Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4 - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 34 64,15%
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 9 16,98%
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 10 18,87%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-14, 18:46   #4831
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Żyje trochę te zakładanie pessara jest nieprzyjemne ale da się przeżyć. Szyjka dalej taka sama, rozwarcie się nie powiększyło mam plukac przez irygator co 2 dzien pochwę tantum rosa. gin mówil że sterydy dla malucha da się ominąć w 34tc czyli za 4tyg ściągnie pessar. 21.01 kolejna wizyta. Dziekuje kochane moje za kciuki :-*:-*:-*
No to kciuki za te 4 tygodnie

Cytat:
Napisane przez grissini Pokaż wiadomość
Moja znajoma była na weekendowej sr i dziś do mnie pisze, że jej położna mówiła o żeby sprawdzić kiedy w miesiącu przypada pełnia księżyca w okresie w którym rodzisz, bo wtedy laski lecą jak wilkołaki do szpotala rodzić i może nie być miejsca...

Słyszałyście o takim czymś?
Dodam, że znajoma jest z Poznania
Na moim wcześniejszym wątku ciążowym też dużo dziewczyn się rozpakowywało właśnie w pełnię Tak więc coś w tym jest

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość
Mam taki scenariusz, że jednak siedzę w domku przed tv i wtedy odchodzą wody, obok mój tż, szybka akcja i do szpitala, a po 20 minutach mam swojego synka w ramionach
A ja wcale bym nei chciała tak szybkiego porodu, bo podobno nie jest to ani zdrowe dla dziecka (większy szok) ani dla mamy (większe ryzyko popękania). Ale jak bym się zamknęła w 2 godzinach to bym chyba była najszczęśliwszą osobą na świecie

Dziś przyszło łóżeczko,ale nie mam czasu ani miejsca, żeby je złożyć Tak więc dwa największe zakupy za mną - wózek i łóżeczko

W czwartek mam wizytę u gina Ciekawa jestem czy szyjka mi się już skraca czy jeszcze nie W 1 ciąży niestety już była skrócona i miałam lekkie rozwarcie.

Poza tym dziś odebrałam wyniki obciążenia glukozą i na czczo mam poniżej normy a po 2h 80
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:46   #4832
BeautifulLie
Zadomowienie

Wewillrockyou no w moim przypadku skracanie oznaczało zalozenie krążka podtrzymującego macicę żeby nie urodzić za wcześnie i nie mieć rozwarcia. Ja mam smoczki 2 z TT

Monkaa ja już mam całą wyprawkę no z porodem zależy czy po ściągnięciu pessara szyjka puści czy nie. Ale trzeba myśleć pozytywnie

Ela no życzę powodzenia w pierdzeniu hahaha

Monkaa frida podobno najlepsza...

Wysłane z telefonu...
BeautifulLie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:47   #4833
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
oj ja tam poczulam ruchy w Iej ciązy w 17 tyg a urodzilam w 43.więc to bujda.
43 tydz.. AMam nadzieje nie przenosić
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:49   #4834
maggie123
Zakorzenienie

Tygrysek witaj w naszym gronie!
Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
też nie chciałabym stosować na pupkę za wiele, na pewno nie po każdej zmianie pieluszki, zamierzam przemywać wacikiem z ciepłą wodą czesto wietrzyć pupką, a jakiś krem ochronny przeciw odparzeniom raz na jakiś czas i myślę że też trzeba często zmieniać pieluszki, bratowa TŻta oszczędzała pieluszki i przebierała tylko wtedy kiedy od małego było czuć mocz i ledwo chodzi z pieluchą a potem się dziwili że dziecko ma mocno odparzoną pupęale kupię jakieś chustczki nawilżane do pupy żeby mieć na jakieś wyjścia, spacery odwiedziny u rodziców
co za ludzie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
To tak jak ja
W domu woda i waciki, a na wyjścia chusteczki.
No a smarowanie w razie W jak już będzie potrzeba, ale podobno na odparzenia najlepsza mąka ziemniaczana

