|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część VI
Może po prostu Twoje włosy tego potrzebują? Moje też lepiej wyglądają po chociaż lekkim suszeniu chłodnym nawiewem
![]() Nie popadajmy w paranoje, krzywdy im nie zrobisz, jeśli będziesz używać suszarki i np. środków ochronnych albo po prostu dobrych odżywek
|
#4952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie poddawaj sie trzymam kiuki ![]() a gdzie to badanie sie odbywa?
|
|
#4953 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi dopiero po jakichś 2 tyg. minęła swędzawka jak odstawiłam podrażniacze. Po 1 razie z dobrym szamponem może jeszcze nie być idealnie. Ja bym Ci radziła zakupić dobrą odżywkę i chwilowo odstawić wszystko inne (stylizatory, jedwabie itp.) , używać 1 szamponu np. Fitomedu z mydlnicą i potem dopiero jak wyleczysz łebek wprowadzać pojedynczo nowości. Z odzywek wypróbuj np. glorię, kallosa mlecznego lub rossmanowską odzywkę z babassu. Nie kładź na skórę tylko na długość i dokładnie spłukuj. I daj włoskom trochę czasu (ze 2 tyg. minimum). Mi się wydaje,że po 1 razie babydream nie zmył Ci silikonów,które się wcześniej osadziły, a podrażnienie czy łupież mogło nie zdążyć się zagoić. Który to jest ten ogórkowo-aloesowy? Może pamiętasz firmę? Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-06-13 o 22:47 |
|
|
|
|
#4954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ten kupon obejmuje: W cenie bonu otrzymujesz: diagnozę (badanie skóry głowy i badanie włosa mikrokamerą), dobór odpowiednich kosmetyków, oczyszczenie i regenerację skóry głowy, masaż limfatyczny oraz odżywienie i nawilżenie włosów. |
|
|
|
|
#4955 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem czemu jakoś źle mi się to kojarzy i jestem sceptycznie nastawiona, choć nigdy czegoś takiego nie robiłam. Mam nadzieję,że to jakaś rzeczywista pomoc. |
|
|
|
|
#4956 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4957 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie Wizazanki!
Naleze do tzw cichociemnych tzn podczytuje to forum od jakiegos czasu i korzystam z Waszych porad chociaz pozostaje w ukryciu Ale dzisiaj chcialam Was poprosic uprzejmie o rade.Kilka slow o moich wlosach: ciemne, dosyc geste, sredniej grubosci, trudne w ulozeniu (ani proste ani fale). Nie prostuje, rzadko susze suszarka. Wczesnie zaczelam siwiec (18 lat ale tak podobo ma typ urody zima) wiec maluje wlosy farba loreal co 6 tygodni na kolor ciemny kasztan. Jedyny powazniejszy problem z jakim sie zetknelam to lojotokowe zapalenie skory glowy ktore dotyka mnie srednio 2 razy do roku ( zima - od czapki , lato - od ekspozycji na slonce). Ale juz umiem je wczesnie rozpoznac i aplikuje sobie szybko zel od dermatolog i szybko wychodze z opresji (kiedys na spotkaniach towarzyskich wychodzilam do toalety tylko po to by podrapac sie po glowie :/ ) No, ale przejdzmy do meritum. Chcialabym sprobowac pomyc troche glowe odzywka. Mieszkam na stale za granica wiec nie mam dostepu do wielu wymienionych przez Was odzywek. Mozecie mi doradzic ktora z tych 2 jest lepsza do mycia glowy: 1) Splend'or Balsamo al cocco (Acqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Cocos Nucifera Oil, Parfum, Propylene Glycol, Achillea Millefolium extract, tilia vulgaris axtract, chamomilla recutita extract, althea officinalis extract, malva sylvestris extract, citric acid, Hexyl cinnamal, coumarin, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone) 2) Garnier Ultra Dolce al Cacao e Olio di Cocco (Water, Cetearyl Alcohol, Elaeis Guineensis Oil, Behentrimonuim Chloride, CI 17200, Cocos Nucifera Oil, Hydroxycitronellal, Stearamidopropyl Dimethylamine, Theobroma Cacao Seed Butter, Chlorhexidine Dihydrochloride, Benzyl Salicylate, Linalool, Isopropyl Alcohol, Caramel, Citric Acid, Hexyl Cinnamal, Glycerin, Parfum/fragrance) Dziekuje Wam bardzo za pomoc! Carrolka |
|
|
|
#4958 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie dotyczące domowego octu jabłkowego do płukanek, a raczej przepisu na taki własnie ocet. W internecie jest dużo przepisów, ale jaki najlepszy to nie wiem. Znalazłam taki przepis, nada się? Może któraś z was robiła według tego sposobu albo może polecić inny?
![]() Oto przepis na domowy ocet z jabłek: Na 1 kg jabłek potrzebujesz: 1 litr i 1 szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży, kawałek razowego chleba. Przygotowanie: Jabłka zetrzeć na tarce łącznie z gniazdami nasiennymi, mus przelać do dużego słoja, butelki lub kamionki. Na każdy kilogram musu dodać 1 litr i 1 szklankę przegotowanej zimnej wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży oraz kawałek razowca. Tak przygotowaną substancję przykryć gazą i zostawić na 10 dni. Mieszać kilka razy dziennie. Po upływie 10 dni płyn przecedzić przez gazę i przelać do czystego naczynia. Na każdy litr zlanego soku dodać 10 dag cukru i odstawić do dalszej fermentacji. Po 6 tygodniach ponownie przecedzić ocet i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
#4959 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dodawałam jedynie posłodzoną wodę i wyszło miodzio, o ile o occie tak da się mówić.
|
|
|
|
|
#4960 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ja mam pytanie,bo mylam troche wlosy szamponem elseve,nie miałam innej opcji,i w zwiazku z tym sie zastanawiam czy zmyje go szamponem Joanny lub radicalem ze SLES na drugim miejscu?czy musze kupic jakis silniejszy z SLS?
bede wdzieczna za odp.bo zalezy mi zeby zmyc to świnstwo calkowicie ![]() oto skład Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betaine, Dimethicone, Glycol Distearate, Sodium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Benzoate, Hedroxypropyltrimonium Hydrolyzed Wheat Protein, Sobium Hydroxide, PPG-5-Ceteth-20, Arginine, Salicyli Acid, Polyquaternium-7, Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, 2-Oleamido-1,3-Octadecanediol, Carbomer, Serine, Butylphenyl Methylpropional, Citric Acid, Glutamic Acid, Hexyl Cinnamal, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Linolenate, Parfum/ Fragrance (05.07.2010)
|
#4961 |
|
Przyczajenie
|
Kochane, witam. Jestem tu nowa. Moje pytanko brzmi co mogę zrobić z włoskami, jakie tabletki, odżywki, szampony polecacie? Moje są wyschnięte, przesuszone, wyglądają jak sianko, końcówki rozdwojone. Chodzi o to, że rano nie obejdzie się bez suszarki i prostownicy, czesto lakieru. Próbowałam różnych ścięć, aczkolwiek naturalne włosy mi się kręcą. Ni to loczki, nie to fale. A więc co zrobić by zacząć je pielęgnować?
|
|
|
|
#4962 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to toje włoski w avku? myslałam że masz proste
|
|
#4964 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
jestem już po badaniu. Zależało mi najbardziej na tym,żeby zobaczyć: 1. Czy skóra głowy rzeczywiście się mocno przetłuszcza 2. W jakim stanie są włosy 3. Czy słusznie zauważyłam,że po olejowaniu itp (po wkręceniu się we włosomaniactwo) stan włosów się jednak pogorszył. No i mam odpowiedź na wszytkie trzy pytania, także jestem zadowolona (z tego,że mam odpowiedź, a nie z jej treści ) Dziewczyna przeprowadzająca badanie bardzo miła, wie o czym mówi, poza tym - co doceniam: odradzała silikony i szampony typu Dove/Pantene a wiadomo,że fryzjerzy często wręcz zalecają silikony. Hm, myślę,że to zależy od stanu włosów klientki, dlatego nie jestem na nie, (sama nie zrezygnowałam w 100% z silikonów), ale u tej dziewczyny doceniłam to,że mówiła tak,jakby się znała na rzeczy. Obawiałam się,że będę natarczywie namawiana do kupna kosmetyków, których tam używają, ale nic takiego nie miało miejsca. Namawiała mnie,oczywiście, ale nie natrętnie, tylko w granicach rozsądku ![]() Swoją drogą - kosmetyki o przyjemnych, naturalnych składach, praktycznie bez silkonów
Edytowane przez Namietne_Usta Czas edycji: 2011-06-14 o 22:02 |
|
|
|
#4965 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2751172 9]Oj, drożdży i chleba absolutnie bym nie dała.
Dodawałam jedynie posłodzoną wodę i wyszło miodzio, o ile o occie tak da się mówić. [/QUOTE]Czyli ten przepis generalnie do kitu? ![]() Były też przepisy bez drożdży czy czego tam jeszcze, z samej wody, jabłek, cukru. Pomyślałam, że może drożdże są potrzebne żeby to się sfermentowało czy coś. Ale widać głupio pomyślałam. Dziękuję za odpowiedź. Jutro rozpocznę produkcje octu.
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
#4966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdradź nam jeśli to nie tajemnica ![]() kurcze może tez bym się wybrała na takie badanie - koło TŻ jest taki instytut trychologii
|
|
#4967 |
|
Rozeznanie
|
do niedawna tez myslalam ze mam proste
a tu taaaaka niespodzianka .
|
#4968 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() A dawała jakieś pożyteczne wskazówki co do pielęgnacji, takie pod potrzeby osobiste? Cytat:
Zewnętrznie pewnie też zresztą.
|
|||
|
|
|
#4969 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę
ja mam totalnie proste druty
|
#4970 |
|
Rozeznanie
|
Ja cale zycie marzylam o tym by miec krecone wlosy bo moje bylo rowniez proste jak druty. Pamietam ze na Komunie mialam robione papiloty z papieru na cala noc. Jak rano ciocia ulozyla mi fryzure to po pol godz z baranka wlosy byly juz calkiem proste
|
#4971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
btw. też do komunii miałam włosy zakręcone na jakąś chałupnicza metodą ale u mnie nawet wtedy się jakoś trzymały
|
|
#4972 |
|
Zakorzenienie
|
ja lokówka ale sie i trzymały, jak mam zdjecie z włosami w domu po komunii to zero loków...
|
#4973 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naprawde taka zmiana miałas tkie naturalne proste a teraz świderki?szał
|
|
#4975 |
|
Zakorzenienie
|
idę w piątek do fryzjera obciąć włosy, są już takie zniszczone
|
|
|
|
#4976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
raczej niezle loki I dalej nie moge uwierzyc! W tym tyg codziennie chodzilam do pracy w falach i ludzie mnie nie poznawali hhihihihi.
|
|
#4977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak się skapnęłaś że masz kręcioły?
|
|
#4978 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4979 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ponawiam posta Jesli ktoras z Was moze mi napisac, ktora z tych odzywek lepiej sie nada do mycia... Ktora moze zmyc olej ze slodkich migdalow? Dziekuje |
|
|
|
|
#4980 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2752283 7]
Sfermentować to pewnie i by sfermentowało, ale bałabym się tego używać wewnętrznie - czasem lubię dodać nieco do sałatki. Zewnętrznie pewnie też zresztą. [/QUOTE]No właściwie tak Już zrobiłam bez drożdży i innych udziwnień. Zobaczymy co z tego będzie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.

). Babydream odpada, po nim również po kilku godzinach swędziała mnie głowa. Chciałam zobaczyć jaki efekt otrzymam gdy nie nałożę nic na włosy z odżywek(zależało mi na uzyskaniu objętości i wpadłam na to że nie będę ich niczym obciążać.), i miałam mega siano
a skóra swędziała.
....... .

bede wdzieczna za odp.bo zalezy mi zeby zmyc to świnstwo calkowicie 

21.06.2014r.
miałas tkie naturalne proste a teraz świderki?