![]() |
#541 |
Konto usunięte
|
Dot.: Problemy z jedzeniem, otyłość
Ja akurat lubię słodycze, ale jestem bardzo wybredna. Jakbym miała odpalać ciasto z fasoli, po którym byłabym chora przez 3 kolejne dni albo jeść ciężkostrawne daktyle, które mi nie służą, to wolę w ogóle nie jeść. O ironio, z ręką na sercu, mogę zjeść czekoladę (byleby nie na noc) i będę się czuła ok. Nie rozumiem ludzi, którzy robią sobie jakieś deserki z chia chociażby, mi to w ogóle nie smakuje. Natomiast bardzo lubię jogurty naturalne, skyr, do tego owoce - ale samo w sobie, a nie jako zastępstwo czegoś innego.
@Taranka ja aktualnie też tak nie myślę, wcześniej też nie, raczej to była kwestia moich nawyków. Aktualnie nie wiem, czy jest coś, na co mam ochotę (bardziej na jakieś cytrusy, ale to anemia i wiecznie chce mi się takich rzeczy) i coś, co mi wyjątkowo smakuje. Owoce akurat bardzo lubię i jem często, ale muszę mieć zanotowany w głowie wyjazd na targ, bo z łatwo dostępnych owoców to mam tylko banany z marketu ![]() Przez te rozkminy tutaj kupiłam w weekend mięso na steka, bo nie jem mięsa i słabo ogólnie, wiadomix. Wydawało mi się, że go odpowiednio krótko smażyłam, mięso było na moje oko średnio wysmażone, nie było zabite. Prawie się udławiłam, jedząc to XD ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;87996023]Ja prdle zadałam zwykłe pytanie, nawet nie do was było skierowane, a poziom agresji level master. Zjedzcie sobie batonika, albo dwa jak macie takie ciśnienie.[/QUOTE]No przepraszamy, że odpowiedziałyśmy nie tak, jakbyś chciała.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#543 |
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87996032]Ja akurat lubię słodycze, ale jestem bardzo wybredna. Jakbym miała odpalać ciasto z fasoli, po którym byłabym chora przez 3 kolejne dni albo jeść ciężkostrawne daktyle, które mi nie służą, to wolę w ogóle nie jeść. O ironio, z ręką na sercu, mogę zjeść czekoladę (byleby nie na noc) i będę się czuła ok. Nie rozumiem ludzi, którzy robią sobie jakieś deserki z chia chociażby, mi to w ogóle nie smakuje. Natomiast bardzo lubię jogurty naturalne, skyr, do tego owoce - ale samo w sobie, a nie jako zastępstwo czegoś innego.
@Taranka ja aktualnie też tak nie myślę, wcześniej też nie, raczej to była kwestia moich nawyków. Aktualnie nie wiem, czy jest coś, na co mam ochotę (bardziej na jakieś cytrusy, ale to anemia i wiecznie chce mi się takich rzeczy) i coś, co mi wyjątkowo smakuje. Owoce akurat bardzo lubię i jem często, ale muszę mieć zanotowany w głowie wyjazd na targ, bo z łatwo dostępnych owoców to mam tylko banany z marketu ![]() Przez te rozkminy tutaj kupiłam w weekend mięso na steka, bo nie jem mięsa i słabo ogólnie, wiadomix. Wydawało mi się, że go odpowiednio krótko smażyłam, mięso było na moje oko średnio wysmażone, nie było zabite. Prawie się udławiłam, jedząc to XD ![]() Tak z ciekawości, nie odpowiada Ci smak tego steka, konsystencja? Nie jadasz prawie wcale mięsa? Mi daktyle mega nie smakują, są takie przeslodzone, bez krzty "kwaskowatosci" no i smakująantyczekolafowo ( choci az fanka czekolady też nie jestem, jak już to zjem taką nadziewaną dżemem itp. I ja z tych osób, które nigdy w życiu całej tabliczki nie zjadły. Za to uwielbiam jeść tłuste.. . :/ jak raz na pół roku kupię sobie skoczek prawdziwego smalcu "ze wsi" to codziennie jem po kilka kromek z nim -przez kilka dni pod rząd ( z korniszonkami) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;87996174]Akurat Ciebie o nic nie pytałam
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#546 |
Zadomowienie
|
Przeczytałam cały wątek. Możecie mi, dziewczyny, powiedzieć, czego oczekujecie? Bo prośba była o rady, o podzielenie się własnymi nawykami i sposobami na utrzymaie zdrowej wagi. Po czym każda rada jest traktowana jak albo głupia, albo obraźliwa. No niestety, zakres tych rad jest ograniczony - co można poradzić osobie, która na raz zjada dwie czekolady, poza: e, weź nie jedz na raz dwóch czekolad, jak chcesz schudnąć? Były porady o zastapieniu słodyczy owocami - też źle, bo to nie to samo (nawiasem mówiąc, daktyle Medjool smakują bardzo podobnie do czekolady z karmelem!) i w ogóle ić stont, bo co ty wiesz. Ogranicz złe pokarmy - źle, bo jak zjem troche to chcę więcej. Wyklucz złe pokarmy całkiem - źle, bo jak to tak żyć. No niestety, ale innej rady tu nie ma. Nikt nie wynalazł maczka którego można jeść tonami, ani słodyczy spalających kalorie.
Rozumiem że zmagać się z uzaleznieniem jest ciężko, ale ten wątek się zmienił w litanię wymówek albo żali. Trudno przejść koło maka i nie wstąpić. No trudno, tak samo jak przejść koło osoby palącej cudnie pachnącego papieroska, albo koło knajpy, z której pięknie pachnie chmielowym piwkiem. No i jeść nie można całkiem przestać - ale skoro dietetyczne potrawy takie zupełnie inne niż fast food/słodycze i calkiem inne potrzeby zaspokajają, to gdzie logika? Trzeba rzucić jedynie te 'narkotyczne' przecież. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Konto usunięte
|
Myślałam, że po kilku tygodniach diety, małych porcjach, po których nie czułam się głodna, ale jakaś mocno najedzona też nie, na imprezie nie dam rady dużo zjeść, ale gdzie tam, jadłam jakby mój żołądek nie miał dna
![]() Jednak jest jedna rzecz, która mnie cieszy - wczoraj jadłam ciasta i inne deserki, jednak nie mam dzisiaj ciśnienia na słodkie. Po prostu rano wróciłam do ustalonego planu i tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#548 | ||
Raczkowanie
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;87995128]
no niestety, ja bardzo żałuję, że w szkołach jest miejsce np. na religię a nie ma na edukację żywieniową.[/QUOTE] popieram Cytat:
Tak że to chyba tyle, podziękuję już wizażowym psychodietetyczkom, które są w stanie zdiagnozować poważne zaburzenia poprzez 1 post na plotkowym forum kobiecym ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
Edytowane przez Cukier_Puder_ Czas edycji: 2020-07-13 o 13:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To tak jakby palacz żądał innego rozwiązania sytuacji niż rzucenie/ograniczenie palenia i się rzucał że jak możesz mi mówić, żebym rzucił/ograniczył, ty wstrętny śmierdzielu, dzięki, już mam zdrowsze płuca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W sensie nie chcę się wypowiadać za innych, dla mnie to po prostu ciekawe kiedy inni ludzie opowiadają o swoim toku myślenia i pułapkach w które wpadają i widzę że czasem mam tak samo, a czasem nie. Nie jestem też amebą i wiem że pewnie powinnam iść na terapię żeby nauczyć się nie reagować na stres trybem autodestrukcji, ale akurat mnie nie stać. W każdym razie ja wiem że trzeba mniej żreć i umiem to robić, ale w stresie przestaje mi zależeć, a wręcz staję się złośliwa wobec siebie, i tu się rozbijam. Dla mnie wniosek z tego wątku jest taki, że ludzka psychika jest równie ciekawa, co przerażająca. Ale nie wiem za bardzo co miałabym zrobić z faktem, że ktoś inny nie ma żadnych problemów, no zazdro. ![]() Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2020-07-13 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;87996115]Tak z ciekawości, nie odpowiada Ci smak tego steka, konsystencja? Nie jadasz prawie wcale mięsa?
Mi daktyle mega nie smakują, są takie przeslodzone, bez krzty "kwaskowatosci" no i smakująantyczekolafowo ( choci az fanka czekolady też nie jestem, jak już to zjem taką nadziewaną dżemem itp. I ja z tych osób, które nigdy w życiu całej tabliczki nie zjadły. Za to uwielbiam jeść tłuste.. . :/ jak raz na pół roku kupię sobie skoczek prawdziwego smalcu "ze wsi" to codziennie jem po kilka kromek z nim -przez kilka dni pod rząd ( z korniszonkami)[/QUOTE] Tak, zwyczajnie nie smakuje mi mięso. Mój stek był niezjadliwy, bo miał konsystencję niestety podeszwy - albo coś z było z mięsem nie tak albo ja to źle przyrządziłam. Naprawdę w pewnym momencie stanęło mi w gardle :/ Pewnie wypadkowa dwóch czynników. Wyrzuciłam go niestety do kosza :/ Z mięsem źle się wyraziłam, bo jem drób i ryby, ale bardzo rzadko. Tak 1,2 razy w tygodniu. Najbardziej odpowiada mi taki niejadalny pewnie wg większości filet z kurczaka z piekarnika, czasem tylko z solą. Ryby jem też zazwyczaj z piekarnika. Z miesa to lubię jeszcze żołądki drobiowe i indycze, ale wymagają dużego nakładu pracy i gotują się długo. Nie potrzebuję do jedzenia sosów, rzadko coś takiego robię. Jedyny plus to jest to, że jem teraz naprawdę dużo jajek, minimum jedno dziennie. Takie jedzenie sanatoryjne/szpitalne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Zadomowienie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;87996347]Ale czy któraś z tych osób oprócz autorki piętnaście stron temu prosiła o jakieś rady? Bo ja tu widzę po prostu wymianę doświadczeń i dyskusję na temat fenomenów ludzkiej psychiki, a nie prośbę żeby ktoś setny raz napisał że trzeba mniej żreć.
![]() W sensie nie chcę się wypowiadać za innych, dla mnie to po prostu ciekawe kiedy inni ludzie opowiadają o swoim toku myślenia i pułapkach w które wpadają i widzę że czasem mam tak samo, a czasem nie. Nie jestem też amebą i wiem że pewnie powinnam iść na terapię żeby nauczyć się nie reagować na stres trybem autodestrukcji, ale akurat mnie nie stać. W każdym razie ja wiem że trzeba mniej żreć i umiem to robić, ale w stresie przestaje mi zależeć, a wręcz staję się złośliwa wobec siebie, i tu się rozbijam. Dla mnie wniosek z tego wątku jest taki, że ludzka psychika jest równie ciekawa, co przerażająca. Ale nie wiem za bardzo co miałabym zrobić z faktem, że ktoś inny nie ma żadnych problemów, no zazdro. ![]() Aha, czyli wypowiedzi osób które sobie poradziły/radzą z problemem nic nie wnosza do wątku, bo są niewygodne, a stotysiency żali o tym jak to rodzynek nie jest z czekolady jest bardzo odkrywcze? Chyba też od dawna wiesz, że cukier uzaleznia i że ludzie zajadają smutki, czy też pierwszy raz tu o tym fenomenie ludzkiej psychiki usłyszałaś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym widać, że jesteś tutaj nowa, tutaj każdy wątek jak już temat zostanie wyczerpany, zamienia się w wymianę doświadczeń, często z udziałem trolli czy po prostu wszystko staje się dość burzliwe i rzadko dochodzi do porozumienia. Witamy na wizażu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bądź taka skromna, nie poprzez 1 post wcale. Chyba z 10 razy, nawet w tym ostatnim poście, musiałaś wspomnieć o rzyganiu. Było to wspomniane przez kogoś raz, jako oczywiste wyolbrzymienie, a ty to powtarzasz od kilku stron. Już dawno by każdy zapomniał, gdyby nie twoje posty. O tym jak jak to się nie da skończyć na 3 kostkach ptasiego mleczka albo kostce czekolady, to też nie ja opowiadam. Da się, czego sama jestem przykładem. I znam wiele osób, które tak robią. Znam też takie osoby, które licząc kalorie do kawy po południu biorą banana, a nie ciacho. Więc nie pisz, że się nie da, tylko że ty tak nie umiesz. Nigdzie nikogo nie diagnozowałam, piszę najwyżej, że wg mnie to jest coś, co powinno zapalić czerwoną lampkę i ja zaczęłabym nad tym pracować. Tak jak przepracowałam zajadanie stresu i nudy. Jak ci nie pasują podane tu rady, to po prostu ich nie stosuj. A nie, bronisz swoich nawyków żywieniowych jak niepodległości, jakbyś chciała, żebyśmy przyznały, że są ok. Cytat:
Na to wychodzi ![]()
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2020-07-13 o 14:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak że jak dla mnie takie rady padają z ust osób, które nigdy nie miały słabości do słodyczy i prawdopodobnie zawsze miały wagę w normie i może wydaje im się, że to komuś pomoże, niestety, ale to tak nie działa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#558 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No ja rozumiem, że rada o ograniczaniu porcji nie jest odkrywcza. Ale serio, cięzko mi uwierzyć że osoby zmagające się z nadwaga nigdy wczesniej nie zdawały sobie sprawy, że zajadaja stres, nagradzają się jedzeniem, albo podjadają przy filmie ![]() No i przerzucanie się mędzeniem o tym jaka to katorga zjeść dwa ciastka zamiast paczki też nikomu nie pomoże. To jest dobrze znany mechanizm, kiedy paliłam nałogowo fajki też lubiłam słuchac tylko o tym, że inni też palą, a nawet więcej, bo mi od tego było lepiej. I buntowałam się, że jak to ograniczyć, jak to rzucić, musi być jakas inna metoda, ktoś coś powinien zrobić, żeby fajki nie były szkodliwe ![]() ![]() No i np. Limonka schudła jedzac jedna pizzę i maka w roku, zamiast trzech w tygodniu i z tego co czytałam jest nadal na bardzo restrykcyjnej diecie bez słodyczy. Czyli je mniej i iine potrawy, niz by chciała. Edytowane przez Gravitsappa Czas edycji: 2020-07-13 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#561 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz za to kiedy mam ochotę na coś słodkiego i mokrego, owoc będzie w porządku, ale kiedy chodzi za mną czekolada albo lody, to sorry. ![]() A ogólnie w temacie wydaje mi się, że należę do tych, co jedzą raczej sporo (cierpiałabym na 1500 kcal), nie odmówią sobie czegoś słodkiego, a są szczupli. Tyle że to nie działa tak, że mogę jeść dowolne ilości i nic się nie stanie - jak jem za dużo, to tyję i muszę potem wracać na właściwe tory, więc widocznie normalnie jem zgodnie z zapotrzebowaniem. Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 Czas edycji: 2020-07-13 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bardzo lubie jesc, uwielbiam probowac rozne kuchnie i smaki, ale zachowuje umiar, bo inaczej byloby mnie latwiej przeskoczyc niz obejsc, bo jestem niska. Pare lat temu, z powodu kontuzji kolana, z dnia na dzien zostalam uziemiona na 3 miesiace ( duzo i czesto biegalam + uprawialam wioslarstwo)- szybko przestalam sie miescic w spodnie- ruchu zero, a apetyt ten sam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Kobietom ( głównie) się wytyka palcem nadwagę i każe im się schudnąć, a z drugiej strony widok grubych osób na siłowni wzbudza obrzydzenie. No nie wiem, niech gruby schudnie ale nie na moich oczach, bo się grubymi brzydze. Taka dziwna retoryka 🤷 A wiecie co robi H&M? Też nie chce grubasów w swoich sklepach. Likwiduje całkowicie mode plus size w swoich wszystkich sklepach ( w sklepach były całe działy dedykowane grubszym osobom), chyba i tam grube osoby są niemile widziane. Na szczęście nadal będzie można u nich kupić te większe rzeczy online. Także niech grubi idą byc grubi gdzieś indziej 🤦 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#564 | |
Raczkowanie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;87996720]
Teraz za to kiedy mam ochotę na coś słodkiego i mokrego, owoc będzie w porządku, ale kiedy chodzi za mną czekolada albo lody, to sorry. ![]() No, właśnie, jesteś kolejną osobą, która mówi, że jak ma ochotę na czekoladę to jej nie zadowoli banan ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() A właśnie w przypadku facetów jakoś nie ma tak, że go pokażesz i od razu 'promocja otyłości' raczej jest mowa o misiu, który lubi sobie wypić piwko po ciężkim dniu pracy, a jak kobieta jest otyła to każdy musi powiedzieć jakie to niezdrowe i jakie to choroby i rozregulowana gospodarka hormonalna i nie znajdzie faceta i w ogóle niech się schowa w piwnicy najlepiej skoro tylko żre |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Konto usunięte
|
Ja tam na siłowni tylko widywałam osoby grubsze, raczej pojedyncze osoby co najwyżej. Większość to wręcz przeciwnie. Raczej dużo szczupłych i wysportowanych osób. Ale też nie prowadziłam zaawansowanych badań, ja jeździłam na rowerze w 90%, a te miały widok z okna na zewnątrz, a nie na ludzi w środku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziłam na basen i na siłownię jak byłam gruba (waga dobijała do 100 kg przy 165 cm wzrostu). Na basenie zdarzały się dziwne spojrzenia panów, którzy tam przychodzili popatrzeć albo wymasować się w jacuzzi (taki basen w parku wodnym, nie stricte sportowy). Na siłowni nigdy się z tym nie spotkałam. Każdy ćwiczy i jest zajęty tym, żeby nie zdechnąć, a nie ocenianiem jak dużo nadprogramowych kg ma ktoś obok. Co do H&M to czytałam o tym i wynika to z tego, że osoby kupujące w tym dziale i tak wolą w większości przymierzyć na spokojnie w domu. Więc najczęściej kupują więcej i część oddają. Równie dobrze mogą zamówić online. A miejsce, które ta kolekcja zajmuje w sklepie można przeznaczyć na co innego. Zakupy online i tak można oddać w sklepie, więc to naprawdę nie o to chodzi, żeby otyły się przypadkiem nie pokazał w ich progach. Dla mnie dużo większym paradoksem jest z jednej strony nagonka na to, żeby nikt nie miał nadwagi a z drugiej trend "pokochaj siebie". A jak osoba z nadwagą powie, że kocha siebie to już w ogóle dysonans, bo jak to? Przecież nie może mieć nadwagi i się kochać, to się wyklucza, a nawet wg niektórych promuje otyłość ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Cytat:
Tylko to w ogóle nie o to chodziło w moim poście. I nie o to chodziło osobom, które pisały o jedzeniu owoców albo bakalii zamiast słodyczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Konto usunięte
|
Tak mi przyszło do głowy tera:
Warto też przyjrzeć się, czy zachcianki nie są spowodowane albo wzmocnione tym, że nasza codzienna dieta nie jest wystarczająco wartościowa. Czasami też ludzie mylą pragnienie z głodem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 | |
Raczkowanie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87996753]Ja tam na siłowni tylko widywałam osoby grubsze, raczej pojedyncze osoby co najwyżej. Większość to wręcz przeciwnie. Raczej dużo szczupłych i wysportowanych osób. Ale też nie prowadziłam zaawansowanych badań, ja jeździłam na rowerze w 90%, a te miały widok z okna na zewnątrz, a nie na ludzi w środku
![]() Jeśli chodzi o kobiety to ja najwięcej widziałam takich z lekką nadwagą albo takim ciałkiem skinny fat. A panowie najczęściej tacy bardzo szczupli albo z sylwetką takiego typowego gimnazjalisty. Fitnessek trochę było, ale dalej większość to ludzie z nieidealnym ciałem, którzy nie nosili samych XS i nie eksponowali swoich tyłków obcisłymi legginsami jak to się przedstawia ludzi na siłce zazwyczaj ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Konto usunięte
|
Ja mam odmienne wrażenie - wg mnie zdecydowana część osób na siłowni to osoby trenujące regularnie i wyglądające po prostu dobrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:33.