|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
U pt. cały dzień uczę się matmy
![]() 1. bułka sezamowa - pół z pastą jajeczną, pół z szynką z kurczaka, surówka z oliwą (pomidory, ogórki, rzodkiewka, fasola), herbata poziomkowo - waniliowa z cukrem 2. dwa gołąbki, ileś tam czekoladek merci, herbata z cukrem 3. dwa słusznej wielkości szaszłyki - wieprzowina, boczek, papryka i cebula 4. jabłko i słonecznik łuskany - relaks przy filmie + woda, plussz multiwitamina
|
#4802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za komentarz ![]()
|
|
#4803 | |
|
Wtajemniczenie
|
U.
1. Rogal z masłem orzechowym,kakao latte 2. Sałatka z łososiem, sok pomarańczowy 3.kawa mrożona z lodami podjadane ciasto marchewkowe z talerza obok ![]() 4. Paella z owocami morza, 2 lampki wina białego
|
|
|
#4804 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawiam moj Rkowy plan na dzis
![]() 1. 7:00 sniadanie: owsianka (mleko 2%, 3-4 lyzki platkow, suszona zurawina, orzechy), owoce: trzy niespliki (to takie male jak mirabelki, kwasne i soczyste owoce) i 2 czy 3 truskawki, kawa z mlekiem 2% i brazowym cukrem. 2. ok. 10:30 II sniadanie: jogurt naturalny, 3 suszone sliwki, jablko, zielona herbata 3. ok. 14 lunch (w pracy): gruby plaster pasztetu z soczewicy, kilka rzodkiewek, zielona herbata po pracy bedzie: 8 minutes arms, 8 minuts buns + godzinka jogi 4. ok 18ej: saszlyk z kurczaka jak wczoraj (marynowana piers, kolorowe papryki, cukinia, cebulka, wszystko pieczone w piekarniku) + jakas surowka, woda i herbata. Nie wiem czy wcisne 5ty posilek Jezeli tak, to bedzie to serek wiejski z warzywami. Mam nadzieje, ze jest ok
|
#4805 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: bułka grahamka z margaryna benecoll lekką: pół z jajkiem gotowanym, pół z twarożkiem domowym piątnicy i połową banana; pomidor; kawa zbożowa inka z błonnikiem i mlekiem 1 h orbitrek IIŚ: Twarożek lekki z garścią nerkowców i rodzynkami; kawa parzona z mlekiem interwały O: makaron pełnoziarnisty kokardki mini; gulasz z piersi kurczaka smażony na oliwce z czosnkiem, pieczarkami i brokułami; sałata fioletowa karbowana centrum materna P: brzoskwinia z puszki opłukana wodą, plaster kiwi, kawa rozpuszczalna z mlekiem(gościna) K: sałatka: sałata, oliwki czarne, plaster łososia wędzonego, plaster mozzarelli, ogórek małosolny, pomidor, z 5 pomidorków koktajlowych żółtych, rzodkiewka, sok z cytryny R: Ś: 1 bułka grahamka z margaryną benecoll lekką: pół z twarożkiem domowym i wędliną z kurczaka; pół z masłem orzechowym i twarożkiem domowym; kawa parzona z mlekiem 2 h aeroby O: ryż brązowy; filet z indyka smażony na oliwce; kalafior, pomidorek z czerwoną cebulką P: Twarożek lekki z garścią suszonej żurawiny, z garścią nerkowców i łyżeczką pestek słonecznika 12 km rower w terenie ok. 30min K: sałatka: sałata, czarne oliwki, pomidor, z 10 pomidorków koktajlowych żółtych, ogórek konserwowy, łyżka twarożku wiejskiego spora, wędlina drobiowa, posypane pestkami dyni centrum materna R: 1, 15 orbitrek Ś: 2 kawałki chleba razowego z margaryną daria lekka z omega 3: z cienkim plasterkiem sera żółtego gouda light; 1 twarożek domowy cały- wymieszany z 1 kiwi; 5 pomidorków koktajlowych żółtych centrum materna IIŚ: 2 kawałki chleba razowego z margaryną jw. z szynką z kurczaka; 1 pomidor; 1 małe jabłuszko O: soczewica zielona, udko z kurczaka gotowane, marchewka got, brokuły 1 h aeroby P: kawa parzona z mlekiem, kilka orzechów włoskich K: sałatka: sałata karbowana fioletowa, ogórek świeży, pomidor, kalarepka, marchewka starta, oliwki czarne, puszka tuńczyka wsw. i jak te moje r wyglądają?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-05-14 o 08:58 |
|
|
|
#4806 |
|
Raczkowanie
|
bardzo proszę o ocenę mojego "R"
