TeŻet, seks i guarana -nie tylko o dzieciach od samego rana - ROCZNIAKI III-IV 2010 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-13, 08:05   #4891
yoonka
Rozeznanie

Dot.: TeŻet, seks i guarana -nie tylko o dzieciach od samego rana - ROCZNIAKI III-IV

baobabek nas nikt nie pyta co chcemy
ludzi bedzie pewnie ok 25. strasznie duzo, ale nie my placimy tylko tesciowa za imprezke i sobie pospraszala cala rodzine. gdyby to ode mnie zalezalo, to by bylo 8 osob doroslych i 3 dzieci. ale nie zalezy. w nosie to mam. i tak we wtorek zrobimy party dla tosi i znajomych dzieci i wtedy bedzie fajnie
na pewno 5tys bysmy nie uzbierali, bo na naszym weselu bylo wiecej osob a uzbieralismy 10
tylko po co tosi kolejny kon na biegunach :/
glupio tak mowic, ze wolimy kase. moja mama sie pytala czy kase czy prezent, ale ona w imieniu mojej siostry, ktora bedzie chrzestna kupuje prezent i to wlasnie fajnie, ze pamiatke chca dac - grzechotke srebrna wygrawerowaną
Stary 2011-04-13, 08:06   #4892
catro
Rozeznanie

Dot.: TeŻet, seks i guarana -nie tylko o dzieciach od samego rana - ROCZNIAKI III-IV

Ale gapa ze mnie - Darusia gratuluję To teraz uważaj na siebie i dawaj się rozpieszczać

Agnieszka - nie stresuj się niepotrzebnie

Sara - ja też jestem za zdjęciem nr 1. Bardzo fajnie wyszliście.

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:16   #4893
P0P70
Zakorzenienie

Catro - moja to jeszcze 9 kg nie waży. Basia Cigi jest chyba jeszcze lżejsza niż moja Oliwka.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:20   #4894
anakazar
Zakorzenienie

Dziewczyny czy wy już wszystkie myjecie dzieciom ząbki???bo ja się przyznam,że jeszcze małej zębów nie myję.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:20   #4895
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
A mojej Olci też pediatra na katar przepisuje zyrtec - jedną kropelkę na noc. To chyba tak żeby jej się lepiej spało
i co taka 1 kropelka na noc ma niby zdzialac? bez sensu. tego sie daje 1 krople na 1kg masy ciala i tak 3 razy dziennie, czyli jak dziecko wazy 10kg to 30 kropli w sumie w ciagu dnia dostaje. zyrtec obkurcza sluzowke w nosku i dlatego sie lepiej oddycha.
Stary 2011-04-13, 08:21   #4896
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
11 kilo? No to ładnie Ci podskoczyła A pamiętam, że była taki drobniaczek jak moja Olcia. Teraz to chyba tylko moja i Olwka P0P poniżej 10 kilo są
Michaś też nie ma jeszcze 10kg ale już nie wygląda na takiego szczypiorka jak kiedyś...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:21   #4897
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy już wszystkie myjecie dzieciom ząbki???bo ja się przyznam,że jeszcze małej zębów nie myję.
ja nie myje, nie pamietam o tym i mi sie nie chce :/ no ale ja wyrodna jestem, to wiadomo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 08:25   #4898
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też jeszcze nie myję. Ale chyba zacznę tylko mam dylemat bo jak jej zacznę myć po kąpieli to ona potem i tak około 22 jest karmiona przez sen a wtedy to na pewno nie będę jaj budziął aby umyc ząbki. Muszę jakoś inaczej poustawiać karmienie albo na razie zaczniemy myć bardziej tak zabawowo.

I tez sie zastanawiam czy nie iść juz do dentysty polakować czymś te jej kiełki.

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
i co taka 1 kropelka na noc ma niby zdzialac? bez sensu. tego sie daje 1 krople na 1kg masy ciala i tak 3 razy dziennie, czyli jak dziecko wazy 10kg to 30 kropli w sumie w ciagu dnia dostaje. zyrtec obkurcza sluzowke w nosku i dlatego sie lepiej oddycha.
My dajemy 5 kropli dziennie ale nie na katar a tak profilaktycznie na alergię.

Stary 2011-04-13, 08:27   #4899
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
ludzi bedzie pewnie ok 25. strasznie duzo, ale nie my placimy tylko tesciowa za imprezke i sobie pospraszala cala rodzine. gdyby to ode mnie zalezalo, to by bylo 8 osob doroslych i 3 dzieci. ale nie zalezy. w nosie to mam. i tak we wtorek zrobimy party dla tosi i znajomych dzieci i wtedy bedzie fajnie
na pewno 5tys bysmy nie uzbierali, bo na naszym weselu bylo wiecej osob a uzbieralismy 10
glupio tak mowic, ze wolimy kase. moja mama sie pytala czy kase czy prezent, ale ona w imieniu mojej siostry, ktora bedzie chrzestna kupuje prezent i to wlasnie fajnie, ze pamiatke chca dac - grzechotke srebrna wygrawerowaną
super że będziesz miała te same zabawki co już masz ja dostałam spoo pamiatek typu obrazek nad łóżeczko , łańcuszek , kolczyki i kase fajnie że pamiątki a nie tylko sama kasa.

evitka pisałaś coś o kroplach wczoraj euphorbium tak uzywałam ich ale nie widziałam jakiejś znacznej poprawy one tak chyba jak woda morska działają u nas .

---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

Dziewczyny do dentysty jak wyjda wszystkie zęby po co niby teraz ? jak sa 4 i 5 to mozna te bruzdy zalakierować czy coś tam innego zrobić . a teraz to dziecko nawet buzi na fotelu nie otworzy więc bez sensu. ja z szymkiem dopiero teraz się wybieram raz mu znajoma zęby przegladała ale właśnie nie miał jeszcze 5tek więc nic mu nie robiła
Stary 2011-04-13, 08:29   #4900
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Mrówka a po co do ortopedy? Kiedyś przyjrzałam się Michała pleckom i mam wrażenie że się garbi, wystają mu kręgi w odcinku lędźwiowym. Jak siedzi w wannie to się garbi, w foteliku do karmienia 1min nie wytrzyma opierając się normalnie tylko się zsuwa i tak siedzi półleżąc a jak tacki nie ma to jeszcze nogę na bok sobie położy Jak chodzi to prosto. Nie wiem czy tak ma być czy się martwić

Asiulek gdzie chodzicie do dentysty?
Daniel tez ma na dole wystający kręg na odcinku lendźwiowym od urodzenia.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
dziewczyny które zdjęcie wybrać na ten portret, mamy chyba tylko takie co jesteśmy w trójke
1

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
tez mamy bobodent, i czasem smaruję, ale ona od razu zlizuje
Dałam jej drugi raz ta camilię na noc i zobaczymy...ale już, jak wam pisałam, poddałam się i jak w nocy ryczy i nie chce spać to ją biorę do łóżka....(i wtsaję połamana...)

euphoribium to homeopatyczne krople bez recepty
Jest też nasivin soft, ale to już nie homo (), i tylko 3 dni się powinno dawać, bo mogą podrażniać śluzówkę

zyrtec to przeciwalergiczne (może na ten katar dała, żeby sie nie męczył chłopina)
Evitka bylam wczoraj w patece i te kropelki są po 2 roku życia nawet nie wiem czy nie po 3 i ta babka mi odradziła wkońcu wzięłam ten nasivin(napisane jest,że mozna stosować przez 5 dni)
tylko skoro to homeopatyczne to czemu dopiero po 2
psiknęłam mu wczoraj i dziś rano,dałam zyrtec i ma jeszcze takie tabletki co wcześniej brał,mam nadzieję,że szybko przejdzie dziaij w nocy trochę lepiej było

i do tego mu 3 idą

Gmyrelka też bym chciała exela opanować,tylko przeciez to jest tak obszerne,że szok

Yoonka ja słownie zapraszałam na chrzciny

Gmyrelka ja mroże zupki w woreczkach foliowych,ogólnie mam takie z rosmana do mrożenia ale jak nie było to i w zwykłe śniadaniówki zapakowałam

Aniap no właśnie wiem,że to na alergie ale ona podejrzewa,że to może alergiczne,a po za tym zyrtec rozszerza troszkę oskrzela i się podobno łatwiej dziecku oddycha,także pomaga przy takich stanach.

Baobabku ciężka sytuacja ale ja bym nie wytrzymała w milczeniu chociaz nie kłucić się ale niech będzie świadoma,że o wszystkim wiesz i Cie to bardzo boli,bym powiedziała,że od tej pory przychodze tylko do Dominisi a jeżeli się nic nie zmieni to nie musimy ze sobą rozmawiać skoro masz o mnie takie zdanie.
Danielek tez ma piłeczkę małą i kopie po całym mieszkaniu 5zł radości

Cigi fajnie,że Ci tu dobrze-zostań na zawsze
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
"Prezenty byly pod znakiem ksiazek." co to znaczy

P0P ale dzień zaczęłaś fajnie piękna nagroda!
u nas w pracy nigdy nie było nagród kiedyś się śmiał,że na święta nam po pół świni kupi
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 08:32   #4901
catro
Rozeznanie

Cytat:
My myjemy, ale ciągle samą wodą

Cytat:
Ani ja ani ty lekarzami nie jesteśmy, więc dyskutować na ten temat nie będę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 08:33   #4902
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
na ulotce jest napisane że dzieci od 2 do 6 lat po 5kropli 2x dziennie
u starszych 10 kropli a doktorowa napisała nam 10 kropli

Cytat:
myje codziennie jak ja myję zę by to daje mu w rączkę jego szczoteczkę i on też sobie myje,uwielbie podrzeźniać,tylko my mamy elektryczną i mu się bardziej podoba i nam chce myś zęby czyli ja trzymam szczotkę w buzi a on nia rusza (czasami oczywiście)
Stary 2011-04-13, 08:37   #4903
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Ja też jeszcze nie myję. Ale chyba zacznę tylko mam dylemat bo jak jej zacznę myć po kąpieli to ona potem i tak około 22 jest karmiona przez sen a wtedy to na pewno nie będę jaj budziął aby umyc ząbki. Muszę jakoś inaczej poustawiać karmienie albo na razie zaczniemy myć bardziej tak zabawowo.

I tez sie zastanawiam czy nie iść juz do dentysty polakować czymś te jej kiełki.
No my myjemy podczas kąpieli, przed jedzeniem, więc to aż takiego efektu nie ma, ale to raczej bardziej chodzi o to, żeby dziecko przyzwyczajać moim zdaniem.
Ale na kolację mała dostaje tylko mleko modyfikowane (bez kaszki).

No i trochę tych dzieciaczków poniżej 10 kilo to jednak jest Szczuplaczki nam rosną

Stary 2011-04-13, 08:39   #4904
anakazar
Zakorzenienie

Cigi fajnie,że Ci fajnie-naprawdę się cieszę.
Zostajesz w Pl do wakacji??a tż nie jest z wami(tylko was odwoził?)i zgadza się na tak długi pobyt?bo planowo miałaś być tylko tydzień...

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Ale myjecie już pastami też?jak takie maluchy plują paste i płuczą pózniej?
bo jeszcze samą wodą w tym wieku to można,ale pastą?

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2011-04-13, 08:44   #4905
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
No i trochę tych dzieciaczków poniżej 10 kilo to jednak jest Szczuplaczki nam rosną
Chyba lepiej jak dziecko jest szczuplejsze szczególnie w naszym przypadku gdy mamy dzieci z problemami zdrowotnymi. Lepiej nadmiernie nie obciążać tych organów wewnętrznych.

Ana - a Ty podpis zmieniłaś? Czy to ja taka ślepa że dopiero teraz przeczytałam ten cytat.
Coś w nim jest. Jak TZ coś boli czy coś mu dolega to mnie to nie boli ale jak dziecku coś dolega to czuję taki dziwny zatykający ból połączony ze srasznym strachem. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam.

Stary 2011-04-13, 08:58   #4906
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
Ani ja ani ty lekarzami nie jesteśmy, więc dyskutować na ten temat nie będę
ano ano
racja
chociaz wydaje mi sie to dziwne, ze kazdy sobie wypisuje leki jak chce... nie? powinni sie trzymac jednej wersji, bo kurcze to jednak nie zabawa, tylko chemia dla takich małych ciałek
Stary 2011-04-13, 09:13   #4907
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myje bobodentem bez fluoru. Nakladam na tą nasadkę co jest dołączona do tej pasty i ona sobie gryzie. A potem jeszcze jej daję do gryzienia szczoteczkę gumową.

Cytat:
No my myjemy podczas kąpieli, przed jedzeniem, więc to aż takiego efektu nie ma, ale to raczej bardziej chodzi o to, żeby dziecko przyzwyczajać moim zdaniem.
Ale na kolację mała dostaje tylko mleko modyfikowane (bez kaszki).

My po kapieli. zawsze jak ją wynosze z lazienki i pytam co teraz będziemy robić to mieli jezykiem i się cieszy- to oznacza mycie ząbków

Ale tez daje jej potem mleko przed snem. Chć myslę własnie, ze to bardziej o nawyk chodzi...

Cytat:

Tej pasty nie trzeba wypłukiwać

Cześc przede wszystkim !!!! bo tak wpadłam bez przywitania...

Lind- ja odkąd mieszkam w Toruniu byłam tylko raz u dentysty i nawet nie pamiętam jak się nazywa. Teraz tesciowa ma mnie do niego zapisać bo go zna i ma nadzieje, ze będzie szybszy termin. Jakiś starszy gościu w przychodni na skarpie (kolo Majorki).
A zeby iśc z małą to mi nawet do głowy nie przyszło...

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Juz Lind zapodała kilka fotek ale ja też kilka wkleję

1. Cała trójeczka
2.Żarłoczki w kolejce do cioci po żarełko A Michaś zaczytany
3.Mała zaczepialska
4. Proszę mojego żaba
5. Męskie zaczepki

Heh ... zapomniałam załączyc Momento...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2011-04-13 o 09:16
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 09:14   #4908
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Ana - a Ty podpis zmieniłaś? Czy to ja taka ślepa że dopiero teraz przeczytałam ten cytat.
Coś w nim jest. Jak TZ coś boli czy coś mu dolega to mnie to nie boli ale jak dziecku coś dolega to czuję taki dziwny zatykający ból połączony ze srasznym strachem. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam.
Dopiero co zmieniłam.Przeczytałam i mnie oczarował
Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość

Tej pasty nie trzeba wypłukiwać

Oo nie wiedziałam

Stary 2011-04-13, 09:17   #4909
megi-megi
Zakorzenienie

Ja myję Aquafreshem w kategorii wiekowej 0-6 lat. Ona ma fluor, ale jak analizowałam, to około połowę takiej dawki normalnej.
A dlaczego pasta dla malucha ma nie mieć fluoru?
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 09:19   #4910
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że teraz pójdą...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03998 (1368 x 1824).jpg (100,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03999 (1368 x 1824).jpg (107,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04000 (1368 x 1824).jpg (103,5 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04007 (1824 x 1368).jpg (93,1 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04012 (1824 x 1368).jpg (98,3 KB, 28 załadowań)

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-04-13, 09:22   #4911
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Ci dobra kobieto

11 kilo? No to ładnie Ci podskoczyła A pamiętam, że była taki drobniaczek jak moja Olcia. Teraz to chyba tylko moja i Olwka P0P poniżej 10 kilo są

No niby w sklepie mówili że 7 kilo (czy też 7,5?). Może to wersja z 2011 r. jest lżejsza? Bo jak tak sobie nim po sklepie jeździłam to lekki sie wydawał. Ale równie dobrze mogli mi kit wkręcać

A ty kusisz tymi kaszami Na mnie podziałało - wczoraj zakupiłam jakąś jaglaną BIO i będę coś modzić z tym. Jak pozwolisz będę Cię nękać pytaniami pt "co z tym cudem można ugotować"

Ja obiadki to na min 3 dni i mrożę w woreczkach, bo tych pudełeczek to zawsze mam za mało (a niby ich w domu od groma). A woreczki biorę takie specjalne do zamrażania - do kupienia w marketach przy tych wszystkich foliach aluminiowych czy tez woreczkach śniadaniowych. Pakuję w jeden, zawiązuję + dodatkowo w drugi. .
nie ma za co , i znów za mrówę zapiszę- to 11kg to chodziło, że ta inglesina tyle waży nie gabrysia
oglądałam te cybexy na allegro i tam taka waga była podana 9-kg ( i że dziecko do 15 kg można wozić )

podawaniem dzieciom kasz zarażam wszystkich dookoła, więc będzie mi bardzo miło jak będziesz kolejną "zarażoną"- pytaj o co chcesz- jak piszę o żarciu dla dzieci, to jestem w swoim żywiole

Cytat:
Cytat:

ja myję odkąd miała dwa już mocno widoczne, szczoteczką jordan (taka z szeroką rączką z dziurką) i pastą bez fluoru nenedent.
A zmywam jej japę kawałkiem mokrej tetry ( i od razu dziąsełka też przecieram).
Zawsze po jedzeniu przed spaniem i rano.

Moim zdaniem warto choć po trochę przyzwyczajać maluchy, bo potem można się spotkać z kategoryczną odmową otwarcia japy w wiadomym celu.
I ja jestem zboczona na punkcie dbania o (te 3 ) zęby Lenki, bo moja koleżanka zaniedbała, do tego podawała w nocy mleko i dzieć (20 miesięcy) ma cały ryjek w próchnicy

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
evitka pisałaś coś o kroplach wczoraj euphorbium tak uzywałam ich ale nie widziałam jakiejś znacznej poprawy one tak chyba jak woda morska działają u nas .

Dziewczyny do dentysty jak wyjda wszystkie zęby po co niby teraz ? jak sa 4 i 5 to mozna te bruzdy zalakierować czy coś tam innego zrobić . a teraz to dziecko nawet buzi na fotelu nie otworzy więc bez sensu. ja z szymkiem dopiero teraz się wybieram raz mu znajoma zęby przegladała ale właśnie nie miał jeszcze 5tek więc nic mu nie robiła
bo to homosy, to z nimi tak jest, że u jednego działają, a u innych nie

ja też uważam, że teraz bez sensu iść, lepiej poczekać jak te zębole wyjdą, do czwórek chociaż (chyba że się wcześniej jakieś plamki zauważy na ząbkach)

co taki dentysta w 3,4 ząbkach zobaczy? no i właśnie moja by np. japy na fotelu nie otwarła teraz za żadne skarby

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Evitka bylam wczoraj w patece i te kropelki są po 2 roku życia nawet nie wiem czy nie po 3 i ta babka mi odradziła wkońcu wzięłam ten nasivin(napisane jest,że mozna stosować przez 5 dni)
tylko skoro to homeopatyczne to czemu dopiero po 2
psiknęłam mu wczoraj i dziś rano,dałam zyrtec i ma jeszcze takie tabletki co wcześniej brał,mam nadzieję,że szybko przejdzie dziaij w nocy trochę lepiej było

i do tego mu 3 idą

"Prezenty byly pod znakiem ksiazek." co to znaczy
to są kropelki homosy, podaje się je nawet noworodkom. Sprawa ogólnie wygląda tak, że jak jakiś preparat nie został przetestowany klinicznie na młodszych dzieciach (a wiadomo takie testy są drogie), to piszą właśnie, że np. od 3 lat
Tak jest z wieloma preparatami- choćby ten cerutin (czy tam inny rutin), o którym ania pisała-koncernom nie zawsze zależy na tych najmłodszych pacjentach jako klientach docelowych, a takie badania to , jak pisałam, drogie są.

Zresztą z kosmetykami jest podobnie-choćby głupi oillan skłąd prawie taki sam jak oilatum, a na opakowaniu jest napisane że pow.6 mies. życia (przynjamniej kiedyś było)

Ale pediatrzy znając skład leku potrafią ocenić czy można dzieciowi podać czy nie

Nasivin-ja wiem, że na ulotce jest napisane 5 dni, ale zalecają max. 3, bo o podrażnia śluzówkę (mojej nawet krew z noska leciała). I lepiej chyba dawać jak katarek już zgęstnieje, a wcześniej po prostu zgaraniać co wylatuje
--
to znaczy ze basia dostała dużo ksiązeczek
--
chciałam jeszcze parę rzeczy napisać, ale się szogun obudził -całe 30 min spała, i nawet na spacer iść nie można, bo leje
I zaś będzie darła ryja i marudziła cały dzień
o już się zaczęło

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 09:38   #4912
ASIULEK_23
Zakorzenienie

lind- Twoich fotek nie mogę otworzyć... Help me!!

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Ja też mam nenedent, a nie bobodent- małe sprostowanie

A ja jutro idę z mała na szczepienia. Mam wielkiego stresa... jakos tak podświadomie mimo wszystko boję się szczepien... tych wszystkich powiklań... no ale...
No i dowiem się wreszcie ile mała waży bo pojęcia juz nie mam.

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Dziewczyny, oswiećcie mnie bo ja nie kumam. szukam jakiejś normalnej tabeli z harmonogramem szczepien ale cos mi nie idzie.
Moje pytanie:
Jesli ja szczepiłam małą 6w1 + rota + pneumo i kazano mi dzwonić w marcu sie zapisać (co uczyniłam) i ide jutro to co to będą za szczepienia? Bo dostałam kartkę z wezwaniem to ma być odra, świna i rózyczka, a co z pneumo?? To dodatkowo, czy jak?? Oświećcie mnie...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-04-13, 09:51   #4913
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

tak,odre,świnka i różyczka a co do pneumo to nie wiem bo nie szczepiłam ale na pewno osbno
a zdjęcia bombastyczne

Evitka ja to nie mogę jak Ty piszesz japę,ryja...

ja tez do tej pory myłam tylko woda nie wiedziałam,że sa pasty których nie trzeba wypluwać a ten bobodent to w normalnym sklepie czy aptece?

Megi dlatego bez fluoru bo jeszcze nie potrafią tego wypluć maluchy

Ana rzeczywiście bardzo prawdziwy ten cytat

PoP mam identycznie z tym odczuwaniem bólumjak nawet siedzę w drugim pokoju a mały śpi i kaszlnie to aż mnie w piersiach boli

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 09:57   #4914
ASIULEK_23
Zakorzenienie

No wlaśnie, to jak z tym pneumo??

Doczytuję, że była dyskusja odnośnie witamin które rzekomo wpływają na wagę dziecka. No wiec u mnie na pewno się to nie sprawdziło, bo witaminy brałam całą ciążę a mała ważyła 2600 i 48 cm... a urodzona w terminie.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-04-13, 10:01   #4915
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
mrówa, czytałam o tym wózku cybex callisto i ładny to on jest, ale waży 9kg, a to chyba niewiele mniej od twojej inglesiny...
no właśnie w tym rzecz, że trochę zamienił stryjek

Cytat:

ale to o wózku było:haha ha:

Cytat:
my myjemy przyajmniej raz dziennie, rano nie zawsze wyrabiamy, ale wieczorem zawsze
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 10:04   #4916
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:

.
Zosia też waży mniej niż 10 kg, na szczepieniu ważyła 9400.

Cytat:
Zosia dostała na chrzcinach pieniądze i od chrzestnych taką łyzeczke srebrną na której jest napisane imie, data urodzenia waga i wzrost. Bardzo fajna ta łyżeczka. U nas na chrzcinach było 23 osoby z dziecmi i zebrała 7 tyś. To byliśmy w szoku że tak dużo.
Na roczek też pieniądze i od chrzetsnej konia na biegunach, od chrzestnego kolczyki złote. My mieliśmy 18 osób na roczku i też dużo kasy zebrała ponad 2 tyś. Wpłacamy jej wszystkie pieniądze na konto, pozniej jak będzie coś chciała kupić to się przydadzą.

Cytat:
my myjemy już dawno, jak się pojawił pierwszy ząbek. Zosia uwielbia myć ząbki.

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość

my pojdziemy jak mała będzie miałaa ok rok i osiem miesięcy albo ok dwóch lat. Mi stomatolog mówiła że jak się pojawi pierwszy ząbek to rok pozniej sie idzie

Cytat:
my myjemy nenedent coś takiego ona jest bez fluoru, pasty nakłada się malutko bardzo, wielkości najmniejszego paznokcia dziecka. Tak mi w aptece tłumaczyli. Najpierw ja jej myje, a pozniej Zosia bierze szczoteczke i gryzie. Niczym nie płucze.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 10:05   #4917
megi-megi
Zakorzenienie

Kurka - ja nie płuczę Igorowi buzi po tej paście, ale nakładam jej tak mało, że zbytnio nie może jej połknąć - tyle, że ma buzie białą w środku. W ogóle dużo pasty do umycia 4 zębów nie trzeba.
Myjemy 3 razy dziennie - mam fisia na tym punkcie, ale wieczorne mycie to takie psu o dupę obić, bo poźniej usypiam go cyckiem Więc w dzień dodatkowo dbam o zębiska. Mam nadzieję, że nie wyhodujemy sobie próchnicy.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 10:14   #4918
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

)

co taki dentysta w 3,4 ząbkach zobaczy? no i właśnie moja by np. japy na fotelu nie otwarła teraz za żadne skarby
Nince by wystarczyło jakby jej machała jedzeniem i by siedziała z otwartą buzką

A ja jeszcze wtrące się na temat w czym myjemy dzieci?Ja myłam w dzonsonie i bubuchen czy bubchen(nigdy nie pamiętam jak to idzie)ale jakiś czas temu dorawałam dobrego w miarę składowo cienia z lidla dla dzieci i mam.
A parę dni temu odkryłam stronę z naturalnymi mydłamiwyglądają cudownie i zamówiłam dla siebie i specjalne dla maluszków

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Myślę,że wy niepotrzebnie się próchnicy tak boicie.Wątpie,żeby nasze mamy tak wcześnie myły nam wszystkim zęby.Ja nigdy w życiu nie miałam próchnicy,nawet nie wiem z praktyki co to jest.

Może dzieciaki mają niektóre próchnice,bo od małego są karmione słodyczami,cukrem i np.zęby,dziąsła obklejone cukierkami czy czekoladą mareszują w takim stanie spać i potem efekty...

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Asia Weronika ma obłędną tą spódniczke.Bardzo mi się podoba.

Stary 2011-04-13, 10:17   #4919
mloda1989
Zakorzenienie

nie wiem co komu odpisac bo wszytsko czytalam ale nie cytowalam

my z maclarena jestesmy baaaaaaardzo zadowoleni..... na prawde swietnie sie strawdza i jest lekki hheh uwielbiam ten wozek ale to chyba tez przez to ze fioletowy wzielam:P

my tez mamy nenedent i mlody otwiera buzke troche mu pomiziam a ten zamyka i sie oblizuje caly potem znowu otwiera i tak w kolko...chyba bardzo mu ta pasta smakuje heh

evitka to na kiedy sie umawiamy teraz w weekend jedna impreza roczkowa sie nam szukuje wiec troche czasu malo.... ale pisz kiedy ty bys miala czas to moze cos wykombinujemy
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 10:17   #4920
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Ja myję Aquafreshem w kategorii wiekowej 0-6 lat. Ona ma fluor, ale jak analizowałam, to około połowę takiej dawki normalnej.
A dlaczego pasta dla malucha ma nie mieć fluoru?
Dlatego że fluor się kumuluje w organiźmie dziecka a maluch nie potrafi pasty wypluć

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
lind- Twoich fotek nie mogę otworzyć... Help me!!

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Ja też mam nenedent, a nie bobodent- małe sprostowanie

A ja jutro idę z mała na szczepienia. Mam wielkiego stresa... jakos tak podświadomie mimo wszystko boję się szczepien... tych wszystkich powiklań... no ale...
No i dowiem się wreszcie ile mała waży bo pojęcia juz nie mam.

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Dziewczyny, oswiećcie mnie bo ja nie kumam. szukam jakiejś normalnej tabeli z harmonogramem szczepien ale cos mi nie idzie.
Moje pytanie:
Jesli ja szczepiłam małą 6w1 + rota + pneumo i kazano mi dzwonić w marcu sie zapisać (co uczyniłam) i ide jutro to co to będą za szczepienia? Bo dostałam kartkę z wezwaniem to ma być odra, świna i rózyczka, a co z pneumo?? To dodatkowo, czy jak?? Oświećcie mnie...
JUż Cię oświecam teraz odra , świnka różyczka a potem za jakiś 2-3 miechy 6w1 plus pneumo na jednym szczepieniu . Przy odra świnka rózyczka nie podaje się innych szczepionek chyba ospę tylko jeśli ktoś robi

Cytat:
Nince by wystarczyło jakby jej machała jedzeniem i by siedziała z otwartą buzką

A ja jeszcze wtrące się na temat w czym myjemy dzieci?Ja myłam w dzonsonie i bubuchen czy bubchen(nigdy nie pamiętam jak to idzie)ale jakiś czas temu dorawałam dobrego w miarę składowo cienia z lidla dla dzieci i mam.
A parę dni temu odkryłam stronę z naturalnymi mydłamiwyglądają cudownie i zamówiłam dla siebie i specjalne dla maluszków

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Myślę,że wy niepotrzebnie się próchnicy tak boicie.Wątpie,żeby nasze mamy tak wcześnie myły nam wszystkim zęby.Ja nigdy w życiu nie miałam próchnicy,nawet nie wiem z praktyki co to jest.

Może dzieciaki mają niektóre próchnice,bo od małego są karmione słodyczami,cukrem i np.zęby,dziąsła obklejone cukierkami czy czekoladą mareszują w takim stanie spać i potem efekty...
dzieci mają też często tzw próchnicę butelkową , więc warto oduczać od butli jak najwcześniej
https://mamotoja.pl/mamo_to_ja_niemo...ykul,6038.html
mozna tez dziecku sprzedać oblizując jego smoczki czy łyżeczki ffuujjjj

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości