|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4921 | ||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Bry
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Właśnie jem sobie wafle ryżowe i nakruszyłam na klawiaturę, no i chciałam to wydmuchać i oplułam ją resztkami które miałam w buzi bo w tym czasie kiedy chciałam dmuchnąć jadłam kolejną wafle ![]() Jutro mama przyjeżdża do Pauli a ja myję okna i piorę firany i wieszam firany, a i muszę je najpierw zdjąć ![]() W czwartek jedziemy na odlew wkładek do aparatów słuchowych, po świętach Paula będzie miała już aparaciki. Dobranoc.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4922 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Najlepiej z kaszkami bezmlecznymi, kaszkami typu Holle, Nominal. Jak będzie podawał te kaszki, to Hania będzie miała już pewnie 3 stałe posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 uzupełniające (drugie śniadanie, podwieczorek). I np. jeden z tych posiłków (np śniadanie) to będzie kaszka ![]() Wrzucałam kiedyś taki poradnik karmienia dla dzieci 1-3 lata, idę zobaczyć na początek czy jest. Cytat:
Są różne szkoły... jedni mówią, że do roku dziecko nic nie powinno, że ma czas. Inni, że już w tym wieku powinno raczkować, siadać... A wiatr... Maciek łapie, ale jakoś specjalnie się nie przejmuje. STaramy się jednak żeby mu nadmiernie nie wiało. Cytat:
Jednak żłobek to siedlisko zarazy... Cytat:
Maciek zupełnie odwrotnie. Zawsze płakał mało, nie marudził. I jak słysze jego płacz to mnie coś trafia. Nie znoszę i już. Robię wszystko żeby moje dziecko nie płakało, więc nie mogłabym spowodować jego płaczu celowo. ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Gabbi, jest, zobacz: http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf Polecam. Ostatnio w pracy z nudów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4923 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny doradźcie mi coś bo Antoś zupełnie odrzuca mleko, w ogóle nie chce ani rano, ani na drugie śniadanie, ani wieczorem. Kaszek od jakiegoś czasu też nie chce i nie wiem czym go karmić ![]() Dziś wieczorem dostał rosół bo już mi się pomsły skończyły. No ale tak nie może być że każdy posiłek to owoc albo obiad Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2013-03-19 o 20:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4924 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dzięki wielkie za ten poradnik ![]() ![]() edit.: no tak, ale przecież Hania jeszcze nie ma roku. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2013-03-19 o 21:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mleku mojego malego pisze 3x210 ml. Moj je 2x max max 160 ml. Czyli je polowe mniej niz powinien. w mleku jest wiele witamin, czy dziecko powinno je uzupelniac jakos? Cy moze posilki stale wystarcza?
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2013-03-19 o 21:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4926 |
Zadomowienie
|
dawno sie nie odzywalam, duuużo pracy mam - z jednej strony dobrze a zdrugiej nie poświęcam tyle czasu Olafowi, babcia się nim zajmuje po pracy.
piszecie o metodach samodzielnego zasypiania. widzę że u wszystkich w podobym czasie zapotrzebowanie na to samo ![]() Olaf kiedyś usypiał zaraz po wieczornym karmieniu, ale od dawna czyli od akis 2-3 miesiecy musiałam go nosic zeby zasnął. a waży prawie 9,5 kg. ja 50 kg więc noszenie i bujanie go do snu przez 20-30 minut to był wyczyn. Czytałam jakieś książki o dzieciach i zapamiętałam z jednej własnie usypianie podnieś, uspokój, odłóż. no to zaczęliśmy w zeszłym tygodniu w niedzielę... co go położyłam to nawet nie zdążyłam przykryc a on już wstawał na równe nogi! i tak 44 razy! po jakoś 20tym razie leżał po kilka sekund i znów wstawał. po 30 już nie wstawał tylko siadał i to z zamkniętymi oczami. wkońcu był tak zmęczony że zasnął. nie płakał ani razu, na koniec trochę kwękał ale to już ze zmęczenia. Następnego dnia odkładałam go podobnie - 39 razy. od 3 do 6 dnia - ok 10-15 razy. od dwóch dni kładę go i zdarzy mu się raz czy dwa razy wstac. lezy sobie spokojnie, wkońcu obróci się na bok i śpi. Trwa to max. 10 minut. w dzień to samo, każdego dnia mniej razy wstawał, za to na początku płakał przy tym odkładaniu ![]() ![]() ale wczoraj spał 2 godziny w dzień! zawsze śpi max.40 minut 2-3 razy dziennie. nocne spanie też się poprawiło! budzi się tylko raz między 2 a 4 nad ranem, dostaje mleko i śpi do ok. 7-8. mąż nie uczestniczył w tym wszystkim, ale jaki był zdziwiony jak wychodziłam każdego dnia szybciej z sypialni! u nas obyło się to wszystko bez większego płaczu więc ja jakoś specjalnie nie przeżywałam tego zasypiania, dlatego też że ja byłam spokojna to Olafowi było łatwiej. nie wiem czy coś by z tej nauki wyszło gdyby mały reagował płaczem, pewnie bym się "złamała" i uspała na rękach, e tam mój kręgosłup... teraz to już zostanie nam wyeliminowanie tego jednego ostatniego nocnego mleka i... wysypianie się ![]()
![]() |
#4927 |
Zakorzenienie
|
nie, lubie rano wstawac, co poradze
![]() ![]() Hej ![]() Postanowiłam wczoraj wieczorem odkłądac młodą do łózeczka do skutku. Czyli odłoz-podnies sie odbywało ![]() Ale.. przez 2 godziny! tak próbowałam, a gdy tylko młodą zbliżałam do łózeczka to był taki ryk.. ![]() Płakała tak,że serce mi pękało i chyba wole ja sie nie wysypiac, spac bez TŻta itd ![]()
#4928 |
Zadomowienie
|
Nie mam czasu ostatnio posiedzieć poczytać, ale muszę sie pochwalić Matyldka sama chodzi od wczoraj
![]() ![]() ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-03-20 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja młoda w podobnym wieku do twojej, a nawet nie raczkuje ![]()
![]() |
#4930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4931 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4932 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maciek "chodzi" pchając przed sobą pudło. I pomyśleć, że tydzień temu pierwszy raz stanął na nogi. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4933 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki za graty ![]() ![]() Jak przyjdę z pracy to nagram filmik i wrzucę ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-03-20 o 08:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4934 |
Zakorzenienie
|
Dawaj film!
![]()
![]() |
#4935 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Krystianek od poniedziałku zaczął mówić mama, wręcz wołać - jestem taka szczęśliwa ![]() ![]() ![]() jak go babcia zabardzo wymiętoliła, wytarmosiła i wyściskała to jak tylko mnie zobaczył podniósł rączki do góry i zawołał mama już prawie ze łzami w oczach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() debesciara gratulacje pierwszych kroczków ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4936 |
Wtajemniczenie
|
Hej Laseczki
![]() Nie nadążam z czytaniem, jestem jakieś 4 str do tyłu ![]() Kontroluję Was tylko z ilością postów, żeby zdążyć nowy wątek założyć ![]() Poza tym ze znalezieniem pracy ciągle lipa, zaczynam coś działać i rozmyślać w temacie własnej działalności... Stąd też brak czasu! Widzę, że na tapecie sen... (Timii, pamiętam, że pytałaś o nas ![]() ![]() Tak trochę bronię się z góry ![]() Na koniec dwie foty pokazujące jak mój synuś polubił usypianie ![]() ![]() Pierwsza pokazuje jak usnął w trakcie jedzenia owoców na drzemkę południową (już jedną dziennie ma), a druga wieczorem na przewijaku w trakcie ubierania w piżamkę... Po czym w jednym i drugim wypadku bez problemu dał się przełożyć do łóżeczka i ubrać w śpiworek, obrócił się na boczek i spał dalej ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2013-03-20 o 09:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4937 |
Zakorzenienie
|
Ej, jestem już w kropce co robic z tym snem totalnie
![]()
#4938 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kism ![]() ![]() (jeśli będzie nowy wątek to przypominam sie aby dopisać nas do listy ![]() ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-03-20 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4939 |
Zakorzenienie
|
Renatka, rób to Ci dyktuje serce. Ty znasz swoje dziecko najlepiej.
![]() kism, padłam! ![]()
![]() |
#4940 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a jeszcze odnośnie dnia ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-03-20 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4941 | |||
Wtajemniczenie
|
Kurde, chyba mi się Antoch przestawia na jedno spanie dziennie... Trochę słabo. Ale trzeci dzień mam problem z usypianiem jego porannym (normalnie szedł spać między 9 a 10, w zalezności od tego, o której spał i jak był zmęczony), a jak juz zaśnie to śpi ponad półtorej godziny i potem nie chce spac po południu... I o 18 już zaczyna się marud...
Bez sensu, bo pasował mi mocno taki rytm z dwoma drzemkami...Wszystko się fajnie układało, drzemki, spacer, jedzenie (akurat kiedy mąż przychodził w południe na obiadd - i jedliśmy wszyscy razem). Ile śpią Wasze dzieci? Cytat:
![]() Cytat:
To może odczekaj trochę i spróbuj znowu, bądź przygotowana psychicznie... Bo konsekwencja jest ważna... Cytat:
Pierwsze chodzące dziecko na wątku ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4942 |
Rozeznanie
|
Gratuluję postępów dzieciaczków!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4943 |
Zakorzenienie
|
serce mi podpowiada, że powinnam jej odpuscic
![]() Jestem już zmeczona, ale nie umiem jej odmowic tego cyca, tego tulenia ![]() pola- ja ją probowalam odlozyc do lozeczka wieczorem, kiedy jeszcze w sumie nie była jej pora snu. Płakała baaaaardzo. Przerwaliśmy, wziął ją tata na chwile jeszcze,zajęli sie sobą po swojemu ![]() Aha, a wdzien śpi mi jeszcze dwa razy. Rano i popołudniu. Z tym,że ostatnia drzemka musi byc do 16 zakończona. Ale śpi mi teraz rano tylko pół godziny..
![]() ![]() Edytowane przez Renatka89 Czas edycji: 2013-03-20 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#4944 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha kupiliśmy spacerówkę Espiro Magic i fotelik po długich namysłach i przymiarkach Maxi-Cosi Priori XP 9-18kg, bo skoro planujemy kolejne dzicię za jakies 2 lata to bez sensu kupować fotelik na dłuższy czas.. Jak do tej pory wydaje mi sie że wybór dobry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4945 |
Zakorzenienie
|
U nas 2 albo 3 spania w dzień.
Obowiązkowo rano ok. 9 ddziadek usypia. Teraz przesatwiamy na 10 powoli. I drugie na spacerze o 13. SPanie po 30 minut do 2 godzin nawet. I jak wychodzimy z Maciem na psacer po pracy, to też obowiązkowo drzemka. A zasypia zazwyczaj jakieś 30 sekund po włożeniu do wózka ![]() Wtedy zasypia wieczorem ok. 20. A jak jest paskudnie na dworze to nie idziemy na spacer i nie śpi. Ale wtedy spanko już ok. 19 bo dłużej nie wytrzymuje. Nie wyobrażam sobie siedzieć wieczorem z dzieckiem do 21. Zero czasu dla siebie. A mam koleżankę, które synek roczny chodzi spać 22-23 ![]() I ja szukam spacerówki, tylko te lżejsze drogie są... nie zapłacę za wózek 900- 1000 zł. A tańsze ciężki... 8-9 kilo.
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-03-20 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4946 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4947 | ||
Wtajemniczenie
|
No i zasnął przed chwilą... na cycku
![]() Ja już tez byłam nim zmęczona bardzo. Były próby usypiania od 9.30 do po 10, ale bez efektu totalnie, świetnie się bawił we wstawanie. Więc uznałam, że może faktycznie nie jest zmeczony gościo, wyjęłam go z sypialni i chwilę się bawił, zrobił kupę - i już na nocniku się zaczęła maruda straszna, która w trakcie wycierania dupska zmieniła się w regularną histerię...No i w końcu dostał cycka. Ma chyba biedne dziecko namieszane w głowie z tym snem ![]() ![]() Cytat:
![]() Kism, to ta metoda 3,5,7? Chyba sobie ściągnę ebooka... ![]() I coś połączę wykombinuję i może opracujemy własny system ![]() Zresztą, zobaczymy, jak będzie w piątek ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Agata, odnośnie tych spacerówek - może poszukaj z tych lepszych, ale używanej? My naszego xlandera kupiliśmy za 500zł, w ogóle nie był zniszczony, jednak to porządne wózki są. Pewnie te lżejsze porządne spacerówki tez można znaleźć w podobnej cenie... |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4948 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzę, że odwazyłaś sie na tą samą metodę co ja z książki "Każde dziecko może nauczyć sie spać" ![]() I nie mowcie, że jest to barbarzyński sposób bo robi sie to dla dobra dziecka. Dziecku wcale nie jest lepiej, kiedy ma w kółko przerywany sen bo przebudził się i okazało sie, że nie ma w buzi cyca albo, że nie jest na rękach albo jest w łóżeczku, a nie w łóżku przy mamie. To dla niego czuwanie i sprawdzanie, a nie spokojny nocny sen. Tak jak Kism napisała, dziecko dopiero jest zadowlone, kiedy odkrywa, że samo potrafi zasnąć. Kism, super fotki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A poza tym pamiętaj, że każda metoda wymaga czasu. Cierpliwość i konsekwencja! Acha, a jeśli zacząc juz naukę samodzielnego zasypiania to najlepiej jak dziecko jest śpiące. Wczoraj znowu wezwałam lekarza do Natki bo szkoda mi jej było jak tak co chwile zanosiła się płaczem i dopiero dzisiaj doszło do mnie, ze albo zaszkodziła jej łyżka jogurtu naturalnego albo te przeterminowane krople i pewnie jelitka ją bolały, no ale lekarz ja obejrzał i jestem spokojniejsza, a Niuncia czuje się dzisiaj lepiej, ale ten katar.... ![]() gdzie ta wiooooossssnnnnaaa?! ![]() U nas drzemki sa 2 7;30 pobudka 10:30-11;30 sen 15.30-16-30 sen 20.30-21.00 sen do 7.30 Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-03-20 o 10:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4949 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tylko sprostowanie ![]() Ja zdecydowanie zgadzam się co do zasady - że to dla dobra dziecka (i rodzica też ![]() ![]() Mi sie średnio podoba to 3-5-7, choćby z tego względu, że Antkowe łóżeczku jest w tym samym pokoju co nasze łóżko. U nas pewnie będzie tak, że Młody będzie płakał w swoim łóżeczku, a któreś z nas będize koło niego - żeby wiedział, że nie jest taki całkiem opuszczony, ale że cycka nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4950 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:43.