|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
zosik - super nabytki.. Klasyka ..
Maggic93 - piękny ten biały.. A o listki się nie martw.. Dolne opadają i to normalne.. Bedzie dobrze adela17 - rewelacja.. Ten pierwszy jak hawajski okaz.. Cudowności.. Napisz mi tylko jak wstawiasz te zdjęcia żeby były takie duże.. zazdrosnica0 - slicznosci !!Laciaty super ! A ten nowy zakup to podobny do mojego ostatniego.. No i pisze do Was dziewczyny, bo zrozumiecie mnie najlepiej.. Zgrzeszyłam.. Przyznaje.. Ale niektóre grzechy to czysta przejezdność.. Kupiłam ósmego.. Jutro zrobię zdjęcia i wstawię.. Pojechałam się do sklepu ogrodniczego tez ze storczykami, takiego dużego, wypiłam kawkę zjadłam ciastko i z moim TZ poszliśmy na "polowanie".. Cudowne były.. Przyglądałam się Vandom no i muszę przyznać ze przecenione były bardzo poniszczone, nie wiem czy coś by z nich było, wiec znowu nie wzięłam.. ![]() Oglądałam takie bardzo, bardzo ciemne bordo - falki.. Wszystko byłoby ok, ale tym kwiatów był taki bardzo jasny i nieładnie kontrastował w przodem.. Nie podobało mi się to.. ![]() Przykleiłam się natomiast do filmu instruktażowego i było akurat pokazane jak facet przesadzał storczyka.. Wiec on sam odrywał te dolne, kiepskie i wątłe liście.. Obciął korzenie zniszczone i nawet nie zgadniecie co dalej.. Nadpalił te obcięte końcówki zapalniczka, tak przez trzy sekundy ( te co my robimy cynamonem) .. SZOK !! ![]() A na koniec, jak by tego było mało, na dno donicy ( czarnej plastykowej) wrzucił takie wielkie kawały styropianu !! Tak na dno, miedzy korzenie.. Ale one zajęły prawie 1/3 doniczki !! Później podłoże.. Kazał nie podlewać przez 24 godziny i nawozić raz na miesiąc.. Ja w końcu wybrałam takiego gładkiego , w kolorze ciemnego różu biskupiego z bordowymi pakami, mam taka doniczkę i tyl kwiatka jest tez ciemny, i kwiaty ma większe od tamtego bordo, dlatego bardziej mi się podobał.. Teraz mam pytanie.. Pomyślałyście może o tym czy można byłoby wsadzić np dwa storczyki do jednej donicy.. ?? Robić takie kompozycje.. ?? Nigdzie czegoś takiego nie widziałam..
Edytowane przez Berlinka Czas edycji: 2009-02-04 o 17:50 |
|
|
|
#482 | ||
|
Raczkowanie
|
Witajcie kochane, dziś byłam w Castoramie sprzedają ładne kolory storczyków 2 pędowych za 26,50- u mnie niestety były w kiepskim stanie i bałam się jeszcze narażać je na mróz.
Do Castoramy wybrałam się w celu zakupienia tej odzywki, która prezentowała zazdrośnica, niestety nie było L w zamian za to kupiłam sobie cos takiego ![]() ![]() ![]() Czy któraś z was stosowała ten preparat? Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#483 |
|
Raczkowanie
|
Miałam takie pomysł wcześniej a dzisiaj przy moim nowym nabytku była taka karteczka.. No i tym bardziej się zaczęłam zastanawiać.. Co mylicie ??
Edytowane przez Berlinka Czas edycji: 2009-02-04 o 18:01 |
|
|
|
#484 |
|
BAN stały
|
a ja widziałam
tak się robi u mnie w kwiaciarni pani miała taką kompozycję ( a ona ma talent i robi prze3cudne bukiety i różne ozdoby , BOSKIE) tam były 3 storczyki jakieś zielone kwiatki jeszcze i z brokacikiem tyci i nie pamiętam co i koztowało 145 zł i nie stać mnie było zresztą nie mam tyle miejsca zeby taką duuuużą tacę postawić gdzieś ![]() a ja zrobiłam sesjone z moimi dwoma wczorajszymi nabytkami kocham je jak nie wiem juz dawno się tak z nowego nie cieszyłam jak z nich Pierwszy ma nazwę PINK PANTER (serio na doniczce tak było) to taka juz zostanie rózowa panterka a drugi to tęczowy też boski
|
|
|
|
#485 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
dobry jest ja do kazdego podlewania stosuję go i na 1,5 l butelkę wody wlewam połowę tej góry od zakrętki ![]() Co do książek to ja też się po mojej spodziewałam czegoś innego ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#486 |
|
Zakorzenienie
|
glizdko, jakie cuda!
|
#487 |
|
BAN stały
|
a tutaj sesjona z moim biało-różowym z leklerka za 15,99
z poniedziałku ![]() on taki biały jest a płatki bliżej środka mają taki delikatny odcień różu fajny jest ale pewnie niedługo przekwitnie... ma takie cienki płateczki więć daję mu jeszcze z tydzień
|
|
|
|
#488 |
|
BAN stały
|
ten panterkowy tylko jeden był
no to jak sesjone to sesjone te już pokazywałam ale zrobiłam ładniejsze zdjęcia to wstawiam dwa białe są na pierwszych dwuch zdjęciach jeden... i na następnych dwuch drugi nie są takie same... chociaż misio myślał ze są i trzeci to nabytki z castoramy chyba z piątku lub soboty... nie pamiętam
|
|
|
|
#489 |
|
Raczkowanie
|
gwizdko - edytowałam i karteczka już jest ..
A kwiatki REWELACJA ... !
Edytowane przez Berlinka Czas edycji: 2009-02-04 o 18:25 |
|
|
|
#490 |
|
Raczkowanie
|
kurcze dziewczyny ale sie rozpisałyście,
a ja mam pytanie odnośnie ASAHI, dorwałam je dziś w castoramie i chciała bym sie dowiedziec czy macie jakies doświadczenie z tym specyfikiem ;> i nie wiem jeszcze czy spryskiwać całą roslinke z korzeniami (biedaki znów wyciągac z doniczek :|) czy starczy jak spryskam liście |
|
|
|
#491 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
no widzu karteczku fajna znaczy ten kwiatek na niej na karteczce ![]() Cytat:
i jeszcze bravo i topsin bo mam grzyby i różne rzeczy na storcach i pamiętam ze w poprzedniaj części dziewczątki pisały o tym później poszukam
|
||
|
|
|
#492 |
|
Rozeznanie
|
ja słyszałam że Asahi jest dobre i potrafi postawić na nogi storczyka, ale sama nie testowałam
mam też tę odżywkę dzis się moje w niej kąpią ![]() platynko żaden z moich in vitro nie przeżyło ![]() a sabotek ma się dobrze
|
|
#493 |
|
Raczkowanie
|
ja jutro bede eksperymentować z tym asahi
sie zobaczy czy to im pomorze glizdka hehe zobaczymy ale u mnie LM (świerzo otwoerzone) nawet nie słyszeli o Nim, dziwne.. dobrze ze mam wiele marketów
|
|
|
|
#494 |
|
Raczkowanie
|
no wlasnie.. glizdko - gwizdko , wszystko przez roztrzepanie..
|
|
|
|
#495 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#496 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczęta moje dziecko (nie z korzonkiem i kwiatkami) jest na obozie sportowym 50km od domu no i suwak w kurtce mu trzasł i muszę zawieźć mu jutro drugą a u nas śniegu nawaliło że hoho. Jakaś nagroda mi się należy oprócz tej że moja zimorośl zobaczę prawda?
Toteż zajadę do OBI i z gołymi ręcyma nie wyjdę o nie nie...... hihihhi Trzymajcie kciuki za udane zakupki Dziewczyny kocham to forum ze względu na Was i Waszych cudnych podopiecznych!!!!! Wszystkie wystawione kwiatki zasługują na miano NAJ ! PO PROSTU SIĘ ROZLEWAM JAK NA NIE PATRZĘ Gratuluje udanych zakupów! Edytowane przez storczykomaniaczka Czas edycji: 2009-02-04 o 20:14 |
|
|
|
#497 |
|
Wtajemniczenie
|
glizdka, piękne po prostu boskie!
|
|
|
|
#498 |
|
Zakorzenienie
|
Glizdko ten bialy sliczny, tez o takiego sie pokusilam ale teraz juz sobie odpoczywa a drugi - z soboty - jest rozmiaru mega - ped kwiatowy prawie metr dlugosci, od pierwszego wejrzenia byl moj
No i moj weteran, na ktorym sie uczylam, obecnie ma tylko 3 kwiatki bo moj kocurek zjadl czubek pedu kwiatowego hihi |
|
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
Chcialam jeszcze pokazac mojego najgrozniejszego storczykowego konkurenta do parapetow okiennych - Alfreda - z ktorym niestety kazdy kwiatek przegrywa, w najgorszym wypadku bedac podgryzionym
Za Alfredem, tak daleko w tle moja zolta ksiezniczka i bialy ksiaze - oba sie pochorowaly i chwilowo odpoczwaja bez kwiatkow
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-04 o 22:24 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#500 |
|
Rozeznanie
|
hyhy fajny ten twój Alfred
to co że niszczy storczyki![]() moja babcia posadziła tulipanki w donicy a że ta była ciężka to postawiła ją przy takiej szybie pękniętej i dziś na parapecie rozgrywała się walka mój czarny kot Maniek z przybłędą taką i zbili szybę;/ a mój Garfield z drugiej strony od domu kibicował prawie by te tulipany porozwalał ;/ a później wyszedł przez zbite okno do reszty by gratulować![]() na dole oczywiście Garfield
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
Jesssssusienku alez slodkie rudosci
Rszta storczykow tez oberwala, szczegolnie zewnetrzne korzenie sa atakiem ocierania sie i prob podgryzania |
|
|
|
#502 |
|
Rozeznanie
|
hehe
ja się wyczekałam za moją rudością ale go mam miałam wiele kociastych, ale to zginął, to przejechał na drodze samochód i nie było żadnego jakoś mi się udało domowników namówić ( do dziś nie wiem jak to zrobiłam ) i dostałam garfielda w następnym roku pod moją szkołą ktoś wyrzucił czarnego kociaka - Mańka przygarnęłam i teraz to grubas rok mający , a w tym roku w październiku idąc za dom do dziadków przebiegło coś koło mnie okazało się że to kicia - Kleo złapałam ją i teraz jest moja![]() ![]() więc zyskałam 3 koty plus dwa psy w tym jeden domowy i świnka morska i niech tak zostanie
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
Dowcip dnia
![]() Dzisiaj koleżanka z pracy opowiadała mi o wyższości orchidei nad storczykami. Otóż nie wiem czy wiecie, ale storczyki są słabsze, gorszej jakości i bardzo szybko "padają" a za to orchidee są piękne, wysokie i zawsze mają dużo kwiatów Ona to wie bo jej mama raz dostała orchideę a raz storczyka i storczyk padł a orchidea się trzyma. ![]() Więc nic mi nie pozostaje tylko wrócić do domu i wyrzucić moje wszystkie storczyki i przerzucić się na orchidee ![]() Dodam, że nie pomogło żadne moje tłumaczenie, że storczyk polska nazwa orchidei, tak samo jak "Ćmówka" - Phalaenopsisa. |
|
|
|
#504 |
|
Rozeznanie
|
Fridziu mój kropeczek padł razem z keikiem
|
#505 |
|
Raczkowanie
|
norka 27 - masz bardzo piekne kwiatki
odrazu jak sie zobaczy takie slicznosci to sie humor poprawia - kurcze nie dosc ze musze pisac prace mgr to jeszcze jestem chora i gardlo mi wysiadlo- a jak widze takie pieknosci to lzej na serduszku sie robi
|
|
|
|
#506 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój tz kiedyś miał kupić siostrze storczyka na urodziny (tak mu jego mama przykazała
). Ja jeszcze wtedy nie miałam manii na punkcie storczyków, ale oczywiście swoją wiedzę miałam. No i mu mówię, orchidea to to samo co storczyk. A on na mnie patrzy z niedowierzaniem... ale... tu jest napisane orchidea, a ja mialem kupić storczyka. Oczywiśćie nie mógł mi uwierzyć na słowo, dzwonił do mamy, która musiała mu ową informację potwierdzić ![]() ale mój tz jak to tz, mozna wybaczyć. ale skąd ludzie maja takie pomysły na temat wyższości orchidei nad storczykami , to nie wiem
Edytowane przez la primavera Czas edycji: 2009-02-05 o 09:30 |
|
|
|
#507 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#508 |
|
Raczkowanie
|
ale skąd ludzie maja takie pomysły na temat wyższości orchidei nad storczykami , to nie wiem
![]() Nie znają się !! ![]() A my TAK ... ![]() A to wczorajszy ...
|
|
|
|
#509 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny przeeeepiekne macie storczyki!!!!
![]() :e ek:Cały dzień bym spedziła przy kompie ogladajac fotki ale jutro mam egzamin z biotechnologii leków i musze zakówac ![]() a te foty mnie rozpraszaja![]() Witam nowe storczykomaniczki. Dzis odkryłam ze mój nowy nabytek- ten buraczkowy rano pachnie melonem lub arbuzem
|
|
|
|
#510 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Cud, miód i orzeszki te Wasze kwiatki ![]() a z moim jeddynakiem coś się dzieje, już pisałam kiedyś ale teraz już trzeci liść więdnie i na kwiatkach pojawiły się brązowe kropki poniżej zdjęcia, kiepska jakość bo telefonem, aparat się zbuntował ![]() raczej za sucho nie mają, gdyż są kropelki wody na doniczce, a może im za gorąco od kaloryfera pomóżcie wybaczcie brzydką doniczkę, ale nie mam czasu kupić jakiejś piękności
Edytowane przez dzasta110 Czas edycji: 2009-02-05 o 10:31 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.

Tak na dno, miedzy korzenie.. Ale one zajęły prawie 1/3 doniczki !! Później podłoże.. Kazał nie podlewać przez 24 godziny i nawozić raz na miesiąc..

tak się robi

Za Alfredem, tak daleko w tle moja zolta ksiezniczka i bialy ksiaze - oba sie pochorowaly i chwilowo odpoczwaja bez kwiatkow

pomóżcie