![]() |
#5131 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Ja dzisiaj mam pierwszą wizytę od założenia aparatu
![]() Tak myślałam, że po miesiącu mi tak wyprostowało zęby, to miesiąc po tej wizycie będą już chyba proste <marzenie>. No chyba, że stanie w miejscu to, ale nie powinno (?).
#5132 |
Rozeznanie
|
Hej wszystkim!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#5133 |
Zakorzenienie
|
Tak krótko go będziesz nosić? Zdziwiłam się.
Wcześniej wspominałam o osobie, której za wcześnie ściągneli, też tak po roku z czymś i po 2 miesiącach pocofały jej się zęby i może mieć aparat od nowa. Dziewczyny wspominały, że zęby potrzebują 2 lata w aparacie i potem 2 lata retencji, żeby zęby się przyzwyczaiły itd. nie pamiętam dokładnie:P.
#5134 |
Rozeznanie
|
hmm każdy ma inaczej....
![]() ![]()
#5135 |
Raczkowanie
|
a czy można mieć amalgamaty przy noszeniu aparatu? I czy w publicznych przychodniach można wyrwać zęba?
#5136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#5137 |
Zakorzenienie
|
Mi tam w głowie utkwiło tylko to, że powinno być tak: 2 lata aparat, 2 lata retencja.
Jacyś orto to mówili, gdzieś czytałam, tu w wątku pewnie. Cieszyła bym się gdyby mi po roku mogli ściągnąć, ale bała bym się bardzo powrotu wady ![]() ![]()
#5138 |
Moderator
|
Ludzie...
Od dzisiaj mam w buzi haasa i aparat na dole, a do tego założone wyciągi!!!!!! Boli mnie głowa, mówię bardzo niewyraźnie więc na razie jestem niezbyt szczęśliwa... Mam nadzięję że się to poprawi jakoś niedługo bo inaczej zwariuję! ![]()
#5139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() emless biedaczko ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5140 |
Raczkowanie
|
mam kumpelę która ma takie zęby:
http://img238.imageshack.us/img238/8339/73400594bt6.jpg i pyta się, przez ile mniej więcej musiałaby nosić aparat, jaki, i mniej więcej ile wyniosłoby leczenie. Jeżeli ktoś jest poinformowany to byłaby niezmiernie wdzięczna za pomoc. Ona chce zapoznać się z szacowanymi cenami aby wiedzieć czy jej fundusze na to starczą i czy jeżeli bierze się aparat na raty to ile jest tych rat i po ile i co kiedy xD Chciałabym wiedzieć to od osób które brały aparaty na raty.
#5141 |
Zakorzenienie
|
Aparat prawie wszędzie kosztuje tak samo tj. 1500 zł za łuk, wizyty co miesiąc to zalezy już od orto. Jaki aparat to sobie ona już wybiera czy przeźroczysty itd. No i aparat nosi się 2 lata praktycznie zawsze, czasem dłużej.
Najlepiej niech idzie na konsultację do orto i wszystkiego się dowie, może będzie musiała mieć jakieś spacjalne gadżety np. na podniebienie, żeby rozszerzyć łuk itd. My za dużo nie powiemy. Tak samo z ratami albo dogadujesz się z orto jak będziesz spłacać albo w banku i tyle.
#5142 |
Raczkowanie
|
Ja mam aparat miec na okolo 1 roku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5143 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5144 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Poza tym czuje że aparat na dole zaczyna działać bo tak dziwnie mnie coś ciągnie... W sumie na razie nie jestem w stanie rozpoznać źródła bólu - haas, aparat, wyciągi, a może to wina pogody? Niech mnie ktoś zastrzeli....
![]() |
#5145 |
Raczkowanie
|
emless szczerze Ci wspolczuje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5146 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ząbki prostuje więc w sumie mógłbym służyć w Oddziałach Reprezentacyjnych Wojska Polskiego ![]() ![]() A tak wogóle to narazie mam odroczoną służbę do końca tego roku szkolnego i do wojska raczej się nie wybieram tylko na studia, chociaż za mundurem panny sznurem więc może kiedyś, czemu nie ![]()
![]() |
#5147 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ja tez jestem posiadaczka aparatu ortodontycznego. Niestety martwi mnie to ze noszę go juz 1 rok i 4 miesiace ale w sumie nie widze zadnej róznicy. Na poczatku orto mówił mi ze leczenie bedzie trwało około 2i poł roku, wiec pewnie powinnam jeszcze cierpilwie czekac ale martwi mnie to ze nie widze zadnej róznicy.... Chciałabym tez zapytac jak radzicie sobie z kamieniem nazębnym?Usuwa go Wam ortodonta czy idziecie z tym do stomatologa? Bo ja własnie kiedys miałam kamien nazebny i otro krecił nosem ale go nie usunął, a teraz widze ze mam znow i nie wiem co robic czy czekac na wizyte u orto czy wybrac sie wczesniej do stomatologa zeby usunał mi ten kamien?
#5148 |
Raczkowanie
|
Ojej dziewczyny nienadazam za tymi postami
![]() Jest ich tyle ze hoho... Isenia poprostu przeslicznie ![]() ![]() Ja juz jestem po zdjeciu szwow i musze powiedziec ze nie jest tak zle. wprawdzie dalej mam uczucie jakbym miala cos pod warge wsadzone, ale juz wiem ze nic tam nie ma ![]() ![]() Najwazniejsze ze nie mam juz tej opuchlizny, bo z tym byla masakra ![]() Teraz jeszcze na wizyte do orto sie musze umowic, ale to dopiero po wyplacie bo narazie zionie w portfelu pustka:P
#5149 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() moje zabki sie sprawuja wysmienicie ![]() ![]() bidulki, ktore zabki bola ![]() ![]() 3majcie sie buziak |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5150 |
Zakorzenienie
|
zaczynam jedzenie papek
![]() wyrwałam dzisiaj jednego zęba. nie chciał dwóch na raz wyrwać. chyba się przestraszył ![]() w ogóle to poszłam rano z mamą. czekamy w poczekalni. rozmawiamy i ja się tak głośno zastanawiałam jak to jest jak ktoś krzyczy na fotelu. później weszła jakąś pani 25-30 lat. i za chwilę słychać "aaaa. aaaa" a mnie zamurowało. przestraszyłam się aż tego wyrywania. bo nigdy nie miałam nawet leczonych i od razu z buta wyrywać ![]() zrobiłam ten test uczuleniowy, wszystko okej to dostałam znieczulenie, i jak zaczęło działać i jak pół wargi mi zdrętwiało to tak się zaczęłam brechtać na fotelu z tego, że szok ![]() w końcu wyrwał mi tego zęba. nic nie bolało, tylko słychać było takie chrupnięcie. heh. mama mi mówiła, że mocno głowa mi latała, ale ja w ogóle tego nie czułam. i powiedziała, że chyba się zdziwił jak wyjął tego zęba. że taki duży chyba ![]() no a już po, to kolej na moją mamę. jej się zrobiło słabo. ehh te nerwy o córkę. hehe. jutro rwę drugiego i już wiem czego się spodziewać to powinno być lepiej. teraz nie boli. no może troszkę pobolewa, ale bez żadnych tabletek więc luz ![]() ![]() ![]() ![]() i stwierdziłam, że ładnie mi będzie z prostymi zębami ![]() ![]() ![]() bless ![]() ps. Isenia mi również bardzo się podoba. ślicznie wyglądają te gumki i usta ![]() ![]()
#5151 |
Przyczajenie
|
![]()
hejka mam pytanko ile się nosi łuk podniebny?przez 3 miesiące nosiłam najpierw hassa a teraz ten łuk i orto nie powiedziała mi ile mam to nosić.orientuje się ktoś może?pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#5152 |
Raczkowanie
|
ja juz po wizycie...orto wygiela mi drut w dwóch miejscach w takie pętelki. maja one prawdopodobnie pozamykac szpary i przechylić zęby do tyłu... już niezle czuję jak drut ciągnie...a 19 marca zakłądam górę
![]() ![]() dzis padam z nóg po prostu.lece spać ... buziaczki !!!
#5153 |
Przyczajenie
|
Mi opuchlizna już zeszła
![]() Isenia śliczny avatar ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5155 |
Przyczajenie
|
no to od dziś oficjalnie dołączyłam do zadrutowanych. Tylko na górę. Aparacik szafirowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5158 |
Raczkowanie
|
A powiedzcie (tak dla rozweselenia i ewentualnego zmniejszenia cierpienia aparatek), czy często zdarzają się Wam jakieś śmieszne przygody, których głównym bohaterem był Wasz aparat? Podzielcie się!
![]() W moim przypadku jest tak, że prawie przy każdym myciu zębów w zamkach zostawiam włosy ze szczoteczki. Trzeba zaznaczyć, że łatwo się ich nie wyciąga ![]() ![]()
#5159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To chyba zalezy od Twojej wady. Tzn jak bardzo musisz miec rozsuniete podniebienie, moja kol nosi juz 5ty miesiac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Witaj ddaarroottkkoo !! ![]() ![]() ![]() karolinusienka sliczny blog ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Julshka Czas edycji: 2008-02-14 o 15:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5160 |
Zadomowienie
|
dziuniaaa: to kto ile będzie nosił aparat zależy naprawdę od wady !! ja nie miałam dużej wady!! i mam nosić aparat tylko rok !! no może będzie to z lekkim poślizgiem ale raczej nie dotrwam do dwóch lat!!
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.