|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
|
|
#482 |
|
Wtajemniczenie
|
Też czytam M jak Mama. ale jeszcze nie mam sierpniowego
![]() fajna gazetka. Moja siostra mówi, że nie mogłaby tego czytać bo ciągle by sie dołowała, a ja wolę być uświadomiona. |
|
|
|
#483 |
|
Zadomowienie
|
hejka
przytulalam z sie z mezem w okolicy dni plodnych (to bylo w zeszly piatek i sobote), od tego czasu pobolewa mnie brzus, dzis rano mierzylam temp. pod pacha 36,9 st oraz w pochwie 37,2 st, nie mam zadnych objawow oprocz pobolewania brzusia, jesli to w ogole moze byc jakis objaw, no i temp, choc nie wiem czy ona moze wskazywac na ciaze, @ mialam 6.07 wiec testowac bede dopiero ok 6.08, jesli oczywiscie @ nie przyjdzoie, strasznie sie stresuje i nie moge se juz doczekac, myslicie ze ta temp moze swiadczyc o ciazy? dziwi mnie tylko ze nie mam objawow, ale w sumie to dopiero tydz jesli w ogole, wiec chyba za wczesnie zeby cokowliek poczuc...echhh
|
#484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#485 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co testu to faktycznie lepiej zrobic po terminie spodziewanej @? czytalam ze teraz testy wykrywaja nawet 2-dniowa ciaze, to po co czekac?
|
|
#486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warto czekać. Po pierwsze ciąża może się zagnieździć nawet po 9 dniach od owulacji, dlatego niektórym dziewczynom wychodzi jedna kreska nawet w dniu planowanej @, mimo że są w ciąży. Testy wykrywają zwykle stężenie hcg powyżej 25 (niektóre od 10), a hcg zaczyna przyrastać PO ZAGNIEŻDŻENIU. Po drugie warto czekać do dnia @, bo czasem zdarza się tak, że wcześniej test wyjdzie pozytywny, a mimo to miesiączka przyjdzie w terminie. Takie naturalne poronienie nazywa się ciążą biochemiczną. Co do objawów ciążowych związanych z temperaturą ciała, to podwyższona temp. niekoniecznie musi świadczyć o ciąży. Temp. zawsze wzrasta po owulacji i tylko jeśli mierzymy cały cykl (i zgodnie z zasadami, tj. przed wstaniem z łóżka, wcześnie rano o jednej porze, w tym samym miejscu - najlepiej w pochwie, tym samym termometrem) możemy z niej coś wnioskować - są ciąże przy temp. 36,6 w dniu @, a są takie gdzie temp. to 37,4. Każda kobieta jest inna, ale zwykle faza lutealna (od skoku temp. po owulacji do miesiączki) to ok. 11-15 dni. Jeśli więc mierzymy temp. i jest ona dość stabilna na wysokim poziomie przez jakieś 14 dni, to możemy spróbować testowania. Mam nadzieję, że masz nosa i za jakiś tydzień obwieścisz tu dobrą nowinę. |
|
|
|
|
#487 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#488 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co jedne zejdą, to nowe wychodzą.... przecieram skórę chusteczkami antybakteryjnymi i tyle.... ktos mi powiedział, że to hormony i że mam nic nie brać, że to samo przejdzie... Cytat:
mój wyszedł pozytywny, tydzień po owulacji , leciutko, bo leciutko, ale wyszedł...Ewccik trzymamy kciuki Musi byc dobrze i daj znac, jak się czujesz.Dziewczyny, co bierzecie, jak Was głowa boli???? Strasznie mnie głowa i kark bolą drugi tydzień.... aha i w poniedziałek idę do lekarza
|
|
|
#489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśłi boli Cię głowa i kark to możeby byc od kręgosłupa i może Ci pomóc masaż i nastawienie kręgosłupa szyjnego, mnie pomaga, na jakiś czas. |
|
|
|
|
#490 |
|
Wtajemniczenie
|
Spróbuje przetrzymać jakoś do jutra, na razie smaruję maścią rozgrzewającą.... na jakiś czas pomaga....
Wczoraj koleżanka z pracy powiedziała mi, że muszę pić dużo Guinnessa ????!!!!!! Podobno zalecają bardzo kobietom w ciąży, bo zawiera dużo żelaza ![]() ![]() aha i jak karmisz piersią i masz problemy z mlekiem, to też musisz pić dużo Guinnessa .... też pomaga ![]() ![]() normalnie jak nasza bawarka
|
|
#491 |
|
Zadomowienie
|
Mi polska ginekolog przez telefon i angielski GP powiedzieli ze w pierwszym trymestrze najlepiej nic nie brac na bol, probowac przetrzymac, a pozniej mozna brac paracetamol... W ogole ja raz na bole podbrzusza wzielam nospe, to mi potem lekarze i rodzina i kolezanki truli ze nie powinnam, tylko herbata i termofor, a tu czytam ze lekarze przepisuja ciezarnym na bol nospe, to chociaz mnie to uspokoilo... ech a i tak jak jeszcze nie wiedzialam ze to ciaza tylko myslalam ze na okres mi sie zbiera to wzielam dwa ibupromy
zycieA tobie Judy z calych sil zycze zeby wszystkie bole natychmiastowo samoistnie ustapily! Pozdro dla wszystkich |
|
|
|
#492 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
WITAM dziewczyny nie uwierzycie, jade po pracy a koncze o 14 zawieśc moja koleżanke z pracy na porodówkę...
![]() Jaks sie czujecie bo ja mam straszne bulgotanie w brzuchu wiecznie nuby głodna i odbija mi sie jak dziecku i siusiam co 30 minut i spac chce!!!
|
|
#494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozna wziac apap - nie jest szkodliwy |
|
|
|
|
#495 |
|
Wtajemniczenie
|
Niestety u mnie apapu nie dostanę
ale chyba zwykły paracetamol tak, jutro zapytam lekarza i zajdę od razu do apteki ![]() Madziwnia z tym sikaniem, to fakt lekka przesada ja też latam bardzo często no i cały czas pić mi się chce, ja na kacu, czy coś....
|
|
#496 |
|
Raczkowanie
|
a ty ten termofor to na brzuch? Bo z tego co wiem to na brzuch nie mozna podobno..
![]() Tak czytam o tych waszych bólach i łączę się duchowo bo ja mam straszne bóle głowy...koszmar...aż mnie mdli od tego i dwa razy prawie straciłam przytomność...zaparłam się że bez leków dam radę - tylko chłodne okłady na głowę i uciskanie takich trzech punktów nad nosem (no wiem że to dziwnie brzmi, ale u mnie zawsze działało ). Trzymajcie się dzielnie ciężarówki |
|
|
|
#497 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi sie tez wydaje ze takie mocne ogrzewanie brzucha to nie jest dobry pomysl, ale pomaga mi polozyc sie na brzuchu i rece polozyc tam gdzie boli... a tak w ogole to nie boli mnie czesto... |
|
|
|
|
#498 |
|
Zadomowienie
|
Oczywiscie polozyc sie na plecach, na brzuchu juz nie bardzo moge lezec...
|
|
|
|
#499 |
|
Wtajemniczenie
|
:d
|
|
#500 |
|
Zakorzenienie
|
witam dziewczyny
za niedługo zmykam na badania (oddać krew) mam nadzieję że załatwię to dziś, nie robiłam badań od dawna i nie wiem czy są kolejki czy nie. No okaże się. Troszkę się denerwuję, ale to ostatnio u mnie norma hehe. Miłego dnia życzę
|
#501 |
|
Raczkowanie
|
Długo tu nie zaglądałam. Dziś zaczynam 8 tydzień. U lekarza pierwszy raz byłam w 6t4d i nie było widać nawet pęcherzyka. Dwa tygodnie później już widać maleńką fasolkę. Jestem bardzo szczęśliwa, dostałam skierowanie na badanie a za 3 tygodnie założą mi kartę a chodzę do normalnej przychodni NFZ
|
|
|
|
#502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czy wy też macie taki wydęty brzuch? Przeciez nic nie powinno byc jeszcze widać... czy to macica się tak szybko rozwija? |
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
ja oddałam krew i wyniki będą jutro po 9.00. Nie było źle, czekałam na swoją kolej chyba 5 minut.
Oj ale będę się nudziła w tym tygodniu
|
|
#504 |
|
Zadomowienie
|
zanka powodzenia w tych kolejkach!
A ja mam takie pytanie, co sadzicie, albo wiecie o podrozowaniu w ciazy? chodzi mi o latanie samolotami albo dlugie jechanie samochodem? Moi rodzice odwiedzaja nas za 1,5 tygodnia i mam wykupiony juz bilet zeby po nich poleciec rano, potem pare godzin w wawie i lot z powrotem. A na wrzesien mamy wykupione wakacje w Chorwacji i lecimy do Wiednia (znowu dwa loty bo taniej bylo tak kupic) a potem z wiednia samochodem... nie wiecie czy sa jakies powazne przeciwskazania dla takiego podrozowania? Oprocz tego ze jak mi bedzie niedobrze przez ciaze to mi te loty na pewno nie pomoga.... ech czlowiek planuje dzidzie ale zycia nie zawiesza... z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam i zycze zeby u was nie bylo tak goraco jak jest dzis u mnie... |
|
|
|
#505 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kuzynka latała w pierwszym trymestrze i póżniej około 6mc (ale wtedy czepiali się o zaświadczenie od lekarza który to miesiąc). Koleżanka jechała do Polski samochodem już w całkiem zaawansowanej ciąży - ja byłam w lekkim szoku , ale ona twierdzi że było spoko - zrobili dłuższą przerwę w Niemczech, więc dłużej im zeszło. Chyba jak ciąża przebiega prawidłowo to nie ma przeciwwskazań do podróżowania
|
|
|
|
|
#506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#507 |
|
Wtajemniczenie
|
emzeta duzo czytałam na temat podróżowania w ciąży, ponieważ sama lecę na 7 dni w ten czwartek. mówi się, że najbezpieczniejszy okres na podróżowanie to 2 trymestr ciąży, w pierwszym dużo poronień, a w trzecim przedwczesne porody.
Znam dziewczynę, która z gór pojechała nad morze i poroniła, a czytałam w internecie o takich, którzy wyjeżdżali do ciepłych krajów i nic im sie nie działo. Zgubna może być właśni duża różnica klimatyczna, wysokie temperatury i piekące słońce. Nie wolno sie opalać i pić alkoholu - a z tym właśnie zawsze kojarzyły mi sie wakacje: plaża, kawiarenka, winko ![]() My nasz urlop planowaliśmy w lutym więc lecimy, mimo istniejących zagrożeń. Będę się smarować UV 30 i siedziec pod parasolem
|
|
|
|
#508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poczekam, wytrzymam jeszcze tydz ale wydaje mi sie ze jednak nic z tego nie bedzie, bo brzus mnie juz nie pobolewa no ale zobaczymy...
|
|
#509 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki za odpowiedzi, no ja mysle tez nie rezygnowac z wakacji, oczywiscie te beda bez alkoholu a opalac sie i tak nie lubie wiec moge siedziec pod parasolem albo jeszcze lepiej w basenie
![]() A jeszcze jedno wakacyjne pytanie - jecie lody? mozna w ciazy? jakos nigdzie sie nie spotkalam zeby nie jesc, ale w koncu lody to mozliwa salmonella... a u nas taak goraco! |
|
|
|
#510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ej no dziewczęta nie popadajmy w skrajności.... ![]() ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.

93...83...73...70...
65...63

zycie