Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-28, 09:17   #481
tewunia
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

moze nie tyle co boli ale jest taki dyskomfort w buzcesepleni sie trocheciezko jesci boli tylko troszke przy rozkrecaniu ale sie juz chyba przyzwyczailam
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 09:18   #482
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Ja miałam mieć stripping u mojej niedoszłej orto - to jest alternatywa do wyrywania zębów. Spiłowuje się je po bokach aby uzyskać miejsce, ale stosuje się to wtedy jak nie potrzeba aż tak dużo miejsca do manewrów. A dla mnie po wczorajszej wizycie zjedzenie chipsa stanowiło nie lada wyzwanie :P bo dwójki mam teraz jakieś takie napięte że jak uderzę dolnymi zebami w nie przypadkowo to świeczki w oczach stają, ale tak ogólnie jest ok
Stary 2007-07-28, 16:51   #483
zakrecona_malolata
Przyczajenie

mam pytanie co ile zmieniacie gumki? aparat mam już ponad 2 lata z przerwami. pisałam kiedyś o tym, że ortodontka zdjęła mi wcześniej i dwójka zaczęła się cofać. i musiała mi znowu założyć, ale na jej koszt. ale mniejsza z tym. wcześniej to orto zmieniała mi gumki co wizyte [czyli co miesiąc], nie dziwie się, jak sobie liczyła 5 złoty od gumki. teraz nosze już przeszło 5 miesięcy, nic mi nie zmienia tych gumek, a już takie wyblakłe są i nie ładne. no i chce się upomnieć, czy mi je zmieni. jade na obóz za tydzień i boje się żeby przypadkiem mi jakaś nie pękła z tego przemęczenia. nie wiem, czy to wypada. ale co tam. i tak w poniedziałek ide. pozdrowienia dla wszystkich aparatek ) trudno mi było się przyzwyczaić, chociaż już długo nosze. nie potrafie się uśmiachać z tym, bo każdy się zawsze nie mnie patrzy. w sumie orginalność jedyna ze szkoł mam aparat.
zakrecona_malolata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 18:48   #484
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zakrecona_malolata Pokaż wiadomość
mam pytanie co ile zmieniacie gumki? aparat mam już ponad 2 lata z przerwami. pisałam kiedyś o tym, że ortodontka zdjęła mi wcześniej i dwójka zaczęła się cofać. i musiała mi znowu założyć, ale na jej koszt. ale mniejsza z tym. wcześniej to orto zmieniała mi gumki co wizyte [czyli co miesiąc], nie dziwie się, jak sobie liczyła 5 złoty od gumki. teraz nosze już przeszło 5 miesięcy, nic mi nie zmienia tych gumek, a już takie wyblakłe są i nie ładne. no i chce się upomnieć, czy mi je zmieni. jade na obóz za tydzień i boje się żeby przypadkiem mi jakaś nie pękła z tego przemęczenia. nie wiem, czy to wypada. ale co tam. i tak w poniedziałek ide. pozdrowienia dla wszystkich aparatek ) trudno mi było się przyzwyczaić, chociaż już długo nosze. nie potrafie się uśmiachać z tym, bo każdy się zawsze nie mnie patrzy. w sumie orginalność jedyna ze szkoł mam aparat.
Ja mam gumki zmieniane na każdej wizycie, ale nie jest to regułą, można co 2 miesiące, ale 5 bez zmiany gumek to moim zdaniem jest coś nie tak. Upomnij się.
Jeżeli orto przez tyle czasu nie wymienia Ci ligaturek, to co ona robi na wizycie?
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 19:24   #485
zakrecona_malolata
Przyczajenie

w sumie to nic. moja wizyta trwa najwyżej 5 minut. wchodze ona sprawdza czy wszystko okej, dla niej to wszytsko jest w porządku. dopiero jak się upominam, że to jest cofnięte itd. to niby coś robi. ale w poniedziałek się upomne. dziękuje bardzo )
zakrecona_malolata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 19:35   #486
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakrecona_malolata Pokaż wiadomość
w sumie to nic. moja wizyta trwa najwyżej 5 minut. wchodze ona sprawdza czy wszystko okej, dla niej to wszytsko jest w porządku. dopiero jak się upominam, że to jest cofnięte itd. to niby coś robi. ale w poniedziałek się upomne. dziękuje bardzo )
czy z tą Twoją orto aby na pewno jest wszystko dobrze?? zacznij z nią gadać. dość ostro
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 20:39   #487
Maricken
Zadomowienie

Ja bym się chyba zaczęła nerwić na taką orto...dziwna kobieta Żebyś Ty się upominała o coś, że coś jest krzywe czy cofnięte to już szczyt. Dobrze, że to zauważasz bo kto inny kto takich rzeczy nie widzi to by na takim leczeniu nie skorzystał...
A tak z innej beczki to Wam powiem że dwójka mi się rusza, ale uprzedzali mnie że tak będzie :P I plus tego jest taki, że nie jem ciastek bo nie mogę ich dobrze pogryźć - z jednej strony gojące się dziąsło po wyrwaniu piątki a z drugiej ta dwójka (jak w nią uderzę zębem dolnym przypadkiem to normalnie oczy zamykam :P). Ale cieszę się z tego, bo wiem że coś się dzieje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-28, 20:53   #488
kasiek87
Kokon pro

hola hola dziewczeta ;] nie zawsze mozna zmieniac gumki i nie zawsze trzeba ;] ja np. nie moge miec zmienionych poraz kolejny bo wtedy bylby za duzy nacisk i moglby zeby zamiast sie minimalnie przesunac (bo tylko tyci tyci im brakuje) to przesunac sie za mocno i bylaby kupa doslownie mowiac, ostatnio orto mi to tlumaczyla jak zapytalam czemu nie zmienila mi gumek
a pozniej gadalam tez z Sis i mi przypomniala, ze ona pod koniec tez nie miala czestych zmian ;] a cale opakowanie gumek kosztuje jakies 2 zl znaczy caly ten jeden taki sisior co ona bierze odrywa z tego gumeczki ;] mozna dostac w sklepach stomatologicznych ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 21:07   #489
Maricken
Zadomowienie

Kasiek, ok zgodzę się z tym, że mogą być powody, dla których nie zmienia się gumek - ale nie wydaje Ci się dziwne, że to pacjent zwraca uwagę na to że wg niego coś jest nie na miejscu - i tu nie chodzi o to, że orto jest świadomy tego - tak wynika z posta bo dopiero po zwróceniu uwagi coś robi...to mnie najbardziej irytuje właśnie. Ortodontów jest cały stos a kasę się płaci niezłą, więc dlaczego mamy być traktowane w ten sposób...Mój orto (a właściwie moi orto - bo pracują razem, raz jeden raz drugi mnie przyjmuje ale zawsze oglądają obaj) zawsze wszystko na lewą stronę oglądają - ale znowu ja oszołom nie poprosiłam o kolorowe gumki :P I znów mam srebrne Ale srebrne jakoś nie sprawiają wg mnie że aparat wygląda ciężko
Stary 2007-07-28, 21:07   #490
Relyah
Raczkowanie

Katka_Krk
Jestem bardzo zainteresowana aparatem, którego foto masz w linku w opisie... Wogóle się na tym nie znam... aczkolwiek jestem przekonana, że chcę właśnie taki, jaki Ty masz... czyli z tymi tam.. cermicznymi (?) yyy.. czymśtam.. Po prostu ma być biały
Tematy na forum są dla mnie nie do ogarnięcią, więc jeśli sie powtarzam to przepraszam i proszę Cię o pare słów na temat tego aparaciku. Jak się czujesz z nim, czy ludzie go zauważają... jaka jest różnica cenowa pomiędzy tym, a tym 'normalnym'.. I czy u każdego ortodonty można taki 'zamontować' ? Całe zycie się wybieram na prostowanie ząbków, ale w końcu jestem tak zdeterminowana, że mam zamiar to załatwić jeszcze w tym roku.

Jakiekolwiek info na ten temat będzie mnie bardzo cieszyć, gdyż jestem w tej sprawie kompletnym laikiem

Pozdrawiam.
Relyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 21:08   #491
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
hola hola dziewczeta ;] nie zawsze mozna zmieniac gumki i nie zawsze trzeba ;] ja np. nie moge miec zmienionych poraz kolejny bo wtedy bylby za duzy nacisk i moglby zeby zamiast sie minimalnie przesunac (bo tylko tyci tyci im brakuje) to przesunac sie za mocno i bylaby kupa doslownie mowiac, ostatnio orto mi to tlumaczyla jak zapytalam czemu nie zmienila mi gumek
a pozniej gadalam tez z Sis i mi przypomniala, ze ona pod koniec tez nie miala czestych zmian ;] a cale opakowanie gumek kosztuje jakies 2 zl znaczy caly ten jeden taki sisior co ona bierze odrywa z tego gumeczki ;] mozna dostac w sklepach stomatologicznych ;]
to ciekawam po ile stoją zameczki i łuki pytacie swoją orto o wszystko bez krępacji?? bo ja jakoś nie umiem jak ta jej atystentka się kręci... brrr!! ona mnie niesamowicie krępuje a teraz mam chyba z 5 pytań i nie wiem w który moment wizyty je wpleść. cały czas martwię się tym, że wyciągałam wyciągi
Stary 2007-07-28, 21:21   #492
Relyah
Raczkowanie

hahahaha, o czym Wy mówicie ? zameczki ??? łuki?? wyciągi ? :|
Chyba zacznę się bać.
Relyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-28, 21:32   #493
Maricken
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Relyah Pokaż wiadomość
Chyba zacznę się bać.
Nie ma się czego bać, miliony przez to przechodziły
zamki - to jest to co się nalepia na zęby - właśnie one mogą być ceramiczne lub metalowe lub z innego materiału
łuki - to te druty które biegną przez zamki
wyciągi - gumki jak recepturki łączące dolną i górną szczękę służą do korekcji niektórych wad zgryzu
I są jeszcze ligaturki=gumki - to co jest czasem kolorowe w aparacie, znajdują się na zamkach - trzymają ten drut
Stary 2007-07-28, 21:32   #494
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba zacznę się bać.
zameczki : to to coś to masz na zębach
łuki: to takie druciki które łączą zameczki
wyciągi: to takie gumki którymi łączysz łuk dolny z łukiem górnym (pierwsza strona wątku)

kumpela twierdzi, że koszt aparatu "na sucho" to 450 zeta (tak wiem. robocizna i tym podobne) ale ludzka ciekawość - zrozumcie
Stary 2007-07-29, 09:24   #495
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

to może dodam fotki ... pierwsze po 3 tyg noszenia aparatu, drugie po 7 miesiącach
http://img244.imageshack.us/my.php?image=3tygew5.jpg
http://img209.imageshack.us/my.php?i...oto0006pu0.jpg
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 13:04   #496
szkrobol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
proszę bardzo

http://www.public.iastate.edu/~lora/braces_decision.html

cichy_podmuch_wiatru ja na dole mam poprzekręcane dwójki na początku mój dolny łuk wyglądał mniej więcej tak: |_| , innymi słowy miałam kwadratowy łuk (hahaha jak jakiś terminator ).
Jee mam podobne ustawienie zębolów jak sie popatrze do lustra od dołu czyli takie |_| tylko ze ja mam zas górny łuk w takim ułozeniu-dolny raczej nie heh, ale jeszcze z poltora miesiaca i stane oko w oko z orto jeeaaa wkoncu:P

P.s dzieki za tą stronke
szkrobol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 14:55   #497
pamparam
Przyczajenie

hej czy jest tu moze ktos z Tarnowa kto chodzi do Toboły albo Mikos? Potrzebuje pilnie nr tel. do ich gabinetu
pamparam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 21:05   #498
Gabryysia
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Witam wszystkich Ja na mój kaganiec zdecydowałam się ponad 4 lata temu, ale nie miałam funduszy. Od 9 miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką owej ozdoby i bardzo się z tego cieszę. Żadnych ząbków się nie pozbyłam, narazie mam tylko górny łuk, ale za jakieś 2-3 miesiące chce założyć również na dół. No i kolorowe gumeczki mam. Może któraś z was również posiada kolorowe? Jeśli tak to jakie kombinacje kolorystyczne, albo co chciałybyście wypróbować?
Gabryysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-29, 23:00   #499
bess
Zakorzenienie

[quote=Crystalll;4864869]
Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Alez my będziemy wszystkie piękne

ha ! no pewnie wszystkie bedziemy mialy zabki proste jak gwiazdki
buziaczki wizazanki-gwiazdeczki (aparatki ):cmo k:
Crystall na zdjeciu masz idealnie proste zeby ,po co ci aparat???Nie przeszkadza to w karierze???jak bedziesz musiala sie usmiechac do zdjec??
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 07:37   #500
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gabryysia Pokaż wiadomość
Witam wszystkich Ja na mój kaganiec zdecydowałam się ponad 4 lata temu, ale nie miałam funduszy. Od 9 miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką owej ozdoby i bardzo się z tego cieszę. Żadnych ząbków się nie pozbyłam, narazie mam tylko górny łuk, ale za jakieś 2-3 miesiące chce założyć również na dół. No i kolorowe gumeczki mam. Może któraś z was również posiada kolorowe? Jeśli tak to jakie kombinacje kolorystyczne, albo co chciałybyście wypróbować?
witam wszystkich

ja mam kolorowe gumeczki - obecnie zielonkawe-zdjecie kilka stron wczesniej a ty jaki kolorek masz?

pozdrawiam wszystkich

aha zaczelam juz grysc ale i tak mnie zabki pobolewaja
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 11:30   #501
Gabryysia

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
witam wszystkich

ja mam kolorowe gumeczki - obecnie zielonkawe-zdjecie kilka stron wczesniej a ty jaki kolorek masz?

pozdrawiam wszystkich

aha zaczelam juz grysc ale i tak mnie zabki pobolewaja
Ja miała turkusowe, a teraz mam złote, bo we wrześniu idę na wesele i musi mi do sukienki pasować . Co do gryzienia to ja się zdecydowałam bardzo późno, bo po ponad pół roku, a teraz zapominam, że nie moge wszystkiego gryźć
Stary 2007-07-30, 13:49   #502
a.gatka
Przyczajenie

GG do a.gatka

Witam wszystkich!
niedawno miałam 8nastke i uciułałam troszke pieniędzy.. postanowiłam zainwestowac w siebie i sprawic sobie aparacik. Czy któraś/yś z Was zna może dobrego ortodontę z bydgoszczy?? i chciałbym wiedziec ile takie leczenia trwa? w moim przypadku to chyba troche potrwa, bo ząbki mam dosyc mocno powykrzywiane..i jeszcze jedno-ile trwa założenie aparatu i kiedy(licząc od pierwszej wizyty u orto) zaczną mi go wogole zakładac?
ale imiona tych nigdy nie zaginą.
Niech powie, że żyłem w czasach Hektora
poskramiającego konie.
Niech powie, że żyłem
w czasach Achillesa."
W. Peterson "Troja"
a.gatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 13:54   #503
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Djancia sie pochytrzyła na krajową brzoskwinke, taka chrupiącą i się Djanci odkleil zamek na 1 no i Djancia chwycila za telefon i uslyszala w automatycznej sekretarce ze w lipcu gabinet zamkniety a w sierpniu od 13 pracuje normalnie moze schizuje, ale czuje jak mi sie napiecie na luku zmienilo a tu jeszcze conajmniej 2 tygodnie z odklejonym zamkiem a w srode wyrywam obydwie 5.... to za kare ze moglam wszystko jesc bez problemow
ale sie zestresowalam

edit: I tak sobie mysle ze przez te 2 tygodnie wroci mi szpara miedzy 1 i ze cale to leczenie sie cofnie

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy

Edytowane przez Djana
Czas edycji: 2007-07-30 o 14:20
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 15:36   #504
Maricken
Zadomowienie

Djana, ja bym poszukała jakiegoś innego orto - może Ci przyklei zamek...
Ja dziś pojechałam do swojego bo mnie drucik drapał i chciałam żeby mi go przycięli bo mnie nerwił. No i oczywiście drucik przycięty na ostatni zamek nowa ligaturka wszystko ok - nic nie drapie. Stoję sobie na przystanku i myślę - a zobaczę jak teraz wygląda - a tu ta ostatnia ligaturka kremowa :P A wszystkie mam srebrne hehe :P No ale mi to aż tak bardzo nie przeszkadza a będę miała okazję przetestować odbarwianie się na tej jednej :P
Stary 2007-07-30, 16:35   #505
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Katka_Krk
Jestem bardzo zainteresowana aparatem, którego foto masz w linku w opisie... Wogóle się na tym nie znam... aczkolwiek jestem przekonana, że chcę właśnie taki, jaki Ty masz... czyli z tymi tam.. cermicznymi (?) yyy.. czymśtam.. Po prostu ma być biały
Tematy na forum są dla mnie nie do ogarnięcią, więc jeśli sie powtarzam to przepraszam i proszę Cię o pare słów na temat tego aparaciku. Jak się czujesz z nim, czy ludzie go zauważają... jaka jest różnica cenowa pomiędzy tym, a tym 'normalnym'.. I czy u każdego ortodonty można taki 'zamontować' ? Całe zycie się wybieram na prostowanie ząbków, ale w końcu jestem tak zdeterminowana, że mam zamiar to załatwić jeszcze w tym roku.

Jakiekolwiek info na ten temat będzie mnie bardzo cieszyć, gdyż jestem w tej sprawie kompletnym laikiem

Pozdrawiam.
Ceramiczny ceramiczny
Co do tego aparatu to zauwazaja ludzie oczywiscie ale im sie podoba
JA za swój płaciłam za jeden łuk 2500 zł. a czy wkazdym gabinecie mozna taki załozyc to nie wiem? - trzeba pytac poszczegolnych orto.

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
nie masz już w ogóle gumeczek? a czym jest łuk podniebny?
a ten stripping co ma na celu?

rany ile tych metod w ortodoncji
Ja nie mam wogóle gumek ale zmiast nich mam metalowe ligatury- robią to samo co gumki tyle ze z mocniejsza siłą.
Łuk podniebienny ma za zadanie poszerzyc troszke łuk chyba.

A stripping to to co napisała Maricken.
Bardzo nieprzyjemne uczucie :/

Pobolały mnie zęby 2 dni i sie skonczyło ale to dobrze

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 16:45   #506
kasiek87
Kokon pro

oj dawno mi sie pisac nie chcialo mnie dzis zeby jeszcze troszke bola ale tylko gdy mocno zagryze ;] ogolnie to mam juz dosc tego zlomu niby nie przeszkadza i fajnie wszystko, ale wolalbym sie go juz pozbyc ;/ chrumcik jeszcze czeka mnie kosmiczny wydatek 4400 zl na studia bo zabraklo mi dokladnie 3 punktow zeby dostac sie na dzienne ogolnie to szkoda gadac ;/ Djana zadzwon do innego orto bez problemu powinien przykleic ci zamek;] bo jak nie bedzie sie ukladal jak tzreba to inaczej sie rozklada sila na zebie i moze go przekrzywic, wiec nie zwlekaj lepiej z tym

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 17:15   #507
tulipek
Raczkowanie

a jak dlugo Was obcieral aparat ? bo ja juz mam aparacik prawie dwa miesiace i mnie ciagle obciera, caly czas musze przyklejac silikonowe gumki. Na jedna noc nie nakleje i z rana mam wszytsko obtarte od srodka, a moj ortodonta sie zdziwil bo mowi ze do tygodnia zazwyczaj sie skora przyzwyczaja...
tulipek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-30, 17:59   #508
Maricken
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tulipek Pokaż wiadomość
a jak dlugo Was obcieral aparat ? bo ja juz mam aparacik prawie dwa miesiace i mnie ciagle obciera, caly czas musze przyklejac silikonowe gumki. Na jedna noc nie nakleje i z rana mam wszytsko obtarte od srodka, a moj ortodonta sie zdziwil bo mowi ze do tygodnia zazwyczaj sie skora przyzwyczaja...
U mnie czas przyzwyczajania się buzi do nowego elementu (bo mi dokładają po kilka zamków) to jest trzy dni i potem nic nie czuję. Ale może Ty masz wrażliwszą śluzówkę - polecam sachol i hasco sept - płukanka (tańszy odpowiednik Tantum Verde).
Stary 2007-07-31, 07:55   #509
zlosnica85
Raczkowanie

kasiek ja za semestr w swojej nowej szkole płacę prawie 6 tysiaków
czyli w sumie wydam prawie 20 tysięcy na magistra doliczyć do tego aparat i te wszystkie koszty. Ło matko jedyna zbankrutuję
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-31, 09:23   #510
Gabryysia

Cytat:
Napisane przez a.gatka Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
niedawno miałam 8nastke i uciułałam troszke pieniędzy.. postanowiłam zainwestowac w siebie i sprawic sobie aparacik. Czy któraś/yś z Was zna może dobrego ortodontę z bydgoszczy?? i chciałbym wiedziec ile takie leczenia trwa? w moim przypadku to chyba troche potrwa, bo ząbki mam dosyc mocno powykrzywiane..i jeszcze jedno-ile trwa założenie aparatu i kiedy(licząc od pierwszej wizyty u orto) zaczną mi go wogole zakładac?
Witam
Leczenie trwa przeważnie ok. 2 lat (może ciut mniej, może ciut więcej), najpierw musisz zrobić zdjęcie szczęki , później ortodontka robi ci wycisk, następnie zakłada ci gumki (trochę boli ich noszenie) ale tylko na dwa, trzy dni, no i aparat. Nie pamiętam ile dokładnie to trwa, bo ja miałam malą przerwę przy zakładaniu aparatu.
Powodzenia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości