Harry Potter? - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-31, 19:51   #511
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Harry Potter and the Deathly Hallows

A ja jakoś bez zapału czytam... Czytam powoli, z przerwami, nie wciągnęło mnie na tyle, żebym nie mogła się oderwać. Ech. To już chyba nie to samo.
Może wyrosłam z Pottera?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 10:58   #512
Arribeth
Zadomowienie

GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth
Dot.: Harry Potter i Zakon Feniksa-jakie wrażenia??

Byłam wczoraj. Dla TŻ to najlepsza z dotychczasowych części, ale mnie w fotel nie wbiła. Obejrzeć warto, ale bez zachwytów.

Arribeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 16:16   #513
backyard
Raczkowanie

GG do backyard

mi też się podobało
pozmieniali mniej niż się spodziewałam.
tylko scena ze śmiercią Syriusza wg mnie nie wyszła.
Stary 2007-08-01, 20:42   #514
hondzia_nt
Przyczajenie

A ja właśnie skończyłam oryginał i bardzo mi się podobało ...
hondzia_nt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 23:01   #515
panna_niedopisana
Raczkowanie

GG do panna_niedopisana

.

Edytowane przez panna_niedopisana
Czas edycji: 2012-04-21 o 23:02
panna_niedopisana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 20:50   #516
zielony_motylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LyraPotter Pokaż wiadomość
Ale Rowling chyba zaprzeczyła,że opisze dzieje dzieci Harry'ego.Przynajmniej wydaje mi się,że tak przeczytałam w jakimś wywiadzie.
hmm być może.. nie czytałam żadnego wywiadu z Rowling oprócz tego który tu podałam więc moze masz racje w każdym razie brakuje mi wyjaśnienia jeszcze kilku rzeczy no ale jakoś przeżyje choć szczerze mówiąc wątpie żeby już nic kompletnie nie opublikowała :P
Stary 2007-08-03, 21:09   #517
ksh
Zakorzenienie

Zielony motylku , dopiero teraz zobaczyłam link wklejony przez Ciebie Dzięki wielkie, teraz wyjaśniło się bardzo dużo kwestii, w stosunku do których mialam wątpliwości
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-07, 18:59   #518
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Skończyłam dzisiaj czytać drugi raz i jeśli wszystko pójdzie z innymi książkami,które chcę teraz przeczytać to zabiorę sie za Harry'ego po raz trzeci
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-07, 19:42   #519
ksh
Zakorzenienie

Cytat:
Skończyłam dzisiaj czytać drugi raz i jeśli wszystko pójdzie z innymi książkami,które chcę teraz przeczytać to zabiorę sie za Harry'ego po raz trzeci
ot, maniak

Ja też przeczytałam poprzednie częsci Harry'ego po kilka razy, ale nigdy tak od razu

Lyra, cóż za avatar!

e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-08, 14:47   #520
silvergreen
Raczkowanie

Cytat:
Witaj w klubie
Stary 2007-08-09, 20:26   #521
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Napisane przez silvergreen Pokaż wiadomość
Witaj w klubie
Bardzo się cieszę
Cytat:
Napisane przez ksh Pokaż wiadomość
ot, maniak

Lyra, cóż za avatar!

Dzięki. Mi też się podoba
Stary 2007-08-10, 01:37   #522
silvergreen
Raczkowanie

Ja mam chyba "coś nie tak z głową" (cytat z kumpla) na punkcie HP... Mam wszystkie wydane tomy po polsku, prawie wszystkie z Bloomsbury, i część także wydania amerykańskiego Zamierzam zebrać wszystkie. To się chyba kwalifikuje faktycznie pod jakąś jednostkę chorobową ale ja lubię jak mnie coś tak wciągnie...
Stary 2007-08-11, 19:02   #523
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Ja mam chyba "coś nie tak z głową" (cytat z kumpla) na punkcie HP... Mam wszystkie wydane tomy po polsku, prawie wszystkie z Bloomsbury, i część także wydania amerykańskiego Zamierzam zebrać wszystkie. To się chyba kwalifikuje faktycznie pod jakąś jednostkę chorobową ale ja lubię jak mnie coś tak wciągnie...
Ja też mam wszystkie dotychczas wydane w Polsce i te z Bloomsbury.Amerykańskich nie zdobyłam,chociaż chętnie bym przeczytała,żeby porównać wersję z brytyjską.Na szczęście Polacy mają okładki z Usa,więc pod tym względem nic się nie traci.
Stary 2007-08-11, 19:20   #524
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Muszę z przykrością stwierdzić, ze uważam ostatnią część za niudaną... Nie mogę dobrnąć nawet do połowy. Książka leży na półce, a ja nie mam nawet ochoty jej czytać...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-11, 20:08   #525
silvergreen
Raczkowanie

Cytat:
Ja też mam wszystkie dotychczas wydane w Polsce i te z Bloomsbury.Amerykańskich nie zdobyłam,chociaż chętnie bym przeczytała,żeby porównać wersję z brytyjską.Na szczęście Polacy mają okładki z Usa,więc pod tym względem nic się nie traci.
Amerykańskie dorwałam kiedyś na Allegro - Zakon Feniksa w twardej oprawie za jakieś 20 zł udało mi się zdobyć (używaną), ale bez obwoluty. No i chyba na aukcjach najlepiej na nie polować bo inaczej ceny są kosmiczne ;/
Stary 2007-08-13, 22:23   #526
kochanica_szatana
Zakorzenienie

Ah... Harry, Harry, Harry.
Książka wg. wspaniała Szkoda mi tylko 4 osób które zginęły No ale cóż...
I bardzo szkoda mi również tego, że to ostatnia książka o Harrym i jego przygodach .
Mogę napisać, że praktycznie wychowywałam się na tych książkach. W domu mam wszystkie części (polskie). W styczniu na pewno kupię sobię i tą ostatnią część . W kinie byłam na każdym filmie i aż mi się serce kraja jak pomyślę sobie, że już nigdy nie będę tak oczekiwać na kolejną część Harrego Pottera .
Ale tak wogóle to maniaczka Harrego wita ^^
kochanica_szatana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 22:30   #527
Justynka1710
Zakorzenienie

A ja jeszcze nie czytałam tej części, chociaż tak bym już chciała . . .
You're everywhere
But right now I wish you were here...
Justynka1710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-15, 16:40   #528
Ashna
Przyczajenie

Witam.

Filmy o Harrym Potterze są według mnie coraz lepsze, chociaż w porównaniu z książkami dość mocno "okrojone". Musimy sobie zdawać jednak sprawę z tego, że w filmie nie można pokazać wszystkiego, bo byłby on tak długi jak niektóre produkcje z Bollywood - Choć bardzo lubię ten rodzaj kina.
Oczywiście żeby dokładnie zrozumieć o co chodzi w całej historii o Harrym najpierw należałoby przeczytać książki. Jednak dla tych, którzy nie lubia czytać lub nie mają na to czasu - a wierzcie mi, można nie mieć czasu na czytanie, opowieści filmowe o małym czarodzieju, "który przeżył" są zapewne fascynujące i wystarczające.
To co najbardziej podobało mi się w "Harrym Potterze i Zakonie Feniksa", to więcej bliźniaków Weslleyów. Do tej pory ci przesympatyczni i weseli chłopcy z książki byli dość brutalnie wykluczani z filmów. To oczywiście nadal nie jest to co w książce, ale jest ich "dużo więcej".
A co Wy o tym sądzicie?
Ashna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-15, 17:11   #529
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Mnie się film bardzo podobał. Bardzo trudno jest zrobić dobrą ekranizację książki, a już zwłaszcza takiej jak HP, gdzie tyle się dzieje i tak bardzo trzeba ją okroić. Film jest wyjątkowo spektakularny i przyjemnie się go ogląda. Aczkolwiek gdybym nie znała ksiązki, to raczej nie połapałabym się o co chodzi.

edit: a jedno co mi się naprawde nie podobało to postać Syriusza. On nie tak wyglądał! Zupełnie nie tak!

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-16, 10:16   #530
kiniaczeq
Zakorzenienie

Według mnie to chyba była najgorsza część mało akcji więcej gadania było.
W Potterze nie działo się nic gdzie bym siedziała i czekała co będzie dalej - ale jedno jest pewne - na pewno bedzie następna część bo skończyło się tak że musi być następna
Najlepszy był więzień askabanu
Nie chodzi mi o to że był beznadziejny (bo nie był) tylko tak patrząc na inne części to ta podobała mi się najmniej.
Stary 2007-08-16, 17:01   #531
Germini
Zakorzenienie

A ja cały czas męczę Pottera Niby coś się ciągle dzieje, akcja się rozwija, ale nie mogę się wciągnąć. Taka bez polotu jest ta ostatnia część
Stary 2007-08-16, 17:13   #532
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Mi tez jakoś ciężko się czytało. Po rewelacyjnej części V i prawie tak samo dobrej części VI spodziewałam się czegoś lepszego. Zakończenie udane pod względem pomysłu, ale napisane tak, że czytałam to w zasadzie z ciekawości, co będzie dalej.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-16, 19:52   #533
Ashna
Przyczajenie

Masz absolutną rację "Czapeczkoelfa". Syriusz został przedstawiony jak pospolity przestęca - oczywiście z naszych wyobrażeń. Prawie bez zębów i dość demoniczny, ale zastanów się w jaki sposób reżyser miał pokazać obłęd w jego oczach i smutek? Chociaż teraz w "Zakonie ..." był bardziej zbliżony do oryginału książkowego - przynajmniej tak mi się wydaje.
A tak na marginesie - jaka jest Twoja ulubiona postać z "Harrego..." - oprócz Harrego?
Stary 2007-08-16, 20:58   #534
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ashna Pokaż wiadomość
Masz absolutną rację "Czapeczkoelfa". Syriusz został przedstawiony jak pospolity przestęca - oczywiście z naszych wyobrażeń. Prawie bez zębów i dość demoniczny, ale zastanów się w jaki sposób reżyser miał pokazać obłęd w jego oczach i smutek? Chociaż teraz w "Zakonie ..." był bardziej zbliżony do oryginału książkowego - przynajmniej tak mi się wydaje.
A tak na marginesie - jaka jest Twoja ulubiona postać z "Harrego..." - oprócz Harrego?
Hm..ulubiona postać..Chyba właśnie jest to Syriusz Jak umarł, to szlochałam nad książką tak, że nie moglam sie uspokoic.
Ale trudno mi zdecydowac, bo wiele postaci bardzo lubię- np Snape mnie zawsze fascynował. Ron jest wzruszający, a za czasów szkolnych marzyłam żeby być taka jak Hermiona
A jaka jest Twoja ulubiona postac?

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 16:53   #535
Ashna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
Według mnie to chyba była najgorsza część mało akcji więcej gadania było.
W Potterze nie działo się nic gdzie bym siedziała i czekała co będzie dalej - ale jedno jest pewne - na pewno bedzie następna część bo skończyło się tak że musi być następna
Najlepszy był więzień askabanu
Nie chodzi mi o to że był beznadziejny (bo nie był) tylko tak patrząc na inne części to ta podobała mi się najmniej.

Hmm, no cóż każdy ma prawo do własnej opini Przypominam jednak, że w książce "Harry Potter i Zakon Feniksa" również jest więcej "gadania niż akcji", więc nie ma się co dziwić, iż w filmie jest podobnie.
Natomiast jesli chodzi o Twój zachwyt nad ekranizacją "Więźnia Azkabanu", to zwróć uwagę na to, że w tej właśnie części zmienił się reżyser i filmy o Harrym przestały być "familijne", ale troszeczkę zaczęły przypominać filmy grozy. Nic w tym zresztą dziwnego, bo każda kolejna książka o Harrym również rozwija się pod względem grozy.
Stary 2007-08-17, 16:59   #536
Ashna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czapeczkaelfa Pokaż wiadomość
Hm..ulubiona postać..Chyba właśnie jest to Syriusz Jak umarł, to szlochałam nad książką tak, że nie moglam sie uspokoic.
Ale trudno mi zdecydowac, bo wiele postaci bardzo lubię- np Snape mnie zawsze fascynował. Ron jest wzruszający, a za czasów szkolnych marzyłam żeby być taka jak Hermiona
A jaka jest Twoja ulubiona postac?
Ja też lubię Syriusza i podobnie jak Ty miałam problem z opanowaniem emocji, gdy zginął. Nie wiem tylko czy płakałam nad Syriuszem czy nad Harrym? Kolejny raz odebrano mu kogoś naprawdę bliskiego. Tak więc tutaj mam mały dylemat. Jednak do moich ulubieńców należy - mimo protestów mojej siostry - profesor Snape. Chyba dlatego, że nie wiadomo o nim nic do końca. A jeszcze bardziej go polubiłam, gdy okazało się, że w jego postać wcielił się mój ulubieniec - Allan Rickman. Zawsze niezawodny pułkownik z "Rozważnej i romantycznej".
Stary 2007-08-17, 20:53   #537
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Amerykańskie dorwałam kiedyś na Allegro - Zakon Feniksa w twardej oprawie za jakieś 20 zł udało mi się zdobyć (używaną), ale bez obwoluty. No i chyba na aukcjach najlepiej na nie polować bo inaczej ceny są kosmiczne ;/
Kiedyś może się skuszę,ale na razie nie bardzo mam pieniądze.Mam w oryginale i w chwili obecnej to jest najważniejsze,bo wolę po angielsku,choć polskie tłumaczenie jest świetne.Swoją drogą to by było fajne hobby,zbierać wydania Harry'ego z różnych krajów
Stary 2007-08-17, 21:24   #538
martiniątko
Zadomowienie

Hej wszystkim. Ja przeczytalam Deathly Hallows od razu po premierze, ale nie wiedzialam ze istnieje taki wątek na wizażu bo nie wchodzę zwykle na forum kultura Podzielam zdanie, że książka nie jest szczególnie udana... Właściwie to byłam bardzo zawiedziona. Po pierwsze przewidywalność, mało było zaskakujących zwrotów akcji, właściwie jedyny naprawdę zaskakujący i świetnie obmyślony wątek to ten ze Snape'm - to trzeba jej oddać, szczena mi opadła Tragiczny moim zdaniem epilog...spoiler (na biało) - po zaznaczeniu bedzie widać
Pokazywanie Harry'ego i innych postaci starych, dzieciatych, odpowiedzialnych... To tak jakby wszystkie te postacie, które tak polubilismy, umarły. Rowling nagle brutalnie pozbawiła ich tego, co w nich było najbardziej urzekające - młodzieńczego ducha. A według mnie oni wszyscy powinni pozostać młodzi - na kartach powieści. Może przesadzam, ale tak czuje :/ No i Hermiona i Ron - razem!! (przeciez oni do siebie nie pasuja!!). Ta gromadka biegających dzieci, ogólna sielanka - jakies to takie beznadziejne i kiczowate, przypominające marne romanse gdzie zawsze wszystko kończy się przewidywalnie, szczęśliwie, cudownie i słodko :/
Poza tym, przez większość książki bardzo mało się dzieje... I co najśmieszniejsze, Rowling sama pisze, że bohaterowie "siedzieli i się nudzili" No i opisywać to jak się nudzili, albo naciągać jakieś wątki żeby "zabić im czas" - dziwne i nie w stylu całego cyklu HP
Książkę chciałam przeczytać siedząc tradycyjnie non-stop, zarywając noce i dnie, ale nie mogłam. Owszem, czytałam często bez przerwy ale bardziej z takiego "poczucia obowiązku" że trzeba przeczytać szybko, niż z faktycznej chęci jak najszybszego pochłonięcia treści stron. Bywało, że ze znudzenia odkładałam książkę. Nie zarwałam żadnej nocy.

spoiler: Inna sprawa - postać Dumbledore'a: to, ze nie zostawił żadnych wskazówek, że swego czasu kumplował się z Grindelwaldem, ze interesował się czarną magią, jego sprawy rodzinne...miało byc intrygujące. Mi ten wątek wydał się naciągany i denerwujący - to, że prawie nic im nie powiedział spowodowało że sami nie wiedzieli co robić i na tym zeszło pół książki. No i te pośmiertne spotkanie Harry'ego z Dumbledorem, to jak D. "wyjaśnił" wszystko... takie jakieś grubymi nićmi szyte

Pojedynek Harry'ego z Voldemortem - spotkanie w lesie i to co po nim nastąpiło było fajne, ale już "bitwa" pomiędzy nimi dwoma w Hogwarcie ... ekhm Dziwne, Voldi jakiś taki mało potężny się okazał, a wszyscy się go tak bali...

Dla przeciwwagi - uważam, że początek był bardzo fajny i obiecujący, trzymający w napięciu. Końcówka też całkiem fajna, choć nie zaskakująca. A najlepszy chyba w całej książce był jeden środkowy rozdział (o Godric's Hollow). Opisy były fantastyczne (spoiler: ) - mroczne, klimatyczne, prawie że ciarki mi chodziły po plecach aż czułam ten śnieg pod butami i słyszałam odgłosy z kościoła . Scena na cmentarzu - niesamowicie wzruszająca, potem to, jak odwiedzili stary dom Harry'ego i ten opis... no i w tym rozdziale jedyny raz naprawdę się bałam - najbardziej kiedy spotkali staruchę a ona zobaczyła ich pod pelerynką i podczas akcji u niej w domu.

To takie moje odczucia

DOPISEK: Proszę o niecytowanie mojego postu - wtedy tekst na biało będzie ujawniony

Edytowane przez martiniątko
Czas edycji: 2007-08-18 o 13:49
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 21:53   #539
Germini
Zakorzenienie

Parę innych rzeczy też już mogłaś na biało zaznaczyć Przeczytałam więcej, niż chciałabym wiedzieć
Stary 2007-08-18, 00:55   #540
włoczykijka
Zadomowienie

Byłam dziś.I pierwsze co mnie pozywytnie zachwciło,to efekty specjalne i muzyka.I postać Luny ,,Pomyluny''-mi się b.podobało,ten jej sposób mówienia i cała ona.Wątek cho+harry,hmm trochę nie wyszedł wg mnie.I Emma Watson w roli Hermiony w tej części wypadła tak..blado?Tak jak pisała poprzedniczka,bliźniaki Weasley górą.Nareszcie było widać jak ich kawały potrafi a rozładować sytuację.Strasznie szybko minął mi film,a wg mnie było za mało Malfoy'a(), McGonagal,Hagrida.No,ale wiadomo,że parę wątków trzeba było uciąć.A Syriusz- zgadzam się z tym,że jego śmierć trochę inaczej sobie wyobrażałam.
Efekt ogólny=mimo wszystko podobało mi się.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości