WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja... - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-28, 16:11   #541
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...

Moja mama ma trójkę dzieci i 60 lat i dalej jest za prawem do aborcji.
Bo bycie za prawem wyboru wcale nie oznacza że samemu się chce dokonać aborcji w razie wpadki.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 17:06   #542
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Nie z potrzeba rozmnazania sie. Chodzi mi o to ze np.mozna zmienic zdanie majac kolo siebie juz tego malego, slodkiego i kochanego dzieciaczka.( czyli bardziej jest to doswiadczenie zyciowe z rzeczy, ktore wyzej wymienilas)
Oczywiwcie ja nie twierdze ze tak sie dzieje i bedzie dziac. Jestem tylko ciekawa.
U mnie sie np.zmienilo podejsxie po tym jak urodzilam syna. U kolezanki na watku, piszacen wyzej, sie nie zmienilo.
Jestem zwyczajnie ciekawa u ilu osob to sie poznien faktycznie zmienia a u ilu nie. Ale pewnie sie nigdy nie dowiem bo nikt takich statysyk nie robi.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nie wiem dlaczego miałoby się to zmienić ? Takich zmian nie rozumiem. Dla mnie to działanie pod wpływem emocji i hormonów.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 17:19   #543
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez freelancerka Pokaż wiadomość
Ograniczenie aborcji przede wszystkim skutkuje tym, że nie pojawia się rosnąca grupa kobiet, które traktują aborcję jak antykoncepcję i stosują ją wielokrotnie. Wystarczy posłuchać wypowiedzi takich osób jak Czubaszek i Mazurówna o czasach, gdy aborcja była całkowicie dostępna. Albo obejrzeć program o aborcji w UK i posłuchać, co mówią kobiety, które jej dokonały.
Nawet to, ze 100 kobiet będzie stosowało aborcję jako środek antykoncepcyjny nie może sprawiac, że ta jedna, która rzeczywiście nie może urodzić dziecka powinna tego nie robic. A konsekwencje takiego podejścia do aborcji będą ponosiły kobiety, które będą to robić. Serio, czemu tak bardzo martwisz się czyjąś macicą?

Cytat:
Pisanie, że kobiety mają według pro-life za karę urodzić mnie zawsze zdumiewa - kto tak twierdzi? Tu chodzi o ochronę człowieka, a nie karanie kogokolwiek. Niechęć do aborcji nie jest motywowana chęcią ukarania kogokolwiek, motywem wyjściowym jest ochrona życia, a nie karanie
I znowu. Ok, możesz uważać, że zakaz aborcji jest ratowaniem życia potencjalnego dziecka, czy tam człowieka. Ale dlaczego w takim wypadku odmawiasz ciężarnej kobiecie prawa do bycia człowiekiem? Aborcja również może ratować życie, nie tylko w bardzo dosłownym sensie, kiedy kobiecie ciążą i poród mogą grozić śmiercią, ale również to życie, które toczy tak jak ma prawo chcieć, np. nie chcąc w nim dziecka, z różnych powodów, których nikt poza nią i potencjalnym partnerem/ojcem nie powinien oceniać.
Cytat:
Jakakolwiek konsekwencja postrzegana jako kara występuje w efekcie, nigdy nie jest celem, ani motywacją. Uważam, że ten ruch aborcyjny nie powinien się nazywać pro-choice, ale no-choice, bo ten człowiek zabijany nie ma wyboru.
Jedna podstawowa sprawa: ruch pro-choice stawia na pierwszym miejscu dobro matki. Ot i tyle.

Cytat:
Mówicie o narzuceniu zdania przez pro-life, ale co to za narzucanie, skoro kobieta jeśli jest zdeterminowana to i tak abortuje swoje dziecko? Jak ma się to narzucanie własnego zdania do abortystki, która odbiera prawo, szansę na dalsze życie innemu człowiekowi?
Taka aborcjonistka, ja na przykład. decyduje się na takie rozwiązanie z sobie tylko znanych przeczyn o ktorych jak ja - może, ale nie musi mówić. Mimo to spoleczeństwo daje sobie prawo ją oceniać, jak ty, nazywając mnie aborcjonistką. To moja sprawa, czy urodze, czy nie, jednak dopóki państwo zabrania mi tego, pozostając pod wpływem grup nacisku, to nie jest sprawa prywatna.

Cytat:
Jeśli taka kobieta zechce oddać swoją nerkę, czy usunąć żebra itd to żaden pro-life nie będzie oponował, bo to jej ciało i niech robi co chce, ale już ciało drugiego człowieka?
Oddanie nerki czy usunięcie żebra nie laczy się z koniecznościa wychowywania drugiego człowieka przez blisko 20 albo i więcej lat.

Cytat:
Może w końcu dojdzie do kogoś prawdziwa motywacja pro-life i przestanie wymyślać teorie o chęci ukarania kobiet...
Poczytaj, proszę. Poczytaj sobie trochę o ruchu pro-choice, poczytaj Simone de Bauvoir, poczytaj Boya Żeleńskiego, a potem rozmawiaj o tym, czym jest aborcja.

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nie wiem dlaczego miałoby się to zmienić ? Takich zmian nie rozumiem. Dla mnie to działanie pod wpływem emocji i hormonów.
No i zmiana nie jest jakąś zasadą...

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 17:36   #544
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
...poczytaj Simone de Beauvoir
Ja o tej pani coś niecoś już czytałam i reprezentuje ona wszystko to, co mnie drażni w niektórych przedstawicielkach (skrajnego) feminizmu. A już porównaniem małżeństwa do prostytucji kompletnie mnie zwiała z krzesła, naprawdę.

Freelancerko, a jakie masz zdanie dotyczące usuwania płodów z poważnymi wadami wrodzonymi, zespołem Downa, czy powstałych w wyniku gwałtu?
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 17:51   #545
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
No widzisz a jednak zmienia, więc pewnie u różnych osób jest różnie.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 17:53   #546
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
Mam pytanie do wizażanek, które twierdzą, że nie chcą mieć dzieci nigdy. A co zrobicie jeśli Waszemu mężowi/partnerowi się odwidzi, zechce dziecka i zacznie namawiać?
Zmienię partnera. Jeśli się kogoś kocha to się na tej osobie niczego nie wymusza wbrew obopólnej chęci.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 17:58   #547
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
No widzisz a jednak zmienia, więc pewnie u różnych osób jest różnie.
Dziwnym jest dla mnie analizowanie procentowe zwolenniko i przeciwnikow aborcji wśród tych posiadających dzieci(chciaż i tu nie ma reguł,bo wiele kobiet usuwa ciążę drugą,trzecią,potem ma kolejne dziecko lub nie itd)). Skoro dzieci mają tzn,że chcieli lub aż tak bardzo nie cierpieli z tego powodu
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 18:07   #548
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Dziwnym jest dla mnie analizowanie procentowe zwolenniko i przeciwnikow aborcji wśród tych posiadających dzieci(chciaż i tu nie ma reguł,bo wiele kobiet usuwa ciążę drugą,trzecią,potem ma kolejne dziecko lub nie itd)). Skoro dzieci mają tzn,że chcieli lub aż tak bardzo nie cierpieli z tego powodu
Ale do czego się odnisłaś? bo akurat to o czym ja pisałam nie miało nic wspólnego z analizą procentową zwolenników i przeciwników aborcji. Ja pisałam o tym, że ciekawe czy dużo osób, które dzieci mieć nie chciały, a później do tego dojrzały/zmieniły zdanie to zmienia swoją postawę wobec aborcji czy nie.

A postawa wobec aborcji myślę,że jest ogólnie niezależna od posiadania dzieci. Są osoby bezdzietne przeciw aborcji i są osoby ( co zostało na tym wątku napisane przez wiele osób) posiadające dzieci i będące jej zwolennikami

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-28, 19:10   #549
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
Mam pytanie do wizażanek, które twierdzą, że nie chcą mieć dzieci nigdy. A co zrobicie jeśli Waszemu mężowi/partnerowi się odwidzi, zechce dziecka i zacznie namawiać?

Jeśli mu się odwidzi (co jest totalnym absurdem, no ale ok, niech będzie), a mi nie i będzie to z jego strony mocne przekonanie i potrzeba - to się rozstaniemy. Tu nie ma kompromisów.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 19:15   #550
Magiusa
Zakorzenienie

Kurcze, dziewczyny, ale jesteście zdeterminowane na te rozstania. Żadna nie rozważa nawet nad tym czy może się nie zastanowi czy jednak się nie zdecydować?

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-28, 19:20   #551
zakonna
Naczelna Nastolatka

chyba żartujesz, od 20 lat nie chcę dzieci i nagle miałoby mi się odmienić tylko dlatego, że mój facet upadł na głowę??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 19:20   #552
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze, dziewczyny, ale jesteście zdeterminowane na te rozstania. Żadna nie rozważa nawet nad tym czy może się nie zastanowi czy jednak się nie zdecydować?

Ale zdecydować się bo co? Żeby związek uratować? Żeby facetowi przyjemność sprawić? To nie jest zrobienie romantycznej kolacji czy pójście z nim na mecz mimo, że nie lubię. To jest sprawa tysiąc razy poważniejsza. Jeśli nie chcę być matką (a nie chcę) to jestem z takim człowiekiem, który moje plany na życie podziela. I tak właśnie mam - mój TŻ jest równie mocno zdeterminowany na to by nie posiadać dzieci jak ja.

Stary 2014-01-28, 19:26   #553
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Zastanowić to ja się mogę nad tym czy zmienić kolor włosów bo partner chce, czy styl ubierania, czy kuchnię. Mogę zdecydować się na zmianę koloru ścian, samochodu czy nawet mieszkania. Ale posiadanie dziecka to tak kluczowa kwestia, że chyba bardziej kluczowej już nie ma, prędzej bym chyba wzięła ślub kościelny mimo że nie uznaję, niż urodziła dziecko, bo co jak co - mniejsze są tego konsekwencje.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-01-28, 19:41   #554
Magiusa
Zakorzenienie

No tak, ale przecież decyzja o zostawieniu długoletniego partnera to też poważna decyzja, stąd moje zaskoczenie, że każda zdecydowanie wolałaby poświęcić wiele lat związku niż zastanowić się nad opcją czy może jednak nie czuje się gotowa by zostać matką.
Przecież ja nie twierdzę, że w obliczu zmiany zdania partnera należy ulec i rodzić dzieci, a najlepiej od razu 3ke tylko jestem zaskoczona, że żadna nie napisała, że może by się zastanowiła, przegadała, tylko każda zdecydowanie, że rozstanie i koniec.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-28, 19:44   #555
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ale ty sugerujesz, że facet chce mieć dziecko i będzie naciskał. To my ci odpowiadamy, że nie ma takiej opcji żeby rodzic dziecko tylko dlatego, że jemu się nagle odmieniło. Po to się na początku związku ustala takie rzeczy żeby potem nie było zaskoczenia.
Stary 2014-01-28, 19:58   #556
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ale ty sugerujesz, że facet chce mieć dziecko i będzie naciskał. To my ci odpowiadamy, że nie ma takiej opcji żeby rodzic dziecko tylko dlatego, że jemu się nagle odmieniło. Po to się na początku związku ustala takie rzeczy żeby potem nie było zaskoczenia.
Nie sugerowałam, że będzie naciskał.
Zapytał co byście zrobiły gdyby Wasi mężczyźni stwierdzili, że jednak chcą mieć dzieci. Nie napisałam tam, że dają Wam wybór albo oni albo dziecko. Zwykła zmiana zdania, jak w wielu innych sprawach.
I z tego co wiem w życiu priorytety się zmieniają, nie zawsze to co raz ustalone będzie całe życie aktualne, nawet jeśli to naprawdę poważna sprawa jaką jest dziecko.
Nie mniej pytanie było czysto teoretyczne i zupełnie bez podtekstu pt."nacisk"

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-28, 20:04   #557
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale przecież decyzja o zostawieniu długoletniego partnera to też poważna decyzja, stąd moje zaskoczenie, że każda zdecydowanie wolałaby poświęcić wiele lat związku niż zastanowić się nad opcją czy może jednak nie czuje się gotowa by zostać matką.
Przecież ja nie twierdzę, że w obliczu zmiany zdania partnera należy ulec i rodzić dzieci, a najlepiej od razu 3ke tylko jestem zaskoczona, że żadna nie napisała, że może by się zastanowiła, przegadała, tylko każda zdecydowanie, że rozstanie i koniec.
No ale skoro kobieta nie chce dzieci, to nie odmieni jej się tylko dlatego, że jej facetowi się zachciało. Więc nie ma nad czym się zastanawiać ani co obgadać. Pewnie już wcześniej obgadali możliwe opcje.
Też co innego, jak ktoś kategorycznie mówi NIE dzieciom, a co innego jak np. dopuszcza możliwość adopcji starszego dzieciaka- tutaj jest jakieś pole do manewru. Ale jak facet chce, ona nie, ani rodzić, ani adoptować, to tego nie da się pogodzić.

Ja tam rozumiem, że kobieta woli poświęcić kilkuletni związek, niż co najmniej 18lat swojego życia i nie dziwię się, że nawet by nie rozważała 'a może jednak fajnie by mieć dzidzię', bo facetowi się odwidziało. I zamiast wywierać jakąkolwiek presję na swojej partnerce, niech sam się zastanowi, czy dziecko jest mu do szczęścia absolutnie potrzebne i czy jest w stanie z niego zrezygnować dla swojej kobiety. Bo czemu tylko kobieta ma się zastanawiać, czy jest skłonna się poświęcić i zaryzykować, że jej się odmieni po urodzeniu dziecka?

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Zapytał co byście zrobiły gdyby Wasi mężczyźni stwierdzili, że jednak chcą mieć dzieci. Nie napisałam tam, że dają Wam wybór albo oni albo dziecko. Zwykła zmiana zdania, jak w wielu innych sprawach.
Jeśli chodzi o tak poważne sprawy, to w razie zmiany poglądów, różnicy zdań, nie ma czegoś takiego jak zwykła wymiana zdania. W każdym razie ja sobie to tak wyobrażam, że nie potrafiłabym spokojnie przejść do porządku dziennego ze świadomością, że mój facet chce dziecko, a ja nie, nigdy. No sory, ale tego nie da się pogodzić, jeśli oboje chcą czegoś innego. Tu trzeba poważnej rozmowy, konkretów. Bo jaki sens ciągnięcia związku, gdzie facet ma potrzebę rozmnożenia się, a ja nie? Prędzej czy później to się rozsypie.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 20:04   #558
zakonna
Naczelna Nastolatka

nie wiem o czym tu gadać. Ja nie chcę, on nie chce i ustaliliśmy to na początku, kilka lat temu. gdyby mi teraz wyskoczył z takim tekstem to podjęłabym JEDNĄ próbę rozmowy na ten temat. Potem temat dla mnie skończony.
Stary 2014-01-28, 20:07   #559
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
No ale skoro kobieta nie chce dzieci, to nie odmieni jej się tylko dlatego, że jej facetowi się zachciało. Więc nie ma nad czym się zastanawiać ani co obgadać. Pewnie już wcześniej obgadali możliwe opcje.
Też co innego, jak ktoś kategorycznie mówi NIE dzieciom, a co innego jak np. dopuszcza możliwość adopcji starszego dzieciaka- tutaj jest jakieś pole do manewru. Ale jak facet chce, ona nie, ani rodzić, ani adoptować, to tego nie da się pogodzić.

Ja tam rozumiem, że kobieta woli poświęcić kilkuletni związek, niż co najmniej 18lat swojego życia i nie dziwię się, że nawet by nie rozważała 'a może jednak fajnie by mieć dzidzię', bo facetowi się odwidziało. I zamiast wywierać jakąkolwiek presję na swojej partnerce, niech sam się zastanowi, czy dziecko jest mu do szczęścia absolutnie potrzebne i czy jest w stanie z niego zrezygnować dla swojej kobiety. Bo czemu tylko kobieta ma się zastanawiać, czy jest skłonna się poświęcić i zaryzykować, że jej się odmieni po urodzeniu dziecka?
Oczywisxie ze obie strony powinny sie zastanowic (obie, czyli najlepszy kompromis ale nie da sie miec pol dziecka wiec w tej syt.o kompromis ciezko), po prostu bylam ciekawa czy ktorakolwiek jest sklonna rozwazyc opcje dziecka. Piszecie ze nie, ze wolalybyscie sie rozstac. Ok.
Pytanie zadalam tylko z czystej ciekawosci bo watek jest przexiez o women on web a nie o tym co zrobicie jak wasz facet zechce dziecka

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-28, 20:12   #560
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:

To z całym szacunkiem, ale chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem. I ja, i bodajże rembertowa, napisałyśmy, że taką decyzję podjęłybyśmy tylko i wyłącznie wtedy, gdyby ta potrzeba posiadania dziecka w głowie naszego partnera była naprawdę silna, przemyślana i na poważnie. Rembertowa pisała również wyraźnie o przegadaniu sprawy.
I nie, ja bym się nie zastanawiała czy może jednak nie jestem przypadkiem gotowa na bycie matką - z 2 przyczyn: raz, ze w moim przypadku to nie jest kwestia gotowosci (po prostu nie chcę i tyle, do niczego mi dziecko nie jest w życiu potrzebne), a dwa - to tak jakbym miała się zastanowić czy nazywam sie tak, jak się nazywam: nie muszę, bo to jest dla mnie oczywiste.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
I z tego co wiem w życiu priorytety się zmieniają, nie zawsze to co raz ustalone będzie całe życie aktualne, nawet jeśli to naprawdę poważna sprawa jaką jest dziecko.
Nie mniej pytanie było czysto teoretyczne i zupełnie bez podtekstu pt."nacisk"

"Zmienić zdanie" to dorosły i odpowiedzialny człowiek może w kwestii tego czy lubi kisiel, czy może woli budyń. Gdyby moj partner nagle stwierdził, że chce mieć dziecko to by dla mnie znaczyło to, że jest to już kompletnie inna osoba niż ta, którą wybrałam i pokochałam. A to chyba jest jasne do czego prowadzi?

Stary 2014-01-28, 20:17   #561
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywisxie ze obie strony powinny sie zastanowic (obie, czyli najlepszy kompromis ale nie da sie miec pol dziecka wiec w tej syt.o kompromis ciezko), po prostu bylam ciekawa czy ktorakolwiek jest sklonna rozwazyc opcje dziecka. Piszecie ze nie, ze wolalybyscie sie rozstac. Ok.
Pytanie zadalam tylko z czystej ciekawosci bo watek jest przexiez o women on web a nie o tym co zrobicie jak wasz facet zechce dziecka
.
O takich rzeczach się myśli na spokojnie, trwa to pewnie tygodnie, miesiące, albo i lata, zanim kobieta stanowczo przyzna przed sobą, czego chce, potrzebuje i to jest jej priorytet.
A takie rozważania, bo facetowi się odwidziało, to jest presja- co dalej z tym związkiem itp.
Nie z takich powodów i nie w takich warunkach powinno się planować dzieci i swoją przyszłość. Kobieta nie zmieni zdania ot tak, bo facet zmienił i odejdzie, jak ona nie zmieni.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 20:17   #562
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
cóż, zamiast oczekiwać od nastolatków rozsądku, wolałabym oczekiwać go od dorosłych (…)
Też uważam, że dorośli powinni się wykazywać rozsądkiem, niemniej nie widzę powodu, by nie wymagać tego rozsądku również od nastolatek. Uważam, że na seks powinni się decydować ludzie rozsądni, świadomi tego, co robią. A nastolatki, które decydują się na seks, to nie są dzieci, ale w większości przypadków osoby przynajmniej 15+. Od takich należy wymagać rozsądku.
Oczywiście po uprzednim przekazaniu im stosownej wiedzy, choćby na temat tego, czym jest seks, czym jest i działa antykoncepcja itp..

Cytat:
Argument z odpowiedzialności rodziców mnie średnio przekonuje - bo brak dostępu do świadczeń ginekologicznych dla nastolatki może być zwyczajnie szkodliwy. I nie mam tu na myśli jedynie antykoncepcji.
A moim zdaniem obecnie przynajmniej teoria wygląda dobrze. Jestem zdania, że dopóki rodzice odpowiadają za dziecko (finansowo, prawnie itp.), dopóty powinni mieć informację na temat stanu zdrowia swojego dziecka.

Gorzej, jeśli rodzice odmawiają dziecku np. możliwości pójścia do ginekologa. Tylko czy naprawdę zezwolenie na samodzielne wizyty osób niepełnoletnich naprawdę by coś zmieniło? Jak rodzic ma gdzieś swoje dziecko i/lub celowo chce mu zaszkodzić, to niewiele da to, że dziecko samo będzie mogło pójść do lekarza. Problem może być zaraz potem, na etapie płacenia za leki.
W takiej sytuacji to dziecko powinno mieć możliwość zwrócenia się o pomoc do odpowiednich organów, które w skrajnych wypadkach mogłyby nawet wnioskować o odebranie rodzicom prawa do opieki nad dzieckiem.

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Widzisz Chatul,tu pojawia się problem. Przeciwnicy aborcji spytają czemu rodzice nieletniej mają zgadxać sie na aborcję,skoro to oni są odpowiedzialni za swoje dziecko. Podobnie z partnerem dorosłej kobiety - on chce dziecka,ona nie.
Wystarczy pytanie odwrócić. Czy rodzice mogą nakazać 16 latce usunięcie ciąży tak jak mężczyzna kobiecie,którą zapłodnił? Nie.
Gdyby aborcja była legalna, to byłabym też za tym, by rodzice mieli prawo dowiedzieć się o ewentualnej aborcji niepełnoletniego dziecka. Dopóki oni mają obowiązek dbać o zdrowie swojego dziecka, dopóty mają prawo do pełnej informacji na jego temat.

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Nawet to, ze 100 kobiet będzie stosowało aborcję jako środek antykoncepcyjny nie może sprawiac, że ta jedna, która rzeczywiście nie może urodzić dziecka powinna tego nie robic. A konsekwencje takiego podejścia do aborcji będą ponosiły kobiety, które będą to robić. Serio, czemu tak bardzo martwisz się czyjąś macicą?
Jeśli ktoś uważa, że zarodek to już człowiek, to jasne, że nie martwi się cudzą macicą, ale zarodkiem

Cytat:
I znowu. Ok, możesz uważać, że zakaz aborcji jest ratowaniem życia potencjalnego dziecka, czy tam człowieka. Ale dlaczego w takim wypadku odmawiasz ciężarnej kobiecie prawa do bycia człowiekiem?
To, że ktoś jest przeciwnikiem aborcji, nie znaczy, że odmawia kobiecie praw należnych człowiekowi. W przypadku aborcji na życzenie (jeśli nie jest ona wynikiem gwałtu, nie zagraża życiu kobiety, płód nie jest poważnie chory), tak naprawdę na szali stawia się życie płodu i komfort życia kobiety. Nawet, jeśli w tej sytuacji uznaje się pierwszeństwo płodu do życia niż prawo kobiety do komfortu życia, to nie znaczy to, że nie traktuje się kobiety jako człowieka.
Stary 2014-01-28, 20:25   #563
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Chatul - ale mam wrażenie, że ginekolog to jedyny lekarz, który wymaga zgody rodziców.
jak szłam do laryngologa czy dermatologa przed 18 nikomu do głowy nie przyszło żeby prosić o rodziców.
Moim zdaniem nie powinno być przymusu obecności/zgody rodziców. Tabletki może kupić chociażby chłopak

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-01-28, 20:28   #564
isza89
tree hugger

Cytat:
Uważam, że ten ruch aborcyjny nie powinien się nazywać pro-choice, ale no-choice, bo ten człowiek zabijany nie ma wyboru. [...] Jak ma się to narzucanie własnego zdania do abortystki, która odbiera prawo, szansę na dalsze życie innemu człowiekowi?
Ten człowiek w środku tak czy inaczej nie ma wyboru. Nie ma wpływu ani na to, czy się urodzi ani na to, czy umrze. I, uwierz, że nie każde życie jest warte tego, żeby je za wszelką cenę podtrzymywać. Bo bycie niechcianym dzieckiem to nie jest jednorazowe wydarzenie - to szereg traum, które ciągną się za człowiekiem przez całe życie w postaci chorób psychicznych i somatycznych. Tyle mogę powiedzieć ze swojej perspektywy niechcianego dziecka. I dlatego jestem za możliwością aborcji.
Stary 2014-01-28, 20:36   #565
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Chatul - ale mam wrażenie, że ginekolog to jedyny lekarz, który wymaga zgody rodziców.
jak szłam do laryngologa czy dermatologa przed 18 nikomu do głowy nie przyszło żeby prosić o rodziców.
A to powiem szczerze, że nie wiem, możliwe, że tylko ginekolog, choć to by mnie zdziwiło. Uważam, że rodzic powinien mieć informację na temat wszystkich chorób dziecka i leków (na receptę), które ono przyjmuje. Nieważne, czy przepisał te leki ginekolog czy dermatolog.

Cytat:
Moim zdaniem nie powinno być przymusu obecności/zgody rodziców. Tabletki może kupić chociażby chłopak
Ale nie on odpowiada za ewentualne leczenie swojej dziewczyny, ale jej rodzice.
Stary 2014-01-28, 20:41   #566
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
To z całym szacunkiem, ale chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem. I ja, i bodajże rembertowa, napisałyśmy, że taką decyzję podjęłybyśmy tylko i wyłącznie wtedy, gdyby ta potrzeba posiadania dziecka w głowie naszego partnera była naprawdę silna, przemyślana i na poważnie. Rembertowa pisała również wyraźnie o przegadaniu sprawy.
to ja przypomnę, co napisałam na pytanie, co, jak mojemu partnerowi się odwidzi:
Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
cóż, jeśli mnie się też równolegle nie odwidzi, to uprzejmie poproszę partnera, by przemyślał sprawę raz jeszcze, później raz jeszcze i dał znać, czy się rozstajemy, czy mu przeszło.
i dodam, że pomysł, żeby zastanowić się nad dzieckiem dla ratowania (długoletniego) związku jest tak głupi, że nie umiem nawet go wyszydzić, bo znajduje się poza skalą. Nie wiem, jak przedmiotowy stosunek do dziecka i do siebie trzeba mieć, żeby na niego wpaść. No po prostu nie wiem, mój mózg odmawia współpracy.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 20:43   #567
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A to powiem szczerze, że nie wiem, możliwe, że tylko ginekolog, choć to by mnie zdziwiło. Uważam, że rodzic powinien mieć informację na temat wszystkich chorób dziecka i leków (na receptę), które ono przyjmuje. Nieważne, czy przepisał te leki ginekolog czy dermatolog.

Ale nie on odpowiada za ewentualne leczenie swojej dziewczyny, ale jej rodzice.
To nie są takie proste sprawy. W idealnym świecie tak powinno być. Ale nie łudźmy się, jest wielu rodziców, którzy na hasło MOJE DZIECKO UPRAWIA SEKS reagują paniką/złością i próbują temu zapobiec.
I co z tego że nastolatka jest odpowiedzialna i chce się porządnie zabezpieczać jak nie może, bo rodzice stoją na przeszkodzie?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-01-28, 20:46   #568
rembertowa
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44853645]Ja o tej pani coś niecoś już czytałam i reprezentuje ona wszystko to, co mnie drażni w niektórych przedstawicielkach (skrajnego) feminizmu. A już porównaniem małżeństwa do prostytucji kompletnie mnie zwiała z krzesła, naprawdę.[/QUOTE]
to może poczytaj sobie, co pisała de Beauvoir, skoro już o niej chcesz się wypowiadać. Inaczej to się jakby kompromitujesz, wygłaszając tak skrajne sądy tak kategorycznym tonem.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 20:55   #569
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
To nie są takie proste sprawy. W idealnym świecie tak powinno być. Ale nie łudźmy się, jest wielu rodziców, którzy na hasło MOJE DZIECKO UPRAWIA SEKS reagują paniką/złością i próbują temu zapobiec. I co z tego że nastolatka jest odpowiedzialna i chce się porządnie zabezpieczać jak nie może, bo rodzice stoją na przeszkodzie?
Jeśli dobrze kojarzę, to prezerwatywy i środki plemnikobójcze może kupić bez zgody rodziców.
Stary 2014-01-28, 21:02   #570
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Jeśli dobrze kojarzę, to prezerwatywy i środki plemnikobójcze może kupić bez zgody rodziców.
I jedne i drugie potrafią uczulać.
Wiem że jesteś raczej przeciwniczką antykoncepcji hormonalnej, ale nie wiem czemu ograniczanie do niej dostępu ma być czymś dobrym.

poza tym jeżeli gumka pęknie trzeba wziać tabletkę PO - i zaczyna się ten sam problem co z samymi tabletkami anty.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2014-01-28 o 21:03
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości