Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3. - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-08, 19:26   #4831
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.3.

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Ale ja nie wiem jak to jest dokładnie, napisałam tylko co mi pani w rejestracji powiedziała, a powiedziała właśnie że miesiąc jest ważne

A no właśnie
no mama zawsze będzie naj...

No to ładnie Torres też już niemowlaczkiem nie jest, mój tylko bezzębny się został

Nom ja też myślę że dwa lata przerwy i można się starać wtedy starszak będzie miał prawie 3 i będzie ok.

Nie wiem ale wkurzające z tymi skierowaniami, nie rozumiem czemu nie mogą umówić terminu a skier się przyniesie w dniu wizyty i już. proste...

Oby wam się w nowym roku poszczęściło z mieszkaniem

no no to się nazywa motywacja aż chce się robić cokolwiek...

padłam z jednego i z drugiego

witam wieczornie, już mi się nic nie chce a jeszcze kąpiel usypianko no i kąpiel kiedy to będzie wszystko... może później się otrząsnę po prysznicu to luknę tu jeszcze....

Agateczka zebys miała 100%pewność zadzwoń do Rzecznika Praw pacjenta- i powiedz np. że masz skierowanie z przed dwóch miesięcy do specjalisty, jak dzwoniłąs nie było miejsc, ale kazali Ci co jakis czas dzwonic, teraz termin się znalazł bo ktos zrezygnowal ale chcą swieżego skierowania i zapytaj czy mają racje....
(osobiscie obstawiam że nie- bo sama miałam skierowanie do neuro- ze stycznia a miejsce bylo dopiero w maju i nie musialam świeżego przynosic....- aczkolwiek w miedzyczasie zaliczyłam dwie prywatnie.....ech)
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 19:32   #4832
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Hej laski
Powracam z zaświatów czy ktoś zauważył, że mnie nie było BYou raz mnie wylukała, bo podczytywałam zza krzaka (dosłownie, bo na spacerach was czytałam ), ale reszta...no nic, mówi się trudno, żyje się dalej
Nie było mnie, nie dlatego że się poobrażałam, czy coś, ale jakis taki posrany miesiąc miałam, musiałam poogarniać w domu pare rzeczy i jakos ciągle czasu brakowało, ale dzielnie was nadrabiałam na spacerach (jak mi się książka skończyła), ale pisać już nie miałam jak

Było pare tematów, do których chciałabym się odnieść (choć wiem że to już odgrzewane kotlety):
1. aktywność na wątku i uczestnictwo w fotoklubie - przyznaje że to chyba ja wywołałam temat, bo wspomniałam o tym na fb, a Despa napisała tu. Wiadomo że do pisania na forum nie można nikogo zmuszać i nie o to chodzi, kto chce to pisze, kto chce, podczytuje i tyle. Wiem, że niektóre dziewczyny nie piszą tu, ale są aktywne na fb, i jak dla mnie to też jest ok. Natomiast jeśli chodzi o fotoklub, zaproszenia do niego były wysyłane na podstawie listy z pierwszego postu, i są tam osoby które od porodu nie dały znaku życia, a ciekawostka, zaproszenie do klubu przyjęły. Myślę że można by zrobić weryfikacje (jest teraz okazja, bo wątek się kończy), bo jednak klub ma pewną formę prywatności choćby ze względu na zdjęcia, i może niektóre z nas sobie nie życzą żeby, już w tym wypadku osoby przypadkowe miały do niego dostęp.
I jeszcze mam propozycję, poniewaz watek się kończy, może zróbmy weryfikację listy mamuś, te które się zagubiły wpisać na liste mamuś zaginionych i tyle. A, i chyba można już linki do porodów usunąć, bo w sumie kiedy to było a jakby co to są w pierwszej i drugiej cześci Takie moje przemyślenia

2. Było też o dojrzałości do bycia mamą. Bardzo Wam, dziewczyny przed 30tką, zazdroszczę takiego podejścia i zdecydowania w wielu kwestiach. Mnie zawsze wydawało się że jestem taka dorosła, ale wiem że to było g. prawda. W sumie dopiero niedawno się ogarnęłam i pojęłam co tak naprawdę się dla mnie w życiu liczy. Do bycia mamą dojrzałam gdy Janek miał 4 miesiące i jestem wdzięczna ze to los zdecydował za mnie bo sama nie wiem kiedy zdecydowała się na dziecko Jak napisała Tasia, nigdy nie byłam szcześliwsza, i oczywiście jesli Wielki Zarządzający da, to ja chętnie przyjmę jeszcze więcej takiego szczęścia

