|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#5011 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XX
Cytat:
![]() |
#5012 |
Moderator
|
Wiecie co, przeraziłam się.. przynajmniej raz w tygodniu mam bardzo intensywny stres, włosy osłabły już chyba doszczętnie - potrafi mi wyjsć kępka 10 włosów. Pojedynczy nawet się nie trzyma, po prostu można go wyciągnąć i jak nakręcam na palec albo bawię się kosmykiem to mi zostaje taka kępka czasem. Nie wypada mi ich dużo np. przy myciu - normalna ilosć ale to osłabienie jest szokujące :/ Na szczęście to tylko te jasne co jakoś w grudniu mi wyrastać zaczęły, te ciemne i mocne siedzą jako tako. Niby tlyko włosy ale nic przyjemnego, a tych słabiutkich mam sporo. Szczególnie że stresu wyeliminować nie mam za bardzo jak i chyba będę się kręcić w kółko.
Rybiorek - ja się z Tobą zgadzam i to w sumie nie działa tylko w przypadku włosów w moim przypadku przynajmniej.. im mniej kombinuję tym lepiej. Jak wspomniałam czasem dokręcam na palcu jak same schną w tą stronę co naturalnie bo czasem coś odstaje jak rogi i wtedy już na suchych ;D a propo suszenia głową w dół to nawet przy długich włosach stałyby mi jak irokez haha Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-09-15 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#5013 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zniszczone, kręcone włosy
Dziewczyny. Może ktoś coś poleci
![]() Te 'najpiękniejsze włosy życia' osiągnęłam dzięki kremowi aveeno (proteiny zbożowe) przed myciem, jak pisałam wcześniej 'szał ciał'. Wczoraj użyłam odżywki yves rocher, tej 'jedwabistej'. Bez kremowania, żeby mieć tajną broń i się nie rozczarować, że szybko się włosy przyzwyczają. No i położyłam, zupełnie nieświadomie, proteinową bombę (yvr plus zielona shauma) i włosy są super (znowu). Byłam pewna, że yvr to jest czysto emolientowa odżywka, a tam proteiny zbożowe i wszystko jasne... Włosy je kochają. Loki takie ze nie pogadasz... niestety nie miałam nigdy możliwości wypróbowania alterry z morelą i pszenicą bo jak zajęłam się świadomym dobieraniem kosmetyków to akurat wycofali... ale utrafiłam szampon i po nim też były fajne.. Eh, chciałabym mieć taki efekt jak teraz po każdym myciu ale podejrzewam że włosy się przyzwyczają i będzie tyle... Może macie natomiast jeszcze jakieś fajne maski /odżywki z proteinami zbożowymi które warto żebym wypróbowała?
![]() |
#5014 |
Moderator
|
Joanku, wiem że jedna z odżywek garnier fructis z taka zielona miała proteiny zbożowe i sporo chyba bo miałam po niej fruwająca szopę. Poczytaj skład, nie wiem jak się nazywała ale są dwie chyba te zielone i jedna z nich ma te proteiny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5015 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie wkurzalo to ze wlosy zaczely mi zajmowac za duzo czasu, do tego doszly zmiany w zyciu gdzie az szkoda jest czasu na pierdo.lki takie jak wlosy (akurat smiesznie bo od 2010 roku praktycznie co rok nowy kot w domu sie pojawial, takze mam teraz 3 koty i psa, na stanie jeszcze meza i prace na pelny etat, wiec jest sie czym zajmowac, mezowi podobam sie zawsze – czy mam siano czy loki ![]() Nauczylam sie zyc z sianem (po odstawieniu dyfuzora niestety bylo zle przez dlugi czas), dalam wlosom zyc. I mam wreszcie spokoj. Odpoczely od farb, suszarki. Zaczely wygladac przede wszystkim zdrowiej. A ja je akceptuje. I czy wygladaja rewelacyjnie czy nie – ja jakos wygladam, bo ja to nie same wlosy. Ale to kwestia czasu zanim sporo z Was dojrzeje do takich przemyslen. Mnie to zajelo 3 lata. (co do suszenia - nie mowie ze to zlo, ale suszenie dyfuzorem lokow rzadko zajmuje 5 minut, zwlaszcza na ledwo cieplawym nawiewie ![]() Cytat:
![]() choc dzisiaj ktos mi powiedzial ze sa brazowe he he (odrosty)
![]() |
#5016 | |
Konto usunięte
|
Rybiorek: niekoniecznie się z tobą zgodzę. Wcale nie trzeba sobie ustawiać życia pod włosy. Maskuje/olejuje włosy przed ćwiczeniami, więc zaoszczędzam czas. Suszenie dyfuzorem zajmuje mi jakieś 15 minut, nigdy ich nie dosuszam, właściwie robię im tylko pierwsze podgrzanie, żeby się odbiły od nasady i podłapały mocniejszy skręt. Bardziej podporządkowywaniem życia jest dla mnie takie godzenie się ze wszystkim: koloru nie lubię, ale nie przefarbuje, bo farba to zło; potrzebuję więcej kosmetyków, ale ograniczę, bo powrót do natury. Mnie np. bardziej męczy odstawienie obecnie farby, od nałożenia oleju przed ćwiczeniami. Więc w obie strony trzeba wyważyć, nie ma co wpadać w obsesje włosów, ale też nie ma co traktować je samą wodą i żyć w zgodzie z naturą.
Cytat:
![]() Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-09-15 o 16:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5017 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#5018 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ostatnio na wesele zaczęłam suszyć zimnym najwolniejszym nawiewem. Na pewno mi to więcej niż pół godziny zajęło. Szkoda mi życia na takie rzeczy, więc albo korzystam z tego dyfuzora gdy muszę szybko gdzieś wyjść, albo myję innego dnia. Włosami bawię się jakieś 6 lat i teraz najwięcej czasu poświęcam na rozczesanie ich ![]() I jakoś nie zauważyłam zmiany w wyglądzie z czasów gdy po każdym myciu chodziłam z reklamówką na głowie z maską. Z drugiej strony chyba coś bym z nimi zrobiła jeśli byłyby sianem, choćbym związała, a nie pokazywała się tak ludziom. ![]() No i jak ktoś jest w domu np cały dzień to nałożenie przed myciem tego oleju czy maski dużo czasu nie zajmuje. No i na wątku raczej mało jest takich osób(o ile nie zniknęły, czasem nie śledzę wszystkiego) co uważają, że np czegoś nie będą robić, bo to zniszczy włosy, tylko będą miały 'zdrowe'- popularne to było przy masowym odstawianiu sylikonów. Są brzydsze, ale to nic, może będzie lepiej, za to jakie zdrowe. Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2014-09-15 o 17:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5019 |
Zadomowienie
|
Kqq, pamiętaj że ty masz mocniejszy skręt i tak naprawdę dyfuzor niewiele robi włosy kręcą się same dosyć mocno. :Love:
Mi jest szkoda bardzo słabego 2 a bez dyfuzora skoro dzięki dwudziestu minutom więcej mogę mieć 2 c i super burza loków ![]() widzę, że moje włosy potrzebują pomocy żeby się mocniej skręcić więc dlaczego by nie? ![]() Co do czasu, dopóki mam i póki mi się chcę zamierzam się bawić, już się pogodziłam z tym że nie mam włosów 'umyj i zarzuc'. Ale z drugiej strony mam kręcone. I dlaczego miałabym zrezygnować ze stylizacji pod tym kątem jeśli nie przeszkadza mi godzina w te czy we fte...? Zabawa kosmetykami jest fajna, obserwowanie zmian też, ![]() I ja np jestem osobą, która używa ' za wielu kosmetyków' 2 szampony (na skalp i włosy jednego nie położę, leczniczym długości myć nie będę) Dwie odżywki (idealny miks w moim przypadku to proteinowa i emolientowa /okazuje się że mogę być posiadaczką włosów z natury szklistych i dopiero po pond roku widzę/ doszłam do tego co im służy.) Glut (must be, bez tego żelu włosy są super nieszczęśliwe, fantastycznie nawilża) na to żel drogeryjny (porządny styluzator) Bs (trochę emulguje żel i włosy są bardziej miękki i sprężyste) mogła bym się teraz rozpisywać co się stanie jeżeli zrezygnuje z któregoś produktu. Powiem tyle, to tworzy spójną całość. doszłam do pewnego zestawu kosmetyków raczej nazwałabym to rozumieniem potrzeb moich włosów, i fajnie że niektórym starczą dwa produkty na krzyż u mnie trochę to zajęło ale efekty myślę że jednak są porządne. Jeden na łatwiej drugi musi powalczyć. A ja się łatwo nie poddaje i myślę, ze te komplementy ludzi dookoła randomów na ulicy mówią.same za siebie.
![]() |
#5020 | ||
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() skręt jest dokładnie taki sam jak podczas ugniatania, takie same ruchy wykonuję susząc dyfuzorem - jest tylko mocniejszy i oszczedzam czas ![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5021 |
Zadomowienie
|
Eh, Ty i te Twóje wlosiska <3
![]() |
#5022 |
Rozeznanie
|
Hmmm, ja tam po prostu rozne aspekty wlosomaniacta lubię
![]() ![]() Jak ktoś tego wszystkiego nie lubi, to pewnie ze lepiej znaleść optymalna krótka pielęgnacje. Ja np. nie lubię ćwiczyć, wiec nie ćwiczę, zato lubię sie capkac w maskach do wlosow to sie ciapkam haha Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#5023 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-15 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5024 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wszystko można pogodzić. Nie ma co wpadać w paranoje. Ja tego dnia kiedy wiem, że będę mylą włoski nakładam olej i chodzę sobie w czepkach ( zakładam plastikowy, a na to bawełniany) nawet ponad 4 godziny. W międzyczasie zajmuje się tym co zaplanowałam. Nie muszę ustawiać sobie całego planu tygodnia czy dnia pod włosy. A co do zasady to również się z Tobą zgadzam. Najważniejsze to czuć się dobrze we własnej skórze, a co inni na to, no to już ich problem.
![]() |
#5025 |
Moderator
|
Ja we włosomaniactwie że tak to nazwę najbardziej lubię chyba analizować i czytać. Nawet jak czegoś nie kupię to patrzę czasem na skład czegoś i kombinuję bo mnie to bardzo ciekawi. I to nie tyczy się włosów bo i wszystkiego chyba od odżywiania się po pielęgnację w postaci kremów, masek i innych cudeniek.
Dodatkowo nie tracę na tym czasu - mniej lubię paciać twarz bo wtedy muszę czekać by mi cos nie spłynęło itd., z włosami tego problemu nie ma ![]() No własny mężczyzna to raczej nie jest taka byle jaka sprawa - mnie nie obchodzi co myśli o moim wyglądzie człowiek na ulicy ale tż jak najbardziej. Zawsze staram się tak by podobało się jemu i mi, a nie że tylko ja, a jak coś mu nie pasuje to jego problem. To normalne, że dwoje ludzi chce być dla siebie atrakcyjna i żona się cieszy jak mężowi się podoba ![]() Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-09-15 o 21:16 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5026 |
Zakorzenienie
|
Ja często robię tak, że jak planuję umyć włosy to rano nakładam olej, spinam włosy spinką i chodzę normalnie. Moje włosy nie wyglądają na przetłuszczone, a loczki jeszcze bardziej się skręcają więc wygląda to fajnie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- I to mówię ja - dziewczyna która w gimnazjum przez 3 lata myła włosy rano codziennie, potem suszyła i jeszcze mokre prostowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5027 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5028 |
Rozeznanie
|
magda1706, ja robię bardzo podobnie. Do pracy nakładam olej i nikt mi nigdy nie powiedział, że mam przetłuszczone włosy, a wręcz się dziwią, jak się przyznam
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Doe Czas edycji: 2014-09-15 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#5029 |
Zakorzenienie
|
Doe widzę że mamy podobne nastawienie
![]() ![]() ![]() Edit. Czasem mam tak że zapominam że muszę umyć włosy. To jest straszne kiedy uświadamiam sobie, że np. jutro gdzieś wychodzę w ważnej sprawie a jest godzina 22 ![]() Edytowane przez magda1706 Czas edycji: 2014-09-15 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#5030 |
Zadomowienie
|
Doe, Magda - Ja jak prowadzę korepetycje cały dzień to zdarza mi się mieć jakiś olej czy maskę. Nikt się nie czepia, mój dom moje zasady.
![]() ![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-15 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#5031 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak moje wlosy zachowuja sie w stresie, bo nie miewam jakis wiekszych stresow, ale moze jakies witaminy zalatwily by sprawe u Ciebie. Moze wiamina A i B. Dlaczego mamy przestac walczyc o skret? Kazda z nas chce ladnie wygladac i miec zadbane wlosy, to zupelnie naturalne. Nikt tu i ja, nie wariuje na punkcie swoich wlosow. Kazda probuje roznych kosmetykow, by wlosy wygladaly jak najlepiej. Nie uwazam to za nic zlego. Wrecz przeciwnie to nauka, dowiadujemy sie w ten sposob co lubia nasze wlosiska a czego nie. Jak inaczej dobrac odpowiednie kosmetyki do wlosow... Dac wlosa zyc? Mysle, ze wlasnie dziewczyny na tym Forum daja wlosa zyc. Dopieszczaja je, staraja sie wprowadzac naturalne kosmetyki bez wiekszej chemii. Nie zauwazylam, zeby ktoras z dziewczyn faszerowala wlosy lakierami czy czyms gorszym. Uwazam, ze wlasnie wszystkie tu dziewczyny daja wlosa zyc. Wiele dziewczyn ma tu duza wiedze i sluza rada, za co kolejny raz im dziekuje. Nie spodziewalam sie, ze bedzie tu tak mile grono lokowatych kolezanek. Ja tez daje wlosa zyc, nie prostuje (no moze lata temu, kilka razy), nie uzywam suszarki, nie uzywalam nigdy nawet lakieru. Uzywalam dobrych kosmetykow. Wlosy mialam bezproblemowe, niepotrzebowalam nawet zadnego stylizatora. U mnie wlosy zaczely stroic fochy od czasu kiedy zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne. Kiedy tylko przeczytalam, ze hormony prostuja wlosy natychmiast przerwalam i tablety wyladowaly w koszu. Moje wlosy nie sa jak dawniej, sa suche, ale nie rozdwojone co mnie bardzo cieszy. Czekam teraz na powrot dawnych lokow i mam nadzieje, ze wroca. Mam jeszcze pytanie co do Twojego stwierdzenia - weteranka. Co mialas na mysli? Jeszcze jedno pytanie o stylizator. Jaki stylizator Twoim zdaniem utrwali dyfuzorowe loki? Ja probowalam wielu i wg mnie zaden sie nie sprawdza w 100 %. Jedne wola zel, drugie pianke, inne krem. Moje wlosy kompletnie nie toleruja zelu. Kilka godzin i fryzura klapnie czy to Joanna czy John Frieda wszystko na jedno kopyto. Nie sadze,zeby jakikolwiek stylizator utrzymal burze lokow przez caly dzien bez ich pozniejszego oklapniecia i zmizernienia.
![]() |
#5032 |
Moderator
|
Ja tak często widzę kobiety ze smalcem na głowie, że gdybym przyszła z olejem to chyba nikt by nie zwrócił uwagi. Nie robię tego bo mam dzień w tygodniu a raczej noc gdzie z tym olejem na głowie śpię no to myję rano. Mam czas ale jestem leniuchem, jeszcze do niedaawna myłam dzień w dzień i nie wiadomo po co.
Mi się skręt wzmacnia po myciu jakiś czas, świeżo po nie mam ładnych włosów. Kiedyś mając zdrowe na mokre dawałam żel i trzymały tydzień bo mam taka fakturę już włosa, że dobrze trzyma więc nie u każdego może się sprawdzać. A na stresy niewiele pomoże, moja mama mimo jedzenia odpowiedniego i witamin wyłysiała przez stres już drugi raz w życiu i schudła 30 kilo, teraz przytyła zaś bo to powoduje problemy ze zdrowiem. Ja intensywny stres mam od jakichś 5 lat i naprawdę jak jest ciężko to włosy się nie liczą - raczej patrzę by co innego się nie posypało. Jak ma się stresa dużo to nie jest się w stanie nawet normalnie wyspać i odpocząć, organizm jest wymęczony i zżera wszystko co sie mu da. Wracanie do normy po długim i intensywnym stresie może trwać długo. Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-09-15 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#5033 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja swoje myję 2 razy w tygodniu, czasem się zdarza raz w tygodniu, jeśli dłużej, to skalp sam woła o mycie. Co do chodzenia z olejem wśród ludzi, to daję go 2,3 pompki, to wcale tego nie widać. Czasem od razu po myciu daję trochę. I nie jest to wtedy rycynowy tylko np Alterra albo kokosowy. Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2014-09-15 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5034 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5035 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ogólnie, dzięki odpowiedniej pielęgnacji i pielęgnacji w ogóle, kiedy wyjeżdżam gdzieś w celach odpoczynkowych mogę też sobie pozwolić na "odpoczynek" w pielęgnacji włosów. W zeszłym roku podczas wakacji nad morzem włosy były wystawiane codziennie na działanie ostrego słońca, 2 razy dziennie były moczone w słonej wodzie, schły na słońcu i wietrze. Używałam jedynie joaśki b/s - i to nie za każdym razem - co jakiś czas masło shea i trochę pianki i one pod koniec wypadu - po 2 tygodniach -nadal wyglądały ok - były już nieco zmaltretowane, ale na pewno nikogo nie straszyły. Z resztą, mam zdjęcie z przedostatniego dnia: ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5036 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny zakupilam w Rossmannie Isane professional styling cream. Mialyscie moze juz ten Produkt? Na wizazu nie znalazlam opini, zreszta nigdzie nie znalazlam
![]() ![]()
#5037 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#5038 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Co do dużej ilości stosowanych kosmetyków - jeśli komuś to pasuje i sprawia, że uzyskuje po tym zadowalający go wygląd włosów, to dlaczego ma z tego zrezygnować? ![]() Cytat:
Idealne. ![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2014-09-15 o 22:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#5039 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ach sie wkurze i zrobie trwala w grudniu i bedzie po problemie ![]()
![]() |
#5040 |
Zakorzenienie
|
Ani się waż! Toż to zbrodnia.
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.