|
|
#481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
|
|
|
|
|
#482 |
|
Konto usunięte
|
aa;
![]() pozdrawiam i milego dnia
|
|
|
|
|
#483 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy z ciśnieniem 100 na 60 mogłabym oddawać krew czy jest znacznie z niskie?
|
|
|
|
|
#484 |
|
Wtajemniczenie
|
niskie.
tez kiedys takie mialam (rekordowe przy probie oddania 80/60), ale jakos chyba mi to z wiekiem przeszlo. rada jest taka - duzo pij na 2-3 dni przed oddaniem, pamietaj zeby wypijac co najmniej 1,5 l wody niegazowanej dziennie (niby zaleca sie tak pic zawsze, ale nie kazdy sie do tego stosuje). w dniu donacji wypij kawke, najlepiej prawdziwą, parzoną. o sniadaniu to juz nie pisze, bo podstawa. wyspij sie. i do punktu rck idz szybkim marszem, dotlen sie. powinno podskoczyc do normy
|
|
|
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#486 |
|
Wtajemniczenie
|
A nie orientujecie się kiedy mozna otrzymac książeczkę honorowego dawcy?Nie zeby mi jakos szczegolnie zależalo,ale oddawalam juz 2 razy i ciekawe czy t gdzies zapisują?
|
|
#487 |
|
Wtajemniczenie
|
ksiazeczke dostajesz przy pierwszym oddaniu, dziwne ze jej nie masz. upomnij sie nastepnym razem, niech ci wbiją zalegle pieczatki (jesli oddawalas caly czas w tym samym miejscu, to nie powinno byc z tym problemu)
|
|
|
|
|
#488 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zamiar zacząć oddawać krew za rok, gdy zostanę pełnoletnia
Odkąd pamiętam, chciałam to robić, świadomość, że mogę pomóc bardzo mnie motywuje.
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak oddawałam pierwszy raz to odrazu mi babka książeczke wypełniła podbiła i książeczkę wysłali mi pocztą bo musięli zbadać jaką mam grupę krwi, czekałam na nia ok 2 tygodnie chyba
|
|
#490 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem za oddawaniem, szkoda że oni tak rzadko stawiają te autobusy w różnych miastach i nie informują o tym nigdzie. Generalnie "fuks" jeśli się dowiesz że stoją na rynku np.
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
mozna iść do najbliższego punktu pobierania krwi u mnie takowy jest w szpitalu tam swobodnie możesz oddać krew, mnie mówiono że nie moge oddać krwi jeśli jestem niepełnoletnia
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w mieście jest centrum krwiodastwa, więc o autobusy martwić się nie muszę, ale wszyscy, których znam, a którzy krew oddają, mówią że jednym z warunków jest wiek 18 lat.
|
|
|
|
#493 | |
|
Wtajemniczenie
|
trzeba byc pelnoletnim, nie wiem skad informacja, ze nie trzeba.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#494 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z zajęć i nie trzeba było "pisemnej zgody rodziców" czy po prostu pełnoletności.
|
|
|
#495 |
|
Wtajemniczenie
|
to dziwne, bo ja oddawaniem krwi tez interesowalam sie juz w liceum (a byly to lata 2000-2004) i na pewno wtedy bylo od 18 lat.
|
|
|
|
|
#496 |
|
Zadomowienie
|
To było niezgodne z prawem.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
#497 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a oddawalam w tym samym miejscu caly czas
|
|
|
#498 | |
|
Wtajemniczenie
|
dziwne, naprawdę, bo w moim przypadku to bylo automatyczne.
pierwszy raz oddawalam na uczelni (zbiorke przeprowadzal RCKiK) dostalam legitymacje, ale ja zgubilam i drugi raz oddawalam w szpitalu wojskowym (czyli oddzielna instytucja) i oni tam danych dotyczacych RCKiK nie mieli i po prostu wydali mi nową (fajniejsza bo w twardej okladce ).potem tę pierwszą znalazlam i poszlam na kolejną zbiorke z obiema, to mi po prostu przybili pieczątke do tej ladniejszej ksiazeczki, przepisali date itd, a stara ksiazeczke kazali wyrzucic. nigdzie nie musialam prosic o te ksiazeczki, daja je z automatu kazdemu kto nie ma. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#500 |
|
Biała Dama
|
Ja też dostałam książeczkę za pierwszym razem, tyle że po dwóch dniach i właściwie przypadkiem, poszłam odebrać wyniki badań bo ciekawa byłam jak mi wyszły, i razem z wynikami dostałam książeczkę. Pewnie jakbym nie poszła toby mi nie dali. I nie dawałam potem do podbijania następnym razem, właściwie to na co ta książeczka? Chyba po 10 oddaniach czy wręcz po 10 litrach są jakieś przywileje, tak mi się wydaje. I tak bym zresztą z nich nie korzystała
|
|
|
|
|
#501 |
|
Wtajemniczenie
|
pierwszy przywilej to po 6 oddanych litrach tytuł zasłużonego honorowego dawcy, który daje ci zniżki na niektore leki (trzeba powiedziec lekarzowi przy wypisywaniu recepty, to zaznaczy na recepcie, a potem w aptece okazac chyba jeszcze legitymacje). o taki tytul musisz upomniec sie sama, bo chocbys oddala i 20 litrow - poki sie nie upomnisz, to nie dostaniesz.
poza tym slyszalam ze mozna zalapac sie bez kolejki do lekarza |
|
|
|
|
#502 |
|
Raczkowanie
|
można ale ja z tego prawa nigdy nie skorzystałam, póki jestem jeszcze młoda i mogę się sama ruszać to wolę poczekać; zwykle do lekarza chodzą starsi schorowani ludzie więc jakoś na razie nie mam serca pokazać im się od strony d**y
za to jest jeszcze inna sprawa; jeśli dawca potrzebuje krwi to jest 1 w kolejności niż ci którzy czekają -tylko trzeba powiadomić lekarza (lub ktoś z rodziny) że się jest honorowym dawcą... ja książeczkę dostałam po 3 oddaniu krwi
"Nigdy nie jest za późno, by stać się osobą, którą mogłeś być." "Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej." Edytowane przez 6agi Czas edycji: 2010-03-04 o 07:21 |
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
Moja książeczka przyjechała na kolejną akcję wyjazdową do mojego miasta (czyli po pierwszym oddaniu)
byłam chora, nie poszłam, więc kolegą ją dla mnie wziął w poniedziałek znowu przyjeżdżają, tym razem do liceum.To wejście bez kolejki do lekarza, wydaje się bardzo fajne chodzę po lekarzach jak już jestem naprawdę chora, a wtedy mam trochę inne zdanie o starszych "schorowanych" ludziach... I na pewno skorzystam, jeśli kiedyś będzie potrzeba, bo mam zamiar oddawać regularnie krew ![]() Nie wiecie może jak jest z lekami typu Gripex? Znalazłam informacje, że Ibuprom, itp można zażywać 3 dni przed oddaniem krwi, ale ostatnio miałam wpisany właśnie Ibuprom i Vegantalgin, to pan przy rejestracji pytał się czy na pewno minęły dwa tygodnie a tym razem tak z 10 dni...
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2010-03-04 o 16:29 |
|
|
|
|
#504 |
|
Wtajemniczenie
|
A po tą książeczkę mogę pójśc ot tak czy lepiej przy nastepnym oddaniu krwi?Bo nie chcialabym sie narazic na gniew tych pielegniarek
|
|
#505 |
|
Konto usunięte
|
ja mam pyt. dotyczące transplantologii.
czy mogę oddać fragment wątroby osobie niespokrewnionej za życia? |
|
|
|
|
#506 | ||
|
Wtajemniczenie
|
w Housie Wilson oddał :P
w Polsce z tego co znalazlam w necie jest to niemożliwe Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#507 |
|
Konto usunięte
|
ale głupie!
ja chętnie bym oddała, a nie mogę;( szkoda że z Banku Szpiku też milczą;( |
|
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#509 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oddanie krwi, czy szpiku nie ingeruje tak bardzo w nasz organizm jak wyciecie kawalka (lub jednego z pary) narządów. a szansa na trafienie z banku szpiku jest bardzo niska. ja jestem zapisana juz od 3 czy 4 lat i nic. a mlody Stuhr zapisal sie i juz po kilku miesiacach podobno jego szpik byl komus potrzebny (bylo o tym ostatnio troche w mediach). loteria. |
|
|
|
|
|
#510 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Moja mama jest pielegniarka i mi opowiadala, ze honorowi rzadko korzystaja z przywilejow (pierwszenswto w kolejce do lekarza), a lekow refundowanych jest ponoc malo itp. generalnie ludzie latami oddaja czastke siebie ratujac innych, a jak chca byc pierwsi u lekarza to jest wielki ostracyzm wśród innych kolejkowiczów. Nie wiem czy teraz tak jest, ale kiedys mozna bylo od podatku sobie odliczyc.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.

Odkąd pamiętam, chciałam to robić, świadomość, że mogę pomóc bardzo mnie motywuje. 

w poniedziałek znowu przyjeżdżają, tym razem do liceum.
a tym razem tak z 10 dni...