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

klask i:
chyba ochodzi sie od tych praktyk?
Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Za te waciki do podcierania to Was podziwiam - mi by sie nie chcialo, wole chusteczke rach-ciach i wytarte
TeQiba woda i waciki to wcale nie jest taki problem. może jeszcze sama sie przekonasz

Cytat:
Tygrysek witaj

Żyje trochę te zakładanie pessara jest nieprzyjemne ale da się przeżyć. Szyjka dalej taka sama, rozwarcie się nie powiększyło mam plukac przez irygator co 2 dzien pochwę tantum rosa. gin mówil że sterydy dla malucha da się ominąć w 34tc czyli za 4tyg ściągnie pessar. 21.01 kolejna wizyta. Dziekuje kochane moje za kciuki :-*:-*:-*

Czbasia bardzo się ciesze że wizyta udana :-*

Wysłane z telefonu...
jesteś dzielna byłaś bardzo
cieszę sie, że rozwarcie się nie powiększa.
mimo wszystko na Twoim miejscu naciskałabym na te sterydy na wszelki wypadek.
to 2 trochę bolesne zastrzyki dla mamy, ale poważnie naciskaj.
mi z Zuzanką przed wywoływaniem porodu mimo skończonego 38tc (więc teoretycznie już donoszonej ciąży) dali sterydy na płuca dla małej na wszelki wypadek.
Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
ja tylko na chwilkę. nadrobię póżniej.
jedziemy zaraz oglądać wozek - ciekawe czy wrócimy z nim czy bez
uzywany Navington Cadet.
trymam kciuki! bardzo mi się te wózki podobają. gdyby nie to, ze mamy, to pewnie bym się na ten decydowała bo ejst fajny
Cytat:
Te dziewczyny, które będą karmić piersią, kupujecie smoczki uspokajające dla maluszków?
oczywiście!
ostatnio świetnie sprawdził się smoczek mum - jedyny jaki pasował Zuzance
Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ostatnio pojawił się temat szczepień. Dzisiaj w Kutnie zmarło dziecko 6 miesięczne, prawdopodobnie na skutek powikłań poszczepiennych Oczywiście będzie przeprowadzona sekcja zwłok, dziecko czekało 3 godziny na przewiezienie ze szpitala w Kutnie do dużego szpitala w Łodzi i zmarło w karetce...
wlasnie widziałam... ogromna tragedia, nie wyobrażam sobie nawet, jak mogą czuć się rodzice.
co do powikłań byłabym ostrożna w formułowaniu takich wniosków. rodzice szczepili 6w1
dziewczyny, cokolwiek by lekarze nie mówili, idąc na szczepienie z maluchami naszymi musimy też kierować się własnym rozsądkiem - maluszek musi być całkowicie zdrowy! zero kataru, kaszlu, biegunki, zmniejszony apetyt itd mogą być zwiastunek początku infekcji. bezpieczniej przełożyć szczepienie. Ba... nawet ząbkowanie wg naszego pediatry jest przeciwskazaniem do szczepienia, bo organizm jest osłabiony, a przecież musi sobie poradzić z tymi wszczepianymi wirusami.

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:53   #4835
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:
Wewillrockyou no w moim przypadku skracanie oznaczało zalozenie krążka podtrzymującego macicę żeby nie urodzić za wcześnie i nie mieć rozwarcia. Ja mam smoczki 2 z TT

Wysłane z telefonu...
o niee.. biednaś

Bąbelek
wewillrockyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 18:59   #4836
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Położna w SR tak mówiła
Poza tym USG to tylko maszyna i zawsze ma jakiś margines błędu
No u mnie wg usg w 8tc roznica 2 tyg. z om 8 marca a z usg 21 marca. Teraz juz terminy porownywalne, kilka dni roznicy

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość

Ela87 a czemu nie chcesz kupić wanienki? To może jakaś miska/wiaderko? My mieliśmy kupować wiaderko ale chyba w ikei kupimy wanienkę za 20zł... dzieci zazwyczaj lubią się chlapać w wodzie więc myślę że warto takiemu zapewnić taką możliwość.
Zdrówka
No ja tez zdecyduje sie na najzwyklejsza wanienkę. W Majstrze widziałam za niewiele ponad 20zl

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Ogladam porodowke - to gorsze niz horror
Ja juz sie nastawilam ze to jest bol do przezycia ale jak patrze jak te kobiety krzycza to sie boje
Dlatego nie oglądam nic w tej tematyce a jak ktoś chce opowiadać o swoich przezyciach , porodach czy dobrych rad udzielać to zaczynam krzyczeć. Wolę w swojej błogiej nieświadomości pozostać
Stary 2014-01-14, 19:02   #4837
teQiba
Moderator

Cytat:
Dziewczyny pomóżcie z aspiratorem do nosa:
marimer
canpol
frida
Zastanawia mnie ten marimer (nie trzeba filtra tylko wata) i canpol (miękka końcówka)...
ale właśnie nie wiem jak to jest z tym używaniem. Czy te końcówki są długowieczne? Trzeba coś dokupywać? coś się zużywa?
Jakies filtry tam chyba trzeba wymieniac... Ja tak do konca sie nie orientuje bo gruszki bede uzywac

Cytat:
a jeszcze mam takie przemyślenia, co powiecie na to, żeby teraz wątek założyła któraś z mam kwietniowych
Jak chcecie - w razie co to dla mnie nie jest problemem ani zalozenie ani to zeby ktos inny to zrobil

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2014-01-14 o 19:11
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-14, 19:07   #4838
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie ja mam wannę, ale ona mała jest i nie wiem czy ta standardowa wanienka się w niej zmieści
Do Ikei za daleko.
Poszukam na all
MAjster chyba bardziej dostepny jakbys stacjonarnie chciała kupić. Widzialam tam za ok 20zl wanienki:
Stary 2014-01-14, 19:09   #4839
grissini
Raczkowanie

Dziewczynyyyy

Mi sen z powiek teraz spedzaja buteki i smoczki.
Chce karmić piersią, ale wiadomo trzeba coś mieć.
Czy wystarczy, że kupie 1 butelke ze smoczkiem 0+?

Zauważyłam, że większość z Was decyduje się na laktatory ręczne.
Elektryczne nie są wygodniejsze?
grissini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:10   #4840
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
a jeszcze mam takie przemyślenia, co powiecie na to, żeby teraz wątek założyła któraś z mam kwietniowych
Nie mam nic przeciwko pod warunkiem, że będzie to dziewczyna, która się codziennie udziela .Bo TeQiba jest codziennie i na bieżąco, a ktoś to zajrzy raz na dwa dni to wedlug mnie nie bardzo .

Monka masz jakieś typy ???

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:10   #4841
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:

No, ale może tak być, że odejdą wody. Mojej siostrze odeszły jak szła ze sklepu No nic. Poszła do domu z plamą
Ale w marcu mróz może byc. I z soplami bedę biegla

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-14, 19:12   #4842
maggie123
Zakorzenienie

Monka, cos chyba się źle pocytowało, albo ja w jakimś amoku pisałam - nic nie mam gotowego. musze dopiero wyjąć ubranka po Zuzani, poprać, poprasować. a wcześniej zrobić miejsce w szafie
Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Poza tym dziś odebrałam wyniki obciążenia glukozą i na czczo mam poniżej normy a po 2h 80
super wyniki!
w sr często mówią, że podczas pełni porodówki przeżywają oblężenie - coś w tym musi być...

Zapraszam
Stary 2014-01-14, 19:13   #4843
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Nie mam nic przeciwko pod warunkiem, że będzie to dziewczyna, która się codziennie udziela .Bo TeQiba jest codziennie i na bieżąco, a ktoś to zajrzy raz na dwa dni to wedlug mnie nie bardzo .

Wg mnie moze Bebe?
Stary 2014-01-14, 19:13   #4844
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
Dlatego nie oglądam nic w tej tematyce a jak ktoś chce opowiadać o swoich przezyciach , porodach czy dobrych rad udzielać to zaczynam krzyczeć. Wolę w swojej błogiej nieświadomości pozostać
ja też nie chcę słuchać/widzieć/oglądać, ale jakoś mimowolnie mi się te programy nawijają.. a później mój biedny tż musi wysłuchiwać jak to ja się porodu boję chociaż bardziej się nakręcam niż rzeczywiście odczuwam lęk

Bąbelek
Stary 2014-01-14, 19:15   #4845
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:

Nooo.... i to sa dobre wieści. A dlaczego już w 34 tc bedzie sciaganie?? Ten pessar ma jakas date waznosci ze dluzej nie moze być
Stary 2014-01-14, 19:15   #4846
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:

Bąbelek
Stary 2014-01-14, 19:15   #4847
grissini
Raczkowanie

Cytat:

kulam się
Stary 2014-01-14, 19:19   #4848
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:

Moja znajoma była na weekendowej sr i dziś do mnie pisze, że jej położna mówiła o żeby sprawdzić kiedy w miesiącu przypada pełnia księżyca w okresie w którym rodzisz, bo wtedy laski lecą jak wilkołaki do szpotala rodzić i może nie być miejsca...

Słyszałyście o takim czymś?
Dodam, że znajoma jest z Poznania
Słyszałam

Cytat:
Mam taki scenariusz, że jednak siedzę w domku przed tv i wtedy odchodzą wody, obok mój tż, szybka akcja i do szpitala, a po 20 minutach mam swojego synka w ramionach
To ja też proszę taki dla siebie

Cytat:
Ja teraz tak mówię, ale jak będzie to się zobaczy Pewnie rzucę te waciki w cholerę
Mnie też się tak wydaje mówię o sobie, nie Tobie

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
dziewczyny, sprawdzałam te fazy księzyca i w lutym jest 14, a w marcu 16, haha chociaż nie wierze w takie rzeczy;p
mam pytanie do dziewczyn, które nie chodziły do szkoły rodzenia, skąd czerpiecie wiedze, szukam jakiejś fajne sr online albo artykułów, ale dużo tego i wszedzie różne informacje, ktoś cos poleci?
Mnie by pasowało 14 lutego
Nie chodziłam do SR, nie czytam artykułów, modlę się o dobrą intuicję
Cytat:

Okej to pakuj torbę i zapraszam do Warszawy
Chętnie, ale jestem już umówiona na porodówce z Castią i frogutką
Cytat:

Ale jak bym się zamknęła w 2 godzinach to bym chyba była najszczęśliwszą osobą na świecie
2 godziny od odejścia wód, rozpoczęcia skurczy czy parcia? Jak to sie liczy?

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:21   #4849
justine_87
Raczkowanie

Hej, hej Mamuśki

Dzisiaj byłam w odwiedzinach u nowego członka naszej rodzny - moja kuzynka (no właściwie powinnam do niej mówić per "ciociu") urodziła córeczkę!
Mała przyszła na świat w niedzielę przez cc (brak postępującej akcji porodowej, zielone wody, zanikające tętno...), więc mam informacje o cc z pierwszej ręki

I jestem w lekkim szoku, że noworodki są... tak małe

Podczas jakiejś godzinnej wizyty na oddziale podpatrzyłam wiele rzeczy, o których nie miałam pojęcia (może to nie są jakieś sensacje, ale praktyka czyni mistrza):
- gdy Mała płakała kuzynka sprawdziła wkładając jej w usta opuszek palca, czy zaczynna ssać - to znak, że dziecko jest głodne
- przy zakładaniu pieluszki trzeba ją tak zapiąć, żeby przód nie dotykał kikuta/pępuszka
- kobietka na łóżku obok miała problem z karmieniem z jednej piersi, a musiała przyłożyć synka właśnie do tej sprawiającej problemy... Mały krzyczał zniecierpliwiony, a pielęgniarka powiedziała, żeby "zaspokoić PIERWSZY GŁÓD z tej zdrowej piersi - a gdy dziecko się uspokoi podać drugą piersią"
- do tej problematycznej piersi (miała strasznie hmm wymęczoną brodawkę) pielęgniarka radziła przykładać okłady z zaparzonej szałwi
- brodawki kobiety karmiącej piersią robią się brązowe i... bardzo duże!

To tak co zapamiętałam

BeautifulLie, cieszę się, że zabieg się udał teraz musi być tylko lepiej!

Baja, ale się nabiegacie z reklamacjami wózka - całe szczęście, że nie macie problemów ze sprzedawcą

Witam też nowe i zaginione Mamusie

Lecę Was nadrabiać, choć nie mam dziś humoru pisać...
Niedość, że mamy na głowie swoje problemy, to moja rodzinka dorzuca nam jeszcze swoje... Nie jesteśmy ustawieni, mój TŻ naprawdę bardzo ciężko pracuje, mamy dużo wydatków wyprawkowych i związanych z lekarzami + ostatnio naprawa samochodu + wykańczanie domu, a ciąglę słyszę o pożyczaniu pieniędzy i boję się, że będzie już tak zawsze
Sama nie lubię pożyczać i może dlatego to też dla mnie taki problem
To się wygadałam

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
justine_87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-14, 19:22   #4850
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
U mnie w 3 biedro nie ma dzieciowych proszków
A ile dałaś za te 2 opakowania? Bo ja 50 złotych, to wychodzi 0,38 za sztukę - tak napisane na gazetce
Za 2 opakowania 50zl. W jednym opakowaniu 78szt*2=156sztuk.
50zl/156szt to jest 0,32zl za sztukę. Wydaje mi sie ze dobrze policzylam.
Stary 2014-01-14, 19:23   #4851
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Wg mnie moze Bebe?
To już mamy jedną kandydaturę ktoś jeszcze ? Monka, a Ty chcesz ?

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Chętnie, ale jestem już umówiona na porodówce z Castią i frogutką
O Ty babo jedna każesz mi rodzić i zostawiasz na lodzie

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:27   #4852
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, czy Wy też macie takie.. kłucie w kroczu? Ja odczuwam to czasami jak z domu na spacer wyjdę.. zrobię dwa kroki i bum, taki ból. Teraz też mnie dopadło przy robieniu herbaty.. Takie ukłucie jakby ktoś szpilkę wbijał Nie wiem co to może być, znajoma nastraszyła, że może zaczyna się rozwarcie
Ja nei mam. Ale któras tu pisala że miała coś podobnego i wlasnie szyjka jej się skracala. Wiec oszczedzaj się i przy wizycie koniecznie powiedz o tym lekarzowi...

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:

Wewillrockyou mi dzisiaj gin powiedział ze to macica pracuje i przygotowuje sie do porodu, u mnie takie klucie oznaczało skracanie szyjki ale pamiętaj ze każda z nas jest inna i nie zamartwiaj się a lepiej skonsultuj z lekarzem
O to dobrze kojarzyłam.
Stary 2014-01-14, 19:31   #4853
maggie123
Zakorzenienie

tak sobie patrzę na wózki navington i niesamowicie spodobała mi się spacerówka navington scooner.
i teraz się zastanawiam - bo mam ochotę kupić wózek (dla Kornelci mam, więc może Zuzani awaryjną spacerówkę małą i poręczną?).. chyba będę musiała obfocić naszą parasolkę która kupiliśmy na wyjazd an urlop (mamas&papas pliko p3) i wystawię ją na all?
po tej parasolce wiem, że nie znoszę wózków typu parasolka (skłądanych w ten sposób + te rogi a nie jedna całosciowa rączka). i zdecydowane nie mówię podwójnym kołom - masakra normalnie...

Zapraszam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-14, 19:31   #4854
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość
Nie jesteśmy ustawieni, mój TŻ naprawdę bardzo ciężko pracuje, mamy dużo wydatków wyprawkowych i związanych z lekarzami + ostatnio naprawa samochodu + wykańczanie domu, a ciąglę słyszę o pożyczaniu pieniędzy i boję się, że będzie już tak zawsze
To się wygadałam
Nie pożyczajcie każdy mądry powinien wiedzieć jaką macie sytuacje i że lada chwila będziecie mieli dziecko
Cytat:

O Ty babo jedna każesz mi rodzić i zostawiasz na lodzie
Możemy sie komunikować przez skype, na żywo z porodówki

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:32   #4855
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
2 godziny od odejścia wód, rozpoczęcia skurczy czy parcia? Jak to sie liczy?
2 godziny od momentu, gdy skurcze są co 10 min (czyli od momentu, kiedy należy jechać do szpitala)
U mnie w 1 ciąży takie skurcze trwały 13 godzin Podziękuję za powtórkę
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:35   #4856
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Ale dlaczego? to fajnie, byś w tryz dni uwineła się z tortami i prezentami i spokój na cały rok

Ingrid? to ma chłop pomysły...

A do mnie zadzwoniła pani od becika, u której zamówiłam jeszcze ten taniuchny stanik i buciki niemowlęce, że nie ma jasnego koloru bucików, który chciałam no cóż trudno, wzięłam żółte bo od różowego już niedobrze mi się robi, a chyba nie mam nic zielonego ani niebieskiego do ubrania Małej
no moze i tak, ale podejrzewam ze te 3 dni pod rzad mnie wykoncza juz teraz mam dosc, a miedzy tym jest jeden dzien przerwy

szkoda, ze nie bylo tego koloru co chcialas, ale zolty tez jest ladny

Cytat:

Ciekawa jestem ktora skurcze w lumpku dopadna

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
a nie miała byc Lena?
Lena jest na naszej liscie i w sumie u mnie na 1 miejscu, ale nie podjelismy jeszcze decyzji na 100% Musimy ta liste skrocic, a potem bedziemy decydowac A Ty juz zdecydowalas

Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
też nie chciałabym stosować na pupkę za wiele, na pewno nie po każdej zmianie pieluszki, zamierzam przemywać wacikiem z ciepłą wodą czesto wietrzyć pupką, a jakiś krem ochronny przeciw odparzeniom raz na jakiś czas i myślę że też trzeba często zmieniać pieluszki, bratowa TŻta oszczędzała pieluszki i przebierała tylko wtedy kiedy od małego było czuć mocz i ledwo chodzi z pieluchą a potem się dziwili że dziecko ma mocno odparzoną pupęale kupię jakieś chustczki nawilżane do pupy żeby mieć na jakieś wyjścia, spacery odwiedziny u rodziców
moja kolezanka tez tak robi

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:36   #4857
grissini
Raczkowanie

Cytat:
Hej, hej Mamuśki

Dzisiaj byłam w odwiedzinach u nowego członka naszej rodzny - moja kuzynka (no właściwie powinnam do niej mówić per "ciociu") urodziła córeczkę!
Mała przyszła na świat w niedzielę przez cc (brak postępującej akcji porodowej, zielone wody, zanikające tętno...), więc mam informacje o cc z pierwszej ręki

Podczas jakiejś godzinnej wizyty na oddziale podpatrzyłam wiele rzeczy, o których nie miałam pojęcia (może to nie są jakieś sensacje, ale praktyka czyni mistrza):
- gdy Mała płakała kuzynka sprawdziła wkładając jej w usta opuszek palca, czy zaczynna ssać - to znak, że dziecko jest głodne
- przy zakładaniu pieluszki trzeba ją tak zapiąć, żeby przód nie dotykał kikuta/pępuszka
- kobietka na łóżku obok miała problem z karmieniem z jednej piersi, a musiała przyłożyć synka właśnie do tej sprawiającej problemy... Mały krzyczał zniecierpliwiony, a pielęgniarka powiedziała, żeby "zaspokoić PIERWSZY GŁÓD z tej zdrowej piersi - a gdy dziecko się uspokoi podać drugą piersią"
- do tej problematycznej piersi (miała strasznie hmm wymęczoną brodawkę) pielęgniarka radziła przykładać okłady z zaparzonej szałwi

To tak co zapamiętałam

Lecę Was nadrabiać, choć nie mam dziś humoru pisać...
Niedość, że mamy na głowie swoje problemy, to moja rodzinka dorzuca nam jeszcze swoje... Nie jesteśmy ustawieni, mój TŻ naprawdę bardzo ciężko pracuje, mamy dużo wydatków wyprawkowych i związanych z lekarzami + ostatnio naprawa samochodu + wykańczanie domu, a ciąglę słyszę o pożyczaniu pieniędzy i boję się, że będzie już tak zawsze
To się wygadałam
Cenne info

Zawsze możesz odmówić, myślę, że przy Waszej obecnej sytuacji budowa domu+ maluszek nie powinno być problemu i powinni zrozumieć
Stary 2014-01-14, 19:44   #4858
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś przyszło łóżeczko,ale nie mam czasu ani miejsca, żeby je złożyć Tak więc dwa największe zakupy za mną - wózek i łóżeczko

Cytat:
Monkaa ja już mam całą wyprawkę no z porodem zależy czy po ściągnięciu pessara szyjka puści czy nie. Ale trzeba myśleć pozytywnie

Monkaa frida podobno najlepsza...
to teraz obowiązkowo leżeć do końca bo jak teraz każdej się spieszy do porodu to z kim ja będę rodzić?

no właśnie podobno najlepsza, ale te mechanizmem nie różnią jedynie chyba końcówką. Mi zależy na tym żebym jak najmniej przy nim musiała robić

Cytat:
Jak chcecie - w razie co to dla mnie nie jest problemem ani zalozenie ani to zeby ktos inny to zrobil
no ja bardziej w kontekście tego, ze marzec już tuż tuż. Chyba że szybko wykończymy kolejny wątek tak tylko luźno myślę

Cytat:
Dziewczynyyyy

Mi sen z powiek teraz spedzaja buteki i smoczki.
Chce karmić piersią, ale wiadomo trzeba coś mieć.
Czy wystarczy, że kupie 1 butelke ze smoczkiem 0+?

ja mam tylko 1 butelkę, laktator ręczny bo mi szkoda kasy a nie wiem jak będzie z laktacją jak młody będzie dawał rade i będzie ok to laktator raczej zbędny będzie

Cytat:

no własnie nie wiem
bebe to dobry pomysł musimy kogoś wrobić

Cytat:

To tak co zapamiętałam
a to nie jest tak, ze młody zawsze będzie ssał palca? Chyba że tuż po karmieniu albo jak go coś boli...
ja też nie lubię pożyczać

Cytat:
Za 2 opakowania 50zl. W jednym opakowaniu 78szt*2=156sztuk.
50zl/156szt to jest 0,32zl za sztukę. Wydaje mi sie ze dobrze policzylam.
dobrze, ja też je kupiłam
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-14, 19:47   #4859
czbasia
Zakorzenienie

Cytat:

Może lepsze i wygodniejsze ale cena powala.. A jeszcze nie wiadomo czy na pewno sie przyda

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:

Ciekawe czy któraś urodzi w dzień kobiet
Ja chce ja!!! Nawet termin mam na 8 marca!!))
Stary 2014-01-14, 19:55   #4860
monkaa321
Zakorzenienie

jeszcze może olakola albo teqilla ? Albo końcówka marca by założyła? Sama nie wiem a mój tż już 13 godz w pracy jest
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości