|
|
#481 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Zgadzam się. Ale jak ktoś jest tak zaparty to wszystko przeinaczy i zinterpretuję, że tak powiem na swoją modłę. |
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np. nie krzyczę, że należy zakazać spożywania owoców morza i gotowania żywcem homarów, chociaż nie mam zamiaru tego jeść.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A może mam znajome nauczycielki, które chętnie opowiadają, jakie cyrki robią w szkole księża i katecheci? Może też nie widze, jakim samochodem jeździ ksiądz dobrodziej i czy mieszkania swojej kobicie nie kupił? Może mam też bogatych znajomych i widzę, jak do nich paskudnie klei się lokalny ksiadz? Może też widziałam, jak to ksiądz sam wyżerał i rozdawał znajomym dary z Caritasu, zamiast pojeździć po parafii i najbiedniejszym rozdać? A może po prostu ludzie w domach opowiadają o wyczynach księży w swojej parafii? Myślisz, że romans proboszcza to jakaś top sikret tajemnica znana tylko uczestnikom koła różańcowego Chcesz się nabierać na księży i zasilać ich kabzę wierząc, że Cię do nieba zaprowadzą, Twoja sprawa. Mnie tam oczu nie zamydlisz tym, że pewnie jeden na sto jest zwyczajnie przyzwoity. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-07-15 o 19:46 |
|
|
|
|
|
#484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale o to, że generalnie NIKT Z TYM NICZEGO NIE ROBI. Czy biskup w kurii nie wie, że ksiądz od lat mieszka z młodą kobietą, tzw. gosposią? W znanym mi przypadku taki stan trwał kilkanaście lat. Przecież wie doskonale. Zły przykład idzie z góry, a ryba psuje się od głowy. Można sobie żyć jak ksiązę udzielny na plebanii, obrażac ludzi, bogacić się. W Polsce czasem ciężko skrytykować Jana Pawła II, niektórzy w samych superlatywach go przedstawiają. Ale to właśnie on pozwolił tak rozkwitnąć Radiu Maryja, obecny kształt episkopatu to też jego zasługa, to nie są ludzie z nikąd. Nigdy też nie zabronił stawiania sobie pomników, więc tym samym jest niejako odpowiedzialny za powierzchowne traktowanie wiary. Wielu naszych księży wywodzi się z prostych, chłopskich rodzin. To nie jest żaden zarzut sam w sobie oczywiście. Ale jakoś to i awans społeczny z zagrody na plebanię wpłynęł u niektórych na prostackie postrzeganie świata i samego siebie jako księdza dobrodzieja, którego po rączkach całować trzeba, bo to on do nieba wpuszcza. Stąd też te wszystkie chamskie zachowania, postępowanie zwyczajnie niezgodne ze zwykłą przyzwoitością. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-07-15 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#486 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#487 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za to osoby bezdzietne powinny płacić za edukację szkolną cudzych dzieci, bo również w interesie osób bezdzietnych jest życie w kraju, w którym są wykształceni ludzie. Skoro mam prawo nie należeć do Kościoła, mam też prawo nie łożyć na niego (choćby w postaci płacenia za religię w szkołach).
|
|
|
#488 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie ma mowy, żebym wzięła ślub kościelny, ochrzciła dziecko i to, co dalej za tym idzie. Jak będzie chciało wziąć chrzest - proszę bardzo, ale niech ma wybór. Nie mogę dokonać aktu apostazji, bo swojego chrzestnego od komunii nie widziałam, nie mam z nim kontaktu, nie wiem gdzie mieszka i co robi. Nikt nie chciałby być moim świadkiem, każdy mówi, że po co mi to. Dziwi mnie, że jako osoba pełnoletnia nie mogę sama dobrowolnie wypisać się z tej organizacji. |
||
|
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://swiadkowie.apostazja.pl/spis.php
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro mają taką stronę, to najwidoczniej nie. Mają mieć skończone 18 lat.
Ogólnie o apostazji polecam: http://apostazja.pl/ A jak tylko pójdę do mnie na plebanię i do nawiedzonego księdza[brrr...] to nawet Wam opowiem, jak to w rzeczywistości działa ![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- A poza tym jak ksiądz, który Cię w życiu nie widział, ma zgadnąć, czy Twój świadek to dobry przyjaciel czy przypadkowy osobnik z ulicy...
|
|
|
|
#493 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#495 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiscie, ze mozesz sie sama dobrowolnie wypisać z kk, nikt ci nie zabrania tego. Trochę to trwa, ale da się. |
|
|
|
|
|
#496 |
|
Wtajemniczenie
|
W instrukcji Episkopatu dot. apostazji jest zalecenie, by przynajmniej jeden ze świadków był rodzicem chrzestnym. Z tego co czytałam większość księży godzi się na dowolnych świadków (nie-chrzestnych), ale są też tacy, którzy wymagają chrzestnego.
|
|
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze można kombinować, że chrzestni za granicą, że brak konktaktu od chrztu, że nie żyją... Jak są z innej parafii to ksiądz przecież nie będzie jeździł i sprawdzał...
|
|
|
|
#498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do sprawdzania, to nie jestem tego taka pewna - skoro przy udzielaniu chrztu są w stanie sprawdzić w innej parafii jak prowadzą się potencjalni rodzice chrzestni, to czemu przy apostazji nie miałoby być takiej samej możliwości. Jeżeli rodzice i chrzestni należą do innej parafii to ewentualnie można powiedzieć, że mieszkają poza krajem. Gdzieś czytałam, że ksiądz odmówił apostazji bo nie było chrzestnych jako świadków. W innym wątku był znowu opis jak koleś przyszedł bez żadnych świadków, a proboszcz żeby nie zawracać sobie głowy kolejną wizytą sam się podpisał jako świadek, a drugim był kościelny. Kwestia uznania i tyle, zależy na kogo trafisz. |
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podczas mojej apostazji nie wymagano tego ode mnie, aby którys z moich chrzestnych był, a tym bardziej moi rodzice. |
|
|
|
|
|
#500 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrząc z perspektywy 'niekościelnej' , jestem przeciwko aborcji, bo traktowana byłaby ona w naszym kraju, jako środek antykoncepcyjny. Nie oszukujmy się, ale aborcji dokonywałyby nastolatki, które się nie zabezpieczyły na imprezie i temu podobne przypadki. Środki antykoncepcyjne, są tak powszechne i niedrogie, że to tylko czyjaś głupota z tego nie skorzystać. Poza tym każdy taki środek ma ulotkę, żeby go poprawnie zastosować i nikt mi nie mówi, że ktoś się 'zabezpieczał, ale mu pękła'. Pieniądze na refundację aborcji mogą mieć znacznie trafniejsze zastosowanie, uwierz. Cytat:
Faktycznie jest, ale nikt Twojemu dziecku nie każe na nią chodzić. Wystarczy pismo do dyrekcji i dziecko zostaje przeniesione na etykę/ spędza godzinę z pedagogiem np. odrabianiu lekcji/ ma ustawione zajęcia biblioteczne. Cytat:
A to plotkara z Ciebie ![]() Cytat:
Ja po prostu ich nie oczerniam, bo nie mam podstaw. Nie widziałam żadnego z babą, ani nie widziałam żadnego jak "wyżera dary z Caritasu". Tutaj się właśnie różnimy.Uwierz, gdybym zauważyła księdza obściskującego się z kobietą (itp.) zmieniłabym o nim zdanie. Nie jestem fanatyczką. Ale to, że widziałam jednego takiego, nie znaczy, że wszyscy tacy są. Jak ktoś w sklepie ukradnie batona, to znaczy, że Ty bedąc w sklepie też go ukradłaś i jesteś współwinna? |
||||
|
|
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
A nawet jakby tylko te nastolatki masowo dokonywały aborcji (co już jest absurdem samym w sobie, no ale cóż zaczęliśmy to brnijmy dalej) i nie było by to problemem dla nich to co?
Maja mieć zakaz, bo Ty masz z tym problem? Bo kościół ma? Co do etyki- jakie pismo? Ile szkół w tym kraju, zwłaszcza poza dużymi miastami, ma alternatywę w postaci etyki? Normalnie aż się zaśmiałam. Przeprowadzałam się z rodziną 3 razy w czasie mojej edukacji, ostatecznie zaliczyłam nawet szkoły w Warszawie i Krakowie. W moich szkołach nie było etyki.
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też nie miałam etyki. Ani całej tej reszty...
|
|
|
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
Tia, lekcje etyki w szkołach to w sumie urban legend
A legenda głosi, że w niektórych szkołach jest, i że uczeń ma prawo wyboru, a szkoła obowiązek zapewnienia tych lekcji, jeśli są chętni..
|
|
#505 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha jeszcze jedno, rozejrzyj się: jakich dziewczyn jest teraz najwięcej w ciąży, w jakim przedziale wiekowym? Prawie każda panna młoda idzie z brzuchem do ślubu, myślę, że część chętnie by się go pozbyła. Cytat:
Śmiej się dalej ![]() Aha i ja nie pochodzę z katolickiej rodziny i nie miałam religii, tylko zajęcia w bibliotece, albo jeśli to ostatnia godzina, to byłam zwalniana ( rzadko, ale jednak zdarzało się). Edytowane przez monik.a Czas edycji: 2011-07-16 o 15:42 |
||
|
|
|
|
#506 | |
|
Wtajemniczenie
|
W moim przypadku etyka pojawiła się dopiero w LO. Na wcześniejszych etapach edukacji jej nie było, tych innych zajęć z pedagogiem też nie, miałam po prostu okienko między lekcjami.
A TUTAJ news dot. lekcji religii. Ciekawa opinia księdza arcybiskupa ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
A to psikus. Dowodem na demokrację jest uczęszczanie na katechezę... Ja proponuję odbierać prawa wyborcze tym, którzy trzy niedziele z rzędu nie pojawią się w kościele...
Cytat:
A kasa, która teraz idzie na leczenie alkoholików czy leczenie skutków palenia też by mogła być lepiej wykorzystana, choćby na onkologii dziecęcej, ale o to się jakoś nie burzysz.
|
|
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monik.a - a czemuż ty masz sponosrować? Każdy pracujący opłaca składki zdrowotne (a małoletni mają zazwyczaj pracujących rodziców i dzieci są ubezpieczone z ich konta). Że to idzie do jednego kotła to nieważne: pracujesz, opłacasz - masz. Zakaz aborcji wynika z "widzi mi się" grupy polityków, a nie z wyliczeń finansowych czy czegokolwiek innego logicznego. Jeśli już czemuś możesz być przeciwna to sponosorowaniu więzień, które służą utrzymywaniu jednostek społecznie szkodliwych. Utrzymujemy ich z naszych podatków, żyją na nasz koszt, nic nie muszą, a o resocjalizacji możemy zapomnieć. I to jest taka "kara" - pytanie tylko, kto na tym traci?
|
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
To czemu akurat tylko aborcja ci wadzi?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

Czyli KK jest opłacany między innymi przez ateistów 

Ale z drugiej strony tym systemem trzeba by zlikwidować całą pomoc medyczną.