerknięcie i pozdrawiam!!! Edytowane przez satyavati Czas edycji: 2012-05-14 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4846 |
Zakorzenienie
|
Hej, proszę o zerknięcie na moje U/R
I owsianka (4 łyżki płatków, 1 otrąb, mleko, domowa konfitura jagodowa) II duża grahamka z domowym pasztetem, musztardą ; jabłko III mintaj (otoczony w mące i jajku) smażony, ziemniaki z wody, surówka z kiszonej kapusty IV jogurt bananowy z dosypanymi płatkami a'la cheerios V jajecznica z dwóch jajek na maśle, kromka razowca ; pomidor ![]() jutro się okaże, czy jestem bardziej na U czy na R ![]()
![]() |
#4847 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki wielkie ![]() po 3 tygodniach - w tym cała rzecz! chciałabym 1kg tygodniowo, ale mam wrażenie że się zarzynam i nic z tego nie ma ![]() No i jestem WEGETARIANKĄ - mięsko odpada. Jakbym miała zastąpić jogurt ze śniadania kolejnym serkiem to wychodzi na to, że cały dzień jem sam twaróg ![]() do pracy raczej ryby nie wezmę, sera żółtego unikam - nie wiem czy słusznie, a mięsko odpada... nie wiem sama jak to sensownie rozwiązać... HELP ![]()
![]() |
#4848 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4849 |
Raczkowanie
|
hej, jestem tu nowa, czy mogę się dołączyc?
![]() Moje U 1. Rogal maślany z lidla, na to twarozek waniliowy z rodzynkami, kawa z mlekiem. 2. Pol gotowanego fileta z 2 ziemniakami, surowka, jakas kupna i salata ze smietana.\ 3.jogobella z lyzeczka otrebow, 2 herbatniki 4.2 kromki pszennego, jedna z delma i poledwica i ketchupem, druga z delma i serkiem wiejskim +inka karmelowa do picia, troche frugo 3 kawy z mlekiem ;d Edytowane przez nikoletta17 Czas edycji: 2012-05-14 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4850 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() trzymam kciuki za powrót @ ![]() Cytat:
polecam poczytac na fitnesie o posilkach okolotreningowych. o której jesz kolacje? moze za wczesnie,stad glod? Cytat:
![]() i popieram Dekas-chodz na Kz z takimi myslami... <kz nie jest karą...-wrecz przeciwnie-tam sa tylko osoby,ktore rozumieja..
![]() |
#4851 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jedz te strączki i jajka i ryby, jakieś pasty z tego rób czy co tam wymyślisz. Skoro jesteś wege to się pewnie na tej diecie znasz, chyba nie robiłabyś sobie krzywdy niejedzeniem mięsa bez zastępowania jego składników odżywczych innymi produktami? Nie pomogę bo na tej diecie się nie znam ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A waga i samopoczucie jak? Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-05-15 o 07:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4853 |
Zadomowienie
|
R:
1, 10 h- orbitrek Ś: 7.30 musli owocowe bez cukru sante z wkrojonym 1 bananem i mlekiem 0, 5%tł. ( solidna porcja) IIŚ: 11.30 2 kawały chleba dużego owalnego razowego z margaryną lekką daria z omega 3 i wędliną z kurczaka; 1 pomidor; kawa inka z błonnikiem z mlekiem 0, 5 % tł. Obiad: 15. 10 zupa pomidorowa z ryżem czerwonym i piersią z kurczaka 1h- ćwiczenia Podwieczorek: 16. 45 1 twarożek lekki z garścią orzechów nerkowca wymieszanych z laskowymi; kawa parzona z mlekiem Kolacacja: 19.00 sałatka: sałata, tuńczyk wsw, pomidor, rzodkiewka, czarne oliwki, ogórek małosolny, łyżeczka oliwy z oliwek posypane pestkami słonecznika i startą marchewką mam szansę w taki sposób zrzucić mój balast ![]()
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-05-15 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wstawiam moja wczorajsza Rke raz jeszcze, bo jednak rzeczywistosc roznila sie nieco od planu
![]() 1. 7:00 sniadanie: owsianka (mleko 2%, 3-4 lyzki platkow, suszona zurawina, orzechy), owoce: trzy niespliki (to takie male jak mirabelki, kwasne i soczyste owoce) i 2 czy 3 truskawki, kawa z mlekiem 2% i brazowym cukrem. 2. ok. 10:30 II sniadanie: jogurt naturalny, 3 suszone sliwki, jablko, zielona herbata 3. ok. 14 lunch (w pracy): gruby plaster pasztetu z soczewicy, kilka rzodkiewek, woda przegryzka w domu: saltka z zimnego arbuza i swiezego ananasa (miseczka, pyszne bylo i w sam raz na ten upal panujacy na zewnatrz, choc wiem, ze owoce juz byly 2 razy....) 8 minutes arms, 8 minuts buns + godzinka jogi 4. ok 19:30: 1,5 saszlyka z kurczaka jak wczoraj (marynowana piers, kolorowe papryki, cukinia, cebulka, wszystko pieczone w piekarniku) + salatka z mieszanych salat, cebulki, pomidorkow koktajlowych, pestek slonecznika, oliwy z oliwek i octu balsamicznego, woda. I ogladajac serial wpadlo: pol lampki bialego polwytrawnego wina.
#4855 |
Przyczajenie
|
I znów przepraszam za OT,ale chcę,abyście mi rozjaśniły pare wątpliwości.
![]() Dziewczyny,a co robić,gdy mam problemy z oczami i lekarza się pytałam i on powiedział,że masło powinnam jeść.... Jeść je faktycznie,tylko,że mniej ? Czy jak ? Tym bardziej,że mam dopiero 16 lat i jak dobrze wiemy wszystkie,to jest jeszcze wiek rozwojowy.... Więc chcę schudnąć,ale zdrowo,nie chodząc głodna.Z tego co wiem w moim wieku nie powinno się stosować restrykcyjnych diet,a zapotrzebowanie wynosi ok.2400-2500 dla aktywnych i ok.2100 dla lekko aktywnych (czyt.spacery,sport 1-2 razy w tyg.). Mam alergię pokarmową (stwierdzoną po testach,przez lekarza) na większość warzyw (mam taką jakąś dziwną wysypkę ;/ i swędzi) zostały mi tylko : marchew,kalafior,brokuł,f asolka szparagowa,sałata,ogórek, które muszę jeść zresztą gotowane (oprócz sałaty i ogórka kiszonego),gdyż jak mowiłam choruję na IBS... Nie mogę jeść surowych warzyw,owoców... A dzisiaj moje chorobowe R (problemy z krtanią,ból gardła i afonia oraz gorączka itd) : szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny I-Grahamka (taka duża-ze sprawdzonej piekarni) posmarowana łyżeczką ramy,obłożona plastrem drobiowej i plastrem chudej szynki wieprzowej z małym ogórkiem kiszonym na wierzchu+kubek zielonej+tuńczyk w puszce (mała puszeczka) II-2 jajka na twardo i talerzyk kalafiora,polanego łyżką masła stopionego i posypanego koperkiem (mała łyżeczka-gdyż to przecież też surowe...)+jabłko III-szklanka ugotowanego makaronu PZ z dodatkiem schabu pieczonego na grillowej patelni (2 cienkie dość plastry) i do tego sos na bazie 2 łyżek keczupu i mleczka 1,5 % (jakieś 3-6 łyżek)+talerzyk gotowanej marchewki mini z łyżeczką masła IV-mały kubek naturalnego z garścią migdałów+miseczka truskawek (mała) V-omlet z 2 jajek i 2 białek,na łyżeczce oliwy z dodatkiem tuńczyka z puszki Myślicie,że to jest dobre jadło dla rosnącej nastolatki ? ![]() Nie chcę sobie zaszkodzić,więc myślę,że odrzucenie słodyczy,smażonych i wdrożenie takiego choćby 15 minutowego treningu dziennie,będzie dobre. Czekam na Wasze opinie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4856 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że spokojnie będziesz chudła na takiej R. Pamiętam Twoje luźniejsze jadłospisy redukcyjne(podchodzące dla niektórych pod U) na których pisałaś, że chudniesz 1kg/tydzień. Dlatego też, na jadłospisie, który zamieściłaś powyżej, tym bardziej kg powinny ładnie spadać. Dlaczego zdecydowałaś się na ostrzejszą redukcję? Kg przestały lecieć? Bardzo dobrze, że są zdrowe tłuszcze, nie zapominaj o nich ![]() Mam pytanie co do treningów. Ćwiczysz tylko aeroby? Jeśli tak, to warto byłoby poświęcić jedną godzinę ćwiczeń na trening siłowy. Nie myślałaś o tym? Czy ten orbitrek rano jest koniecznością? Robisz to z przyjemnością? Czy z wewnętrznego przymusu...?
recovery Is the choice I make every day. Edytowane przez fresas1991 Czas edycji: 2012-05-15 o 21:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Raczkowanie
|
Cześć. Wstawiam planowana R na dziś.
śniadanie: owsianka - w składzie płatki owsiane i otręby owsiane po 2 łyżki na szklance mleka 2% z suszoną żurawiną, poppingiem z amarantusa po łyżce i orzechami laskowymi II: /proszę się nie śmiać... ![]() obiad: filet z eko kurczaka, 1/2 woreczk brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej, pomidora, białej rzodkiewki i bazylii kolacja: 1/2 puszki tuńczyka z lekki wiejskim, pomidorem i solą poza tym skręcenie stawu skokowego ![]() Czekam na komentarz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4858 |
Raczkowanie
|
w tamtym roku parę razy napisałam w tym wątku.
Ostatnie dni były bardzo słodyczowe, niestety... ale staram się by było lepiej. Proszę Was o zerknięcie na moją dzisiejszą ERKĘ: I. bułka wieloziarnista ciemna (70g) z 3 plastrami szynki z fileta z indyka, ogórek świeży /pół godzinny spacer/ II. jakieś 1/3 woreczka kaszy gryczanej, kawałek parowanej polędwiczki indyczej w ziołach, gotowany cały mały kalafior, dużo koperku III. homo nat. 150 z 3 łyżeczkami łuskanego słonecznika, pomidor /1h fitnessu BUP, jakieś 3km spaceru/ IV. ser biały 200g, ogórek świeży posiłek III i IV dopiero będą. oprócz tego będzie jakieś 2 l wody, 3 herbaty czerwone z dziką różą bardzo Wam dziękuję za wszelkie komentarze! bardzo mi na tym zależy...
#4859 |
Rozeznanie
|
Moj dzisiejszy jadlospis powoli w strone U
![]() I: owsianka: 3 lyzki platkow, 2 musli nestle, truskawki, serek homo nat i kilka nerkowcow. II: dwa pelnoziarniste nalesniki (z malej patelni) z twarozkiem domowym i musem ze zblendowanych truskawek. III: porcja (50g suchego) pelnoziarnistego makaronu wstazki ze szpinakiem i piersia z kurczaka; porcja surowki z pomidora, ogorka i kielkow. IV: ide z mezem na kolacje wiec wpadnie cos dobrego.. i moze piwko ![]() Dzis bez cwiczen, tylko sporo chodzenia. Moze byc? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4860 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-05-15 o 13:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.