![]() - jestem wegetarianką (nie jem tylko mięsa) - niestety ale przez siedzący tryb udało mi się dojść do 72kg przy 172cm - od jakiś 3 tygodni wzięłam się mocno za siebie, ale wydaje mi się, że coś robię nie tak albo jestem ciężkim przypadkiem moje przykładowe R 25 minutowy spacerek do pracy 8.00 - śniadanie - 1/3 kubka własnego mixu - płatki owsiane z pestkami dyni i słonecznika zalane wodą i po nasiąknięciu zalane jogurtem activia - nie lubię z dużymi kawałkami owoców, no i usprawiedliwiam się, że rano mogę sobie pozwolić + herbata czerwona expresowa 11.00 - II śniadanie - bułka grahamka lub razowa z 1/3 kostki twarogu półtłustego + kilka listków sałaty + jabłko + herbata czerwona 14.00 - III śniadanie - opakowanie twarożku domowego (nie wiejski ziarnisty tylko taki zmielony twarożek, nie chcę podawać nazwy + garstka orzeszków arachidowych (bez soli)25 minutowy spacerek do domu 17.00 - obiad - kasza jaglana z soczewicą i fetą lub warzywa na patelnię z tofu i polane olejem arachidowym + kawa z mlekiem + herbata czerwona - czasem banan - 19.30 - 30 minut ćwiczeń (na nogi i brzuch: brzuszki, przysiady, hh) + 30 minut biegania w wolnym tempie lub 45 minut orbitreku 21.00 - kolacja - 2/3 kostki twarogu wymieszane z odrobiną jogurtu owocowego + herbata zielona + tabletka magnezu + czasem sok marchwiowy jednodniowy zdarzy mi się do kawki kosteczka czekolady gorzkiej, ale to 1-2 razy w tygodniu, oczywiście popijam sobie wodę mineralną, czasem tylko pohulam 30 minut a czasem tylko się przebiegnę, raz w tygodniu leń bierze górę i w ogóle nie ćwiczę ale nadal czuje się jak chodzący smalec pomocy ![]()
|
#4807 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiaj postanowiłam,że zacznę się wreszcie odchudzać.
Tym razem zdrowo. Sory za OT,ale wiem,że są tu osoby naprawdę doświadczone i wiem,że mi pomożecie. Mój plan : -codzienne skakanie na skakance- (zaczynam od 10 minut i będę wydłużać co tydzień o 5 minut) -codzienne smarowanie kremem wyszczuplającym (nie dam rady 2 razy,bo rano w pośpiechu się szykuję itd) (on jest w takiej tubie koloru ciemnego wina czy cuś ;P ) -codzienne używanie peelingu na cellulit (taki w pomarańczowej tubie) -wieczorna jazda na orbim (zaczynam od 25 minut i bd wydłużać) Poza tym mam problem. Cierpię na IBS (Zespół Jelita Drażliwego). Dowiedziałam się o tym jak byłam u swojego lekarza i zrobiono mi badania. Teraz ważę 61 kg przy 166 cm wzrostu i chcę schudnąć do 55 kg. Jednak nie wiem jak ułożyć sobie jadłospisy,ze względu na chorobę. Proszę was o nakierowanie mnie bądź odesłanie do właściwego tematu. Ja jeszcze niezbytnio potrafię się obsłużyć forum ... Dziękuję z góry, Buźki ![]() ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Moje dzisiejsze U : (Nie znam się kompletnie na odchudzaniu przy IBS...) I-3 duże łyżki muesli z owocami suszonymi i kokosem na mleku 3,2 +4 kromki wasy z pastą koperkową (taka jakaś gotowana na mleku,ala gęsty sos)-cieniutko posmarowane II-mus jabłkowy z dodatkiem łyżki siekanych migdałów III-zapiekanka- krewetki tiger zapiekane z jasnym makaronem,mini marchewką,brokułami,kalaf iorem,fasolką szparagową,posypana sporą garścią sera żółtego+woda niegazowana IV-mała bułka pszenna z masłem i szynką drobiową z dodatkiem ogórka kiszonego V-jajecznica z 2 jajek i 2 białek na łyżce masła i z szynką drobiową +kubek zielonej i jak ? Edytowane przez MyBadBoy Czas edycji: 2012-05-14 o 13:51 |
|
|
|
#4808 |
|
Rozeznanie
|
R/U:
I: owsianka z 3 lyzek platkow na wodzie plus: 3 lyzki musli nestle, malutki banan, serek wiejski i jogurt nat. szybki godzinny spacer II: spora grahamka na trzy, kazda posmarowana twarozkiem domowym, z: ogorkiem, pomidorem, lyzeczka dzemu niskoslodzonego; kawalek pomelo. III: powtorka z wczoraj, gotowalam na dwa dni 1/2 woreczka ryzu brazowego, piers z kurczaka i warzywa chinskie duszone razem w sosie sojowym.IV: maly jogurt naturalny, jablko. V: spory kawalek pasztetu jajecznego, pomidor z cebula. shred lub bieganie, zaleznie od pogody. Sporo nabialu, wyjadam resztki blisko terminow waznosci. A poza tym jak?
|
|
|
|
#4809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogolnie ladnie!
|
|
#4810 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4811 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow!! "paniowaniem"wkupiamy się w łaski nie wiem ile musisz jeszcze odzyskac ale w takim tempie to nawe nie zdazysz przytyc bo na takej ilosci zaczniesz chudnąc.. juz nie mowiac o tym co bedzie na u... Cytat:
)![]() kla ski:Cytat:
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-05-14 o 15:59 |
|||
|
|
|
#4812 |
|
Zakorzenienie
|
U
I 1/2 woreczka kaszy gryczanej z startym jabłkiem, cynamonem, garścią orzechów arachidowych po wyłuskaniu, kostką czekoaldy Milka tricolade II 3 kromki zytniego z serkiem śmietankowym, łososiem, pomidorem, cebulką III jajecznica z 2 dużych swojskich jaj z pieczarkami, na 3 kromkach chleba żytniego, pomidory ze śmietaną i cebulką IV pełny talerz zupy jarzynowej z ryżem (jakies 3 chochle) 2 Lody Kibica V kilka ciastek kruchych z masą śmietankową i orzechami, kilka kruchych ciastek z marmoladą, kilka herbatników z czekoladą i kokosem VI chyba 3 kanapki z puszką szprotek w sosie pomidorowym, orzechy Wiem ze za dużo pieczywa, ale posmakował mi chleb, który dzisiaj kupiłam
|
#4813 |
|
Raczkowanie
|
to moje pierwsze U :
śniadanie:rogal maślany z lidla, na to twarozek z rodzynakmi i kawa z mlekiem 2 sniadanie zapomnialam wziac z domu ![]() obiad:2 ziemniaki, pol fileta gotowanego, surowka jakas i troche salaty ze smietana podwieczorek:kisiel slodka chwila , do tego herbatniki Kolacja:2 kromki pszennego z jakimis dodatkami,albo jajecznica do tego |
|
|
|
#4814 |
|
Raczkowanie
|
P:
(dzisiaj bez II śniadania :<) I pszenny paluch z sezamem, pół z szynką,serem gouda,sałatą, pomidorem, pół z serkiem śmietankowym,szynką,serem gouda i ogórkiem, kromka pszennego z serkiem śmietankowym i dżemem malinowym ; serek wiejski z rzodkiewką i ogórkiem, herbata z miodem i cytryną waniliowy nutridrink II talerz zupy pomidorowej z włoszczyzną i makaronem; 2 kawałki schabu z warzywami(schab smażony na oleju w bułce tartej,potem gotowany w sosie z mrożoną mieszanką chinską), 5 młodych ziemniaków, gotowana kapusta, sałatka z pomidorów, sałaty i oliwy, szklanka soku owocowego III jogurt nat z crunchy orzechowym (szaszetka 50g) , garścią płatkow fitness, bananem,słonecznikiem, butelka kubusia IV pszenna bułka na pół , obie z szynką, serem ,sałatą i pomidorem, kromka pszennego na 2 , 1 z serkiem śmietankowym i dżemem malinowym, 2 z pasztetem pomidorowym, kubek mleka 2% z miodem Chyba jakieś choróbsko mnie bierze bo mam paskudne samopoczucie , katar i zero apetytu ;/ |
|
|
|
#4815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() za narobienie smaka na wszystko
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-05-14 o 16:38 |
|
|
|
|
#4816 |
|
Zakorzenienie
|
A ja myślałam ze te baty za te słodycze
|
#4817 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję, staram się
|
|
#4818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4819 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsza Redukcja
śniadanie: 2 kromki chleba żytniego podgrzane w tosterze z plasterkami pasztetu z czerwonej soczewicy ze słonecznikiem (po 2 na każdej kromce) i posypane świeżą bazylią, do tego 3 łyżki naturalnego serka homo z rzodkiewkami i papryką II śniadanie: deser sojowy alpro soya o smaku waniliowym obiad: duży szaszłyk z kurczaka, szynki, cebuli i papryki, do tego surówka z różnych sałat, papryki, pomidora, szczypiorku i innych kolacja: lekki wiejski z papryką i białą rzodkiewką napoje: woda, czerwona herbata, kawa Proszę o komentarz |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4820 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4821 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze P /Do obiadu bardziej pod U, potem się postarałam
(bo wróciłam do domu i mogłam zjeść coś więcej, niż to, co zdążyłam na szybciocha rano wrzucić do torby przed wyjściem na pociąg )I Owsianka (mix płatków i otrąb + siemię na tłustym mleku) z aromatem waniliowym, jabłkiem, suszoną żurawiną, pestkami dyni, orzechami ziemnymi i jakimś wielkim migdałem w mlecznej czekoladzie (moja klasyczna utrzymaniowa owsianka, ale w wersji XL)II 2 grube kromki razowca; 1 z pastą z awokado, 2 z półtłustym twarogiem i przyprawami, 330ml soku wielowarzywnego (wiem- najbiedniejszy z dzisiejszych posiłków) III Talerz gęstego barszczu ukraińskiego (wiadomo: ziemniaki, biała fasola, buraki, marchew, kapusta...); wege gołąbek z sosem pomidorowym (z całego woreczka białego ryżu, z pieczarkami) IV Chochla zupy pieczarkowej zabielanej śmietaną z makaronem; 1/2 banana (psuł się powoli, więc odkroiłam brzydką część ), kawałek babki piaskowej i kawał barrrdzo słodkiego kruchego ciasta ze śliwkami (aż mnie zmuliło. Ciocia zaszalała z cukrem ), inka z tłustym mlekiemV EDIT: Jednak będzie co innego 3 kromki razowca; 1 z grubą warstwą masła i wędzoną makrelą, 2 z twarogiem, dżemem porzeczkowym i poszatkowanymi nerkowcami, 3 z masłem czosnkowym i polędwicą drobiową; do tego kubek zupy pieczarkowej z podwieczorku i miseczka świeżych warzyw do pochrupania ![]() Poza pobytem na uczelni ruch zerowy, szacowana kaloryczność całości ~2500kcal. Ujdzie?
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-05-14 o 18:43 |
|
|
|
#4822 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym swietny jadlospis, bardzo mi sie podoba
|
|
|
|
|
#4823 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do deseru, to był to wybór świadomy. No może idelany nie jest, ale najgorzej się jego wartosci nie przedstawiają: 85kcal/100ml a miał 125ml, białko 3.2, węgle 13.5, tłuszcz 1.9. Generalnie, przepadam za nim i polecam, zdecydowanie. |
|
|
|
|
#4824 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mam też jedno pytanie, masz długi dzień czy jesz posiłki co 2h? odczuwasz co 2h głód? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() moje U: I. woda z cytryną kasza jęczmienna z serkiem naturalnym (8 % tł.), bananem, rodzynkami, masłem orzechowym, cynamonem i miodem II. bułka z pestkami dyni z masłem, podwójną polędwicą drobiową, sałatą i ogórkiem III. miska grochówki z mięsem drobiowym, marchewką, pietruszką i selerem IV. duża gruszka, marchewka V. grahamka na 3 - z masłem, sałatą, kiełbasą krakowską/-masłem, sałatą, oscypkiem, ogórkiem/-serkiem naturalnym i ogórkiem + garść pomidorków koktajlowych do picia herbaty zielone i woda
|
|||
|
|
|
#4825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz to czy ujdzie zalezy od Twojego orgaznimu. Jeden będzie na tym trzymał wagę inny będzie tył. Masz rację ze śniadanie i II śniadanie to na U...... Ważne by jedzenie było przyjemnoscią ![]() ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- A co Cię moze zmotywować??? Nie chcesz żyć ?
|
|
#4826 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zalezy co jem... czasem jestem głodna za 3 godziny a czasem nie..... To zalezy od dnia. Staram sie jeść co 3 godziny ale różnie to bywa. Wiem też że musze bo waga by mi spadała a tego nie chcę ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Poza tym z reguły jem kiedy chce, co chce czyli to na co mam aktualnie ochote i nie patrze czy burczy mi w brzuchu czy nie lub czy minęły te 3 godziny czy nie
|
|
#4828 |
|
Rozeznanie
|
U
![]() I owsianka na mleku sojowym z jablkiem, suszoną zurawiną, fistaszkami i nerkowcami + duża kawa tradycyjnie II duzy pelnoziarnisty pieczony pieróg (cos jak calzone) posypany sezamem, a w środku szpinak, feta i pieprz, woda kokosowa 500 ml ![]() III węgierskie porkolt z dużą ilością papryki i pomidorów do tego kasza i sałatka na cykorii IV pieróg jak w II tylko mniejszy podgrzany w piekarniku + twarożek z pomidorkami koktajlowymi i ziołami ![]() do picia ponadto: herbata, woda i witaminy Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-05-14 o 18:58 |
|
|
|
#4829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4830 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:20.

i jeszcze zwraca się do mnie per Pani 
kla ski: