Fale -wątek zbiorczy - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-07, 10:44   #481
konspiracja
Zakorzenienie

Dot.: Fale -wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Lara1980 Pokaż wiadomość
Moje na początku też miały podobny skręt (tylko były o wiele mniej zadbane). Aktualnie kręcą się tak (stylizacja żelem męskim z Isany)
Podciełaś? Piękne

Cytat:
Napisane przez jusik Pokaż wiadomość
D

Aaa i zimą wracam do silikonów, co niestety oznacza częstsze mycie szamponem- Wy też wracacie/uzywacie?
A olejków na końce próbowałaś?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 12:52   #482
jusik
Raczkowanie

A olejków na końce próbowałaś?[/QUOTE]

Olejów używam normalnie - ciut nakładam po myciu od połowy włosów, często dodaję do odżywki bs po prostu kroplę dwie kropelki, czasem na drugi dzień dokładam, z racji noszenia rozpuszczonych chyba ten olej się wyciera albo włosy zjadają - więcej będzie już niefajnie

Wydaje mi się, że silikon będzie jednak niezbędny - zabezpieczy włosy, z drugiej strony szkoda, bo bez silikonu jednak każda dołożona porcja odżywki czy psikadła dostaje się do włosa, a tak to nie do końca
jusik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 13:06   #483
karmilla
Raczkowanie

Witam,

Dwa tygodnie temu odkrylam forum dla zakrecoych i doszlam do wniosku, ze chyba mam fale. Moje wlosy zbijaja sie w straki 5 min po myciu (ale sa tluste, a przynajmniej skalp przetluszcza mi sie ekspresowo, wiec moze to jest powod strakowatosci). Zawsze byly krzywe ( nie falowane tylko krzywe) i generalnie fatalne. Plaskie na czubku, ogolnie ksztalt trapeza. Czyli rano po myciu i suszeniu Kleopatra, a wieczorem Severus Snape . Po nocy jeszcze bardziej tluste i mocno odksztalcone. Teraz (stosuje CG 4 dni) sa jeszcze gorsze, bo bardzo nieporzadne i wygldaja jeszcze bardziej tlusto (takie tluste nieproste straki mi wisza). Najgorsza jest czesc po prawej stronie twarzy, ktora sobie sama ostro wycieniowalam jakies 9 miesiecy temu. Wisza trzy marne sznureczki (wyglada to bardzo nieestetycznie). Jesli widzicie tu jakis potencjal, to bede musiala pojsc do fryzjera i obciac jakies 5 cm. Oraz poprosic go, zeby sobie sprobowal wyobrazic, ze moje wlosy sa falowane i obcial je warstwowo. Jesli oczywiscie ma to sens (bo, jak juz wspomnialam, nie wiem, czy sie zaliczam do falowanych). I teraz jeszcze dwa pytania: czy to normalne, ze wlosy sa takie tluste (chyba tego na zdjeciach tak nie widac) oraz czym sie rozni ciecie warstowe od ciecia takiego jak do boba (chodzi o wlosy ukladajace sie w bombke), bo takie fryzury mialam czesto i nie pamietam zeby mi cos falowalo.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg photo1.jpg (43,4 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg photo2.jpg (34,0 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg photo.jpg (36,2 KB, 46 załadowań)
karmilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 14:27   #484
katie100
Wtajemniczenie

karmilla to wygląda jak lekka fala 2a na chwilę obecną (taka fala najbardziej uwidacznia się im dłuższe włosy, dlatego pewnie przy bobie jej nie widziałaś... ale prawdopodobnie odwijały Ci się przy tym bobie końcowki niesfornie/krzywo zwłaszcza jak było wilgotno, prawda?)
Stary 2012-11-07, 14:59   #485
karmilla
Raczkowanie

Tak to prawda! Zupelnie o tym zapomnailam, ale jak mialam dluzsze wlosy (tak z 15 lat temu) to konce byly zawsze pofalowane. Konce wywijaja mi sie zawsze(tak nieladnie). Mozliwe, ze bardziej gdy jest wilgotno (musze zaobserwowac). Na pewno w wilgotnej lazience (po kapieli moich dzieci) kreca mi sie pojedyncze ( krotsze wlosy). Wierzchnia warstwa moich wlosow jest zniszczona i polamana (albo pocieniowana przeze mnie badz tez sa to odrosniete baby hairy, nie umiem tego stwierdzic) i wlasnie te pojedyncze faluja (lub nawet sie kreca). A reszta strakowata i krzywa. Czy myslisz, ze wzmozona tlustosc wlosow to etap przejsciowy (przy CG)?
Stary 2012-11-07, 17:06   #486
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karmilla Pokaż wiadomość
Tak to prawda! Zupelnie o tym zapomnailam, ale jak mialam dluzsze wlosy (tak z 15 lat temu) to konce byly zawsze pofalowane. Konce wywijaja mi sie zawsze(tak nieladnie). Mozliwe, ze bardziej gdy jest wilgotno (musze zaobserwowac). Na pewno w wilgotnej lazience (po kapieli moich dzieci) kreca mi sie pojedyncze ( krotsze wlosy). Wierzchnia warstwa moich wlosow jest zniszczona i polamana (albo pocieniowana przeze mnie badz tez sa to odrosniete baby hairy, nie umiem tego stwierdzic) i wlasnie te pojedyncze faluja (lub nawet sie kreca). A reszta strakowata i krzywa. Czy myslisz, ze wzmozona tlustosc wlosow to etap przejsciowy (przy CG)?
no to właśnie opisałaś moje włosy sprzed CG zajrzyj do mojego albumu to zobaczysz
ja też zaczynałam od 2a, teraz potrafię z nich wycisnąć zależnie od chęci znacznie więcej
co do tłustości-ok.2 pierwsze tygodnie to może być masakra tłustość/suchość różne cuda bo się włosy i skóra głowy przestawiają
jeśli trwa to dłużej to warto przyjrzeć się temu co standardowo stosowałaś i co stosujesz teraz, żeby poszukać "winowajcy"

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-11-07 o 17:11
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 18:15   #487
karmilla
Raczkowanie

Niesamowite! Piekne masz wlosy, moje marzenie! Juz mialam sie poddac, bo kolega w pracy powiedzial mi dzis, ze cos zlego stalo sie z moimi wlosami. Ty mnie bardzo zachecilas. Zdjecie styczen/luty 2011 to przeciez moje wlosy! Czy dobrze odczytuje po datach, ze rok na doprowadzenie sie do takiego boskiego stanu to minimum? Jak reaguja znajomi/ rodzina na Twoja nowa "odslone"? Sa w stanie uwierzyc, ze to nie papiloty?Dziekuje Ci tez za odpowiedzi i rady.

Edytowane przez karmilla
Czas edycji: 2012-11-07 o 18:22 Powód: dopisanie daty

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-07, 18:49   #488
Lara1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Podciełaś? Piękne

A olejków na końce próbowałaś?
Tak, w międzyczasie podcinałam

Katie - strasznie szybko rosną Ci włosy, zazdroszczę

Aktualnie używam produktów z guar hydroxypropyltrimonium chloride. Włosy są nawilżone i super się rozczesują ale trochę cierpi skręt.

http://www.pamietnik-malkontentki.blogspot.com mój misz-masz

Schudłam 24 kg i trzymam wagę
Lara1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:17   #489
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Niesamowite! Piekne masz wlosy, moje marzenie! Juz mialam sie poddac, bo kolega w pracy powiedzial mi dzis, ze cos zlego stalo sie z moimi wlosami. Ty mnie bardzo zachecilas. Zdjecie styczen/luty 2011 to przeciez moje wlosy! Czy dobrze odczytuje po datach, ze rok na doprowadzenie sie do takiego boskiego stanu to minimum? Jak reaguja znajomi/ rodzina na Twoja nowa "odslone"? Sa w stanie uwierzyc, ze to nie papiloty?Dziekuje Ci tez za odpowiedzi i rady.
dziękuję
nie trzeba roku
parę miesięcy, najpierw często jest kryzys, a potem znajduje się produkty, które pasują włosom i już "leci"
lipiec 2011 (tu miałam bardziej zniszczone włosy niż w styczniu, jeszcze przed CG - tuż przed, jeżeli wyglądają lepiej niż ze stycznia 2011, to tylko dlatego, że to gorszej jakości fotka-bardziej rozmyta a kolor jest bardziej jednolity)
wrzesień 2011
potem włosy już tylko rosły (a przez pół roku miałam taki sajgon, że robiłam naprawdę minimum)
znajomi/rodzina wierzą mąż woli mnie w prostych, ale grunt, że dlugie, babcia zachwycona, a w pracy pytali, jak robię, czy na wałki

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Lara1980 Pokaż wiadomość
Katie - strasznie szybko rosną Ci włosy, zazdroszczę
dziękujęmożliwe, ale pewnie swoje robi też to, że uparcie je zapuszczałam i od strzyżenia z października 2011 do teraz byłam tylko jeszcze raz jakoś na wiosne u fryzjera, a on obciął tylko dosłownie 0,5-2cm zależnie od miejsca (myślałam, że odlecę na tym fotelu, bo godzinę biegał - wziął sobie chłopak do serca moje stwierdzenie "ale jak najmniej, bo zapuszczam")

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2012-11-07 o 19:19
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 20:26   #490
jusik
Raczkowanie

cofam co dziś napisałam - jest coś co wydobywa większy skręt u mnie - żel "glut" lniany
I pomyśleć, że mnie jakoś do niego nie ciągnęło - ugotowałam dla córki, żeby ciągle nie używać pianki czy żelu "sztucznego" i przetestowałam przed momentem.
Zobaczcie - ja naprawdę cokolwiek z nimi zrobiłam fale były znikome<spokojny przypływ> a teraz jak na mnie jest nieźle

Dla porównania - to co moje włosy do tej pory,oprócz wakacji nad morzem potrafiły najmocniej

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1350121678

Katie - niewiarygodna zmiana!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20121107_211317.jpg (99,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20121107_211344.jpg (94,1 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20121107_211406.jpg (121,4 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20121107_211420.jpg (90,7 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez jusik
Czas edycji: 2012-11-07 o 20:31
Stary 2012-11-07, 21:35   #491
Evet
Raczkowanie

Witajcie Poczytuję Was od jakiegoś czasu, dzięki Wam moja siostra ma piękne loki. Zaryzykowałam i ja, zawsze miałam włosy podatne na wywijanie na końcówkach, jak modelowałam uparcie wywijały się w drugą stronę, moja dzisiejsza próba: włosy umyte alterrą, maska biovax do ciemnych, b/s biovax do suchych, po odciśnięciu pierwszy w życiu glutek lniany plopping TŻetową koszulką Wyszło coś takiego. Będą z nich falki? Próbować dalej?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlosy.jpg (76,0 KB, 90 załadowań)
Evet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-07, 23:25   #492
sheep_zonz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
na razie kupiłam dużą chustę jedwabną na wyprzedaży i owinę sobie nią poszewkę - zobaczymy
Koniecznie daj znać jak efekty! Też będę musiała sprawić sobie coś jedwabnego lub satynowego. Zawsze to większe rozpieszczenie włosów, myślę że w rzeczywistości może naprawdę dużo dać.

Cytat:
Dziewczyny, śliczne falki i pewnie się mogą bardziej skręcić jeszcze.

Ja mam takie jak Sheep w avatarku - tj kształt fal i raczej więcej z nich nie wykrzesam - jedyne co mogę to falkę wyżej podnieść, ale i tak lubię je bardziej niż proste<przynajmniej objętość jest fajniejsza niż przy prostych - kiedyś miałam idealnie proste to wiem>

Aaa i zimą wracam do silikonów, co niestety oznacza częstsze mycie szamponem- Wy też wracacie/uzywacie?
A widzisz, jednak skręt możesz zwiększyć. Ja na razie zarzuciłam olejowanie i wydobywanie skrętu ze względu na czekanie na suszarkę (wolę potem olejować ok. 8-12 h, bo na noc, niż teraz maksymalnie 3-4). Włosy po umyciu mam ładnie pofalowane, jak się je ugniecie, to tworzą się piękne falki w zasadzie podobne do falek Katie100, ale im bliżej wyschnięcia tym bardziej się prostują. A jeszcze zależy od tego, jaką odżywkę użyję! Na żelu skręt w części pozostaje, lecz schnie cholernie długo, a tu już mi nie gra, dlatego jest mi potrzebna suszarka, no i oczywiście dyfuzor. Jak wydobywać skręt, to na całego.
Silikony? Ja używam serum arganowego na końce, a ze względu na to, że moje włosy trudno obciążyć, to ostatnio również na długość.. czasami. Generalnie planuję zrobić eksperyment silikonowy i będę poszukiwała produktów, które będą miały w składzie jeden silikon na wysokim miejscu w składzie ( w każdej odżywce inny) i zobaczę jak moje włosy reagują. Chciałabym by moja pielęgnacja wyglądała jak najbardziej naturalnie, lecz uznałam, że nie mogę zamykać się na wszystko. Może moje włosy potrzebują silikonów. Trzeba to sprawdzić.

Cytat:
Ja też mogę powiedzieć, ja tez mogę?
Jak raz udało mi się wydobyć mega skręt jak na mnie (zdjęcia są gdzieś w tym wątku ), to rodzina TŻ pytała czy zrobiłam trwałą.

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

dziękujęmożliwe, ale pewnie swoje robi też to, że uparcie je zapuszczałam i od strzyżenia z października 2011 do teraz byłam tylko jeszcze raz jakoś na wiosne u fryzjera, a on obciął tylko dosłownie 0,5-2cm zależnie od miejsca (myślałam, że odlecę na tym fotelu, bo godzinę biegał - wziął sobie chłopak do serca moje stwierdzenie "ale jak najmniej, bo zapuszczam")
Ze świecą takich fryzjerów szukać!
W zasadzie to mam fryzjerkę prawie pod nosem. Jak raz do niej poszłam w zeszłym roku i poprosiłam o ścięcie zaledwie kilku centymetrów, to faktycznie tak zrobiła. Gdybym miała chodzić do niej na samo podcinanie końców, to pewnie by obcinała mnie tyle ile proszę.
Ale jak mam płacić ok.20-30 zł (mam na tyle grube i gęste i długie włosy, że fryzjerki biorą więcej za obcinanie.. innym kobietom w rodzinie o takich włosach, mimo że krótszych, to też biorą więcej np. za farbowanie, bo tych włosów jest naprawdę dużo) za same podcięcie końców, to wolę sama sobie obcinać.

Cytat:
cofam co dziś napisałam - jest coś co wydobywa większy skręt u mnie - żel "glut" lniany
I pomyśleć, że mnie jakoś do niego nie ciągnęło - ugotowałam dla córki, żeby ciągle nie używać pianki czy żelu "sztucznego" i przetestowałam przed momentem.
Zobaczcie - ja naprawdę cokolwiek z nimi zrobiłam fale były znikome<spokojny przypływ> a teraz jak na mnie jest nieźle
Ja też byłam zachwycona żelem lnianym Teraz preferuję Joaśkę Mrożącą. Efekt u Ciebie bardzo fajny. I co stylizacja to pewnie będzie coraz lepiej!

Evet, moje włosy czasami wyglądają podobnie i daje radę wydobyć z nich większe fale, więc Ci też może się udać.

No i kolejny link stylizacyjny: Metoda Mysi na stylizację fal. Krok po kroku.
Mam trochę większy skręt po myciu niż Baśka, więc może uda mi się kiedyś wyczarować coś podobnego albo nawet bardziej falującego?

Edytowane przez sheep_zonz
Czas edycji: 2012-11-07 o 23:29
sheep_zonz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-08, 19:44   #493
jusik
Raczkowanie

Spróbuję zatem mrożącego Joaśki jak wykończę artiste

Mam sporo jedwabnych szalików i jedną nieuzywaną koszulkę, więc chyba tą ostanią przerobię na poszewkę - ale może jedwabny plunking<tyle, że zacieki się pewno na szalikach porobią, wiec jakiś nieużywany>

Ech, ja zrobiłam błąd kupując suszarkę bez dyfuzora<zawsze miałam z i nigdy nie używałam> a jest prawie nowa - w sensie dopiero teraz używam, wcześniej sporadycznie. Trochę szkoda...
Suszę grabkując do głowy rękoma - lepiej jak wysuszę, bo jak mokrawe zwisają to się prostują od ciezaru.

Ja się ogólnie zimą z silikonami lubiłam, faktycznie pomagały - tylko, że do tego roku traktowałam włosy jak proste - tj wiedziałam, są troszkę falowane, ale myślałam, ze takie lekkie to jak proste się traktuje

Evet, skoro masz takie za pierwszym razem to na 100% coś więcej z tego będzie

A dziś rano rozczesałam, spryskałam plażowym faroukiem, dałam trochę gluta i normalnego żelu i całkiem ładnie było.
Stary 2012-11-08, 21:23   #494
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Evet Pokaż wiadomość
Witajcie Poczytuję Was od jakiegoś czasu, dzięki Wam moja siostra ma piękne loki. Zaryzykowałam i ja, zawsze miałam włosy podatne na wywijanie na końcówkach, jak modelowałam uparcie wywijały się w drugą stronę, moja dzisiejsza próba: włosy umyte alterrą, maska biovax do ciemnych, b/s biovax do suchych, po odciśnięciu pierwszy w życiu glutek lniany plopping TŻetową koszulką Wyszło coś takiego. Będą z nich falki? Próbować dalej?
No jasne, że będą
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 19:48   #495
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:

Katie - niewiarygodna zmiana!
no jest postęp

dziękuję

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Evet Pokaż wiadomość
Wyszło coś takiego. Będą z nich falki? Próbować dalej?
witaj to już są falki i to całkiem ładne, a będzie tylko lepiej
Stary 2012-11-11, 13:11   #496
agajj
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny,
Zaczynam swoją przygodę z CG, mam włosy falowane (tj. w zasadzie fale są od połowy włosów i tylko po myciu, ale dopiero zaczynam więc później pewnie będzie lepiej?..)

Mam nietypowe pytanie: otóż póki co (póki nie przywróce życia swoim włosom) szczerze mówiąc lepiej wygląda, jak rozczeszę włosy na sucho niż jak zostawię tylko po przeczesaniu w czasie mycia - jak wyschną mam wtedy straszny bajzel na głowie, nie podoba mi się wolę, jak są wszystkie razem, uczesane, może lekko spuszone ale to dodaje objętości i lepiej się tak czuję i tu docieram do sedna: czy czesanie "na sucho" może mi zaszkodzić/sprawić, że wolniej będą się regenerować?

i BTW. Czy zestaw do OMO
oliwa z oliwek + szampon alterra granatowy + odżywka alterra granatowa
jest dobry?
agajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 13:58   #497
jusik
Raczkowanie

Dość dużo falowanych czesze się -ja ostatnio po myciu nie, ale potem na drugi dzień rano już tak, bo jest brzydko.

Zobacz sobie też ten blog<i post przede wszystkim>
http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...ow-w-fale.html
- może tam znajdziesz rozwiązanie - któraś z dziewczyn podrzucała linki, warto przeczytać w ogóle "od deski do deski"
I ten blog też jest super:
http://anwena.blogspot.com/
-jego właścicielka używa szczotki, więc ku pokrzepieniu możesz poczytać jak i oczęta napaść zdjęciami

Ja, jak się wkręciłam po raz pierwszy we włosomaniactwo traktowałam włosy jak proste i ładnie się regenerowały - dopiero niedawno, przez przypadek, szukając sposobu pielęgnacji dla mojej "pokręconej" córki odkryłam, że falowane, nawet delikatnie to jednak zaliczają się do kręconych

Co do zmywania oleju - najlepiej zmywa olej u mnie odżywka garnier AiK (inne odżywki sobie tak super nie radzą)- ja oleju na włosy używam ponad 10 lat, ale dopiero teraz odkryłam, że to najłatwiejsze zmywanie.
Może dlatego, że ta odżywka ma w składzie oleje to i musi mieć jakiś emuglator dobry do nich żeby to spłukać. W każdym razie sprawdza się zadziwiająco dobrze
Jeśli nie jesteś przekonana do mycia odżywkami to spróbuj po prostu umyć garnierem przed szamponem - zawsze to mniej splątane włosy i dokładne i delikatne zmycie tłuszczyku - szamponu przy oleju zwykle i tak musisz użyć dwa razy - tak zredukujesz do jednego.

Edytowane przez jusik
Czas edycji: 2012-11-11 o 14:14
Stary 2012-11-12, 08:16   #498
agajj
Przyczajenie

Jusik, dzięki wielkie, wczoraj spędziłam całe popołudnie na tym blogu i już wszystko wiem
agajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 15:13   #499
karmilla
Raczkowanie

Kochane,

Zauwazylam, ze bez odzywki b/s moje wlosy wygladaja duzo lepiej (tzn nie wisza tluste straki). Jak myslicie, zrezygnowac z niej czy czekac, az sie wlosy przyzwyczaja?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 15:32   #500
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochane,

Zauwazylam, ze bez odzywki b/s moje wlosy wygladaja duzo lepiej (tzn nie wisza tluste straki). Jak myslicie, zrezygnowac z niej czy czekac, az sie wlosy przyzwyczaja?
nie każdemu służą odżywki b/s i to dotyczy zwłaszcza falowanych spróbuj zrezygnować na jakiś czas i lekko niedopłukiwać odżywki b/s, żeby jakaś ochrona jednak była, ale bez obciążania i zobacz, jak włosy reagują
Stary 2012-11-12, 19:46   #501
karmilla
Raczkowanie

Dziekuje Ci za blyskawiczna odpowiedz! Zrobie, jak radzisz. Czytajac forum zrozumialam, ze bez odzywki b/s ani rusz. Musze przyznac, ze moje wlosy z kazdym dniem sie ociupine poprawiaja, ale mam w dlaszym ciagu, jak to swietnie ktoras z Was okreslila, pierdzielnik. Niezle reaguja wlosy przy skorze, tzn. chyba tam najbardziej, jesli mozna to tak okreslic, faluja Konce chyba najgorzej (bo sa najbardziej suche, choc chyba nie jakos ekstremalnie). Coz, musze sie moich wlosow stopniowo nauczyc. Na zel reaguja super, ale mam duzy problem z odgniecenim go. Jak juz pusci (chyba zbyt majstruje, zeby puscil), to sie robi jeszcze wiekszy balagan i skret sie roluznia. Nie umiem odgniesc zelu, taka jest prawda. Probowalam rekami, pozniej przez jedwabna chustke - efekt niezadowalajacy.
Stary 2012-11-12, 23:09   #502
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie umiem odgniesc zelu, taka jest prawda. Probowalam rekami, pozniej przez jedwabna chustke - efekt niezadowalajacy.
a spróbuj przez bawełniany gładki T-shirt, nie ślizga się jak chusta jedwabna, a nie puszy jak gołe ręce
jeśli zostaną "niedobitki" na końcówkach, to wgnieć w nie odrobinkę Garniera awokado i karite lub innej emolientowej (=natłuszczającej) odżywki
Stary 2012-11-13, 08:42   #503
karmilla
Raczkowanie

Tak jest szefie! Jutro sprobuje odgniatac przez T shirt. Cos na knocowki musi jednak byc, zbyt suche sa bez zabezpieczenia.
Stary 2012-11-14, 08:23   #504
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jest szefie! Jutro sprobuje odgniatac przez T shirt. Cos na knocowki musi jednak byc, zbyt suche sa bez zabezpieczenia.
Jeśli nie masz nic przeciwko silikonom, polecam serum Joanny wygładzająco-regenerujące do końcówek włosów z miodem i mlekiem. U mnie rozdwajanie praktycznie nie istnieje, mimo, że podcinałam ostatnio na wiosnę.
Stary 2012-11-14, 14:56   #505
karmilla
Raczkowanie

Ja niestety nie wiem, czy mam cos przeciwko silikonom. Po uzyciu moje wlosy wygladaja lepiej (chyba kazda z nas ma takie wrazenie), ale to podobno zludne. Moge sprobowac jakiegos serum (niestety polskie kosmetyki nie sa w zasiegu mojej reki). To, co na pewno da sie stwierdzic to: te wiszace kosmyki (widac na zdjeciach, pare postow wyzej) sa bardzo suche i psuja caly efekt (bo sa przy twarzy, tzn. okalaja ja). I tak: jak zostawie odzywke b/s to smetnie wisza tluste prawie proste, jesli ja pomine, to uaktywnia sie obecnosc zelu, ktory nie jest w stanie utrzymac skretu, a tylko powoduje powstanie suchych patyczkow. Bardzo mi to przeszkadza. Wlosy w lepszej kondycji, tzn. te przy skorze oraz te pod spodem (i oczywiscie grzywka) skrecaja sie calkiem przyzwoicie. To co suche niszczy jednak caly efekt. Czy w takim razie lepiej byloby obciac te suche badyle (wtedy dlugosc, niestety do brody) czy postawic na maksymalne nawilzanie (ale jak?) a nuz sie zregeneruja? Koncowki nie sa rozdwojone.
Stary 2012-11-14, 16:37   #506
sm1307
Rozeznanie

Hej Jakiś niecały tydzień temu odkryłam, że jestem chyba falowana i zaczynam walczyć o ładne falowane/kręcone włosy.
Zdjęcia w albumie w profilu

Edytowane przez sm1307
Czas edycji: 2012-11-20 o 13:55
sm1307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 18:40   #507
karmilla
Raczkowanie

Ja tez zauwazylam podejrzany przedzialek z tylu glowy (i tez "normalnie" go nie mam)
Stary 2012-11-14, 19:28   #508
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja niestety nie wiem, czy mam cos przeciwko silikonom. Po uzyciu moje wlosy wygladaja lepiej (chyba kazda z nas ma takie wrazenie), ale to podobno zludne. Moge sprobowac jakiegos serum (niestety polskie kosmetyki nie sa w zasiegu mojej reki). To, co na pewno da sie stwierdzic to: te wiszace kosmyki (widac na zdjeciach, pare postow wyzej) sa bardzo suche i psuja caly efekt (bo sa przy twarzy, tzn. okalaja ja). I tak: jak zostawie odzywke b/s to smetnie wisza tluste prawie proste, jesli ja pomine, to uaktywnia sie obecnosc zelu, ktory nie jest w stanie utrzymac skretu, a tylko powoduje powstanie suchych patyczkow. Bardzo mi to przeszkadza. Wlosy w lepszej kondycji, tzn. te przy skorze oraz te pod spodem (i oczywiscie grzywka) skrecaja sie calkiem przyzwoicie. To co suche niszczy jednak caly efekt. Czy w takim razie lepiej byloby obciac te suche badyle (wtedy dlugosc, niestety do brody) czy postawic na maksymalne nawilzanie (ale jak?) a nuz sie zregeneruja? Koncowki nie sa rozdwojone.
Jeśli nie są rozdwojone, to jest szansa na pewną regenerację. Podcinać lepiej stopniowo, żeby nie było szoku Silikony nie są jednoznacznie "be", mają silne właściwości zabezpieczające. Zresztą - co komu pasuje - zawsze jest kwestią indywidualną.
Stary 2012-11-14, 21:16   #509
201801220933
Konto usunięte

Karmilla: mam dokładnie ten sam problem z grzywką, może nie jest sucha, ale bardzo nierówna, włosy tworzą wiele warstw różnej długości. Radzę znaleźć fryzurę, która zakryje tą grzywkę. To chyba najprostsze rozwiązanie.
U mnie serum na długosc też daje efekt rozprostowanych strąków, więc bardzo uważnie nakładam je na samiutkie końce. Niestety bardzo zniszczone włosy trzeba ściąć. Uwierz mi wiem, coś o tym - kiedyś przez pół roku ratowałam 10 cm zniszczczonych konców, a i tak musiałam je ściąć. Szkoda marnować odżywki na zniszczone partie.
Jeśli nie chcesz pozbywać się tej długośc od razu zabezpieczaj końce i podcinaj co jakiś czas. Często wzbraniamy się przed obcięciem zniszczonych konców, bo zależy nam na długości, a potem okazuję się, że po takim małym cięciu całe włosy są odmienione.

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Jeszcze do niedawna moje fale był dośc wyraźne i puszyte, a z każdym dodatkowym centymetrem nabierały objętości. Włosy po jantarze i olejku łopianowym gp rosną mi bardzo szybko i doszłam już do tej długości, że fale zaczynają sie rozprostowywać pod własnym ciężarem. Włosy są dłuższe, ale mają coraz mniejszą objętość. Jak tak dalej pójdzie za kilka miesięcy staną się proste, a uwielbiałam moje fale :/.
Znacie jakieś kosmetyki, które potrafią podkreślić fale na dość długich włosach (sięgają do ostatnich przednich żeber - nie mam centymetra, nie mogę ich zmierzyć)? Żel bieledny sprawdzony od miesięcy kompletnie nie daje rady.
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 07:39   #510
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
[/COLOR]Jeszcze do niedawna moje fale był dośc wyraźne i puszyte, a z każdym dodatkowym centymetrem nabierały objętości. Włosy po jantarze i olejku łopianowym gp rosną mi bardzo szybko i doszłam już do tej długości, że fale zaczynają sie rozprostowywać pod własnym ciężarem. Włosy są dłuższe, ale mają coraz mniejszą objętość. Jak tak dalej pójdzie za kilka miesięcy staną się proste, a uwielbiałam moje fale :/.
Znacie jakieś kosmetyki, które potrafią podkreślić fale na dość długich włosach (sięgają do ostatnich przednich żeber - nie mam centymetra, nie mogę ich zmierzyć)? Żel bieledny sprawdzony od miesięcy kompletnie nie daje rady.
Miałam podobny problem, chociaż nie miałam aż tak długich włosów. W dodatku na czubku głowy robił się przyklap. Wycieniowałam i jestem bardzo zadowolona Z tymże fryzjerka zrobiła mi takie warstwy (w sumie trzy), a nie tak, że każdy włos innej długości Ale to oczywiście ryzykowne i ma taką wadę, że włosów na końcach jest wyraźnie mniej.

Mnie żel Bielendy nic nie dawał nigdy. Uznaję tylko połączenie lniany + mrożący Joanny (dużo mocniejszy niż Bielenda).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości