|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
i to pomoże? a roślinka nie ucierpi? a konkretnie jaki ten bros? bo są różne rodzaje
Edytowane przez ebudka Czas edycji: 2010-05-14 o 21:38 |
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam jednego do przesadzenia, tzn do przeglądu korzonków, bo liście ma takie oklapłe bez życia, która chętna?
|
|
|
|
#543 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#544 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja jeszcze zadam ci jedno pytanie. Czy tego jak ty to nazywasz "nesquika" (podoba mi się to określenie!) wsypałaś prosto z worka czy przelałaś go wcześniej wrzątkiem? Ja nie mam jak tak często wchodzić na forum i ostatnio nie nadążałam za postami i nie zdążyłam ci tego napisać. Ale po zdjęciach widzę, że chyba wsypałaś taki suchy prosto z worka. Tylko teraz sama się boję co będzie dalej, bo pewnie zaraz wywalisz cały ten nesquik i będziesz go wyparzać co oznacza złamanie zakazu majstrowania przy storkach przez tydzień! ![]() Airfix, sama napisałaś że ci dzieciak ułamał korzonki u keiki, to nie ma się co dziwić, że marnieje, dla mnie sprawa jest jasna. A co będzie dalej to trudno powiedzieć, wszystkie korzonki są ułamane? Jeśli tak to chyba nic z niego już nie będzie... przykro mi. ![]() Jako że moim ulubionym kolorem jest zielony to i ja dołączam do zielonego grona zielonych w kwestii miltonii.
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-14 o 21:42 |
|
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Powinno pomóc, jak dasz pół kostki to nic nie będzie kwiatkowi, a robal
![]() ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#546 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakbym zobaczyla robala ![]() ![]() o takiego ------> ktory zamiast popcornu robi sobie ostra wyzere z korzonkow mojego ukochanego storka ![]() to najpierw bym chyba sie na niego a nastepnie potraktowalabym gobardziej brytalnie w nastepujacej kolejnosci ![]() ![]() ![]()
|
|
#547 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#548 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym dziewczyny mowily mi zebym zrobila to za jakies 2, 3 dni..czyli juz jutro ![]() Airfix..widze ze w 1 miescie mieszkamy moze kiedys umowimy sie na wspolne grzebanie????
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-14 o 21:48 |
|
|
|
|
#549 |
|
Zadomowienie
|
Bez gróźb karalnych proszę mi tu, jasne?!
Ja wszystko piszę w dobrej wierze a nie po to żeby życie tu stracić! I ja ci dam umawiać się na grzebanie w korzonkach! Przyjadę i obydwie po łapach wystrzelam! Hands precz od storków! Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-14 o 22:19 |
|
|
|
#550 |
|
Raczkowanie
|
Zmienniczko, a owszem, możemy się umówić na wspólne przeglądanie korzonków
a nóż widelec coś wypatrzymy i będzie można pogrzebać więcej Ps. W Kielcach studiuje łod września zaczynam magistra Ciekawe jaki tytuł pracy wymyśle "Uzależnienia jako plaga XXI w. : alkoholizm, narkomania, storczyki " hahaha
|
|
|
|
#551 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli to Was choć trochę usatysfakcjonuje, to podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami z grzebania. ![]() Ale to dopiero jutro ![]() Dobranoc wszystkim zielonym i tym mniej zielonym ![]() Niech wam się storki przyśnią w nocy
|
|
|
|
|
#552 |
|
Raczkowanie
|
zmienniczko
sparzyć keramzytu z podstawki to się na pewno nie da Wyparzamy w ten sposób drobnoustroje i zarazy )a dopiero później storeczek nasz kochany do czyściutkiego umieszczamy Co do miltonii tak przeglądam net, może to się na coś przyda http://www.floraforum.net/topics27/m...sis-vt2265.htm Dziewczyna poobcinała zgniłe korzenie. Przesadza się raz na dwa lata w okresie wzrostu korzeni dzięki czemu szybciej się ukorzeni w nowej doniczce I tu jeszcze ogólnie ale fachowo opisana uprawa http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/...pectabilis.htm edit: jeszcze coś, niewiele ale o korzeniach i marnieniu miltonii http://www.storczyki.pl/forum/table_...key=1264539046 Edytowane przez Monii... Czas edycji: 2010-05-14 o 22:38 |
|
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
KUrcze wszystkie dostalyście szału na grzebanie.
Bylam dzis w LM i jest dostawa storków, niestety juz mnie nie wpuścili bo pozno było. Za to jutro pojadę i pooglądam sobie.
|
#554 |
|
Rozeznanie
|
U mnie też szykuje się brosowanie
![]() W II części chyba Norka pisała, że rozpuszcza pałeczki w wodzie i tym podlewa żeby cala pałeczka włożona do doniczki nie poparzyła korzeni ale na ile wody jedna pałeczka to już nie zapamiętałam ![]() Mama wieczorem z nudów wyciągnęła mnie na zakupy i jak to u mnie bywa do Obi Castoramy itp zawsze mam po drodze i dopadłam długo wypatrywane Dendrobium Phaleanopsis żółto fioletowe |
|
|
|
#555 |
|
Raczkowanie
|
Napewno wyczuli, że Ariena ma chorobe storczykową
a tu się przed nami tłumaczy że późno Doriska pochwal się
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
Matussiiiuuuu , dziewczyny co wy takie tempo narzuciłyście z tym pisaniem chwile mnie nie było a teraz mi oczy wyłażą już od czytania ....
Co do ślimaków toż jakaś plaga się zaczyna ja też znalazłam u siebie ale u phala więc nie poradzę bo miltoni żadnej nie posiadam na stanie... niestety! Zmienniczko normalnie się zamotałaś dziewczyno ale dzięki tobie czytałam esej jako komedie ale nie martw się ja też rano jak wstaje wyprawie córcie do przedszkola lecę sprawdzić co tam przez noc u storków się wydarzyło i podziwiam mój pęd co rośnie 5 mm co noc !!! no normalna nie jestem ![]() ale tylko 1 storek ma pęd pozostałe dwa reanimacje a następny stoi w miejscu cisza i myślę czy go nie przesadzić czasem Nie mam miejsca na parapecie za bardzo ale szykuję się powoli na jakieś polowanko na następnego ulubieńca muszę się ładnie do męża pouśmiechać ![]() Ps. czy wasi mężowie jak słyszą słowa pora jechać do sklepu reagują wyraźnie agresywnie ciekawe czy to dlatego że zawsze swojego jeszcze do storaskow gonie na krótkie oględziny No dobra dziewczynki idę spać rano zajrze bo mi się już w oczach mieni czy któraś z was jest może z warszawy? Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-05-14 o 23:43 |
|
|
|
#557 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o nawożenie, to wogóle go nie nawożę- może to właśnie mój błąd, może mój storczyk potrzebuje tego ? ![]() Cytat:
I wcześniej czytałam, że dziewczyny odcinały korzenie i zasypywały cynamonem. Przemywać tym roztworem woda+ludwik+spirytus przez 1,5 tyg. i obciac spleśniały korzeń i zasypać go cynamonem ? czy myc tym roztworem i kupic topsin i spryskac ten korzeń? i czy czasem nie wymienić podłoża bo z góry tak trochę ta pleśń tez jest.. :/Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny za pomoc w ratowaniu mojego storczyka!
|
||||
|
|
|
#558 |
|
Rozeznanie
|
Moni pewnie, że się pochwalę, ale na razie mój nowy nabytek ma rozwinięty jeden pączek w połowie także zdołałam dostrzec kolor
![]() A sesję zrobię na pewno jak kilka pączków się rozwinie ![]() Kiniaczek ja mam te szczęście, że mój mężulo jak ma dobry humor to i sam kup mi storczyka, tylko nie wiem dlaczego zawsze białego , ale nie ma co marudzić bo zawsze dokupi ładną doniczkę (ja już wolę wydać pieniążki na kwiatka i sama rzadko kupuję osłonki) i ostatni nawet patyczek ozdobny . Tylko jak nie ma nastroju to nawet kwiatka nowego chowam hehe |
|
|
|
#559 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciekawe czemu akurat uparli sie na jeden kolor Ja niedlugo bede miala urodzinki to pewnie od meza dostane rozowego storka hehe.Nie zebym sie gniewala,ale takim sposobem mam wiekszosc tego koloru.Pozdrawiam i zycze milej soboty
|
|
#560 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#561 |
|
Raczkowanie
|
No to ja się pochwalę swoim nowym nabytkiem
takie cudo dojtrzałam w bricomarche za 16,99
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
Mam jeszcze pytanie...
Nie wiecie czy na dzień matki będą storczyki w takich marketach jak tesco, kaufland, czy biedronka??? Bym kupiła dla swoich dwóch mam po kwiatku i może dla siebie też
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Koraa22 piękny jest, w moim brico takich nie było, ale za to bordowego dziwaka upolowałam i różowo limonkowego, w Kauflandzie tydzień temu były, a teraz to nie wiem
|
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, powiedzcie mi co moze powodowac wywijanie sie platkow kwatiow storczyka na druga strone? dostalam go ponad tydzien temu.. byl ladny, ale korzenie juz mial suche, wsadzilam go do miski z woda na 15 minut i spryskalam troche kwiaty (moja mama bardzo czesto pryska swoje storczyki i pieknie rosna, a ja czytalam ze one tego nie lubia i badz tu madry).. nie wiem co im teraz dolega, bo po tym namoczeniu jego platki powywijaly sie na drugą strone, wygladaja jak oklaple.. dodam ze jest tych kwiatow bardzo duzo.. boje sie ze cos zrobilam zle.. nie wiem jak mam je teraz podlewac.. czy wsadzac tylko do miski z woda czy jeszcze pryskac kwiaty? pomozcie
Edytowane przez hammie Czas edycji: 2010-05-15 o 13:01 |
|
|
|
#565 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oj dziewczyny..no niezle..wy mowicie ze komedie wam napisalam a ja tu dramat przezywam..przeciez wiem ze nie wyparze na podstawce nie o to mi chodzilo. po prostu w przepisie jednym ze stronki o reanimacji storkow (podanym przez was) nie bylo takiej informacji i nie wyparzylam tego zasranego nesquika..i co teraz? znow mam ruszac storki? boje sie... Cytat:
i tez pisze mgr..niestety temat storkowy odpada w moim przypadku..ale twoj jest super
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-15 o 13:23 |
||
|
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny.. Moje wszystkie stoki po przesadzeniu, padły. Opadły im kwiatki, a liście zrobiły się takie pomarszczone i oklapłe.. Co mam zrobić, żeby mi odżyły
|
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
Alescie sie napisaly dziewczyny az sie nie chce wszystkiego przegladac
A mi wczoraj rozkwitl jeden z kropkow Co do brosa to taka kostke roztapiam w ilosci wody potrzebnej do namoczenia 1 rosliny - czyli ile tam wody uzywacie do oslonki czy innego naczynka. Lepsze to niz wsadzanie tej kostki do doniczki bo ciezko sie rozpuszcza i pali korzenie. Co do keika bez korzeni - radze trzymac wilgoc w tym keramzycie bo mi on cos sucho wyglada. W koncu dziewczyny ratowaly bezkorzenne - poloz mokry papier toaletowy na liscieach na kilka godzin - mozesz go zwilaz w miedzy czasie o powinno utrzymac turgor w lisciach albo na kilka godzin wsadz go do woreczka zawiazanego z dziurkami by mial duza wilgoc. Moze go to ujedrni? Callanthe ile ci tych storkow tak zmarnialo? I czy ty im korzenie ucinalas?? Ja nigdy nie przesadzam kwitnacych chyba ze trzeba bo tak sie niestety dzieje z kwiatkami ze moga opasc. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
ktos moglby mi pomoc ?
(patrz kilka postow wyzej)
|
|
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jestem posiadaczka jednego ciapka, ale nie takiego tradycyjnego
tylko jakiejs hybrydy niby normalny jest ale z plamkami czekam, az paki sie rozwina bo niestety ten co byl nie przezyl podrozy do domu![]() wlasnie policzylam ile mam storkow (a zaczelo sie tak niewinnie od jednego mojej mamy ), wiec tak:mam 7 falkow +jeden keik ![]() 3 kambrie ![]() i 1 takiego co ma kwiatka z wola zapomnialam jak sie nazywa :O
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.

..daj mi troche szczescia, choc przez chwilke...

bo 2 zakwitly a u 2 reanimowanych same liscie...

o takiego ------>
ktory zamiast popcornu
robi sobie ostra wyzere
z korzonkow mojego ukochanego storka
to najpierw bym chyba sie na niego
a nastepnie potraktowalabym gobardziej brytalnie w nastepujacej kolejnosci

poza tym dziewczyny mowily mi zebym zrobila to za jakies 2, 3 dni..czyli juz jutro 
Za to jutro pojadę i pooglądam sobie. 

za 16,99
boje sie...