![]() |
#4831 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3
Cytat:
![]() Też zasiadamy jak zaświeci pierwsza gwiazdka, mamy wolne nakrycie, a przed jedzeniem modlimy się za tych co przy stole i za tych którzy odeszli, kiedyś było czytanie Pisma św. ale teraz już nie praktykujemy. Niestety nie śpiewamy kolęd, ale w tle jakieś lecą |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4833 |
Zakorzenienie
|
U mnie na stole zawsze kładzie się chleb też, mandarynki, owoce, słodkości i inne dania i to wszystko się liczy. Zwykle wyjdzie 12 lub więcej.
Daje sie też portfel na stół, żeby kasa była ![]() U mojego tżta np. pod każdy talerz wkłada się 10zł. Kolacja zwykle jest ok 17-18 i nie wiem ile trwa. Godzinę może, dwie.
#4834 | ||
Zakorzenienie
|
Ja tak na szybko nadrabiam
![]() Wymieniałam system i teraz nie mam nic na kompie ![]() Cytat:
![]() [QUOTE=mara86;44054312] Zacznę od tego, że wychodze ![]() /QUOTE] W końcu ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4835 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() u mnie tez sie kladzie na stol chleb i sol, zeby przez nastepny rok tego nie zabraklo
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja kiedyś słyszałam, ze jak się da komuś pieniążek w wigilie i ten ktoś, go nie wyda przez rok będzie bogaty. Daliśmy sobie z TŻ po 10 zł, jego było schowane w pudełeczku w domu i wytrzymało, a ja niespodziewanie musiałam zatankować auto (dziad mi wyjeździł i nie powiedział ![]() ![]()
![]() |
#4837 |
Zadomowienie
|
Asienka, a jak robicie makowki?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- To muszę z tą kaska w tym roku też tak zrobić ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4838 |
Wtajemniczenie
|
Mieszasz mleko z woda pol na pol, tzn ok 250ml jednego i drugiego, gotujesz w tym mak - ok 25o - 300 gram, wrzucasz wszystkie bakalie, rodzynki, pokrojone orzechy i migdaly i lyzke masla I gotujesz na malym ogniu, az do wyparowania tej wody i mleka, az ta masa sie zrobi taka gesta Sciagasz z pieca i przekladasz ta mase na przemian z bulka, warstwami Najpierw pokrojona bulka na dno miski, przykrywasz masa, potem znowu bulka i znowu masa itd Ostatnia warstwa musi byc masa i posypujesz kokosem
![]() |
#4839 | |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Widzę, że Wy już o Świętach, a konkretnie o wieczerzy wigilijnej. U mnie podobnie jak u Was ale zaskoczyłyście mnie trochę tymi ciastami bo w Wigilię przecież post jeszcze jest więc u mnie nie je się mięs i ciast, dopiero w Święta. Nie słyszałam też o chowaniu pieniędzy pod talerze. U nas kładzie się sianko (albo jakiś jego mini-odpowiednik). A co do 12 potraw to w nie się podobno wszystko wlicza, nawet takie dodatki jak chrzan, grzybki marynowane itp. więc nie tak trudno dobić do 12. A wybieracie się w tym roku na Pasterkę? Ja nie wiem czy dotrwam i czy wysiedzę. Może sobie odpuszczę ![]() Cytat:
Do później ![]()
![]() |
#4840 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wigilia postna, ale ciasta są ![]() ![]() Zawsze sianko pod obrusem, opłatek i kolędy też śpiewamy-choć z roku na rok jakoś mniej i słabiej.
![]() |
#4841 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4842 |
Rozeznanie
|
Witam się niedzielnie
![]() Wczoraj byli u nas znajomi, pamiętacie jak Wam kiedyś pisałam, ze młodzi powinni mieszkać sami a jedni z moich znajomych uważają, że z teściami jest bardzo fajnie mieszkać? Otóż już tak nie uważają ![]() ![]() Ja o Świętach jeszcze jakoś nie myślę chociaż może powinnam bo już w czwartek będzie ksiądz chodził "po kolędzie" ![]()
![]() |
#4843 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W moim rodzinnym siedzimy długo, czasem z przerwa na prezenty w momencie, kiedy się karp smaży. Gadamy, śmiejemy się. Czekamy az każdy rozpakuje powolutku swój prezent- wszystkie ciuchy np muszą zostac przymierzone. Ech... Dlatego będzie mi tego brakowało, bo u teściów wszystko na raz, wszystko szybko i dla mnie zupełnie brak atmosfery ![]() Wigilia postna, ale ciasta u nas są... I jak byłam w domu, to zawsze robiłam pieczone pierogi z kapusta i grzybami w ilości takiej, żeby MI starczyło na 3 dni. Mogłabym nie jeść niczego innego. To chyba śląska potrawa- u mnie w ogóle nie znana. Do Pl mamy teraz do rodziców mniej, bo tylko 700 km jakieś. Z Dortmundu było 100 km dalej. ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() O- zaraz skończymy wątek.
Emilka 25.02.2014 Leon 19.04.2016 Edytowane przez Trisdom Czas edycji: 2013-12-08 o 16:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4845 | |
Raczkowanie
|
Nie ma za bardzo okazji, bo zazwyczaj jak tylko zapytasz, to dostajesz to, co chcesz, albo i więcej. Ludzie zazwyczaj na spokojnie wszystko załatwiają, ewentualnie puszczą komentarz, żeby w pięty poszedł, ale się nie kłócą.
Cytat:
Na przykład taką: http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=14388 Ostatnio mieliśmy dość ożywioną dyskusję ze znajomymi na temat strzelanek, głównie tych konsolowych :/ No bo "Call of Duty" dla 9-latka?? Co do świąt, to się narażę na gromy z jasnego nieba - bo ja nie lubię i nie robię... w ogóle... Wpadamy do znajomych w tym roku, no bo wolne od pracy ![]() U nas zero śniegu, słoneczko świeci, w polarku sobie śmigam, albo i bez ![]() ![]() Pozdrawiamy cieplutko zatem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4846 |
Moderator
|
![]() Faktycznie. Jaki tytul ma miec nowy? Standardowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Zadomowienie
|
Chyba tak- na ankietę i tak nie ma za dużo czasu. ![]()
#4848 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja tam generalnie nie lubię gier, konsoli, nawet na komórce. Mój mąz natomiast jest wielkim miłośnikiem aktualnie world of tanks i zaraził tym Marcela. Kurde żeby pięciolatek popierdzielał czołgami na kompie ![]() Ale przeginał i od ponad pół roku ma całkowity ban na wszelkie gry. I wiecie, ze sie nawet nie dopomina, zajął się zabawkami jak normalne dziecko ![]() ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Oczywiście ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4849 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Owszem, są zgrzyty, ale nie takie żeby nie dało się wytrzymać. Poza tym to moi rodzice więc zawsze łatwiej niż z teściami ![]() Cytat:
![]() Standardowy ![]() Wyleżałam się 2 godziny, ale nie mogłam usnąć. Zaraz sobie zrobię pomidorka z mozzarellą chyba ![]()
![]() |
#4850 |
Zadomowienie
|
Mam tylko ewentualnie taka propozycję, żeby na liście pominąc juz date ostatniej miesiączki- i zostawić sam termin porodu. Zrobi sie przejrzyściej i czytelniej. jak doszły płcie i imiona, to zrobiło się ciasno.
Co Wy na to? ![]()
#4851 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() To mysle ze jutro rano zaloze juz nowy watek zeby mmhym, kate i koziemleko mogly dopisac swoje posty, a w tym czasie chyba ten stary na spokojnie wykonczymy ![]() ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Przypominam dla chetnych, ze jutro posciel w Biedronce i termometr w Lidlu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 |
Zakorzenienie
|
TeQiba dzięki
![]() do lidla nie mam rano jak jechać, a po południu bez sensu bo może sie okazać, że pojadę na darmo. A pościeli chyba nie kupuję na razie bo nie znam rozmiaru łóżeczka ![]() W ogóle to miałam mieć wizytę 20.12 o 17:40 i okazało sie, że mamy w ten dzień o 17 wigilię w pracy. Oby mi sie jakoś udało przełożyć wizytę ![]()
#4853 | |
Zadomowienie
|
Dobry wieczór wszystkim
![]() Wierzyć się nie chce jak czytam ze u Was tyle śniegu, na południu na szczęście jeszcze nie ma i mam nadzieję że spadnie dopiero na święta ![]() ![]() dokładnie ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4854 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam sie z Trisdom, żeby było bez daty OM Pościel na łóżeczko 120x60? fajnie, ale same poszewki czy może ochraniacz też? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Zakorzenienie
|
Może mnie weźmie z przedostatniego miejsca na pierwsze
![]() ![]() ![]() Uciekam spać ![]() ![]()
#4856 |
Wtajemniczenie
|
A ja nie mogę znaleźć żadnej pościeli która by mi odpowiadała bo łóżeczko 140/70 a i szczebelek nie ma u góry i na dole tylko takie plyty wiec ciężko z wiązaniem ochraniacza.
Czy Wam tez trochę leci krew z nosa przy smarkaniu? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4857 |
Zakorzenienie
|
Witam z rana.
Tżta odprawiłam do pracy i za chwilę idę dalej spać ![]() Wątek się kończy, w następnym przywitamy chyba Nowy Rok, a później w następnym zaczniemy się sypać ![]() Nie mogę się doczekać ![]() Za oknem wróciła jesień ![]() ![]() No i dzisiaj mam wizytę ![]()
![]() |
#4858 |
Moderator
|
Ale mialam koszmar
![]() Snilo mi sie ze znalazlam dokumenty, z ktorych wynikalo ze moj TZ ozenil sie z ta laska co mnie w pracy zastepuje - bylam tak wsciekla, ze jeszcze mnie trzyma ![]() Do momentu powrotu do pracy chyba znienawidze ta dziewczyne bez wiekszego powodu ![]() Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty ![]() ![]() ![]() Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2013-12-09 o 06:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O matko! Będę musiała w tym roku przyjąć księdza ![]() Cytat:
dziękuję ![]() Mi też leciała w szpitalu. Chyba powietrze było za suche ![]() Cytat:
![]() Ja też w nocy miałam "przygodę" ![]() ![]() Na szczęście szybko zareagowałam i dostał po łapach, ale się nieźle przestraszyliśmy ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Zadomowienie
|
Witam sie z rana
Wpadłam na chwilkę się przywitać i lecę na wizytę. Jakoś średnio sie czuje dzisiaj i jest obrzydliwa pogoda więc i humor mi ne dopisuje :-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.