|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj tak myślałam o Was... ciągle choróbska się Was imają. Jakby było łatwiej gdybyście zdrowi byli. Wszystkie inne problemy prze zdrowotnych to jest pikuś ![]() Cytat:
http://www.aktywnysmyk.pl/content/49...-twojego-smykaI jeszcze garść porad ![]() http://www.aktywnysmyk.pl/content/53-porady A póki co dla młodszych dzieci (będziemy Maciowi kupować) jeździk http://www.aktywnysmyk.pl/106-jezdziki-pukylinoCytat:
Są dwie szkoły: dawać i nie dawać. My dajemy w ograniczonej ilości Jedyny nasz grzech ![]() Daję jogurty naturalne (np. grecki Tolonis z Biedronki), czasami serek Bieluch. Nie lubię rzadkich jogurtów bo cieżko tym nakarmić łyżeczką ![]() Przetworzone mleko krowie (czyli właśnie jogurty czy twaróg) mają dobrą florę bakteryjną i IMO w małej ilości nie szkodzą ![]() W Niemczech i innych krajach podaje się mleko krowie maluchom. Od 6. miesiąca na pewno Może niech się zagraniczne dziewczyny wypowaidzą jak to jest u nich ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
#4862 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
A to mój szef kuchni
|
|
#4863 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Ostatnio nawet nie mam czasu kiedy do Was napisać ale staram się poczytywać na bieżąco Was. Agata mój Stasiek też uwielbia buszować w kuchni przecież tam jest dla niego najciekawiej nie ma to jak garnek , łyżka czy pokrywka na drugim miejscu jest pralka no oczywiście wszystko z niej ląduje na zewnątrz. Pomału to ja nie daję rady jest go pełno wszędzie zastanawiam się jak mamuśki które mają dwójkę takich dzieci jak Stasiek ogarniają to wszystko Podziwiam je
|
|
|
|
#4864 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() My tez brudne okna mamy - u nas myje mąż, pewnie kiedys się weźmie... Ale tymczasem wykorzystujemy weekendy na wspólne spędzanie czasu, spacery po tym pięknym mieście, rowery, wczoraj byliśmy w bardzo fajnym muzeum kina i miniatur. Jak ona pobędą trochę brudne, nic im się nie stanie![]() Mam teorię odnośnie zepsutego spania naszego dziecięcia ![]() Do pewnego momentu stosowaliśmy łatwy plan TH. Tzna generalnie Antek jak zaczynał być śpiący, wędrował do kołyski, rolety na okno i zasypiał sobie sam, ewentualnie z koysanką.Cyc był po obudzeniu. Ale potem trochę się ze spaniem popsuło i długo trwało usypianie, i robił się głodny podczas tego usypiania, więc w końcu dostawał cycka i zasypiał na cycku... I tu jest pies pogrzebany ![]() Skojarzył sobie, że do zasypiania jest cycek i teraz jak się przebudza w nocy, potrzebuje własnie cycka żeby się utulić z powrotem. Tzn pewnie to tylko jeden z czynników, zresztą nie było wcale tak, ze zawsze zasypiał na cycku, ale jednak dosyć często W każdym razie od jakiegoś tygodnia bardzo dbam o to, żeby jednak zasypiał sobie sam w łóżeczku (szkoda że już nei ma kołyski, jednak to bujanie to fajna rzecz), jeszcze trochę chcę go do tego przyzwyczaić. No i zwrócić uwagę, żeby najadał się w ciągu dnia. No i za tydzień-dwa bierzemy się za akcję zero cyca w nocy ![]() Bo wystarczy mu tego dobrego. No i żeby mu się nie utrwaliło że zasnąć w nocy potrafi tylko na cycku, bo jak się tego nauczy, będzie tylko gorzej.---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() ![]() Tutaj sposób karmienia dzieci mi się w ogóle nie podoba ![]() Pierrsią karmią maks do 6m, a potem jadą na gotowych produktach, wszystko z cukrem.No i dzieciaki małe dostają ciasteczko, słodki deserek itp A takie troszkę starsze, chodzące już (ale baaardzo często ze smokiem w buzi - np 3-4latek na wrotkach/rowerku ze smoczkiem ) dostają WATĘ CUKROWĄ, która jest tu jakimś hitem... (są nwet maskotki, serie ksiązeczek i masa gadżetów o , uwaga, rodzinie Wat Cukrowych![]() )My jakoś dawno nie dawaliśmy jogurtu, ale zgadzam się z Agatą, że w niewielkiej ilości jest ok - to nie jest takie "żywe" mleko krowie. W Polsce dawaliśmy jogurt bałkański, do kupienia w tesco na pewno. I odnośnie tych rowerków - my kupujemy, ale za rok dopiero pewnie taki rower jak pokazałaś. Bardzo mi się podobają takie, są świetne dla dzieciaków. Jeździk sobie raczej darujemy REWELKA
|
|
|
|
|
#4865 |
|
Zakorzenienie
|
pola
![]() Zupa z soczewicy Maciowi skamowała. Jednego dnia wciągnął cała miskę. Drugiego nawet nie spojrzał. To dostał łososia. Francuski piesek, no! Napisz jak robisz te naleśniki z awokado i kozim serkiem (dobrze pamiętam?). Tzn. nie jak robisz naleśniki, ale co tam do środka wpychasz, tzn. w jakiej postaci? I jaki kozi serek? może się dziś do PiP przejdę to kupię
|
|
#4866 |
|
Wtajemniczenie
|
Agata, smażę wcześniej dużo gryczanych naleśników (że niby na dwa dni, haha, jeszcze nigdy nie został więcej niż jeden
)No i dla Antka z kozim serkiem - takim twarożkiem smaruję, na to plasterki awokada - tak rozćlapuję na tym serku i skrapiam oliwą z oliwek. Zwijam ciasno, lekko podkrzewam na suchej patelni i do łapki. No i jak z długi wychodzi taki rulon, to na pół go przecinam. A z czym zrobic kaszę gryczaną? Dostałam paczkę z Polski między innymi z kaszą niepaloną. I nie mam na nią pomysłu
|
|
|
|
#4867 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki!
![]() Ja gryczanej niepalonej nie lubię, Maciek też. Więc dodaję mu do zup po troszku
|
|
#4868 |
|
Zakorzenienie
|
Maciek słodki
![]() my nabiału nie podajemy, no, ale my nie możemy.. tez sie zastanawiam co kupic młodej na wiosne/lato- jezdzik, rowerek czy jeszcze co innego... ![]() GDZIE TA WIOSNA?
|
#4869 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ci mojego nie oddam
Ja córkę chcę! ![]()
|
|
#4870 |
|
Zakorzenienie
|
pora sie chyba zatem wziac do roboty
|
#4871 |
|
Wtajemniczenie
|
Renatka, Agata, to do roboty
![]() Ja też już mocno chcę drugie, ale jeszcze wolę poczekać - tutaj dobrze by było popracować trochę, a poza tym po cesarce jeszcze trochę, chciałabym drugie urodzić sn... |
|
|
|
#4872 |
|
Zakorzenienie
|
Maciek sie bardzooo zmienil! Ten z miniaturki i ten ze zdjec to calkiem inne dzieciaki
!Dawalam z 2x jogurt i maly dostal biegunki. ;/ wstrzymuje sie Ja upatrzylam taki rowerek- http://allegro.pl/rower-rowerek-smar...004753236.html Nie dokladnie ten, ale taki zeby byl w miare prosty <sciagne to cos przeciwsloneczne:P>, zeby dziecko mialo pasy
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-03-18 o 13:56 |
|
|
|
#4873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja i tak nie idę do pracy min. do 3rż młodej.. wiec wg mnie to najlepszy czas na kolejne. Nie chcę poźniej wrócic do pracy na chwilę i znowu zakopac sie w pieluchach.. Poza tym, ja dopiero w tym roku skończę 24 lata, wiec odchowam dzieciaki i wciaz bede młoda mama, a juz pracującą, z duzymi dzieciakami .. jest tylko jedno ALE.. TŻ nie chce słyszec o kolejnym dziecku i juz. (Łatwo mu sie mowi, bo on juz ma syna, a co z moimi potrzebami?:PP)
|
|
#4874 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi odnośnie jogurtów.
Cytat:
w ciagu 2 nocy nauczyła się przesypiać noc bez tych wszystkich "ulepszaczy"jakie jej dawałam, ale...w pierwsza noc darła się 2h40min, a w drugą 2godziny, 3 noc i kolejne przespane! To tylko na początku wydaje sie trudne, a tak naprawdę nasze dzieciaczki są mądre i szybko sie przestawiaja na to co jest dla nich dobre. Razem ze mna walczyła moja koleżanka i jej synuś tez szybko się nauczył przesypiać samodzielnie noc. |
|
|
|
|
#4875 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
(a właściwie oczy )To w weekend się bierzemy za gościa ![]() Możesz mi opisać w skrócie tą metodę? Czy chodzi o to, że po prostu nie ma cycka a jest konsekwencja i wrzask trzeba przeczekać (oczywiście nie zostawiając dziecka samemu sobie z jego rozpaczą pocyckową. Domyślam się że można nucić, mówić uspokajająco, głaskać, brać na ręce gdy już jest masakra i odkładać gdy się uspokoi - chociaz to u nas może byc trudne, bo na rękach wcale tak bardzo się nie uspokaja). Jeszcze jakieś ważne rzeczy?
|
||
|
|
|
#4876 |
|
Zadomowienie
|
|
#4877 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bierz się za to jak najszybciej i zobaczysz jakie to proste ![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Mam przed sobą książke i tu jest rozdział o zasypianiu przy piersi. Teraz ważne pytanie? Czy zasypianie przy cycu traktuje jako sposób zasypiania czyli mało co ssie, a bardziej sie tuli, czy ssie go bo jest głodny? |
|
|
|
|
#4878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i jak się budzi w nocy - a budzi się srednio co półtorej godziny |
|
|
|
|
#4879 |
|
Zadomowienie
|
Pola, u mnie bylo gorzej wiec nie powinno byc trudno!!! Po 22ej napisze Ci wszystko dokladnie bo moj Urwis slini sie na widok komputera i musze go schowac!!!
Agata, super Masterchef
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4880 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
słodziak Cytat:
mnie też wzięło na córcie, ale raczej nie teraz, rozsądek mi podpowiada żeby jednak poczekać Cytat:
moje dziecie nadal chore, mąż wziął opiekę do końca tygodnia, a ja muszę do pracy chodzić. zresztą pewnie nie długo bo już mnie okropnie krtań boli, więc coś się szykuje |
|||
|
|
|
#4881 |
|
Wtajemniczenie
|
ja poproszę coś dobrego Powodzenia
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#4882 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewunia, pisz szybko co to za metoda
|
|
|
|
#4883 |
|
Rozeznanie
|
Maciek słodki chłopak, Maks też lubi siezieć w kuchni
![]() Co do jogurtu, to ja do tej pory dawałam z Zotta, ale nie dawałam samego tylko dodawałam do kaszki albo robiłam sos do mięska. Jak miałabym dawać łyżeczką to wybrałabym jakiś bardziej gęsty. Nam alergolog poradziła podawać jogurt, kefir czy twaróg, na początku po troszku a jak nic się nie będzie działo to w większych ilościach. Dziewczyny ja też bym chciała córeczkę albo nawet drugiego chłopaczka... tylko nie jestem pewna czy miałabym wtedy jeszcze czas na sen... ;PJa narazie nie myślałam o żadnym pojeździe, ale jakby coś to będziemy kupować jakiś rowerek biegowy. A na roczek może jakieś autko-jeździk ale to jeszcze nie jest do końca przemyślane. Napiszę jeszcze o kopytkach Agaty, bo robiłąm w czwartek. Zrobiłąm dla nas i dla Maksia. Dałam małęmu zupę, po pół godz wzięłąm sobie kopytek i jem, Maks przypełz i prosił to dałam, bardzo mu posmakowały więc zjadł kilka ze mną. Potem przyszła pora na jego jedzenia, miał takie same kopytka i pulpety z indyka, po pierwszym kawałku nie otworzył już buzi
|
|
#4884 | |
|
Wtajemniczenie
|
Poproszę o mega wypasiony obiad
![]() Mam tak samo,chcę córunie mamusi ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4885 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, zaraz oszlaeje! Podalam dziecku przeterminowane krople!!! Cebion 10kropli! Myslicie, ze moze jej sie cos stac?
|
|
|
|
#4886 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4887 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewunia czy w tej książce jest napisane jak sprawić, żeby dziecko dłużej spało? Seba idzie spać o 20.00, a wstaje o 5.00
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4888 | |
|
Zadomowienie
|
Dobra, pisze o przesypianiu nocy.
Ta metoda nazywa sie 3, 5, 7. Trzeba do niej podejść pewnie i konsekwentnie sie jej trzymać. Na początku będzie ciężko bo będzie płacz i to może byc długi płacz. U mnie był płacz histeryczny i pierwszej nocy trwał2h40m drugiej 2h, a póżniej juz były przespane noce. Są przeciwnicy tej metody(przeglądałam fora zanim sie za nią wzięłam) no bo jak mozna zostawic placzace dziecko ale każdy kto sie za nia wziął jest zadowolony. Nie wyczytałam żeby u kogos skonczyła sie porażką. Napisze najpierw jak to u nas wyglada. wieczorem dziecko jest kąpane o stałej porze, po kapieli mleczko i wyciszenie. Zostawiam słabe światło, wszystkie sprzęty gasze i np. ogladamy sobie książeczkę. Następnie biorę Nati do jej pokoju i opowiadam jej co wieczór to samo. np. niech Ci sie śnią pieski, zielone drzewka itd i na koniec mówie kilka razy dooobranoccccc i wychodze. Mała zasypia sama. Jeśli budzi sie w nocy (prawie nigdy) nie ide do pokoju, chyba, że trwa to bardzo długo ok.20min. Wtedy głaszczę ją i wychodzę. Max 10 min płacze i dalej śpi do rana. W poludnie odkładam ją o stałej porze. Najpierw wyciszam ja na rekach, opowiadajac żeby sobie ładnie odpoczęła, odkładam i wychodzę, ona zasypia. W południe czasami się buntuje, ale nie trwa to dłużej niz 7 min. A teraz...jak do tego dojść. Trzeba zrezygnować z wszystkich złych nawyków, jak karmienie nocne(nasze dzieci juz nie potrzebuja jesc i pic w nocy, to tylko zły nawyk), usypianie przy butelce, usypianie na rekach, stanie przy dziecku kiedy zasypia, spanie w łóżku rodziców itd u mnie było jeszcze usypianie przy suszarce. To wszystko powoduje tylko zaburzenie snu bo kiedy dziecko np. sie obudzi, a zobaczy, że nie jest np. przy butli na rekach , na których przecież zasnął to doznaje jakiegoś tam małego szoku (tak pieknie jak w ksiazce Wam nie opowiem ) i przerywa to sen. Rezygnujemy tez z wszelkiej pomocy w zasypianiu, kiedy dziecko sie obudzi tzn. nie biegniemy na byle jęknięcie dziecka i nie bierzemy je na ręce żeby poszło spać dalej. Dziecko musi nauczyć sie samo wyciszać i samo zasypiac. Wasze dzieciaczki potrafia juz chyba wieczorem same ładnie zasnąc, ale na wszelki wypadek napiszę o wieczorze, a potem o tej nieszczęsnej nocy. Pierwsza noc jest taka, ze po zrobieniu całego rytuału odkładamy dziecko do łóżeczka i wychodzimy z pokoju. Jeśli dziecko nie chce samo zasnąć zacznie płakać i wymuszać pomoc rodzica. Więc jeśli dziecko płacze trzeba wejśc do niego po 3 minutach i je pogłaskać, cos powiedziec i wyjść. Wejście jest tylko po to żeby wiedziało, że nie zostało samo sobie. Jesli dziecko płacze dalej trzeba wejśc po 5 minutach i znowu pogłaskac chwile i wyjść. Nastepne wejście jest po 7 minutach i później wchodzi sie ciągle co 7 minut, aż dziecko zasnie. Z wieczornym zasypianiem nie było u mnie problemu, schody zaczęły się w nocy. Kiedy dziecko sie obudzi i zacznie płakac znowu stosujemy tą metodę 3, 5, 7. Nie wyciagamy z łozeczka, nie stoimy przy dziecku dłużej niz 3 min!!! Wchodzimy co 3,5,7,7,7.... minut i w sumie to tu sie zaczyna walka sama z sobą. Dziecko pewnie zacznie przeraźliwie płakac bo nie będzie rozumiało dlaczego go nie wyciagasz, nie dajesz tej butli itd. ale te wejscia co 7 minut są po to żeby pokazać dziecku, ze nie zostało sam, że rodzice są, że go nie zostawili. U mnie był histeryczny płacz, juz ją chciałam wyciagac z łozeczka i tulic i wszystko przerwać. Po godzinie to już w ogóle byłam załamana, po dwoch godzinach wku... ze dalej wyje, potem znowu szkoda mi jej było. W książce ładnie opisali chwile zwatpienia po przeczytaniu których postanowiłam dokonczyc to wg tej metody. Moze jutro znajde... w koncu po 2h40 minutach zasnęła. Druga noc wygladała tak samo. Histeryczne wycie, ale czas juz krótszy-2h. Trzecią noc juz nie walczyłyśmy bo od tej trzeciej nocy dziecko przesypia mi noce. Metoda jest prosta i tak naprawde najtrudniejsza jest dla rodzicow, nie dzieci. Jeśli powiesz sobie, ze jestes gotowa zarwac kilka nocy, byc odporna na żałosny i baaardzo długi płacz dziecka i byc konsekwentna w tym co robisz to Ci sie uda. W końcu sie wysypiam i Nataszka tez rano wstaje zadowolona bo dla dziecka tez jest wazne żeby samo zasypiało i nie zakłócało sobie nocy. Acha, zeby nie było, ze tylko mi sie udało to podjęłam walke z moja koleżanką . Jej syn tez nie przesypiał nocy i jej tez sie udało. Jej chłopczyk płakał 3 albo 4 noce (nie pamietam) po 1,5h max. ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-03-19 o 07:39 |
|
|
|
|
#4889 |
|
Zakorzenienie
|
Ewunia, dziekujemy
i teraz ktora metoda wybrac? 3,5,7 czy te od TH? Ja juz nie wiem ,ale musze od dzisiejszego wieczora cos zrobic,bo ostatnio mala mi daje ostro popalic! Dzis np. Do 1:10 w nocy (spala od po 20) obudzila sie 6razy! I oczywiscie zasnac umiala tylko przy cycku.. :/ bo moja mloda,naewet jak zasnie np.na rekach to i tak gdy sie ja odlozy to sie budzi i zasypia dopiero z cycem.. :/
|
#4890 |
|
Zadomowienie
|
A jaki jest sposob TH? Rozumiem, ze z ksiazki zaklinaczka dzieci?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:35.

Ślini się strasznie.Dzis doszedł katar,w nocy płakał,budzi się co 10minut,do południa był nie do wytrzymania,marudzi,jęczy ,płacze a teraz dziecko szczęsliwe,usmiechniete,b awi się sam oby to były zęby a nie jakieś choróbsko bo jeszcze wychodzą Szymkowi 4 zęby

(są nwet maskotki, serie ksiązeczek i masa gadżetów o , uwaga, rodzinie Wat Cukrowych