Dobra, już chyba nie będę więcej pisać, bo kto to przeczyta
Zbiorowo gratuluję wszystkich nowych umiejętności (siadania, wstawania, gadania, pływania, Karolowi doktoratu ) U nas w tej kwestii cisza, moje dziecie należy do tej kategorii rozkosznych buja się od nie wiem kiedy, ale ani raczkować, ani wstać , ani usiąść nie ma zamiaru. Za to mamy kolejne dwa zęby (górne jedynki pokazały się w końcu po ponad dwóch miesiącach od dolnych jedynek) no i troche marudzenia i srania przy tym było. A w temacie przewijania, może macie jakieś pomysły, jak przewinąć dziecko które leży na brzuchu, bo ja już wymiękam. Nie dość że kupa jedna za drugą to jeszcze gimnastyka artystyczna przy przewijaniu musi być. Pamiętam że której mama, czy teściowa założyła dziecku pieluche tył na przód chyba i ja tak zacznę robic
pewnie ze tesknilysmy
1. zgadzam sie z Toba w zupelnosci
2.za mnie tez na samym poczatku los zdecydowal (chodzi mi o kube).i zwarjowalam z milosci . tez myslalam ze jestem taaaka dorosla ....
za zabki
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
to u nas tak samo mowie powiedz mama a Karol "tata" jak tz wchodzi z pracy to leci do korytarza i "tatatata" dziś siedzieliśmy w przychodni i jakis pan siadział obok Karola i jak go zobaczył Karol to złapał za kurtkę i krzyczy "tata" facet sie spojrzał z uśmiechem a Karol taką dziwną minę zrobił i schował sie we mnie bo zobaczył ze to nie tata
dobre
Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
2. Eee, zawiodłam się. Byłam pewna, że Karol sam sobie zmienia pieluchę.

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
wrócił po 3 ,a o 4 bąk się obudził i dawał czadu do 8

Jezusie to nie tylko mi to przyszlo do głowy,

i nie wstawię, bo nie chce zeby ktos kto mnie tylko czyta, a sam nic nie napisze, ani się nie pokazał i nie pokaże =oglądał
1.łojej
2.
3.mysle identico
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Od siebie dorzucę jeszcze kotlety z ciecierzycy (falafele)

Widziałam, że po moim wcześniejszym poście pytałyście, co się stało - jedno słowo: "faceci"...

Przyszło krzesełko, złożyłam sama (uwielbiam takie rzeczy ). Krzyś zachwycony, potem pokażę fotę w klubie
1. tez lubie
2.
3.
Stary 2013-11-08, 20:01   #4833
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

z tymi skierowaniami to coś nie tak, mi zawsze mówili, żeby w dniu wizyty przyjść ze skierowaniem, a rejestrując się albo nie miałam jeszcze skierowania albo miałam a wizyta była za 2 miesiące. nigdy nie było problemu.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 20:31   #4834
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Hej alliw fajnie, ze jestes
Nie wiem jak to napisac, aby nie urazic - ale zauwazylam, ze najwiecej do powiedzenia w temacie fotoklubu maja te osoby, ktore nie wstawily tam ani jednego zdjecia, i nie zamienily ani jednego zdania
Bez urazy - takie mam spostrzezenia
No wiesz żartowałam
Ja się w fotoklubie nie udzielam, bo wy tam same mądre rzeczy piszecie, ja tak nie umiem a ze zdjęciami mam poważne zaległości, nie ze wstawianiem, ale z przeglądaniem Waszych fotek
A tak w ogóle to odwalacie kawał dobrej roboty z tymi wątkami w klubie wszystko jest usystematyzowane, nie trzeba szukać, najbardziej podoba mi się watek książkowy
spróbuje też coś od siebie skrobnąć, obiecuję

Cytat:
to u nas tak samo mowie powiedz mama a Karol "tata" jak tz wchodzi z pracy to leci do korytarza i "tatatata" dziś siedzieliśmy w przychodni i jakis pan siadział obok Karola i jak go zobaczył Karol to złapał za kurtkę i krzyczy "tata" facet sie spojrzał z uśmiechem a Karol taką dziwną minę zrobił i schował sie we mnie bo zobaczył ze to nie tata
nie mogę Karol mistrz!

Cytat:
oj z przewijaniem i u nas ciezko albo na stojąco zmieniamy pieluchę albo raczkuje za nim i mu zmieniam, albo daje w łapkę coś bardzo interesującego zeby chwilę poleżał
i my mamy dzieci z jednego dnia...

Cytat:
2. Ja! Lubię czytać mądre rzeczy.
hahaha rozbawiłaś mnie

Cytat:
Eee, zawiodłam się. Byłam pewna, że Karol sam sobie zmienia pieluchę.

Cytat:
pięknie napisane

Witaj

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
ja. dziś intensywnie o Tobie na spacerze myślałam. i bym się chwaliła, że Cię wywołałam myślami, ale jednak po godzinie postu... nie, nie jestem medium
Tęskniłam.
Za Tobą i Maryjanem
i też szukam pomysłów na petent na zmianę pieluchy/przebranie. Czapka klauna przestaje działać
ja tego posta chyba z 1,5 h pisałam więc może jednak
i ja tęskniłam
jak nie mam już siły się szamotać, to zakładam pieluche jak Janek lezy na brzuchu, potem kłade go do łozeczka głowka pod karuzelą i wtedy robie korekte zapięcia czasem na plecach utrzymają go: dziwne dźwięki wydawane przeze mnie, papuga od karuzeli włożona w paszcze, opakowanie po chusteczkach do doopki, tata

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
wrocilam - ale mam kompa na chwilkem wiec pewnie bede jutro ew w niedzielem - no chyba ze w poniedzialek, ale dajcie znac ew co i jak - jakby mnie nie bylo, KIEDY trza bedzie nowego Watka zakaldac !!! -
to wyblagam KOMPA od mlodszej.
Kasia, toż to tylko 5 stron zostało, nowy watek trza zakładać!

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
pewnie ze tesknilysmy
Stary 2013-11-08, 20:32   #4835
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Agateczka nie masz racji, możesz miec skierowanie nawet sprzed dwóch miesięcy, jesli Ci wyznaczyli taki termin to ono jest ważne.

Istotny jest moment, w którym się zapisujesz, a termin wizyty może być i za pół roku.

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
ostatnio u nas była taka sytuacja, że szwagierka dawała dziecku (parę miesięcy starsze od Lolka) śnaidanie. jakieś owoce ze słoiczka + biszkopty. Mały patrzył więc dała mu trochę na łyżeczce a ten jak tylko poczuł, zaprezentował swój piękny mistrzowski odruch wymiotny połączony z prawie dławieniem się więc myślę, że już mu nigdy więcej sami nic nie dadzą
oczywiście nie uświadamiałam ich, że on często tak robi przy pierwszym kęsie czegokolwiek, nawet jak mu smakuje

A Krzyś przy pierwszej łyżeczce zawsze ma minę typu "matka, co ty mi za g.. wciskasz?!" A potem wcina do końca, pomrukując z zadowolenia (mniej lub bardziej)

Cytat:

ooooo, to by było coś!!!!! dawałoby nadzieję, że na 18stkę wódki nie będzie zagryzał słoikiem od 4 miesiąca

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
moje dziecko podniosło wczoraj pupę i się gibało do przodu i do tyłu
także czworakowanie w przygotowaniu wszystko to za sprawą patologicznego pilota
z miłości do pilota wykrzesała siły

Krzyś tak ma z moimi kapciami

Cytat:
I pytanko o dbanie o zeby, jak wyjdzie pierwszy zabek to u nas zaleca sie albo brac dalej tabletki z fluorem albo paste z fluorem - co jest mniejszym zlem? chyba tabletki? czy polknieta pasta?
A w ogole jak zamierzacie pielęgnować ząbki?
A pastą to już od pierwszego zęba trzeba myć? Czy na początek sama szczoteczka wystarczy? (my jeszcze bezzębni, ale pytam na zaś )

Cytat:
kasia jest tyle sprzetow do drapania ...... ,jedyne wymagania -baterie dobre
zebym babom nie byla to ja bym Cie podrapala

Krzyś właśnie zasnął, po półgodzinnym murmurando i wygibasach w łóżeczku, jak codziennie ostatnio

p.s. dałam fotę krzesełka do fotoklubu
Napiszę tylko, że bardzo ciężko reguluje się wysokość tego krzesełka, jak dziecko już siedzi w nim... Obniżyć to jeszcze, ale do góry ledwo dałam radę, a do słabowitek nie należę
I nie rozgryzłam jeszcze, jak długość pasów się reguluje, ale to jutro sobie popatrzę.
Bo tak w ogóle to bardzo fajne jest, podoba mi się
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png

Edytowane przez Tasia34
Czas edycji: 2013-11-08 o 21:10
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 21:39   #4836
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
A tak w ogóle to odwalacie kawał dobrej roboty z tymi wątkami w klubie wszystko jest usystematyzowane, nie trzeba szukać
noooo, szacun dla Moderny za ogarnięcie

Cytat:
jedno słowo: "faceci"...
ale aż tak?!

Moderna
, mój dentysta uważa, że przy tak małym dziecku czyścimy jedynie mechanicznie.
Pasty jeszcze odradza.
Co do fluoru - za czasów jego studiów był i booom, i radocha, i hurrra, ale w toku badań okazało się, że tabletki fluorowe nic nie dają.
Późniejsza fluoryzacja - oczywiście tak, ale nie na etapie niemowlęcym.
Pewnie, ilu lekarzy/dentystów tyle opinii. Podpytam jeszcze w środę doktórkę.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 21:54   #4837
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Gdzie wywołujecie zdjęcia? przewijał się kiedyś jakiś sprzedawca z allegro ale przepadł mi ten link gdzie warto? gdzie tanio?
ja kiedyś wywoływałam z jakichś gruponów aż do pewnego razu jak się nacięłam, dlatego szukam czegoś sprawdzonego.
Stary 2013-11-08, 23:28   #4838
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isale Pokaż wiadomość
Hej Kobietki

Jestem położną, piszę pracę magisterską na temat standardu opieki okołoporodowej i w związku z tym mam do Was gorącą prośbę o wypełnienie ankiety: moje-ankiety. pl/respond-52330.html (przy wklejaniu adresu trzeba usunąć spację przed "pl", inaczej nie umiałam wkleić adresu)
Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
Zrobione

Cytat:
Hej laski
Powracam z zaświatów czy ktoś zauważył, że mnie nie było

Dobra, już chyba nie będę więcej pisać, bo kto to przeczyta
Ja przeczytam
I zauważyłam, że Cię nie było, myślałam, co u Was

Cytat:

oj z przewijaniem i u nas ciezko albo na stojąco zmieniamy pieluchę albo raczkuje za nim i mu zmieniam, albo daje w łapkę coś bardzo interesującego zeby chwilę poleżał

U nas jeszcze działa opakowanie chusteczek do pupy Ale niedługo pewnie będzie ciekawie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Ja wróciłam własnie od mamy - patrze, stoi już w mieszkaniu - TŻ odebrał. Ale chyba poczekam na niego niech złoży bo mi takie rzeczy nie idą
Czekam na foto, ja dam też w takim razie
To czekam na Twoje foto

---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
No to ładnie Torres też już niemowlaczkiem nie jest, mój tylko bezzębny się został
Mój jeszcze też Ale od kiedy przeczytałam, że im później zęby wychodzą, tym będą mocniejsze, to mi się nie śpieszy (poza tym nie chcę być pogryziona )

Cytat:
ale aż tak?!

Moderna, mój dentysta uważa, że przy tak małym dziecku czyścimy jedynie mechanicznie.
Pasty jeszcze odradza.
Co do fluoru - za czasów jego studiów był i booom, i radocha, i hurrra, ale w toku badań okazało się, że tabletki fluorowe nic nie dają.
Echhhh... Taki kochany ten mój Chłop, do rany przyłóż, ale czasem, jak coś odwali... jak nastolatek jakiś
A ząbki - no właśnie też mi się tak wydaje, że na pastę, do tego z fluorem, będzie jeszcze czas...

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Gdzie wywołujecie zdjęcia? przewijał się kiedyś jakiś sprzedawca z allegro ale przepadł mi ten link gdzie warto? gdzie tanio?
ja kiedyś wywoływałam z jakichś gruponów aż do pewnego razu jak się nacięłam, dlatego szukam czegoś sprawdzonego.
O no właśnie, też się dowiem, bo też zapodziałam link

I dobranoc się z Paniami
Ania
Stary 2013-11-09, 04:47   #4839
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Hej

pomieszanie z poplątaniem z tymi skierowaniami

Cytat:

cały czas o tym samym myślę, ale jednocześnie nie chcę by był jedynakiem

taka rozchwytywana okolica?
ja też. nas była czwórka i jednak potrzebny jest ktoś z kimś można się pokłócić poza tym to wspaniała nauka dzielenia się, ale i walki o swoje a potem i tak te kłótnie przechodzą we wzajemne wsparcie i pomoc

okolica dla mnie superowa

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
dzień dobry..
Noc tragiczna, Kamil ma katar wczoraj zasnął pięknie jak zawsze przed 20 i spal do 22 a pozniej to juz co 3 minuty jęk i wstawanie
odciągnełam mu katar i włożyłam do wózka żeby w nocy go polulać jak się będzie budził.
już bylam tak wykonczona psychicznie że TŻ wstawał a ja spałam całą noc.

Dziś piękna pogoda więc zaraz idziemy na spacer żeby powdychał troche świeżego powietrza
ojejku zdrówka przyczepiło się do niego te choróbsko

Cytat:
Hej laski
Powracam z zaświatów czy ktoś zauważył, że mnie nie było
ja zauważyłam, nawet myślałam że coś i na fb Cię dawno nie było

Cytat:

raz założyłam pieluchę na brzuchu. pierwszy i ostatni raz, bo siuski bokiem wyleciały

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
A jaka mine mial tz jak dalam ten kawalek bulki.. sam zaczal ze przeciez nie dajemy takich rzeczy ze nie ma przekasek bo obiadu nie zje itp az w szoku bylam ze tyle zakodowal z mojego gadania.
dla tż

Cytat:

2. Eee, zawiodłam się. Byłam pewna, że Karol sam sobie zmienia pieluchę.

Cytat:
daje nadzieję, że ewentualne rodzeństwo będzie skrajnie inne
możliwe. u mojej siostry pierwszy syn-kolki, nigdy sam nie zasnął, trzeba było nosić, byle odgłos go budził no i w ogóle dał im nieźle w kość jak był mały. drugi syn-anioł, najedzony odkładany do łóżeczka zasypiał sam i nic mu nie przeszkadzało

Cytat:
Przyszło krzesełko, złożyłam sama (uwielbiam takie rzeczy ). Krzyś zachwycony, potem pokażę fotę w klubie
super ja też sama składałam, bo nie mogłam się doczekać

Cytat:

A pastą to już od pierwszego zęba trzeba myć? Czy na początek sama szczoteczka wystarczy? (my jeszcze bezzębni, ale pytam na zaś )

p.s. dałam fotę krzesełka do fotoklubu
Napiszę tylko, że bardzo ciężko reguluje się wysokość tego krzesełka, jak dziecko już siedzi w nim... Obniżyć to jeszcze, ale do góry ledwo dałam radę, a do słabowitek nie należę
I nie rozgryzłam jeszcze, jak długość pasów się reguluje, ale to jutro sobie popatrzę.
Bo tak w ogóle to bardzo fajne jest, podoba mi się
nasze 6 ząbków czyścimy tylko wodą i szczoteczką

super, że jesteś zadowolona z krzesełka. z Karolem na pokładzie jeszcze nie próbowałam obniżać

a pomyliły mi się kolory, myślałam że latte to te pierwsze (jaśniutkie kremowe/białe) a widzę na zdjęciu, że o innym mówiłaś

Cytat:

Moderna
Pasty jeszcze odradza.
uff to dobrze, trzymam się tego co mówi Twój dentysta (już zaczęłam myśleć że źle robię, że czyszczę samą wodą, bez pasty)

Cytat:
U nas jeszcze działa opakowanie chusteczek do pupy Ale niedługo pewnie będzie ciekawie
heh u nas czasem też, ale trzeba uważać żeby się chłopaki nie podrapali. ostatnio Karol miał długaśną rysę na udziku i myślałam, że paznokietkiem tak się zaciachał a potem jak się bawił opakowaniem cudownie mnie olśniło, że to pewnie to
Stary 2013-11-09, 05:28   #4840
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Malpka nasz ekspercie od ciast! ale inne dziewczyny też
Macie jakiś pomysł na ciasto bez pieczenia, które ładnie by wyglądało w formie misia?

Kupiłam kiedyś taką silikonową foremkę w biedronce, ale mam popsuty piekarnik a chciałabym zrobić jakiegoś fajnego misia
w lato robiłam sernik na zimno, ale nie mam teraz na niego ochoty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mis.jpg (27,6 KB, 20 załadowań)
Stary 2013-11-09, 08:12   #4841
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:

Moderna
Pasty jeszcze odradza.
eee ale za co brawa?
przeciez to Wy tworzycie te watki kochane, kazda z nas ma cos do dodania, pamietajcie o tym

Dziekuje za wiesci z frontu dentystycznego (i oczywiscie bede wdzieczna za kolejne info od pediatry )

to dalas mi teraz zagwozdke
ale zeby az tak roznily sie zalecenia w De i w PL... ciekawe w takim razie jak sie ma statystyka prochnicy u dzieci
to ja juz nie wiem, u nas zalecaja tabletki witamina D plus fluor od pierwszych dni zycia do ok. 2 lat, albo przy pierwszym zabku pasta z fluorem (jakas specjalna dla dzieci) - a fluor przeciez jest mocno kontrowersyjny - ja na razie dawalam tabletki jak lekarz przykazal, no tylko nie codziennie, bo mam skleroze postepujaca) i wlasnie nie wiem, czy dalej dawac czy przejsc na paste z fluorem czy wlasnie tak jak piszecie bez fluoru..
chyba bede musiala jednak zglebic temat bo tutaj dosc czesto sie on przewija - profilaktyka skuteczna czy nieskuteczna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-09, 09:40   #4842
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
eee ale za co brawa?
przeciez to Wy tworzycie te watki kochane, kazda z nas ma cos do dodania, pamietajcie o tym

Dziekuje za wiesci z frontu dentystycznego (i oczywiscie bede wdzieczna za kolejne info od pediatry )

ale zeby az tak roznily sie zalecenia w De i w PL... ciekawe w takim razie jak sie ma statystyka prochnicy u dzieci
to ja juz nie wiem, u nas zalecaja tabletki witamina D plus fluor od pierwszych dni zycia do ok. 2 lat, albo przy pierwszym zabku pasta z fluorem (jakas specjalna dla dzieci) - a fluor przeciez jest mocno kontrowersyjny - ja na razie dawalam tabletki jak lekarz przykazal, no tylko nie codziennie, bo mam skleroze postepujaca) i wlasnie nie wiem, czy dalej dawac czy przejsc na paste z fluorem czy wlasnie tak jak piszecie bez fluoru..
chyba bede musiala jednak zglebic temat bo tutaj dosc czesto sie on przewija - profilaktyka skuteczna czy nieskuteczna

Moderna mi przy Oliwce lekarka przepisala kropelki Zymaflour, które dawałam na pewno kilka dobrych miesiecy no i pasta bez fluoru.
Nie wiem, czy Pani do Palczewskiej idzie, ale jak tak to info dobre bedziemy miały
Stary 2013-11-09, 10:13   #4843
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm ale on właśnie twierdzi, że to na zachodzie się z tego wycofują...

Cytat:
Nie wiem, czy Pani do Palczewskiej idzie, ale jak tak to info dobre bedziemy miały
si, środa u P.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 11:00   #4844
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:

Kupiłam kiedyś taką silikonową foremkę w biedronce, ale mam popsuty piekarnik a chciałabym zrobić jakiegoś fajnego misia
świetna! a jaki serniczek cudny wyszedł

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

I witam się weekendowo i pochmurnie

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:

nasze 6 ząbków czyścimy tylko wodą i szczoteczką
my nasze 2 też
chociaż gdzieś czytałam że można rumiankiem jeszcze

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Dziewczyny wiem - jakas nierozgarnięta jestem ale doradzcie mi w sprawie kaszki.
Daję wieczorem Oliwii kaszke bezglutenową do mleka , na opakowaniu jest napisane że mam jej dać 160ml mleka i ok. 4 łyżek kaszki i tak dawałam ale co w przypadku gdy bede chciała dać jej wiecej mleka? proporcjonalnie dosypuję tej kaszki
czy ta ilosć na torbie jest wystarczająca i nie zwiększać
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 11:15   #4845
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Hehe kocham WiFi

Czekam na bezplatnego busa i jade na zakupy
Kasiorke wydac ;-)

Pewnie do wieczora nie zmeczycie watku wiec jak wroce za 3godz to zobacze na czym stoimi i ew zaloze ALE bez Falstartow !!!!

Bo bedzie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-09, 11:42   #4846
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Hehe kocham WiFi

Czekam na bezplatnego busa i jade na zakupy
Kasiorke wydac ;-)

Pewnie do wieczora nie zmeczycie watku wiec jak wroce za 3godz to zobacze na czym stoimi i ew zaloze ALE bez Falstartow !!!!

Bo bedzie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
udanych zakupów
Kasia a może choć weekend bez klapsów

Edytowane przez anika_s
Czas edycji: 2013-11-09 o 11:45
Stary 2013-11-09, 12:32   #4847
nestelle
Zakorzenienie

czesc
Cytat:
ja też. nas była czwórka i jednak potrzebny jest ktoś z kimś można się pokłócić poza tym to wspaniała nauka dzielenia się, ale i walki o swoje a potem i tak te kłótnie przechodzą we wzajemne wsparcie i pomoc
4 ? ale zazdroszcze !!!!!!!! zawsze mazylam aby miec wiecej rodzenstwa ,chociazby siostre jeszcze .....(mam tylko brata)
Cytat:
daje nadzieję, że ewentualne rodzeństwo będzie skrajnie inne
wszystko mozliwe (choc u mnie wszystko bylo identico -zaczynajac od ciazy -wszystkie takie same ,takie same porody i dzieci w okresie niemowlecym takze podobne ).

Moi rodzice dzis zabrali starszaki do zoo ,zbierali u mojej mamy na ogrodzie orzechy i dadza niedzwiedziom do jedzenia -taka akcja aby miskom przyniesc (ja mowie ze ida odprowadzic dziadka do zoo ).
Jestem w szoku -po prostu !!! i teraz nie wiem co robic z czasem wolnym ..... Roszek padl ,tz poszedl biegac ...a ja mysle co by tu .....,obiad zrobiony ,posprzatane w miare jest,pranie zrobione .....
moze ksiazke przeczytam bo juz caly stos ich krzyczy do mnie .....
Tz wroci i reszta czasu nalezy do nas bo wiele mi objecal ... bedzie spacerek,sushi ,filmik ...... high life

Kasia - udanych zakupow ! pochwal sie potem na co kasiorke przepuscilas .....!

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2013-11-09 o 12:34
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 12:37   #4848
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Moi rodzice dzis zabrali starszaki do zoo ,zbierali u mojej mamy na ogrodzie orzechy i dadza niedzwiedziom do jedzenia -taka akcja aby miskom przyniesc (ja mowie ze ida odprowadzic dziadka do zoo ).
Jestem w szoku -po prostu !!! i teraz nie wiem co robic z czasem wolnym ..... Roszek padl ,tz poszedl biegac ...a ja mysle co by tu .....,obiad zrobiony ,posprzatane w miare jest,pranie zrobione .....
moze ksiazke przeczytam bo juz caly stos ich krzyczy do mnie .....
Tz wroci i reszta czasu nalezy do nas bo wiele mi objecal ... bedzie spacerek,sushi ,filmik ...... high life
fiu fiu
aaaaa! czas wolny!!! zazdroszczę! wykorzystaj go na maxa (tzn. czas a w sumie to i tż możesz)
Stary 2013-11-09, 12:45   #4849
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Macie jakiś pomysł na ciasto bez pieczenia, które ładnie by wyglądało w formie misia?

Super ten mis chętnie bym go zjadła do kawki bo właśnie piję

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość

I witam się weekendowo i pochmurnie

Dziewczyny wiem - jakas nierozgarnięta jestem ale doradzcie mi w sprawie kaszki.
Daję wieczorem Oliwii kaszke bezglutenową do mleka , na opakowaniu jest napisane że mam jej dać 160ml mleka i ok. 4 łyżek kaszki i tak dawałam ale co w przypadku gdy bede chciała dać jej wiecej mleka? proporcjonalnie dosypuję tej kaszki
Jakie pochmurnie u nas ładnie, 14st i Filip śpi w wózku przed domem.

Co do kaszki to ja wsypuję na oko, robię na 120ml mleka bo Filip nie zje więcej i sypię na oko kaszkę, zęby uzyskać lekko gęstą konsystencję.

Byłam dzisiaj w Tesco, nie mogłam się zdecydować które wziąć zabawki wyszłam z 7!
W tym 5 dla Filipa, na razie dostał Bobo Radio Vtech
http://allegro.pl/vtech-bobo-radio-m...671218960.html
i taką piramidę z kółek, reszta czeka na później (stoliczek interaktywny Tesco, młotek FP i takie kubeczki do nakładania jeden na drugi.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 12:46   #4850
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isale Pokaż wiadomość
Hej Kobietki

Jestem położną, piszę pracę magisterską na temat standardu opieki okołoporodowej i w związku z tym mam do Was gorącą prośbę o wypełnienie ankiety: moje-ankiety. pl/respond-52330.html (przy wklejaniu adresu trzeba usunąć spację przed "pl", inaczej nie umiałam wkleić adresu)
Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
poszło
Stary 2013-11-09, 12:56   #4851
monicca1989
Zakorzenienie

Dziewczyny kupowała któraś garnuszek na klocuszek z FP w Tesco teraz na tej akcji z bonami?
Bo widziałam dzisiaj go w Tesco ale nie było pod nim ceny, miałam sprawdzić ale zapomniałam i przeglądam właśnie stronę Tesco i jest cena podana z 136zł przecena na 66zł, czyli był by za 36zł!! Nie przeżyję, ze go nie sprawdziłam (A przecież któraś na Fb wczoraj podawała cenę! Jak mogłam zapomnieć!)

Wczoraj myślałam, że te zabawki które są już przecenione to nie dostaję się bonów ale dzisiaj kupiłam zestaw straży pożarnej na prezent mikołajkowy i była przecena z 120 na 60zł i dostałam jeszcze bony, czyli wyszedł za 30zł.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 12:56   #4852
Tasia34
Wtajemniczenie

Heja
Dobrze, że wykorzystaliśmy przedpołudnie na spacer, bo już się zachmurzyło Nawet bez śniadania poleciałam

Cytat:
super, że jesteś zadowolona z krzesełka. z Karolem na pokładzie jeszcze nie próbowałam obniżać

a pomyliły mi się kolory, myślałam że latte to te pierwsze (jaśniutkie kremowe/białe) a widzę na zdjęciu, że o innym mówiłaś

heh u nas czasem też, ale trzeba uważać żeby się chłopaki nie podrapali. ostatnio Karol miał długaśną rysę na udziku i myślałam, że paznokietkiem tak się zaciachał a potem jak się bawił opakowaniem cudownie mnie olśniło, że to pewnie to
To spróbuj i zdaj relację
Ten pierwszy za jasny, mógłby za szybko stać się ciemny Ten latte ładny, na zdjęciu w fotoklubie nie widać dobrze, bo robiłam komórką i przy sztucznym świetle
I masz rację z tym opakowaniem, Krzysiowi też się zdarzyło lekko zadrapać... No ale staram się () jakoś kontrolować, a inaczej ciężko

Cytat:

Jaaaka fajna!!!

Cytat:
W PL może być więcej przypadków, ale u nas napewno gorsze jest uświadomienie społeczeństwa (w sensie ogólnie zdrowotnym, choć powoli kolejne pokolenia coraz większe to pojęcie mają) i profilaktyka poza fluorem - choćby najzwyklejsze mycie ząbków samą szczoteczką czy potem już z pastą...

Cytat:
fiu fiu
aaaaa! czas wolny!!! zazdroszczę! wykorzystaj go na maxa (tzn. czas a w sumie to i tż możesz)
Bez doprecyzowania byłoby ciekawiej

I lecimy karmić się na nowym krzesełku
Ania
Stary 2013-11-09, 12:57   #4853
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
fiu fiu
ha! jak Roszek pozwoli . w sumie to czlowiek nieprzyzwyczajony .... marzylam o czasie wolnym -i mialam tysiace pomyslow jak go wykorzystac ..... a teraz smece po domu i nic .
a to "juz " 2 raz w tym roku jak starszaki sa poza domem z dziadkami -pierwszy raz bylo jak rodzilam

a tak sobie mysle -choc pewnie teraz mi nie odpowiecie bo tu pustki ....
ale co sie stalo z OC?????? pamietam ze sie zegnala na jakis czas bo praca ,cos tam cos -tam ale co potem ? (bo ja zniknelam na miesiac -poltora ).odezwala sie po tym?ma ktoras z nia kontakt ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-09, 14:40   #4854
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ja bym dawała proporcjonalnie. wg mnie ta ilość na opakowaniu to jakaś standardowa porcja, a dzieci jedzą różnie. ja nie patrzę ile kaszy daję, na oko, żeby była gęsta, tyle, że ja daję łyżeczką i na śniadanie. nie dawałam nigdy kaszy do butelki.
Stary 2013-11-09, 15:06   #4855
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
mniam Mniam ... zjadałabym .

Cytat:
Kasia a może choć weekend bez klapsów
klapsy beda ... - a co :P

Cytat:
Kasia - udanych zakupow ! pochwal sie potem na co kasiorke przepuscilas .....!
a tam takie ''szybkie dania'' kilka zup w proszku - mleko dla Milusia - bym Miala Puszke (bo w NO we kartonie jest )
i wydałąm duzo za DUZO .

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość

Byłam dzisiaj w Tesco, nie mogłam się zdecydować które wziąć zabawki wyszłam z 7!
W tym 5 dla Filipa, na razie dostał Bobo Radio Vtech
http://allegro.pl/vtech-bobo-radio-m...671218960.html
i taką piramidę z kółek, reszta czeka na później (stoliczek interaktywny Tesco, młotek FP i takie kubeczki do nakładania jeden na drugi.
nio ja ost pisałam ze za niecale 70dyszek jest - nie kupilam bo ne bylo, a mam ino 1 esco w miescie za to az 12 Bierdonek - ale nic za darmo, kupilam Milusiowi Pilota za niecale 10zeta hihi - rozwego .

Milus spi, ja mam troszke kompika nim siostre kolezanka odwiedzi ):.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 15:27   #4856
despa
Zakorzenienie

GG do despa

jeśli nie mialysmy do czynienia z nikim chorym, nie przewialo malej , nie zgrzala się- a mam gorączkę- to zęby? trzydniówka?
jeśc nie chce za bardzo ale pije , bawuc się bawi, smieje, szaleje...wszystko gryzie, koc, rece ubranie....co da rade?

jesli którys maluch miał gorączkę przed zębami- to jak wysoką i przez ile?

kurde ja juz przy odswieżaniu nie patrze na co wchodzę....spalam trzy godziny, odświezyłąm se wizaż, patrze post Lunki, odpisalam....szukam go a ja jak trąba weszłam na AM....co za pipa ze mnie....
jednak 3 godziny snu i otwarte nasze okno i główne wizaz to zły pomysł.....

odswieżanie- żet z kropką? bo już poprawiam w kółko....i się zastanawiam

Edytowane przez despa
Czas edycji: 2013-11-09 o 15:53
Stary 2013-11-09, 16:21   #4857
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Hej alliw fajnie, ze jestes
Nie wiem jak to napisac, aby nie urazic - ale zauwazylam, ze najwiecej do powiedzenia w temacie fotoklubu maja te osoby, ktore nie wstawily tam ani jednego zdjecia, i nie zamienily ani jednego zdania
Bez urazy - takie mam spostrzezenia

Osoby, ktore maja tam dostep to nie sa jakies tam obce osoby, to mamusie, ktore towarzyszyly nam przez jakis czas na watkach - ale moze jest tu tez racja, zeby ograniczyc dostep tym mamom, ktore od dluzszego czasu (dajmy na to kilka miesiecy) - nie udzielaja sie nigdzie, czyli ani w klubie, ani na watku, ani na FB - alis, booziaczek, chanel coco, takinna, wolanin, zaciazona.
i czarny flamaster i mayaja czy jakos tak

pani22ka czy jak wy nie jecie tego zoltka to podajesz cos w zamian?
Florkowi juz obiadki nie pasuja od jakiegos czasu

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 17:12   #4858
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli nie mialysmy do czynienia z nikim chorym, nie przewialo malej , nie zgrzala się- a mam gorączkę- to zęby? trzydniówka?
jeśc nie chce za bardzo ale pije , bawuc się bawi, smieje, szaleje...wszystko gryzie, koc, rece ubranie....co da rade?

jesli którys maluch miał gorączkę przed zębami- to jak wysoką i przez ile?

kurde ja juz przy odswieżaniu nie patrze na co wchodzę....spalam trzy godziny, odświezyłąm se wizaż, patrze post Lunki, odpisalam....szukam go a ja jak trąba weszłam na AM....co za pipa ze mnie....
jednak 3 godziny snu i otwarte nasze okno i główne wizaz to zły pomysł.....
hehe
a ile ma tej gorączki? dajesz jej jakiś paracetamol?

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-09, 17:35   #4859
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
hehe
a ile ma tej gorączki? dajesz jej jakiś paracetamol?
ponad 38 stopni, nad ranem dałam Ibum, gorączka spadla, potem między 14-15 zrobiłą się znowu ciepła, dałam czopek efferalganu (tam paracetamol jest- babka w aptece powiedziała,zeby połówkę i to za mało wg mnie), czekam jak minie 4 godziny i po kąpieli znowu dam....

( termometr dotykowy mi pokazywał 37,6 a jak wzięłam rtęciówkę wyszło 38,5)
Stary 2013-11-09, 17:46   #4860
Luna0
Zakorzenienie

Despa To jeszcze nie tak wysoka gorączka, więc spokojnie możesz obserwować

A TŻ własnie poszedł do paczkomatu po książki dla Kamilka

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości