![]() |
#4951 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
jejku dziewczyny ale jestem masakrycznie zła. Soczewki mam miesięczne od 4 dni i dzisiaj przy ściąganiu patrzę, a tam jedna naderwana na boku
![]() I muszę jutro kupić nowe ![]()
#4952 |
Matka Smoka
|
Od paznokcia? może ją za bardzo uszcypnęłaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4953 |
Nie depcze krokusów
|
Stokrotka - zdarza się, nie ma co się przejmować. Pomyśl, co by było, gdyby to była roczna za 200zł
![]()
![]() |
#4954 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za to na pewno poważnie pogarszasz sobie widzenie przestrzenne, jeżeli jest Ci z tym wygodnie to Twoja sprawa... mam nadzieję tylko, że nie spowodujesz kiedyś wypadku samochodowego przez złą ocenę odległości albo niezauważenie jakiegoś szczegółu po tej stronie gdzie masz nieskorygowaną wadę refrakcji oka. Na pewno masz gorszą ostrość widzenia jednym okiem w porównaniu do tego jak można widzieć obuocznie. Dodatkowo nie wiadomo w jak będzie się zachowywać akomodacja po dłuższym czasie nie używania,w oku którym nie czytasz. Możesz mieć później problemy z czytaniem obuocznie. Widzenie obuoczne to widzenie o wiele lepszej jakości, skoro dobrowolnie z tego rezygnujesz to Twoja sprawa. Ja tego nie rozumiem i nie polecam nikomu innemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Przyczajenie
|
Ineso przepraszam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4956 |
Przyczajenie
|
Nooo o to się nie martw, bo nie mam prawka ani nie robię xD A widzieć widzę dobrze. Co będzie później to już moja sprawa, póki co jest mi tak wygodnie a tak czy siak kiedyś oślepnę, bo laserowego nie mogę mieć nic przy moich oczach więc co mi zależy.
#4957 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I w ogóle nie wiem w takim razie po co szukasz rady na forum skoro to "Twoja sprawa" co robisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4958 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak to oślepniesz?? Oczy z wadą o które się dba będą Ci służyć całe życie a wada się nie pogłębi!! Chyba że mamy do czynienia z jaskrą lub innymi poważnymi CHOROBAMI oczu... Proszę cie zastanów się jeszcze raz i przeczytaj z 4 razy to co napisałaś... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4959 |
Rozeznanie
|
moze mam troche banalne pytanie ale powiedzcie mi jak sie czysci soczewki mechanicznie przez pocieranie? jak to zrobic, wyjąc soczewki z pudelka i zrobic to umieszczając je na dłoni, czy moze bezposrednio w pudelku?nie wiem za bardzo o co kaman, kupilam plyn Renu Multiplus z myslą ze jest on z formuła No Rub (tak jak zawsze w tym plynie) ale patrze ze opakowanie jakies inne (przezroczyste i pudeleczko na soczewki tez przezroczyste, a wczesniej bylo białe z granatową etykietą) a w ulotce zalecają czyszczenie mechaniczne, pocieranie, plukanie itd.
A tak wogole to nie wiecie czy jeszcze sa dostepne te stare plyny Renu z formuła No Rub? jakos zawsze te kupywalam a teraz chyba wycofali.. w sumie nie wiem ktory jest lepszy bo zawsze mialam ten jeden i mechanicznie czyscic za bardzo nie umiem wiec jak by ktos sie uprzejmy znalazl i mi to wyjasnil to bylo by super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4960 |
Zakorzenienie
|
ja umieszczam soczewkę na dłoni, nalewam trochę płynu i zataczam kółeczka palcem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4961 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Niezależnie od tego jakiego płynu się używa ( poza AOSEPT) należy codziennie mechanicznie czyszcić soczewki, dlatego producenci wycofują się z umieszcznia napisów No Rub na płynach |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4962 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak ostatnio kupowałam soczewki, dostałam płyn Renu i teraz go używam zamiast dotychczasowego Opti Free. Widzę dużą różnicę, soczewki mogę nosić po kilkanaście godzin i nic się nie dzieje... A do tej pory wzbraniałam się przed Renu, bo wydawało mi się, że nie jest dobry (kolega mi nagadał). Ciekawe, czy ten OptiFree Replenish by mi odpowiadał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4963 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pytanie czy znacie może jakiś odpowiednik CORNEREGELu,który jest bez recepty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4964 |
Zakorzenienie
|
Jestem nowa w tym wątku więc na początku chciałabym się przywitać
![]() Od dzisiaj dołączam do grona osób noszących soczewki. Po kompleksowym badaniu wzroku dostałam soczewki Biofinity oraz płyn Bio Soak. Czy możecie powiedzieć mi coś na temat tych soczewek i ww płynu? Jestem całkowicie początkująca w tym temacie więc wszystkie rady na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy noszeniu soczewek będą dla mnie bardzo cenne ![]()
#4965 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
przy okazji rowniez sie przywitam i dolaczam do was ![]() i jedno pytanie mam. czy noszenie soczewek dluzej niz jest wskazane jest jakims ryzykiem ? np jesli miesieczne nosze przez 2 miesiące
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4966 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję za instrukcję, bardzo mi pomogła i z dnia na dzień zakładanie soczewek zajmuje mi już coraz mniej czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się natomiast, czy efektem ubocznym noszenia soczewek zwłaszcza na początku może być np. ból głowy, podrażnienie oczu? Ja wczoraj nosiłam je tylko 3-4h ale po zdjęciu bolała mnie głowa i swędziały oczy ![]() Dzisiaj mam wydłużyć sobie czas noszenia do 6h więc założę je przed samym wyjściem z domu ![]() Oczywiście zakładanie idzie mi dużo lepiej od zdejmowania, ale domyślam się, że to normalne, zwłaszcza na początku ![]() Aha, okulistka powiedziała mi że nie powinnam używać soczewek, jeśli robię coś na komputerze.. Czy dotyczy to tylko dłuższego czasu czy w ogóle nie powinno się siadać do komputera w soczewkach? Przy okazji ponawiam pytania dotyczące soczewek i płynu. Chętnie dowiem się czegoś więcej na ich temat ![]()
![]() |
#4968 |
Zakorzenienie
|
nie wolno nosić soczewek dłużej niż zaleca producent, jest to związane z niebezpieczeństwem licznych powikłań, o których możesz sobie poczytać w necie, my tu nie jesteśmy od straszenia
|
![]() ![]() |
![]() |
#4969 |
Raczkowanie
|
Butterfly86 gratuluję i cieszę się, że moje wskazówki na coś się przydały
![]() mademoiselle jeanne - ja siedzę w soczewkach przed komputerem i nic się nie dzieje, z tym, że oczy mogą czasem trochę piec czy swędzieć (wtedy używam kropelek i jest dobrze). Tak samo na koniec dnia po ściągnięciu soczewek oczy mogą być podrażnione, swędzące, wtedy ważne jest, żeby je zakropić (czyli nawilżyć i oczyścić). |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4970 |
Zakorzenienie
|
Mi okulistka kiedyś powiedziała, żebym ograniczała siedzenie w soczewkach przed komputerem ze względu na to że często "zapomina" się wtedy mrugać i soczewki mogą wysychać.... faktycznie jak długo patrzę na monitor to mam uczucie suchości i zaczynają mnie swędzieć oczy. Może to właśnie od tego specyficznego "wytrzeszczu"
![]() mademoiselle jeanne zakładanie idzie Ci lepiej niż zdejmowanie? Wow ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4971 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny upadła mi zatyczka od kropel na podłogę w autobusie, poturlała się i zatrzymała przy bucie pewnego mężczyzny (to może być początek pięknej przyjaźni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4972 |
Rozeznanie
|
dzieki za odpowiedzi, mam nadzieje ze nie uszkodze tych soczewek przez te mechaniczne czyszczenie bo wiadomo ze to bardzo delikatnie trzeba robic i ostroznie,a czasem sie zapomina o tym
|
![]() ![]() |
![]() |
#4973 |
Zakorzenienie
|
Oj, tak zdecydowanie lepiej mi się zakłada, wczoraj za pierwszym razem udało mi się prawe oko, lewe za drugim
![]() ![]() Zastanawiam się jednak, czy to normalne, że po zdjęciu bolała mnie głowa i oczy, a w ciągu dnia miałam rozmazany obraz i szybko męczyły mi się oczy..? Boję się, że okulistka dała mi za mocne soczewki (bo takie same jak powinnam mieć okulary czyli -1,25 na jedno oko i -0,75 na drugie). Czy to możliwe? I jakie skutki uboczne mogą o tym świadczyć?
#4974 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie, czy Wy również zauwazyłyście zmarszczki pod oczami od kiedy używacie soczewek??? Może to głupio zabrzmi, ale od naciągania dolnej powieki zrobiły mi się tzw. "kurze łapki"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że delikatny kremik przeciwzmarszczkowy pod oczy będzie pomocny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4976 | ||
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4977 | ||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() vanilia85 - może teraz po prostu odkrywa się to, co do tej pory zakrywałaś okularami? Większość Polek ma cienie pod oczami, a zmarszczki w tym miejscu pojawiają się szybko, bo oczy przez cały dzień się śmieją, mrużą, myślą, są malowane, a manipulacja soczewkami zajmuje kilkanaście sekund... Nie masz co się przejmować, półki w sklepach uginają się pod kremami pod oczy ![]() Lalaith - i co z tym panem dalej było? ![]() ![]() _______________________ Dziewczyny, sprzedają już silikonowe jednodniówki Johnsona ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4978 |
Raczkowanie
|
Nie no, żadna wielka tragedia się nie dzieje
![]() ![]() Nigdy nie nosiłam okularów na stałe, więc to na pewno nie jest tak, że wcześniej ich nie widzialam. Być może zrobiły się od ciagłego śmiania się ![]() Nie ma co rozpaczać już się zaopatrzyłam w kremik pod oczy z garniera. A tak propo to jakie soczewki lubicie najbardziej?? Jestem na etapie noszenia dwutygodniowych z jonshona i jestem bardzo zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4979 |
Nie depcze krokusów
|
Vanilia - pod wpływem Twojego postu przypomniałam sobie, że dawno nie używałam kremu pod oczy i poleciałam po arnikowy FlosLeku
![]() ![]() Również noszę dwutygodniówki Johnsona. Ostatnio przedłużyłam 2 dni, bo planowałam imprezę, po której nawet nowe pewnie trafiłyby do kosza. Przed założeniem zauważyłam mocno wyszczerbioną krawędź - nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. No i do kosza.
![]() |
#4980 |
Przyczajenie
|
Witajcie.
Mam podobny problem. Nigdy nie nosiłam okularów, choć powinnam. W końcu zdecydowałam się na soczewki. W trakcie badania na wydruku z takiej dużej maszyny (na pewno wiecie co mam na myśli ![]() Za to soczewki, jakie pani mi zaproponowała to -0,75 i -1. Po przymierzeniu poskarżyłam się, że widzę niewiele lepiej. Lekarz z niechęcią zalecił mi więc -1 i -1,25. Tylko że ja nadal nie widzę idealnie. Jest dobrze, ale nie tak jak mogłoby być. Koleżanka powiedziała mi, że to stała praktyka w Vision Express, takie przepisywanie klientom słabszych soczewek i okularów. O co tu chodzi? Pozdrawiam ciepło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.