Chłopiec czy dziewczynka to już wiemy, teraz trzeci trymestr świętujemy-III-IV.2011 - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-01, 15:57   #4951
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: Chłopiec czy dziewczynka to już wiemy, teraz trzeci trymestr świętujemy-III-IV.

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
to może teraz od Eirenne a później coś o wyprawce
oki
a potem o spakowanej torbie
Stary 2011-01-01, 16:02   #4952
Olusiaa_
Zakorzenienie

Dot.: Chłopiec czy dziewczynka to już wiemy, teraz trzeci trymestr świętujemy-III-IV.

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie
jak będą mnie przyjmować do szpitala to potrzebuję dokumentów świadczących o tym ,że jestem ubezpieczona, a ja jako ,że studiuję to jestem dalej ubezpieczona na mojego tatę, to on musi jakiś świstek mi załatwić? ile on jest ważny? może to zrobić teraz i będzie leżeć jeszcze 9 tygodni czy nieeet? kurcze niezorientowana jestem
tak naprawdę nic nie musisz brać, kobietom w ciąży i połogu przysługuje bezpłatna opieka lekarska od państwa

a Ty zresztą jesteś studentką, więc legitymacja Ci wystarczy
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:04   #4953
iizabelaa
Zakorzenienie

całymi dniami oglądam na all,
te wszystkie gadżety do kupienia

tego się nazbiera za kilka ładnych stówek

I ciągle sobie próbuje przypomnieć nazwę takiego mało popularnego wózka, o którym tu jedna z wizażanek pisała,
z kubełkowa spacerówką
Stary 2011-01-01, 16:12   #4954
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
tak naprawdę nic nie musisz brać, kobietom w ciąży i połogu przysługuje bezpłatna opieka lekarska od państwa

a Ty zresztą jesteś studentką, więc legitymacja Ci wystarczy
od kogoś teżs słyszalam,ze legitka wystarczy musze sie zorientowac

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość

I ciągle sobie próbuje przypomnieć nazwę takiego mało popularnego wózka, o którym tu jedna z wizażanek pisała,
z kubełkowa spacerówką

http://allegro.pl/kees-aero-wozek-gl...387841434.html a taki by Ci sie podobal?
tylko kola ma dosc duze

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:14   #4955
Olusiaa_
Zakorzenienie

Iza,

o taką pościel kupiłam
http://allegro.pl/13cz-posciel-90x12...382648444.html

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
od kogoś teżs słyszalam,ze legitka wystarczy musze sie zorientowac
całe studia chodziłam do gina na NFZ i zawsze legitymacja wystarczała
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:23   #4956
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
http://allegro.pl/kees-aero-wozek-gl...387841434.html a taki by Ci sie podobal?
tylko kola ma dosc duze

oglądałam ten wózek na żywo
i jest całkiem całkiem
mojemu tż się bardzo podobał

ale na razie moim faworytami są:

Coneco, Mustang
http://www.coneco.pl/index.php?go=uniwersalne

Espiro, Vector
http://www.90n.pl/sklep/product/p/12...tor,4,air.html
Stary 2011-01-01, 16:28   #4957
Montii
Zakorzenienie

z tych dwóch bardzo mi się podoba Vector ;-)

właśnie zjadłam 3 kaszki manne z Lidla i pękam
czemu ja nie umiem zjeść jednej, góra dwie
tylko 3 na raz jak prosiak wr

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:46   #4958
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Montii to tata idzie do księgowej, ona mu daje taki świstek o tym, że jesteś zgłoszona do ubezpieczenia, i to może leżeć w domu. Potem jak trafisz do szpitala, to tata tylko bierze potwierdzenie ostatniej wpłaty z tytułu ubezpieczenie i finito.
Zawsze jest 7 dni na dostarczenie takich dokumentów do szpitala.

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Nie wszyscy dają pracownikom RMUA i o ot mi chodziło, że moi dostają, zawsze aktualny, nie muszą prosić.
To z reguły wystarcza, ale czasami szpital/przychodnia są bardziej upierdliwi i chcą ten świstek zgłoszenia do Zus.
Aja jak ma się np. 10 pracowników to można im dawać co miesiąc gorzej jak ma się ponad 100 Wbicie pieczątki w książeczkę jest wazne 6 miesięcy chyba, na RMUA nie ma zgloszonych czlonków rodziny, dlatego trzeba miec i RMUA i ZCNA (czy jakoś tak) zeby bylo widać, że np. zona jest zgloszona.
RMUA jest wazne miesiąc czasu, az pracodawca nie oplaca kolejnej skladki czyli po 15 stym kazdego miesiąca jest kolejne RMUA.

Ja dziś leniuchuję, ale byłam dzielna i zrobiłam swoją listę do szpitala i po szpitalu, przejrzałam z 10 list i zrobiłam to co wydaje mi się najbardziej racjonalne. A potem zaznaczyłam co już mamy, i jakoś to co mamy zagubiło się w tym co nie mamy

A co do kolejnej części to faktycznie zbliża się wielkimi krokami
Jakoś u mnie gorzej z twórczością ostatnio, ale może coś pomogę:

1.Niestraszna nam zgaga i rosnąca waga, bo wiosna wielkimi krokami się skrada

2. Rosną maluchy a mamom brzuchy, torby kompletowanie to duże wyzwanie

3. Na rodzenie jeszcze czas nogi ściska każda z nas Torby pakujemy ale ale jeszcze nigdzie nie jedziemy

Może jeszcze coś wymyślę

WYMIANKA
marsylia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:50   #4959
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsylia Pokaż wiadomość
Aja jak ma się np. 10 pracowników to można im dawać co miesiąc gorzej jak ma się ponad 100 Wbicie pieczątki w książeczkę jest wazne 6 miesięcy chyba, na RMUA nie ma zgloszonych czlonków rodziny, dlatego trzeba miec i RMUA i ZCNA (czy jakoś tak) zeby bylo widać, że np. zona jest zgloszona.
RMUA jest wazne miesiąc czasu, az pracodawca nie oplaca kolejnej skladki czyli po 15 stym kazdego miesiąca jest kolejne RMUA.

ja pracuje w firmie gdzie zatrudnionych jest prawie 3 tys. ludzi,
i dostaję RMUA co miesiąc
zresztą jak we wszystkich poprzednich
Stary 2011-01-01, 16:57   #4960
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie
jak będą mnie przyjmować do szpitala to potrzebuję dokumentów świadczących o tym ,że jestem ubezpieczona, a ja jako ,że studiuję to jestem dalej ubezpieczona na mojego tatę, to on musi jakiś świstek mi załatwić? ile on jest ważny? może to zrobić teraz i będzie leżeć jeszcze 9 tygodni czy nieeet? kurcze niezorientowana jestem
zapytaj taty czy ma tzw starą książeczkę rodzinną i tam powinnaś być wpisana jako córka i wtedy potrzebna Ci taka ksiązeczka i ostatni odcinek, że tata zapłacił zus, inaczej jest jeśli jesteś zatrudniona u taty, ale z tego co tu czytam wywnioskowałam, że Cię zgłasza do ubezp. jako córkę, zresztą wydaje mi się, że legitymacja studencka Ci wystarczy, bo jako student jesteś ubezpieczona

Cytat:
kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci
bardzo mi się podoba, bo jest krótki, ładnie zrymowany i jeszcze się zmieści "mamy marzec-kwiecień 2011" a tam jest ograniczenie słów w tytule

Cytat:
w mojej firmie jest 600 pracowników i każdy dostaje co m-c RMU-A i nie ma wymówki, że musisz tyle pieczątek przybić, bo to jest obowiązek pracodawcy, ja sama robię 180 osób i muszę wszystko opieczętować, my placimy ZUS do 5 każdego m-ca.
Wbicie pieczątki do legit.ubezp. ważne jest tylko 1 m-c

Iza zakładasz wątek?
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:06   #4961
agaaga89
Zakorzenienie

40 postów i nowy wątek?

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-01, 17:08   #4962
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
oglądałam ten wózek na żywo
i jest całkiem całkiem
mojemu tż się bardzo podobał

ale na razie moim faworytami są:

Coneco, Mustang
http://www.coneco.pl/index.php?go=uniwersalne

Espiro, Vector
http://www.90n.pl/sklep/product/p/12...tor,4,air.html
Vector fajny szczególnie błękit mi się podoba, tylko te mniejsze/węższe przednie koła mnie nie przekonują. Jakoś tak wolę koła w tej samej linii z przodu i z tyłu, choć nie wiem czy obecnie jest to bardziej praktyczne.

A coneco mustang na prawdę fajny, jakoś wcześniej go nie widziałam.

WYMIANKA
Stary 2011-01-01, 17:16   #4963
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

Cytat:

ja też własnie patrzę.Myślałam,że 200 stówki i starczy,bo potzreba mi tylko kosmetyków troche i do porodu.A tu jeszcze pampy,chusteczki,proszek się napatoczył jeszcze

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:19   #4964
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
zapytaj taty czy ma tzw starą książeczkę rodzinną i tam powinnaś być wpisana jako córka i wtedy potrzebna Ci taka ksiązeczka i ostatni odcinek, że tata zapłacił zus, inaczej jest jeśli jesteś zatrudniona u taty, ale z tego co tu czytam wywnioskowałam, że Cię zgłasza do ubezp. jako córkę, zresztą wydaje mi się, że legitymacja studencka Ci wystarczy, bo jako student jesteś ubezpieczona

bardzo mi się podoba, bo jest krótki, ładnie zrymowany i jeszcze się zmieści "mamy marzec-kwiecień 2011" a tam jest ograniczenie słów w tytule

w mojej firmie jest 600 pracowników i każdy dostaje co m-c RMU-A i nie ma wymówki, że musisz tyle pieczątek przybić, bo to jest obowiązek pracodawcy, ja sama robię 180 osób i muszę wszystko opieczętować, my placimy ZUS do 5 każdego m-ca.
To my nie jesteśmy tak porządną firmą Pracowników zgłoszonych mamy teraz koło 350 ale Zaświadczenia RMUA wystawiamy jeśli ktoś chce.
A co do książeczki, to dziwne co piszesz bo nawet poszłam sprawdzić swoją i jest napisane że poświadczenie jest ważne 6 miesięcy. Byłam przekonana że tylko RMUA jest ważne miesiąc. Wydawało mi się także, że nie ma w prawie zapisu, że co miesiąc muszę wystawić obligatoryjnie RMUA, tylko że naszym obowiązkiem jest wystawienie kiedy pracownik chce.
Sama nie jestem kadrową, ale mam pod sobą kadry i myślałam, że trochę orientuję się w ich pracy

WYMIANKA
Stary 2011-01-01, 17:24   #4965
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Iza zakładasz wątek?
zakładam

ja się nie spotkałam z nie wystawianiem pracownikom RMUA,
ale sama kadrową nie jestem

a w firmie gdzie obecnie pracuje co miesiąc wystawić dla 3000 ludzi to jest koszt

Cytat:
Napisane przez kampasiula Pokaż wiadomość
ja też własnie patrzę.Myślałam,że 200 stówki i starczy,bo potzreba mi tylko kosmetyków troche i do porodu.A tu jeszcze pampy,chusteczki,proszek się napatoczył jeszcze
niestety

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-01-01 o 17:25
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:31   #4966
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
zakładam

ja się nie spotkałam z nie wystawianiem pracownikom RMUA,
ale sama kadrową nie jestem

a w firmie gdzie obecnie pracuje co miesiąc wystawić dla 3000 ludzi to jest koszt

niestety
jej i u Was te 3 tys pracowników odbiera swoje RMUA? U nas ludzie nie są tym specjalnie zainteresowani, często nawet jak potrzebują RMUA wystawiamy i nikt się nie zgłasza, albo wysyłamy poleconym i nikt go nie odbiera. Ale może to przez specyfikę naszej branży

WYMIANKA
Stary 2011-01-01, 17:36   #4967
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
no na moim RMUA nie pisze czy jeszcze kogoś zgłosiłam do ubezpieczenia

muszę podbić sobie w lutym/marcu Książeczkę ubezpieczeniową,
bo jakoś nie lubię pokazywać świstka od wypłaty obcym ludziom

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

a jeśli chodzi o tytuł to może coś ze starych propozycji,
to chyba Eirene

kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci
iza na RMUA nie ma info o ewentualnym zgłoszeniu do ubezpieczenia członków rodzin. mi naszczęście firma przysyła co miesiąc RMUA, musze tylko ich przypilnować bo za listopad jeszcze nie dostała, ale to przez święta, wiadomo jak poczta pracowała

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
z tych dwóch bardzo mi się podoba Vector ;-)

właśnie zjadłam 3 kaszki manne z Lidla i pękam
czemu ja nie umiem zjeść jednej, góra dwie
tylko 3 na raz jak prosiak wr
hehe Montii nie przesadzaj odrazu z tym prosiaczkiem apetyt nam słuzy ostatnimi czasy........ja np. mam ogromna ochotę na mandarynkę, ale wczoraj zjadłam wszystkie jakie miałam w domu i d.... dopiero jutro coś kupię.... od razu wezme zapas ze 2-3 kg
wiecie co ciagle męczy mnie kaszelek i katar ja nie wiem czy ja się wkońcu uwolnię do tego dziadostwa w zyciu tyle czasu kataru nie miałam
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:38   #4968
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
To my nie jesteśmy tak porządną firmą Pracowników zgłoszonych mamy teraz koło 350 ale Zaświadczenia RMUA wystawiamy jeśli ktoś chce.
A co do książeczki, to dziwne co piszesz bo nawet poszłam sprawdzić swoją i jest napisane że poświadczenie jest ważne 6 miesięcy. Byłam przekonana że tylko RMUA jest ważne miesiąc. Wydawało mi się także, że nie ma w prawie zapisu, że co miesiąc muszę wystawić obligatoryjnie RMUA, tylko że naszym obowiązkiem jest wystawienie kiedy pracownik chce.
Sama nie jestem kadrową, ale mam pod sobą kadry i myślałam, że trochę orientuję się w ich pracy
Cytat:
jej i u Was te 3 tys pracowników odbiera swoje RMUA? U nas ludzie nie są tym specjalnie zainteresowani, często nawet jak potrzebują RMUA wystawiamy i nikt się nie zgłasza, albo wysyłamy poleconym i nikt go nie odbiera. Ale może to przez specyfikę naszej branży
W mojej książeczce też jest napisane, że jest ważna 6 m-cy, ale z tego co się orientuję, to są stare książeczki i kiedyś tak było, a teraz w przychodniach uznają takie wpisy, że są ważne tylko m-c, ale może to zależy od przychodni
U nas rmua rozdajemy kierownikom razem z paskami i każdy kierownik rozdaje swoim pracownikom i ludzie są tacy (oczywiście nie wszyscy), że jak długo nie dostaja, to robią aferę
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:40   #4969
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
ja pracuje w firmie gdzie zatrudnionych jest prawie 3 tys. ludzi,
i dostaję RMUA co miesiąc
zresztą jak we wszystkich poprzednich
ja też dostaję co miesiąc RMUA, i co m-c sama podpisuje ich ponad 1 tys. nie znoszę tego!!!!!! a swoją drogą iza w olbrzymiej firmie pracujesz
Stary 2011-01-01, 17:41   #4970
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

są wysyłane pocztą,
listem zwykłym
Stary 2011-01-01, 17:41   #4971
Ewelqa1985
Zadomowienie

witajcie

nuna super rozwiazanie stary rok za nami wiec i stare problemy rowniez

my sylwestra spedzilismy u sasiadow bylo calkiem milo dzis w koncu sprawdzilam ilosc ciuszkow na poczatek i wyszlo dosc sporo w sumie to chyba na dwojke dzieci by starczlo w sumie to zostaly mi rajstopki malenkie do dokupienia i ewentualnie kilka par polspiochow

ja to leci juz kolejny watek
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:44   #4972
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
U nas rmua rozdajemy kierownikom razem z paskami i każdy kierownik rozdaje swoim pracownikom i ludzie są tacy (oczywiście nie wszyscy), że jak długo nie dostaja, to robią aferę

u nas też tak było,
że były rozdawane kierownikom, a oni swoim podwładnym i tym sposobem pracownikom,
ale zrobiła się afera, że w ten sposób jedni pracownicy mogli zobaczyć ile inni zarabiają,
i już jakieś 2 lata idą pocztą
Stary 2011-01-01, 17:44   #4973
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
ja wczoraj zrobiłam zakupki na all- w sumie same pierdułki typu: podkłady do szpitala,podkłady dla maluszka, podpachy dla mnie, nozyczki, szczotka do włosów, gąbeczkę, termometr, gaziki i poszło 150 zł.......a jeszcze tak jak piszesz pieluchy, husteczki, proszek więc pare zł. się uzbiera
Stary 2011-01-01, 17:45   #4974
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
ja też dostaję co miesiąc RMUA, i co m-c sama podpisuje ich ponad 1 tys. nie znoszę tego!!!!!! a swoją drogą iza w olbrzymiej firmie pracujesz

stety/niestety w dużym koncernie

ale ty chyba tez w dużej, skoro tysiąc podpisujesz
Stary 2011-01-01, 17:53   #4975
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
stety/niestety w dużym koncernie

ale ty chyba tez w dużej, skoro tysiąc podpisujesz
ja w troszeczkę mniejszej, a podpisuję ponad tysiąc dla firm które obsługuje......
Stary 2011-01-01, 17:55   #4976
niutka1
Wtajemniczenie

Dziewczyny, witam w Nowym Roku
jakos tak dziwnie na dworze ponuro, hmmm nastrój mam taki średni
bawilismy sie u nas w domku, mielismy pare znajomych z dziecmi, dzieciaki szalały, a my dorosli raczej spokojnie, jedno winko i szampan poszedł a ja piccolo, ale szampana lampke tez wypiłam, tylko musiałam zmieszac z piccolo, bo jakos mnie odrzucało, koło 3.30 znajomi pojechali do domku, a my z męzulem maraton filmowy sobie zrobiliśmy. Mnie tak kompletnie poprzestawiało, ze nie mogłam spac i ostatecznie wysprzątałam chate i o 12.00 w południe dopiero sie połozyłam,a dwie godzinki temu wstałam

Jeszcze raz Szczęśliwego Nowego Roku 2011 i samych dobrych, szybkich porodów

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość
własnie Tusk wypowiadał się we Faktach że becikowe nadal będzie nie odbierają tego przywileju rodzicom.

Cytat:
Montii ja po 2 dniach od przybycia do domu już musiałam gotować obiady,zając się dzieckiem i ogarniać dom.Ciężko było.Najgorzej pierwsze dni - siedzenie bolałoPotem zaczęłam chodzić na spacery i jakos się rozruszałam.Co do ćw,to nie ćwiczyłam i nie robiłąm brzuszków.
Nie wolno do czasu zakończenia połogu, czyli około 6 tygodni robic brzuszków jakies delikatne ćwiczenia tak, ale nic takiego, co obciąża brzuch, macica musi miec czas sie obkurczac i wygoić.

Cytat:
Ja się strasznie boję nacięcia krocza
myślę nad olejkami jakimiś... do masażu, nie wiem czy to coś daje ale może psychicznie mi pomoże ;/
ale samo nacięcie ponoc robią w takim momencie, że tego się nie czuje, na najwyższym skurczu partym, zreszta w wielu szpitalach już nie robią, poza tym możesz sobie zastrzec, że nie chcesz i mąz może pilnowac, by cie nie nacinali

Cytat:
no ja tam nie wiem, czy po miesiącu od porodu będę miała ochotę na imprezy wychodzić i zostawić maleństwo, więc się nie wypowiem
no, ja szczerze mówiąc tak do 2 mscy zazwyczaj jestem tak zaaferowana maleństwem, przyzwyczajaniem sie do niego itd... ze na żadne wesele, czy slub bym nie poszła w tym czasie dziecko dla mnie najwazniejsze, a wiadomo, ze takiego maluszka nie zostawie, bo karmie naturalnie, a takie maleństwo to co 2-3 godzinki chce jeść, a ze soba nie wezme, bo za małe, na takie wesele, gdzie hałas, muzyka, światła, ludzie itd...

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie
Cytat:
Aha dobrze wiedzieć to zajmę się tym za jakiś miesiąc

tylko kurcze do szpitala można trafić w każdym momencie ;/

a tata ma własną działalność gospodarczą więc muszę sie go zapytać skąd on weźmie ten świstek ;-p
pogadam z nim o tym w poniedziałek

strasznie zagubiona jestem w takich sprawach papierkowych ...

gdzieś wyczytałam,że jeszcze legitke studencką muszę mieć..
Cytat:

Ja dziś leniuchuję, ale byłam dzielna i zrobiłam swoją listę do szpitala i po szpitalu, przejrzałam z 10 list i zrobiłam to co wydaje mi się najbardziej racjonalne. A potem zaznaczyłam co już mamy, i jakoś to co mamy zagubiło się w tym co nie mamy

A co do kolejnej części to faktycznie zbliża się wielkimi krokami
Jakoś u mnie gorzej z twórczością ostatnio, ale może coś pomogę:

1.Niestraszna nam zgaga i rosnąca waga, bo wiosna wielkimi krokami się skrada

2. Rosną maluchy a mamom brzuchy, torby kompletowanie to duże wyzwanie

3. Na rodzenie jeszcze czas nogi ściska każda z nas Torby pakujemy ale ale jeszcze nigdzie nie jedziemy

Może jeszcze coś wymyślę
Cytat:
Pieczątka w książeczce wazna jest miesiąc to, ze tam jest wydrukowane inaczej, to po prostu kwestia starych druków, szpitale żądają pieczątki z terminem wazności miesiąca, to samo druk RMUA

Monti, najprościej by było gdyby twój tato miał książęczkę i tam Ciebie wbitą jako osobe dodatkowo ubezpieczoną, wtedy ta książeczke pokazujesz z aktualną pieczątką.

Co do legitymacji studenckiej to nie zawsze honorują, czasem chca jeszcze zaświadczenie z uczelni, ze zgłosiła studenta do ubezpieczenia. Bo często np prywatne uczelnie nie zgłaszaja i student nie jest ubezpieczony, de facto.
Generalnie mozna donieść w ciagu 7 dni, ja ostatnio donosiłam ( wysłałam faksem) jak sie w tym 3 mscu zatrułam i byłam na IP - jak jest nagłe przyjęcie, ale np do porodu w terminie, to chca żebyś juz była przygotowana z dokumentami

nie cierpie zimy, działa na mnie depresyjnie
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 18:03   #4977
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
no, ja szczerze mówiąc tak do 2 mscy zazwyczaj jestem tak zaaferowana maleństwem, przyzwyczajaniem sie do niego itd... ze na żadne wesele, czy slub bym nie poszła w tym czasie dziecko dla mnie najwazniejsze, a wiadomo, ze takiego maluszka nie zostawie, bo karmie naturalnie, a takie maleństwo to co 2-3 godzinki chce jeść, a ze soba nie wezme, bo za małe, na takie wesele, gdzie hałas, muzyka, światła, ludzie itd...

no ja bym na pewno noworodka nie zabrała na wesele bo to głośna impreza jest
zresztą ja wogóle jest przeciwnikiem zabierania dzieci na całonocne imprezy
Stary 2011-01-01, 18:05   #4978
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
Mnie tak kompletnie poprzestawiało, ze nie mogłam spac i ostatecznie wysprzątałam chate i o 12.00 w południe dopiero sie połozyłam,a dwie godzinki temu wstałam

Nie wolno do czasu zakończenia połogu, czyli około 6 tygodni robic brzuszków jakies delikatne ćwiczenia tak, ale nic takiego, co obciąża brzuch, macica musi miec czas sie obkurczac i wygoić.

ale samo nacięcie ponoc robią w takim momencie, że tego się nie czuje, na najwyższym skurczu partym, zreszta w wielu szpitalach już nie robią, poza tym możesz sobie zastrzec, że nie chcesz i mąz może pilnowac, by cie nie nacinali

No no ,ładnie pospałaś.Co teraz w nocy będziesz robiła
Ja brzuszków nie robiłam,chyba nigdy hehe oprócz w-fW czasie połogu ciężko cięzko ,,dupę ruszyć'' a co dopiero ćwiczyć.

Co do cięcia.Faktycznie nie czuje się go.Potem wstrzykują znieczulenie i lekarz szyje.W środku zakłąda szew rozpuszczalny i na wierzch normalny.Mi zdejmowała połozna w domu na wizycie.

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 18:17   #4979
diatoma
Zadomowienie

marsylia Twoje wierszyki-tytuły są wybitne i trafione w 10!!!!

jak już kiedyś wspominałam to pracuję w przychodni, i częściowo musiałam zajmować się egzekwowaniem od pacjentów dokumentów ubezpieczenia, a potem przekazywać to do NFZ do Łodzi.
i tak na książeczki to nawet nie patrzyłam, bo NFZ uznaje tylko RMUA, i jak ktoś chce mieć zapłacone to też będzie tylko na tym bazował. co do studentów to musieli dostarczać mimo legitymacji, druk ZCNA z Zusu albo zaświadczenie o zgłoszeniu do ubzepieczenia z Krusu. a dzieci nowo narodzone muszą być zgłoszone do ubezpieczenia, wielu rodziców myślało że dzieje się to automatycznie-tak było kiedyś. a potem się okazywało że roczne dziecko, gdzie oboje rodzice pracują, jest nieubezpieczone.

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 18:17   #4980
Ewelqa1985
Zadomowienie

Cytat:
no ja bym na pewno noworodka nie zabrała na wesele bo to głośna impreza jest
zresztą ja wogóle jest przeciwnikiem zabierania dzieci na całonocne imprezy
ja tez tak uwazam takie imprezy sa dla doroslych a nie dla dzieci ktore sie nudza i na dodatek zazwyczaj sa niegrzeczne itd.
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości