|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cyprest - nowe tabletki
hej laski, ja dzis zaczynam drugie opakowanie. oto efekty:
-wydaje mi sie ze lekko przytylam, ale cieszy mnie to. -piersi rzeczywiscie sa kraglejsze ![]() -wlosy przestaly mi wypadac, -co do cery.. nie mam juz wielu malych zaskornikow, jak sa to mam 2-3 takie wielkie bolace bable. niestety zostaly jeszcze blizny ;/ -libido? hm.. raczej się zmniejszyło.. ogolnie jestem apatyczna. -poprawilo sie trawienie. mialam z tym problem. zadne activie nie pomagaly, jak mnie bolal brzuch to tylko tabletki, teraz wszystko jest uregulowane ![]() mam nadzieje ze bedzie coraz lepiej. w styczniu planuje isc do gin by pzepisala mi recepty. czytam wasze wypowiedzi i dziwi mnie ze mozna brac tabsy bez przerw.. myslalam ze to troche niebezpieczne. moze mi ktoras z Was rozjasni troche w glowce? Edytowane przez claoodja Czas edycji: 2007-12-25 o 15:16 Powód: zapomniałam dodać... ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Rozeznanie
|
Moja siostra bierze od 3 lat tabletki antykoncepcyjce, ale co jakiś czas ma zmieniane na inne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy
ja biore diane od bardzo dlugiego czasu,z 7 lat bedzie,zaczelam je brac bo mialam problem z tradzikiem ,pozniej jako tabletki anty. Mialam wycinana tarczyce wiec hormony mogly troche komplikowac sprawe,ale jestem pod stala opieka endokrynologa i ginekologa i wszystko jest ok,hormony w normie i wszystko jest w porzadku takze jesli masz dobrych i zauwanych lekarzy to polecam.
aha a badania krwi na hormony robie co 3miesiace |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 Czas edycji: 2008-01-09 o 10:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Przyczajenie
|
Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~
Skład to nie wszystko Drogie Dziewczynki...to jeszcze zależy w jakim stopniu substancja czynna, która znajduje się w tabletce, została oczyszczona w laboratorium itp. Im lepej oczyszczona tabletka tym mniej efektów ubocznych. Także to,że skład taki sam to jeszcze nic nie oznacza, a poza tym każdy organizm jest inny i na każdego inaczej działają różne leki. Należałoby po prostu testować na sobie. O Syndi, Diane, słyszałam wiele negatywnych opini,ale sama zaczełam brać,bo nic nie pomaga na trądzik i mam rozregulowane hormony. Kiedyś brałam Harmonet,dopiero po 2latach zaczełam się po nim źle czuć.Później Cilest,ale jakos od początku mi nie podpasował.Później Micgrogynon i też niezbyt,jeszcze później Yasmin i niby było ok,ale szału nie robił...i tak jadłam tonami itd.Najlepiej chyba testować na sobie,a tak w ogóle to jak najmniej leków!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Raczkowanie
|
cześć. Brałam przez 4 lata diane. potem odstawiłam we wrześniu i czy może mi ktoś powiedzieć kieyd teraz mam zażyć pierwszą tabletkę?
pierwszy dzień miesiączki? dobrze pamiętam? pozdrawiam i dzięki z góry za wskazówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Raczkowanie
|
Dot.: Diane 35
ja płace za Diane 18,50 zł
![]() tabletki biore chyba nie cały rok. coś takiego. zaczełam je zażywać na trądzik. cera się polepszyła, stan skóry równiez ![]()
![]() |
#548 |
Raczkowanie
|
cześc dziewczyny
![]() właśnie dostałam dzisiaj moje pierwsze tabletki anty. mam Diane ze względu na okropną cerę. jestem w trakcie drugiego cyklu leczenia trądziku u dermatologa w ciągu ostatniego roku. i tym razem zdecydowałam się na Dianę. moja ginekolok powiedziała że Diana to właśnie środek leczniczy na trądzić a jego skutkiem ubocznym jest antykoncepcja ( co z reszta pisze równiez na ulotce). zapłaciłam 33 złote ale za 3 listki tabletek, więc to chyba normalna cena prawda? podobno cera zaczyna ulegac poprawie po około 3 miesiącach. czy tak jest na prawdę ? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Rozeznanie
|
ja za diane place 27 zl za 3 listki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Przyczajenie
|
Cyprest
Moje Drogie,
czy któraś z was brała może Cyprest na trądzik? Cyprest to podobno polski odpowiednik Diane, tyle że nowszej generacji. Jeśli któraś z was brała to proszę podzielcie się informacjami na ten temat. Ja dzisiaj zaczynam, może skończą się te pryszcze.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cyprest
Zajrzyj tutaj, wątek o tych tabletkach: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=173840
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#552 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 Czas edycji: 2008-01-21 o 22:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Zakorzenienie
|
ja biorę Cyprest między innymi na trądzik i mnie pomógł. jutro zaczynam 5 opakowanie. nie pomogło od razu-gdzieś przy 3 opakowaniu zaczęła się poprawa. teraz jest już znacznie lepiej mimo, że jeszcze nie do końca pomogło....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja juz skonczylam 3 opakowanie no i jest to czego sie obawialam - zero efektow jesli chodzi o cere i plecy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
chodzi o to ze tylko tak mi sie udalo do gineko zapisac, sa terminy:/
ale rozumiem ze ta przerwa (z przymusu) mi nie zaszkodzi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Raczkowanie
|
Właśnie kończę bodajze 4 pudelko tych tabletek i musze powiedziec, że nie mialam zadnych skutkow pobocznych, moze poza lekko pobolewajacymi piersiami. Ale na tradzik to mi i tak specjalnie nie pomoglo- jak byl tak jest, moze jedynie na czole przestaly mi wyskakiwac niespodzianki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
taak. akurat trafiłaś na niefortunny zestaw leków żeby potwierdzić tę teorię. Diane-35 jest produkowana przez jedną z największych firm farmaceutycznych na świecie -Bayer Schering Pharma, wyspecjalizowanej od lat w hormonach (52% sprzedaży ich leków to srodki dla kobiet), a Synphar- producent Syndi-35 to australijska firma początkująca w Polsce i prawie tu nieznana, która u nas ma raptem 8 leków, w dodatku "jedynie" generyków i żaden (oprócz Syndi) nie jest hormonem- argumenty o laboratoriach, doświadczeniu, oczyszczeniu, nowoczesnościi wypadają na tym tle blado i nieprzekonujaco. PS. żeby nie było wątpliwości- nie jestem fanką koncernów farmaceutycznych, bayera, scheringa ani ich obu razem wziętych, leków orginalnych, nie jestm przeciwniczką generyków itd., a leki o tym samym składzie chemicznym mogą na różnych pacjentów działać w nieidentyczny sposób i różnić się biodostępnością |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Przyczajenie
|
Chyba jednak masz zbyt duże pojęcie o tym całym rynku i mam dziwne wrażenie, że pisze tutaj ktoś, kto pracuje w jednej z tych duży, oryginalnych firm... Poza tym ta niby "nie natarczywość" i "uczciwość" wypowiedzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
jestem farmaceutką i stałe forumowiczki o tym wiedzą. ot, cały podstęp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
Przyczajenie
|
![]()
Ok, Ok, no to przepraszam. No to zapewne też wiesz, ze Syndi jest teraz dużo tańsza. Jeszcze chyba dwa miesiące temu u mnie na ulicy była za 9 złotych, a teraz za 6 z groszami. Nie jest niestety w "trzypakach", ale wypada taniej. Czy to zalezy od apteki?Oczywiście to mała oszczędność ale zawsze. Jakiś czas temu musiałam połknąć Escapelle (tak pomieszałam łykanie tabletek, ze nie byłam pewna zabezpieczenia) i rozpiętość cenowa była taka, że mnie zaszokowała. W jednej aptece za 82 złote, w drugiej za 60. Nie ma jakiś odgórnych widełek, zeby narzut nie przekraczał jakiejś ceny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a konkretnie: do 1.12.07 Syndi nie była wpisana na liste leków refundowanych, więc cena nie była regulowana. od 1.12.2007 syndi jest wpisana na listę leków refundowanych- to znaczy, że ustalono dla niej cenę urzędową: 6,99zł (lub 13,97zł pełnopłatnie- dla nieubezpieczonych, na przeterminowaną receptę itp). żadna apteka nie moze jej przekroczyć (jest to cena maksymalna); czasem mogą zdarzyć się promocje, czyli poniżej tych 6,99, ale nigdy więcej. escapelle jest lekiem pełnopłatnym, nie dotyczą jej żadne "odgórne" regulacje cenowe; ceny leków pełnopłatnych zależą przede wszystkim od producenta, w dalszej kolejności od hurtowni w której zaopatruje się apteka, a następnie od "polityki" danej apteki (tzn. w centrach handlowych jest zwykle drozej, istnieją apteki specjalizujące sie w danym leku lub grupie leków i mające je tanij itd) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Przyczajenie
|
Jejku, dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, jednak nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego trzeba sie tak nabiegać po aptekach, żeby taniej kupic ten sam lek. Musze przyznać, że tez juz i tak nie wzięłabym leku typu escapelle, bo moja pani doktor twierdzi, ze wystarczy założyć do 5 doby spiralę i to eliminuje zajście w ciążę bez dodatkowego zarzucenia się hormonami. Wiem, że spirala to inny temat, jednakże chciałabym też wiedzieć od osób na forum, czy kiedykolwiek stosowały i jak się czuły i czy hormonalna spirala jakos wpływała na cerę. bo dla mnie to niewątpliwie główny problem od lat. Kiedy tylko przstaję brac hormony jestem cała wysypana, mam wręcz "bolące" wypryski na plecach i nie wiem, co lepsze- dalsze tabletki czy spirala. Mam prawie trzydzieści lat, dwójke dzieci i jedyne co pomaga to tabletki z wysoką dawką etynyloestradiolu. Jesli ktoś przetestował coś oprócz Syndi czy Diany- napiszcie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Po raz pierwszy zażywam tabletki antykoncepcyjne, ginekolog przepisał mi właśnie Cyprest. Jak na razie jestem po 5 tabletkach i czuje sie dobrze. Jedynie w pierwszy dzień ich zażywania, zwymiotowałam, co było chyba bardziej efektem mojego przejedzenia niż połknięcia Cyprestu. Napiszę więcej gdy skończę 1 opakowanie. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Raczkowanie
|
własnie skonczylam jesc drugie opakowanie tabletek cyprest i na cale szczescie wszystko jest ok cera sie polepszyla i nie mialam zadnych dolegliwosci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej!!
![]() ![]() przeczytalam caly ten watek i sama juz nie wiem co mam myslec...mam 17 lat dzisiaj pierwszy raz bylam u ginekologa i on przepisał mi te pigułki na moje bolesne miesiaczki...wspolzylam juz z chlopakiem, i on namawial mnie do pigulek ale ja nie jestem do nich przekonana bo chce w przyszlosci miec dzieci a czytalam gdzies ze po tabletkach pozniej moge byc problemy z ciaza i ze zdrowiem dziecka...nie jestem tez pewna czy to pewny srodek antykoncepcji...mam je brac dopiero po tym jak skonczy mi sie okres w lutym...troche sie boje...u mnei te tabletki kosztuja 6,90 ![]() pozdrawiam ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#568 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Raczkowanie
|
Ja również brałam Diane, jednak po 2 latach przeszlam na 3 mies na Marvelon (mega spadek libido) ,potem na 2 lata na Yasmin(libido ciągle zerowe + depresja) teraz odstawiłam bo przestraszyłam się tej depresji. Jednak zamierzam wrócic do Diany, bo przy niej nie mialam zadnych skutkow ubocznych.
Czy słyszałyscie moze ze tabletki starszej generacji jak np.diana mniej wplywaja na skutki uboczne związana z psychiką? Bardzo mi na tym zależy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hehe dziekuje... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.