|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - ZAPRASZAMY - część druga ::..
Cytat:
Paseczkowa przecież Ci pisała, bo to od niej ukradłam pomysł z żelatyna, bo wcześniej robiłam deserki ale nie takie galaretkowate ![]() Więc chodzi o 2 łyżki duże, nie łyżeczki ![]() Ja robiłam sobie galaretkę twarożkową waniliowo-kakaową i wzięłam Chudy Twaróg 0%, wlałam mleka tak na oko , i wszystko miksowałam na no powiedzmy prawie gładko ze słodzikiem Zagotowałam wodę, i w filiżance gorącej wody rozpuściłam, nie pamiętam ile, chyba 4 łyżeczki żelatyny, i to wlałam do sera i dalej miksowałam, dodałam aromat i do miseczki, posypałam kakao i tak łyżką zakręciłam, żeby sie taki Twister w środku z kakao zrobił.A do tego Ala Kit Kata, którego narazie mam w wyobraźni, to zamiast olejku dodać kakao, tylko wydaje mi się, że powinno być smaczniejsze i i lepiej sie połączy jak najpierw rozpuści się kakao w odrobinie ciepłego mleka lub wody i wlać to do sera, miksować, włożyć do lodówki, jak stężeje posmarować masłem orzechowym, posypać odrobiną posiekanych fistaszków, i jeszcze do lodówki i myślę, że sie odpłynie po takim deserze...
|
|
#4922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zrobie sobie taki na śniadanko albo na drugie sniadanko poki co jestem njedzona po obiedzie ale postaram sie cos jeszcze wymyslec moze![]() a jak bym do herbaty owocowej ze slodzikiem dodala zelatyny to by byla galaretka i tak dodawala ja troche deserku troche galaretki i tak na zmiane by wyszlo pietrowe dalo by rade?? Mozna w ogole taka galaretke?
|
|
#4923 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tez takiej kawy nie pijam, wole z ekspresu [chociaz to praktycznie to samo ]. ale mozna kupic najtansza specjalnie dla cialka. zareczam, ze tansza i skuteczniejsza niz niejeden gornopolkowy specyfik. a jak kochasz zapach kawy to juz w ogole bosko![]() haha,przypomnialo mi sie 'nigdy w zyciu' ![]() 'prosze sie nie poDDawac!Cytat:
]a wlasnie, mialam zrobic rekonesans. otoz w organic market znalazlam kisiel bez cukru i budyn bez cukru. ani sladu galaretki co do slodyczy to zelki sa albo z cukrem trzcinowym albo bez zelatyny, niestety. ja dorwalam cos co sie nazywa DRAZE KAROBOWE bez cukru. sklad:tluszcz palmowy, karob w proszku, lecytyna sojowa, naturalna wanilia. wszystko fajnie tylko co to jest ten karob? ![]() Cytat:
![]() ja mam samopoczucie boskie, moglabym gory przenosic. ale do czasu... az wracam z zajec do domu. pol godziny metrem z natolina do centrum, pol godziny kolejka do mojej wsi a potem prawie 2km piechta. i wracam padnieta jak pies! ![]() moje menu dzis: sniadanie: omlet z lososiem wedzonym, fasola i plasterkiem hochland light 2sniadanie:pol twaroga piatnicy 0% z rzodkiewkami i szczypiorem obiad:kurczak w sosie jogurtowo-musztardowym z gotowana kapustka p:10g tego karobowego czegos i ogoras kiszony [bez komentarza ]a na kolacje cos lekkiego i malego sobie szczele
|
|
|
#4924 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
miałam mieć jeszcze na jutro na uczelnię ale mój Tż się dorwał do tego jak byłam na funky i niestety na jutro będę musiała wymyślić coś innego![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4925 |
|
Rozeznanie
|
Heelo Kobietki
Jestem już po obiadku - flaki sojowe, tak jak wczoraj, a potem dwie kostki czekolady. Niestety nie minęła mi chęć zjedzenia czegoś słodkiego po obiedzie, dobrze, że się kończy tylko na dwóch kostkach Teraz czuję się jakoś dziwnie, mam nadzieję, że nie łamie mnie jakaś grypa ... Jestem rozpalona, ale jest mi zimno - założyłam na siebie dwie bluzy Ale chyba zaraz namówię TŻta (o co nie trudno), żebyśmy wskoczyli pod kocyk Trzymajcie się jakoś i do zobaczenia wieczorkiem
|
#4926 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynyki
Moj jadlopspis dzisiejszy to porazka- ale bywa ![]() Sniadanie: sałatka z tuncyzka jajka, ogórka- ta z wczoraj- ok ![]() II sniadanie:a tu sie objadłam- kupilam sobie jablko- nie takie duze i batonika corn linea- nie moglam sie powstrzymac- ale powiem wam ze bez sensu- juz lepiej zjesc dwie kostki czekolady- nic to slodyczy nie przypominalo. Takie.. hm jałowe- jelsi mozna tak powiedziec. Wiec nie warto ale coz jak kupilam to zjadlam. Pozniej obiad: tu poracha- otreby zytnie z jogurtem naturalnym i kiwi- w lodowce pustka i brak czasu na zrobienie czegos. Podwieczorka nie bedzie bo te otreby zjadlam przed chwila wiec bedzie kolacja- nie wiem co ![]() Ja ostatnio- jelsi byla mowa o sklepach ze zdrowa zywnoscia- to mam manie W kazdym markecie gdzie jestem zaglądam na te półki Słoycze bez cukru kuszą- oj kusza Rozne ciasteczka otrebowe itd. Dzisiaj zauwazylam sojowe ciasteczka z brązowego ryzu, soja jakies tam przyprawy- niby sklad dozwolony. Trafilam na takie krazki bezcukrowe i beztluszczowe- czesto są smakowe do deserów. A te takie naturalne do sera topionego cyz zoltego- np jako przekaske. Szczescliwa ze tluszczu i cukru zero kupilam a pozniej patrze mąka pszenna- no ale jak zjem tam z dwa takie krazki to sie chyba nic wielkiego nie stanie ![]() Uciekam do nauki ![]() Jennus "maturzystko" miło Cie tu widziec
|
|
|
|
#4927 |
|
Zadomowienie
|
witam poraz kolejny nie wiem ktory juz. znow wracam z podkulonym ogonem
![]() dziewczyny musze schudnac 10 kilo.. dam rade? no pewnie ze dam. mam motywacje bo nie chcwalac sie [ ] kolega chce bym byla twarza reklamujaca jakas galerie, ale musze wygladac...zaczynam od rana, trzymajcie kciuki
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4928 |
|
Wtajemniczenie
|
oj ja sie zalamalam. myslalam, ze zrobie sobie pycha kolacje. ubilam bialo, dodalam lyche blonnika, lyzeczke lnu, potem zoltko, 2lyzki jogurtu, kapke mleka, lyzke kakao i slodzik. na patelni wygladalo super, ale jak sprobowalam... coz, jak ktos jest wielbicielem czekolady to polecam, ale to nie dla mnie... ale ciekawe jakby wyszlo cos takiego z lyzka masla orzechowego...?
![]() no nic, ide sobie cos innego lekkiego podjesc bo tego czegos zjadlam pol...
|
|
#4929 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
albo nie wie co sie dzieje bo czasem pobolewa mnie brzuch i no i dostaje takiego kopa do lazienki jakbym wypila pare herbat z senesem Tak wiec zdecyduje sie na jakies owoce, czasem jakas kromka razowca i do tego dodam wiecej ruchu. Moze sama dieta to za malo. Moja kuzynka zawsze miala plasciutki brzuch jak marzenie ale uda i pupe miala masywna, mimo ze rok robila kurs na instruktora jogi i nie jadla chleba, nic macznego tak jakby byla na sb ale jadla wszystkie warzywa i owoce i czasem kasza to malo co zgubila cm. W koncu jej facet mial dosc jej marudzenia ze ma grube nogi i kazal jej sie wziasc za cwiczenia a nie marudzic. Jak zaczela biegac, chodzic po kilka razy po schodach na 10 pietro i z powrotem, tak tera mnie wkompleksy wprawia swoja figura, musze ja kurcze dogonic Poki co kopa do cwiczen dostalam, bo zaczelam cwiczyc w bieliznie przed lustrem.
|
|
|
|
|
#4930 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam właśnie zamiar od jutra zacząć od jutra tą dietę SB, bo słyszałam, że jest fajna i przeczytałam o niej chyba ten 1 faza będzie trudna, bo zakaz pieczywa, owoców, ziemniaków i innych, ale może sobie poradzę... oby. Mam do Was wielką prośbę czy możecie mnie tak bardziej wprowadzić w tą dietę i trochę mi opowiedzieć i ostrzeżenie ja nie lubię ryb więc może napiszecie mi jakiś przykładowy jadłospis bez ryb i oliwek. I co z ćwiczeniami? A może wy na tym forum macie jakieś specjalne jeszcze zasady więc bardzo proszę o wprowadzenie mnie...
|
|
|
|
#4931 |
|
Rozeznanie
|
No nareszcie !!! Nie bylo mnie kilka dni bo mialam problemu z internetem
![]() U mnie dzis 10 dzien SB sama niewiem czy waga spada ale jakos mam wrazenie ze jest w granicy 51,5 kg jakos przez ostatnie dni zauwazylam ze mam wiekszy apetyt niewiem dlacczego ! ![]() :conf used: dzis zjadlam np. Ś: omlet z pieczarkami i niecalym serkiem topionym + kakao II Ś: pol tunczyka z oleju + odrobina majonezu + jajko ( ) + 15 pisatacji i troche nerkowcow i orzeszkow ziemnych (garsc)O: sporo wedzonej makreli troszenke majonezu i 2 ogorki konserwowe (ajć same grzechy !!!) i teraz skubnelam troszke mieska z patelni i zaraz ide zjesc kolacje- serek homo z czym tam. Jutro juz mam nadzieje bedzie lepiej i postaram sie wogole nie jesc majonezu i tym bardziej ogorkow konserwowych bo maja cukier w zalewie ![]() i jeszcze mam dylemat ! w piatek moj znajomy robi urodziny w pubie - wynajal sale i jak wiadomo bedzie alkohol.... cholera niewiem czy mam nic nie pic ale troche glupio przed znajoymi i tak wiem ze beda mnie namawiac ale alkohol to zabojstwo na SB ![]() ![]() ![]() ![]() niewiem co robic !!!
|
#4932 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Reszty się dowiesz czytając ten wątek ![]() Jeśli nie lubisz ryb warto zaopatrzyć lodówke w chude męso, pierś z kurczaka jest u nas sztandarowa. Co do ćwiczeń to na pewno warto nimi wzbogacić odchudzanie, niech to będzie coś co lubisz. Bo ta dieta to wogóle tak przyjemna jest... Wiec zapraszamy na naszą plażępodbijam pytanie o sklep za zdrowa żywnościa ale taki wirtualny bo telik wieśniok jest
|
|
#4933 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jesli za 2 tygodnie zaobserwuje ubytek wagi to bede zywym przykladem, ze na SB mozna jesc duuuzo, tylko nie wegli ![]() Pochlaniam 6 posiłków, a niektore sa 3 razy wieksze niz niektore tu zamieszczane ![]() Ale ja i tak SB traktuję głównie jako metode na pozbycie sie weglowych napadów, jak wyeliminuje na 2 tygodnie to potem sie zaczne uczyc umiaru ![]() A ser zolty 40 % to takie wieeelkie zło? Bo 3 spore plastry poszly do omletu z fasolka czerona, papryka i pomidorami
|
#4934 |
|
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() to wszystko co teraz odczuwam. ZALAMALAM SIE!! juz nigdy nie robie takich przerw w jedzeniu jak dzis [sniadanie 6, 2sn 11.30, obiad 16.30]to ile teraz wszamalam w ataku obzarstwa to jakis szok!! niby wszystko dozwolone, no ale ta ilosc!! moje zjedzone menu na dzis znacznie sie zmienia... moje menu dzis: sniadanie: omlet z lososiem wedzonym, fasola i plasterkiem hochland light 2sniadanie:pol twaroga piatnicy 0% z rzodkiewkami i szczypiorem obiad:kurczak w sosie jogurtowo-musztardowym z gotowana kapustka p:10g tego karobowego czegos i ogoras kiszony kolacja: najpierw pol omleta kakaowego a potem... parowka sojowa, 3kiszone, ze 30pistacji, burger sojowy z plasterkiem hochlanda i fasola [kilka ziaren], szklanka mleka 0,5% z lyzeczka kakao i slodzikiem... no poprostu masakra!! chyba wypije kawke i jakas herbatke czerwona i zielona na trawienie...
|
|
#4935 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym Twoja waga spadła niemalże do optimum nagroda jak nic sie należy
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4936 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaaaaaa dziewczyny help me !!!!
![]() mam napad głodu, w lodowce kefiry, jogurty nat.,kotelty sojowe tunczyk i jakies warzywa, ale ja mam taaaaaaaaaaaaaaki napad że szok, wchmulilabym wszystko teraz, ale juz prawie koniec 2 dnia i nie chce tego zaprzepascic, prawdopodobnie okres mi sie zbliza i dlatego taki napad a do sklepu nie chce mi sie isc po cos dobrego zeby slodkie cos zrobic poza tym dzienna porcje nabialu juz wykorzystalam dzisiaj, orzeszkow też. Co robić????? zaraz padnę jak czegos nie zjemEDIT: Witaj Cam
|
#4937 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zjem ich bo nie chce mi sie isc do sklepu ale zaraz oszaleje chyba, to wszystko przez ten okres, zawsze tak jest
|
|
#4939 |
|
Zadomowienie
|
Oj dziewczyny, ja tez bym dzis jadła i jadła. Choc wszystko było normalnie (no moze nie - nadprogramowy wiejski 6%, innego nie było) to omlecior z 4 grubymi plastrami zółtego sera 40 %, pomidorem, papryka, cebulka, puszka fasolki poszedł. Plus jeszcze kapuchy kiszonej duuuzo, kakao z mleczkiem 1,5 %.
Ale w koncu na SB nie ma ograniczen ilosciowych, tylko produktowe.
|
|
#4940 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
3maj sie i nie popelniaj mojego bledu[chociaz ja to akurat nie chipsy i nie ciacha ]![]() a propos obzerania sie to prosze prosze, jak ta dieta zmienia! kiedys grzeszylam niedozwolonym a teraz to przynajmniej dozwolone tyle ze dzis nie ograniczylam ilosci Cytat:
![]() edit: a propos plazowania: z braku stanikow [wszystkie w praniu] dzis popylalam w czerwonym od bikini ![]() ![]() a pogoda do tego zgrala sie idealnie bikini w sniezycy poprawia humor, oj taaaak
|
|
|
#4941 |
|
Rozeznanie
|
Do dziewczyn szukajacych chudego żółtego sera, ja ostatnio widziałam duzo produktow w Lidlu z seri light- opakowania w niebiskich kolorach. Nie wiem czy w pl jest, ale u mnie sa i chude wedliny a nawet boczek z tej serii,chipsy, bagietki, dzemy i sa tez 2 rodzaje chudszych serów żółtych, nie wiem ile maja procent ale chyba mieszcza sie w dozwolonej normie.
Do tego sa pyszne serki w duzych pojemnikach, waniliowe, wisniowe i truskawka, maja chyba 0.1 lub 1% tluszczu nie jestem pewna ale niestety w składzie maja liquid sugar cokolwiek to znaczy nie kupilam. A szkoda ze nie uzywaja slodzikow to bym kupila i zaoszczedzila czas na mieszanie zwyklego serka ze slodzikiem i aroamtem i czasem kakaem. Nie lubie tego procesu bo sie czesto upackam kakaem albo w kolo mi sie porozsypuje a tak to chociaz dla odmiany gotowy waniliowy by stal w lodowce. |
|
|
|
#4942 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Łooooo ale teraz zaszaleje z długością postu hahahaha wybaczcie
![]() Cytat:
![]() A ta druga galaretka to pewnie, że wyjdzie, tyle, że na I fazie herbatka owocowa to chyba nie... chyba, że tylko taka aromatyzowana. Widzisz, wszystko przemawia, że już na II fazę musisz wskoczyć Cytat:
![]() Cytat:
Dzisiaj spędziłam trochę czasu przed półką ze zdrową żywnością, no bo sobie tak pomyślałam, że już tyle czasu na diecie jestem sobie i nic słodkiego kupnego nie skubnęłam, i zaczęłam sobie przeglądać i czytać, i ... albo był cukier, albo syrop g-f, albo tłuszcz utwardzony lub częściowo utwardzony, albo mąka pszenna. No i było tego tyle, a drogą redukcji wykluczyłam wszystko, ot i co... Ale znalazłam musli, idealne bez cukru i z wszystkim dozwolonym, ale kosztuje 10zl za pudełko. Mam nadzieję, że w swoim rodzinnym mieście też coś takiego znajdę i mamę namówię ![]() No i było też to ostatnio sławne na wątku masło orzechowe bez soli i cukru firmy : Primavika. Różne rodzaje były i to jedyne pasujące dla nas ![]() Cytat:
!0 kg ? - jestem żywym przykładem , Dasz rade! Taka ekipa wspomagająca nie trafia się często Cytat:
No i czy Twój słodzik to aspartam? Jeżeli tak to smażony, pieczony robi się gorzki, bo on nie jest do gotowania, i tez mógł wpłynąć na smak placka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Hmmm na początek poczytaj wątek, nawet na wyrywki, bo cały czas o tym piszemy, a na I stronie wszystko szczegółowo jest. Jak nie w tej części wątku to w pierwszej ![]() I myślę, że dobrą nauka co i jak jeść, będzie to, jak w początkach plażowania, będziesz pisała co planujesz jeść, tzn jadłospis na kolejny dzień, a my powiemy czy ok, czy nie ![]() Cytat:
Normalnie to ok 6 sobie piłam i było luks! No drugim wyjściem jest powiedzenie, że się bierze leki, bo wino w knajpie zdecydowanie za drogie jest... No, ale po 5 latach nie napić sie z Towarzyszami męki w LO ![]() Cytat:
No a 40% to trochę jednak za dużo... ale jednorazowo to wybaczamy, nastepnym razem będą
|
|
#4943 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Normalnie schiza kompletna na punkcie tego sera, tak dziwnie jakoś i co chwila do lodowki po "plastereczek" Chyba z 1000 kcal w samym serze pochlonelam. I jajco z fasolka po drodze ![]() Kurde, i znowu przeliczam na kalorie. Nie ma! Niczego nie liczę ! Ah, jaka zla jestem na siebie :/ Dobra, dodaje sobie dodatkowy dzien. Oby mi sie tam setka nie uzbierała Dobra, grzecznie teraz, pieknie sie odcukrze, insulinka mi skakac nie bedzie,a efektem ubocznym cos tam strace w obwodach ![]() Pozdrowienia Dobrze, ze ten watek jest, bo juz bym sobie powiedziala: Eeeee, ta dieta nie dla mnie. A teraz wiem, ze wlasnie dla mnie - praganacej nauczyc sie zdrowego rozsadku i pomoc orgaznizmowi w "odcukrzaniu". No
|
|
#4944 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przykro mi Blondee, że stałaś się tłem pokazowym Nie martw sie, ważne , że dozwolone... Wszystko strawi się zanim pójdziesz spać!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny o sery pytajcie sie na stoiskach z serami w marketach i supermarketach, bo to na wagę sprzedają np. taki Hit z Ryk, a nie gotowe ułożone na półkach!
|
|
#4945 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a zaraz sprawdze jaki mam slodzik, wiem, ze jako nazwe ma jakies imie damskie, magda, marzena? to jak najdzie mnie ochota na slodkie to skorzystam z rady i zrobie z twarogiem ]
|
|
|
#4946 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiem ze mozna, tylko trzeba chciec, sama w koncu na sb schudlam raz 8 kilo a drugi raz 6 kilo. wiec mysle ze przy odrobinie wysilku te 10 kilo to nie jakis mega problem. ps. jesli to ty na awatarze to masz bardzo fajna fryzurke.
|
|
|
#4947 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zabiłaś mnie! Elffee dziękuję, tak to ja... ale jeszcze miesiąc nie minął a już mam o wiele dłuższe Przynajmniej po takim obcięciu zaczęły mi rosnąc, bo stały w miejscu, tak jak waga na diecie czasami!
|
|
#4948 |
|
Zadomowienie
|
Tak, Elfee, trzeba tylko chcieć !
![]() Musiałam to napisać, bo tak jakos motywujaco podzialalo
|
#4949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
eh, gdybym tylko miala dzis jak i gdzie cos zjesc... chyba zaczne nosic orzeszki w torebce... kiedys nosilam jablko i dawalo to duzo!mam nadzieje, ze pozytywnie ![]() a slodzik w plynie magda. ale aspartamu w nim nie ma, zaraz dam sklad
|
|
|
#4950 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny załamałam sie!!! Myslałam z emoje maslo orzechowe nie ma cukru!! A co sie okazalo ?? ze jest!!!! Niby sklad napisany wieksyzmi literkami na srodku a dopiero małymi taki prawidłowy cały skłąd ktorego nie zauwazyłąm
![]() I co ja mam teraz zrobic?? To ze go dzis zjadam to nic, ale co dalej? mam go nie jesc?? ![]() Meldue ze wsumie gdyby nie temaslo to bym niezgrzeszyla. I duzo piłam:P Chyba sie dzis w nocy posiusiam ale wiecie co? Zjadlam lyzeczke masla dzis i od razu po kilku godzinach do wc pobieglam sprintem![]() haha.Ahcak w takim razie ja go rano zrobie i zjem wieczorem albo na drugi dzien A zrobie najpierw bez galaretki ,galaretke zrobie dopiero na II faze Cos czuje ze juz niebawem do Was dolacze:P:P hhihi niech tylko sie @ skonczy i zobacze prawidłowa wage![]() Dziewczyny a w diecie niby jest dozwolone slodyczy iles tam dziennie?? Jak to jest? i jakie to slodkosci moga byc???
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

, i wszystko miksowałam na no powiedzmy prawie gładko ze słodzikiem

, bo ja to na zadupiu mieszkam i ciężko choćby ser żóty light dostać...
]
co do slodyczy to zelki sa albo z cukrem trzcinowym albo bez zelatyny, niestety. ja dorwalam cos co sie nazywa DRAZE KAROBOWE bez cukru. sklad:tluszcz palmowy, karob w proszku, lecytyna sojowa, naturalna wanilia. wszystko fajnie tylko co to jest ten karob? 

]
czyli za jednym zamachem połowę wcinam
Ale chyba zaraz namówię TŻta (o co nie trudno), żebyśmy wskoczyli pod kocyk
Moj jadlopspis dzisiejszy to porazka- ale bywa 

Normalnie to ok 6 sobie piłam i było luks! No drugim wyjściem jest powiedzenie, że się bierze leki, bo wino w knajpie zdecydowanie za drogie jest... No, ale po 5 latach nie napić sie z Towarzyszami męki w LO