![]() |
#541 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy to york?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
no ja tez mam nadzieje, ze chociaz pare sie udalo przekonac
![]() nie pisalam, ze bez sensu przekonywanie, tylko juz wątek dla niektórych nie ma sensu.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja myślę, że gdyby sprzedaż piesków bez rodowodu była surowo zabroniona a zakaz ten egzekwonany, to nie byłoby dziś tego problemu. Wszyscy mieliby rodowodowe ponieważ innych by nie było. Czyż nie jest to logiczne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Zakorzenienie
|
no niestety prawo swoje ludzie swoje i zawsze bedą kombinacje, wiec to ludzi trzeba uswiadomic
![]() |
#545 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
EDIT: o motylku, widze, ze napisałam to samo ![]()
![]() |
![]() |
#546 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No co Ty motylku. Naprawdę uważasz, że Wasze tutaj uświadamianie jest w stanie więcej zdziałać niż wprowadzenie tych przepisów. Człowiek jest niestety taki, że jak go ktoś albo coś nie przymusi to sam z siebie raczej nic nie zrobi. Takie jest moje zdanie: Zmienić przepisy dotyczące piesków, surowe kary + kontrola dzień za dniem na targowiskach, aukcjach internetowych, hodowlach i po problemie. TYLKO KTO TO ZROBI...??? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Zakorzenienie
|
jacy ludzie taki rząd.....
a nie mozna tez bez zadnego egzekwowania, tak z czystego sumienia, z dobroci takich rzeczy nie robic?
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
- po pierwsze - do uzyskania uprawnień potrzebne są odpowiednie oceny z wystaw krajowych (dwie) i międzynarodowej (jedna) - otrzymane od różnych sędziów - po drugie - jeśli pies/suka ma już odpowiednie oceny to należy ten fakt zgłosić w swoim oddziale i tam pies/suka są wpisywane na listę suk hodowlanych/psów reproduktorów. Trzeba jednak pamiętać o tym,że dla części ras są dodatkowe wymogi do uzyskania uprawnień (same oceny nie wystarczą) - badania,szkolenia,testy psychiczne. - po trzecie - jeśli hodowca nie dopełni formalności przed kryciem (wykupiona i wypełniona karta krycia,potem zgłoszenie urodzenia szczeniąt,karta miotu,przegląd miotu,tatuaże) i nie zgłosi faktu rozmnożenia swojej suki/psa to szczenięta nie będą miały prawa do metryk czyli nie będą miały udokumentowanego pochodzenia. Hodowca, który dopuszcza się rozmnażania ne lewo jest zwykłym pseudohodowcą...tyle,że chowa się pod szyldem np.ZKwP... Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=159199 Cytat:
Dla mnie cały wątek jest jasny i oczywisty...
![]() |
![]() |
#549 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No pewnie, że można. Jednak wszyscy wiemy jaka jest sytuacja gospodarcza w naszym kraju i jak się ludziom żyje. W większości nie mają za dużo kasy ale to nie znaczy, że nie chcieliby mieć rasowego pieska. Kupują więc te tańsze, najczęściej w dobrej wierze, ufając sprzedającemu, że jest tak jak mówi. Później piesek wyrasta ze swojego szczeniackiego wyglądu i okazuje się (nie zawsze ale często), że nie jest taki jak sobie go wyobrażali. I wyrzucają go precz (co uważam za nieludzkie) albo oddają do schroniska bo im się już nie podoba. Myślę, że może gdyby lepiej się żyło to większość tych ludzi, którzy kupili z oszczędności, kupiłoby z rodowodem. A ubóstwo w społeczeństwie to też sprawa rządu. Może to wygląda tak, jakbym się uczepiła tego naszego rządu ale dlaczego my sami mamy ich wyręczać w obowiązkach. W końcu to oni powinni dbać o nas a nie my o nich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Nie bój się nic, znajdą się tacy, którzy uwierzą we wszystko, nawet w to, że to są owczarki niemieckie
![]() ![]() tu mam następne (przypuszczam, że każdy wie jak wygląda prawdziwy rottweiler): http://www.allegro.pl/item403829939_...iesieczny.html
![]() |
![]() |
#551 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 |
Rozeznanie
|
Wiesz...samodzielna praca często działa cuda...
![]() ![]()
![]() |
#553 |
Raczkowanie
|
Nie, nigdy żadna bieda nie tłumaczy przyzwolenia na postępowanie niezgodne z zasadami.
Tak jak nie każdego stać na super, najdroższy samochód czy chatę za kilka milionów, tak zwyczajnie nie kazdego stać na posiadanie psa. Jeśli nie stać nas na psa "papierowego" to bierzemy słodkiego psiaczka ze schroniska, do wyboru, do koloru i za darmo. Ale nie, trzeba kupić kosmatego szczeniaczka, o którym będziemy mogli powiedzieć "yorek", przywiesimy mu kokardę na pół głowy i jesteśmy cacy, bo żeśmy poczynili oszczędności. W ten sam sposób radzę postępować ze wszystkimi dobrami jakimi ludzkość nas może obdarować, zakupić kradziony samochód za pół ceny, kasę za bilet dawać zawsze wpuszczającemu do kieszeni, bo weźmie tylko połowę, kupić nadpalony znicz pod cmentarzem, bo tańszy a mnie nie stać na duży, choć mogę kupić mały niekradziony, ale po co jak mogę mieć duży i zapłacić jak za mały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
o nietypowej sierści tygrysiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Raczkowanie
|
podstawowa zasada przy przyswajaniu wiedzy, to jest, zeby ktoś chciał przyswoić i miał zdolność przyswajania
a z tym jest różnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdziwiłabyś się ile ludzi w naszym kraju ma właśnie takie podejście do życia... a_na nie z informacji tylko z formy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Raczkowanie
|
Nieee, wcale nie jestem zdziwiona, takie przyzwolenie na wszelkiego rodzaju przekręty ma u nas przyzwolenie społeczne a czytając wątki na wizażu o psach i rodowodach, to wręcz wydaje mi się, że człowiek uczciwy, robiący w kynologii wszystko z zasadmi, jest łobuzem. Jest to chciwy łotr, rodzaj snoba, który krzywdzi psy doczepiając im w momencie urodzenia pinezką do tyłka ten drogocenny rodowód i te biedne psy tak przez całe życie muszą się z tym męczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
Po co wam psy rasowe, z rodowodem...?
![]() Po co płacić za psa? To tak jakby kupowac dziecko z pieniądze ![]() ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#560 |
Raczkowanie
|
oooo, no właśnie, to jest o czym pisałam wcześniej niektórzy, jak np. inc0rrect mają problem z przyswajaniem wiedzy
nikt nie napisał, że kundelek jest lepszy czy gorszy, i nie wsadzaj w to kupowania dzieci za pieniadze a jeśli już chcesz takich porównań, to pewnie też byś nie była zachwycona, jeśli córka uczyniłaby cię babcią w młodym wieku latając z watahą kochanków po wsi a później urodziła dziecko w szopie i dlatego wolę, jak piesek urodzi się z przemyślanego skojarzenia, po rodzicach jakch świadomie sobie ktoś zaplanuje i w normalnych warunkach bardzo mi szkoda wszystkich psiaków schroniskowych ale niestety ludzkiej głupoty jest więcej niż możliwości pomocy wszystkim ty możesz wagi do rodowodu nie przywiązywać wcale, ma to robić ten, kto rozmnaża psy a dlaczego, to sobie wróć i poczytaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
powtórze setny raz ze my wszystkie mamy taka zasade bierz psa z hodowli rasowej, lub ze schroniska a nie z pseudo, bo tylko nakrecamy ten chory biznes ![]() Cytat:
![]() kazde dziecko ma metryke to pies nie moze miec? poza tym pisalam juz tutaj kilka razy ze rasowy czy kundelek jest tak samo kochany a nawet lepiej jak ktos wezmie ze schroniska ale nie na litosc boska z pseudohodowli
![]() |
![]() |
#562 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
Te pytanie które zadałam nie było dokładnie w temacie wątku (czy waszej rozmowy), podobny wątek to zadałam pytanie które mnie zastanawia od dawna. Nie mowie, ze Wy akceptujecie tylko rasowe a nie kundelki. Chodzi mi o rozumowanie niektorych ludzi, dlaczego jest takie a nie inne. Np,dziecko chce pieska, a rodzice już zaraz szukaja rasowego i mówią kundelką-nie. Tylko a-na potrafi konkretnie odpowiadac na pytania bez atakowania odrazu kazdego, dzieki
![]() ![]() ![]() Jeszcze wczesniej cyztalam ze jest jeszcze jeden powod-zdrowie psa. Ale jak to z tym jest?;> Ja sie osobiscie nie zgadzam, wkoncu im wieksza roznorodnosc genow tym osobnik silniejszy i to w 100procentach sie sprawdza u ludzi u psow tez tak powinno byc... I slysze co nuż, że to wlasnie rasowe psy choruja, moj sasiad wielbil rotwierery (nie wiem jak sie pisze dokaladnie ![]() ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
absolutnie sie nie zgadzam ze rasowe czesciej choruja a kundelki zyja dłuzej
![]() |
![]() |
#566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale mowisz ze sie nie zgadzasz. No sorry ale to zadna odpowiedz, powiedz dlaczego-? jakies przyklady?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Zadomowienie
|
Z nią nie wygrasz heh. Ja również jak ty uważam, że kundelki żyją dłużej i nie tylko my bo wiele ludzi ma takie doświadczenia.
![]() |
#568 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
zebbra dobrze ze mnie wyreczylas
![]()
![]() |
#570 |
Zakorzenienie
|
No właśnie- a więc te poglądy na początku dotyczące jakiś wad genetycznych u psów z nie do konca czytsej lini sa bezpodstawne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.