Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-04, 16:45   #481
Berlinka
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

zosik - super nabytki.. Klasyka ..
Maggic93 - piękny ten biały.. A o listki się nie martw.. Dolne opadają i to normalne.. Bedzie dobrze
adela17 - rewelacja.. Ten pierwszy jak hawajski okaz.. Cudowności.. Napisz mi tylko jak wstawiasz te zdjęcia żeby były takie duże..
zazdrosnica0 - slicznosci !!Laciaty super ! A ten nowy zakup to podobny do mojego ostatniego..

No i pisze do Was dziewczyny, bo zrozumiecie mnie najlepiej.. Zgrzeszyłam.. Przyznaje.. Ale niektóre grzechy to czysta przejezdność.. Kupiłam ósmego.. Jutro zrobię zdjęcia i wstawię..
Pojechałam się do sklepu ogrodniczego tez ze storczykami, takiego dużego, wypiłam kawkę zjadłam ciastko i z moim TZ poszliśmy na "polowanie".. Cudowne były.. Przyglądałam się Vandom no i muszę przyznać ze przecenione były bardzo poniszczone, nie wiem czy coś by z nich było, wiec znowu nie wzięłam..
Oglądałam takie bardzo, bardzo ciemne bordo - falki.. Wszystko byłoby ok, ale tym kwiatów był taki bardzo jasny i nieładnie kontrastował w przodem.. Nie podobało mi się to..
Przykleiłam się natomiast do filmu instruktażowego i było akurat pokazane jak facet przesadzał storczyka.. Wiec on sam odrywał te dolne, kiepskie i wątłe liście.. Obciął korzenie zniszczone i nawet nie zgadniecie co dalej.. Nadpalił te obcięte końcówki zapalniczka, tak przez trzy sekundy ( te co my robimy cynamonem) .. SZOK !!
A na koniec, jak by tego było mało, na dno donicy ( czarnej plastykowej) wrzucił takie wielkie kawały styropianu !! Tak na dno, miedzy korzenie.. Ale one zajęły prawie 1/3 doniczki !! Później podłoże.. Kazał nie podlewać przez 24 godziny i nawozić raz na miesiąc..

Ja w końcu wybrałam takiego gładkiego , w kolorze ciemnego różu biskupiego z bordowymi pakami, mam taka doniczkę i tyl kwiatka jest tez ciemny, i kwiaty ma większe od tamtego bordo, dlatego bardziej mi się podobał..

Teraz mam pytanie.. Pomyślałyście może o tym czy można byłoby wsadzić np dwa storczyki do jednej donicy.. ?? Robić takie kompozycje.. ?? Nigdzie czegoś takiego nie widziałam..

Edytowane przez Berlinka
Czas edycji: 2009-02-04 o 16:50
Berlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 16:57   #482
niga
Raczkowanie

Witajcie kochane, dziś byłam w Castoramie sprzedają ładne kolory storczyków 2 pędowych za 26,50- u mnie niestety były w kiepskim stanie i bałam się jeszcze narażać je na mróz.

Do Castoramy wybrałam się w celu zakupienia tej odzywki, która prezentowała zazdrośnica, niestety nie było L
w zamian za to kupiłam sobie cos takiego

Czy któraś z was stosowała ten preparat?

Cytat:
Napisane przez hernisie Pokaż wiadomość

Niga - czy możesz pokazać zdjęcie tej książki od "parapetu" i napisać czy jest Ok (książka, nie parapet - chociaż jedno i chyba drugie jest OK
Co do ksiązki to myślę, że więcej informacji znajdziesz na Internecie niż w książkach? Bo ksiązki są dość ogólne, więcej piszą o pochodzeniu storczyków i hodowli w szklarni. Niż o jakiś konkretnych problemach – w moje książce jest trochę omówionych storczyków jak je hodować i skąd pochodzą. Szczerze spodziewałam się czegoś lepszego :/

Cytat:
Napisane przez Berlinka Pokaż wiadomość
niga te kwiaty stoją w tych podłużnych osłonkach - kuwetach na obudowie od grzejników ( myślę o tej drewnianej).. Jednym słowem dostają parowanie od spodu a jak jeszcze ktoś wsypał tam keramzyt i wlał wodę to są to dla nich idealne warunki.. Kilka warstw , no bo solona dosyć gruba, później te podłużne kuwety a na końcu np. keramzyt powodują ze temperatura nie jest za wysoka ale pewnie wystarczająca do parowania.. Tez bym chciała taki parapecik..
I tez bardzo podoba się ten parapecie natomiast chodziło mi bardziej o to, że w oknie storczyki są podwieszone w oknie, co daje dużo więcej przestrzeni do zagospodarowania
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 16:58   #483
Berlinka
Raczkowanie

Miałam takie pomysł wcześniej a dzisiaj przy moim nowym nabytku była taka karteczka.. No i tym bardziej się zaczęłam zastanawiać.. Co mylicie ??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00073.jpg (33,4 KB, 63 załadowań)

Edytowane przez Berlinka
Czas edycji: 2009-02-04 o 17:01
Stary 2009-02-04, 17:00   #484
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

a ja widziałam tak się robi u mnie w kwiaciarni pani miała taką kompozycję ( a ona ma talent i robi prze3cudne bukiety i różne ozdoby , BOSKIE) tam były 3 storczyki jakieś zielone kwiatki jeszcze i z brokacikiem tyci i nie pamiętam co i koztowało 145 zł i nie stać mnie było zresztą nie mam tyle miejsca zeby taką duuuużą tacę postawić gdzieś

a ja zrobiłam sesjone z moimi dwoma wczorajszymi nabytkami kocham je jak nie wiem juz dawno się tak z nowego nie cieszyłam jak z nich

Pierwszy ma nazwę PINK PANTER (serio na doniczce tak było) to taka juz zostanie rózowa panterka a drugi to tęczowy też boski
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 001.jpg (41,7 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 003.jpg (43,9 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 007.jpg (49,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 009.jpg (33,3 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 010.jpg (41,8 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 011.jpg (36,9 KB, 51 załadowań)
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 17:03   #485
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez niga Pokaż wiadomość
Witajcie kochane, dziś byłam w Castoramie sprzedają ładne kolory storczyków 2 pędowych za 26,50- u mnie niestety były w kiepskim stanie i bałam się jeszcze narażać je na mróz.

Do Castoramy wybrałam się w celu zakupienia tej odzywki, która prezentowała zazdrośnica, niestety nie było L
w zamian za to kupiłam sobie cos takiego

Czy któraś z was stosowała ten preparat?

Co do ksiązki to myślę, że więcej informacji znajdziesz na Internecie niż w książkach? Bo ksiązki są dość ogólne, więcej piszą o pochodzeniu storczyków i hodowli w szklarni. Niż o jakiś konkretnych problemach – w moje książce jest trochę omówionych storczyków jak je hodować i skąd pochodzą. Szczerze spodziewałam się czegoś lepszego :/

I tez bardzo podoba się ten parapecie natomiast chodziło mi bardziej o to, że w oknie storczyki są podwieszone w oknie, co daje dużo więcej przestrzeni do zagospodarowania
ja stosowawszy i jezdem zadowolona dobry jest ja do kazdego podlewania stosuję go i na 1,5 l butelkę wody wlewam połowę tej góry od zakrętki

Co do książek to ja też się po mojej spodziewałam czegoś innego
Cytat:
Miałam takie pomysł wcześniej a dzisiaj przy moim nowym nabytku była taka karteczka.. No i tym bardziej się zaczęłam zastanawiać.. Co mylicie ??
jaka karteczka
Stary 2009-02-04, 17:05   #486
cypressangel
Zakorzenienie

glizdko, jakie cuda! Zakochałam się w nich

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 17:08   #487
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

a tutaj sesjona z moim biało-różowym z leklerka za 15,99 z poniedziałku
on taki biały jest a płatki bliżej środka mają taki delikatny odcień różu fajny jest ale pewnie niedługo przekwitnie... ma takie cienki płateczki więć daję mu jeszcze z tydzień
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 013.jpg (27,5 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 014.jpg (34,0 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 017.jpg (25,3 KB, 23 załadowań)
Stary 2009-02-04, 17:20   #488
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
glizdko, jakie cuda! Zakochałam się w nich
ten panterkowy tylko jeden był

no to jak sesjone to sesjone te już pokazywałam ale zrobiłam ładniejsze zdjęcia to wstawiam dwa białe są na pierwszych dwuch zdjęciach jeden... i na następnych dwuch drugi nie są takie same... chociaż misio myślał ze są i trzeci to nabytki z castoramy chyba z piątku lub soboty... nie pamiętam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 025.jpg (29,2 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 023.jpg (24,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 020.jpg (20,7 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 022.jpg (26,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 018.jpg (23,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 019.jpg (33,2 KB, 51 załadowań)
Stary 2009-02-04, 17:24   #489
Berlinka
Raczkowanie

gwizdko - edytowałam i karteczka już jest .. A kwiatki REWELACJA ... !

Edytowane przez Berlinka
Czas edycji: 2009-02-04 o 17:25
Stary 2009-02-04, 17:25   #490
kundzia07
Raczkowanie

kurcze dziewczyny ale sie rozpisałyście,

a ja mam pytanie odnośnie ASAHI, dorwałam je dziś w castoramie
i chciała bym sie dowiedziec czy macie jakies doświadczenie z tym specyfikiem ;>
i nie wiem jeszcze czy spryskiwać całą roslinke z korzeniami (biedaki znów wyciągac z doniczek :|) czy starczy jak spryskam liście
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 17:28   #491
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
gwizdko - edytowałam i karteczka już jest .. A kwiatki REWELACJA ... !
hihihihi GWIZDKO no widzu karteczku fajna znaczy ten kwiatek na niej na karteczce
Cytat:
Napisane przez kundzia07 Pokaż wiadomość
kurcze dziewczyny ale sie rozpisałyście,

a ja mam pytanie odnośnie ASAHI, dorwałam je dziś w castoramie
i chciała bym sie dowiedziec czy macie jakies doświadczenie z tym specyfikiem ;>
i nie wiem jeszcze czy spryskiwać całą roslinke z korzeniami (biedaki znów wyciągac z doniczek :|) czy starczy jak spryskam liście
hihi też se kupiłam wczoraj asashi i jeszcze bravo i topsin bo mam grzyby i różne rzeczy na storcach i pamiętam ze w poprzedniaj części dziewczątki pisały o tym później poszukam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 17:28   #492
adela17
Rozeznanie

ja słyszałam że Asahi jest dobre i potrafi postawić na nogi storczyka, ale sama nie testowałam
mam też tę odżywkę dzis się moje w niej kąpią
platynko żaden z moich in vitro nie przeżyło
a sabotek ma się dobrze

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 17:32   #493
kundzia07
Raczkowanie

ja jutro bede eksperymentować z tym asahi sie zobaczy czy to im pomorze

glizdka hehe zobaczymy
ale u mnie LM (świerzo otwoerzone) nawet nie słyszeli o Nim, dziwne.. dobrze ze mam wiele marketów
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 17:40   #494
Berlinka
Raczkowanie

no wlasnie.. glizdko - gwizdko , wszystko przez roztrzepanie..
Stary 2009-02-04, 17:44   #495
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
no wlasnie.. glizdko - gwizdko , wszystko przez roztrzepanie..
Stary 2009-02-04, 19:02   #496
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Dziewczęta moje dziecko (nie z korzonkiem i kwiatkami) jest na obozie sportowym 50km od domu no i suwak w kurtce mu trzasł i muszę zawieźć mu jutro drugą a u nas śniegu nawaliło że hoho. Jakaś nagroda mi się należy oprócz tej że moja zimorośl zobaczę prawda?

Toteż zajadę do OBI i z gołymi ręcyma nie wyjdę o nie nie...... hihihhi

Trzymajcie kciuki za udane zakupki

Dziewczyny kocham to forum ze względu na Was i Waszych cudnych podopiecznych!!!!!

Wszystkie wystawione kwiatki zasługują na miano NAJ ! PO PROSTU SIĘ ROZLEWAM JAK NA NIE PATRZĘ Gratuluje udanych zakupów!

Edytowane przez storczykomaniaczka
Czas edycji: 2009-02-04 o 19:14
storczykomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 20:55   #497
la primavera
Wtajemniczenie

glizdka, piękne po prostu boskie!
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 21:01   #498
norka27
Zakorzenienie

Glizdko ten bialy sliczny, tez o takiego sie pokusilam ale teraz juz sobie odpoczywa a drugi - z soboty - jest rozmiaru mega - ped kwiatowy prawie metr dlugosci, od pierwszego wejrzenia byl moj Moj TZ jak zobaczyl cene to powiedzial ze do konca roku nic wiecej nie zostanie do domu przywleczone Porobilam kilka fotek moim gwiazdkom, z soboty mam jeszcze tego czerwonego - delikatnie pachnie, z Ikei sie trafil, jechal z nami 600km do domu, ten caly bialy tez, i sie im nic nie stalo Za to ten z rozowym srodkiem juz paczkow kwiatowych nie ma niestety, odpadly przed chwilka No i moj weteran, na ktorym sie uczylam, obecnie ma tylko 3 kwiatki bo moj kocurek zjadl czubek pedu kwiatowego hihi Ale ze mna jest 2 lata, wiec ukochany. Co do sadzenia kilku orchidei w jedna doniczke - widzialam cosik takego i fajnie wygladalo, ale one wszystkie byly jednego rodzaju i zajmowaly strasznie duzo miejsca, ale warto bo pieknie bylo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM3991 (Large).jpg (47,0 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM3996 (Large).jpg (47,7 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM3999 (Large).jpg (49,2 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4002 (Large).jpg (35,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4003 (Large).jpg (76,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4005 (Large).jpg (48,1 KB, 18 załadowań)
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 21:21   #499
norka27
Zakorzenienie

Chcialam jeszcze pokazac mojego najgrozniejszego storczykowego konkurenta do parapetow okiennych - Alfreda - z ktorym niestety kazdy kwiatek przegrywa, w najgorszym wypadku bedac podgryzionym Za Alfredem, tak daleko w tle moja zolta ksiezniczka i bialy ksiaze - oba sie pochorowaly i chwilowo odpoczwaja bez kwiatkow
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM3907 (Large).jpg (50,9 KB, 58 załadowań)

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-02-04 o 21:24
Stary 2009-02-04, 21:40   #500
adela17
Rozeznanie

hyhy fajny ten twój Alfred to co że niszczy storczyki
moja babcia posadziła tulipanki w donicy a że ta była ciężka to postawiła ją przy takiej szybie pękniętej i dziś na parapecie rozgrywała się walka mój czarny kot Maniek z przybłędą taką i zbili szybę;/ a mój Garfield z drugiej strony od domu kibicował prawie by te tulipany porozwalał ;/ a później wyszedł przez zbite okno do reszty by gratulować
na dole oczywiście Garfield
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg g.jpg (40,7 KB, 15 załadowań)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-04, 21:50   #501
norka27
Zakorzenienie

Jesssssusienku alez slodkie rudosci Ja rowniez mam bzika na unkcie kociastych, najlepiej zalozyla bym kocia kolekcje Rudosci sa w planie, juz mojego TZ prawie naklonilam Alfred ostatbio zjadl fiolka afrykansiego i sie zabieral za moja Cambrie Rszta storczykow tez oberwala, szczegolnie zewnetrzne korzenie sa atakiem ocierania sie i prob podgryzania Ja jeszcze mam w planie jedno dendrobium z Ikei, takie z ciemno niebieskimi drobniutkimi kwiatuszkami ale nie wiem jak TZ-ta obejsc bo z nim tam bede a on sie buntuje, wie ze juz jedno dendrobium mam i nie chce zakwitnac ponownie, mowi ze jestem ich niszczycielem Zobaczymy po weekendzie, moze sie mi uda, jak nie to poczekam az wroci na morze i wtedy zapoluje na kwaitka
Stary 2009-02-04, 22:00   #502
adela17
Rozeznanie

hehe ja się wyczekałam za moją rudością ale go mam miałam wiele kociastych, ale to zginął, to przejechał na drodze samochód i nie było żadnego jakoś mi się udało domowników namówić ( do dziś nie wiem jak to zrobiłam ) i dostałam garfielda w następnym roku pod moją szkołą ktoś wyrzucił czarnego kociaka - Mańka przygarnęłam i teraz to grubas rok mający, a w tym roku w październiku idąc za dom do dziadków przebiegło coś koło mnie okazało się że to kicia - Kleo złapałam ją i teraz jest moja więc zyskałam 3 koty plus dwa psy w tym jeden domowy i świnka morska i niech tak zostanie

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-05, 07:30   #503
frida110
Zakorzenienie

Dowcip dnia
Dzisiaj koleżanka z pracy opowiadała mi o wyższości orchidei nad storczykami. Otóż nie wiem czy wiecie, ale storczyki są słabsze, gorszej jakości i bardzo szybko "padają" a za to orchidee są piękne, wysokie i zawsze mają dużo kwiatów Ona to wie bo jej mama raz dostała orchideę a raz storczyka i storczyk padł a orchidea się trzyma.
Więc nic mi nie pozostaje tylko wrócić do domu i wyrzucić moje wszystkie storczyki i przerzucić się na orchidee

Dodam, że nie pomogło żadne moje tłumaczenie, że storczyk polska nazwa orchidei, tak samo jak "Ćmówka" - Phalaenopsisa.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 07:39   #504
aankaa78
Rozeznanie

Fridziu mój kropeczek padł razem z keikiem
Stary 2009-02-05, 07:49   #505
gelatynka
Raczkowanie

norka 27 - masz bardzo piekne kwiatki odrazu jak sie zobaczy takie slicznosci to sie humor poprawia - kurcze nie dosc ze musze pisac prace mgr to jeszcze jestem chora i gardlo mi wysiadlo- a jak widze takie pieknosci to lzej na serduszku sie robi
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 08:29   #506
la primavera
Wtajemniczenie

Mój tz kiedyś miał kupić siostrze storczyka na urodziny (tak mu jego mama przykazała ). Ja jeszcze wtedy nie miałam manii na punkcie storczyków, ale oczywiście swoją wiedzę miałam. No i mu mówię, orchidea to to samo co storczyk. A on na mnie patrzy z niedowierzaniem... ale... tu jest napisane orchidea, a ja mialem kupić storczyka. Oczywiśćie nie mógł mi uwierzyć na słowo, dzwonił do mamy, która musiała mu ową informację potwierdzić
ale mój tz jak to tz, mozna wybaczyć. ale skąd ludzie maja takie pomysły na temat wyższości orchidei nad storczykami , to nie wiem

Edytowane przez la primavera
Czas edycji: 2009-02-05 o 08:30
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 08:39   #507
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aankaa78 Pokaż wiadomość
Fridziu mój kropeczek padł razem z keikiem
Szkoda Ale może znajdziesz gdzieś podobnego.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 08:56   #508
Berlinka
Raczkowanie

ale skąd ludzie maja takie pomysły na temat wyższości orchidei nad storczykami , to nie wiem

Nie znają się !!
A my TAK ...

A to wczorajszy ...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00151.jpg (38,4 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00154.jpg (36,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00160.jpg (48,9 KB, 28 załadowań)
Stary 2009-02-05, 09:13   #509
ATENA84
Rozeznanie

Dziewczyny przeeeepiekne macie storczyki!!!!:e ek:

Cały dzień bym spedziła przy kompie ogladajac fotki ale jutro mam egzamin z biotechnologii leków i musze zakówaca te foty mnie rozpraszaja

Witam nowe storczykomaniczki.: jupi:

Dzis odkryłam ze mój nowy nabytek- ten buraczkowy rano pachnie melonem lub arbuzem
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-05, 09:29   #510
dzasta110
Wtajemniczenie

Cześć

Cud, miód i orzeszki te Wasze kwiatki

a z moim jeddynakiem coś się dzieje, już pisałam kiedyś ale teraz już trzeci liść więdnie i na kwiatkach pojawiły się brązowe kropki poniżej zdjęcia, kiepska jakość bo telefonem, aparat się zbuntował

raczej za sucho nie mają, gdyż są kropelki wody na doniczce, a może im za gorąco od kaloryfera pomóżcie

wybaczcie brzydką doniczkę, ale nie mam czasu kupić jakiejś piękności
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00201.jpg (49,4 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00202.jpg (48,3 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00207.jpg (60,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00206.jpg (40,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00205.jpg (31,7 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00203.jpg (30,0 KB, 29 załadowań)

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Edytowane przez dzasta110
Czas edycji: 2009-02-05 o 09:31
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości