|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 wątku na odchowalni ? | |||
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.5 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 15,91% |
Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek |
1 | 2,27% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje |
3 | 6,82% |
Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki |
1 | 2,27% |
Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy |
0 | 0% |
Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta |
1 | 2,27% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera |
4 | 9,09% |
Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają ![]() |
13 | 29,55% |
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki |
8 | 18,18% |
Mamo, Tato kończcie spanie; kupa czeka na przebranie |
1 | 2,27% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
4 | 9,09% |
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
0 | 0% |
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
1 | 2,27% |
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają |
0 | 0% |
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4861 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Chociaż, tutaj akurat nie będzie do Bydynieczka (bo nie jesteś jedyną co krytykuje jak jej się nie podoba ![]()
![]() |
#4862 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013
Cytat:
![]()
![]() |
#4863 | |||
Wtajemniczenie
|
Witamy w tę piękną? niedzielę.
Cytat:
znam to ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Narazie stawiam na swoje wyroby, chyba rybkę będę podawać ze słoiczków i owoce inne niz jabłka, bo jabłka mam swoje.
![]() ![]() |
![]() |
#4864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wydawało mi się, że cytowałam to z cmentarzem, ale nie, no nic, napiszę odnośnie, bo nie wiem która pisała. Ja z dzieckiem do tej pory na cmentarzu nie byłam. Na wakacje to jeszcze przed chrzcinami, bo nie chrzczone, a teraz mąż chodził obok. Jakoś nie jest to najprzyjemniejsze miejsce, ale ja mam generalnie w tym temacie "posmiertnym" jakieś schizy ![]()
![]() |
#4865 |
Rozeznanie
|
po blendowaniu marchewki i brokuła ja odpuszczam. zacznę podawać swoje jak wejdę z bardziej grudkowatymi, bo zwyczajnie blender nie miksuje mi na taką aksamitną papę jak słoik tylko są grudki. A grudek nie lubimy.
Brokuł jest fefe. ale marchewę zesysa z łyżeczki! kalafior jak cię mogę, ale wymieszany z marchewą jest ok. Tylko z tym gotowaniem. ja zrobiłam tak jak radzą Perfekcyjne Mamy. czyli marchewkę i brokuła ugotowałam na parze (kilka godzin, bo moje gotowanie na parze to tercet: Gar z wodą, Durszlak i Pielucha tetrowa), potem obrałam i blendziłam. zamroziłam, może później się przyda. Ziemniaka ugotuję w mundurku. i może ziemniaki jednak pójdą przed groszkiem. o ile uda mi się zrobić z nich aksamitną papę. Powracając do tematu, choć nie chciałam. Jak pisałam, dla mnie obrażenie kogoś to stwierdzenie, że jest głupi a nie stwierdzenie, że gada głupoty, bo nawet najmądrzejsi sadzą banialuki. I to nie chodzi o odmienne zdanie, a o brak informacji może. Dla mnie krytyka poglądów nie jest tożsama z krytyką osoby. Obraziłabym się, gdyby ktoś mi powiedział "ale z ciebie kretynka" ale nie obraziłabym się gdyby powiedział "ale kretyńsko gadasz", bo przecież mogę się mylić i mogę mówić bzdury! a nie czyni mnie to od razu debilem. Dosadniej wytłumaczyć już nie potrafię ![]() Jak wchodziłam w temat ekologicznych upraw (bo dopłaty są boskie! np za zwykłe żyto dostaje się około 500 zł/ha pi razy drzwi a za SAD EKO w fazie przekształcania-1800! to różnice tego kalibru), to sama się dziwiłam. Badają to bardzo często, normy są wyśrubowane ogromnie! Jesli jakiś parametr jest przekroczony o procent to sru-dopłat nie ma. a przy 10 ha (małe gospodarstwo) to już mamy do oddania np 18 tys. za jeden parametr! więc ludzie zwyczajnie nie ryzykują, bo to za duże pieniądze. Mamy konie, więc gnój jako najlepszy nawóz. No właśnie nie do końca. Znajoma nawoziła obornikiem ekopola i niestety kłopot, bo chyba azot w uprawie przekroczony. Ba, nawet potrafi być różnica w parametrach zależnie od tego co zjadło zwierzę produkujące obornik! i niby końska kupa to naturalne i zdrowe, a strasznie łatwo przekroczyć normy azotu np. i wtedy niby wyhodowane zdrowo, niby wyhodowane ekologicznie a mamy żywność przeładowaną azotem, bo nie jest zdrowe ani pożądane. Wiec nie zawsze to naturalne bez chemii-zdrowe. i nasza obłożona kupą grządka może być przesycona azotem i powodować np alergie czy wysypki, mimo, że przecież sami takie zdrowe zasadziliśmy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4866 |
Wtajemniczenie
|
Chciałam jeszcze zauważyć że kończy się wątek
![]() Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek ![]() Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje ![]() Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki ![]() Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy ![]() ze specjalną dedykacją dla Inno i Budynia: Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta ![]() Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera ![]() Mam też tytuł złośliwy ale nie mogłam się oprzeć: Mamy wizaż czytają a dzieci z łóżek spadają ![]() Jeszcze bym cos wymyśliła, ale maż każe mi krokiety smażyć, a że siedzę pod jego pantoflem to trzeba iść ![]()
![]() |
#4867 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
ja tylko w temacie Sophie dodam: PAMIETAJCIE, ZE NIE MOZNA JEJ STERYLIZOWAĆ, WIEC NIE WYPARZAJCIE WRZATKIEM. myje się ja tylko woda (według instrukcji z mydlem) i wyciera do sucha. to naturalna guma
![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() do sloikow nie powinni się doczepić, sa oryginalnie zapakowane, termin przydatności itd. uwierz mi, ze ludzie przesylaja większe cuda. nasza rodzinka z zakopcą ciagle posylala do stanow oscypki, swojskie kielbachy itd. fakt pakowali je hermetycznie, ale i tak to odważne ![]() a mój brat zazyczyl sobie jakiś czas temu rozpuszczalnika (nie da się go kupic normalnie w sklepach) i takich dość zabytkowych bagnetow...mama potwornie bala się mu to wyslac, ale doszło ![]() ![]() mysle, ze na trasie pl-uk non stop wedruja paczki z zywnoscia ![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() i jak przeczytałam, ze mialas masakrę po wyrwaniu osemki to pomyslalam, biedna pewnie ja bolało... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
![]() no dobra, skoro to pierwsze i ostatnie to ŁAAAAAAŁ SUUUUPER, NA PEWNO PYSZNE, SWOJSKIE I ROZKOSZNE DLA PODNIEBIENIA ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
ajj, jak pięknie napisane ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie szkoda Ci miejsca w lodowce na słoiki? w sklepie stoja na polce, u nas dopiero otwarty laduje w lodowce. ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
![]() ale jak leciałam do brata to jedna walizka była pelna tylko przez "ich zyczenia". kisiele, budynie (bo tam kosztują majatek), serki topione, prince polo, delicje...25kg zarcia, przelozone odrobina zabawek ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4869 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- ![]() ![]() Edytowane przez diabli Czas edycji: 2013-11-03 o 17:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4870 |
Zakorzenienie
|
Dzien doberek
![]() U nas szaro ibponuro nie wiem czy wybiore sie do tesco ![]() M. Wcina jablko z siatki a raczej podgryza i lize hehe Oczywiscie fot nie moge dodac ![]() https://www.youtube.com/watch?v=UFdq...e_gdata_player Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4871 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nikt Ci nie pisze żebyś była słodko-pierdząca ![]() takich też nie lubimy ! Wymiana zdań jest fajna, każdy może się czegoś nauczyć. Konstruktywna krytyka- jestem jak najbardziej za ! Żeby było śmieszniej, zgadzam się z Tobą w wielu kwestiach... Ale można swoje racje przedstawić troszkę łagodniej, tak by nie urazić kogoś za bardzo. Nie każdy jest mistrzem ciętej riposty. Cytat:
![]() ![]() oooo !!!!! no właśnie ![]() ----- jak zwykle fajnie się tu siedzi ale muszę już uciekać ![]() Idę dokończyć obiadek. Dziś polędwiczki wieprzowe ![]() ----- aaaaa i mój kochany Skarbek kończy dziś 5 miesięcy ![]() kiedy to minęło ![]() muszę powoli rozglądać się za krzesełkiem do karmienia. Veronic- to Twoje mi się strasznie podoba.. tylko ta cena ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szaro dzis i deszczowo. Daro w domu grzeczniejszy niz u rodzicow, co nie znaczy ze super. Nocki mamy ciagle do d...a to dopiero koncowka 21tygodnia. Ach i chcialam sie niesmialo pochwalic. Ostatni zabieg na oczko okazal sie chyba faktycznie skuteczny. Mija dzis tydzien od odlozenia antybiotyku a oczko czyste, bez ropki i trzymajacej sie w oku lezki. To juz duzo znaczy i choc jeszcze kolejny tydz.czy2bede sie intensywnie przygladala to jestem juz dobrej mysli ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-11-03 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4873 |
Rozeznanie
|
Dobrze, że z oczkiem dobrze
![]() Lonely Lady pewnie, że rozumiem, to takie przymrużenie oczka było ![]() ![]() ![]() Niko miała z nami iść na groby, ale teśćiowa się steskniła i nie chciała oddać, mimo, że ciągnęłam za nóżkę! i pojechaliśmy sami. a naszykowałam sobie już adekwatnego pajaca! w uśmiechnięte czaszki z piszczelami! |
![]() ![]() |
![]() |
#4874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() --- polędwiczki już prawie gotowe ![]() język zaraz mi do doopska ucieknie ![]() --- A tak w temacie żyrafy. Ja troszkę przyżydziłam ![]() Pewnie pamiętacie jak na poczekalni wrzuciłam fotki żyrafki którą sama uszyłam. Od jakiegoś czasu Bączek ją uwielbia. Miętoli i wkłada sobie aż po migdałki jej smukłą szyję, czy raciczki ![]() Nie wiem, czy żyrafka jeszcze długo pociągnie.. chyba będę zmuszona uszyć drugą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4875 |
Zakorzenienie
|
O odnosnie ubrAN dzieci.odlozylam na bok nasze woombie z wyciaganymi raczkami i zaczelam Daro w spiochy do spania ubierac. I codziennie nie moge sie napatrzec jak on slodko w tych spiochach wyglada
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4876 |
Zakorzenienie
|
Lonely brawo za 5 miesięcy
![]() Diabli oj no zmienia się podejście do wszystkiego praktycznie ![]() Kurde ja się czaje na tą Sophie i do tej pory jej nie mamy i już chyba nie kupię bo ma multum zabawek a i tak woli mój telefon, pilota tv, laptopa i kaloryfer ![]() Co do wymiany zdań i spostrzeżeń to ja od zawsze wiem że słabą bym była nauczycielką - nie umiem dobrze przekazać tego co wiem niestety. Natomiast prawda jest taka że życie zweryfikuje jakie błędy wychowawcze popelnilysmy bo raczej tego nie unikniemy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4877 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4878 | |||
Wtajemniczenie
|
dziewczyny ..no dziękuje Wam za odzew..
właśnie o to chodziło.. i teraz jakby przeanalizować wasze wypowiedzi w tym konkretnym temacie .. większosc z Was jednak zauważyła ..że to Budyniek (nie urażając) podżegała innocence do rywalizacji .. owszem były tez źle sformułowane wypowiedzi innocence (przeprosiła..licząc na nasze wsparcie)..ale to, w ogóle nieznana nam Budyniek miała "więcej racji"(mimo tylu szorstkich,gorzkich postów) .. a innocence to zauważyła i Ja też..i myśle a nawet jestem pewna..że gdyby te wypowiedzi były w pore..czyli nie umoralniać tylko jedną (zaznaczmy NASZĄ!) ale zwrócic też drugiej uwagę,że jednak z sarkazmem to tylko po dłuższym zasiedzeniu z nami (niektórymi ..możesz ze mną ![]() ![]() tego nie było ..innocence została skrytykowana .. a budyniek został pouczony dopiero po moim poscie(apelu) ![]() sprawiedliwośc i mysle ze o to chodziło innocence ![]() Cytat:
![]() a poważnie..żadne słodzenie tylko wyczucie kochana ..wyczucie.. a jeśli chcesz (bo lubisz ) po kimś poskakać to po mnie ![]() Ja też lubię miec racje ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4879 |
Rozeznanie
|
nie miałam czasu na tutorial krokodylowy, ale w ramach rehabilitacji wstawiłam na bloga tutek do miętoszki z wstążeczkami
![]() trochę zdjęć wyszło i trochę tekstu, więc nie będę tu spamować, a może którąś z Was zachęcę do zabaw ze szmatkami ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4880 |
Zakorzenienie
|
hehe, pokażę Wam w jakiej pozycji znajduję najczęściej mojego syna na macie ostatnio
20131103_171241.jpg 20131103_172718.jpg
#4881 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4882 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() O własnie Xal miałamm dopytać, nie zabierasz bo wierzysz w to, że dusze zmarłych "zaopiekują się" dzieckiem? czy coś innego za tym przemawia? Ja tam młodą zabrałam niedługo po porodzie, przedstawiłam dziadkom, czasami stawiam ją na grobie i śmieję się, że siedzi u pradziadka na kolanach, takie makabryczne trochę, ale jakoś bliżej mi do nich przy grobie. ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
ooo a co do niekapków, jeszcze dziś pisałam, że moje dziecko nieogarnia jak pociągnąć, a dziś po południu co? Pije z niekapka :płacze: normalnie takie duze dziecko już mam ;(
![]() |
#4883 |
Zakorzenienie
|
sto lat Wiktorku!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4884 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4885 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() szkoda, ze nie ma karpia w słoiku, bo moglabys mezowi powiedzieć, ze wigilie już macie z glowy - lodowka peka w szwach jak w swieta ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- pyyycha, musze w ktorys dzień odgapic. a propo doopska...była u nas ostatnio sasiadka, taka wiekowa babcia. opowiadala cos o kregoslupie, ze ja boli. az w końcu mowi: no ale o kregoslup to trzeba dbac. bo wiesz co to by było bez kregoslupa? glowa by nam do dupy wpadla ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4886 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() jedna dla Florka za wczorajsze 5 miesiecy (buziaki dla W za dzisiejsze "urodzinki" ![]() ![]() ![]() moj Florciu zaliczyl dzisiaj mega ryk. i to taki jakby go cos bolalo, ale znow nie wiem, czy to mogly byc zeby, czy raczej brzuszek, czy moze jednak przezywanie, duzo wrazen? cyc pomagal chwilowo, po paru pociagnieciach znow zalosny placz... bida moja... ululalam go w koncu, ale zastanawiam sie, czy mu moglo zaszkodzic super-hiper-ekologiczne jabluszko przygotowane z miloscia przez florkowa babcie (wg przepisu na jabluszko dla bobaska - moja mama naprawde jest ostrozna i dokladna i w sloiczku jest tylko jabluszko)? ale jakby to od jabluszka bylo, to chyba cierpienie skonczyloby sie dopiero jakims pierdem albo kupalcem??? a tak zasnal i czasem musze go jeszcze glaskac i uspokajac, bo cos cierpienie mu sie maluje na buziaczku... no nie wiem, nie wiem...
![]() |
#4887 |
Wtajemniczenie
|
kąpiecie juz swoje dzieci w łazienkach ..typu wanna "dorosła" czy brodzik czy moze wkładacie wanienkę do wanny ???
moje dziecie tak bardzo mi zalewał pokój w którym kąpałam że już musze jednak kąpac w łazience....a tak wygodnie było mi w pokoju koło łóżeczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4888 |
Rozeznanie
|
Cloche
Ciekawością kierowana kliknęłam na wątek o dzieciach z serduszkiem bijącym inaczej i tak się wzruszyłam, że trochę łezek poleciało! ale przeżyliście! Podziwiam Cię, bo ja bym chyba nie dała rady ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Ada zawsze możesz użyć ręcznika pod wanienką. Rozłożyć taki duży, plażowy. Albo kupić kocyk np w Jysku, takie tanie dziadostwo za 12 zł. Ten pseudo polar nie bardzo przepuszcza wilgoć, więc pewnie jak strzepniesz i rozwiesisz to będzie spoko. Babcia kąpała Nikę w brodziku. Podobno fajnie było. Ale foczka plus brodzik to wygląda naprawdę fajnie (babcia bez foczki działała), bo jednak w wannie to średnio wygodnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4889 |
Zakorzenienie
|
ada, ja od poczatku w lazience kapalam. teraz mala kapiel jest w wiaderku - obok wanny, a raz w tygodniu mamy kapiel wspolna w wannie
![]() budyniek, ano nie zycze nikomu takich przejsc ![]() ![]()
#4890 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ooo, moje dziecko obudziło się z drzemki ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.