|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy on mnie zdradził z prostytutką?!
Powinno być. Ale przecież nie jest ścigane z urzędu. Więc jeżeli Ty to lubisz, to okej, żyj tak sobie. Ja wiem, że sytuacja, w której mój współpracownik komentuje moje części ciała spotkałaby się z żywym protestem. Gdyby to zdarzyło się raz, w ostrych słowach przywołałabym delikwenta do porządku. Gdyby więcej razy, musiałabym podjąć określone kroki, bo nie wyobrażam sobie pracy w takich warunkach, w których czuję, że przekracza się granice mojej intymności.
|
#512 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#513 |
|
Zakorzenienie
|
Złe jest przekonanie, że kobieta musi to robić.
|
#514 |
|
BAN stały
|
Mam przekonanie że muszę to robić. Nie ważne czy ktoś na mnie patrzy. Robiłam to całe życie, jak ma faceta też robię (żeby ktoś nie mówił, że to facet mi to wbił do głowy, bo tak nie jest). Dzieje się komukolwiek krzywda jeżeli nie chodzi ze szczeciną na nogach?
---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Naprawdę, niektórzy nie mają się już czego czepiać. |
|
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#516 |
|
BAN stały
|
Bo ze szczeciną na nogach źle bym się czuła.
---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Szczerze mówiąc to miałam inne wyobrażenie o tej stronce. a tu pełno wojujących feministek, zupełnie niepasujących do strony która nosi nazwę "Wizaż". Naprawdę są na świecie ważniejsze problemy niż to czy kobiety czują społeczną presję co do depilowania nóg. |
|
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
Okej, Ty czujesz, że musisz, bo inaczej źle byś się czuła, ale to nie oznacza, że inne kobiety muszą. Ja lubię gładkie nogi i lubię w ogóle rytuał depilacji i poprawia mi humor, ale wiesz, co myślę o kobietach, co nie golą nóg, pach etc? Nic nie myślę. Niech nie golą. Bo nie muszą. Jedyne, co mnie obchodzi w tym zakresie, to własne ciało.
I uważam, że to bardzo złe, jak pokazuje się obrazki samych wydepilowanych, bezwłosych kobiet. Stanem naturalnym dla ludzi jest posiadanie owłosienia. Pod pachami, na nogach i w okolicach genitaliów. To golenie i depilacja jest sztucznym, kulturowym procesem. Argument, że kobieta jest mniej kobietą, bo się nie goli, jest absurdalny.
|
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
- nie, ja pytam, dlaczego "musisz" mieć zawsze na twarzy makijaż? W drugim swoim wątku piszesz, ze nie malujesz się tylko, gdy idziesz spać, a tak zawsze i zawsze, stąd pytanie: dlaczego?
Bo sama lubię się malować, ale nie mam problemu z dniem bez makijażu, latem prawie w ogóle się nie maluję- lubię się w wersji makijażowej, ale też w wersji bezmakijażowej. Stąd nie rozumiem słowa "muszę". |
|
|
|
#519 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
I mnie jeszcze bardzo ten przymus drażni, bo ja akurat lubię wiele rzeczy, które są stereotypowo kobiece. Lubię np. sukienki i jest to typowy element mojej garderoby, lubię kolory jasne, pastelowe i uwielbiam kwiatowe wzory. Malować się czasami maluję, nie znoszę tylko makijażu oczu, poza rzęsami, ale mam kilka szminek w różnych odcieniach, którymi się smaruję na różne okazje. Obcasów nie trafię, ale baletki-pantofelki tak. I mam ochotę wziąć kilof i rozłupać komuś łeb, jak mi wyjeżdża z tekstem, że jestem taka delikatna, kobieca, tiutiutiu, nie to co wstrętne babochłoby feministki, co to w bojówkach chodzą. Bo mój strój to nie manifest polityczny, ani nie demonstracja mojej kobiecości, ale mojego własnego indywidualnego gustu, a noszenie sukienek w groszki nie oznacza, że samców z przerostem ego i rechotem "zrób mi kanapki" toleruje się jakoś bardziej.
Tak samo atrakcyjność. Uwielbiam, jak mój TŻ prawi mi komplementy, ciuciuruciu, buzi buzi, noszenie na rękach i tak dalej. Bo na to jest miejsce w życiu prywatnym. Ale kolega z pracy, szef, wykładowca, pan robotnik na ulicy? Moja atrakcyjność nie ma dla nich znaczenia i nie powinna mieć. Nie chcę być informowana o tym, co sądzą o moich piersiach ani nie chcę słuchania głupich żartów. Liczy się moja kompetencja i cechy, które mają znaczenie w takich relacjach, oficjalnych bądź koleżeńskich.
|
#521 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#522 |
|
Zakorzenienie
|
Źle, bo każda kobieta jest kobieca z definicji. Bo noszenie bojówek nie sprawia, że magicznie rośnie penis, albo kobieta zamienia się w krzesło albo krowę. Tak samo jak termin "prawdziwe kobiety" jest szkodliwy. Wszystkie kobiety to prawdziwe kobiety.
|
#523 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mi kolega (kumpel od wódki, żaden amant) powiedział że jedna dziewczyna jest bardzo męska. Bo jest. Mi że jestem kobieca. Miałam wyrazić dezaprobatę? Skoro mi się to podobało. |
|
|
|
|
#524 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczęta już rozwiały twój problem, ja tylko zaznaczę, że nie pisałam ni słowa o tym, że jest coś złego w depilacji i makijażu. Pisałam, że łagodne skutki patriarchalnego treningu widać w wątkach o depilacji i makijażu. Kumasz różnicę, czy mam zacząć pisać zdaniami pojedynczymi?
|
|
|
|
#525 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
widzisz, kumasz. No to złe jest to, że one czują, że muszą. Bo nie muszą. Naprawdę, uwierz, wartość człowieka nie spada, kiedy ma nieogolone nogi albo kiedy jest wątły. Naprawdę.
|
|
|
|
#527 |
|
Hrodebert
|
|
|
|
|
#528 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
Link 1 Link 2 Rozumiem, że stawiasz między nimi znak równości
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#530 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#531 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszesz głupoty, tak straszne głupoty, jakbyś naprawdę nie wiedziała, jak świat wygląda. Co dobrze widać, kiedy gadasz o pracy. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- ale my tu nie mówimy o zdrowiu - mówimy o tym, że jeden ma taką sylwetkę, a drugi inną. Jeden jest szczypiorem i nie może przytyć, drugi jest nieco zaokrąglony. Dopóki wagę ma w normie i prowadzi zdrowy tryb życia, to nie ma co się napinać, pędzić na siłownię, dręczyć dietą, żeby wyglądać jak model z żurnala. To tylko ciało, naprawdę. |
|
|
|
|
#533 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja doskonale wiem jak wygląda praca. I wiem jak wyglądał proces rekrutacji, przeprowadzany przez kobietę. |
|
|
|
|
#534 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie ma braki jako kobieta.---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-02-21 o 15:45 |
||
|
|
|
#535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
Za tym, że jest się słabszą, zdaną na decyzje faceta - idzie zawsze druga rzecz. Jako element słabszy jest się też i mniej poważnie traktowanym. Dlatego też w razie problemów twój facet, applekiss, jeśli będzie w ważnych sprawach kogoś słuchał - to raczej osób bardziej kompetentnych (bo umiejących same decydować), czyli kolegów, a nie ciebie.
To jest taki urok bycia słabszym - jesteś też mniej poważnie traktowana To za ciebie się decyduje, a nie ty masz możność decydowania. Tak samo jak ty mniej poważnie traktujesz dziecko, tak ktoś silniejszy, na kogo się zdajesz - ciebie będzie traktował jak dziecko, czyli decydował za ciebie. Ciekawe, czy to zbyt zawiłe dla cię, co napisałam. Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2014-02-21 o 16:36 |
|
|
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Jest to definicja płci. Rodzajów płci na poziomie biologii jest zaś kilka, genetyczna, gonadalna, hormonalna i tak dalej. Czy są ludzie, którzy się temu wymykają? Tak, bardzo niewiele osób i wtedy uważnie ich słuchamy. W większości przypadków modelka Victoria's Secret jest tak samo kobietą i tak samo odczuwa identyfikację ze swoją płcią jak starszawa pani czy kobieta otyła, bo na poziomie genetycznym, gonadalnym, hormonalnym, psychoseksualnym jest kobietą. Nie widzę nadmiernych problemów, one pojawiają się w przypadkach trudnych, np. hermafrodytyzmu albo bezpłciowości, ale wtedy głos należy oddać osobom,których do dotyczy bezpośrednio.
|
|
#539 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomijając już fakt, że zgadzam się z opinią tyene. Co mi da ocenianie innych po wyglądzie? Dowartościowanie się? Szczerze powiedziawszy wcale bym się nie zdziwiła, gdyby pani z pierwszego zdjęcia była samotna, a druga miała kochającego męża, który świata poza nią nie widzi (tak, istnieją na świecie amatorzy grubych babeczek). |
|
|
|
|
#540 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Wątek już dawno przestał dotyczyć tematu głównego, offtopowa dyskusja ciekawa, ale prowadząca donikąd, w dodatku ciągnięta w sumie w dwóch wątkach - zamykam.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.