operacja krzywego kręgosłupa - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 07:58   #541
sspineczka
Raczkowanie

Dot.: operacja krzywego kręgosłupa

Cytat:
Napisane przez zwierzak20 Pokaż wiadomość
a czy lekarz moze odmowic mi skierowania na konsultacje w jakiejs klinice.?
o to to już nie powinien się droczyć i powinien dać ci skierowanie. Skoro sam nie chce dac i uwaza ze operka jest niekonieczna? To chyba lepiej sie poradzic kogos kto sie bardziej zna na kregoslupach, poradzic kogos kto codziennie widzi różne przypadki i który je operuje....
sspineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 08:01   #542
sspineczka
Raczkowanie

Cytat:
a co jesli zamiast operacji karza mi nosic gorset.czytajac wasze opinie o nim nie jestem jakos za nim,czy bede mogl odmowic noszenia gorsetu i chciec operacji,nawet jesli bede mial skierowanie na operacje to raczej tez bede musial dosc dlugo czekac tak samo jak moj brat ktory czekal na operacje 2,5 roku, a rowniez mial ogromne problemy z oddychaniem
Ja czekałam 4 miesiące. Wiesz co jeżeli skolioza ci nie postępuje to nie powinni ci juz dawac gorsetu przynajmniej moim zdaniem. Jesteś już dorosły^^ i chyba kości Ci już stwardniały. To jak już coś to Cię dadzą na operacje. Moim zdaniem teraz (tzn w tym wieku co jestes) to gorset jest zbędny.......... pozdro
Stary 2008-06-24, 08:18   #543
karcia780
Raczkowanie

Do przyjęcia w poradni ortopedycznej potrzebne są:
  • skierowanie od lekarza rodzinnego do poradni ortopedycznej
  • aktualny dowód ubezpieczenia (jeden dokument):
    • legitymacja ubezpieczeniowa
      lub
    • ostatni odcinek emerytury/renty/KRUS

do Zakopanego. więc jak widac może być skierowanie od lekarza rodzinnego... nie tylko od ortopedy. Wejdź na stronę kliniki i poczytaj. Może zadzwoń i dowiedź się jak jest z tym skierowaniem

http://www.klinika.net.pl/indexpl.htm

Pozdrawiam
jeszcze miesiąc i 4 dni yh
karcia780 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:30   #544
aga1500
Rozeznanie

GG do aga1500

Tak Karcia ma racje nie musisz miec skierowania od ortopedy,wystarczy ze wezniesz od rodzinnego,bo wlasnie tam sa ortorpedzi.To masz tak samo jakbys szedl do siebie ze skierow.do ortopedy tylko gdzie indziej bo nie jest powiedziane gdzie masz sie leczyc,mozesz nawet na drugim koncu polski,to nie istotne.JA czekalam 4 miesiace na operacje.Powiedza Ci ze zadzwonia albo listownie wysla termin operacji jak cie zakwalifikuja to nie czekaj na to,tylko wtedy zadzwon sobie jeszcze raz po wizycie i sam ustal termin z babka w rejestracji ja tak zrobilam i bylo szybko.A dziewczyny niekture czekaja po 2 lata wiec roznica jest prawda.
aga1500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:56   #545
zwierzak20
Przyczajenie

bardzo dziekuje drogie panie za odpowiedzi.dzisiaj bylem u lekarza rodzinnego i on bez klopotu dal mi skierowanie na konslutacje do zakopanego.dzisiaj bede jeszcze dzwonil do zakopanego zeby dowiedziec sie co i jak.
zwierzak20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 14:19   #546
karcia780
Raczkowanie

Cytat:
bardzo dziekuje drogie panie za odpowiedzi.dzisiaj bylem u lekarza rodzinnego i on bez klopotu dal mi skierowanie na konslutacje do zakopanego.dzisiaj bede jeszcze dzwonil do zakopanego zeby dowiedziec sie co i jak.

Powodzenia
karcia780 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 14:21   #547
hustlerka00
Przyczajenie

GG do hustlerka00

Eh moja przyjaciółka miała niedawno taką operacje, miała ponad 50stopniowe skrzywienie ;/ widziałam sie z nią niedawno, już chodzi.
Podziwiam Was, nie wiem czy poddałabym się czemuś takiemu, widze jak ona cierpi jak ja to boli ;[ to jest droga przez męke po operacji.

Jesteście wspaniałe, naprawde podziwiam Wasza odwage
i walcze o to ! grunt to się nie poddawać ! ; )
hustlerka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-24, 16:54   #548
torchy
Raczkowanie

GG do torchy

Cytat:
Napisane przez hustlerka00 Pokaż wiadomość
Eh moja przyjaciółka miała niedawno taką operacje, miała ponad 50stopniowe skrzywienie ;/ widziałam sie z nią niedawno, już chodzi.
Podziwiam Was, nie wiem czy poddałabym się czemuś takiemu, widze jak ona cierpi jak ja to boli ;[ to jest droga przez męke po operacji.

Mi tam jeszcze nie minął miesiąc od operacji, a praktycznie nic mnie nie boli. Mój rekord bez leżenia to 6 godzin Wszyscy w kółko mi powtarzają jaka to ja jestem dzielna, ale ta operacja to nic strasznego...
Stary 2008-06-24, 20:28   #549
aga1500
Rozeznanie

GG do aga1500

Ja jutro bede dzwonic do zakopca w sprawie biodra,bo jest juz to bardzo uciazliwe.Kregoslup nie boli,kolano w miare tylko biodro.Posiedze 15-20 min i juz koniec boli jak djabli,musiala bym caly czas lezec co nie wchodzi w gre oczywiscieciekawe co mi powiedza.
Stary 2008-06-24, 20:31   #550
Wojtek20
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sspineczka Pokaż wiadomość
Ja polecam Zakopane. Fajni lekarze i w ogóle jest tam super. Czas oczekiwania jest różny bo w każdym szpitalu jest inaczej. To zależy ile jest ludzi w kolejce i czy jest krew itp. W zakopanym sie jezdzi po operacji na rehabilitacje ale to nie w kazdym przypadku (ja np nie musze). Gorset to tez zalezy... Kazdy jest inny. Kazdy czeka inaczej. Jeden bedzie mial operacje po 3 dniach a drugi czeka 3 tygodnie. Jeden po operacji siedzi jeszcze tydzien a drugi 2-3 tygodni.
Tak jak mówiłem pare lat temu już kwalifikowałem się do operacji, a więc teraz powinienem dostać tylko skierowanie na operacje od ortopedy w moim miescie i zgłosić się do szpitala czy też musze zrobić co innego? z góry dzięki za odp. ;]
Wojtek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-25, 09:08   #551
aga1500
Rozeznanie

GG do aga1500

Dokladnie tak jak mowisz,musisz zrobic.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-25, 10:51   #552
13zazula
Raczkowanie

GG do 13zazula

Cytat:
Napisane przez torchy Pokaż wiadomość
Mi tam jeszcze nie minął miesiąc od operacji, a praktycznie nic mnie nie boli. Mój rekord bez leżenia to 6 godzin Wszyscy w kółko mi powtarzają jaka to ja jestem dzielna, ale ta operacja to nic strasznego...
ojeej! Miesiąc po operacji i jeszce prawie całe dnie leżenia? A co robisz przez ten czas w którym nie leżysz? Możesz wybrać się bezboleśnie na jakiś dłuższy spacer?
Ile miałaś stopni skrzywienia?
Ile będę musiała wziąć mniej więcej zwolnienia ze szkoły, żeby po nim już móc normalnie pójść i przesiedzieć te 7 czy 8 godzin na lekcjach?
Może jak mam dość małe skrzywienie [45º] to szybciej przestanie mnie boleć?
jestem przerażona!
Pod koniec sierpnia dzwonię, żeby umówić się dokładnie na termin operacji.
Pozdrawiam wszystkich
13zazula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-25, 13:47   #553
sspineczka
Raczkowanie

Cytat:
jakie te forum jest pożyteczxne... :p
Stary 2008-06-25, 13:49   #554
sspineczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aga1500 Pokaż wiadomość
Ja jutro bede dzwonic do zakopca w sprawie biodra,bo jest juz to bardzo uciazliwe.Kregoslup nie boli,kolano w miare tylko biodro.Posiedze 15-20 min i juz koniec boli jak djabli,musiala bym caly czas lezec co nie wchodzi w gre oczywiscieciekawe co mi powiedza.
ja tez nie moglam dlugo wytrzymac siedzac. ale teraz po tych 15 miesiacach jest duzo lepiej. myslalam ze tak nigdy nie bd ale teraz czuje sie tak jakbym zadnej operacji nie miala....
Stary 2008-06-25, 14:01   #555
sspineczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 13zazula Pokaż wiadomość
ojeej! Miesiąc po operacji i jeszce prawie całe dnie leżenia? A co robisz przez ten czas w którym nie leżysz? Możesz wybrać się bezboleśnie na jakiś dłuższy spacer?
Ile będę musiała wziąć mniej więcej zwolnienia ze szkoły, żeby po nim już móc normalnie pójść i przesiedzieć te 7 czy 8 godzin na lekcjach?
jestem przerażona!
Pozdrawiam wszystkich
A po co ci operacja 45 stopniowej skoliozy? EEK! 5 miesiecy po operacji bylam w stanie usiedziec w sql duzo godzin i nosic plecak na plecach...
Stary 2008-06-25, 20:08   #556
aga1500
Rozeznanie

GG do aga1500

Spoko ludziska,nie martwcie sie az tak,bedzie dobrze zobaczycie.Ja jeszcze poczekam do sierpnia nie bede szybciej dzwonic,bo jednak trzeba na wszystko czasu.Nie ma tak latwo.Mimo bolu i tak nie zaluje bo kiedys przestanie bolec,mam nadzieje ze juz w krotce.A co do forum naprawde jest pozyteczne,zgadzam sie w 100% z tymTrzymam za wszystkich kciuki.
Stary 2008-06-25, 21:04   #557
torchy
Raczkowanie

GG do torchy

Cytat:
Mam to samo! Biodro mnie boli Ale musze przyznać, że coraz mniej. Dzwoniłam już w tej sprawie i powiedzieli, że do miesiąca po operacji mogę mieć różne bóle.

Cytat:
jestem przerażona!
Pozdrawiam wszystkich
Przez 6h moge nie leżeć, a potem kładę się na 15 minut, żeby naładować baterie i znowu moge bez problemu wstać... O co chodzi z pytaniem "co robisz kiedy nie leżysz?"

Cytat:
A po co ci operacja 45 stopniowej skoliozy? EEK! 5 miesiecy po operacji bylam w stanie usiedziec w sql duzo godzin i nosic plecak na plecach...
Też bym nie operowała tak małego skrzywienia.
Stary 2008-06-25, 22:26   #558
13zazula
Raczkowanie

GG do 13zazula

Aaa... myślałam, że możesz w sumie z całego dnia działać maksymalnie 6 godzin, a resztę leżysz. To nie jest tak źle!
Z tym pytaniem miałam na myśli raczej - co możesz robić, np. normalnie sobie siedzieć, chodzić na spacerki itp. Źle sformułowałam.

A co do tego, że mam małe skrzywienie i planuję operację to...
Wcześniej nawet nie przyszłoby mi do głowy, że mogę mieć możliwość, bądź konieczność operacji, ale lekarz który mnie obejrzał, powiedział, że to dość duże skrzywienie i że jedynym wyjściem, żeby je naprostować jest operacja.
Powiedział też, że zostałam okropnie zaniedbana przez poprzedniego lekarza :| [jeszcze 4 lata temu miałam skrzywienie 20º]
No i może ono się dalej powiększać, dlatego, że jeszcze trochę rosnę. Tak mi się przynajmniej wydaje. :P
Pozatym ostatnio coraz częściej pojawiają się jakieś bóle właśnie w tej okolicy, gdzie mam skrzywienie. Nie mogę np. zbyt długo siedzieć, bo mnie boli.
Więc już zdecydowałam, że poddam się operacji..
Stary 2008-06-26, 09:22   #559
torchy
Raczkowanie

GG do torchy

Cytat:
Aaa... myślałam, że możesz w sumie z całego dnia działać maksymalnie 6 godzin, a resztę leżysz. To nie jest tak źle!
Z tym pytaniem miałam na myśli raczej - co możesz robić, np. normalnie sobie siedzieć, chodzić na spacerki itp. Źle sformułowałam.
A więc odpowiadając na Twoje pytanie... Mogę siedzieć normalnie... Chodzić też.

Ile masz lat?
Stary 2008-06-26, 09:40   #560
sspineczka
Raczkowanie

Cytat:
Mam to samo! Biodro mnie boli Ale musze przyznać, że coraz mniej. Dzwoniłam już w tej sprawie i powiedzieli, że do miesiąca po operacji mogę mieć różne bóle.

Przez 6h moge nie leżeć, a potem kładę się na 15 minut, żeby naładować baterie i znowu moge bez problemu wstać... O co chodzi z pytaniem "co robisz kiedy nie leżysz?"

Też bym nie operowała tak małego skrzywienia.
Wiecie co, mnie też bolało biodro, tak że ciężko mi było chodzić ale lekarz powiedział że tak ma być i że mnie przestanie boleć... No i przestało. Po kilku dniach w czasie pobytu w szpitalu przestalo mnie bolec... i do domku wrocilam juz bez bolu biodra. Długo was to juz boli??
Stary 2008-06-26, 12:14   #561
chicquita07
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hustlerka00 Pokaż wiadomość

Ja jestem równo 3 tyg. po operce. Jest super! Nic nie boli wszystko w porządku. Siedze przed kompem po 2h. Chodzę po 1h. Stoję dość krótko bo zaczynam odczuwać dyskomfort. Ale idę się położyć na chwilkę i jestem jak nowo narodzona. ;] Fakt. W pierwszych dniach po operce cierpiałam cholernie ale opłacało się. Miałam 65 stopni teraz na zdjęciu RTG jest prościutko.
chicquita07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 12:20   #562
chicquita07
Przyczajenie

Cytat:
Jestem 3 tyg po operce i też boli mnie biodro. ;/ Troche sie tym martwie ale tlumacze sobie ze to musi bolec bo to znaczy ze cos sie dzieje. Coś pożytecznego :P Mnie biodro boli jak już skończę siedziec i wstane. Jednej nocy wogole nie spałam bo nie mogłam w żadnej pozycju wyleżeć przez to biodro. ;/ Bedzie dobrze :P ;] 29 lipca jade na kontrole. Pozdrawiam
Stary 2008-06-26, 12:23   #563
13zazula
Raczkowanie

GG do 13zazula

Cytat:
Ile Masz Lat?
17.
Stary 2008-06-26, 12:23   #564
chicquita07
Przyczajenie

Nikt mi nie mierzył stopni po operacji. Ale jest idealnie prosciutko. Na moje oko to tak z 10 stopni.
Stary 2008-06-26, 12:25   #565
chicquita07
Przyczajenie

Cytat:
Ile masz obecnie stopni?
Nikt mi nie mierzył stopni po operacji. Ale jest idealnie prosciutko. Na moje oko to tak z 10 stopni.
Stary 2008-06-26, 12:30   #566
13zazula
Raczkowanie

GG do 13zazula

Cytat:
Napisane przez chicquita07 Pokaż wiadomość
Ja jestem równo 3 tyg. po operce. Jest super! Nic nie boli wszystko w porządku. Siedze przed kompem po 2h. Chodzę po 1h. Stoję dość krótko bo zaczynam odczuwać dyskomfort. Ale idę się położyć na chwilkę i jestem jak nowo narodzona. ;] Fakt. W pierwszych dniach po operce cierpiałam cholernie ale opłacało się. Miałam 65 stopni teraz na zdjęciu RTG jest prościutko.
Cytat:
Takie wypowiedzi są bardzo pocieszające i podbudowujące ^^
Już wiem, że jakoś przeboleję te dni po operacji. ;]
Ale na razie mam jeszcze całe wakacje "normalnego życia". :P
Dopiero na jesieni będe operowana. Chociaż jeszcze dokładnie nie wiem kiedy.
Stary 2008-06-26, 12:35   #567
chicquita07
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ni_ka1712 Pokaż wiadomość
Czytam wasze wątki od dawna, ale dopiero dzisiaj zdecydowałam się napisać...moja 14-letnia córa ma skoliozę, ponad 45 stopni, problem polega na tym, że nie chce nosić gorsetu i w jakiś sposób się poddała. Mamy problemy z "ukrywaniem "pogłębiającego się skrzywienia, Młoda plecy stara sie korygować ale wypchnięty bok jest bardzo widoczny..ona się tego wstydzi.Dzisiaj powiedziała, ze inni patrzą na nią z obrzydzeniem..Doszło do tego, że do codziennych ćwiczeń muszę ją zmuszać, żadne argumenty do niej nie trafiają..we mnie wszystko wyje, chcę jej pomóc, tłumaczę, proszę...nie wiem co robić dalej.Wasze wypowiedzi dają mi nadzieję, ze operacja będzie jakimś wyjściem i moje dziecko będzie mogło zyć jak inni i wreszcie przestanie myśleć o sobie jak o człowieku gorszego gatunku...

pozdrawiam ciepło
Ja sama mam 14 lat i 3 tygodnie temu miałam operację. Przeszkadzał mi garb. Nosiłam workowate bluzki i jakos go maskowałam. Nie wiem jak dużego garba ma Pani córka ale przy 45 stopniowej skoliozie pewnie mniejszego od mojego. Mój był dość duży gdyż miałam 65 stopni. To że córka nie chce nosić gorsetu to nic dziwnego. Też nie chciałam. Naszczescie lub na nieszczescie udało się go w moim przypadku uniknąć. Były tylko ćwiczenia no i operacja. Teraz czuję się świetnie.
P.S.
Może niech córka przeczyta to co napisaliśmy na forum jeśli jeszcze tego nie zrobiła. Mam swojego bloga w którym opisałam historię mojej skoliozy i jak przebiegł pobyt w szpitalu. Mogę też wysłać Pani moje zdęcie z przed operacji. I jak wyglądam teraz. Będzie mogła Pani porównać plecy córki i moje przed operacją. 45stopni to jest taka dolna granica od której robią operacje. Ze mną na oddziale była dziewczyna właśnie z 45 stopniowym. Przeszła operację i teraz czuje się swietnie. W razie jakichś pytań proszę napisac do mnie na GG lub tutaj na forum bądź wiadomość prywatną. Adres mojego bloga: www.moja--skolioza.blog.onet.pl

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-26, 12:41   #568
chicquita07
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tojaico Pokaż wiadomość
operacje mam w Zakopanem. ale ja idę miesiąc później niż Ty.. więc pewnie się nie spotkamy... a co do Matki Polki, to nie wiem (chociaż mieszkam w łodzi).. Ale na pewno Matka Polka chowa się przy ej klinice w zakopanem.. boisz się też?? bo ja z czasem coraz bardziej mam obawy ... tym bardziej ze mam ponad 90 stopni skrzywienia i boje się ze bedzie cos nie tak.. i ze malo mnie wyprostują

___
40 stopni może i widać.. ale na prawdę ludzi nie ocenia się po wyglądzie.. a jeśli ktoś tak ją ocenia, to jest pusty i nie zwraca się uwagi na takich ludzi. Pomóż jej uporać się z tym problemem. Pozdrawiam wszystkich.
Ja mieszkam w Aleksandrowie Łódzkim. Jak miałam 40 stopni to właśnie pani doktor w Matce Polce mi kazała chodzić w gorsecie. Ale jej nie posłuchaliśmy i ćwiczyłam z rehabilitantem. Jestem po operacji 3 tygodnie.
P.S.
Nie bójcie się!! Ja sie nie bałam. Nawet kilka godzin przed operacją byłam spokojna. A po operacji nie jest tak źle. Owszem boli jak cholera ale to tylko 2 dni. Bo po tem jest już tylko lepiej. Z dnia na dzień jest coraz lepiej. Naprawdę nie ma się czego bać. Operacje miałam w Poznaniu.
Stary 2008-06-26, 12:44   #569
13zazula
Raczkowanie

GG do 13zazula

Cytat:
Ja sama mam 14 lat i 3 tygodnie temu miałam operację. Przeszkadzał mi garb. Nosiłam workowate bluzki i jakos go maskowałam. Nie wiem jak dużego garba ma Pani córka ale przy 45 stopniowej skoliozie pewnie mniejszego od mojego. Mój był dość duży gdyż miałam 65 stopni. To że córka nie chce nosić gorsetu to nic dziwnego. Też nie chciałam. Naszczescie lub na nieszczescie udało się go w moim przypadku uniknąć. Były tylko ćwiczenia no i operacja. Teraz czuję się świetnie.
P.S.
Może niech córka przeczyta to co napisaliśmy na forum jeśli jeszcze tego nie zrobiła. Mam swojego bloga w którym opisałam historię mojej skoliozy i jak przebiegł pobyt w szpitalu. Mogę też wysłać Pani moje zdęcie z przed operacji. I jak wyglądam teraz. Będzie mogła Pani porównać plecy córki i moje przed operacją. 45stopni to jest taka dolna granica od której robią operacje. Ze mną na oddziale była dziewczyna właśnie z 45 stopniowym. Przeszła operację i teraz czuje się swietnie. W razie jakichś pytań proszę napisac do mnie na GG lub tutaj na forum bądź wiadomość prywatną. Adres mojego bloga: www.moja--skolioza.blog.onet.pl
Ja też mam 45 stopni i w sumie w wyglądzie aż tak mi to nie przeszkadza. Jak się nie nachylam to prawie wcale tak tego nie widać. Tzn. ja widzę, ale wiem, że inni tego nie zauważają.
Stary 2008-06-26, 18:00   #570
Izoldka18
Przyczajenie

Witam.
Ja jestem po 5 operacjach na skolioze I jestem zadowolona że się im poddałam. Miałam chyba 48 stopni skrzywienia a teraz jestem prościutka tydzień temu przechodziłam ostatnia operacje a dziś juz bardzo dobrze chodze i nawet moge cały dzień przed kompem przesiedzieć I wszelkie usztywnienia zostały wyjęte teraz nie mam żadnych drutów usztywniających kręgosłup moje leczenie zostrało zakonczone. chętnie odpowiem an pytania zwiazane z zabiegami. Polecam ortopedie na Saszerów w Warszawie. Pytania można kierować na mój numer gg : 11302137. POZDRAWIAM!
Izoldka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości